Recension av Safekid Nova – GPS Klocka för Barn

Letar du efter en mobilklocka till ditt barn? I den här recensionen tittar vi närmare på alla funktioner hos Safekid Nova samt för- och nackdelar med denna populära klocka som kan vara avgörande för ditt köp.
Bra Tests Recension - Vi hjälper dig hitta rätt mobilklocka till ditt barn

Safekid nova

En av de viktigaste sakerna du kan göra som förälder är att se till att dina barn är säkra. Safekid Nova låter dig hålla koll på ditt barn när du inte är hemma med hjälp av både samtal och GPS-spårning.

Nova har flera funktioner som skiljer sig från många av sina konkurrenter såsom SMS, Whatsapp och google translate. Men hur bra är den egentligen? Fortsätt läsa så får du reda på vad vi tycker!

Läs även gärna vårt bäst i test av sju olika mobilklockor med gps för barn.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar Safekid och CDON. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

VÅRT BETYG
4.0
4/5

Fördelar:

 • Enkel att använda
 • SMS-funktion
 • Videosamtal
 • Utbytbart armband och skal

Nackdelar:

 • Saknar svenskt tangentbord
 • Endast 3 månaders garanti på batteriet
 • Ingår endast laddsladd
RECENSION - Bra Test

Safekid nova - Hur bra är den?

safekid nova gps klocka med appar

Huvudfunktioner

 • In-och utgående samtal: Ring både röst- och videosamtal till och från klockan.
 • SMS: Skicka och ta emot SMS direkt i klockan.
 • GPS-funktion: Se var ditt barn befinner sig direkt i Safekids tillhörande app. 
 • Trygghetszoner: Ställ in staket runt säkra områden och få notiser när ditt barn går in samt lämnar den valda zonen.
 • Skolläge: Låser alla funktioner när ditt barn är i skolan för att undvika distraktioner.
 • SOS-knapp: Ringer upp upp till 3 utvalda nödkontakter tills någon svarar.
 • Vattentät: Klockan har en IP67 klassning.
 • Kamera: 0,3 megapixelkamera.
 • Utbytbart skal och armband: Armbandet inklusive skalet runtom klockan går att byta ut till andra färger.

Videon visar hur kartfunktionen i appen fungerar.

Hur fungerar Safekid Nova?

Safekid Nova är inte operatörslåst. Den går alltså att använda med simkort från de flesta operatörer. Safekid rekommenderar dock sitt egna abonnemang för en så bra upplevelse som möjligt.

En magnetisk laddsladd med USB ingår i köpet, men själva adaptern köps till separat.

Safekid Nova finns endast att köpa i svart. Däremot kan du byta färg på klockan genom att köpa till skal med tillhörande armband separat. Dessa skal finns i blått och rosa. Det går även att köpa till ett nytt svart skal om armbandet skulle gå sönder.

Nova är Safekids senast släppta modell av gps klockor för barn. Detta är en uppdaterad version av deras populära Rocket. Det som skiljer dem mest åt är att du kan ladda ner ytterligare två appar till Nova, nämligen Whatsapp och Flashcards.

En annan skillnad är att man kan byta ut hela skalet runtom klockan på Nova medan du endast kan byta armbandet på Rocket.

Röstsamtal: I appen kan du lägga in upp till 15 kontakter som ditt barn kan ringa och ta emot samtal ifrån. Om du önskar kan du även stänga av möjligheten att ringa och ta emot samtal från andra nummer till klockan.

Du kan även lägga in bilder för varje kontakt så att ditt barn enkelt kan se vem det är som ringer samt vem de ska ringa till.

SMS: Ditt barn kan skicka samt ta emot SMS från inlagda kontakter direkt i klockan. 

Videosamtal: Det går att ringa videosamtal, men endast mellan klocka och Safekid appen. Det går alltså inte att ringa vanliga videosamtal till klockan.

Chatt: Chattfunktionen låter er skicka röst-, text- samt bildmeddelanden mellan app och klocka. Chattfunktionen fungerar även mellan olika Safekidklockor.

Spårningsfunktionen styrs med hjälp av GPS, Wifi och LBS. Klockans position visas alltid i första hand med hjälp av GPS. Kan denna inte läsas av går letar klockan efter närmaste Wifi-signal och till sist går klockan efter LBS, det vill säga den mobilmast som läst av klockan sist.

GPS-positioneringen har en felmarginal på omkring 10 meter medan övrig positionering inte är lika precis.

Du kan ställa in upp till tre trygghetszoner som är säkra för ditt barn att vistas i. Du får sedan notiser när ditt barn går in och ut ur området.

Minimiradie för trygghetszoner är 200 meter.

I appen finns en funktion som heter voice care. I den funktionen kan du ringa upp ditt eget mobilnummer från klockan. När du svarar kan du avlyssna klockans omgivning utan att ditt barn vet om det.

När skolläget är aktiverat fungerar visar klockan endast tiden medan övriga appar och funktioner är låsta.

Skolläget fungerar endast under vardagar.

Vid nödsituation kan ditt barn hålla inne SOS-knappen. Klockan ringer då automatiskt upp de nummer som är inställda som SOS-nummer (maximalt tre nummer).

Klockan fortsätter att ringa tills någon svarar, men slutar att ringa om ingen svarar efter två försök.

 • Stegräknare: En rolig funktion som låter ditt barn hålla koll på hur mycket hen rör sig.
 • Tidtagarur och alarm: Låter dig ta tiden eller ställa in upp till tre olika alarm.
 • Tilläggsappar: Följande appar går att ladda ner extra till klockan: whatsapp, kalender, google translate, kalkylator samt flashcards. Flashcards är en där man kan lära sig enkla glosor på engelska.
armband till safekid nova

Nya armband till Safekid Nova finns att köpa till i färgerna svart, blått och rosa.

Prisbild

Safekid Nova kostar omkring 1700 kronor. Extra utbytbara armband kostar ungefär 150 kronor. Armbanden finns i svart, rosa och blått.

Fördelar med Safekid Nova

Klockan är enkel att förstå med tydliga appar och funktioner. Ett Tack vare bilden bredvid varje kontakt kan även mindre barn enkelt ringa och ta emot samtal direkt i klockan utan att behöva kunna läsa.

Detta är en väldigt tacksam funktion som skiljer sig från många andra GPS klockor på marknaden. Många kan nämligen varken skicka eller ta emot SMS. En del kan däremot ta emot SMS, men inte skicka några. Safekid Nova kan alltså göra både och vilket är ett stort plus!

Whatsapp är också en kul funktion som inte finns i många andra klockor. För att använda denna whatsapp måste den laddas ned som ett tillägg. Du som förälder kan alltså välja om du vill att ditt barn ska ha tillgång till den eller inte.

Det utbytbara armbandet är en kul detalj som gör att du kan byta färg på hela klockan, inklusive skalet runtom. Detta ger dig möjlighet till att variera färg vilket kan vara roligt. Vi tycker dock att klockan borde finnas att köpa i fler färger direkt än endast i svart.

Nackdelar med Safekid Nova

Klockan har enbart engelskt tangentbord och kan därför inte använda å,ä,ö. Den kan däremot ta emot meddelanden med dessa bokstäver. En uppdatering är dock på väg som ska möjliggöra att använda alla bokstäver i svenska alfabetet.

Safekid lämnar endast 3 månaders garanti på klockans batteri samt 6 månaders garanti på själva klockan.

När du köper Nova ingår endast en laddsladd, själva adaptern ingår alltså inte. Denna får istället köpas till extra.

Vad tycker kunderna?

Safekids klockor har generellt fått en hel del kritik för att de inte haft någon egen app. De har istället använt sig av en utomstående app där man behövde betala extra om man ville bli av med all reklam.

Nu har Safekid dock lanserat en egen app som ska lösa dessa problem.

Sammanfattning

Safekid Nova är en GPS klocka för barn med många ytterligare funktioner. Till skillnad från andra liknande klockor kan den både ta emot och skicka SMS vilket är ett stort plus i vår bok.

Detta är med andra ord en mycket kommunikativ klocka som tillåter allt från röst- och videosamtal till SMS och chatt.

Självklart har den även användbara funktioner såsom skolläge, SOS-knapp samt avlyssningsfunktion.

Innehållsförteckning