Kombiugn – Vi granskar de 3 bästa ugnarna med micro 2024

En kombiugn påminner om en inbyggnadsugn till utseendet, men kan tillaga mat både med mikrovågor, värmeelement och luft. Den är alltså väldigt platsbesparande då du får en ugn och mikro i en och samma enhet.

Vi har jämfört för- och nackdelarna hos 3 kombiugnar från Siemens, Samsung och Bosch för att du enklare ska kunna hitta den bästa modellen för dig. Dessutom hittar du vår egen köpguide längst ned på sidan med viktiga frågor och svar inför ditt köp!

Kombiugn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemmy, Komplett, Elon, Computersalg och CDON. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Kombiugn - Topp 3

Kombiugn - Siemens HM736G1B1 iQ700
1. Siemens HM736G1B1 iQ700

Vårt betyg:

4,9
Bästa kombiugn!
Kombiugn - Samsung NQ5B4553FBKU1
2. Samsung NQ5B4553FBK/U1

Vårt betyg:

4,3/5
Bästa varmluftsugn
Kombiugn - Bosch CMG633BB1
3. Bosch CMG633BB1

Vårt betyg:

3,9/5
Kundfavorit
Innehållsförteckning

1. Siemens HM736G1B1 iQ700 - Bästa kombiugn!

Kombiugn - Siemens HM736G1B1 iQ700

Vårt betyg:

4,9/5
Specifikationer:
Volym 100%

Lika stor och rymlig som många vanliga inbyggnadsugnar!

Tillagningsmöjligheter 100%

Bland de bästa utbuden av tillagningsfunktioner som finns hos kombiugnar idag. Här finns t ex 4D-varmluft, pizzaläge och flera autoprogram.

Extrafunktioner 100%

Här finns allt du kan tänkas behöva inklusive wifi, variospeed och ångrengöring.

Pris 90%

Något dyr, men annat kan man inte förvänta sig av en kombiugn av den här klassen. Fortfarande otroligt prisvärd!

Med ett brett utbud av funktioner såsom 4D-varmluft, airfry, grill, röststyrning och ångrengöring är Siemens HM736G1B1 utan tvekan en av de bästa kombiugnarna på marknaden!

Dessutom finns det möjlighet att kombinera microfunktionen med flera av ugnsprogrammen för extra snabb och effektiv uppvärmning och tillagning.

Siemens HM736G1B1 imponerar även med avancerade funktioner som variospeed och crisp finish och är med andra ord minst lika funktionell som en vanlig inbyggnadsugn.

Den största fördelen med Siemens HM736G1B1 är att den är lika funktionell som en vanlig ugn. Den är lika rymlig och har i stort sett samma avancerade funktioner. Dessutom är kontrollpanelen otroligt lättanvänd med en stor och tydlig touchdisplay som visar bilder, ikoner och text för de olika funktionerna.

Det enda som vi kanske saknar är stektermometer och ångtillagning, men detta verkar vara helt omöjligt att få hos en kombiugn då vi inte kan hitta en enda modell som har detta.

Mikro kan kombineras med flera ugnsprogram

Siemens HM736G1B1 är den kombiugn på listan som har överlägset störst flexibiltet när det kommer till micro- och ugn kombinationer. Microfunktionen går nämligen att kombinera med fem olika ugnsprogram samt alla autoprogram!

Övriga ugnar på listan kan endast kombineras med något enstaka varmluftsprogram.

Störst kapacitet (67 l)

Många kombiugnar är betydligt mindre än en vanlig ugn vilket begränsar vad och hur mycket du kan laga i dem. Siemens HM736G1B1 är däremot lika rymlig som en traditionell inbyggnadsugn så att du kan laga mat precis som vanligt.

Störst och bäst utbud av funktioner
 • Autoprogram: Har flera anpassade program för specifika maträtter som tillagas till perfektion utan att du själv behöver ställa in tempertur eller funktioner.

 • Airfry-funktion: Ger dig möjlighet att luftfritera mat precis som i en airfryer.

 • Home connect: Genom att koppla upp ugnen mot wifi kan du styra ugnen direkt i mobilen eller med röststyrning via Alexa. Bara säg vad du vill tillaga och ugnen anpassar sig automatiskt därefter.

 • Crisp finish: Tillval som suger ut fukt under tillagningen för en extra krispig yta.

 • Variospeed: Tillval som kortar ned matlagningen med upp till 50% genom att kombinera olika micro- och ugnstinställningar.

 • Timer: Förutom den klassiska kökstimern kan du även ställa in ”tillagningstid” samt ”färdigtid”. Den förstnämnda funktionen stänger av ugnen efter önskad tid medan den sistnämnda sätter igång matlagningen så att maten blir klar till önskat klockslag.
Självrengörande

Siemens HM736G1B1 är utrustad med både Ecoclean-emalj och ångrengöringsprogram. Ecoclean-funktionen bryter ned smuts på bakväggen varje gång du lagar mat för att minimera behovet av rengöring. 

För grovrengöring kan du sedan använda dig av hydrolysprogrammet som löser upp all smuts så att du enkelt kan torka rent ugnen efter avslutat program.

Vi kan inte hitta några märkvärdiga nackdelar med Siemens HM736G1B1 iQ700. Det enda skulle i så fall vara priset som är högst på listan. Priset är dock rättfärdigat om du frågar oss.

Denna populära kombiugn har nästintill fullpott bland recensionerna på Siemens egen hemsida. Kunderna berömmer framförallt ugnen för att vara otroligt lättanvänd och funktionell.

De framhäver framförallt hur enkel och smidig appen är att använda, hur många funktioner som finns samt hur tydlig kontrolldisplayen är.

”Först och främst ser kombiugnen väldigt snygg ut designmässigt, men är också väldigt trevlig att använda! Fin menystruktur, tydliga alternativ och som grädde på moset även möjligheten att slå på ugnen på distans på t.ex. förvärmning! Kortfattat; Rekommenderas för alla kök!” (Översatt från nederländska)

”Den är tyst, gör allt den ska göra, till och med fjärrstyrningen är utmärkt. Massor av utrymme och en snygg enkel display med oändliga möjligheter”

2. Samsung NQ5B4553FBK/U1 -Billigast kombiugn

Kombiugn - Samsung NQ5B4553FBKU1

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer:
Volym 85%

Rymmer 50 liter vilket är relativt rymligt för att vara en kombiugn.

Tillagningsmöjligheter 80%

Inga tillagningsfunktioner som sticker ut ur mängden. Har dock alla standardprogram samt flera autoprogram.

Extrafunktioner 80%

Kan kopplas upp mot wifi vilket är ett stort plus i den här prisklassen. Har även ångrengöring.

Pris 100%

Mycket ugn för pengarna! Är du ute efter en billig och praktisk kombiugn så har du hittat rätt.

Samsung NQ5B4553FBK/U1 är den bästa kombiugnen för dig som är ute efter en billig, men funktionell och modern ugn. Trots att den är överlägset billigast så har den ett bra utbud av olika tillagningsmöjligheter, inklusive 20 autoprogram,  samtidigt som den även går att koppla upp mot wifi!

Dessutom har denna kombiugn ett ”självrengörande” ångprogram som gör det väldigt mycket enklare att hålla ugnen ren.

Den största styrkan hos Samsung NQ5B4553FBK/U1 är den mycket överkomliga prislappen. Du får både ugn och mikro i samma maskin till samma pris, eller till och med billigare i många fall, än en vanlig inbyggnadsugn.

Här finns alla standardinställningar såsom varmluft, grill och över- och undervärme, men även hela 20 autoprogram för bland annat lamm, kyckling, bakpotatis och äpplepaj.

Att det dessutom ingår wifi och hydrolysrengöring i en kombiugn i denna prisklass är helt klart ett stort plus!

Mikro kan kombineras med varmluft/grill

Samsung NQ5B4553FBK/U1 har näst flest alternativ för kombiprogram för ugn och mikro då du kan välja både mellan mikro+varmluft eller mikro+grill. Vinnaren från Siemens har dock många flera alternativ.

Wifi/Smartthings-app

Genom att ladda ned smartthings-appen kan du starta ugnen och ställa in önskade tillagningsfunktioner på distans. Man kan även ändra inställningarna under tillagningen direkt i mobilen.

Ångrengöring

Steam clean programmet löser upp allt inbränt fett så att du slipper att skrubba ugnen. Istället torkar du bara enkelt bort den upplösta smutsen. Det finns även en Samsung NQ5B4553FBK/U1 deodoriseringsfunktion som tar bort lukt från matos.

För att vara en så här ”billig” kombiugn finns det förvånansvärt få nackdelar. Kontrollpanelen är enkel att förstå med en tydlig programratt och specifika touchknappar för olika tillval och funktioner. Däremot tycker vi att touchknapparna och dess symboler är något små.

Det kan även vara bra att veta att ugnen inte uppnår lika hög ugnstemperatur som många andra modeller samt att det inte finns någon möjlighet till att ställa in ”tillagningstid” eller ”färdigtid”.

Lägst maxtemperatur

Ugnen når upp till 230 °C som max vilket gäller för alla tillagningsinställningar förutom mikro-kombi programmen som ”endast” når upp till 200 °C.

Detta räcker dock oftast gott och väl, men det kan vara bra att veta då många andra kombiugnar och inbyggnadsugnar når en maxtemperatur mellan 270-300 °C.

Saknar "tillagningstid" och "färdigtid"

Samsung NQ5B4553FBK/U1 är utrustad med vanlig kökstimer som även visas tydligt både på ugnens display och i appen. Däremot har du ingen möjlighet att ställa in en specfik tillagninstid där ugnen stänger av sig efter önskad tid.

Det går heller inte att programmera in när du önskar att maten ska vara klar vilket går hos alla övriga modeller som vi har granskat.

Samsung NQ5B4553FBK/U1 har i princip enbart bra omdömen på Samsungs hemsida och får framförallt mycket beröm för hur prisvärd och snygg den är enkel att använda. En av kunderna är dock inte helt nöjd med varmluftsfunktionen.

”Sätt på en pizza från soffan och se hur lång tid det återstår. Eller förbered en maträtt i mikrovågsugnen åt din tonåring, som sedan helt enkelt kan sätta på ugnen när han åker hem tack vare smart kontroll WiFi. Har även en brandskyddsfunktion. Ugnen når temperatur väldigt snabbt (du kan bara övervaka den via din smartphone) och hålls dessutom varm under lång tid. Självrengörande funktion är också mycket användbar.” (Översatt från nederländska)

”Sätt på en pizza från soffan och se hur lång tid det återstår. Eller förbered en maträtt i mikrovågsugnen åt din tonåring, som sedan helt enkelt kan sätta på ugnen när han åker hem tack vare smart kontroll WiFi. Har även en brandskyddsfunktion. Ugnen når temperatur väldigt snabbt (du kan bara övervaka den via din smartphone) och hålls dessutom varm under lång tid. Självrengörande funktion är också mycket användbar.” (Översatt från nederländska)

3. Bosch CMG633BB1 - Kundfavorit

Kombiugn - Bosch CMG633BB1

Vårt betyg:

3,9/5
Specifikationer:
Volym 80%

Standardvolym för kombiugnar, men är ganska mycket mindre än en vanlig ugn.

Tillagningsmöjligheter 80%

Helt okej tillagningsmöjligheter, men konstigt att det saknas över- och undervärme. 

Extrafunktioner 75%

Inget som sticker ut och saknar program för rengöring. Dock är luckan extra enkel att rengöra.

Pris 75%

Relativt dyr i förhållande till sina funktioner. Många verkar dock tycka att den är prisvärd då den är väldigt populär bland kunderna.

Bosch CMG633BB1 är en stor kundfavorit som vid granskningstillfället har 4,5/5 stjärnor hos Bosch av hundratals betyg. Det råder alltså ingen tvekan om att detta är en väldigt populär kombiugn!

Ugnen är lite enklare när det kommer till funktionerna och har ingen möjlighet till wifi-uppkoppling eller automatisk rengöring. Däremot har ugnen hela 14 autoprogram samt 4D-varmluft som ger jämn temperatur på alla nivåer!

Bosch CMG633BB1 må inte riktigt nå upp till samma nivå som de övriga ugnarna när det kommer till bredd av funktioner, men den imponerar desto mer med att vara den enda modellen med ecofunktion!

