11 Tips på hur man sorterar tvätt

De flesta människor hatar tvätt. Det är en tråkig och tidskrävande uppgift som inte alltid ger bra resultat. Men med några enkla tips kan du göra processen enklare - och till och med roligare!

Här är 11 sätt att sortera din tvätt som ett proffs

Att sortera din tvätt kan tyckas vara en svår uppgift, men med dessa enkla tips kan du göra processen enklare – och till och med roligare! Här är 11 sätt att sortera din tvätt som ett proffs.

1

Läs etiketterna på dina kläder

Det första steget för att sortera din tvätt är att läsa etiketterna på kläderna. Etiketterna talar om vilket tyg kläderna är tillverkade av och vilken temperatur du ska tvätta dem i. Du bör också vara uppmärksam på eventuella särskilda anvisningar, till exempel ”endast kemtvätt” eller ”endast handtvätt”.

2

Separera dina kläder efter tygtyp

När du har läst etiketterna på dina kläder bör du separera dem efter tygslag. Detta innebär att du lägger alla dina bomullskläder tillsammans, alla dina polyesterkläder tillsammans och så vidare. På så sätt ser du till att dina kläder tvättas i rätt cykel, tvättmedel och vid rätt temperatur.

3

Separera dina kläder efter färg

När du har separerat dina kläder efter tygtyp bör du sedan separera dem efter färg. Detta innebär att du lägger alla dina vita kläder tillsammans, alla dina svarta kläder tillsammans och så vidare. Genom att tvätta dina kläder efter färg kan du förhindra att de färgar av sig och förstör andra saker i tvätten.

Sorterar tvätt efter färger
Sortera din tvätt efter färg
4

Sortera efter hur smutsig din tvätt är

Ett annat sätt att sortera din tvätt är att sortera den efter hur smutsig tvätten är. Det innebär att du bör lägga alla kraftigt smutsiga kläder tillsammans, t.ex. sådana som har burits utomhus eller har matfläckar, och alla lätt smutsiga kläder tillsammans. Att tvätta kraftigt smutsiga kläder tillsammans med lätt smutsiga kläder kan leda till att smuts och fläckar sprids, så det är viktigt att hålla dem åtskilda.

5

Använd en tvättkorg med flera fack

En tvättkorg med flera fack kan vara ett bra sätt att sortera din tvätt innan du tvättar den. Dessa korgar har fack för olika färger och tygstyper, så att du kan sortera dina kläder medan du lägger dem i korgen. På så sätt slipper du sortera allt igen när det är dags att tvätta.

Sortera din tvätt direkt i tvättkorgen
Sortera istället din tvätt direkt i tvättkorgen
6

Fyll inte tvättmaskinen för mycket

Det är viktigt att inte fylla tvättmaskinen för mycket när du tvättar. Om du packar in för många saker i maskinen blir de inte rena och kommer troligen att bli skrynkliga. Lägg bara så många saker i maskinen som den klarar av utan att bli överfylld.

7

Förbehandla fläckar

Om något av dina kläder har fläckar är det viktigt att förbehandla dem innan du tvättar dem tillsammans med resten av din tvätt. Det finns många olika sätt att förbehandla fläckar, men en enkel metod är att gnugga in lite flytande tvättmedel i fläcken och sedan låta den sitta i några minuter innan den läggs i tvätten. En annan metod är att göra en pasta av bakpulver och vatten och gnugga in den i fläcken innan du lägger den i tvätten.

8

Välj rätt tvättmedel för dina kläder

Som vi nämnde tidigare kräver olika tyger olika typer av tvättmedel. Du bör alltid använda ett tvättmedel som är avsett för den typ av tyg du tvättar. Dessutom kanske du vill använda ett specialtvättmedel för föremål som känsliga siden eller ullkläder.

9

Använd rätt mängd tvättmedel

Ett annat vanligt misstag som folk gör när de tvättar är att använda för mycket eller för lite tvättmedel. Du bör alltid följa tillverkarens anvisningar när det gäller att tillsätta tvättmedel i maskinen. Om du använder för mycket tvättmedel kan det lämna rester på dina kläder, medan för lite tvättmedel kan leda till att kläderna inte blir rena.

Rätt mängd tvättmedel
Dosera med rätt mängd tvättmedel
10

Tvätta dina kläder i kallt vatten när det är möjligt

Ett sätt att förlänga klädernas livslängd är att tvätta dem i kallt vatten när det är möjligt. Kallt vatten är lika effektivt för att rengöra de flesta typer av tyg som varmt vatten, men det är skonsammare för tyget och hjälper till att förhindra blekning och krympning med tiden. Tvättar du dina kläder i kallt vatten så ska du använda ett tvättmedel som innehåller enzymer som löser upp smuts i det kalla vattnet.

11

Häng våt tvätt på tork när det är möjligt

Att hänga våt tvätt för att torka i stället för att använda en torktumlare bidrar till att förlänga klädernas livslängd samtidigt som du sparar då det inte drar någon el. Använd helst en torkställning eller en torkvinda för att torka dina kläder.

Slutsats

De 11 tipsen ovan hjälper dig att sortera din tvätt på rätt sätt, så att kläderna blir rena och håller sig i gott skick. 

Genom att följa dessa tips kan du undvika många av de vanligaste misstagen som människor gör när de tvättar sin tvätt.

Innehållsförteckning