Braskamin – Bäst i test 2024 – Vi jämför de 3 bästa

En braskamin är en värmekälla som används för att värma upp ett utrymme genom att elda ved. Braskmainer ger ifrån sig mer värme än etanolkaminer och kan vara tillverkade i plåt, gjutjärn eller täljsten.

Vi har jämfört 3 olika braskaminer för att du lättare ska kunna hitta den som passar dig allra bäst. Längst ned på sidan svarar vi även på viktiga frågor som underlättar ditt köp!

Braskamin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Buildor och Outl1. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Braskaminer - Topp 3

1. Giulietta Ecodesign Panadero 7,1 kW

Vårt betyg:

4,6/5
Bästa braskamin!
Billig braskamin från Ylöjärvi

2. Ylöjärvi 7 kW

Vårt betyg:

4,5/5
Bästa billiga braskamin

3. Sigtuna 7 kW

Vårt betyg:

4,4/5
Bästa braskamin i täljsten

Innehållsförteckning

1.Giulietta Ecodesign Panadero - Bästa braskamin!

Vårt betyg:

4,6/5
Specifikationer

* Beräkning enligt Contura (75W=1 m² golvyta)

Effekt 90%

Hög effekt som värmer upp minst 90 m² i ett rum med takhöjd av standardmått.

Verkningsgrad 90%

Omvandlar hela 80,7% av energin till värme vilket är bäst i hela jämförelsen.

Design 95%

Stilren och modern design med stort och effektfullt glasfönster.

Pris 95%

Otroligt prisvärd braskamin i förhållande till effekt, verkningsgrad och design.

Giulietta Ecodesign från Panadero  är vår favorit på alla tänkbara punkter. Den är väldigt energieffektiv, har en hög verkningsgrad samt en uppvärmningskapacitet på hela 220 m³ eller minst 90 m²*.

Det stora glaspartiet ger dessutom väldigt klar insyn i kaminen som ger en högst imponerande känsla i rummet!

Giulietta braskamin är en robust eldstad med dubbla väggar av plåt med en tjocklek på 3 respektive 4 millimeter. 

Kaminen är rektangulär i formen och har ett stort keramiskt fönster som mäter hela 52 centimeter diagonalt. Tack vare det så kallade clean glass-systemet behåller kaminen ren och klar insyn under eldningen. Du behöver alltså inte oroa dig för att sot och smuts ska förstöra helhetsintrycket av brasan.

Denna braskamin har ett kraftigt galler av gjutjärn som leder värme för en effektiv och jämn förbränning. Dessutom är kaminen utrustad med en askpanna undertill som samlar upp all aska. Denna dras sedan smidigt ut för enkel tömning efter användning.

Insidan är väldigt rymlig och sväljer ved upp till 50 centimeter i längd vilket är en stor fördel.

När du väl eldar kan du enkelt justera luftinsläppet via ”spaken” under luckan. Ju längre åt höger du drar spaken desto mer luft släpper du in och desto kraftigare blir elden.

De största fördelarna med Giulietta braskamin är att den är en av de mest energieffektiva braskaminerna på marknaden samtidigt som den har en låg inverkan på miljön.

Snäll mot miljön

Giulietta braskamin uppfyller alla krav enligt Ekodesign 2022 för ett mer hälsosamt och miljövänligt sätt att elda på. Kaminen har bland annat trippelförbränning som både ger mer värme och en renare förbränning i jämförelse med äldre modeller med dubbel- eller enkel förbränning.

Energieffektiv

Kaminen omvandlar hela 80,7% av energin till värme. Giulietta braskamin är därmed hela 21,7% mer energieffektiv än braskaminer från 80-talet vilka endast har en verkningsgrad på 59% i genomsnitt enligt energimyndigheten.

Detta innebär att det går åt betydligt mycket mindre ved att elda med Giulietta än med braskaminer av äldre modell.

Giulietta är även den mest energieffektiva braskaminen på listan och har 5,7% högre verkningsgrad än Sigtuna (3:e plats) som har lägst verkningsgrad.

Hög uppvärmningskapacitet

Tack vare att kaminen har en effekt på hela 7,1 kW värmer den upp dryga 90 m². Detta gör att den passar utmärkt i hus där man vill använda kaminen som en del av sin värmekälla.

Imponerande glasfönster

Det stora glasfönstret ger en helt klar svårslagen och mäktig uppvisning av brasan. Dessutom utan att du behöver oroa dig för att insynen ska försämras av sot och smuts.

Vi kan i stort sett inte hitta några nackdelar alls hos Giulietta braskamin. Den är dock inte ett bra alternativ för mindre hushåll med tanke på sin höga uppvärmningskapacitet.

Passar bäst för stora utrymmen

Detta är egentligen ingen nackdel, men kan vara bra att tänka på om du har en mindre yta som ska värmas upp. Den höga uppvärmningskapaciteten är bra till större ytor, men för mindre bör du välja en kamin med lägre effekt eftersom du annars inte kommer att kunna använda din kamin fullt ut.

2.Braskamin ylöjärvi 7 kW - Mest prisvärda braskamin

Billig braskamin från Ylöjärvi

Vårt betyg:

4,5/5
Specifikationer

* Beräkning enligt Contura (75W=1 m² golvyta)

Effekt 90%

Har en värmeeffekt på hela 7 kW vilket värmer ett 90m² stort utrymme med standard takhöjd.

Verkningsgrad 90%

Har en verkningsgrad på 80% vilket är otroligt bra, speciellt i förhållande till sitt låga pris.

Design 80%

Klassisk och relativt stilren design. Hade dock önskat ett större glasparti för en mer modern look.

Pris 100%

Mycket billig braskamin som presterar lika bra som betydligt dyrare modeller. Värd varenda krona!

Ylöjärvi braskamin ger dig väldigt mycket för pengarna! Den kostar nämligen endast en tredjedel av priset jämfört med testets vinnare, trots att den levererar samma höga prestanda.

Med en verkningsrad på 80% samt en värmeeffekt på hela 7 kW är den bränslesnål samtidigt som värmer den upp en yta på 90 m²* helt utan problem.

Denna braskamin från Metalcraft är designad i en enkel och klassisk design. Den är något mindre i storlek vilket gör att den passar bra för dig med begränsat utrymme att placera kaminen på. Den passar exempelvis utmärkt att placera i ett hörn.

Trots att eldstaden är liten till storleken har den en hög uppvärmningsförmåga och kan alltså värma upp relativt stora ytor på ett effektivt sätt.

Eldningsytan är drygt 30 centimeter bred och drygt 32 centimeter djup. Undertill finns en gedigen asklåda som enkelt dras ut med det utanpåsittande lådknoppen.

Kaminen har även ett öppet fack nedtill som ger plats för ved.

Braskamin ylöjärvi

Ylösjärvi är utan tvekan den mest prisvärda braskaminen i hela jämförelsen i förhållande till sin höga uppvärmningsförmåga och energieffektivitet. 

Mycket prisvärd

Letar du efter en billig braskamin med hög värmeeffekt och som dessutom är billig i drift är Ylösjärvi ett svårslaget val.

Hög uppvärmningskapacitet

Värmer upp stora öppna ytor effektivt. Är även perfekt som värmekälla i mindre hus och stugor.

Smidig att placera

Den nätta storleken ökar möjligheterna till placering i rummet.

Med tanke på den låga prislappen finns det inte mycket att klaga på hos Ylöjärvi braskamin. Vi hade dock gärna sett att glasfönstret var större för bättre insyn till brasan.

Litet fönster

Detta hör självklart ihop med storleken på själva kaminen, men kan vara något att ha i åtanke innan köp.

3.Sigtuna 7 kW - Bästa braskamin i täljsten

Vårt betyg:

4,4/5
Specifikationer

* Uppvärmning enligt manualen vid god isolering

Effekt 95%

Har en uppvärmningskapacitet på upp till hela 175 m² (!) enligt produktens manual.

Verkningsgrad 80%

Har lägst verkningsgrad på listan, men behåller samtidigt värmen extra länge tack vare täljstenen.

Design 85%

Stenhöljet bidrar till en hög mysighetsfaktor. Hade dock gärna sett rakare linjer och mindre detaljer.

Pris 95%

Mycket prisvärd! Kostar ungefär en tredjedel mindre än de flesta andra täljstenskaminer.

Är du på jakt efter en bränslesnål kamin med hög uppvärmningsförmåga? Då är Sigtuna täljstenskamin från Kaminexperten som gjord för dig!

Tack vare det kraftiga täljstenshöljet lagrar Sigtuna värme väldigt effektivt vilket gör att den fortsätter att värma rummet långt efter brasan har slocknat. Detta gör att det inte går åt lika mycket ved som hos en vanlig braskamin.

Dessutom värmer den upp ytor upp till hela 175 m²*!

Sigtuna levereras delvis omonterad vilket innebär att du behöver montera täljstenshöljet på egen hand. Bortsett från att stenblocken är tunga är detta dock relativt lätt att göra. 

Höljet består av 7 olika delar varav 6 av dem består av kraftiga block i täljsten. Den sista delen utgörs av en tunnare lackerad stålplåt. Alla delarna fästs ihop med tillhörande skruvar.

Vedträna bör maximalt vara 25 centimeter långa vilket är mer begränsande än hos exempelvis vinnaren i testet från Panadero som har plats för hela 50 cm långa trän. 

Detta är dock endast en bekvämlighetsfaktor när det kommer till storleken på veden som man behöver klyva. Det har alltså ingen påverkan på själva uppvärmningen.

Den största styrkan hos Sigtuna ligger i dess förmåga att lagra värme samt att den är billigare i drift än de övriga kaminerna på listan.

Mycket prisvärd

Täljstenskaminer kostar vanligtvis någonstans 30000-50000 hos de flesta återförsäljare och ibland även mer än så. Sigtuna kostar dock endast dryga 20 000 i nuläget vilket gör den till ett riktigt kap!

Extra lång eftervärme

Stenhöljet absorberar värmen från brasan och utsöndrar den i upp till 10 timmar efter att brasan släckts. Detta ger betydligt längre eftervärme än braskaminer i både plåt och gjutjärn.

Bränslesnål

Tack vare att täljstenen lagrar värme så effektivt behöver du inte elda lika mycket som i gjutjärns- eller plåtkaminer. Detta gör den billigare i drift då det inte går åt lika mycket ved.

Stor uppvärmningskapacitet

Sigtuna braskamin klarar av att värma upp till 175 m² i utrymmen med välisolerade väggar, respektive 120 m² i rum med ”normal” isolering, enligt den medföljande produktmanualen.

Sigtuna har en otrolig uppvärmningsförmåga och är dessutom väldigt prisvärd. Det är därför svårt att hitta några större nackdelar med kaminen.

Det enda som vi kommer på kan vara avgörande för ett köp är att den är väldigt tung.

Tung

Denna täljstenskamin väger 280 kilo varav hela 230 kilo utgörs av täljsten. Själva kaminen väger alltså egentligen bara 50 kilo. 

Sigtuna är därför mycket tyngre än de övriga modellerna i jämförelsen vilket gör att den kan vara otymplig att installera.

En fördel med tyngden är dock att den är väldigt stabil och robust i konstruktionen.

Så jämförde vi braskaminerna

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en braskamin och jämfört dessa mellan 3 olika modeller. 

De faktorer vi jämfört är:

  • Effekt: Hur mycket värme utsöndrar kaminen?
  • Uppvärmningskapacitet: Hur stort utrymme värmer kaminen upp?
  • Verkningsgrad: Hur energieffektiv är kaminen?
  • Design? Hur robust är konstruktionen? Vilket material är kaminen tillverkad av? Hur modern är designen?
  • Pris: Är priset rimligt i förhållande till övriga faktorer?

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av braskaminer via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Så väljer du rätt braskamin

För att välja rätt braskamin behöver du först och främst ta reda på vilken typ av kamin du föredrar. En täljstenskamin är exempelvis väldigt praktisk om du vill göra av med så lite ved som möjligt medan en plåtkamin oftast är billigare i inköp.

När du har valt typ av kamin behöver du kontrollera så att värmeeffekten och verkningsgraden stämmer av med dina krav. Detta försäkrar att braskaminen utsöndrar tillräckligt mycket med värme på ett effektivt sätt.

Vi tittar närmare på detta och allt annat du behöver veta när du ska köpa en braskamin i frågorna här nedan!

4 tips när du ska köpa braskamin

Vilken typ av braskamin vill du ha?

En braskamin är oftast fristående, det vill säga att den kan placeras i princip var som helst förutsatt att den kan anslutas till en skorsten.

Fristående braskaminer finns dock i flera olika modeller och material och det är viktigt att välja den modell som passar ditt behov och hushåll bäst för att du ska bli så nöjd som möjligt.

Här är en lista över de vanligaste braskaminerna:

  • Täljstenskamin: En braskamin som omges av täljsten. Stenen absorberar värmen från brasan och avger den sedan långsamt för lång eftervärme.
  • Gjutjärnskamin: En klassisk braskamin helt tillverkad i gjutjärn. Gjutjärnskaminer är robusta och sprider värme mer effektivt än braskaminer som är tillverkade i plåt.
  • Plåtkamin: Värms upp snabbt och ger snabb värme, men lagrar inte värmen lika länge som en täljstens- eller gjutjärnskamin.
  • Braskamin med kokplatta: Ger dig möjligheten att koka vatten eller laga enklare mat på ovansidan av kaminen. Perfekt för stugor eller vid strömavbrott.
  • Hörnkamin: En hörnkamin är utformad för att passa perfekt i ett hörn, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för att spara utrymme.
  • Vattenmantlad braskamin: Kopplas till husets värmesystem och kan användas för att värma upp både hus och hushållsvatten.
  • Väggkamin: Monteras direkt på väggen och frigör golvyta.

Värmeeffekten för en braskamin anges i kilowatt och beskriver hur mycket energi du får ut i form av värme. Ju högre effekt desto mer värme utsöndrar kaminen.

Du bör därför alltid välja effekt efter vilket syfte kaminen har samt hur stort utrymmet är som den kommer placeras i.

Ska du använda braskaminen i syfte för uppvärmning i ett stort utrymme och du väljer en för låg effekt kommer du behöva elda oftare. Detta blir dyrare i drift och ger en mindre energieffektiv förbränning.

För att värma upp 1m² behövs i regel cirka 75W enligt Contura. Detta innebär exempelvis att en golvyta på 60m² behöver en braskamin med omkring 4,5 kW effekt (60×75=4500).

Beräkningarna är gjorda för utrymmen med normal takhöjd. Är du osäker på vilken effekt du ska välja bör du rådfråga din återförsäljare.

Tänk på att alltid kontrollera braskaminens verkningsgrad innan köp. Verkningsgraden beskriver hur energieffektiv braskaminen är. Ju högre procent som anges desto effektivare förbrukar den bränslet.

En braskamin med hög verkningsgrad gör alltså sig av med mindre ved än en variant med lägre verkningsgrad.

De mest bränslesnåla braskaminerna idag har en verkningsgrad över 80%.

När du köper en braskamin bör du alltid ta hänsyn till hur mycket insyn den har. Ett större glasfönster ger en mer effektfull brasa och en mysigare atmosfär.

Ska braskaminen delvis användas som dekoration rekommenderar vi därför att välja en modell med stor glasfront. Den får gärna även ha insyn från flera olika vinklar för bästa effekt.

Om braskaminen främst ska användas för uppvärmning och inte kommer att stå synlig är insynen självklart inte lika viktig.

De allra populäraste varumärkena för braskaminer är Contura, Keddy och Aduro. Vilket varumärke som är bäst för dig beror dels på vilken typ av kamin du är ute efter, men också vilken budget du har.

Är du ute efter en billig braskamin är exempelvis Aduro det bästa valet medan Contura eller Keddy passar bättre för dig som vill ha en lite mer exklusiv kamin.

Contura

Contura är en svensk tillverkare som främst är kända för sina stilrena och moderna braskaminer i plåt och täljsten. Braskaminerna har ofta raka linjer och stora glaspartier, men finns även i runda modeller av olika slag.

Plåtkaminerna kostar någonstans mellan 20000-40000 kronor medan täljstenskaminerna sträcker sig upp till hela 50000 kronor.

Conturas braskaminer finns bland annat att köpa på deras egna hemsida samt hos Eldabutiken.

Keddy

Keddy är ett svenskt varumärke som både designar och tillverkar sina braskaminer och eldstäder i Sverige. De har endast några få modeller att välja på varav de allra flesta är tillverkade i plåt.

Det går dock att välja till om du exempelvis ha täljsten eller om du vill ha läderhandtag istället för trä.

Keddys braskaminer går bland annat att beställa på deras egna hemsida eller hos Eldabutiken och kostar från 30000 kronor.

Aduro

Aduro är ett danskt varumärke för budgetvänliga braskaminer i plåt, täljsten och gjutjärn. Plåtkaminerna finns tillgängliga från 8000 kronor och uppåt medan övriga material är något dyrare.

Du kan bland annat beställa Aduros braskaminer hos bygghemma.se eller på Aduros egen hemsida.

Innan du köper en braskamin är det viktigt att du har förutsättningarna för att installera en braskamin samt att du uppfyller alla krav.

På Boverkets webbplats (www.boverket.se) finns en omfattande förteckning över vilka krav som gäller. Kraven varierar beroende på vilken kommun du bor i så var noga med att kontrollera vilka regler som gäller just där du bor.

I allmänhet finns det några viktiga saker att tänka på innan man installerar en eldstad:

  • Kaminen måste installeras av en certifierad installatör.
  • Nyproducerade kaminer måste vara CE-märkta.
  • Eldstaden måste anslutas till en skorsten som uppfyller de krav som Boverket ställer.
  • Kaminen måste klara av Boverkets krav på koloxidutsläpp och verkningsgrad (finns i Boverkets byggregler tabell 6:7411 och 6:7412).
  • Du kan även behöva söka bygglov om det är ett nyproducerat hus

När du köper en braskamin finns det även flera tillbehör som är praktiska att köpa till. En vedkorg och ett eldställ är i stort sett oumbärliga och ska du hugga din egen ved underlättar en vedklyv arbetet betydligt .

Här är en lista över de viktigaste tillbehören att känna till när du ska köpa en braskamin:

  • Vedkorg: Praktisk för att bära in ved och förvara den lättåtkomligt bredvid kaminen.
  • Eldställ: Ett ställ för att förvara dina eldverktyg (t ex skyffel, borste och eldbestick).
  • Kaminfläkt: En fläkt placeras på kaminen och drivs av värmen. Den hjälper till att sprida värmen från kaminen mer effektivt i rummet. Det finns även braskaminer med inbyggd fläkt.
  • Gnistkydd: Ett golvskydd i glas eller plåt som placeras framför kaminen för att skydda golvet mot gnistor.
  • Kolmonoxidlarm: Varnar om kolmonoxidnivåerna blir för höga.
  • Vedklyv: Ett verktyg som används för att klyva vedträn, vanligtvis med hjälp av hydraulik eller en mekanisk kil, vilket gör det lättare och säkrare än att använda en yxa.
  • Vedställ: Ett större ställ där du kan förvara all huggen ved. Används främst utomhus.

Eldstad är ett övergripande begrepp som innefattar alla typer av anordningar för att elda inomhus, inklusive braskaminer, kakelugnar, öppna spisar samt kassett- och insatskaminer. En braskamin är alltså en typ av eldstad.

En braskamin eldas med ved och kräver en skorsten för att leda bort röken medan en etanolkamin drivs av bioetanol och inte producerar någon rök eller sot. Det betyder att en etanolkamin är helt skorstensfri och kan placeras nästan var som helst i hemmet.

En annan stor skillnad är värmeeffekten. En braskamin genererar mer värme och kan användas som primär värmekälla medan en etanolkamin oftast ses som en kompletterande värmekälla eller stämningshöjare. 

En elektrisk braskamin, eller elkamin som det också kallas, simulerar en brasa med hjälp av konstgjorda, elektriska lågor. Många av dagens elkaminer ser väldigt realistiska ut och kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha en dekorativ brasa utan att behöva elda.

Elkaminer producerar en del värme, men värmer inte lika mycket som etanol- eller braskaminer. En fördel med elektriska kaminer är dock att man ofta kan ställa in ”brasan” på en önskad temperatur eller till och med stänga av värmen helt.

Vill du ha känslan av en levande brasa och behöver en primär värmekälla är dock en braskamin att föredra.