Dessutom har den både möjlighet till att ställa in både ”tillagningstid” och ”färdigtid” vilket inte går hos Samsung NQ5B4553FBK/U1. Vi gillar även skarpt den avtagbara glasfronten som gör det enklare att underhålla ugnen.

Mikro kan kombineras med varmluft

Att kunna kombinera mikrofunktionen med varmluft är ovärderligt när du vill tillaga maten snabbt och smidigt. Vi tycker dock att det är synd att mikron inte kan kombineras med fler ugnsfunktioner även om varmluft är den absolut viktigaste funktionen.

14 autoprogram

För perfekt och smidig matlagning kan du välja något av de integrerade matprogrammen. Det finns exempelvis specifika program för köttfärslimpa, kycklinggdelar, lasagne och pizza. 

Bakfantasten kan dock bli besviken på att det inte finns några autoprogram för bakning, men ett plus är att det finns flera upptiningsprogram.

Varmluft eco

Detta är enda kombiugnen i vår granskning som har en ecofunktion så två tummar upp för det! Ecofunktionen tillagar maten utan uppvärmning och delvis på eftervärme för att spara energi.

Avtagbar glasfront

Samsung NV7B4030YCK/U1 saknar rengöringsprogram, men får ändå otroligt mycket beröm för hur lätt den är att rengöra. Detta är tack vare att glaset på ugnen går att ta bort och diska vilket gör det mycket enklare att få rent både på in- och utsidan.

De främsta nackdelarna med Bosch CMG633BB1, i jämförelse med de andra modellerna som vi har granskat, är att ugnen saknar både rengöringsprogram och tillagning med över- och undervärme. 

Saknar rengöringsprogram

Bosch CMG633BB1 behöver rengöras manuellt och har inga program för detta. Däremot får ugnen som sagt mycket beröm ändå för hur lätt den är att rengöra.

Saknar över- och undervärme

Med tanke på att över- och undervärme i stort sett är standard hos ugnar idag tycker vi att det är väldigt konstigt att det saknas helt och hållet. Detta är den enda ugnsmodellen hittills som vi har sett som saknar detta.

Med det sagt så går det mesta att tillaga med varmluft, men vi tycker helt klart att det är viktigt att vara medveten om att detta saknas.

Bosch CMG633BB1 har som sagt hundratals omdömen och har totalt väldigt bra betyg. Den får dock en del kritik för att den blåser ut mycket luft efter användning av mikron samt att kontrollratten är hal och svår att kontrollera.

Den får dock väldigt mycket beröm för hur lätt kontrollpanelen är att förstå och hur jämn och fin gräddningen blir både vid matlagning och bakning.

”Helt enkelt en fantastisk enhet. På grund av den praktiska storleken kan den snabbt förvärmas. Rengöringen går också snabbt. Tack vare mikrovågsfunktionen är den en absolut allrounder. Vi vill inte klara oss utan apparaten i vårt hushåll längre, eftersom den kombinerar flera apparater och därmed frigör utrymme för oss i köket. Driften är också en barnlek. Så om du letar efter en kompakt allroundmaskin utan om och men har du kommit till rätt ställe!” (Översatt från tyska)

”Vi har använt enheten i 5 år nu och främst som mikrovågsugn. Du kan välja startfunktionen när du slår på den, beroende på om du använder apparaten främst som ugn eller mikrovågsugn. Vi är helt nöjda med prestandan, oavsett om det är som ugn eller med mikrovågsfunktionen. Enheten är lätt att justera, fungerar mycket tillförlitligt och tyst. Dessutom ser den fortfarande väldigt bra ut och är lätt att rengöra.” (Översatt från tyska)

Så jämförde vi kombiugnarna

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en kombiugn och jämfört dessa mellan 3 olika modeller. 

De faktorer vi jämfört är:

 • Volym: Hur många liter rymmer kombiugnen?
 • Tillagningsmöjligheter: Vilka olika tillagningsfunktioner har den? Varmluft, autoprogram, airfry?
 • Extrafunktioner: Vilka extrafunktioner och tillval finns det? Har ugnen exempelvis wifi, variospeed eller rengöringsprogram?
 • Pris: Hur mycket kostar kombiugnen? Är den värd sitt pris?

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av kombiugnar via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Jämförelsetabell för kombiugnarnaSiemens HM736G1B1

Samsung NQ5B4553FBK/U1

Bosch CMG633BB1
Yttermått (HxBxD) 59,5x59,4x54,8 cm 45,6x59,5x57 cm 45,5x59,4x54,8 cm
Nischmått
(HxBxD)
58,5-59,5x56-56,8x55 cm 44,6x56x54,9 cm 45x56x55 cm
Volym 67 l 50 l 45 l
Maxtemperatur 300 °C 230 °C 275 °C
Autoprogram Ja Ja
(20 st)
Ja
(14 st)
Mikro+ugn kombo Ja Ja Ja
Ångfunktion Nej Nej Nej
Airfry-funktion Ja Nej Nej
4D-varmluft Ja Nej Ja
Wifi Ja Ja Nej
Röststyrning Ja Nej Nej
Rengöringsprogram Hydrolys/ecoclean Hydrolys Saknas
Timer Ja Ja Ja
Tillagningstid/Färdigtid Ja Nej Ja
Variospeed Ja Nej Nej
Vårt betyg: 4,9/5 4,3/5 3,9/5

Så väljer du rätt kombiugn

För att välja rätt kombiugn för ditt hushåll bör du först kontrollera hur stor volym du vill ha i den. Många kombiugnar är kompakta till storleken, men det finns även modeller med ungefär samma kapacitet som en vanlig ugn.

I övrigt bör du även se till att ugnen har alla funktioner som du behöver. Kanske vill du kunna luftfritera mat i ugnen eller tillaga mat på flera olika nivåer samtidigt?

Vi svarar på alla frågor du behöver veta för att välja den rätta kombiugnen för dig!

5 tips när du ska köpa kombiugn
5 tips för att välja rätt kombiugn

Vilken storlek vill jag ha på min kombiugn?

De allra flesta kombiugnar är kompakta i storleken och kallas då även för kompaktugn. Standardstorlek för kombiugnar är cirka 45x60x55 (HxBxD) centimeter, men det blir även allt vanligare med kombiugnar som är 60 centimeter höga.

Har du brist på utrymme är den kompakta kombiugnen en smart lösning, men vill du ha lika mycket utrymme som i en vanlig ugn bör du välja den större varianten.

Hur stor volym behöver jag i ugnen?

En kompakt kombiugn rymmer omkring 45 liter medan de största rymmer rymmer upp mot 70 liter. Hur stor volym du behöver beror till stor del på hur mycket du vill kunna laga i ugnen på en och samma gång. 

De största kombiugnarna ger dig exempelvis full användning för 4D-varmluftsfunktionen då det finns tillräckligt med utrymme för fyra plåtar på en och samma gång. Mindre varianter har oftast inte det trots att många av dessa också har 4D-funktion.

För att garantera att kombiugnen passar in i ditt kök behöver du ta hänsyn till ugnens yttermått samt rekommenderade nischmått. Nischmåttet utgör höjd, bredd och djup för utrymmet som ugnen ska placeras i och står alltid angivet bland produktens specifikationer.

En kombiugn har generellt alla standardfunktioner som en vanlig ugn samtidigt som den även kan användas som mikro. Många gånger kan mikrofunktionen även kombineras med olika ugnsfunktioner för att snabba på matlagningsprocessen.

Till skillnad från vanliga inbyggnadsugnar är det väldigt ovanligt med kombiugnar med ång- eller sousvide funktion. Däremot har de flesta modeller flera autoprogram för så smidig matlagning som möjligt.

Det finns även kombiugnar med pizzaläge och airfryfunktion som exempelvis Siemens HM736G1B1 iQ700 (1:a i vår granskning).

De vanligaste tillagningsfunktionerna hos kombiugnar är:

 • Varmluft
 • 4D-varmluft
 • Grill
 • Varmluftsgrill
 • Över- och undervärme
 • Autoprogram
Till skillnad från inbyggnadsugnar har kombiugnar oftast ingen integrerad stektermometer. I övrigt förekommer de flesta vanliga tillvalen även hos kombiugnar. Här är de viktigaste extrafunktionerna du bör känna till innan du köper en kombiugn:

 • Wifi: Låter dig styra ugnen (inte mikron) direkt i appen. I många fall kan du även välja ett recept i appen som du ska tillaga och ugnen anpassar sig automatiskt därefter.

 • Röststyrning: Med hjälp av Alexa eller Google Home kan du berätta för ugnen vad du vill tillaga för något och ugnen anpassar temperaturinställningar och tillval perfekt.

 • Timer: Kökstimer som räknar tiden synlig på displayen. De flesta modeller har detta, men inte alla så är det viktigt för dig kan detta vara bra att kontrollera. Vissa ugnar ger även möjlighet att programmera in ”tillagningstid” och ”färdigtid” för automatisk avstängning när maten är klar.

 • Variospeed: Ger dig möjlighet att snabba på matlagningsprocessen utan att påverka resultatet. Variospeed kan ha olika begrepp beroende på varumärke.

Ja, många kombiugnar idag har ångrengöringsprogram och/eller katalytisk rengöring. Däremot är det mycket ovanligare med pyrolytisk rengöring vilket är väldigt vanligt hos inbyggnadsugnar.

Vilket varumärke som är bäst för dig beror dels på vilken prisklass och vilka funktioner du är ute efter, men också vilket utseende du vill ha.

Siemens ligger exempelvis i framkant när det kommer till teknik och funktion medan Smeg är det bästa valet för dig som är ute efter en retromodern ugn.

Siemens

Siemens kombiugnar är otroligt moderna både i utseende och funktioner och finns i flera olika storlekar.

Många av Siemens kombiugnar har stora och tydliga touchskärmar med moderna och beskrivande bilder över alla tillagningsprogram och funktioner vilket gör ugnen extra enkel att styra.

Andra funktioner som sticker ut bland Siemens kombiugnar är wifi, röststyrning, variospeed, airfry samt crisp finish.

Smeg

Smeg är kända för sina vitvaror och hushållsprodukter med retrodesign och de sviker definitivt inte när det kommer till deras kombiugnar.

Till skillnad från många andra av Smegs vitvaror som vi brukar tycka saknar en del funktioner så är deras kombiugnar förvånansvärt funktionella. Många modeller har exempelvis eco- och pizzaläge, jäsningsfunktion och ångrengöring.

För dig som hellre vill ha ett lite mer modernt utseende på ugnen så har Smeg även flera stilrena modeller.

Bosch

Bosch erbjuder kombiugnar av både kompakt och större storlek. De har även en stor variation i funktionalitet då de har allt från enklare kombiugnar till några av de mest avancerade på marknaden.

De är exempelvis bland väldigt få som erbjuder kombiugnar med både ångtillagning och pyrolysrengöring. Dessa modeller kostar dock också därefter.

Samsung

Samsung erbjuder flera olika moderna kombiugnar och många är dessutom billigare än vad man tror. 

Några av funktionerna att hålla utkik efter hos Samsungs kombiugnar är ”Dual fan” som tillagar maten extra effektivt tack vare två fläktar samt ”Pro steamer”, ett lock i rostfritt stål som bevarar saftigheten när du mikrar mat.

I en kombiugn kan du både mikra och ugnstillaga mat medan du inte kan mikra mat i en traditionell inbyggnadsugn. En kombiugn är ibland också mindre än vad en inbyggnadsugn är.

Många kombiugnar är mer begränsade i tillagningsfunktioner och extrafunktioner även om tekniken blir bättre och bättre. Du brukar exempelvis inte ha bekvämligheten av en stektermometer i en kombiugn.

Det kan även vara bra att veta att relativt vanliga funktioner hos inbyggnadsugnar som exempelvis pyrolytiskrengöring och ångmatlagning är än så länge hutlöst dyra bland kombiugnar. I dagsläget är det betydligt billigare att köpa separat mikro och ugn med dessa funktioner.

Vill du ha en smidig 2-i-1 lösning för att spara utrymme så är det dock svårt att slå hur praktiskt det är med en kombiugn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *