Så undviker du allergi och hudirritation när du tvättar

Allergi mot tvättmedel – Tips för dig med känslig hud

Tvättmedel kan utlösa allergiska reaktioner, men det är egentligen inte tvättmedlet i sig du är allergisk mot. Däremot kan vissa medel innehålla allergener som kan framkalla allergi hos vissa människor. Har du känslig hud bör du därför alltid välja ett tvättmedel fritt från parfym och färgämnen.

Allergi mot tvättmedel
Innehållsförteckning

Varför blir man allergisk mot tvättmedel?

Överdosering av tvättmedel är en vanlig orsak till allergiska reaktioner. Detta beror på att allt tvättmedel inte sköljs ur. En del av medlet sitter istället kvar i kläderna vilket kan orsaka bland annat klåda och hudirritation.

Det är inte heller ovanligt att man upplever liknande besvär när man lägger sig i en säng med nytvättade sängkläder. Många öser nämligen på generöst med tvättmedel med tron om att sängkläderna ska bli extra rena och fria från bakterier. Resultatet blir dock nästintill det motsatta då tvättmedelsrester blir kvar i tyget.

Istället för att använda extra mycket tvättmedel bör du istället tvätta sängkläderna i höga temperaturer för att ta död på bakterierna. De flesta sängkläder går att tvätta i 60 eller 90 grader.

Dosera rätt mängd tvättmedel

Hur undviker man att överdosera tvättmedel? Många hushåll måttar inte upp tvättmedlet utan fyller upp tvättmedelsfacket lite på känsla. Detta ökar risken för överdosering.

För att dosera korrekt mängd bör du alltid följa tabellen på tvättmedelspaketet. Där anges alltid hur många gram/milliliter du ska använda i förhållande till hur många kilo du tvättar.

Det finns även tvättmaskiner med automatisk tvättmedelsdosering som gör jobbet åt dig!

Vilket tvättmedel är bäst för allergiker?

Har du känslig hud och upplever irritation trots att du doserar rätt mängd tvättmedel? Då är du sannolikt allergisk mot något i tvättmedlet. Som tur är finns många allergivänliga alternativ på marknaden.

Hos Astma och Allergiförbundet hittar du en lista med tvättmedel som de rekommenderar. Dessa produkter har väldigt liten risk för att framkalla allergiska reaktioner.

Du kan även hålla utkik efter deras logga på butikshyllorna. Alla produkter som rekommenderas är nämligen märkta. Du känner kanske igen logotypen med den blå svalan? Produkter med den denna märkning rekommenderas av Astma och Allergiförbundet.

Kan jag använda sköljmedel om jag är allergisk mot tvättmedel?

Många allergiska reaktioner utlöses av tvättmedel som innehåller parfym. Då många sköljmedel doftar väldigt starkt löper du därför stor risk för att reagera även på dessa. 

Det finns dock sköljmedel som antingen är helt doftfria eller som har mildare doft som är vänligare mot dig med känslig hud. Håll utkik efter Astma och Allergiförbundets logga för att vara säker på att du väljer ett allergivänligt sköljmedel.

Sammanfattning

För att undvika tvättmedelsallergi bör du aldrig använda mer tvättmedel än som rekommenderas. För mycket tvättmedel rengör inte kläderna bättre utan kan istället ha dålig inverkan på dig och din hud.

Att använda doftfria tvätt- och sköljmedel är också ett mer allergi- och hudvänligt alternativ. Är du väldigt känslig finns det även både tvättmaskiner och torkumlare med anti-allergi program. Många av dessa utlovar upp till 99% eliminering av allergener och bakterier!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *