Spis – De 4 bästa – Bäst i test 2024 (Med köpguide)

En spis är en fristående vitvara som kombinerar en spishäll och ugn i samma enhet. Spisar finns med olika typer av hällar, såsom induktion, glaskeramik och gas, och benämns ofta efter hälltypen som exempelvis induktionsspis, glaskeramikspis eller gasspis.

Vi har granskat för- och nackelarna hos 4 olika spisar från varumärken som Electrolux, Gorenje och Husqvarna så att du enklare kan hitta den bästa spisen för just dig. Längst ned på sidan finner du även vår köpguide med viktiga frågor och svar innan ditt köp!

Spis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemmy, Komplett, Elon, Computersalg och Bosch. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Spis - Topp 5

Spis - Electrolux LKI66440NX
1. Electrolux LKI66440NX
(60 cm)

Vårt betyg:

4,5/5
Bästa spis!
Spis - Gorenje GEC6A40WD
2. Gorenje GEC6A40WD
(60 cm)

Vårt betyg:

4,4/5
Bästa glaskeramikspis
Spis - Husqvarna QSG7132X
3. Husqvarna QSG7132X
(70 cm)

Vårt betyg:

4,3/5
Bästa spis 70 cm
Spis - Bosch HLN39A050U
4. Bosch HLN39A050U
(60 cm)

Vårt betyg:

4,3/5
Billigast induktionsspis
Innehållsförteckning

1. Electrolux LKI66440NX (60 cm) - Bästa spis!

Energisnål spis med snabbuppvärmd spis samt moderna ugnsfunktioner såsom ånga, airfry, torkning och stektermometer.

Spis - Electrolux LKI66440NX

Vårt betyg:

4,5/5
Specifikationer
Ugnsvolym 100%

En av de rymligaste modellerna på marknaden i sin bredd. Rymmer lika mycket som många varianter.

Elförbrukning 70%

Tillhör energiklass A och ligger i nivå med de flesta spisarna idag.

Tillagningsfunktioner 95%

Här finns i princip allt! Det enda vi saknar för full pott är autoprogram.

Extrafunktioner 95%

Ugnen känns lyxig med allt från stektermometer och autobelysning till Hob2Hood som kopplar samman fläkten med spisen.

Design 90%

Stilren design i rostfritt stål med modern spishäll med touchknappar. Känns gedigen och exklusiv.

Pris 90%

En av de dyrare modellerna i vår granskning. Den är dock helt klart prisvärd då den också har flest och bäst funktioner.

Med en snabbuppvärmd induktionshäll och mångsidig ugn är Electrolux LKI66440NX vår självklara vinnare. Inte nog med att den kan tillaga mat med både varmluft och ånga, det är också den enda modellen på listan med airfry-funktion!

Electrolux LKI66440N är även perfekt för hemmabagaren då ångfunktionen ger bröd och bakverk en gyllene och krispig utsida samtidigt som insidan hålls mjuk och saftig.

Dessutom är ugnen utrustad med katalytiska väggar som rengör sig själva för minimalt underhåll.

Många spisar har de flesta avancerade funktionerna kopplade till ugnen, men Electrolux LKI66440NX imponerar minst lika mycket även med spishällen. Alla fyra värmezoner har exempelvis boost-funktion. Vi gillar även den praktiska paus-knappen som tillfälligt sänker alla zoner till lägsta värmenivå.

Vår favoritfunktion är dock säkerhetsfunktionen som ser till att vardera zon stängs av automatiskt efter en viss tid om inga inställningar ändras. En zon som är inställd på högsta värmenivå stängs exempelvis av automatiskt efter 1,5 timme.

Ugnen är dessutom lika användarvänlig som spisen med stor volym, ett brett utbud av tillagingsfunktioner och självrengörande egenskaper.

Stor volym (73 liter)

Electrolux LKI66440NX rymmer hela 73 liter vilket är gott om plats även för mat som kräver mycket utrymmme såsom en kalkon.

Den är dessutom väldigt rymlig för att ”endast” vara 60 centimeter bred. Husqvarna QSG7132X (2:a plats) som är 10 centimeter bredare rymmer exempelvis lika mycket.

Snabb uppvärmning

Spisen får väldigt mycket beröm för hur snabb den värms upp. En kund beskriver exempelvis justerbarheten i värme likt den i en gasspis. Spisen kan alltså både hettas upp och sänkas i värme väldigt fort vilket är en stor fördel i matlagning.

Ångfunktion och airfry

Detta är den enda spis i jämförelsen som har en ugn som kan laga mat både med ånga (SteamBake) och luftfritering. Detta är alltså den perfekta ugnen för dig som vill laga näringsrik och hälsosam mat.

Det ingår även en särskild airfry-plåt i köpet av spisen vilket är ett stort plus.

