Tvättkorg – Bäst i Test 2023

Letar du efter en ny tvättkorg eller ska du kanske köpa din allra första? Vi har gjort jobbet åt dig och letat fram fem snygga och praktiska tvättkorgar!

Nedan går vi igenom alla funktioner samt för- och nackdelar med varje produkt för att du ska hitta den bästa tvättkorgen för just dig!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon, Kitchentime och Hemtex. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

Brabantia tvättkorg svart

1. Brabantia Tvättkorg 60 liter

Vårt betyg:

4,7
Bästa tvättkorg!
Tota tvättkorg från Joseph joseph

2. Joseph Joseph Tota tvättkorg

Vårt betyg:

4,5/5
Sorterar din tvätt
Lumaland tvättkorg med två tvättpåsar

3. Lumaland Tvättkorg Bambu

Vårt betyg:

4,4/5
Två tvättkorgar i en
Songmics flätad tvättkorg med lock

4. Songmics tvättkorg med lock

Vårt betyg:

4,4/5
Rymligast
Flätad tvättkorg med lock

5. Liva tvättkorg med lock

Vårt betyg:

4,3/5
Naturmaterial
Bra Test -Bäst i Test

Tvättkorgar - Topp 5

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av tvättkorgar via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

I undersökningen har vi främst fokuserat på följande faktorer:

 • Volym: Hur mycket tvätt får plats?
 • Kvalitet: Är tvättkorgen välgjord? Hur stabil är konstruktionen?
 • Funktionalitet: Hur praktisk är tvättkorgen? Har den lock och/eller handtag? Har den ett eller flera fack?
 • Design: Hur ser tvättkorgen den ut? Hur dekorativ är den?
 • Pris: Hur mycket kostar tvättkorgen? Är den prisvärd?

Innehållsförteckning

1. Brabantia Tvättkorg 60 liter

Brabantia tvättkorg svart

Vår favorit!

Vårt betyg:

4,7/5
Specifikationer:

Med tusentals omdömen och otroligt höga betyg hos alla butiker är detta en tvättkorg i allra högsta klass.

Den är modern och stilren i designen med en smart öppning i locket som låter dig slänga i kläderna snabbt och smidigt. Dessutom kommer den med en avtagbar tvättpåse som gör det extra enkelt för dig att bära tvätten till tvättmaskinen.

Söker du hög kvalitet, stil och funktion är denna tvättkorg från Brabantia det rätta valet för dig!

HUVUDFUNKTIONER

 • Rymmer 60 liter: Kapacitet för 2-3 maskiner.
 • Quick-drop: Ett hål i upptill låter dig lägga i tvätten snabbt och enkelt utan att öppna locket.
 • Tvättpåse: Den invändiga tvättpåsen kan lyftas ut för att enkelt bäras till tvättmaskinen.
 • Korklock: Naturlig look med lock av naturfärgad kork.
 • Rostfritt stål: Tvättkorgen är korrosionsbeständig för lång livstid.

Användarvänlighet

Tvättkorgen levereras klar för omedelbar användning. Det enda du behöver göra är att trä i tvättpåsen och sätta locket på plats så är den redo för att fyllas med tvätt!

Den svarta tvättkorgen kommer med ett lock tillverkat i naturfärgad kork. Locket har en öppning upptill som låter dig lägga i tvätt snabbt och smidigt.

Locket lyfts sedan enkelt av när det är dags för att tvätta.

Tvättkorgen levereras med en tillhörande tvättpåse i bomull. Denna placeras i korgen och fästs med hjälp av kardborreband på utsidan av korgen.

Detta gör du genom att trä påsen runt kanten av tvättkorgen och sedan spänna åt kardborrebandet tills den sitter åt ordentligt.

Tvättpåsen går att tvättas i maskin.

Tvättkorgen har dekorativa lufthål nedtill samt en plastring undertill för att skydda golvet mot repor.

Lägg i din tvätt snabbt och smidigt med Brabantias quick-drop design.

Fördelar

Väldigt många kunder är överens om att tvättkorgen rymmer mycket mer än vad det ser ut. Den rymmer gott och väl 2-3 fulla tvättmaskiner och passar bra såväl till par som till barnfamiljer.

Brabantia är kända för att göra högkvalitativa produkter och denna tvättkorg är definitivt inget undantag. Otaligt många omdömen berömmer tvättkorgen för dess kvalitet och för hur robust den är.

Detta är utan tvekan en av de mest moderna tvättkorgarna på marknaden! Den lyfter vilket badrum som helst och smälter in inredningen på ett trendigt och stilrent sätt.

Den medföljande tvättpåsen är ett stort plus som gör tvättningen mycket smidigare. 

Denna tvättkorg finns även i vitt och aluminium. Den finns också i en mindre variant om 35 liter.

Nackdelar

Kvaliteten visar sig i priset som ligger högre än de flesta andra tvättkorgar. Detta kan avskräcka många, men man kan också se det som en investering då man får en högkvalitativ produkt som kommer att hålla länge.

Vad tycker kunderna?

Över tusen kunder har recencerat denna populära tvättkorg från Brabantia. De allra flesta är helt eniga om att detta är en väl värd investering som inte bara är fantastiskt snygg utan även väldigt praktisk.

”Lysande, förmodligen den bästa tvättkorgen vi någonsin haft. Ser bra ut också!” (Översatt från engelska)

”Denna produkt är precis som den beskrivs. Färgen och designen är perfekt! Korgen är utrustad med en maskintvättbar ”påse”. Locket är väldigt praktiskt. Kläderna glider i väldigt lätt. Jag rekommenderar den.” (Översatt från franska)

SAMMANFATTNING

Denna tvättkorg från Brabantia är perfekt för det moderna hemmet. Den ser inte ut som en traditionell tvättkorg utan smälter snyggt in med den övriga inredningen.

Den är dessutom väldigt smart designad med avtagbar tvättpåse samt en smidig öppning i locket.

2. Joseph Joseph Tota tvättkorg

Tota tvättkorg från Joseph joseph

Sorterar din tvätt

Vårt betyg:

4,5/5
Specifikationer:

På andraplats hittar vi Joseph Josephs populära tvättkorg Tota. Vissa av er kanske känner igen den från sociala medier? Den blev nämligen viral på Tiktok tack vare sin smarta design som låter dig sortera kläderna direkt i tvättkorgen!

Tvättkorgen har två separata tvättpåsar inuti som delar av tvätten smidigt och enkelt. Påsarna har dessutom rejäla handtag som gör dem enkla att både lyfta ur och sätta tillbaka.

HUVUDFUNKTIONER

 • Rymmer 90 liter: Två tvättpåsar med en kapacitet på 45 liter vardera.
 • Snabbare sortering: Två separata tvättpåsar låter dig separera olika typer av tvätt.
 • Enkel tömning: Tvättpåsarna har bärhandtag samt handtag undertill för att du enkelt ska kunna hälla ur tvätten.
 • Smidig påshållare: Påsarna är enkla att både ta ur och sätta tillbaka i tvättkorgen.

Användarvänlighet

Tota tvättkorg levereras omonterad, men sätts ihop ganska snabbt med hjälp av lite fingerfärdighet. Du får även med insexnyckel vilket krävs för att sätta ihop tvättkorgen.

Tvättkorgen består av en övre samt en undre ram av robust plast som hålls ihop av fyra stänger. Man trär sedan ytterdelen runt stängerna för att forma själva tvättkorgen.

Den övre ramen består av två separata fack som man sedan fyller med varsin tvättpåse.

De två tvättpåsarna fästs med kardborreband runt varsin ram i kraftig plast. Dessa ramar ger påsarna stabilitet och gör dem enklare att sta ur och sätta tillbaka i tvättkorgen, men ger också påsen mer stadga när du ska hälla ur tvätten.

Tvättpåsarna har två rejäla bärhandtag samt ett smidigt handtag undertill.

 • Lock: Tvättkorgen kommer med ett snyggt lock för att dölja tvätten inuti.
 • Gummifötter: Fyra gummifötter skyddar golvet och får tvättkorgen att stå stadigare på plats.
Tota tvättkorg i grått
Tota tvättkorg har två separata tvättpåsar för enkel sortering av din tvätt.

Fördelar

Tota har plats för väldigt mycket tvätt utan att för den delen ta allt för stor plats. Eftersom tvättkorgen är lite högre än de flesta andra modeller är den kompakt och smidig i formen vilket är en stor fördel.

Detta är utan tvekan den smartaste designen på listan när det kommer till att separera din tvätt. Påsarna är otroligt enkla att ta ur och sätta tillbaka.

Plastramen runt påsen vilar på ramen runt själva tvättkorgen. Detta betyder i stort sätt att du bara kan släppa ner påsen för att den ska falla på plats. Du behöver alltså inte knäppa fast påsen med pilliga knappar eller med kardborreband som på så många andra modeller.

Tvättkorgen är väldigt stilren och ser utan tvekan exklusiv ut. Den känns också väl genomtänkt i designen för att underlätta så mycket i din tvättning som möjligt. 

Tota 90 liters tvättkorg finns även i svart.

Nackdelar

Många kunder är överens om att tvättkorgen kräver lite tålamod vid monteringen. De flesta menar att den egentligen inte är svår att sätta ihop, men att det kräver en del småpill för att få ytterhöljet på plats.

Vad tycker kunderna?

Joseph Josephs Tota är inte bara väldigt omtalad, den är också väldigt omtyckt. Med över tusen recensioner som bevis är detta definitivt en produkt som rekommenderas av de allra flesta kunder som har testat den.

En sammanfattning av alla omdömen är att det är en väl värd investering. Den må kosta lite mer, men man får också väldigt mycket funktion och kvalitet för pengarna. Det som lyfts fram allra mest är hur enkel den gör sorteringen av din tvätt samt hur praktiska de avtagbara tvättpåsarna är.

”Enkel att sätta ihop, ser bra ut och de avtagbara påsarna är helt fantastiska.” (Översatt från engelska)

”Att bli upphetsad över en tvättkorg är ganska sorgligt, men jag är verkligen imponerad och de är så lätt att bara ta tag i en påse och bära till tvättmaskinen. Ser också riktigt trevlig ut – skulle definitivt rekommendera och det här var det billigaste priset jag kunde hitta” (Översatt från engelska)

”Lyckades till slut montera den efter cirka en timme – phew! Det är en vacker tvättkorg och verkar ganska robust. Sammanfattningsvis rekommenderar jag den till en större familj och hus, kan vara lite stor för en ensamboende person i lägenhet” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

En tvättkorg som gick viral för att vara praktisk – och praktisk är den! Den hjälper dig att sortera din tvätt på ett smart och enkelt sätt och har rejäla tvättpåsar med rediga handtag.

Dessutom är den fantastiskt snygg med en diskret design som andas kvalitet.

3. Lumaland Tvättkorg Bambu

Lumaland tvättkorg med två tvättpåsar

2 tvättkorgar i 1

Vårt betyg:

4,4/5
Specifikationer:

En välförtjänt tredje plats går till Lumalands dekorativa tvättkorgsmöbel. En snygg ställning i naturfärgad bambu rymmer två praktiskt utdragbara tvättpåsar som rymmer 30 liter vardera.

Då konsruktionen är byggd som en möbel kamouflerar den sig väl med resterande inredning och lyfter badrummet istället för att dra ner det. Dessutom har den en praktisk förvaringshylla!

HUVUDFUNKTIONER

 • Rymmer 60 liter: Två tvättpåsar med en kapacitet på 30 liter vardera. Varje påse rymmer drygt en full maskin.
 • Ställning i bambu: Slipad och fukttålig bambu för snygg finish och extra hållbarhet.
 • Enkel sortering: Två separerade tvättpåsar på utdragbara skenor.
 • Avtagbara tvättpåsar: Tvättpåsarna knäpps på och av med hjälp av kardborreband.
 • Förvaringshylla: Ställningen har en praktisk hylla upp till där man exempelvis kan förvara handdukar eller tvättmedel.
kvinna som lägger i tvätt i lumalands tvättkorg
Utragbara tvättpåsar för enkel iläggning av tvätten.

Användarvänlighet

Lumalands tvådelade tvättkorg levereras omonterad och sätts alltså ihop på egen hand. Instruktioner, insexsnyckel och skruvar medföljer. Du behöver dock även ha hjälp av en liten skruvmejsel hemifrån.

Två tvättpåsar fästs på varsin utdragbar skena som låter dig dra in och ut påsarna vid behov. Påsarna rymmer 30 liter vardera och knäpps enkelt på och av skenan med kardborreband.

Tvättpåsarna går att tvättas i maskin.

Förvaringshylla: Förvaringshyllan ger dekorativt skydd mot insyn direkt in i tvättpåsarna. Dessutom är den perfekt för extra förvaring eller som dekorativt utrymme för doftljus etc.

Fördelar

Eftersom tvättkorgen har två påsar kan du sortera tvätten till viss del redan när du lägger i den i korgen. Du kan exempelvis separera kläderna efter färg eller efter vilket gradantal de ska tvättas i!

Då den är byggd som en möbel blir tvättkorgen en del av inredningen istället för att förstöra helhetskänslan i badrummet som många andra tvättkorgar gör. Bambun är en otroligt snygg touch och tillför en varm känsla till badrummet.

Att påsarna går att lyftas av är definitivt ett stort plus som gör det enkelt och smidigt att bära tvätten till tvättmaskinen.

Lumalands tvättkorg i bambu finns i hela 11 färger vilket gör det enkelt att hitta något som passar i just ditt badrum! 

Nackdelar

Bland omdömena kan man se att flera kunder haft lite svårigheter vid monteringen. De tycker att instruktionerna var otydliga och svåra att läsa av.

Andra skriver dock att monteringen var enkel. Det kan alltså variera från person till person, men kan vara bra att veta om innan köp.

Vad tycker kunderna?

Denna tvättkorg har flera tusen omdömen med ett sammansatt betyg på nästan 5/5 stjärnor. Mer än 90% av alla kunder är oerhört nöjda med sitt köp!

Det som lyfts fram allra mest är framför allt hur praktisk den är, men också att den är väldigt snygg i designen. Den får också mycket beröm för att den är stabil och robust.

Några kunder önskar att påsarna hade varit något större, men är annars mycket nöjda.

”Den är mycket robustare än jag förväntade mig, väldigt bra för att separera tvätt.” (Översatt från engelska)

”Robust kvalitet, ser bra ut och passar bra in i sovrumsinredningen. Träet är slätt och utan risk för flisor. Tack.” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

Är du trött på att lägga massor av dyrbar tid på att sortera din tvätt? Då är detta tvättkorgen för dig. De två separata påsarna gör det enkelt att hålla isär olika typer av tvätt.

Dessutom är den otroligt snygg!

4. Songmics tvättkorg med lock

Songmics flätad tvättkorg med lock

Rymligast

Vårt betyg:

4,4/5
Specifikationer:

På tredje plats hittar vi Songmics flätade tvättkorg med lock i syntetisk rotting. Förutom att vara väldigt dekorativ är den också otroligt praktisk!

Den rymmer mycket tvätt och har dessutom en tvättpåse med två separata fack för att underlätta sorteringen av din tvätt.

HUVUDFUNKTIONER

 • Rymmer 110 liter: Stor kapacitet som rymmer tvätt åt en hel familj.
 • Tvättpåse med fack: Den invändiga tvättpåsen är avdelad för enklare sortering av tvätt.
 • Syntetisk rotting: Rottinglook för en varm och dekorativ känsla.
 • Fukttålig: Tvättkorgen står emot fukt och fungerar bra att ha i badrummet.
 • Handtag och lock: Tvättkorgen är enkel att flytta och har ett lock som döljer tvätten inuti.

Användarvänlighet

Songmics tvättkorg i syntetisk rotting levereras omonterad, men sätts snabbt och enkelt ihop med den inkluderade insexnyckeln och tillhörande skruvar.

Tvättkorgen levereras även med en tillhörande tvättpåse som placeras inuti korgen. Denna spänns åt med hjälp av snören upptill i de två bakre hörnen.

Tvättpåsen har två separata fack som gör det enklare att sortera dina kläder. Påsen går även att lyfta ur för att bäras till tvättmaskinen.

Möbelfötter: Tvättkorgen är utrustad med små fötter som skyddar den från smuts och vatten.

songmics tvättkorg i ett badrum
Songmics dekorativa tvättkorg i rottingliknanade material.

Fördelar

Detta är en tvättkorg som sväljer mycket tvätt. Detta är med andra ord en perfekt tvättkorg för exempelvis en barnfamilj som ofta har mycket tvätt i omlopp.

Det rottingliknande materialet tillför en dekorativ och varm känsla till rummet. Detta är definitivt en mycket trevlig tvättkorg till utseendet som dessutom känns och ser väldigt robust ut.

De delade facken i tvättpåsen gör det enkelt och smidigt att sortera tvätten vilket är en stor fördel.

Denna rottingliknande tvättkorg finns även i svart, brunt, grått och vitt.

Nackdelar

Vi hade gärna sett att tvättkorgen var avdelad inuti med två separata tvättpåsar istället för en avdelad tvättpåse. Detta hade gjort det lite enklare att bära tvätten till och från tvättmaskinen samt gjort tvättpåsarna lite mer stabila inuti tvättkorgen.

Närbild på detaljer på songmics tvättkorg i syntetisk rotting
Detaljer på Songmics tvättkorg i syntetisk rotting.

Vad tycker kunderna?

Songmics populära tvättkorg i konstrotting har över tusen omdömen och har väldigt goda recensioner. Den får mycket beröm för sin dekorativa design, men också för att den är både rymlig och robust.

”Snygg, lätt att montera och är bra och kompakt och rymlig inuti” (Översatt från engelska)

”Denna tvättkorg är av bra kvalitet, känns väldigt robust och ser bra ut. Det är en bra storlek och de två facken inuti är väldigt praktiska för att separera kläder.” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

Detta är ett bra val för dig som behöver en tvättkorg som sväljer mycket tvätt. Den passar till exempel helt utmärkt för en barnfamilj.

Dessutom underlättar den tvådelade tvättpåsen sorteringen av tvätten väldigt mycket vilket är mycket uppskattat!

5. Liva tvättkorg med lock

Flätad tvättkorg med lock

Naturmaterial

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer:

Detta är den perfekta tvättkorgen för dig som vill ha dekorativ och praktisk tvättkorg som inte tar allt för mycket plats.

Den är relativt nätt i storleken, men rymmer ändå upp till 2 maskiner tvätt. Den har dessutom ett avtagbart foder som skyddar kläderna och som även kan lyftas ur och användas som tvättpåse.

HUVUDFUNKTIONER

 • Naturmaterial: Tvättkorgen är helt tillverkad i torkad hyacint för en naturlig look.
 • Enkel att flytta: Tvättkorgen väger endast 2,4 kilo och har handtag som gör den smidig att bära.
 • Lock: Ett dekorativt lock döljer tvätten för att smälta in i inredningen.
 • Tvättpåse: Den invändiga tvättpåsen skyddar kläderna från att fastna i flätningen.
liva tvättkorg i badrum
Liva tvättkorg med lock i flätad hyacint.

Användarvänlighet

Denna vackra tvättkorg är flätad i 100% hyacint. Flätorna är rejäla och varierar något i färg för en naturligt rå look. Tvättpåsen är tillverkad i bomull.

Tvättpåsen fungerar både som foder och som påse för att lättare bära tvätten till tvättstugan när du inte vill bära med dig hela korgen.

Fördelar

Detta är ett väldigt trevligt alternativ till alla plastiga och opersonliga tvättkorgar på marknaden. Få saker slår naturmaterial när det kommer till inredning, och ja, med denna modell blir till och med tvättkorgen en del av inredningen!

Detta är en fantastiskt varm och inbjudande tvättkorg. Det snygga locket förhindrar dessutom insyn i tvättkorgen och ger ett städat och stilrent intryck på rummet.

Tvättkorgen väger väldigt lite och har dessutom ordentliga handtag som gör den enkel att bära. Detta underlättar när du vill bära med dig hela tvättkorgen till tvättstugan. Du kan även bära med dig kläderna endast i tygpåsen inuti om du inte vill flytta på hela korgen.

Nackdelar

Det enda negativa som nämns bland omdömena för tvättkorgen är att flätningen hade kunnat vara lite tätare. Detta är dock en smaksak.

närbild på lock på liva flätad tvättkorg

Vad tycker kunderna?

Denna naturligt vackra tvättkorg har vunnit många kunders hjärtan och det är just utseendet som lyfts fram allra mest. Den får väldigt mycket beröm för hur dekorativ den är, men också för att den är precis lagom i storlek.

Många uppskattar alltså att den varken är för liten eller för stor vilket ofta är ett stort problem.

”Jättefin korg, lagom storlek. Gillar att det är en tygpåse inuti.” 

”Jättefin tvättkorg. Något glest mellan raderna så drog i några av dem för att göra mellanrummen mindre synliga.”

SAMMANFATTNING

En perfekt tvättkorg för dig som gillar den naturliga och lite rå känslan i din inredning. Förutom att vara naturligt dekorativ är den också smidig i storlek utan att för den delen vara för liten.

Att tänka på innan du köper en tvättkorg

Att köpa en tvättkorg är inte så svårt, men att köpa rätt sort kan vara desto svårare. Du vill försäkra dig om att du väljer rätt redan från början istället för att komma hem och bli besviken för att tvättkorgen inte uppfyller dina behov. 

Du vill exempelvis inte köpa hem en tvättkorg som sedan visar sig rymma alldeles för lite tvätt för ditt hushåll, eller hur?

I denna guide kommer vi därför att gå igenom de viktigaste punkterna för att du ska kunna välja rätt.

Vi kommer att gå igenom följande punkter:

 • Olika typer av tvättkorgar
 • Att välja rätt volym
 • Olika material
 • Budget

Olika typer av tvättkorgar

Borta är tiden då hushållen endast bestod av tråkiga och opersonliga tvättkorgar i plast! Designen har minst sagt förbättras och nu går det att få tag på trendriktiga modeller i olika material och prisklasser.

Tvättkorg med lock

Detta är en av de absolut vanligaste tvättkorgarna på marknaden. Denna variant kan ha många olika former och vara tillverkad i alla möjliga olika material. Den har dock alltid ett lock som döljer tvätten inuti. Detta ger ett mer städat och dekorativt intryck.

Tvättkorg i plast med lock
Tvättkorg med lock tillverkad i plast.

Öppen korg med handtag

Denna modell kan ha många olika former och utseenden, men ser till grunden ut som en större korg. Den har inget lock, men har alltid handtag för att du enkelt ska kunna bära den till tvättmaskinen.

Denna korgliknanade modell är ofta tillverkade i jute, men kan även vara tillverkade i andra material såsom tyg, metall eller rotting.

Tvättkorg med separata fack

Idag finns många smarta varianter med två eller flera fack som gör det enkelt att sortera tvätten direkt i tvättkorgen. De separata facken består ofta av avtagbara tvättpåsar som enkelt lyfts ur för att bäras till tvättmaskinen.

Flätad tvättkorg

Denna typen är perfekt för dig som vill ha en tvättkorg som ger en varm och ombonad känsla. Flätade tvättkorgar är oftast bruna, men finns även i andra färger såsom svart och vitt.

Materialet varierar i olika växtmaterial såsom palmblad, sjögräs och rotting till rottlingliknande material i plast.

Flätad tvättkorg i rotting med lock.

Hopvikbar tvättkorg

Denna modell är ofta rektangulär i formen och lite mindre i storleken. När den inte används går den att vika ihop för smidigare förvaring.

Denna typ av tvättkorg passar därför perfekt för mindre hushåll som har begränsat med utrymme. Den fungerar också utmärkt för att lämna eller hämta tvätt från tvättstugan.

Det finns även större hopvikbara tvättkorgar. Dessa är ofta designade som en större tygsäck placerade i en ställning av trä eller metall. Hela denna går sedan att vika ihop.

Tvättkorgsmöbel

Idag blir det allt vanligare att integrera tvättkorgar i olika former av möbler för att de ska smälta in bättre i in redningen.

Det finns exempelvis pallar där tvättkorgen är gömd under dynan samt samt olika former av hyllor och förvaringsmöbler med inbyggda tvättkorgar.

Tvättsäck

Denna enklare modell är formad som en säck och är ofta tillverkad av ett lite styvare textilmaterial som gör att tvättkorgen kan stå upprätt.

Denna variant har ofta handtag samt dragsko upp till så att du kan knyta ihop säcken.

Tvättsäcken kan även vara helt öppen och formad som en tunna och är då tillverkad något form av textilmaterial.

Tvättsäck med handtag tillverkad i säckväv.

Tvättpåse

Ännu en simpel modell till tvättkorg. Denna modell är designad som en större tygpåse med handtag och är enkel att bära med sig till tvättstugan. Även denna brukar vara tillverkad i ett kraftigt och styvt tyg så att den kan stå upprätt av sig själv.

Att välja rätt volym för ditt hushåll

Vi människor har en förmåga att fylla upp det utrymme vi har. En tvättkorg kan därför nästan aldrig rymma för mycket tvätt däremot kan den rymma för lite.

Det är därför viktigt att du kontrollera vilken volym tvättkorgen har för att försäkra dig om att den räcker till ditt hushåll.

Hur mycket tvätt man har i omlopp kan variera kraftigt från person till person. Tränar du till exempel mycket eller har arbetskläder som du tvättar själv hemma, har du självklart mer tvätt en någon som inte gör det.

Hur stor tvättkorg man behöver kan därför variera mellan olika hushåll även om det består av lika många personer. Här nedan har vi dock gjort en lathund som ger ett hum om vilken volym som behövs för olika antal personer om man har ”normala” mängder tvätt.

Hur stor tvättkorg behöver du?

Storlek Antal personer
30-40 liter 1 person
40-50 liter 1-2 personer
50-60 liter 2 personer
60-70 liter 2-3 personer
70-80 liter 3 personer
80-90 liter 3-4 personer
90-100 liter 4 personer
Familj som tvättar tillsammans

Olika material

Trä/bambu: Tvättkorgar i trä och bambu blir allt mer populära eftersom de har en förmåga att smälta in mer i inredningen.  Tvättkorgar i dessa material är också ofta mer möbelliknande till utseendet.

Jute: Detta är ett populärt material till öppna tvättkorgar med handtag. Tvättkorgar i jute är ofta enkla, men ger ett mysigt och ombonat intryck. 

Plast: Tvättkorgar i plast fanns i var och vartannat hem förr och är fortfarande vanliga. Dagens modeller är dock ofta lite snyggare och mer genomtänkta i designen. Plast används exempelvis för att tillverka rottingliknande tvättkorgar.

Växtmaterial: Material från växtriket är väldigt vanligt förekommande, inte minst bland flätade tvättkorgar. Rotting och sjögräs är bara några populära inslag.

Textil: Tvättkorgar finns i många olika tyger varav filt, bomull, canvas och canvasliknande material tillhör de allra vanligaste.

Metall: Tvättkorgar i metall är lite ovanligare, men finns i några olika varianter. De vanligaste är formade som en tunna med lock respektive en trådkorg utan lock.

Närbild på trådtvättkorg i metall
Närbild på trådtvättkorg i metall.

Din budget

Vilken budget du har att röra dig med begränsar självklart ditt urval lite grann, men det behöver nödvändigtvis inte vara något negativt.

Visst, du kanske inte har råd med den där dyra märkestvättkorgen, men det finns många andra bra modeller på marknanden också.

Idag är urvalet på tvättkorgar så stort att du kan hitta snygga och praktiska tvättkorgar från allt från hundralappen till flera tusen kronor.

Sammanfattning

Innan du beger dig ut på jakt efter en ny tvättkorg kan det vara bra att läsa på vilka modeller det finns att välja på. Chansen är att det finns så många olika mer varianter än du faktiskt vet om eller har tänkt på.

Är kanske en tvättkorg med hjul det bästa alternativet för dig? Eller är en modell med separata sorteringsfack av större prioritet?

Glöm inte heller bort att kolla upp vilken volym du behöver samt vilket material som passar in bäst hos dig!

1

Bästa tvättkorg!
Brabantia tvättkorg svart
4,7/5

2

Sorterar din tvätt
Tota tvättkorg från Joseph joseph
4,5/5

3

Två tvättkorgar i en
Lumaland tvättkorg med två tvättpåsar
4,4/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *