Bortforsling av vitvaror – Återvinning, återbruk och tjänster

Bortforsling av vitvaror är ingen enkel uppgift. Det är inte bara tungt och slitsamt utan kräver också ett passande fordon vilket långt ifrån alla har tillgång till. Som tur är finns det flera olika sätt att forsla bort vitvarorna på. Vill du forsla bort dem själv eller låta någon göra det åt dig? Vi hjälper dig hitta det alternativ som passar dig bäst!

Bortforsling av vitvaror

Innehållsförteckning

Olika alternativ för bortforsling av vitvaror

Valmöjligheterna för att bli av med sina gamla vitvaror blir allt fler. Det blir därför lättare och lättare att bli av med dem även om det kan kosta dig en slant för att få jobbet gjort.

Vilket alternativ som passar just dig bäst kan därför bero på vilken budget du har, men vilket skick vitvarorna är i har också en stor betydelse.

Har du exempelvis köpt nytt hus som du ska renovera och därmed göra dig av med fullt fungerande vitvaror? Då bör du kolla på alternativ för återanvändning istället för återvinning.

Oavsett om du ska lämna in varorna för återvinning eller återbruk kan du välja att göra det på egen hand eller låta någon annan göra det åt dig. Men var lämnar man egentligen in sin gamla kyl och frys och vem ska man kontakta om man inte vill göra det på egen hand?

Få varorna upphämtade

Idag finns det många olika tjänster som erbjuder upphämtning av vitvaror.

Har du till exempel beställt ett nytt kyl och frys paket och behöver bli av med ditt gamla? De flesta butiker erbjuder idag bortforsling av dina gamla produkter när du köper nya hos dem.

Det finns även flera andra tjänster som erbjuds av andra företag och kommuner.

Butiker med bortforslingsservice

Electrolux erbjuder gratis bortforsling av vitvaror samt hemleverans när du köper en ny vitvara hos dem. Dina gamla vitvaror lämnas då in för återvinning.

www.electrolux.se

När du väljer hemleverans för din nya vitvara hos Elgiganten kan du även köpa till bortforsling. Detta kostar 299 kronor extra utöver hemleveransen.

www.elgiganten.se

bortforsling av vitvaror - elgiganten

När du köper nya vitvaror hos Elon kan du välja att köpa till installation och bortforsling. Elon installerar då dina nya produkter och tar med sig dina gamla för återvinning. Från 1599 kronor.

www.elon.se

Mediamarkt har ett paketerbjudande som inkluderar hemleverans och installation av dina nya vitvaror samt bortforsling av dina gamla. Detta kostar 1249 kronor.

www.mediamarkt.se

Tretti forslar bort din gamla vitvara när du väljer till ”miljöretur” vid köp av din nya produkt. Detta kostar 299 kronor.

www.tretti.se

Andra bortforslingstjänster

De flesta kommuner erbjuder bortforslingstjänster för de som bor i hus, mot en mindre kostnad. Sök efter mer information om detta hos din kommun.

Här nedan kan ni klicka er vidare till tjänsterna i våra tre största städer.

Stockholm

Göteborg

Malmö

Recycla är en gratistjänst som hjälper dig att hitta transportföretag och jämföra priser för bortforsling av vitvaror och andra grovsopor. Recyckla jämför tjänster och företag i hela landet.

www.recycla.se

bortforsling av vitvaror - recycla

Ungdomskraft hjälper ungdomar att komma ut i arbetslivet. En av tjänsterna ungdomarna utför är bortforsling av vitvaror. Från 995 kronor.

Ungdomskraft finns i Göteborg och Stockholm.

www.ungdomskraft.com

Skräphämtarna hjälper både privatpersoner och företag att bli av med sådant de inte längre vill ha kvar. Från 890 kronor.

www.skraphamtarna.se

Lämna in vitvarorna för återvinning

Du kan lämna in dina  förbrukade vitvaror på återvinningscentraler runt om i hela landet. För privatpersoner är detta gratis och kan göras obegränsat med gånger per år.

Besök din kommuns hemsida för att hitta närmaste återvinningscentral och för att ta reda på vad som gäller just där.

I Göteborg behöver du exempelvis kunna uppvisa ett körkort eller ÅVC-kort för att komma in på en återvinningcentral.

Lämna in varorna för återbruk

Många städer erbjuder även möjlighet att lämna in vitvarorna för återbruk. Dessa säljs då sedan vidare för en billig peng.

Vitvarornas skick kontrolleras oftast innan de tas emot. Anses skicket vara för dåligt för återbruk kan du istället lämna in varorna för återvinning.

När du lämnar in dina varor hos Kretsloppsparken i Alelyckan skickas dessa vidare för försäljning Återbruket i parken om de är i gott skick.

Sammanfattning

För att hålla nere miljöpåverkan så mycket som möjligt är det viktigt att du alltid återvinner eller lämnar in dina gamla vitvaror för återbruk.

Vill du sköta bortforslingen på egen hand kan du lämna in dina gamla vitvaror på din närmaste återvinningscentral.

Vill du däremot få vitvarorna upphämtade kan du ofta boka bortforslingstjänst i butik, i samband med att du köper nya vitvaror. I vissa fall kan det dock vara billigare att boka bortforslingen via kommunen eller via andra transportföretag.

Förbereder du bortforsling av din gamla tvättmaskin och torktumlare? Kolla in vårt bäst i test av tvättmaskin och torktumlare paket!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *