Vedklyv 5 bästa – Bäst i test 2023

Vedkap

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården och Hemfint. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

Innehållsförteckning

Vedkap Faxes 500

1. Faxes 500

Vårt betyg:

4,6/5
Bästa vedklyv!
hecht vertikal vedklyv 6060

2. Hecht 6060

Vårt betyg:

4,5/5
Bästa stående vedklyv
Liggande vedklyv från werkraft

3. Werkraft 7 ton

Vårt betyg:

4,5/5
Bästa budgetval
Bäst i test 2023

Vedklyv - Bäst i test

Om du letar efter en vedklyv som kan hantera stora jobb snabbt och enkelt får du gärna kolla in vår topplista här nedan. För att göra ditt val så enkelt som möjligt har vi valt ut våra 5 favoriter på marknaden.

Detta har gjorts genom gedigen genomgång av kundrecensioner, videoklipp information från butiker och leverantörer samt annan tillgänglig information. Vi har även kikat närmare på och jämfört viktiga faktorer såsom pris, kapacitet, användarvänlighet och säkerhet.

Vedklyv - Topp 5

1. Faxes 500 - Vedklyv

Vedkap Faxes 500
Bästa vedklyv

Vårt betyg:

4,6/5

Specifikationer

Faxes 500 är en av Sveriges mest populära vedklyv och det är inte svårt att förstå varför. Den är kraftfull, effektiv och snabbanvänd och säker. En riktigt bra vedklyv helt enkelt!

HUVUDFUNKTIONER:

  • Elhydraulisk. Vedklyven drivs av elmotor och hydraulpump som sitter skyddade på benstativet.
  • Snabb klyvtid. Maskinen har en klyvtid på endast 4 sekunder. 
  • Hög säkerhet. Två spakar måste användas för att maskinen ska vara aktiv. Släpps en av spakarna återgår kolven till startposition.
  • Flyttbar. Två rejäla gummihjul låter dig flytta maskinen lätt och smidigt.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Faxes 500 är en horisontell vedklyv vilket innebär att den är liggande i designen. Den är dock monterad med stativ vilket innebär att den ger en bekväm arbetshöjd.

Den drivs av en trefasmotor och behöver därför ett trefasuttag samt en trefaskabel för att kunna användas.

Veden klyvs genom att en kolv pressar vedkubben mot en kraftig plåtkniv som gör att kubben delas på mitten. Vill man förhöja kapaciteten på klyvningen ytterligare finns det en så kallad 4-kniv att köpa till. Denna fästs på den redan befintliga kniven och ser till att kubben delas i 4 delar. 

Kolven styrs med hjälp av två kraftiga spakar som är placerade i längsgående riktning, ungefär i mitten av balken. För att förhindra klämskador måste båda spakar användas för att kolven ska påverkas. Råkar du släppa en av spakarna går kolven direkt tillbaka. Spakarna går att styra från båda sidor om maskinen. 

Klyvtiden ligger på endast 4 sekunder. Kolven går sedan tillbaka till utgångsläge igen på endast 1,5 sekunder vilket gör att du snabbt kommer igång med att klyva ny ved.

Den klyvna veden fångas upp av ett uppsamlingsbord som sitter monterat bakom kniven.

Bra att veta är också att vedklyv har två kraftiga gummihjul som gör att enkelt att förflytta maskinen. Detta trots att den väger hela 115 kilo.

FÖRDELAR:

Väldesignad och stabil maskin som står stadigt på marken under användning.

Maskinen är väldigt lättanvänd och kräver lite underhåll vilket är ett stort plus. Allt som behövs är ett oljebyte då och då.

Oftast är tyngd ett bra tecken eftersom det vittnar om bra kvalitet och stabilitet. Det kan dock göra en maskin svår att flytta. Denna vedklyv har dock två hjul som gör det enkelt att förflytta den vid behov. Två tummar upp för det!

Veden klyvs fort och eftersom kolven har kort returtid kan man snabbt börja klyva ny ved. Det går alltså ingen tid till spillo.

NACKDELAR:

Vi anser i stort sett att 4-kniven är ett måste då den effektiviserar och kortar ner arbetet så pass mycket. Det är därför synd att den inte ingår i köpet.

SAMMANFATTNING:

Detta är en mycket välarbetad och pålitlig vedklyv som dessutom är enkel att använda. Då prislappen är relativt hög är den kanske inget bra alternativ för dig som bara kommer att använda den lite då och då. Kommer du däremot använda den flitigt är detta ett väldigt bra val!

2. Hecht 6060 - Vedklyv

hecht vertikal vedklyv 6060

HECHT 6060

Bästa stående vedklyv

Vårt betyg:

4,5/5

Specifikationer

Hecht 6060 är en vertikal vedklyv som låter dig arbeta i en bekväm stående position. Detta är en kraftfull klyv till överkomligt pris som dessutom är enkel att använda.

HUVUDFUNKTIONER:

  • Eldriven. Vedklyven drivs av en elektrisk motor som enkelt sätts på och av med hjälp av två knappar.
  • Flyttbar. Maskinen har två hjul som hjälper dig att flytta maskinen vid behov.
  • Upprätt position. Den vertikala designen ger en naturlig arbetshöjd.
  • Hög säkerhet. Tvåhandsfattning för att undvika olyckor.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Hecht 6060 är en vertikal vedklyv vilket innebär att den är stående i designen. Den drivs av en elektrisk motor och klarar av att klyva stockar upp till 55 cm i längd med en diameter på maximalt 40 cm.

Maskinen sätts enkelt på med hjälp av en startknapp. Gör sedan stocken redo för klyvning genom att placera den på plattformen. 

På vardera sida om stommen finns två armar med en spak på varje arm. För ihop armarna så att stocken hålls på plats och håll sedan ner spakarna för att få kniven att röra sig neråt och klyva stocken. Kniven åker sedan automatiskt tillbaka till ursprungsposition.

Om man önskar finns det även en fyrvägskil att köpa till som klyver stocken i fyra delar istället för två.

FÖRDELAR:

Den vertikala modellen gör att du kan stå upprätt och i en naturlig arbetsställning vilket är snällare mot ryggen än många horisontala alternativ.

Maskinen är lättstyrd och behöver i stort sett ingen upplärningsperiod. Det går därför snabbt att komma igång med klyvningen.

Den är inte riktigt lika snabb från startposition till färdigkluven kubbe som förstaplatsens Faxes 500. Den är dock utan tvekan tillräckligt snabb för att du inte ska hinna bli otålig. 

NACKDELAR:

Precis som hos vinnaren är det synd att fyrvägskilen inte ingår i priset. Denna effektiviserar trots allt arbetet så mycket att i stort sett alla kommer att vilja köpa till den. Den tillhörande fyrvägskilen är i detta fall dock överkomlig i pris.

SAMMANFATTNING:

Detta är den perfekta vedklyven för dig som kommer att klyva ved relativt ofta och som vill kunna arbeta i en naturlig och behaglig position utan att ryggen tar skada. 

3. Werkraft 7 ton - Vedklyv

Liggande vedklyv från werkraft

WERKRAFT 7 TON

Bästa budgetval

Vårt betyg:

4,5/5

Specifikationer

Denna liggande vedklyv från Werkraft har väldigt goda omdömen och är enligt oss det bästa budgetvalet. Den har en hög kapacitet och är utrustad med en skyddsbur i stål.

HUVUDFUNKTIONER:

  • Eldriven. Vedklyven drivs av en elektrisk motor.
  • Flyttbar. Maskinen har två hjul för enkel förflyttning.
  • Hög säkerhet. En skyddsbur i stål ger skydd mot olyckor.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Detta är en horisontell vedklyv med låg arbetshöjd. Om du önskar flexibilitet i höjden finns det ett tillhörande stativ som man kan köpa till.

Det finns även en fyrvägskil om du vill att kubben ska klyvas i fyra delar istället för att endast klyvas på mitten.

Vedklyven kräver 16A säkring.

Liggande vedklyv från werkraft

FÖRDELAR:

Användarna av maskinen är väldigt imponerade av hur kraftfull den är då den orkar trycka igenom alla möjliga olika sorters trä.

Detta är enligt oss den mest prisvärda klyven på listan.  Med tanke på hur mycket maskin man får för pengarna så är den väldigt överkomlig i pris.

Vedklyven har två hjul vilket gör det enkelt att byta plats om det skulle behövas.

Tack vare att detta är en vedklyv med låg arbetshöjd och att stativet köp till vid sidan av har du möjlighet att variera arbetshöjden. Även om stativet förmodligen kommer att användas flitigt är det alltid bra att ha möjligheten till att ta bort maskinen från stativet om det skulle behövas.

NACKDELAR:

Missförstå oss inte, maskinen går utmärkt att köra som den är. De flesta kommer dock att vilja köpa till både stativ och fyrvägskil vilket gör att totalpriset ökar något.

SAMMANFATTNING:

En kraftfull och smidig maskin till rimligt pris som enkelt klyver små till medelstora vedkubbar. Perfekt för de flesta hushåll.

4. Werkraft 14 ton - Vedklyv

vedklyv werkraft 14 ton
Bästa kapacitet

Vårt betyg:

4,5/5

Specifikationer

Werkrafts 14 ton vedklyv i vertikal modell har ett väldigt högt tryck och klarar av att klyva stockar över 1 meter i längd. En kraftfull maskin med andra ord!

HUVUDFUNKTIONER:

  • Eldriven. Vedklyven drivs av en elektrisk motor.
  • Flyttbar. Maskinen har två hjul samt handtag som hjälper dig att byta plats på maskinen när det behövs.
  • Upprätt position. Den vertikala designen ger en naturlig och skön arbetsposition.
  • Hög säkerhet. Tvåhandsfattning för att undvika olyckor.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Denna effektfulla vedklyv är stående i modellen. Den klyver stockar som är upp till hela 104 centimeter långa och 30 centimeter i diameter.

Maskinen är tung, men förflyttas  lätt med hjälp av tre hjul samt ett handtag. Det tredje hjulet fälls ut när det är dags för platsbyte. Handtaget låter dig sedan styra maskinen smidigt och stabilt.

werkraft vedklyv 14 ton i transportläge

FÖRDELAR:

Detta är utan tvekan den klyv med mest kapacitet på listan både vad gäller motoreffekt och maximal klyvlängd på veden. Det är svårt att hitta andra elektriska vedklyvar som är lika kraftfulla.

Maskinen låter dig stå helt upprätt under ditt arbete vilket spar otroligt på din rygg.

Det stadiga handtaget i kombination med maskinens tre hjul gör det enkelt att byta plats på vedklyven vid behov.

NACKDELAR:

Med sina 185 kilo är detta den tyngsta maskinen på listan. Tyngden betyder dock att den är stabil i konstruktionen. Den är också välförsedd med hjälpmedel för en smidig förflyttning trots sin vikt.

SAMMANFATTNING:

En kraftfull och rejäl vedklyv för dig som vill ha flexibilitet i längden på de stockar som ska klyvas.

5. Al-ko LSH 520/5 - Vedklyv

al-ko vedklyv med stativ

AL-KO LSH 520/5

Billigast

Vårt betyg:

3,9/5

Specifikationer

AL-KO LSH 520/5 är det billigaste alternativet på listan och är väldigt populär i svenska hushåll. Den är relativt liten i storlek, men ändå kraftfull i kapaciteten när det kommer till klyvning.

HUVUDFUNKTIONER:

  • Eldriven. Vedklyven drivs av en elektrisk motor.
  • Flyttbar. Maskinen har två hjul som gör det möjligt att flytta på maskinen på ett enkelt sätt.
  • Säker. Maskinen har en skyddskåpa och drivs med tvåhandsfattning för att undvika olyckor.
  • Korrosionsskydd. Alla delar av stål är pulverlackerade för bra skydd mot rost.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Denna vertikala vedklyv är monterad på ett stativ för en bekväm arbetshöjd. Den har en tryckkraft på 5 ton och kan klyva kubbar som är upp till 52 centimeter långa. 

Maskinen körs med båda händer för att undvika att händerna kommer till skada. För att köra maskinen trycker använder du spaken på baksidan av maskinen med ena handen och trycker ner knappen på långsidan med andra.

ved som klyvs i al-ko vedklyv

FÖRDELAR:

Priset är helt klart en fördel och du får faktiskt ganska mycket maskin för pengarna. Den får definitivt jobbet även om det krävs lite mer tålamod.

Enligt flertalet recensioner är användare av AL-KO 520/5 mycket nöjda med arbetshöjden och intygar att den är väldigt bekvämt att arbeta vid.

Väldigt många användare är överens om att maskinen har väldigt bra tryck och klyver veden enkelt. Detta gäller även lite grövre kubbar.

NACKDELAR:

Tyvärr finns ingen fyrklyvskniv att köpa till. Detta gör att arbetet tar längre tid.

Hjulen är relativt små i förhållande till storleken på maskinen vilket kan göra den något ostadig att rulla. Tack vare benen på motsatt sida står den dock stadigt på marken förutsatt att den är jämn.

SAMMANFATTNING:

En stark maskin till ett riktigt bra pris. Det är kanske inte alternativet med mest finess, men har ett imponerande tryck för att vara en relativt liten vedklyv.

Din guide till ett köp av en vedklyv

Köpguide för Vedklyv

Vedklyven är ett bra verktyg för alla husägare. De gör det mycket enklare och snabbare att klyva ved än att försöka göra det för hand. De är inte bara användbara för att klyva stockar, utan de kan också användas för att klyva andra typer av trä, t.ex. trädgrenar. Att ha en vedklyv kan spara mycket tid och arbete, och det är ett mycket användbart verktyg att ha hemma.

Fördelarna med en vedklyv

Det kan vara svårt och energikrävande att hugga vinterns ved. Med en vedklyv kan du snabbt och enkelt få ditt vedförråd klart utan att behöva lägga ner all din tid och energi på det. Du kan också använda den för att klyva virke för andra ändamål, till exempel för byggprojekt eller för att skapa kompost.

Mer fördelar:

  • Det går snabbare att få virket klyvt
  • Det är säkrare än att hugga virket med en yxa
  • Virket blir i samma storlek
  • Lättare att stapla virket

Det finns flera anledningar till varför du vill skaffa en vedklyvare. Det går snabbare att kapa ved med en maskin än att göra det för hand, och det är också mycket säkrare. Veden håller samma storlek, så det är lättare att stapla den. Och om du klyver lövträ kan de vara svårt att göra för hand.

Om du vill spara pengar på din värmeräkning

Nu när elpriset har stigit är det ännu viktigare att tänka på sin ekonomi. Att värma upp sitt hus med ved istället för olja eller gas kan du spara mycket pengar. Trä är en förnybar resurs och att använda det för att värma upp ditt hem är bra för miljön. Om du har en vedeldad braskamin ska du se till att den är korrekt installerad och att skorstenen är ren. Vi har även gjort ett bäst i test av braskaminer.

Egen ved

Om du har tillgång till ett skogsområde är det till och med billigare att klyva din egen ved än att köpa den färdigklyven. Det enklaste sättet att klyva ved är att använda en vedkap. Det går även mycket snabbare än att hugga veden med en yxa.

Ved

Viktigt att tänka på vid köp av en vedlyv

Här går vi igenom vad du bör tänka på innan ett köp av en vedklyv.

Vad för typ av virke som du skall kapa är det viktigaste du bör veta för att välja rätt vedklyv. Det finns tre olika typer av vedklyvar där vi går ignom dess olika fördelar. Vi går även igenom horisontell eller vertikal vedkapare.

Typer av vedklyvar

  • Elektrisk – En elektrisk klyvare är ett bra val för mindre virke. Den är lätt att använda och kräver ingen särskild utbildning. Det är bara att koppla in den, placera virket på skärytan och börja skära.
  • Bensindrivna – Bensindrivna vedklyvar är ett populärt val för dem som behöver klyva virke regelbundet. Dessa maskiner drivs av bensin, vilket gör dem kraftfullare än elektriska vedkapar. De kan hantera större virke och är därför idealiska för dem som har mycket ved att klyva. Bensindrivna klyvningsmaskiner är dyrare än elektriska klyvar, men de är värda investeringen om du behöver klyva mycket material.
  • Hydraulisk – Hydrauliska vedkapar är den mest kraftfulla typen av klyvar på marknaden. De använder hydrauliskt tryck för att tvinga bladet genom virket, vilket gör processen kort även med de största stockarna. Hydrauliska vedklyvar är dyrare än andra typer, men de är värda investeringen om du behöver klyva mycket ved snabbt och effektivt. Bra för hårda träslag.

Horisontell eller vertikal vedkapare

Den största skillnaden mellan en horisontell och en vertikal vedkapare är hur mycket utrymme de tar upp. En horisontell vedklyv tar mer plats eftersom virket läggs ut horisontellt.En vertikal vedklyvare tar mindre plats eftersom virket kapas vertikalt.