Stektermometer

För så smidig matlagning som möjligt ingår det en integrerad stektermometer så att du kan ställa in önskad tillagningstemperatur via kontrollpanelen. Ugnen larmar sedan när maten är klar.

Katalysrengöring

Insidan av ugnen i Electrolux LKI66440NX är försedd med katalytisk emalj som oxiderar fett och smuts vilket både minskar behovet av rengöring och gör ugnen enklare att rengöra.

Den enda nackdelen som kan tänkas vara avgörande för ett köp är prislappen. Electrolux LKI66440NX är nämligen en av de dyraste modellerna på listan.

Dyr

Electrolux LKI66440NX kostar ungefär dubbelt så mycket som Gorenje GEC6A40WD (3:e plats) och är alltså en relativt dyr spis. Däremot har den både högre effekt och fler tillagningsfunktioner. Man får alltså vad man betalar för.

Electrolux LKI66440NX är en mycket omtyckt spis bland kunderna och har i skrivande stund hela 4,8/5 stjärnor hos electrolux.se. Den har dessutom full pott hos Elgiganten bland alla omdömen för produkten.

Spisen beröms bland annat för att ”ta matlagningen till en helt ny nivå” samt för att ha en ”kraftfull induktionshäll”. 

”Snabb och effektiv. Aldrig har jag varit med om en elspis som fungerar som en gasspis. Extremt snabb att få upp värmen på men även lika snabb att sänka värmen. Älskar ”paus-knappen” och powerboostknapparna.”

”Många funktioner på en snabb spis. Denna spis fyller dom funktioner och snabbhet som vi var ute efter. Vi känner oss väldigt nöjda med detta val av spis.”

2. Gorenje GEC6A40WD - Bästa glaskeramikspis

Billig glaskeramikspis med snabbuppvärmd highlight-häll, ångfunktion och 5 års garanti.

Spis - Gorenje GEC6A40WD

Vårt betyg:

4,4/5
Specifikationer
Ugnsvolym 100%

Mycket stor och rymlig vilket gör att du enkelt kan tillaga mat på flera plåtar samtidigt.

Elförbrukning 70%

Har fjärde bäst möjliga energiklass, men tillhör ändå de energisnålaste spisarna på marknaden.

Tillagningsfunktioner 90%

Bra utbud för sin prisklass. Har alla standardfunktioner samt pizzaläge, upptining, frozen bake och tillagning med ånga+varmluft.

Extrafunktioner 75%

Har ångrengöring, men är annars ganska  standard när det kommer till extrafunktioner.

Design 90%

Snygg och stilren, men känns lite utdaterad i designen.

Pris 100%

Överlägset billigast och mest prisvärd av alla spisarna i granskningen!

Gorenje GEC6A40WD är det bästa valet för dig som är ute efter en billig och användarvänlig spis. Inte nog med att den kostar endast hälften så mycket som vinnaren från Electrolux, den har dessutom både ångfunktion och extra snabbuppvärmd highlight-häll.

Ugnen kan även rengöras med hjälp av ånga som löser upp all smuts så du slipper att skrubba rent den. Dessutom ingår hela 5 års garanti vilket intygar spisens höga kvalitet trots sitt låga pris!

Den största fördelen hos Gorenje GEC6A40WD är hur mycket man får för pengarna. Trots att den är flera tusenlappar billigare än alla övriga modeller på listan så värms den upp väldigt snabbt, har ett fantastiskt utbud av tillagningsfunktioner, inklusive ånga, och har hela 5 års garanti.

Billigast

Gorenje GEC6A40WD är överlägset billigast på listan och har dessutom mer avancerade funktioner än många betydligt dyrare spisar. Är du ute efter en prisvärd glaskeramikspis så är detta alltså ett riktigt bra val. 

Highlight-häll

Alla fyra värmezoner är så kallade snabbzoner, även kallade highlight-zoner, som värms upp extra snabbt. Zonerna 

Brett utbud av tillagningsfunktioner

För att vara en så här billig spis har Gorenje GEC6A40WD förvånansvärt många tillagningsfunktioner. Förutom standardvalen som över- och under värme, varmluft och grill så finns det även möjlighet till matlagning med ånga, pizzaläge, upptining samt tillagning av frysta matvaror.

 • Ångfunktion: Över- och undervärme, varmluft samt över- och undervärme med fläkt kan kombineras med en vattenfylld plåt för bakning och matlagning med ånga. (Det finns enskilda inställningar för komboprogrammen).
 • Pizzaläge: Tillagar pizza på hög värme och ser till att botten blir krispig samtidigt som toppingen blir perfekt tillagad.
 • Upptining: Tinar upp fryst mat utan att tillaga den.
 • Frozen Bake: Hjälper dig tillaga fryst mat utan förvärmning.
5 års garanti

Har hela 60 månaders garanti vilket är fem gånger så mycket som vinnaren från Electrolux med betydligt dyrare prislapp.

