Vitvaror – Så väljer du rätt (Tips & råd)

Vitvaror

Vitvaror är ett samlingsord för alla större hushållsapparater som används i kök och tvättstuga som exempelvis kyl och frys, diskmaskin samt tvättmaskin och torktumlare. Anledningen till att de kallas för just vitvaror är att de ursprungligen endast var vita till färgen. Idag förekommer de dock i många olika färger och utföranden inklusive integrerade kylar, frysar och diskmaskiner som förses med samma lucka som resten av ditt kök.

På den här sidan ger vi dig avgörande tips på vad du bör tänka på innan du köper en ny vitvara. Vill du tips på olika produkter samt mer ingående tips och information kan du även klicka dig vidare på länken i paragrafen för vardera vitvara. Där hittar du våra granskningar av olika produkter samt genomgående köpguider för de enskilda vitvarorna!

Innehållsförteckning

Kylar och frysar

När du ska köpa en ny kyl eller frys är det viktigt att välja en modell som rymmer tillräckligt med mat och dryck för ditt hushåll samt en modell som inte låter för mycket eller förbrukar för mycket energi. Kapacitet, energiförbrukning och ljudnivå för kylar och frysar anges alla på produktens energimärkning och läses av i liter, kWh/år samt decibel.

För att man enklare ska kunna bedöma hur hög elförbrukningen och ljudnivån är delas detta upp i olika energiklasser. Energiförbrukningen för kylar och frysar delas in i klasserna A-G medan ljudnivån delas in i klasserna A-D där A avser allra lägst el förbrukning respektive bullernivå.

För en så behaglig ljudnivå som möjligt rekommenderas ett maximalt buller på 41 decibel för kylskåp och 43 decibel för frysskåp med automatisk avfrostning enligt Upphandlingsmyndigheten.

Tips inför köp av kyl och frys
Bilden visar hur stor kapacitet du behöver per person samt hur du läser av elförbrukning och ljudnivå för kylar och frysar.

Förutom att ta hänsyn till energimärkningen behöver du även bestämma vilken modell som är bäst för dig. Kylar och frysar finns i många olika modeller och vilken som är rätt för just dig beror dels på hur många ni är i hushållet, men även på hur mycket utrymme ni har samt vilket användningsområde den kommer att ha. Till sommarstuganräcker det exempelvis kanske med ett kombinerat kyl- och frysskåp medan du behöver två fullstora skåp till hemmet.

Här är de viktigaste typerna av kylar och frysar som du bör känna till innan köp:

När man talar om kylskåp syftar man ofta på fristående modeller av fullstor storlek. Denna typ av kylskåp rymmer vanligtvis mellan 340-400 liter och kan placeras i stort sett var som helst i köket, förutsatt att det finns ett eluttag, och behöver inte byggas in. Man brukar räkna med att man behöver 100 liter för ett singelhushåll och sedan ytterligare 50 liter för varje person i hushållet.

Några exempel på kylskåpsinredning som är bra att känna till innan köp är grönsakslådor med fuktreglering samt nollgradiga lådor för kött och fisk som ser till att maten håller sig färsk längre. Det är även bra att kontrollera hur flexibla hyllorna är. Går de exempelvis att justera i höjd eller är någon av hyllorna inskjutbar alternativt utdragbar? Ju flexiblare inredningen är desto enklare blir det att organisera och hitta i kylen.

Vill du ha ett larm som varnar när kylskåpsdörren lämnas öppen är det viktigt att du kontrollerar att kylskåpet har detta innan köp. Förvånansvärt nog är det nämligen många kylskåp som saknar detta. Beroende på hur smart kylskåp du vill ha kan det även vara bra att känna till funktioner som wifi, kamera, röststyrning och touchskärmar innan du köper ditt nya kylskåp.

Behöver du inspiration?

Vill man ha ett så sömlöst kök som möjligt ska man välja ett integrerat kylskåp. Det integrerade kylskåpet har nämligen samma front som resten av köksluckorna vilket gör det ”osynligt” för blotta ögat.

För att de integrerade kylskåpen ska kunna byggas in bland de vanliga köksskåpen är de oftast något smalare, lägre och grundare än de fristående modellerna. Detta innebär att kapaciteten blir något lägre och brukar ligga någonstans mellan 250-320 liter.

När det kommer till inredning och funktioner bör du hålla utkik efter ungefär samma saker som hos de fristående kylskåpen. En funktion som är bra att känna till specifikt för integrerade kylar är dock ”Open assist” som låter dig öppna kylskåpsdörren med en lätt tryckning. 

Är du på jakt efter ett kylskåp till atterfallshuset, husbilen eller tonårsrummetär är en minikyl ett bra alternativ. Storlekarna kan variera, men oftast rymmer en minikyl någonstans mellan 10-50 liter. De allra minsta kylarna brukar främst användas för medicin eller smink medan de lite större minikylarna passar bra för både mat och dryck.

När du ska välja minikyl får du inte glömma att kontrollera att den är kompatibel med spänningen i eluttaget för ditt ändamål. Ska du ha minikylen i en husvagn eller husbil bör den exempelvis vara anpassad för 12V medan ett normalt eluttag vanligtvis håller en spänning på 230V.

Det kan även vara bra att kontrollera om minikylskåpet är utrustad med ett frysfack eller ej. Ett frysfack kan vara praktiskt om du exempelvis vill kunna frysa ned isbitar till drycken du förvarar, men har du inte behov av det bör du istället välja en utan så att du får utnyttjat maximalt med kylutrymme.

Behöver du inspiration?

Vanligtvis rymmer ett fullstort och fristående frysskåp någonstans mellan 240-330 liter och passar perfekt för barnfamiljer som behöver gott om frysutrymme. Denna typ av frysskåp behöver dessutom inte byggas in utan kan enkelt placeras som det är bredvid en köksbänk eller liknande.

För att försäkra dig om att du väljer ett tillräckligt stort frysskåp bör du räkna med en kapacitet på 50 liter för första personen i hushållet och sedan ytterligare 30-50 liter per person utöver detta.

Innan du köper en frys bör du även se till att den har rätt typ av inredning för det som du har tänkt att förvara. De flesta frysar är inredda med en kombination av lådor och fack, men antalen såväl som storlekarna på dem kan variera. Vissa fack kan dessutom vara utrustade med praktiska luckor medan andra saknar dessa helt så se till att välja en modell med den variant som du föredrar.

Vill du ha ett frysskåp med ismaskin är det bra att läsa på om vilka olika varianter som finns att välja på. Visste du exempelvis att det finns frysar med ismaskiner som inte kräver någon vattenanslutning? Detta gör inte bara att du slipper krånglig VVS-installation utan det minskar också risken för läckage rejält.

Behöver du inspiration?

Om du funderar på ett integrerat frysskåp bör du ha i åtanke att det precis som det integrerade kylskåpet har mindre kapacitet än en fristående modell. Detta eftersom de integrerade varianterna oftast mäter omkring 177x56x54,5 centimeter i jämförelse med de friståendes cirka 186x60x65 centimeter. De allra flesta integrerade frysar rymmer mellan 200-220 liter.

Vad gäller funktioner och inredning gäller samma för fristående skåp med tillägg för ”Open assist” om du vill kunna öppna skåpsluckan utan dörrhandtag.

Om din vanliga frys inte räcker till kan det vara bra att investera i en frysbox. Den kan exempelvis förvaras i garaget eller klädkammaren och ger plats åt extra frysvaror vilket är praktiskt för stora familjer samt om man vill kunna fynda stora mängder av varor på extrapris.

När du ska välja en frysbox bör du först se till att den tål omgivningstemperaturen på den plats som den ska placeras. Har du exempelvis tänkt att placera frysboxen i ett garage måste frysboxen vara utrustad med frostskydd så att den tål att stå i minusgrader.

Det kan även vara bra att se efter om det ingår några förvaringslösningar till boxen. Ska du köpa en stor frysbox är det praktiskt att välja en modell där det ingår trådkorgar som gör det enklare att sortera din mat. 

Behöver du inspiration?

Behöver du köpa hem både ett kyl- och frysskåp är det oftast bäst att välja ett kyl och frys paket. Dessa består nämligen av en kyl och frys med kompletterande utseende och funktioner vilket gör hela köpeprocessen mycket smidigare. Dessutom brukar det vara billigare att köpa ett kyl och frys paket än att köpa skåpen separat.

När man talar om kyl och frys paket syftar man oftast på ett ihopsatt paket av en separat kyl och frys, men även side by side modeller brukar räknas som ett paket då man får två skåp i ett.

Behöver du inspiration?

Om du behöver en ny kyl och frys, men inte riktigt får plats med två separata skåp är en side by side modell perfekt för dig. De är nämligen nättare och smidigare till storleken då kyl och frys är placerade bredvid varandra i ett och samma skåp. Vanligtvis är side by side skåp endast 90 centimeter breda medan två separata skåp brukar mäta totalt 120 centimeter i bredd.

Viktigt att tänka på när du ska köpa ett side by side skåp är att kontrollera utrymmet i vardera skåp och inte bara totalkapaciteten. Även om totalkapaciteten kan verka bra kan den vara fördelad på ett sätt som inte passar in på din livsstil så se till att både kyl och frys är tillräckligt stora för dina behov.

För mindre hushåll med begränsat med utrymme är en kyl och frys kombi oftast den bästa lösningen. Då tar både kyl och frys upp samma utrymme som ett enda kyl- eller frysskåp. Nackdelen är självklart att de inte rymmer lika mycket, men för ett hushåll för 1-2 personer brukar detta fungera fint.

Precis som med side by side skåp är det viktigt att kontrollera kapaciteten i både kyl- och frysdel innan du köper en kyl och frys kombi. Kyldelen är allt som oftast något större än frysdelen, men det finns även modeller där kapaciteten är mer jämnt fördelad. Glöm därför inte att kontrollera att fördelningen är rätt för den typ av mat som du har tänkt att förvara.

Behöver du inspiration?

Att förvara vin i kylen går bra under kortare perioder, men har du tänkt att lagra vinet eller har ett större antal vinflaskor som du vill förvara är det bäst att införskaffa en vinkyl. 

När du ska välja vinkyl bör du se över energimärkningen precis som med vanliga kylar och frysar. Därefter bör du kontrollera så att den klarar av att hålla rätt temperatur för den typ av vin som du ska förvara. Rödvin kräver exempelvis högre temperaturer än vita viner. Det finns även vinkylar som har två eller flera temperaturzoner så att du kan förvara olika vintyper i ett och samma skåp.

Behöver du inspiration?

Vitvaror för diskning

Mycket av den viktigaste informationen när du ska välja en diskmaskin finns att hitta på dess energimärkning. Där kan du läsa av hur många kilowattimmar den förbrukar per år, hur hög ljudnivån är, hur lång programtiden är för dess ekoprogram samt hur många liter vatten som den förbrukar per omgång.

Elförbrukningen och ljudnivån delas in på samma sätt som för kylar och frysar, det vill säga i klasserna A-G respektive A-D. För en behaglig ljudnivå rekommenderas ett maximalt buller på 46 decibel för diskmaskiner enligt Upphandlingsverket.

På energimärkningen står det även angivet hur många kuvert som diskmaskinen rymmer. Ett kuvert består av en uppsättning av disk bestående av tallrik, assiett, skål samt tillhörande bestick och glas. För en familj på fyra personer eller fler rekommenderar vi minst 12 kuvert.

Tips när du ska köpa diskmaskin
Bilden visar rekommenderat antal kuvert samt tips för elförbrukning, ljudnivå och programtid för diskmaskiner.

Bortsett från energimärkningen behöver du även ta hänsyn till vilken typ av diskmaskin som är bäst för dig och ditt hushåll. Vilket typ av utseende och installation föredrar du? Och hur stor diskmaskin har du plats för? Är det compact living som gäller så kanske en bänkdiskmaskin är det bästa valet medan en barnfamilj förmodligen föredrar en större underbyggd eller integrerad diskmaskin.

Här är de viktigaste modellerna du bör hålla koll på när du ska köpa en diskmaskin:

Om du vill ha en så prisvärd modell som möjligt bör du välja en underbyggd diskmaskin av standardmått. De har stor kapacitet (vanligtvis mellan 12-15 kuvert) och är oftast billigare än integrerade diskmaskiner. Den enda skillnaden är att den underbyggda modellen har en lucka som urskiljer sig från resten av köksluckorna.

För att sålla fram rätt diskmaskin får du inte glömma att kontrollera vilka program och extrafunktioner den har samt hur inredningen ser ut. Diskar du ofta ömtåliga glas kan det exempelvis vara bra att ha en diskmaskin med ett skonsamt diskprogram samt skonsamma hyllor och stöd för vinglas.

Andra funktioner som är bra att ha koll på när du ska välja rätt diskmaskin är automatisk lucköppning samt justerbar överkorg. Den förstnämnda ser till att maskinen öppnas automatiskt när programmet är klart medan den andra låter dig höja eller sänka överkorgen för att anpassa utrymmet på de olika våningarna.

Behöver du inspiration?

Vill du dölja diskmaskinen så mycket som möjligt är en integrerad diskmaskin det bästa valet för dig. En nackdel med integrerade diskmaskiner är dock att de har kontrollpanelen på insidan av luckan vilket innebär att du exempelvis inte kan se hur långt det är kvar på programmet.

För dig som gärna vill ha en synlig display finns det dock halvintegrerade diskmaskiner som har en kombinerad lucka bestående av både en köksfront och en utvändig kontrollpanel. Om du hellre vill ha en helintegrerad diskmaskin, men vill kunna se hur lång tid det är kvar på disken kan du istället välja en modell med wifi eller timelight. På så sätt kan du följa programtiden direkt i mobilen eller via en projekterad klocka på golvet.

Något som är extra viktigt att tänka på när du väljer en integrerad diskmaskin är att kontrollera så att den är kompatibel med dina köksluckor, speciellt om du har ett kök från Ikea. Alla integrerade diskmaskiner är nämligen inte kompatibla med Ikeakök. De flesta väletablerade vitvarubutiker brukar ange om maskinen är Ikea-kompatibel eller ej i specifikationerna för produkten.

Standardbredd för diskmaskiner är 60 centimeter, men det finns även smala diskmaskiner med 45 centimeters bredd. Detta är praktiskt om du vill ha något större och mer avancerat än en bänkdiskmaskin, men bara kan undvara ett mindre köksskåp. Vanligtvis rymmer en smal diskmaskin omkring 10 kuvert vilket räcker bra för ett hushåll på 1-3 personer.

Smala diskmaskiner finns i både underbyggda- och integrerade modeller och har liknande program, funktioner och inredning som de bredare varianterna. En nackdel är dock att utbudet av energisnåla smala diskmaskiner är mer begränsat.

Behöver du inspiration?

Om du bor trångbott, men vill slippa att diska så mycket som möjligt för hand så är en bänkdiskmaskin en bra lösning. Den klarar av att diska det mesta förutom större grytor och kastruller och rymmer oftast mellan 2-6 kuvert. Dessutom kan de kopplas direkt till blandaren så att vattnet rinner ut direkt i diskhon vilket innebär att du kan installera den på egen hand. 

Om du vill slippa vattenanslutning helt och hållet finns det även bänkdiskmaskiner som har en vattentank som kan fyllas på manuellt. Ett exempel på en sådan är bänkdiskmaskinen Bob från Daan Tech.

Behöver du inspiration?

Precis som det låter så kan en fristående diskmaskin installeras precis som den är och ska inte byggas in. Dessa är väldigt praktiska om du enkelt vill kunna ta med dig diskmaskinen när du flyttar. Vill du ha en extra dekorativ maskin så rekommenderar vi någon av Smegs fristående diskmaskiner i 50-talsstil.

Utbudet av fristående diskmaskiner är väldigt begränsat i jämförelse med underbyggda och integrerade modeller, men befintliga program, funktioner och inredning är ungefär desamma.

Vitvaror för tvätt och tork

I jakten på den rätta tvättmaskinen och torktumlaren är kapacitet, elförbrukning, ljudnivå och programtid avgörande för hur du kommer uppleva din nya vitvara. Även centrifugerings- och kondensoreffektivitet, det vill säga hur effektivt tvättmaskinen och torktumlaren får ur vattnet ur kläderna är viktigt att ha i åtanke när du gör ditt val. Allt detta går att avläsa på produkternas energimärkning.