Vedklyv

Maskinens storlek

Innan du gör ditt köp bör du tänka på storleken på maskinen. Om du har en liten plats att förvara vedklyven på bör du köpa en mindre maskin.

De flesta vedkapare har hjul som gör att det går enkelt att flytta omkring.

Storleken på vedklyven avgör också hur stora stockar den kan hantera. Om du vill klyva stora stockar bör du köpa en stor maskin.

Vikten varierar rätt mycket på en vedklyv. De vanligast vedklyvarna som folk har hemma väger runt 40-50kg medan de större modellerna är betydligt tyngre och kan väga så mycket som 225 kg. Tack vare hjulen brukar dock även de tyngre maskinerna vara flyttbara.

Trycket när den klyver

Vad för tryck har vedklyvaren är viktigt att ta reda på innan man gör sitt köp. De minsta vedkaparna har ett tryck på 4 ton medans de största för hemma bruk har ett tryck på 22 ton. Trycket på vedklyven är det som avgör hur stort virke och hur hårt virke som du kan klyva.

Träslaget och stockens storlek är de två viktigaste faktorerna som påverkar det tryck som krävs för att klyva träet.

Priset på en vedklyv

Priset på en vedklyvare varierar kraftigt. De billigaste modellerna ligger runt 3 000 kronor, medan de större stockarna kostar så mycket som 24 000 kronor. Hur mycket och hur stort du vill klyva avgör vilken vedklyvare du behöver. Om du vill kunna hantera stora stockar bör du överväga en dyrare modell. Om du bara behöver klyva små stockar räcker det med en billigare variant.

Hur man använder en vedklyv

Innan du använder en vedklyv är det viktigt att du läser manualen och bekantar dig med maskinen. Det är också lämpligt att först öva med små träbitar. Välj rätt storlek på maskinen för jobbet och var försiktig när du använder den.

Placera virket på delaren:

  • För att klyva ved, placera stocken så att den är stabil och inte rullar av.
  • För större vedbitar kan det vara nödvändigt att använda en kil för att hålla stocken på plats.
  • Om stocken är för stor eller hård kan du behöva använda en slägga för att klyva den.
  • Starta motorn och låt den bli varm i några sekunder om den är bensindriven.

Placera dig i rätt position:

  • Ställ dig vid sidan av vedklyven och se till att du står på rätt plats enligt intruktionsboken.
  • Om stocken är för tung eller lång ska du inte försöka klyva själv. Ta hjälp av någon.
  • Håll inte händer eller fötter nära maskinen när den används.

Börja klyva träet:

  • Sänk långsamt ner bladet eller kilen i stocken.
  • Tvinga inte kniven utan låt den göra jobbet.
  • När veden är klyvd stänger man av kapen.

Säkerheten vid användning av en vedklyv

  • Bär handskar, skyddsglasögon och hörselskydd.
  • Håll aldrig händerna i närheten av skärbladet.
  • Håll barn och djur borta från maskinen när den används.
  • Ta hjälp om det är tugnt virke du ska kapa.

Var försiktig när du använder maskinen och följ alltid säkerhetsinstruktionerna.

Skyddskåpa på vedkapar

Säkerhet är viktigt när det gäller vedkapar. Därför måste nytillverkade vedkapar enligt nya regler vara utrustade med en skyddskåpa för att vara CE-märkt och laglig i Sverige. Detta för att förhindra eventuella olyckor som kan inträffa med vedklyvaren.

Förvara din ved rätt

Du måste också ha en plats att förvara träet på. En vedbod är ett bra alternativ, men du kan också förvara veden under en presenning. Se till att ta in träet några dagar innan du tänker använda det så att det hinner bli helt torrt.

Hur fungerar en vedklyv

Det finns två olika typer av vedklyvar. Den ena varianten klyver veden med hjälp av att trycka veden mot ett kilformat blad. Den andra typen av vedkapare sågar viket med en sågklinga. Varje typ har sina egna för- och nackdelar.

Faxes Fabriks AB Svensktillverkade vedklyvar

Faxes Fabriks AB är ett svenskt företag som tillverkar vedklyvar. Företaget grundades 1910 och har tillverkat högkvalitativa vedklyvar sedan dess. Företagets vedklyvaranvänds i en mängd olika tillämpningar, bland annat inom byggbranschen, möbeltillverkning och papperstillverkning.

Företaget har sitt säte i Burseryd i Småland, Sverige. Alla företagets maskiner är CE-märkta. Detta visar att de uppfyller de säkerhetsstandarder som fastställts av Europeiska unionen.

Vanliga frågor

Den bästa tiden att klyva ved är på senhösten eller tidigt på vintern, när veden är torr och har hunnit mogna. Säsongslagrat virke klyvs lättare än grönt virke, och därför är det viktigt att ge din vedhög tid att mogna innan du tar itu med den med en yxa eller vedkklyv.

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan, eftersom den tid det tar för kluvet trä att torka varierar beroende på ett antal faktorer, t.ex. träslaget, tjockleken på bitarna och klimatet. Generellt sett är det dock bäst att låta kluvet trä torka i minst sex månader innan det användsför ved. På så sätt kan du se till att veden brinner jämnare och effektivare.

Om veden är avsedd för tändning kan den behöva klyvas. Större vedbitar kan läggas direkt på elden.

Ja, det är det. Det hjälper dig inte bara att förbränna kalorier, utan stärker också muskler och ben. Dessutom är det ett utmärkt sätt att lindra stress för vissa människor!

Det finns många olika typer av yxor, var och en utformad för ett specifikt syfte. En fällyxa används till exempel för att hugga ner träd, medan en klyvyxa är avsedd för att klyva ved.

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan, eftersom det finns många olika sätt att stapla ved som kan vara effektiva beroende på situationen. Några allmänna tips om hur man staplar ved är att använda större vedbitar i botten av stapeln för att skapa en stabil bas, och att sammanfoga vedbitarna så att de sitter stadigt i varandra. Det finns många olika sätt att stapla ved, så experimentera tills du hittar en metod som fungerar bäst för dig.

För att såga med en motorsåg måste du hålla motorsågen med två händer. Den ena handen ska greppa handtaget upptill och den andra handen ska greppa handtaget nedtill. Du måste sedan placera motorsågen mot det föremål som du vill såga och trycka ner det övre handtaget. Du måste använda en sågande rörelse för att skära igenom föremålet. Motorsågen gör det mesta av arbetet, men du måste styra den. Tryck på det övre handtaget och flytta sågen fram och tillbaka.

Om du sågar igenom ett tjockt trästycke kan du behöva göra flera överfarter medsågen. Börja med att göra ett grunt snitt och gör sedan djupare snitt tills du har skurit igenom hela träets tjocklek.

När du är klar med sågen släpper du det övre handtaget och låter motorsågen gå på tomgång i några sekunder innan du stänger av den. Detta hjälper till att förhindra skador på kedjan.

Om du använder en maul eller en yxa kan du vänta tills träet är torrt. Om du använder en vedkap kan du vänta tills virket är fruset.

Granvirke klyvs bäst när granen fortfarande lever. Om du väntar tills granen är död blir det svårare att klyva veden. Den idealiska tiden för att klyva granvirke är sent på vintern eller tidigt på våren, när saven börjar flöda och virket fortfarande är relativt fuktigt. Du kan också klyva granvirke på sommaren, men det blir svårare.

Det finns några sätt att se om träet är torrt. Ett är att helt enkelt röra vid det och se om det känns torrt. Ett annat sätt är att använda en fuktmätare, som ger dig en mer exakt avläsning av fukthalten i träet. Slutligen kan du också titta efter tecken på sprickbildning eller skevhet, vilket kan tyda på att träet håller på att torka ut.

Svaret på denna fråga är lite komplicerat. Tekniskt sett kan du stapla våt ved, men det rekommenderas inte. Vått virke riskerar att ruttna och dra till sig skadedjur, så det är bäst att låta det torka ut innan du staplar det. Om du väljer att stapla våt ved, se till att göra det på en plats där den inte orsakar någon skada. Se också till att stapla den inte på marken så att den lättare kan torka ut. Överlag är det bäst att undvika att stapla vått virke om möjligt.

En fälld björk kan i allmänhet ligga på marken i upp till två år innan den börjar ruttna. Därefter bryts trädet långsamt ner och återgår till marken.