Etanolkamin – Bäst i test

Etanolkaminer, eller skorstensfria kaminer som de ofta kallas, höjer både mysfaktorn och temperaturen i ditt hem. Men vilken etanolkamin är det bästa valet för dig? I vårt grundliga bäst i test kikar vi närmare på de fyra bästa etanolkaminerna i tre olika kategorier. Vår köpguide längst ner på sidan ger dig dessutom allt du behöver för att fatta ett beslut. 

Etanolkamin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon och Etanolkamin-shop. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

Innehållsförteckning

Etanolkamin - Topp 4

Väggkamin etanol aaron home i vardagsrum
Etanolkamin Milano Aaron Home

Vårt betyg:

4,7/5
Bäst i test!
Inbyggd etanolkamin Foco
Foco Corner Right 1000

Vårt betyg:

4,6/5
Bästa inbyggda etanolkamin
Kratki Golf Etanolkamin
Kratki Golf

Vårt betyg:

4,5/5
Bästa billiga etanolkamin
Etanolkamin i fossilsten - Santos
Santos xaralyn

Vårt betyg:

4,4/5
Bästa fristående etanolkamin

1. Etanolkamin Milano aaron home - Bäst i test!

Väggkamin etanol aaron home i vardagsrum

Vårt betyg:

4,7/5
Specifikationer:

Milano etanolkamin från Aaron Home är en stor och imponerande väggkamin. Med tre stycken brännare och sin silrena design höjer den både värmen och mysfaktorn många snäpp.

Den lyfter helt klart sin omgivning till en helt ny nivå och tillför en högst lyxig känsla, speciellt som inbyggd!

HUVUDFUNKTIONER

 • Flera bränslekällor: Tre bioetanolbrännare á 0,7 liter
 • Väggmontering: Monteras enkelt upp direkt mot vägg eller byggs in i väggen
 • Rostfritt stål: Svartlackerad ram i rostfritt stål för snygg och robust design
 • Värmetåligt glas: Skyddande och dekorativ glasskiva som tål värme
 • Olika färgval: Finns även tillgänglig i vitt.
Väggkamin etanol från Aaron home

ANVÄNDARVÄNLIGHET

Aaron Homes vägghängda etanolkamin Milano går att montera på två olika sätt. Montera den antingen direkt på väggen eller bygg in den för ett stilrent och slätt resultat utan några kanter.

Väggmonteringen är väldigt enkel. På baksidan finns fyra uttag för skruvar. Med hjälp av dessa hakar du bara på väggkaminen på väggen – snabbt och smidigt!

Att bygga in kaminen kräver lite mer arbete, men ger samtidigt ett väldigt lyxigt och modernt uttryck.

Kaminen är skorstensfri och drivs med hjälp av tre bioetanolbrännare. 

Närbild på glas och fästen etanolkamin

FÖRDELAR

Den långa bredden i kombination med hela tre olika värmekällor ger en otroligt effektfull uppvisning av elden. Mysfaktor på högsta nivå!

För att vara en etanolkamin ger den ifrån sig förvånansvärt mycket värme. Väldigt många kunder berömmer just värmetillförseln extra mycket i sina recensioner.

Den tilltagna storleken, de stilrena detaljerna och möjligheterna till att bygga in kaminen i väggen gör att den känns helt rätt i tiden. Väl monterad ser den definitivt mycket dyrare ut än vad den faktiskt är och ger hela rummet än lyxigare känsla.

NACKDELAR

Enligt kundernas recensioner ligger brinntiden på cirka tre timmar. Detta är absolut acceptabelt och är faktiskt längre och mer bränslesnålt än hos många andra etanolkaminer.

Ännu längre brinntid hade dock varit väldigt uppskattat för att slippa behöva fylla på etanolen så ofta.

VAD SÄGER KONSUMENTERNA?

I skrivande stund har Milano etanolkamin från Aaron Home närmare 100 recensioner varav nästintill alla är femstjärniga. Detta är alltså en väggkamin med oerhört goda omdömen och som än så länge saknar klagomål helt.

Det som lyfts fram är framför allt den stilrena designen, den enkla monteringen samt att den värmer upp rummet väldigt effektivt.

Många är förvånade över hur mycket den faktiskt värmer och menar på att den värmer upp rummet med flera grader vilket är oerhört positivt!

”Jag är mer än nöjd, eldstaden är perfekt, den värmer upp mycket mer än vi trodde, vilket är uppskattat. Elden skapar en så varm och trevlig atmosfär. Mycket lätt att installera och komma igång, fyllda tankar ger 3 timmar med vackra lågor.” (Översatt från franska)

”Denna eldstad är utmärkt. Den tillför helt klart det där lilla extra till vardagsrummet. Alla som kommer hem till mig blir helt förtrollade… och dessutom ger den ifrån sig värme och är inte bara till för dekoration!!! Allt som återstår nu är att bygga in den så blir det helt fantastiskt!!! Slutligen mycket lätt att installera och använda.” (Översatt från franska)

SAMMANFATTNING

En lyxig och skorstensfri väggkamin som dessutom ger en bra värmeeffekt.

Den perfekta etanolkaminen för dig som vill ha en imponerande inredningsdetalj i hemmet som inte bara är dekorativ utan också väldigt funktionell.

2. Foco Corner Right 1000 - Bästa inbyggda etanolkamin

Inbyggd etanolkamin Foco

Vårt betyg:

4,6/5
Specifikationer:

Söker du efter en lyxig och värmande inbyggd etanolkamin? Då kan du sluta leta!

Denna hörnbyggda kamin från Foco är inte bara fantastiskt snygg utan har också en effekt på hela 4,4kW vilket är väldigt högt för en etanolkamin.

Den tillför alltså bra med värme till rummet samtidigt som den gör så att mysfaktorn skjuter i höjden!

Denna skorstensfria kamin finns i flera olika storlekar och finns även som vänstervänd samt utan hörn.

HUVUDFUNKTIONER

 • Hörnmontering: Denna kamin är högervänd och byggs in i en vägg med höger hörn utåt vilket ger insyn från två olika vinklar.
 • Rymlig brännare: Den medföljande brännaren rymmer fyra liter bioetanol.
 • Robust kvalitet: Ram av svartlackerad rostfritt stål samt härdat glas för extra tålighet.
 • Flexibilitet: Går att byta val av brännare mot extra kostnad. Bland valmöjligeheterna finns bland annat hybridbrännare samt automatisk brännare.
 • Olika storlekar och utföranden: Denna modell finns även som vänstervänd eller utan hörn. Alla varianter finns även i bredd om 80 eller 120 centimeter.

ANVÄNDARVÄNLIGHET

Denna moderna kamin utan skorsten är till för att byggas in i en vägg för en modernt och lyxig effekt.

Just denna variant är högervänd, men finns även i flera olika utföranden. Kaminen levereras inte monterad utan detta löser du enkelt på egen hand.

Vid köp medföljer allt du behöver för att sätta ihop kaminen, inklusive skruvar och muttrar. 

Två glasskivor av härdat glas medföljer också. Dessa ska monteras på varsin sida om hörnet och agerar bland annat som vindskydd.

Glaset är till för att skydda lågan från drag för att hålla den mer stabil. Kaminen går dock bra att använda även utan glasskivorna om man så önskar.

Filmen visar Foco Corner Right 800alltså samma modell, men i en storlek mindre.

FÖRDELAR

Med full tank brinner denna inbyggda etanolkamin i drygt sex timmar! Många andra modeller brinner endast i två eller tre timmar så detta är mycket lyxigt.

Med en effekt på hela 4,4kW ger denna etanolkamin väldigt bra med värme för att inte vara en riktig braskamin.

Få inredningsdetaljer ser så lyxiga ut som en inbyggd kamin. Denna kamin känns otroligt exklusiv och elegant och den svarta lågan lyfter fram lågorna på ett extra effektfullt sätt.

För att alla ska kunna njuta av denna kamin finns det tre olika storlekar att välja på. Det finns även motsvarande modell utan hörn eller med vänsterhörn. 

NACKDELAR

Vi kan ärligt talat inte hitta några nämnvärda nackdelar med denna kamin. För att få fullpott hade vi dock önskat en ännu mer bränslesnål brännare.

SAMMANFATTNING

Den perfekta inbyggda kaminen för det lyxiga nybygget eller för dig som bara vill ge ditt hem ett rejält ansiktslyft.

Denna kamin har allt – högklassig design, lång brinntid och sprider dessutom mycket värme i rummet. Helt klart en väl värd investering!

3. Kratki Golf - Bästa billiga etanolkamin

Kratki Golf Etanolkamin

Vårt betyg:

4,5/5
Specifikationer:

För strax över tusenlappen får du en fantastiskt välgjord och stilren kamin. Detta är kanske inte kaminen för dig som är ute efter att höja värmen i rummet, men är du enbart ute efter att höja mysfaktorn är detta ett utmärkt val.

Dessutom är den enkel att montera och går både att bygga in eller hänga upp direkt mot väggen.

HUVUDFUNKTIONER

Användarvänlighet

Etanolkaminen Golf från Kratki kan monteras på två olika sätt. Antingen bygger du in den eller fäster den direkt mot väggen. Det sistnämnda är väldigt simpelt och görs med bara några få skruvar som du sedan hakar på kaminen på.

Kaminen skorstensfri och brinner med hjälp av en 0,2 liters brännare.

Fördelar

En vägghängd etanolkamin (som dessutom går att bygga in) för strax över tusenlappen är helt klart svårslaget!

Kaminen ser mycket dyrare ut än vad den är och passar in i vilket modernt hem som helst. Dessutom gör det rostfria stålet att den känns välgjord och robust.

Om du väljer att sätta upp denna kamin direkt mot väggen går monteringen på ett kick. Många personer som har köpt produkten berömmer den just för att den är så simpel att sätta upp.

Nackdelar

Detta är en etanolkamin som främst är till för dekorationssyfte. Den värmer därför inte upp rummet särskilt mycket, men med tanke på priset kan man inte förvänta sig det heller.

Vad tycker kunderna?

Denna prisvärda etanolkamin är väldigt omtyckt bland dess kunder och överöses med positiva omdömen.

De flesta kunderna är imponerade hur välgjord den är med tanke på priset och tycker att den ser mycket dyrare ut än vad den är. De gillar också att den är väldigt enkel att montera.

När det kommer till hur mycket värme kaminen avger går åsikterna isär något. Vissa tycker att den höjer temperaturen märkvärt medan andra inte håller med. Alla är dock överens om att den höjer mysfaktorn i rummet väldigt mycket.

”Fantastiskt fin öppen spis. Passar som förväntat, brinner som förväntat (ca 1,5 timmar med full brännare). Kvaliteten är mycket bra för detta pris. Älskar den.” (Översatt från engelska)

”Anlände långt före det planerade datumet. God kvalitet och lätt produkt, behöver bara två skruvar på väggen för att säkerställa en solid fixering. Installerades på ett rum på ca 22 kvadratmeter (vardagsrum – kök) och man kan verkligen uppfatta en temperaturökning. Två glas fulla av bioetanol fyller behållaren och jag garanterar 2 timmar och 15 minuters låga. Bra!” (Översatt från spanska)

SAMMANFATTNING

Om du endast vill ha en mysig och dekorativt snygg brasa är denna kamin från Kratki ett solklart val. Den är inte bara robust och snygg i designen utan är också oerhört prisvärd!

4. Santos Xaralyn - Bästa friåstende kamin

Etanolkamin i fossilsten - Santos

Vårt betyg:

4,4/5
Specifikationer:

Den rustika stenväggen i kombination med den grova ramen i snygg fossilsten ger en både hemtrevlig och exklusiv känsla i rummet.

Santos etanolkamin från Xaralyn är den perfekta kaminen till dig som vill ha den traditionella känslan av en öppen spis utan att behöva elda med ved!

HUVUDFUNKTIONER

 • Traditionell design: Klassisk fristående modell som placeras mot vägg likt en öppen spis.
 • Fossilsten: Kraftig ram i robust fossilsten i naturfärgat och grått.
 • Färdigmonterad: Kaminen levereras monterad och klar för användning.
 • Brännare: Rymmer två liter bioetanol.
 • Tillbehör: Kamintändare, påfyllningstratt och keramisk sten ingår.
 • Olika färgval: Finns även i en smal modell.

ANVÄNDARVÄNLIGHET

Santos är en fristående etanolkamin i robust natursten. Den levereras färdigmonterad och placeras mot en vägg likt en traditionell öppen spis.

Det ingår även keramisk sten som läggs på botten för en hembonad braskänsla. Vill du öka på känslan av en riktig brasa ännu mer finns det även keramisk ved att köpa till som man kan lägga ovanpå stenarna.

Denna etanolkamin inkluderar en 2 liter stor keramisk brännare som ger en brinntid på upp till fyra timar.

Det ingår även en braständare samt en påfyllningstratt som gör påfyllningen av bränslet mycket enklare.

Santos etanolkamin i vardagsrum

FÖRDELAR

Här har vi mysfaktor på hög nivå! Den klassiska utformningen av kaminen i kombination med keramisk- sten och ved ger en känsla förvånansvärt lik en riktig braskamin.

Den putsade fossilstenen förmedlar en känsla av hög kvalitet och lyx.

Raka linjer, sobra färger och god kvalitet gör att denna kamin passar in i vilket hem som helst.

NACKDELAR

För att vara en etanolkamin ligger denna kamin väldigt högt i pris. Detta är dock sådant man får räkna med när det gäller hög kvalitet. Naturstenen gör väldigt mycket för utseendet och kvaliteten. Denna står också för mycket av kostnaden.

SAMMANFATTNING

Letar du enetanoldriven kamin som ger sken av en riktig braskamin har du hittat helt rätt. Dessutom andas den riktig hög kvalitet tack vare den rejäla ramen av fossilsten!

Så jämförde vi etanolkaminerna

Vi har tagit fram vår topplista genom gedigen undersökning av expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor för att få fram några av de allra bästa etanolkaminerna på marknaden. I vår undersökning har vi bland annat granskat följande:

 • Utseende och kvalitet: Hur modern och uppdaterad är modellen? Passar den in i alla hushåll?
 • Bränsle och brinntid: Hur bränslesnål är kaminen och hur länge brinner en full tank?
 • Värme: Hur mycket värme ger kaminen ifrån sig?
 • Budget: Är kaminen prisvärd eller känns priset för högt för vad man får?
 • Valmöjligheter: Finns modellen i olika färger eller storlekar?

Köpguide: Så väljer du rätt etanolkamin

Etanolkamin i vardagsrum

Vad är en etanolkamin?

En etanolkamin brinner precis som braskaminen med riktig eld, men drivs av bioetanol istället för ved. Detta gör att du kan installera en etanoldriven kamin utan att ansluta den till en skorsten eftersom etanolen inte bildar någon rök som måste drivas ut.

Skorstensfria kaminer är därför mycket smidigare att sätta in. De är även ett bra alternativ till dig som bor i lägenhet eller av andra skäl inte har möjlighet att ansluta kaminen till en skorsten.

Dessutom får du den förhöjda mysfaktorn helt utan någon lukt och rök.

Hur mycket värmer en etanolkamin?

Många tror att etanolkaminer inte ger ifrån sig särskilt mycket värme, men det är inte hela sanningen. Det finns faktiskt de etanolkaminer som har förmågan att värma upp ett rum flera grader.

Vilken värmeeffekt etanolkaminen har varierar självklart beroende på bland annat storlek och vilken brännare den har. De flesta etanolkaminer har en effekt som ligger någonstans mellan 1-5 kW.

Skorstensfria kaminer med en effekt mellan 3-5 kW värmer faktiskt upp ett mindre till mellanstort utrymme mer än vad man tror, även om de inte värmer lika mycket som en braskamin.

Många föredrar kaminer utan skorsten eftersom de ger ifrån sig precis lagom med värme istället för braskaminer som ibland kan värma upp rummet för mycket. 

Med detta sagt är etanolkaminen förmodligen inte en alternativ värmekälla till ett större hus, men är ett bra alternativ för dig som vill öka mysfaktorn och samtidigt öka temperaturen ett par grader.

Närbild på eld i etanolkamin

Vad behöver du tänka på innan du köper en skorstensfri kamin?

Det finns många olika sorters kaminer utan skorsten. Allt från takhängda- till inbyggda- och golvstående kaminer. 

De finns också med många olika funktioner i varierande  prisklasser och design. Det kan därför vara bra att vara påläst innan du gör ett köp.

På så sätt vet du vad du vill ha, men också vad du inte vill ha när du börjar leta. Detta kommer att underlätta i ditt sökande och göra valet mycket enklare!

Viktiga faktorer som du bör överväga är:

 • Vilken typ av etanolkamin du vill ha
 • Placering av kaminen
 • Storleken av kaminen
 • Hur mycket värme du behöver
 • Din budget

Olika typer av etanolkaminer

Vägghängda etanolkaminer: Monteras på väggen likt en teve och sparar golvutrymme.

Inbyggda etanolkaminer: Insatskamin som byggs in i vägg eller möbel.

Fristående etanolkaminer: Golvstående etanolkamin som finns i många olika varianter. Några exempel är modeller som liknar braskaminer och öppna spisar.

Takhängda etanolkaminer: En lyxig och ofta avskalad kamin som hängs i taket.

Vardagsrum med inbyggd etanolkamin i väggen

Placering

När du har valt vilken typ av kamin som passar dig bäst blir placeringen mycket enklare. Har du bestämt dig för en väggkamin bör du finna en lämplig vägg att hänga upp den på och har du bestämt dig för en insatskamin, ja då vet du säkert redan var du ska bygga in den någonstans.

En etanolkamin är mycket enklare att placera än en braskamin eftersom du inte har någon skorsten att förhålla dig till. De är också mycket enklare att installera och du behöver oftast inte anlita någon för montering.

Storlek på kaminen

När du väl har hittat den perfekta platsen för din etanolkamin bör du mäta området för att veta hur stor den kan vara. Tänk på att längd, bredd och djup alla spelar stor roll i hur estetiken blir i rummet.

Ska du bygga in en kamin bör du också tänka på att det ska finnas tillräckligt med utrymme att även sätta in brandmursplattor runt kaminen för att skydda väggarna mot brand.

Liten etanolkamin

Vad är ditt syfte med etanolkaminen?

Vill du endast ha etanolkaminen för atmosfärens skulle eller vill du även få upp värmen lite grann?

Är kaminen enbart menad som dekoration är effekten inte lika viktig. Mindre effekt innebär mindre utsöndrad värme. Det innebär generellt sätt också ett lägre pris så är värmen inte viktig är en etanolkamin med lägre effekt ett bra val för dig.

Vill du däremot höja både mysfaktor och temperatur bör du kika på en skorstensfri kamin med minst 3kW värmeeffekt.

Sammanfattning

En etanolkamin finns i oändligt många olika varianter och prisklasser. Att veta vad du letar efter underlättar därför oerhört mycket vid ett köp.

Har du en mindre budget kan en etanolkamin med lägre effekt vara ett bra alternativ. De ger dig den där extra myseffekten utan att kosta särskilt mycket. Däremot värmer de inte särskilt väl och har en tendens att ha ganska kort brinntid.

Skorstensfria kaminer med högre effekt värmer mer och oftast även längre.

1

VÅR FAVORIT!​
Väggkamin etanol aaron home i vardagsrum
4.7/5

2

Bästa inbyggda kamin
Inbyggd etanolkamin Foco
4.6/5

3

Bästa billiga kamin
Kratki Golf Etanolkamin
4.5/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *