1. Elvita CBD7501V
Vårt betyg:
4,5/5
Bäst i test!
- Rymmer 5 kuvert
- Automatisk lucköppning
- Snabbast ekoprogram
- Inre belysning
- Uttagbar överkorg
- Snabbprogram (29 min)
- Sämsta möjliga ljudnivåklass
En bänkdiskmaskin är en diskmaskin i miniformat som enkelt kan placeras direkt på köksbänken. Detta gör den perfekt för mindre hushåll som inte har tillräckligt med utrymme för en vanlig diskmaskin.
Vi har jämfört 5 olika bänkdiskmaskiner från bland annat Elvita, Bosch och Electrolux för att hjälpa dig hitta den bästa modellen för just dig. Längre ned på sidan hittar du även vår egna köpguide med viktiga tips som underlättar ditt köp!
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Elon, Hemmy, CDON och Amazon. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.
Upptäck de 5 bästa bänkdiskmaskinerna 2024 enligt vårt test:
Vårt betyg:
Vårt betyg:
Vårt betyg:
Vårt betyg:
Vårt betyg:
Prisvärd och modern diskmaskin med flexibel inredning, automatisk lucköppning och kortast diskprogram.
Har inte riktigt full kapacitet, men räcker bra för ett hushåll på 2 personer.
Tillhör energiklass F som de flesta andra modeller på marknaden.
Alla bänkdiskmaskiner är relativt högljudda och Elvita CBD7501V tillhör tyvärr den sämsta ljudnivåklassen.
Har de flesta program man kan önska sig, inklusive ett väldigt effektivt snabbprogram.
Lika praktisk och funktionell som en fullstor maskin med automatisk lucköppning, belysning och barnlås.
Otroligt prisvärd bänkdiskmaskin. Här ingår det mesta som du skulle förvänta dig av en vanlig diskmaskin. Full pott!
Med den bästa kombinationen av program och funktioner samt en användarvänlighet som liknar den hos fullstora diskmaskiner är Elvita CBD7501V vår solklara vinnare! En av de mest imponerande egenskaperna är den smarta inredningen som gör att du får plats med stora föremål samt att tallrikar och kastruller ryms på en och samma gång.
En annan stor fördel med Elvita CBD7501V är de korta och effektiva diskprogrammen. Inte nog med att snabbprogrammet bara tar 29 minuter, ekoprogrammet är dessutom ett av de snabbaste på marknaden.
Med automtisk lucköppning, LED-belysning, touchpanel och en stilren design är Elvita CBD7501V dessutom en av de snyggaste och mest moderna bänkdiskmaskinerna som går att få tag på idag.
Elvita CBD7501V är enkel att använda i allt från installation till diskning tack vare den stora variationen av diskprogram, funktioner och inredning. Uttagen är på baksidan av maskinen är utformade så att ut- och inloppsslangar kan hållas placerade både på höger- och vänster sida vilket innebär att du kan placera maskinen var du vill. Inloppsslangen kan dessutom kopplas direkt till vattenkranen så att du slipper att anlita någon som gör installationen för dig.
Kontrollpanelen består av en modern touchpanel som är enkel att förstå. Alla program har egna knappar med symboler och tydlig text som beskriver det tillhörande programmet. Det finns även enskilda knappar för på- och avstängning, fördröjd start samt automatisk lucköppning.
I vårt tycke finns det inte mycket att sakna när det kommer till diskprogrammen hos Elvita CBD7501V. Det enda vi hade önskat ytterligare är ett automatiskt diskprogram som anpassas efter hur smutsig disken är. Det finns dock ett 58 minuter långt program som fungerar bra för din vanliga vardagsdisk med tallrikar, glas och bestick.
Ett stort plus med Elvita CBD7501V är dessa många extrafunktioner som liknar de som finns hos fullstora diskmaskiner. Automatisk lucköppning och LED-belysning är exempelvis långt ifrån vanliga bland bänkdiskmaskiner idag vilket får den att kännas extra lyxig och modern.
De flesta bänkdiskmaskiner består endast av en underkorg, medan Elvita CBD7501V även är utrustad en överkorg vilket gör det lättare att sortera din disk. Ena halvan av överkorgen är dessutom designad för bestick vilket lämnar mer utrymme i underkorgen för tallrikar och kastruller.
Tack vare att bestickkorgen är lite mer upphöjd än andra sidan (där det finns plats för koppar och glas) får det ändå plats tallrikar upp till 25 centimeter i diameter trots att inredningen är uppdelad på två våningar.
Vi blev också väldigt imponerade över hur flexibel inredningen är. Inte nog att man kan fälla ned pinnarna i nederkorgen för att lättare få plats med större grytor och kastruller.
Elvita CBD7501V briljerar allra mest där den sticker ut från mängden. Kombinationen av den självöppnande luckan, de snabba och effektiva diskprogrammen och den flexibla inredningen går nog inte hitta hos någon annan bänkdiskmaskin idag.
Tack vare att luckan öppnas automatiskt vid programavslut torkar disken extra effektivt samtidigt som det går åt mindre energi. Denna funktion dessutom väldigt ovanlig bland bänkdiskmaskiner vilket får Elvita CBD7501V att kännas dyrare än vad den faktiskt är.
Ekoprogrammet är inte bara ekonomiskt, det är dessutom ungefär en timme kortare än hos de flesta andra bänkdiskmaskiner.
Överkorgen hos Elvita CBD7501V är väldigt praktisk när du ska diska mycket och blandat diskgods, men när du ska diska högre föremål kan den ibland bli i vägen. Detta är dock lätt löst då man kan ta ut hela överkorgen. Inredningen hos Elvita CBD7501V är alltså minst sagt imponerande och är utan tvekan en av de mest praktiska och mest genomtänka på hela marknaden i vårt tycke.
Elvita CBD7501V saknar wifi samt ett automatiskt diskprogram, men detta kan man lätt klara sig utan när fördelarna är så starka som de är. Beroende på hur känslig man är kan dock ljudnivån upplevas som något störande för vissa även om den inte är ovanligt hög för att vara en bänkdiskmaskin.
Elvita CBD7501V ligger tyvärr bland de mest högljudda maskinerna på marknaden med sina 58 decibel och ljudnivåklass D. Det ska dock sägas att de allra flesta bänkdiskmaskiner tillhör klass C och D.
”Liten och ändå har den alla funktioner som en stor. Inredning är väldigt genomtänkt. Jag uppskattar att den öppna sig själv i slutet av programmet och att den är utrustad med belysningen inuti. Diskmaskin diska mycket bra och är relativt tyst.”
Tystlåten bänkdiskmaskin med hög rengöringsförmåga och automatiskt diskprogram.
Har maximal kapacitet för bänkdiskmaskiner. Perfekt för små hushåll med brist på utrymme.
Förbrukar 61 kWh/100 cykler och tillhör energiklass F, precis som resten av maskinerna på listan.
Den tystaste modellen på listan och även den enda som tillhör ljudnivåklass C.
Bra och varierat utbud, inklusive ett autoprogram. Hade bara önskat att snabbprogrammet var kortare.
Praktiska funktioner såsom aquastop, variospeed och sensorer som känner av hur smutsig disken är.
Mycket bra pris i förhållande till övriga faktorer. Hade dock önskat någon modernare funktion såsom wifi, självöppnande lucka och touchpanel för full pott.
Letar du efter en bänkdiskmaskin med hög rengöringsförmåga och låg ljudnivå? Bosch SKS62E32EU är oerhört populär för sin förmåga att diska rent, även i snabbprogrammet, och har dessutom en ljudnivå som är hela 9 decibel lägre än vinnaren i testet!
Tack vare smarta vattensensorer slutar inte diskmaskinen att skölja förrän den känner av att vattnet är helt rent från fett, smuts och diskmedel. På så sätt blir disken helt ren varje gång! Vill du slippa att välja diskprogram kan du dessutom låta maskinen anpassa temperatur och programtid automatiskt för en extra smidig upplevelse.
Bosch SKS62E32EU är även den enda bänkdiskmaskinen på listan som är utrustad med aquastop och rymmer hela 28 centimeter stora tallrikar.
Bosch SKS62E32EU (Serie 4) är enkel att installera och går att ansluta till vattenlås och vattenledning alternativt direkt till blandaren.
Kontrollpanelen är inte lika modern som hos vinnaren i testet (Elvita CBD7501V), men är dock lika enkel att använda. Panelen består av en programratt, en digital skärm och tre funktionsknappar.
För att välja program vrider man ratten tills markeringen pekar på symbolen för motsvarande program. Skärmen sedan beräknad och kvarvarande programtid samt varnar om vattentillförseln är stängd, alternativt om du behöver fylla på spolglans eller salt. Om man vill lägga till extra torkning, snabba på något av diskprogrammen eller fördröja programstarten trycker man bara på knappen med motsvarande symbol efter att man valt diskprogram.
Tack vare den breda variationen på program går det lika bra att diska ingrodda kastruller som sköra vinglas. Bosch SKS62E32EU är dessutom den enda bänkdiskmaskinen på listan som har ett automatiskt diskprogram.
Här nedan ser ni en komplett lista över diskprogrammen i i Bosch SKS62E32EU:
Bosch SKS62E32EU må inte ha de modernaste funktionerna på listan såsom wifi eller automatisk lucköppning. Däremot har den andra praktiska funktioner som exempelvis extra effektiv torkning som bland annat vinnaren från Elvita saknar.
Inredningen i Bosch SKS62E32EU består av en underkorg med tillhörande bestickkorg samt en smal överhylla avsedd för mindre koppar. Bestickkorgen är tyvärr ganska smal och svår att få plats med så mycket bestick som man skulle önska. Det går dock även att lägga bestick eller slevar på kopphyllan om man inte får plats med dem i korgen.
Tack vare att Bosch SKS62E32EU är något högre än andra modeller som endast har underkorg får det plats med högre tallrikar (28 centimeter i diameter) än normalt vilket är ett stort plus. Pinnarna går dock inte att fälla ned vilket gör det svårare att få plats med grytor och kastruller.
De tre största fördelarna med Bosch SKS62E32EU är de områden där den särskiljer sig från de övriga modellerna i testet, det vill säga med dess låga ljudnivå, stora kapacitet samt höga säkerhet.
Bosch SKS62E32EU är hela 11 decibel tystare än den mesthögljudda maskinen (BlitzHome APP mini) på listan och också en av de tystaste bäkndiskmaskinerna på marknaden. Så vill du ha en så tystlåten diskmaskin som möjligt är denna modell ett riktigt bra val.
Ett vanligt problem med bänkdiskmaskiner är att man inte får plats med höga föremål. I Bosch SKS62E32EU får man dock enkelt plats med tallrikar som är upp till 28 centimeter i bredd medan de flesta andra maskiner oftast rymmer 25-26 centimeter högt diskgods.
Tack vare att denna bänkdiskmaskin är utrustad med aquastop är man helt skyddad mot läckage och vattenskador precis som hos många fullstora diskmaskiner. Denna säkerhet är inte alls lika vanlig bland bänkdiskmaskiner och saknas exempelvis hos alla resterande konkurrenter i testet.
Den största nackdelen hos Bosch SKS62E32EU ligger i den något bristande inredningen. Dels är bestickkorgen något liten och ostabil samtidigt som resten av underkorgen inte går att anpassa efter olika diskgods.
Är du ute efter en bänkdiskmaskin som klarar av att diska stora skålar och liknande är det smidigast att välja en modell där man kan fälla ned tallrikspinnarna vilket man tyvärr inte kan göra här. Detta är dock den i stort sett enda stora nackdelen med Bosch SKS62E32EU som till stor del dessutom vägs upp av fördelar som saknas hos de övriga modellerna.
Bosch SKS62E32EU har gott om goda omdömen fördelat hos bland annat Hemmy, Elgiganten och Bosch egna hemsida. Den får mycket beröm för sin höga rengöringsförmåga, även på snabbprogrammet, samt för att den är enkel att installera och väldigt tystlåten. Många kunder är också imponerade över att den rymmer så höga tallrikar. Däremot är de lite mer kritiska till bestickkorgen som fler upplever liten och ostadig.
”Denna bänkdisk har ett högre innerutrymme än de andra maskinerna som säljs på den svenska marknaden vilket gör att du får in större tallrikar. Maskinens auto-program fungerar verkligen bra, den kortar disktiden med upp till en timme om disken är lätt smutsad, perfekt! Diskmaskinen är dessutom verkligen tyst, om man nu inte kör den halvtom. Kan verkligen rekommendera denna diskmaskin!”
”Köpte denna mkt tackvare höjden på våra tallrikar då dem flesta bara tar 27 i diameter denna tar våra 28 plus att den diskar snabbt och tyst”
Har kortast snabbprogram och får beröm för att diska väldigt rent och tyst.
Rymmer 6 kuvert vilket är maximalt för bänkdiskmaskiner.
Ligger i nivå med majoriteten av bänkdiskmaskiner på marknaden och tillhör energiklass F.
Har högsta möjliga ljudnivåklass, men låter trots detta 6 decibel lägre än vinnaren från Elvita.
Stort utbud, inklusive två(!) olika snabbprogram. Saknar dock ett automatiskt diskprogram.
Har endast fördröjd start som tillval. Får dock plus i kanten för att pinnarna går att fälla ned.
Överlägset billigast på listan. Hade dock önskat fler tillval eller bättre planerad inredning för full pott.
Detta är inte bara den billigaste bänkdiskmaskinen på listan, den har även två olika snabbprogram. Letar du efter en prisvärd och effektiv diskmaskin är Electrolux ESF2400OW som gjord för dig!
Diskmaskinen rymmer hela sex kuvert och låter dig välja på lika många diskprogram med en varierande programtid mellan 20-230 minuter. Det finns alltså ett diskprogram för varje tillfälle – även för festen när diskningen behöver gå extra fort!
ELECTROLUX ESF2400OW är en enklare diskmaskin och är därför också väldigt lätt att använda. Den kan ställas direkt på köksbänken alternativt byggas in i ett öppet skåp. Diskmaskinen har även fyra ställbara fötter som gör det enklare att få den att stå helt rakt.
Kontrollpanelen består endast av en på- och av knapp, tre funktionsknappar och en digital skärm vilket gör maskinen väldigt enkel att styra. Knappen närmast skärmen låter dig fördröja programstarten, den andra knappen är till för programval och den tredje knappen låter dig pausa och starta pågående program.
För att välja program trycker du på programknappen tills symbolen för ditt önskade program lyser på skärmen. Skärmen visar även kvarvarande programtid. Totalt finns 6 olika program med en varierande programtid mellan 20-230 minuter.
För att vara en så här billig diskmaskin har Electrolux ESF2400OW ett imponerande bra utbud av diskprogram. Det enda vi egentligen saknar är ett autoprogram, men det kan man inte heller begära för det här priset.
Nedan ser ni en lista över alla programmen hos Electrolux ESF2400OW:
Electrolux ESF2400OW brister något när det kommer till extrafunktioner och tillval. Det enda tillvalet man kan addera till diskprogrammen är ”fördröjd start” som låter dig senarelägga programstarten med 1-24 timmar.
Utöver detta finns det inga speciella extrafunktioner, men är huvudsyftet att slippa handdisk är ju extrafinesser inte lika viktiga. Dessutom hade dessa inneburit en högre prislapp.
Inredningen i Electrolux ESF2400OW liknar till stora delar den hos Bosch SKS62E32EU (2:a plats) och består av en underkorg med bestickkorg samt en smal överhylla för koppar. En stor fördel som denna modell har i jämförelse med Bosch kandidat är dock att pinnarna går att fälla ned.
Tack vare att pinnarna går att fälla ned är får du enkelt plats med större föremål såsom gratängformar. Det kan dock vara bra att veta att rekommenderad diameter på mattallrikar är 25 centimeter.
För något större tallrikar än så behöver man vinkla tallrikarna för att få in dem. De står heller inte lika stadigt vilket ökar risken för att de ska falla ned på den övriga disken.
Även om Electrolux ESF2400OW inte överglänser de andra maskinerna i modernitet och funktion så är den en riktigt stark konkurrent både när det kommer till prisvärde och valmöjligheter när det kommer till programtid.
Electrolux ESF2400OW kostar mellan 1000-2000 kronor mindre än de flesta andra bänkdiskmaskiner på marknaden. Vill du ha en billig lösning för att slippa att diska för hand är detta definitivt en stark kandidat.
Ett snabbprogram mellan 30-40 minuter är näst intill standard i dagsläget, men Electrolux ESF2400OW har även ett så kallat partyprogram på endast 20 minuter vilket vi inte har stött på någon annanstans. Detta program är väldigt praktiskt när man exempelvis har gäster hemma och behöver diska undan större mängder disk extra snabbt.
De största önskemålen till förbättring ligger i inredningen som tyvärr är inte är så praktisk som vi skulle önska.
Bestickkorgen är väldigt smal vilket gör att den lätt blir ostadig när man fyller den. Vi hade därför gärna sett någon form av låsfunktion som hade hållit korgen på plats.
Electrolux ESF2400OW har många omdömen hos olika butiker såsom Elon, Hemmy och Electrolux Home. Omdömena är av blandad kompott även om de flesta är positiva.
Det är dock flera kunder som är missnöjda med hur bestickkorgen är utformad samt att lite större mattallrikar står ostadigt i maskinen (detta gäller dock tallrikar som är större än det rekommenderade maxmåttet på 25 centimeter i diameter).
Utöver detta berömmer kunderna Electrolux ESF2400OW för att diska både rent och tyst samt för att vara väldigt enkel att använda.
”En mycket enkel maskin, endast 2 tryck så är den igång. Diskar väldigt rent.”
”Är väldigt nöjd! Diskar tyst och bra. Stora middagstalltikar behöver lutas för att få plats eftersom att maskinen är låg men det funkar bra.”
En tystare bänkdiskmaskin med plats för tallrikar upp till 26 centimeter i diameter.
Har plats för 6 kuvert vilket är största möjliga kapacitet för bänkdiskmaskiner.
Tillhör energiklass F precis som resterande modeller på listan.
Den näst tystaste bänkdiskmaskinen i testet med sina 51 db. Får även mycket beröm från kunderna för att vara tystlåten.
Stort utbud som liknar det hos vanliga diskmaskiner. Saknar bara ett autoprogram.
Här brister det något. Den fördröjda startfunktionen är något begränsad och det saknas även display.
Helt okej prisvärde, men i denna prisklass hade vi även gärna kunnat se hur lång tid det är kvar på disken.
Detta är en rymlig bänkdiskmaskin med många olika diskprogram fördelat över hela fyra olika temperaturer. Den diskar alltså alla olika typer av diskgods galant och får också mycket beröm för sin goda rengöringsförmåga.
Utöver detta är Candy CDCP en av de tystaste och mest energisnåla bänkdiskmaskinerna på marknaden. Diskmaskinen finns dessutom både i grått och vitt så att du kan välja vad som passar allra bäst just i ditt kök.
Candy CDCP 6S kan både byggas in i ett skåp eller placeras direkt på köks- eller diskbänken. Vad gäller diskprogram så är den väldigt praktisk då den klarar av att diska allt från ingrott diskgods till ömtåligt glas och porslin. Tyvärr saknas det dock en display så att man kan hålla koll på programtiden.
Kontrollpanelen är enkel och lättanvänd, men saknar enskilda knappar för diskprogrammen. För att välja program trycker man istället på en programknapp tills symbolen för ditt önskade program lyser. Det står även tydligt markerat vilken temperatur som programmet körs i under symbolen.
När det kommer till inredningen så är denna smart planerad och har noga uttänkta platser för olika typer av diskgods. Stödet för tallrikarna hade dock kunnat vara något högre för mer stabilitet.
Med totalt 6 olika program och 4 olika temperaturval finns det inte mycket att klaga på när det kommer till programutbudet hos Candy CDCP 6S. Ska man vara petig hade vi dock gärna sett ett autoprogram också för enkelhetens skull.
Precis som tredjeplatsen i testet (Electrolux ESF2400OW) har denna bänkdiskmaskin inga flashiga extrafunktioner att skryta med. Det enda tillvalet som finns att välja på är ”fördröjd start” och även denna är något begränsad.
Till skillnad från de övriga modellerna där man kan fördröja starten mellan 1-24 timmar med entimmes intervaller går det här bara att välja att fördröja starttiden med 2, 4 eller 8 timmar.
Inredningen i Candy CDCP 6S består av en underkorg med bestickkorg samt två smala överhyllor som rymmer 4-6 kaffekoppar. Även om bestickkorgen är relativt smal så är den både bredare och stabilare än hos konkurrenterna från Bosch och Electrolux på 2:a- respektive 3:e plats i testet.
Nederkorgen är uppdelad i olika fack – ett för glas, ett för mattallrikar och två för assietter. Det finns även ett smalt och längre fack för serveringsfat.
Vad gäller mattallrikar får man enkelt plats med tallrikar upp till 26 centimeter i diameter och kanske något större än så. Det finns dock en risk för att lite större tallrikar står något ostabilt då facken för mattallrikarna är relativt låga. En fördel med detta är dock att man även kan placera kastruller och grytor här.
Det som talar mest för Candy CDCP 6S är att den håller en låg ljudnivå (om man jämför med de flesta resterande modeller på marknaden) samt att utrymmet är inuti maskinen utnyttjas väldigt väl.
Candy CDCP 6S har näst lägst ljudnivå efter andraplatsen från Bosch. Den får även mycket beröm från kunderna för att vara förvånansvärt tyst.
Utrymmet mellan mattallrikar och assietter, som annars ofta lämnas tomt är försett med ett litet ställ som passar perfekt för serveringsfat. Ytan inuti maskinen utnyttjas alltså optimalt. Två tummar upp!
Det största minuset med Candy CDCP 6S i vårt tycke är att den saknar display vilket gör att man inte kan hålla koll på programtiden.
Eftersom diskmaskinen saknar display behöver man själv hålla koll på hur långa de olika programmen är samt ta tiden från programstart om man vill ha någorlunda koll på när disken är klar.
Candy CDCP 6S har hundratals betyg på Amazon.se där nästan 70% av dessa är femstjärniga. De klagomål som finns gäller främst att maskinen varit bucklig vid leverans samt att stora tallrikar står något ostadigt.
I övrigt berömmer många kunderna maskinen för att diska väldigt rent samt för att hålla en lagom ljudnivå som aldrig blir för bullrig. Många är också väldigt positiva till att det finns så många olika diskprogram och att det får plats så mycket disk i maskinen som det faktiskt gör.
”Fenomenal. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli så bra. Liten, tyst med många program, tvättar som en vanlig diskmaskin.
Små dimensioner som passar perfekt under diskbänken hemma. Ett av de bästa inköp jag kunde ha gjort.” (Översatt från italienska)
”Det bästa köpet jag har gjort hittills, den diskar bra, relativt snabbt, förbrukar lite vatten och lämnar inga droppar. Även om den är liten får man plats med mycket saker och man kan även anpassa utrymmet efter olika skålar och kokkärl.” (Översatt från italienska)
Liten och smidig bänkdiskmaskin som inte behöver anslutas till vatten. Perfekt för husvagn, sommarstuga och små lägenheter.
Rymmer 4 kuvert och är minst rymligast på listan. Detta innebär dock även att den tar mindre plats.
Förbrukar endast 39 kWh vilket är minst på listan. Tillhör dock energiklass F som resterande modeller.
Tillhör sämsta möjliga ljudnivåklass och har allra högst ljudnivå på listan med sina 60 decibel.
Helt okej utbud. Vi hade dock hellre sett ett skonprogram istället för programmet för grönsaker.
Enda maskinen i testet som har wifi och som kan användas både med och utan vattenanslutning.
Näst billigaste bänkdiskmaskinen på listan. Får dock lite avdrag för prisförhållandet till kapacitet, ljudnivå och programutbud.
Är du ute efter en smidig bänkdiskmaskin till husvagnen eller helt enkelt bara vill slippa krånglig anslutning till vatten och avlopp? Då är denna bänkdiskmaskin från BlitzHome perfekt för dig.
Den är nämligen försedd med en vattentank som kan fyllas på manuellt. Detta innebär inte bara att du kan börja använda diskmaskinen på nolltid, du kan även ta med dig den när du ska iväg. Du kan exempelvis enkelt flytta med dig den till sommarstugan eller till husbilen så att du slipper att diska för hand på semestern!
BlitzHome App Mini går att installera på bara några minuter. För vattentillgång kan den kopplas direkt till blandaren eller fyllas på med vatten manuellt. Själva tanken går inte att ta ut, men det ingår en kanna i köpet som gör påfyllningen enkel och smidig ändå.
Kontrollpanelen är enkel att använda och består av fyra touchknappar, en torkningsknapp, en programknapp, en pausknapp samt en strömknapp. För att välja program trycker man på programknappen tills symbolen för önskat program lyser. Varje symbol är också tydligt markerad med textad beskrivning.
Panelen har även en LED-skärm som klart och tydligt visar den beräknade programtiden. Vi hade dock gärna önskat att skärmen även hade angett temperaturen för programmet, men detta får man helt enkelt lära sig utefter manualen.
Programmen och inredningen är funktionella och duger gott och väl, men den största styrkan ligger helt klart i att den kan användas i stort sett var som helst, även på resande fot på campingen exempelvis.
Denna bänkdiskmaskin från BlitzHome har fyra olika diskprogram samt ett unikt sköljningsprogram för frukt och grönsaker. Personligen tycker vi att detta känns ganska överflödigt och hade hellre sett att det det bytts ut mot skonprogram för vinglas exempelvis. I övrigt finns de flesta diskprogram man kan tänkas behöva.
Detta är enda bänkdiskmaskinen på listan som inte har möjlighet att fördröja starttiden. Däremot har den flera funktioner som de övriga maskinerna saknar som exempelvis varmluftscirkulation, manuell tank och wifi.
Ett mindre minus är att man behöver välja till torkprogrammet om man önskar detta, det ingår alltså ingen torkning i själva diskprogrammet vilket det gör i alla andra maskiner som vi har jämfört.
Insidan av BlitzHome App Mini består av en underkorg med bestickkorg samt en mindre kopphylla. Kopphyllan rymmer fyra mindre koppar eller glas, men går även att fälla upp om du inte vill använda den.
Maskinen rymmer totalt fyra mattallrikar, fyra assietter och fyra mindre skålar. Det kan dock vara lite krångligare att få plats med djupa skålar i facken. Djupare skålar kan istället behöva ”staplas” lutande mot varandra för att få plats och då ryms inte riktigt lika många.
Vi gillar framförallt att man själv kan välja hur man vill installera (eller inte installera) BlitzHome App Mini och att den kan användas var som helst. En annan fördel i jämförelse med konkurrenterna är att den sprayar vatten från två olika håll.
Detta är en av få bänkdiskmaskiner som faktiskt kan användas utan att kopplas in till vatten. BlitzHome App Mini gör därför att vem som helst kan diska i diskmaskin utan att behöva anlita rörmokare eller byta ut sin blandare.
Många bänkdiskmaskiner har endast en sprayarm i botten av maskinen, men BlitzHome App Mini är även försedd med en sprayarm upptill. Detta gör att vattenfördelningen blir ännu mer effektiv och att disken blir extra ren.
I det stora hela tycker vi inte att det finns mycket att klaga på hos BlitzHome App Mini. Något man ska vara uppmärksam på innan man köper den är att den är relativt högljudd även om det mest är vattnet som låter.
Med sin ljudnivå på 60 decibel låter den hela 11 decibel högre än den tystaste bänkdiskmaskinen på listan (Bosch SKS62E32EU). Den låter dock bara 2 decibel högre än vinnaren på listan.
Denna minidiskmaskin från BlitzHome har goda betyg hos både CDON och Amazon. Någon enstaka kund har haft problem med tekniska fel, men annars beskrivs maskinen som väldigt effektiv, lättanvänd och att den ”både diskar och torkar som en vanlig diskmaskin”.
”Denna diskmaskin är fantastisk. All min disk blir ren och torr. Den är större än jag trodde att den skulle vara, eftersom mina skåp är lite längre så jag måste ha den på ena sidan av min diskho, men det fungerar utmärkt eftersom vattnet bara kan rinna rakt ner i diskhon! Mitt favoritköp på Amazon hittills!” (Översatt från engelska)
”Bästa köpet jag gjort på länge! Jag bor i en gammal lägenhet med ett väldigt litet kök, där det tyvärr inte går att installera en diskmaskin. Men den här, den kan stå på köksbordet och kräver ingen installation. Tvättas helt rent och når en hög temperatur.
Det enda som är fel är att jag inte har köpt den tidigare. Stor rekommendation.”
Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en bänkdiskmaskin och jämfört dessa mellan 5 olika modeller.
De faktorer vi jämfört är:
Läs vår köpguide för bänkdiskmaskiner om du vill ha mer information om vad du bör tänka på innan köp.
Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av bänkdiskmaskiner via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.
Vilken bänkdiskmaskin som är rätt för just ditt hushåll beror på hur stort utrymme du har, men också vilken typ av installation du föredrar – med eller utan vattenanslutning. Det är även viktigt att den klarar av att diska just ditt diskgods och att den har tillräckligt med utrymme för det.
I denna köpguide tittar vi därför närmare på alla olika typer av bänkdiskmaskiner och hur de installeras för att du ska få en inblick i för- och nackdelarna med de olika varianterna. Vi kikar även närmare på hur mycket el en bänkdiskmaskin drar, vilka program och extrafunktioner som är bra att känna till samt vilken inredning som är praktisk att ha.
Vi tipsar också om de populäraste varumärkena och butikerna för bänkdiskmaskiner samt hur de skiljer sig från större modeller. Här har vi med andra ord samlat allt du behöver veta för att välja rätt bänkdiskmaskin för just dig.
Låt oss börja med att titta närmare på olika anslutningar av bänkdiskmaskiner!
Det finns i huvudsak två olika typer av bänkdiskmaskiner, de som kräver vattenanslutning för att användas och de som inte gör de. De förstnämnda är allra vanligast, men det finns även ett mindre utbud av bänkdiskmaskiner som fylls på manuellt.
Bänkdiskmaskiner med vattenanslutning kräver aktiv tillgång till vatten för att kunna fungera. Detta kan ske på två olika sätt – antingen genom att ansluta maskinen direkt till vattenledningen eller genom att ansluta den till blandaren.
Att ansluta maskinen direkt till vattenledningen kräver mer arbete, men blir estetiskt snyggare medan det är enklare (och mindre snyggt) att ansluta den till köksblandaren.
Bänkdiskmaskiner utan vattenanslutning får sin vattenförsörjning via en vattentank som fylls på manuellt. Detta innebär enklast möjliga installation, men även mer flexibilitet då diskmaskinen blir enklare att flytta med till sommarstugan och liknande.
Hur man installerar en bänkdiskmaskin beror på hur du vill ansluta vattnet (om detta behövs). Om du vill få vattentillförseln direkt på blandaren kan detta göras på två olika sätt – antingen via en koppling direkt på kranen eller via en blandare med extra anslutning.
Vill du däremot ansluta bänkdiskmaskinen till vattenledning är det säkrast att anlita en VVS-montör som ser till att installationen blir fackamannamässigt gjord.
För att ansluta bänkdiskmaskinen direkt till kranen behöver du köpa en bussning som skruvas fast på kranen. Det är bussningen som gör att du sedan kan koppla fast vattenslangen på den.
Detta är en väldigt enkel och billig lösning, men den innebär också att du inte kan använda kranen till någonting annat under tiden bänkdiskmaskinen är igång. Du behöver också koppla på och av slangen varje gång som diskmaskinen ska användas.
En annan nackdel med att ansluta bänkdiskmaskinen direkt till kranen är att eventuella vattenskador inte brukar täckas av hemförsäkringen. Detta eftersom denna typ av installation kan orsaka ett för högt tryck på kranen vilket innebär en högre risk för läckage.
En blandare med extra anslutning ger dig möjlighet att koppla in vattenslangen på sidan av blandaren istället för direkt på kranen. På så sätt får bänkdiskmaskinen fri vattentillförsel samtidigt som du kan använda kranen precis som vanligt.
Själva installationen är enkel, men det är inte alla blandare som är utrustade med en extra anslutning. Detta innebär att du kan behöva byta ut hela blandaren först för att kunna utföra en sådan installation.
Du behöver även vara uppmärksam på att vissa blandare med extra anslutning endast låter dig spola kallt vatten under tiden som bänkdiskmaskinen är igång. Vill du kunna spola varmt vatten under tiden behöver du därför dubbelkolla så att detta är möjligt innan köp.
Ett stort plus med att ansluta en bänkdiskmaskin till en extra anslutning är att den har en avstängningsventil så att man kan strypa vattentillförseln när maskinen inte är igång.
En bänkdiskmaskin som ansluts direkt till vattenledningen installeras precis som vanlig diskmaskin och kopplas in till både vattenledning och avlopp. En skillnad är dock att man behöver göra hål i köksbänken för att slangarna ska kunna kopplas in.
En stor fördel med att ansluta bänkdiskmaskinen direkt till vattenledningen är att alla slangar blir dolda och att vattnet rinner ut direkt i avloppet. På så sätt slipper man både fula slangar som ligger ovanpå diskbänken och smutsigt vatten som rinner ut i diskohon.
Tänk på att du bör ta hjälp av en VVS-montör som garanti för att dina försäkringar ska gälla.
Eftersom en bänkdiskmaskin med vattentank får sin vattentillförsel manuellt är den enda installationen som krävs att plugga in maskinen i eluttaget. Sedan behöver du bara sätta fast avloppsslangen baktill på maskinen och låta vattnet rinna ut direkt i diskhon, alternativt i en hink.
Rent tekniskt får man installera en bänkdiskmaskin själv, förutsatt att el, vatten och avlopp installerats av behöriga VVS-montörer och elektriker. Installationen måste dock göras på ett fackmännamissigt sätt vilket innebär att den måste vara lika säkert utförd som av en yrkesman.
Oftast får man installera en bänkdiskmaskin i en hyresrätt så länge som du anlitar ett proffs som gör det åt dig. Det är dock viktigt att du kontaktar din hyresvärd och ber om lov först så att du inte blir ersättningsskyldig samt så att alla försäkringar gäller ifall en olycka skulle uppstå.
Oftast brukar hyresvärden föredra att man installerar bänkdiskmaskinen på en blandare med extra anslutning för att slippa göra hål i köksbänken. Att koppla in bänkdiskmaskinen direkt på kranen brukar inte vara tillåtet i hyresrätter.
När man ska köpa en bänkdiskmaskin är det viktigt att kontrollera hur stor kapacitet den har, hur mycket el den drar samt hur mycket den låter. Av dessa tre faktorer är dock ljudnivån allra viktigast då denna har en tendens att skilja sig mer åt mellan olika modeller än de övriga två.
Du bör även se till att bänkdiskmaskinen har anpassade diskprogram för ditt diskgods samt att den har de extrafunktioner som du önskar. Några exempel på sådana användbara funktioner är senarelagd start samt automatisk lucköppning.
Glöm inte heller att kontrollera att prislappen är rimlig i förhållande till de övriga faktorerna samt att inredningen har plats för det som du har tänkt att diska. En vanlig miss är exempelvis att man glömmer att kontrollera hur stora mattallrikar som får plats.
En bänkdiskmaskin är oftast 55 centimeter bred och mäter omkring H44xB55xD50 centimeter. Måtten kan självklart variera beroende på hur många kuvert den rymmer.
Det förekommer exempelvis modeller som Blitzhome App Mini och Scandomestic SFO 2203 W som är under 45 centimeter i bredd.
En bänkdiskmaskin rymmer mellan 2-6 kuvert beronde på modell. De allra flesta rymmer dock 6 kuvert.
En bänkdiskmaskin förbrukar oftast mellan 56-61 kwh per hundra cykler vilket motsvarar energiklass F. Bänkdiskmaskiner med bättre energiklass är tyvärr svåra att hitta idag. Generellt drar en bänkdiskmaskin alltså mer el i förhållande till sin storlek än vad en fullstor modell gör.
Hur mycket det kostar att köra en omgång i en bänkdiskmaskin varierar beroende på hur mycket el den förbrukar samt vilka el- och vattenkostnader man har.
Vinnaren i vårt test (Elvita CBD7501V) med energiklass F kostar exempelvis 1.537,01 kronor i drift under sin livstid enligt Produktkalkylen. Detta är räknat på att maskinen körs 3-4 gånger i veckan under en beräknad livstid på 6 år.
Detta motsvarar omkring 1,23 kronor per omgång om maskinen körs 4 gånger i veckan.
Generellt låter en bänkdiskmaskin mer än vanliga diskmaskiner. Det är därför bra att välja en bänkdiskmaskin som har så låg ljudnivå som möjligt.
Maximalt rekommenderad ljudnivå för fullstora diskmaskiner är 46 decibel enligt Upphandlingsmyndigheten. Normalt har bänkdiskmaskiner dock en ljudnivå mellan 47-60 decibel vilket motsvarar ljudnivåklass C och D. De allra flesta modeller ligger dock någonstans mellan 49-52 decibel.
När du köper en bänkdiskmaskin är det viktigt att se till att den har de diskprogram som klarar av din disk och dina önskemål. Dessa program är viktigast att känna till
Vissa modeller erbjuder olika tillval som man kan välja till för att effektivisera de olika diskprogrammen. Detta kan exempelvis röra sig om justering av programtiden eller möjligheten till att senarelägga programstarten.
Ett fåtal bänkdiskmaskiner har även andra praktiska funktioner som wifi eller säkerhetssystem mot vattenskador.
Detta är de viktigaste extrafunktionerna som du bör känna till när du ska välja en bänkdiskmaskin:
Inredningen i en bänkdiskmaskin är generellt inte lika flexibel som i en vanlig diskmaskin på grund av det begränsade utrymmet. Det finns exempelvis oftast ingen överkorg utan endast en underkorg som ibland ackompanjeras med en smal, nedvikbar överhylla avsedd för kaffekoppar.
Användarvänligheten i underkorgen kan dock variera och det är bra att kontrollera hur denna är utformad. Finns det exempelvis tydliga utrymmen för glas, mattallrikar, assietter och skålar? Går det att vika ned pinnarna för att göra plats för grytor och kastruller?
Det allra viktigaste att kontrollera är dock att kontrollera så att dina mattallrikar får plats. Vissa modeller har endast plats för tallrikar upp till 25 centimeter i diameter medan andra kan få plats med så högt diskgods som 28 centimeter.
En bänkdiskmaskin kostar vanligtvis någonstans mellan 3000-6000 kronor. Hur mycket den kostar varierar beroende på varumärke, funktioner och årsmodell.
Några av de absolut populäraste varumärkena för bänkdiskmaskiner är Bosch, Logik och Elvita. Vilket varumärke som är bäst för dig beror dock på vilka funktioner som du är ute efter samt vilken prisklass du vill lägga dig i.
Här är en lista över sex av de populäraste varumärkena för bänkdiskmaskiner:
Bosch är det mest eftersökta varumärket för bänkdiskmaskiner, precis som hos sin fullstora motsvarighet. Den allra populäraste modellen tillhör Serie 4 och är också den modell som hamnade på andraplats i vårt test. Bosch har dock flera olika modeller att välja på som varierar i pris mellan omkring 4000- 6000 kronor.
Några funktioner som sticker ut hos vissa av Bosch bänkdiskmaskiner är aquastop samt variospeed (förkortad programtid).
Logik är ett av de billigaste varumärkena när det kommer till bänkdiskmaskiner. De flesta av deras modeller kostar omkring 3000-4000 kronor och finns både med och utan vattenanslutning.
Utbudet av extrafunktioner är begränsat hos de billigaste modellerna, men utbudet av diskprogram är däremot desto bättre.
Elvita är Elons egna budgetvarumärke och erbjuder mycket för pengarna. Deras utbud av bänkdiskmaskiner må vara litet, men erbjuder på samma gång en stor variation av funktioner.
Deras mest avancerade modell har exempelvis både överkorg och automatisk lucköppning, något som är högst ovanligt bland bänkdiskmaskiner idag. Bänkdiskmaskiner från Elvita kostar omkring 4000-5000 kronor.
Electrolux erbjuder endast ett mindre utbud av bänkdiskmaskiner, men är väldigt populära tack vare sina låga priser. En bänkdiskmaskin från Elctrolux går i nuläget att köpa för under 4000 kronor och innehåller då de flesta standardprogram och funktioner som du kan tänkas behöva.
Andersson, är precis som Logik, ett av de absolut billigaste varumärken för bänkdiskmaskiner. De flesta modellerna kostar omkring 3000 kronor och erbjuder då dessutom ett stort utbud av olika diskprogram.
Den största styrkan hos Anderssons bänkdiskmaskiner är dock den låga ljudnivån på 47 decibel som går att hitta hos flera av deras modeller.
Daan Tech erbjuder i nuläget bara en enda bänkdiskmaskin, men en omåttligt populär sådan. Deras bänkdiskmaskin heter Bob och rymmer 2 kuvert vilket gör den till en av de minsta och smidigaste modellerna på marknaden.
Det den är allra mest känd för är dock dess moderna och stilrena design samt att det går lika bra att fylla på den manuellt som att koppla den direkt till blandaren.
De butiker som vi tycker erbjuder allra bäst priser och variation på bänkdiskmaskiner är Elgiganten, Elon, Hemmy och NetOnNet. Utbudet hos de allra flesta butiker är dock relativt litet, men varumärkena kan skiljer sig en del från butik till butik.
Elgiganten erbjuder bänkdiskmaskiner från Bosch, Electrolux, Logik och Scandomestic med ett prisintervall mellan 3000-6000 kronor.
Alla deras bänkdiskmaskiner går att beställa online medan endast ett fåtal av dem finns i fysiska butiker. Däremot går det att beställa dem till valfri butik och hämta upp dem där utan extra kostnad om man skulle önska.
Elon erbjuder ett mindre antal bänkdiskmaskiner från Elvita och Electrolux för mellan 3900-5000 kronor.
Om du beställer diskmaskinen online ingår gratis frakt till tomtgräns eller port. Du kan även välja att hämta ut bänkdiskmaskinen gratis i butik eller att lägga till 1599 kronor för inbärning och installation.
Hemmy finns endast online och erbjuder ett mindre utbud av bänkdiskmaskiner från Bosch och Electrolux. Priserna varierar mellan 4800-7000 kronor och inkluderar tyvärr inte fri frakt.
Frakt till tomtgräns kostar 99 kronor, men man kan även välja att betala 699, alternativt 1199 kronor för inbärning respektive inbärning och installation.
NetOnNet är en budgetvänlig butik och erbjuder bänkdiskmaskiner mellan 3000-5000 kronor från Andersson, Electrolux och Bosch. Dessutom ingår fri frakt till din port eller tomtgräns.
Dagens bänkdiskmaskiner är väldigt lika vanliga diskmaskiner, inte minst när det kommer till utbudet av diskprogram som i princip ser likadant ut. När det kommer till extrafunktioner är utbudet dock lite mer begränsat än hos de underbyggda- och integrerade motsvarigheterna.
Installationen av bänkdiskmaskiner kan även se annorlunda ut beroende på om du väljer att koppla in den direkt till kranen/blandaren eller ej. En annan skillnad är att bänkdiskmaskiner oftast inte byggs in, istället installeras de som de är, precis som fristående diskmaskiner.
En underbyggd diskmaskin installeras under en köksbänk och har en synlig front. När du ska köpa en underbyggd diskmaskin bör du vara ännu mer noggrann när du kontrollerar elförbrukningen då denna varierar betydligt mer bland olika modeller än hos bänkdiskmaskiner.
Den integrerade diskmaskinen liknar den underbyggda i form av program och funktioner, men döljs bakom en vanlig kökslucka. Det förekommer även integrerade bänkdiskmaskiner även om detta inte alls är lika vanligt. Ett exempel på en sådan modell är Electrolux ESL2500RO.
Har du utrymme är det dock ofta värt att köpa en integrerad diskmaskin av fullstor storlek då de är mer prisvärda än integrerade bänkdiskmaskiner .
Fristående diskmaskiner kan installeras precis som de är utan att byggas in, precis som de flesta bänkdiskmaskiner. Däremot behöver de även anslutas direkt till vattenledning till avlopp.
Även om den inte är lika populär som övriga fullstora varianter kan en fristående diskmaskin vara ett smidigt alternativ för dig som vill kunna ta med dig diskmaskinen när du flyttar.
Om du tycker att en bänkdiskmaskin är för liten, men inte riktigt har plats för en fullstor modell kan en smal diskmaskin vara ett bra alternativ. Dessa är 15 centimeter smalare och finns i allt från underbyggda till integrerade och fristående modeller.
En smal diskmaskin rymmer vanligtvis 10 kuvert vilket alltså motsvarar mellan 4 kuvert mer än vad de flesta bänkdiskmaskiner rymmer.
Elvita CBD7501V:
Bosch SKS62E32EU:
Electrolux ESF2400OW:
Candy CDCP 6S:
BlitzHome APP Mini:
Drivs av: Strumpbudet
Org: 8805195115
Göteborg 41648
Vestagatan 5
Kontakta oss: hej@bratest.se
På Bra Test, som drivs av Strumpbudet, granskar och testar vi produkter noggrant, stödda av expertrecensioner och användarfeedback. Vårt mål är att ge dig de mest pålitliga rekommendationerna. Om du handlar via våra länkar kan vi få provision. För dig är det helt gratis. Vi tjänar pengar som Amazon Associate på kvalificerade köp, vilket stöder vårt fortsatta arbete.
© Alla Rättigheter Reserverade BraTest 2024