Ångrengöring

Med hjälp av ”aqua clean” funktionen så lösgörs all fett och smuts på en halvtimme så att du enkelt kan torka rent ugnen.

Med tanke på priset går det inte att klaga så mycket, speciellt inte med tanke på hur mycket man faktiskt får för pengarna. Det kan dock vara bra att veta att det inte finns någon integrerad stektermometer samt timer.

Saknar stektermometer

Många moderna spisar med ugnar samt inbyggnadsugnar idag kommer med integrerad stektermometer vilket innebär att du inte behöver springa fram och tillbaka för att kontrollera temperaturen. Istället meddelar ugnen dig när önskad temperatur är uppnådd. 

Gorenje GEC6A40WD saknar tyvärr detta vilket innebär att du får använda dig av en extern termometer. 

Saknar timer

Detta är enda spisen på listan som saknar matlagningstimer. Dessutom saknas display helt och hållet vilket innebär att det inte finns någon klockfunktion heller.

3. Husqvarna QSG7132X - Bästa spis 70 cm

Robust glaskeramikspis med extra snabbuppvärmd highlight-häll, flexibla värmezoner och stektermometer.

Spis - Husqvarna QSG7132X

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer
Ugnsvolym 100%

Mycket stor och rymlig. Bland de rymligaste modellerna på marknaden i sin storlek.

Elförbrukning 70%

Ligger i nivå med alla spisar på listan samt de flesta övriga modeller på marknaden.

Tillagningsfunktioner 80%

Något över standard när det kommer till ugnsfunktionerna. Får dock extra plus för spisens flexibla värmezoner.

Extrafunktioner 90%

Har både katalytisk rengöring och stektermometer för extra smidighet.

Design 95%

Ger ett exklusivt intryck och känns mycket rejäl och robust. Spishällen känns extra modern.

Pris 80%

Ligger relativt högt i pris. Hade önskat mer avancerade tillagnings- och rengöringsfunktioner för sin prislapp.

Husqvarna QSG7132X är en robust och exklusiv spis med en rejäl konstruktion i rostfritt stål och extra bredd på 70 centimeter. Dessutom är spishällen extra snabbuppvärmd med flexibla zoner som kan justeras i storlek efter olika typer av kokkärl.

Förutom att vara väldigt rymlig har ugnen också flera specialfunktioner såsom stektermometer och katalytisk rengöring. Som extra trygghet ingår även 5 års produktgaranti på köpet!

Detta är en rejäl spis som riktigt osar kvalitet. Dessutom är den användarvänlig med en rymlig ugn med flera tillagningsfunktioner utöver standard såsom pizzaläge och torkning.

Spishällen är snabbuppvärmd, med flexibla värmezoner, och är mycket enkel att styra med enskilda vreden för varje zon. Även storleken på zonen justeras med vredet för den berörda zonen vilket är väldigt smidigt.

Utöver detta är Husqvarna QSG7132X även enkel att hålla ren då ugnsväggarna är självrengörande. Dessutom går ugnsluckan samt ugnsglaset att montera bort för enklare rengöring.

5 års garanti

Vill du ha en pålitlig spis är Husqvarna QSG7132X ett riktigt bra val. Medan många andra spisar har mellan 1-2 års garanti har denna modell nämligen produktgaranti i hela 5 år vilket talar mycket för dess goda kvalitet. 

Stor ugnsvolym (73 liter)

En av de rymligaste modellerna på marknaden i sin bredd. Här finns gott om utrymme för alla typ av matlagning och bakning. Var dock uppmärksam på att det endast rekommenderas tillkagning på max två plåtar åt gången vilket vi tycker är synd.

Highlight-häll med justerbara zoner

Husqvarna QSG7132X är utrustad med en highlight-häll som uppnår önskad temperatur extra snabbt. Dessutom är två av fyra zoner justerbara i storlek då du kan aktivera ”dubbelzon” för att göra dem större.

Stektermometer

Ugnen i denna spis har, likt många inbyggnadsugnar, en integrerad stektermometer. Detta gör att du slipper att springa fram och tillbaka för att kontrollera innertemperaturen. Istället meddelar ugnen när maten är klar. 

Katalysrengöring

Insidan av ugnen består av katalytiska väggar som absorberar fett och matstänk vid höga temperaturer. Genom att värma upp ugnen tom med jämna mellanrum så rengör ugnen alltså sig själv till stor del. När ugnen svalnat behöver du bara enkelt torka rent den med en fuktig trasa.

Husqvarna QSG7132X är den dyraste modellen på listan, men saknar tillagningsfunktioner som sticker ut ur mängden.

Dyrast

Är du ute efter en budgetvänlig spis är Husqvarna QSG7132X inte det bästa valet för dig. Den kostar exempelvis ungefär dubbelt så mycket som Gorenje GEC6A40WD (2:a plats).

Man ska dock inte glömma att priset även återspeglar hur robust och välgjord spisen är.

Hade önskat fler tillagningsfunktioner

För priset så hade vi gärna sett några fler avancerade tillagningsfunktioner som exempelvis ång- eller airfryfunktion. 

Denna spis från Husqvarna är en riktig kundfavorit hos Elon (som är enda säljare av denna modell) och har nästintill full pott av alla omdömen för produkten.

Spisen får framförallt beröm för hur lätt den är att använda, hur snygg den är samt hur enkel den är att rengöra.

”Jag är väldigt nöjd med spisen. Framförallt ugnen med sina många olika funktioner är en hit. Tack vare varmluften så kan jag nu torka bär och rabarberbitar och göra mitt eget torkade godis. Pizzorna blir härliga och keramikbeläggningen inne i ugnen bidrar till en renare yta som kräver mindre underhåll då den är mer självrengörande. Kan varmt rekommendera den!”

”En helt fantastiskt spis och suverän ugn, dessutom lätt att rengöra.
Rekommenderar den å det bästa.”

4. Bosch HLN39A050U - Billigast induktionspis

Snygg, modern och prisvärd induktionsspis med 4 boost-zoner. Enda modellen på listan med 3D-varmluft.

Spis - Bosch HLN39A050U

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer
Ugnsvolym 90%

Rymlig ugn med gott om plats. Har dock minsta ugnsvolym i granskningen.

Elförbrukning 70%

Håller samma nivå som övriga modeller på listan samt de flesta spisar på marknaden.

Tillagningsfunktioner 80%

Är ganska standard när det kommer till tillagningsfunktioner. Är dock enda spisen i granskningen med 3D-varmluft.

Extrafunktioner 80%

Har två olika rengöringsfunktioner, men saknar exempelvis stektermometer.

Design 100%

Riktigt snygg och stilren design med få vreden. Ser betydligt dyrare ut än vad den är.

Pris 95%

Väldigt prisvärd modell för dig som vill ha en enkel, lättanvänd och modern induktionsspis.

Bosch HLN39A050U är inte bara den billigaste induktionsspisen på listan, utan det är också den enda modellen med 3D-varmluft. Detta är alltså den perfekta spisen för dig som vill kunna tillaga mycket mat i ugnen på en och samma gång!

Induktionsspisen har dessutom hög effekt med booster-tillval på alla fyra värmezoner samt smarta funktioner som automatiskt känner av vilken zon det är som används.

Detta är även den enda modellen i granskningen som har både katalytisk- och hydrolytisk rengöring i ugnen vilket minimerar behovet av manuell rengöring.

De största fördelarna hos Bosch HLN39A050U ligger i de områden där den presterar allra bäst bland konkurrenterna. Detta är exempelvis den enda spis med ugn som klarar av att tillaga mat på tre nivåer samtidigt, har sensorer på värmezonerna samt två olika rengöringsfunktioner.

Tillsammans med Electrolux LKI66440NX (vinnaren i granskningen) så är detta enda spisen som, förutom den klassiska matlagningstimern, även ger dig möjlighet till att ställa in färdigtid.

Prisvärd

Den billigaste induktionsspisen i granskningen samt den näst billigaste modellen på listan totalt. Detta är med andra ord en väldigt prisvärd spis. Dessutom ser den mycket dyrare ut än vad den faktiskt är vilket är ett stort plus.

3d-varmluft

Bosch HLN39A050U låter dig tillaga mat på upp till tre olika nivåer på en och samma gång med ett jämnt och likvärdigt resultat. Alla övriga modeller har endast kapacitet för två plåtar.

Lättanvänd spishäll med powerboost

Vi älskar den lättanvända spishällen med unika funktioner som exempelvis ”Restart” och ”Quickstart”. Restart-funktionen aktiverar automatiskt de tidigare inställningarna om du sätter på spisen igen efter 4 sekunder medan Quickstart automatiskt aktiverar de zoner som har kokkärl stående på sig.

Dessutom kan du öka effekten på vardera zon genom att aktivera powerboost.

Katalys- och hydrolysrengöring

Bosch HLN39A050U är den enda spisen i vår jämförelse som har två olika rengöringsfunktioner. Kombinationen av både katalys- och hydrolysrengöring gör ugnen extra lätt att hålla ren.

Innan du köper Bosch HLN39A050U är det viktigt att veta att du måste ta hjälp av en elektriker för att försäkra dig om att spisen blir korrekt installerad. Ugnen saknar även integrerad matlagningstermometer.

Kräver elanslutning av elektriker

Bosch HLN39A050U levereras utan stickpropp vilket innebär att du behöver någon med behörighet för installation av spisen. Detta innebär att det tillkommer en extra kostnad utöver inköpspriset.

Saknar stektermometer

Om du vill hålla koll på innertemperaturen på ugnstillagat kött, fågel och fisk så behöver använda en manuell termometer vilket kräver mer uppmärksamhet än hos exempelvis Electrolux LKI66440NX (1:a) och Husqvarna QSG7132X (3:a).

Man ska dock ha i åtanke att Bosch HLN39A050U är betydligt billigare än de mer avancerade modellerna med integrerad termometer.

Bosch HLN39A050U är en riktig kundfavorit och har närmare 100 goda omdömen på Bosch-home.se. Spisen får främst beröm för att vara väldigt snabbuppvärmd, men också för hur snygg och prisvärd den är.

”Fin spis med ugn i fin stilren design, snabb att värma vatten med då den har boost funktion.”

”Leveransen var snabb & smidig & spisen är underbar! Lätt att använda, gör sitt jobb galant! Dessutom lyfte den hela köket eftersom den är så snygg design!”

Så jämförde vi spisarna

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en spis och jämfört dessa mellan 4 olika modeller.

De faktorer vi jämfört är:

 • Ugnsvolym: Hur stor är innervolymen? Hur mycket mat för plats?
 • Elförbrukning: Hur mycket el förbrukar spisen? Vilken energiklass tillhör den?
 • Tillagningsfunktioner: Hur hög effekt har spisen? Har ugnen några utstickande funktioner såsom ånga, airfry eller torkning?
 • Extrafunktioner: Vilka rengöringsfunktioner finns? Har ugnen stektermometer?
 • Design: Känns designen uppdaterad och modern?
 • Pris: Är spisen prisvärd i förhållande till övriga faktorer?

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av spisar via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Jämförelsetabell för spisarnaElectrolux LKI66440NX

Gorenje GEC6A40WD

Husqvarna QSG7132X

Bosch HLN39A050U
Typ Induktionsspis Glaskeramikspis Glaskeramikspis Induktionsspis
Yttermått (HxBxD) 85-93,6x59,6x60 cm 90x59,7x60 cm 85-93,6-69,6x60 cm 90-91,5x60x60 cm
Spänning 230 V 220-400 V 400 V 220-240 V
Antal värmezoner 4 4 4 4
Effekt för värmezoner 2300/3600W, 1400/2500W, 1800/2800W, 1800/2800W 2300W, 1200W, 1200W, 1800W 1000/2200W, 1200W, 900/1800W, 1800W 1400/2200W, 2200/3700W, 1800/3100W, 1800/3100W
Variabla zoner
Energiklass A A A A
Elförbrukning
(Över-/undervärme)
0,95 kWh/omgång 0,94 kWh/omgång 0,95 kWh/omgång 0,98 kWh/omgång
Elförbrukning
(Varmluft)
0,82 kWh/omgång 0,81 kWh/omgång 0,82 kWh/omgång 0,79 kWh/omgång
Ugnsvolym 73 l 71 l 73 l 66 l
Maxtemperatur i ugn 275 °C 300 °C 275 °C 275 °C
Autoprogram Nej Nej Nej Nej
Ångfunktion Ja
(SteamBake)
Ja Nej Nej
Airfry-funktion Ja Nej Nej Nej
3D-varmluft Nej Nej Nej Ja
Stektermometer Ja Nej Ja Nej
Rengöringsprogram Katalys Hydrolys Katalys Katalys+hydrolys
Timer Ja Nej Ja Ja
Vårt betyg: 4,5/5 4,4/5 4,3/5 4,3/5

Så väljer du rätt spis

För att välja rätt spis för just ditt hushåll behöver du först se över vilken typ av spis som du föredrar. Är du ute efter en spis med snabb och flexibel temperaturkontroll är en induktionsspis eller gasspis det bästa valet medan en spis med häll i glaskeramik eller gjutjärn är bättre om du vill ha en billigare variant.

I övrigt är det väldigt viktigt att kontrollera så att spisen är kompatibel med spänningen i ditt eluttag, att spisen har tillräckligt hög effekt samt att både ugn och spis har de tillagnings- och extra funktioner som du behöver för din typ av matlagning.

Är du fortfarande förvirrad? Ingen fara, vi reder ut allt du behöver veta innan ditt köp. Vi börjar med att kika närmare på vilka olika typer av spisar som finns!

4 tips när du ska köpa ny spis.

Det finns i huvudsak fem olika sorters spisar – induktionsspisar, glaskeramikspisar, gjutjärnsspisar, gasspisar och gasolspisar. Vilken typ som är bäst för dig beror helt enkelt på vilken typ av uppvärmning som du föredrar samt vilken budget du har att röra dig på.

Induktionsspisar och keramiska spisar har båda en slät och modern häll i glas och ser till utseendet väldigt lika ut. Skillnaden är att induktionshällen har kortare uppvärmningstid tack vare elektormagnetiska magneter som värmer upp kokkärlet direkt istället för att värma upp hällen.

Gjutjärnsspisar är den mest klassiska varianten med upphöjda gjutjärnsplattor och var förr standard i alla hushåll. Denna variant är billigare i inköp, men har relativt lång uppvärmningstid och kan vara svår att rengöra.

En gasspis är däremot väldigt snabbuppvärmd, men kräver gasanslutning vilket måste göras av behörig gasinstallatör. Gasolspisen är lika effektiv i temperaturreglering, men drivs med gasoltub istället för direktanslutning till gasledning.

Induktionsspis

Tack vare att induktionsspis genererar värme direkt i kokkärlet blir uppvärmningen snabb och effektiv samtidigt som temperaturen blir enklare att justera.

Dessutom är induktionsspisen säkrare då den inte blir lika varm som andra hällar. Den lägre temperaturen gör också induktionshällar enklare att rengöra då matrester och stänk inte bränns fast på samma sätt som på varmare ytor.

En nackdel med induktionsspisar är att de oftast är dyrare än andra spisar samt att de endast kan användas med kokkärl med magnetisk botten.

Glaskeramikspis

En glaskeramikspis, eller keramisk spis som det också kallas, värmer upp värmezonerna på hällen vilka i sin tur värmer upp kokkärlen som står ovanpå. Uppvärmningstiden är därför längre än hos en induktionsspis.

En stor fördel är dock att glaskeramikspisen är kompatibel med alla typer av kokkärl, oavsett material.

Gjutjärnsspis

Gjutjärnsspisar har runda, upphöjda kokplattor i gjutjärn som värms upp och sedan hettar upp kokkärlet. Kokplattor av gjutjärn är mycket tåliga och har en jämn värmefördelning.

Däremot tar de relativt lång tid att värma upp och det tar dessutom lång tid innan de svalnar i jämförelse med induktionshällar exempelvis. De är även svårare att rengöra.

En stor fördel med gjutjärnsspisar är dock att de kostar mycket mindre än andra typer av spisar.

Gasspis

Gasspisar har länge varit populära i restaurangkök tack vare sin precisa temperaturkontroll och blir även allt vanligare även i hushåll. Gaslågan ger omedelbar respons vilket gör att du både kan få upp och ned värmen väldigt snabbt.

En annan stor fördel med en gasspis är att de är mer energieffektiva. Däremot kräver de gasanslutning till stadsnätet.

Gasolspis

En gasolspis fungerar på samma sätt som en gasspis, men drivs med gasol istället för stadsgas eller naturgas. Gasolspisar är populära för exempelvis sommarstugor där det ofta är krångligare att få spisen direktkopplad till stadsgas.

En nackdel med gasolspisar är att du behöver köpa och byta ut gasoltuben regelbundet vilket är något opraktiskt samtidigt som det kan bli dyrt i längden. Fördelen är dock att gasolspisen kan användas överallt. 

När du har valt vilken typ av spis du vill ha behöver du kontrollera så att den är kompatibel med din elanslutning hemma. Detta gäller även för gasspisar då ugnen i spisen ofta drivs av el.

De flesta svenska hushåll idag har trefasanlutning med en spänning på 400 volt medan vissa äldre hus och lägenheter har enfasanslutning med 230 volt.

För att kontrollera din elanslutning kan du dels kontrollera det eluttag i köket som är avsett för spisar. Har eluttaget fem hål (periflex-uttag) har du med största sannolikhet trefas. Uttaget har då fem runda hål och ett centrerat rektangulärt hål för skyddsjord. Har du istället ett uttag med tre hål för platta stift så har du troligen enfas.

Du kan även kontrollera om du har en- eller trefas genom att kika i din elcentral. Har du tre säkringar till spisen har du trefas och är spisen enbart kopplad till en säkring så har du förmodligen enfas.

Vilken spänning som en spis kräver står alltid angiven i produktens specifikationer.

Vad innebär det när en spis kräver nolla?

Spisar som kräver nolla behöver en neutralledare i elanslutningen för att fungera korrekt. Nollan hjälper till att balansera strömmen och förhindrar överspänning.

Chansen är större att du har nolla i uttaget om du har ett periflexuttag, men det behöver inte vara så. Du behöver därför alltid kontrollera detta innan du köper en ny spis som kräver nolla.

Det säkraste sättet att kontrollera om du har nolla i uttaget är att anlita en elektriker. Det går även att göra detta med hjälp av en multimeter.

När man ska välja storlek på en spis är det bredden som man behöver ta störst hänsyn till då denna varierar mest mellan olika modeller. De vanligaste bredderna för spisar är 50, 60 och 70 centimeter.

När det kommer till övriga mått så är standarddjup och standardhöjd för spisar 60 respektive 85-95 centimeter. Höjden är ofta justerbar med flera centimeter så att spisen kan anpassas efter olika bänkhöjder.

De flesta spisar har fyra spisplattor, men det finns även modeller med tre eller fem värmezoner. Spisar med tre plattor är oftast smalare i bredd medan femzoniga spisar brukar vara bredare.

Effekten för en spis anges i watt och förklarar hur effektiv uppvärmningen är. Ju högre effekt desto snabbare uppvärmning och högre elförbrukning.

Varje zon värms upp individuellt och har en egen effekt som vanligtvis varierar mellan 1000-2500 W för standardzoner och mellan 2500-4000 för snabba zoner, även så kallade powerboost-zoner.

Innan du köper en spis bör du kontrollera vilka tillagningsfunktioner som både spishällen och ugnen har så att de är anpassade efter din typ av matlagning. Förutom standardfunktioner som över- och undervärme, grill och varmluft finns det flera specialfunktioner som varierar från modell till modell. De viktigaste tillagningsfunktionerna att känna till är:

 • Powerboost: En funktion som ger extra snabb uppvärmning av en kokzon genom att tillfälligt öka effekten. Perfekt när du behöver koka upp vatten snabbt eller steka på hög värme.

 • Variabla värmezoner: Flexibla kokzoner som kan anpassas i storlek efter kastrullen eller pannan du använder. Det ger optimal värmefördelning och sparar energi.

 • Ångfunktion: En funktion som tillför ånga i ugnen, vilket ger saftigare och mer smakrika resultat, särskilt för kött, fisk och grönsaker. Perfekt för hälsosam matlagning och bakning.

 • Airfry: Luftfriterar maten och skapar en krispig yta helt utan (eller med väldigt lite) olja.

 • Torkning: Inställning som använder låg värme och luftcirkulation för att torka frukt, grönsaker och örter. Perfekt för att förlänga hållbarheten eller för att göra egna snacks.

 • Pizzaläge: En funktion som kombinerar hög värme med undervärme och varmluft för att skapa perfekta pizzor med krispig botten och saftiga toppings.
I addition till tillagningsfunktionerna bör du även se över om spisen har några extrafunktioner som förhöjer användarvänligheten såsom automatisk avstängning eller matlagningstermometer. Här är de viktigaste extrafunktionera som du bör känna till hos en spis med ugn innan köp:

 • Automatisk avstängning: En säkerhetsfunktion som stänger av spisen automatiskt efter en viss tid om den inte används.

 • Timer: Display som kan användas som kökstimer för påminnelse. Visa timers kan även ställas in för senarelagt programslut eller för en specifik tillagningstid med automatisk ugnavstängning.

 • Pausfunktion: Låter dig tillfälligt pausa alla kokzoner med ett knapptryck så att du kan återuppta matlagningen vid samma temperatur senare.

 • Stektermometer: En termometer som mäter innertemperaturen på maten och larmar när önskad temperatur är uppnådd.

 • Rengöringsfunktion: De allra flesta spisar är utrustade med någon form av rengöringsfunktion för ugnen. Det finns i huvudsak tre olika rengöringsfunktioner – pyrolys, katalys och hydrolys. Pyrolys är allra effektivast och mest självrengörande, men är vanligare bland inbyggnadsugnar än hos ugnar i spisar.

 • Autoprogram: Förprogrammerade ugnsinställningar för olika maträtter, som gör det enkelt att få perfekta resultat utan att behöva justera temperatur och tid manuellt. Autoprgram är dock allra vanligast hos inbyggnadsugnar, men förekommer även bland modernare spisar.
 • Vilket varumärke som är bäst för just din spis beror på vilka funktioner du efterfrågar, men också vilket varumärke som du har på dina övriga vitvaror.

  Estetiskt brukar det vara allra snyggast att välja samma varumärke på din spis som resten av ditt kök eftersom de då matchar både i utseende och funktioner. 

  Några av de allra populäraste varumärkena för spisar är Electrolux, Gorenje, Cylinda, Husqvarna, Bosch och Siemens.

  Electrolux

  Electrolux erbjuder ett brett utbud av spisar med fokus på induktions- och glaskeramikspisar med få inslag av gjutjärnsspisar. Priserna varierar mellan cirka 6000-20000 kronor beroende på modell och funktioner.

  Några funktioner som återfinns hos Electrolux spisar är MaxiSense (kokzoner som anpassar sig automatiskt efter storleken på kokkärlet) samt Hob2Hood (trådlös anslutning mellan spis och fläkt som justerar fläktens hastighet beroende på behov).

  Gorenje

  Gorenje är ett budgetvänligt varumärke som erbjuder en stor variation av spisar med induktions-, glaskeramik- och gashäll. Priserna är generellt relativt låga då de flesta modeller varierar någonstans mellan 5000-13000 kronor.

  Designen varierar mellan allt från klassiskt vitt med traditionella vreden till modernt och stilrent svart med touchkontroll. De modeller som sticker ut allra mest är dock de spisar där Gorenje kombinerar keramiska hällar med klassisk vedugnsdesign för en perfekt kombination av vintage och nutid.

  Cylinda

  Cylinda erbjuder induktions-, keramik- och gjutjärnsspisar till konkurrenskraftiga priser med start från cirka 5000 kronor. 

  Spisarna är generellt utrustade med alla standardfunktioner som du behöver i en spis och ugn, men är annars ganska sparsamma med extrafunktioner för att kunna hålla nere priset.

  Cylinda erbjuder dock även mer avancerade modeller med exempelvis funktioner som stektermometer, pyrolysrengöring (självrengöring som bränner upp smuts och fett) samt flexizoner (värmezoner som kan anpassas för stora kokkärl).

  Husqvarna

  Husqvarnas spisar tillverkas av Electrolux och påminner därför väldigt mycket om Electrolux spisar både till utseendet och i funktioner. Priset ligger dock något högre och varierar någonstans mellan 12000-18000 kronor.

  En annan skillnad är att Husqvarna inte har några gjutjärnsspisar i sortimentet utan fokus ligger i stället på mer moderna keramik- och induktionsspisar.

  Många av Husqvarnas ugnar har moderna funktioner såsom airfry, steambake, Maxisense samt Hob2Hood som passar in perfekt i det moderna köket.

  Bosch

  Bosch erbjuder främst en stor variation av keramik- och induktionsspisar i allt från budgetvänliga varianter från 7000 kronor till exklusiva modeller upp mot 20000 kronor.

  Något som får Bosch att sticka ut ur mängden är att många av deras spisar har automatiska ugnsprogram (”autopilot”) vilket hos andra varumärken oftast endast förekommer bland inbyggnadsugnar.

  Övriga funktioner som är vanligt förekommande bland Bosch spisar är Combizone (två värmezoner som kan kombineras till en) samt 3D-varmluft.

  Siemens

  Siemens tillhör samma koncern som Bosch och delar till stor del samma teknik. Många av Siemens spisar har därför funktioner som påminner om de hos Bosch, men ofta under andra namn.

  Siemens autoprogram kallas exempelvis ”Cookcontrol” istället för ”Autopilot”. Andra funktioner som går att hitta hos Siemens ugnar är bland annat automatisk avstängning för både spis och ugn samt stektermometer.

  Ugnar från Siemens finns att köpa hos bland annat Hemmy, Tretti och Elgiganten och kostar någonstans omkring  8000-15000 kronor.

  En spis är en fristående enhet som kombinerar både spishäll och ugn i samma konstruktion. En spishäll består dock enbart av värmezonerna på ovansidan av spisen och integreras ovanpå en köksbänk.

  När det kommer till funktioner så är det generellt ingen skillnad mellan spisar och spishällar. Det finns dock undantag som exempelvis spishällar med inbyggd fläkt samt spishällar med flexibla zoner över hela hällen.

  Förutom att en ugn i en spis installeras fristående medan inbyggnadsugnar integreras i ett köksskåp så skiljer de även något åt i funktioner.

  En inbyggnadsugn har oftast mer avancerade och moderna funktioner medan en ugn i en spis oftast har mer grundläggande egenskaper. Dagens spisar blir dock allt mer avancerade och idag finns det ugnar i spisar med allt från airfry- och ångfunktion till autoprogram och pyrolysrengöring.

  Både pyrolysrengöring och autoprogrammen är dock betydligt vanligare hos inbyggnadsugnar. Autoprgrammen finns även i mycket större variation hos inbyggnadsugnar än hos ugnar i spisar.

  Till skillnad från inbyggnadsugnar där det är relativt vanligt med wifi-ansluting idag är detta dessutom i princip helt omöjligt att hitta hos spisar.

  En stor fördel med spisar är dock att de oftast är billigare att köpa än att köpa både en inbyggnadsugn och spishäll separat. Är du ute efter ett prisvärt alternativ är alltså en spis det bästa valet.

  1

  Electrolux LKI66440NX
  Spis - Electrolux LKI66440NX
  4,5/5

  2

  Gorenje GEC6A40WD
  Spis - Gorenje GEC6A40WD
  4,4/5

  3

  Husqvarna QSG7132X
  Spis - Husqvarna QSG7132X
  4,3/5

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *