Recension av XPLORA 5 – GPS klocka för barn

Undrar du om Xplora 5 Play är rätt mobilklocka för er familj? Vi går igenom viktiga funktioner samt alla avgörande för- och nackdelar för att göra ert val enklare!
Bra Tests Recension - Vi hjälper dig hitta rätt mobilklocka till ditt barn

XPLORA 5 Play

Om du är en förälder som letar efter ett sätt att spåra dina barn med GPS är Xplora 5 Play definitivt värd att titta närmare på. Den är lättnavigerad även för små barn kan användas för att hålla dig uppdaterad om var ditt barn befinner sig.

XPLORA 5 Play låter dig ringa samtal- både in och ut och har även en användbar chattfunktion.

Klockan har dessutom stegräknare där man kan tjäna ihop Xplora-mynt som man sedan kan handla för!

Läs gärna vårt bäst i test där vi listar de sju bästa gps klockorna för barn på marknaden.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company, Amazon, Komplett och Teknikproffset. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

VÅRT BETYG
3,9
3.9/5

Fördelar:

 • Bra för barn som inte kan läsa
 • Skoltid (låsbara funktioner)
 • SOS-knapp
 • Uppmanar till aktivitet och rörelse

Nackdelar:

 • För stora trygghetszoner
 • Opålitlig GPS-funktion
 • Saknar videosamtal
RECENSION - Bra Test

XPLORA 5 Play - Hur bra är den?

två barn som använder xplora 5

HUVUDFUNKTIONER:

 • In-och utgående samtal: Ring röstsamtal till och från klockan med upp till 50 kontakter.
 • GPS-funktion: Se var ditt barn befinner sig direkt i appen.
 • Trygghetszoner: Ställ in trygga zoner och få notiser när ditt barn äntrar eller lämnar området.
 • Skolläge: Låser alla funktioner för att hålla borta distraktioner under exempelvis skoltid. Endast SOS-knappen går att använda.
 • SOS-knapp: Ringer upp dig som förälder vid nödsituation.
 • Vattentät: Tål 1,5 meters djup i upp till 30 minuter. (IP69-klassificering)
 • Kamera: 2.0 megapixelkamera.
 • GOPLAY: Gå så många steg som möjligt och samla ihop päng att handla för.

Hur fungerar x plora 5 play?

Xplora 5 Play kommer med ett tillhörande simkort från Xplora Mobile, men kan även användas med simkort (nano) från andra operatörer.

Klockan styrs av dig som förälder via den tillhörande appen som finns tillgänglig för både iOS och Android. I appen kan du ställa in 2 huvudkontakter som är behöriga att se klockans position.

Klockan har inte tillgång till några sociala medier utan är enbart fokuserad på säkerhet genom spårning samt kommunikation med behöriga som du som förälder väljer ut.

Du kan ringa röstsamtal till och från klockan, precis som med en telefon, men det finns ingen möjlighet till videosamtal.

Du som förälder ställer in vilka kontakter som är behöriga att kommunicera med  klockan. Man kan ställa in upp till 50 kontakter och det är alltså endast dessa som klockan kan ringa till respektive ta emot samtal från.

Du kan även välja bilder för kontakterna vilket gör det enklare för små barn att förstå vem de ska ringa.

Förutom att ringa till och från telefonen kan man även skicka SMS till den. Man kan dock inte svara på SMS via klockan. Däremot finns en chattfunktion där man kan skicka text- bild och röstmeddelanden samt emojis mellan klockan och de kontakter som har appen.

Man kan dock inte skriva några egna textmeddelanden från klockan utan får välja mellan några korta färdiga meddelanden.

Båda föräldrar har möjlighet att följa ert barns position i appen. Ni väljer själva hur ofta ni vill att positionen ska uppdateras genom förinställda tidsintervall mellan 15-60 minuter. 

Det finns även en livespårningsfunktion som visar aktuell position i nutid. Denna funktion drar dock mycket batteri och har något större felmarginal än övrig spårning.

Ställ in trygga zoner som ditt barn får vistas i, exempelvis hemma, skola, hemma hos mor- och farföräldrar etc.

Trygghetszonen ställs in med en radie om minst 300 meter. Du får sedan notiser när ditt barn lämnar eller går in i zonen.

 • Stegräknare och GOPLAY: Den inbyggda stegräknaren håller koll på hur många steg ditt barn tar varje dag. Dessa steg kan sedan omvandlas till Xplora-mynt som kan utnyttjas i GOPLAY-plattformen. Här kan kan man även tävla om roliga priser.
 • Musikspelare: Klockan kan te emot mp3-filer i chatten som man sedan kan lyssna på i klockan. Klockan kan dock inte kopplas till headset eller högtalare.
 • Tidtagarur och alarm: Ta tiden eller ställ in alarm direkt i klockan.
 • Utbytbar urtavla: Välj bland flera olika färdiga urtavlor eller ta en egen bild och använd som bakgrund.
Xplora 5 play i olika färger

XPLORA 5 play finns i tre olika färgval: rosa, blått och grått.

PRISBILD:

Xplora 5 Play kostar omkring 2000 kronor.

Fördelar med Xplora 5 play:

Små medel såsom bilder bredvid varje kontakt samt möjligheten till att skicka röstmeddelanden gör att denna klocka även kan användas av barn som ännu inte lärt sig läsa.

Att samla XPLORA-mynt är ett bra sätt att motivera ditt barn att röra på sig även om det krävs ganska många steg för att kunna handla någonting.

Xplora 5 Play finns i svart med rosa, blå eller mörkgrå detaljer. Det finns alltså två lite mer färgglada alternativ samt ett mer diskret färgval vilket lämpar sig bra exempelvis till lite äldre barn.

Nackdelar med XPLORA 5 play:

En minimumradie på 300 meter känns alldeles för stort för att kallas för trygghetszon även om funktionen fortfarande har sina fördelar.

Klockan har kamera, men saknar en funktion för videosamtal. Detta känns oerhört dumt eftersom kameran inte går att använda till så mycket mer än att ta selfies. En videofunktion hade helt klart varit önskvärd!

Att klockans GPS hoppar mellan olika positioner samt visar fel plats med flera hundra meter är tyvärr en ganska återkommande kommentar bland recensionerna. 

Vad tycker kunderna?

XPLORA 5 Play har överlag goda recensioner, men har även fått en del kritik. De som är kritiska tycker bland annat att installationen av klockan är krånglig samt att GPS:en är väldigt opålitlig.

Några påpekar även att ljudet lämnar mer att önska, speciellt om det är blåsigt ute.

Här nedan ser ni några exempel på både positiva och negativa recensioner:

”Som hänsynslös vill jag jämnt ha koll på sina små, men till slut måste de komma ur bordet själva för att upptäcka världen och få känna sig självständigt. Både barn och vuxna känner trygghet med klockan funktioner. Jag kan se vart mitt barn befinner sig och vi kan hålla telefonkontakt med varandra. Rekommenderar varmt!”

”Så ledsen att skriva detta men klockan är inte som vi önskade!! Har du ingen ny Iphone går det inte att ringa till den.. allt annat funkar men inte att ringa den! Har ett kontant kort i klockan som vi löst själva.. men det funkar tyvärr inte!! Tråkigt..”

Sammanfattning:

Xplora 5 Play är mobilklocka som gör det enkelt även för små barn att ringa och ta emot samtal vilket är ett stort plus!

Många är kritiska mot precisionen i GPS-funktionen medan andra är väldigt nöjda med den. Är trygghetszonen en viktig funktion för dig är det bra att tänka på att dessa är 300 meter i radie som allra minst.

Med detta sagt är detta en klocka som generellt är väldigt omtalad och har många nöjda kundrecensioner. Det är inte utan anledning detta är en av de mest populära smartklockorna för barn på marknaden.

 

Innehållsförteckning