Något som är extra viktigt att ha i åtanke innan du köper en tvättmaskin och/eller torktumlare är att de delas in i olika energiklasser. Energiklasskalan för tvättmaskiner (inklusive kombimaskiner) rangordnas mellan A och G medan torktumlare klassificeras mellan A+++ och D. En tvättmaskin med energiklass D är alltså mycket mer energieffektiv än en torktumlare med samma energiklass.

Vad gäller ljudnivån på tvättmaskiner och torktumlare så klassificeras den mellan A-D för båda produkter, där A har allra lägst ljudnivå. Ljudnivån bör uppgå till max 76 decibel för tvättmaskiner och inte mer än 66 decibel för torktumlare enligt Upphandlingsverket för en behaglig miljö.

Bilden visar rekommenderad kapacitet per person samt ger tips om elförbrukning och ljudnivå för tvättmaskiner och torktumlare.

Beroende på behov och utrymme så kan det variera vilken typ av tvättmaskin och torktumlare är bäst för dig. Bor du i ett stort hushåll och är i behov av båda delar kan ett tvättmaskin och torktumlare paket vara en bra lösning medan en kombinerad tvättmaskin och torktumlare kanske är ett mer kostnadseffektivt och platsbesparande alternativ för dig som bor själv.

Här är de viktigaste modellerna som du bör känna till innan du köper en ny tvättmaskin och/eller torktumlare:

Den allra vanligaste typen av tvättmaskin är den som öppnas framifrån, även kallad frontmatad tvättmaskin. Vanligtvis har en frontmatad tvättmaskin en kapacitet mellan 7-10 kilo tvätt, men det finns även de som rymmer mer och de som rymmer mindre. För mindre hushåll (1-2 personer) kan det räcka med en kapacitet på 4-5 kilo, men man ska då tänka på att man inte kommer att kunna tvätta täcken exempelvis.

För att välja rätt tvättmaskin får du inte glömma att kontrollera vilka tvättprogram den har. De flesta av dagens maskiner har standardprogram för bland annat bomull, fintvätt och och ull, men det finns även specialprogram som är bra att känna till. Vistas du mycket i skogen kan det exempelvis vara bra med ett outdoor-program som bevarar vattentätheten i ytterplagg och vill du snabbt kunna fräscha upp lätt använda plagg är det praktiskt att välja en maskin med ångfunktion.

I tillägg till tvättprogrammen finns det även extra tillval som effektiviserar tvättningen ytterligare. Några exempel på detta är ”anti-stain” som är en anpassad funktion för specifika typer av fläckar av exempelvis gräs, vin och fett samt förkortad tvättid, ofta kallat ”variospeed”, som kortar ned tvättiden för valt program.

Har du känslig hud eller lider av allergier rekommenderar vi även att välja en tvättmaskin med allergiprogram. Det är även hjälpsamt att köpa en modell som autodoserar tvättmedlet eftersom du då minimerar risken för överdosering och allergiska reaktioner.

Behöver du inspiration?

Får du inte plats med en frontmatad modell är oftast en toppmatad tvättmaskin en bra lösning. Denna är nämligen oftast smalare till bredden vilket gör den enklare att få plats med. Den öppnas dessutom ovanifrån vilket brukar uppskattas bland äldre samt de med ryggproblem eftersom det blir mer ergonomiskt att både lägga i och ta ur tvätten.

Ligger du i valet och kvalet mellan en frontmatad- och toppmatad tvättmaskin är det viktigt att tänka på att den sistnämnda oftast rymmer mindre tvätt. Vanligtvis rymmer en toppmatad tvättmaskin endast 6-7 kilo vilket inte gör den optimal för större familjer.

När det gäller tvättfunktioner och program så är funktionerna ungefär desamma som för frontmatade maskiner. Det är dock mycket svårare att hitta en toppmatad tvättmaskin med wifi.

Det finns tre olika typer av torktumlare – kondenstumlare, värmepumpstumlare och frånluftstumlare. De två förstnämnda är de allra vanligaste och är enkla att installera. Frånluftstumlare kräver däremot en ventilationskanal till utsidan av huset för att leda ut fukt och används därför framför allt i hus, villor och hyresgästföreningar.

Kondens- och värmepumpstumlare fungerar på liknande sätt och tömmer fukten i en behållare alternativt direkt ut i avloppet. Värmepumpstumlare är dock mer energieffektiva och är de enda torktumlarna som idag finns tillgängliga i de två bästa energiklasserna (A+++ och A++). Vill du ha en så energisnål torktumlare som möjligt är det alltså en värmepumpstumlare du ska välja.

När du valt vilken typ av torktumlare du vill ha rekommenderar vi att du väljer en torktumlare som kompletterar både kapaciteten och programmen funktionerna i din tvättmaskin. Har du köpt en tvättmaskin med 10 kilos trumma bör du alltså välja en torktumlare som är lika stor och har tvättmaskinen ett outdoor program är det praktiskt om även torktumlaren har det.

Tvättar du mycket ullplagg så rekommenderar vi att dubbelkolla så att torktumlaren har ett program för detta. Till skillnad från tvättmaskiner så tillhör ylle nämligen inte standardprogrammen för torktumlare.

Behöver du inspiration?

Tillhör du ett stort hushåll och är i behov av nya vitvaror för både tvätt och tork är det oftast smidigast att köpa ett tvättmaskin och torktumlare paket. Då får du ett färdigkombinerat paket med matchande maskiner som oftast tillhör samma serie vilket innebär att de kompletterar varandra både i utseende och funktioner.

En stor fördel med att köpa tvättmaskin och torktumlare paket är att man oftast sparar flera tusenlappar i jämförelse om man skulle köpa dem var för sig.

Om utrymmet tryter eller om du vill hålla nere budgeten så är en tvättmaskin med torktumlare ett bra alternativ. En kombinerad tvättmaskin och torktumlare ger dig nämligen inte bara två maskiner i en utan är även ofta billigare än att köpa två separata maskiner.

Något som är bra att veta innan du väljer en tvättmaskin med torktumlare är att de allt som oftast har större tvättkapacitet än torkkapacitet. När du tvättar stora omgångar tvätt kommer du alltså inte att kunna tumla allting. Se därför till att kontrollera kapaciteten för både tvätt och tumling innan köp för att undvika att bli besviken i efterhand.

Vitvaror för matlagning

När du väljer vitvaror för matlagning, är det viktigt att tänka på hushållets storlek och matlagningsvanor. En stor familj behöver en rymlig ugn och en spishäll med flera plattor, medan en mindre ugn och en kompakt spishäll är perfekt för singelhushållet.

Om hälsosamma måltider är en prioritet kan en ångugn vara ett utmärkt val för att bevara näringsämnen och smak. En kombiugn ger dig däremot flexibilitet med både traditionell ugnsvärme och mikrovågsfunktion, vilket är perfekt för den som vill ha allt-i-ett.

Glöm inte även att ta hänsyn till effekten på både spishällar och mikrovågsugnar, då det avgör hur snabbt de värms upp. Utöver detta, finns det en rad praktiska extrafunktioner som kan göra matlagningen ännu smidigare.

Automatisk rengöring sparar tid och energi, flexibla värmezoner ger dig större kontroll över tillagningen, wifi-anslutning möjliggör styrning via mobilen och automatisk avstängning ökar säkerheten. Fundera på vilka funktioner som är viktigast för dig och din vardag innan du gör ditt val.

Sex tips när du ska köpa en ugn eller spis
Bilden visar viktiga tips för vad du bör tänka på när du ska köpa en ny spis eller ugn.

Både ugnar och spisar finns dessutom i en rad olika utföranden så det är viktigt att välja rätt typ för att få ut så mycket som möjligt av din matlagning.

Här är de allra viktigaste typerna att ha koll på:

En inbyggnadsugn är det bästa valet för dig som vill ha ett stilrent och modernt kök. Den integreras i köksinredningen och kan även placeras i valfri arbetshöjd vilket är en stor fördel.

Den bästa inbyggnadsugnen är rymlig, har låg elförbrukning samt matlagnings- och extrafunktioner som kompletterar och förenklar din typ av matlagning.

De flesta inbyggnadsugnar har större kapacitet och fler funktioner än fristående modeller, som varmluft, ångkokning och pyrolysrengöring. Dock är de ofta dyrare än fristående ugnar och kräver en del arbete vid installation.

Behöver du inspiration?

En kombiugn kombinerar snabbheten hos en mikrovågsugn med mångsidigheten hos en traditionell ugn. Med en kombiugn kan du enkelt värma upp rester, tina fryst mat och samtidigt baka, grilla och steka precis som i en vanlig ugn. 

När du väljer kombiugn är det viktigt att tänka på storlek och kapacitet, så att den passar dina behov. Tänk också på vilka funktioner som är viktiga för dig, som exempelvis varmluft, grill. över- och undervärme samt självrengöring.

Många kombiugnar har även smarta funktioner som förinställda program och automatisk avstängning, vilket gör matlagningen ännu enklare och säkrare.

Behöver du inspiration?

En mikrovågsugn är inte längre bara en apparat för att värma rester och tina mat. Många av dagens modeller erbjuder en mängd funktioner som gör att du exempelvis kan grilla, ångkoka och varmluftsbaka mat direkt i mikron.

Mikrovågsugnar finns i både fristående och inbyggda modeller vilket gör att du kan välja det som passar bäst i ditt kök. Inbyggnadsmikros ger ett stilrent intryck och kan placeras i valfri arbetshöjd, medan fristående modeller är enklare att installera och flytta vid behov.

Se till att välja en mikrovågsugn av den typ som du föredrar, med de tillagningsfunktioner du behöver och lagom maxeffekt. Vi rekommenderar minst 800 W för effektiv uppvärmning.

Behöver du inspiration?

Ångugnen är ett utmärkt val för hälsosam matlagning, då den bevarar vitaminer, mineraler och smak på ett sätt som traditionella metoder inte kan. Utöver ångkokning erbjuder de flesta modeller även varmluft, grill eller en kombination av dessa vilket ger dig större flexibilitet i köket.

När du väljer ångugn är det viktigt att tänka på storlek och kapacitet, så att den rymmer dina behov. Fundera även över vilka funktioner som är viktiga för dig. Vissa modeller erbjuder exempelvis olika ångnivåer och/eller förinställda program för olika typer av mat. 

Tänk också på hur enkel ångugnen är att använda och rengöra. Vissa modeller har automatiska rengöringsprogram som gör underhållet enkelt. Glöm inte att jämföra energiförbrukningen mellan olika modeller för att hitta en ångugn som är både effektiv och miljövänlig.

Behöver du inspiration?

Innan du köper en spis är det viktigt att kontrollera din elanslutning. De flesta moderna hushåll har trefasanslutning (400 V) med femhåligt periflex-uttag, men äldre bostäder kan ha enfasanslutning (230 V) med trehåligt vägguttag. Spisens spänningskrav anges i produktbeskrivningen.

Det är även viktigt att välja rätt typ av spishäll för din spis. induktionshällar är snabba, energieffektiva och säkra, medan glaskeramikhällar erbjuder liknande fördelar till ett lägre pris. Gashällar ger dig oöverträffad kontroll över värmen, men kräver gasanslutning.

Kontrollera sedan även att ugnen har de funktioner som du behöver. Varmluft är utmärkt för jämn tillagning av flera rätter samtidigt, medan grillfunktionen ger maten en krispig yta. Ångfunktion är perfekt för hälsosammare matlagning.

Extrafunktioner som inbyggd termometer och självrengöring kan också vara värda att överväga för att underlätta matlagningen och underhållet.

Behöver du inspiration?

Det finns flera olika typer av spishällar så det gäller att välja den typ som du föredrar. Induktion för snabbhet, energieffektivitet och enkel rengöring, glaskeramik för ett enklare och billigare alternativ eller gas för precis temperaturkontroll.

Effekten är en annan avgörande faktor när du ska köpa en spishäll. En högre effekt ger snabbare uppvärmning så är kort uppkokningstid viktig för dig bör du välja en spishäll med hög effekt. Glöm inte att kontrollera effekten för vardera kokzon då den kan skilja sig åt.

Utöver dessa grundläggande faktorer finns det en rad extrafunktioner som kan underlätta matlagningen. Flexibla zoner låter dig anpassa värmezonerna efter dina kokkärl, boosterfunktion ger extra snabb uppvärmning, timer hjälper dig att hålla koll på tillagningstiden och automatisk avstängning ökar säkerheten i köket.

Behöver du inspiration?

Relaterade inlägg