20 viktiga inköp när du väntar barn (Och när barnet växer)

Kategori Barn

När man väntar barn är det viktigt att planera de allra viktigaste inköpen såsom barnvagn, babykläder och sovplats i tid för att minska stressen när ni väl kommer hem med er nya familjemedlem. Det kan dock vara svårt att veta exakt vad det är ni behöver köpa, speciellt som förstagångsförälder, därför har har vi samlat 20 tips på viktiga inköp när du väntar barn och allteftersom barnet växer.

Vi ger dig även nyttiga tips på vad du behöver tänka på inför varje inköp för att välja den rätta produkten för just ditt hushåll. Visste du exempelvis att spjälorna i en spjälsäng ska vara placerade maximalt 6,5 centimeter från varandra eller att en sittvagn kan börja användas först från att din bebis är 6 månader gammal?

Barnvagn
Bäst i test
Resevagn
Bäst i test
Bäst i test
Sittvagn
Bäst i test
Barnvagnsparasoll
Bäst i test
GPS klocka barn
Bäst i test
Innehållsförteckning

Inköpslista för spädbarn (0-6 mån)

Planering är nyckeln när det kommer till inköp för ditt kommande spädbarn. Att köpa de viktigaste sakerna innan barnets ankomst kan underlätta övergången till föräldraskap och minska stressen efter födseln.

Det är lätt att köpa på sig alldeles för mycket produkter under en graviditet, speciellt om man väntar sitt första barn. Exempelvis kan en flaskvärmare eller blöjhink kännas som ”måsten”, men faktum är att de sällan är nödvändiga från start och många klarar sig helt utan dem.

Designkläder för bebisar kan också vara lockande, men med tanke på hur snabbt barn växer, är det ofta bättre att satsa på mer praktiska och ekonomiska alternativ. 

Grundläggande produkter som en barnvagn med liggdel, spälsäng, babyskydd, kläder, blöjor och hjälpmedel för matning bör finnas redo när barnet anländer. De flesta resterande babyartiklar kan dock köpas in allt eftersom ni kommer in i babylivet och känner efter vad ni verkligen har behov av.

Inköpslista för baby 0-6 månader
Bilden visar en inköpslista för viktiga produkter som du behöver när din baby är 0-6 månader.

Barnvagn (duovagn)

När man väntar sitt första barn är det allra vanligast att man väljer en duovagn som sin första barnvagn. En duovagn kommer nämligen komplett med både liggdel och sittdel vilket innebär att den kan användas ända från födseln och fram tills barnet är cirka 3-5 år gammal beroende på vilken modell man väljer.

För att välja rätt barnvagn är det mycket att hålla koll på – den ska vara säker, rymlig och bekväm för barnet att sitta och ligga i, men den ska också vara bekväm och användarvänlig för dig som förälder. När det kommer till komfort för barnet rekommenderar vi att lägga allra mest fokus på sittdelen eftersom det är den som kommer att användas under längst tid. 

En bra sittdel har ett bra liggläge, en stor och utfällbar sufflett, en svängbar bygel, ett justerbart fotstöd, en bekväm och lättanvänd sele och gärna ett förlängningsbart ryggstöd eller höjbar sufflett. När det kommer till din egen komfort bör du se till att vagnen klarar av den terräng som den ska köras i, att den är enkel att fälla ihop och transportera samt att handtaget går att justera i passande höjd (samtidigt som du får tillräckligt med avstånd till chassit när du går). 

Resevagn

En resevagn är en lätt och smidig barnvagn som är särskilt utformad för att vara enkel att ha med sig när man reser. Den är framförallt populär att ha med sig när man flyger, men fungerar även lika bra att ha med sig i bilen eller på bussen/tåget. Många resevagnar kan användas först från 6 månaders ålder, men det finns även modeller såsom Babyzen Yoyo 2 och Joolz Aer+ som kan användas redan från födseln.

En riktigt bra resevagn är väldigt enkel att fälla ihop (och fälla ut igen) och ska gärna ta så lite plats som möjligt när den är hopfälld. Många resevagnar är tillräckligt små för att ha med sig som handbagage vilket gör dem extra smidiga att ha med sig. Det är därför bra att stämma av resevagnens hopfällda mått med flygbolagets mått för handbagage om du vill slippa att checka in den.

Andra viktiga faktorer att ta hänsyn till för att köpa rätt resevagn är hur bra liggläget är, hur justerbart handtaget är samt hur bra körupplevelsen är och vilka underlag den klarar av. Generellt är hjulen på en resevagn lika avancerade som på en vanlig barnvagn så kontrollera gärna vilken typ av hjul vagnen har samt hur bra fjädringen är.

Babyskydd

Ett babyskydd är en mindre bilbarnstol som används under bebisens första 6-9 månader i livet. Många barnvagnar är kompatibla med babyskydd vilket innebär att du kan byta ut liggdelen på barnvagnen till babyskyddet för att göra transporten till och från bilen enklare. Observera dock att en barnvagn som är kompatibel med babyskydd oftast endast kan användas med vissa specifika modeller så se till att babyskyddet är kompatibelt med just din barnvagn.

När du ska köpa ett babyskydd är det bra att veta hur det är tänkt att monteras. Det finns huvudsakligen två olika sätt att montera babyskydd på – med bilbälte eller med hjälp av en monteringsbas. Basen monteras fast i bilsätet med hjälp av bilens ISO-fixfästen vilket gör det enklare att montera babyskyddet korrekt. Detta anses därför ofta vara det säkraste monteringssättet för babyskykdd.

Exempel på babyskydd

Babykläder

När du väljer kläder för ditt spädbarn bör du välja så skonsamma plagg som möjligt, gärna av ekologiska material. Material som ekologisk bomull, bambu och lin är alla bra alternativ.

Att köpa begagnade kläder är ofta ett praktiskt val när man väntar barn. Barn växer snabbt och det är inte ekonomiskt- eller miljömässigt hållbart att köpa massvis av nya kläder som bara kommer användas under en väldigt begränsad period.

Några tips på babykläder som kan vara bra att köpa innan babyns ankomst är bodys med knäppning i grenen, mjuka byxor med fot (då slipper du momentet med borttappade strumpor), pyjamasar med knäppning i grenen, tröjor och koftor med knäppning, mössor och vantar som passar årstiden.

Tänk på att en bebis ofta kräver flera klädombyten per dag. Det är därför bra att införskaffa något fler plagg av varje sort än vad du tror att du kommer att behöva. Ett tips är att köpa storpack med begagnade babykläder på exempelvis Marketplace för att komma undan så billigt som möjligt.

Exempel på babykläder

Nappflaska

Nappflaskor används för att mata barnet med bröstmjölk, välling eller ersättning. De finns i olika storlekar, modeller och med olika typer av dinappar (nappen på flaskan). Vilken storlek, modell och dinapp som är bäst för dig och din bebis beror på bebisens ålder, tjockleken på vätskan som barnet kommer att matas med samt hur enkel nappflaskan är att underhålla.

Modersmjölk är den tunnaste vätskan följt av ersättning och välling. Ju tjockare vätskan är desto större hål på på dinappen behöver du. Hålet får dock inte vara för stort utan ska i regel se till att vätskan kan droppa ut sakta när flaskan hålls upp och ned på.

För nyfödda bebisar räcker det oftast med en mindre nappflaska på omkring 60-125 ml. Denna behöver dock bytas ut mot en större variant mellan 260-330 ml när barnet är några månader gammalt och orkar äta mer.

Tänk på att en nappflaska alltid bör vara BPA-fri och att det kan vara praktiskt om den går att värma i mikron samt rengöra i diskmaskinen.

Digital febertermometer

Spädbarn får ofta lättare virusinfektioner som kan resultera i feber. Det är därför viktigt att ha en digital febertermometer för att kunna kontrollera att barnets kroppstemperatur inte skenar iväg.

För barn under ett år rekommenderar 1177 att man använder en termometer som mäter temperaturen i rumpan på bebisen eftersom detta brukar visa mest korrekt temp. När barnet fyllt ett år och örongångarna utvecklats mer går det dock bra att gå över till digital örontermometer. 

 

Skötbord

Byta blöja behöver göras flera gånger per dag och det underlättar därför om man har en fast plats att göra det på. För de som har möjlighet rekommenderar vi att införskaffa ett golvskötbord då det har hög stabilitet samtidigt som de oftast är designade med gott förvaringsutrymme för blöjor, våtservetter och annat som du behöver ha nära till hands.

Har du brist på utrymme rekommenderar vi dock att du kikar på ett hopfällbart skötbord eller alternativt ett vägghängt skötbort. Många vägghängda skötbord har även några praktiska hyllor där du kan förvara de allra nödvändigaste blöjtillbehören.

Andra enklare alternativ är badkarskötbord som man sätter ovanpå badkaret när det är dags för blöjbyte eller en skötbädd som man kan ha liggandes exempelvis ovanpå badrumsbänken eller tvättmaskinen.

Exempel på skötbord

Babynest

Babynestet är en portabel sovplats för nyfödda som ofta placeras mellan föräldrarna i sängen, men den kan även placeras på soffan eller golvet exempelvis. Det ger en känsla av trygghet och närhet för barnet samtidigt som det också skyddar barnet från att rulla ut och skada sig eller att föräldrarna råkar vända sig på barnet i sömnen.

Vissa babynest är utrustade med bärhandtag för att göra nestet enklare att bära med sig med barnet i. Det är dock viktigt att se till att ”väggarna” är tillräckligt höga för att transporten ska bli så säker som möjligt.

När du ska välja babynest är det även bra att veta att vissa modeller är justerbara. Vissa modeller kan exempelvis öppnas upp nedtill för att ge barnet mer utrymme när det växer. Andra modeller gör det möjligt att fälla ut väggarna helt och hållet så att du även kan använda nestet som lekmatta.

Mjuklift

En mjuklift påminner väldigt mycket om ett babynest, men har i princip alltid handtag, högre (och inte lika stoppade ) väggar samt ett täckande lock. En mjuklift kan användas som ett alternativ till en liggdel i en barnvagn och placeras då i en sittdel där ryggstödet är fällt i fullt liggläge. Med denna kombination kallas barnvagnen för kombivagn och är ett enklare och billigare alternativ till duovagnen.

Mjukliften kan även användas i liggdelen i en duovagn för att göra den mer ombonad. Oavsett om du använder mjukliften i en kombi- eller duovagn är den väldigt smidig att bära med sig när du exempelvis ska in på BVC eller hem till en kompis. Locket på mjukliften kan dessutom oftast knäppas av helt och hållet så att du kan använda liften som ett babynest inomhus.

Spjälsäng

En spjälsäng är en liten säng som är anpassad för spädbarn och mindre barn upp till omkring 2-3 år. Den är alltid utrustad med spjälor runtom för att förhindra att barnet ramlar ur sängen, men ofta går en eller flera sidor att lyfta av när barnet blir äldre. Vill du kunna använda spjälsängen under en längre tid kan det därför vara bra att välja en modell med avtagbar långsida alternativt en utdragbar modell som går att förlänga.

En säker spjälsäng har mellan 4,5-6,5 centimeter emellan varje spjäla enligt Hallå Konsument. Det ska heller inte vara mer än 2,5 centimeter mellan bottenribborna för att förhindra att barnet kan fastna däremellan.

För att välja rätt spjälsäng rekommenderar vi även att kontrollera hur flexibel sängen är. Det är exempelvis praktiskt att välja en modell som har höj- och sänkbar botten eftersom du då kan ha botten i högre läge när bebisen är nyfödd och sedan sänka botten när barnet är äldre och annars riskerar att klättra ur sängen.

Exempel på spjälsäng

Babyvakt

En babyvakt, eller babymonitor som det också kallas, är en övervakningsenhet som hjälper dig som förälder att hålla koll på barnet när ni inte är i samma rum. Babyvakten består av två enheter, en föräldrarenhet som används för avlyssning och en babyenhet som fångar upp ljud. Det finns även modeller där babyenheten är försedd med en kamera så att föräldern kan hålla koll på bebisen via bild.

När du väljer babyvakt bör du kontrollera så att den har tillräckligt med räckvidd för att klara av det avstånd du vill kunna använda den på hemma. Det kan även vara bra att kontrollera vilken typ av batteri babyvakten har och hur lång batteritid den har samt om den har fler funktioner. Vissa babyvakter kan exempelvis larma om temperaturen hos bebisen blir för hög eller om avståndet till babyenheten blir för stor.  

Det kan även vara bra att välja en babymonitor med tvåvägskommunikation så att du kan lugna bebisen med din röst via babyenheten.

Exempel på babyvakt

Babysitter

En babysitter är en speciellt utformad stol för små barn mellan 0-6 månader. Den har en mjuk och ergonomisk design och kan enkelt sättas i gungning, antingen av bebisen själv eller av dig som förälder, för att stimulera bebisen. Babysittern hjälper även barnet att träna motorik och balans och ger dessutom dig skön avlastning när du behöver händerna fria.

Det första du behöver ta hänsyn till när du ska köpa en babysitter eller om du vill ha en ”manuell” eller elektrisk modell. En elektrisk babysitter har olika automatiska gungningsinställningar som ser till att babysittern hålls i rörelse helt på egen hand. På så sätt hålls barnet tillfredsställt samtidigt som du kan laga mat eller pyssla med annat i lugn och ro.

Det kan även vara praktiskt att välja en babysitter vars klädsel går att ta av och tvätta i maskin för att kunna fräscha upp den efter spill och annat.

Bärsele

En bärsele är ett hjälpmedel som låter dig bära barnet tätt intill kroppen på ett ergonomiskt sätt och samtidigt ha händerna fria. Många bärselar kan användas direkt från födseln, men vissa är designade för att bära barnet först från en specifik ålder eller vikt så se till att kontrollera detta innan köp. Ett exempel på en bärsele som är säker att bäras redan från födseln är ”Babybjörn Mini”.

Tänk på att bärselen inte bara ska vara säker och bekväm för bebisen utan även för dig som bär. Vi rekommenderar därför att välja en bärsele med breda och vadderade axelband samt ett brett och bekvämt midjebälte för så bra avlastning som möjligt, speciellt om du ska bära ett lite större och tyngre barn.

Exempel på bärsele

Babygym

Ett babygym är en mjuk lekmatta som omges av mjukt stoppade bågar med hängande leksaker som främjar bebisens koordinationsförmåga. Nyfödda barn har svårt att urskilja neutrala färger och har istället lättare att fokusera och engagera sig med starka kulörer. Ett tips är därför att välja ett babygym med lite starkare färger för att lättare fånga din bebis uppmärksamhet.

Vi rekommenderar även att välja ett babygym med avtagbar och tvättbar klädsel alternativt en variant där hela mattan går att tvätta i maskin. Det är även praktiskt om leksakerna eller gosedjuren är enkla att rengöra.

Det är även smidigt att välja ett babygym där bågarna går att knäppa av så att det blir enklare att både förvara och transportera.

Inköpslista för bebisar och små barn (från 6 mån)

När en bebis når ett halvår i ålder börjar det hända mycket. Den kan hålla upp huvudet på egen hand och börjar kunna sitta upp även utan stöd. Alla dessa förändringar kräver också förändringar i utrustning. Liggvagnen behöver exempelvis bytas ut mot en sittvagn och babyskyddet behöver uppgraderas till en större bilbarnstol. Kanske behöver du även en sulky för så enkel och smidig transportering som möjligt i vardagspendlandet.

En annan stor förändring är att bebisen börjar kunna äta vanlig mat vilket innebär att du kommer att behöva införskaffa en barnstol, eller matstol, så att din bebis kan sitta med er och äta vid matbordet.

Bilden visar en inköpslista för babyprodukter från 6 månaders ålder.

Sulky

En sulky är en enklare form av sittvagn som är enklare att transportera än en ”vanlig” barnvagn. Den är oftast inte lika robust, men väger mindre och är därför smidigare att ha med sig när man pendlar med bil, buss eller tåg. Sulkyn blir dock oftast inte lika kompakt som en resevagn när den fälls ihop och lämpar sig därför inte för att använda som handbagage när man flyger.

Eftersom en sulky är enklare konstruerad än en sittvagn är sittdelen oftast inte lika flexibel. Den går exempelvis oftast inte att vända på och har ibland endast viloläge och inget riktigt liggläge. För att inte bli besviken kan det därför vara bra att kontrollera hur flexibel sittdelen på sulkyn är innan du slår till.

Då man oftast köper en sulky för att den ska vara lätt att ha med sig i bilen är det även bra att kontrollera hur enkel hopfällningsfunktionen är samt hur stor plats sulkyn tar när den fällts ihop. Du bör även se över fjädringen samt storleken och typen av hjul på sulkyn så att den är lämplig att köra på tilltänkt underlag.

Sittvagn

En sittvagn ska börja användas som tidigast när din bebis är 6 månader gammal och när den har tillräckligt med bra stöd i nacken. Sittvagnen går att köpas separat, men säljs ofta i paket som duovagn med tillhörande liggdel i vilken bebisen ska transporteras i under de första 6-9 månaderna.

För att köpa rätt sittvagn för dig och ditt barn gäller samma kriterier som för en duovagn. Sittdelen ska vara rymlig och gärna ha ett så flexibelt ryggstöd som möjligt. Tänk på att alltid kontrollera hur långt ned ryggstödet går i liggläge så att ditt barn kan ligga och sova bekvämt. Suffletten får dessutom gärna vara utfällbar så att den ger bra med skugga (även i liggläge).

Som alltid bör du även kontrollera hur enkel hopfällningsfunktionen är och hur stor plats vagnen tar i bagageutrymmet och hallen när den fälls ihop. Ett tips är att kontrollera om den går att fälla ihop oavsett hur sittdelen är vänd, många barnvagnar kan nämligen endast fällas ihop med sittdelen framåtvänd.

Glöm heller inte att kontrollera hur bra fjädringen är och vilken typ av hjul vagnen har. Tänk på att det finns flera olika typer av punkteringsfria hjul och att PU-hjul är de allra tåligaste av dessa i dagsläget då grus och sten inte fastnar i dessa.

Barnvagnsparasoll

Ett barnvagnsparasoll kan användas som ett supplement till barnvagnens sufflett om denna inte ger tillräckligt med skydd från solen. För att välja det perfekta parasollet för just din barnvagn rekommenderar vi att börja med att kontrollera vilket varumärke eller vilka barnvagnsmodeller som det är kompatibelt med. Alla barnvagnsparasoller är nämligen inte kompatibla med alla barnvagnar.

När du har försäkrat dig om att parasollet passar till din barnvagn bör du även kontrollera hur stort det är, det vill säga vilken diameter det är på skärmen. Skärmen ska ge tillräckligt med skugga, men får inte heller vara för stor och otymplig. Vi tycker att en diameter på omkring 70 centimeter brukar vara lagom.

Andra faktorer att ta hänsyn till innan du väljer ditt parasoll är hur enkelt det är att fästa på vagnen samt om parasollet går att vinkla eller höja och sänka. Ju mer flexibelt parasollet är desto mer går det att anpassa efter hur högt solen står.

Bilbarnstol

När bebisen växt ur babyskyddet är det dags att byta till bilbarnstol. Det är dock viktigt att se till att den bilbarnstol du väljer är anpassad från din bebis ålder då vissa modeller är rekommenderade först från 9 månader.

En säker bilbarnstol ska alltid vara godkänd enligt UN R.44 eller UN r. 129 enligt Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF. Ytterligare ett tips för att välja en så säker bilbarnstol som möjligt är att välja en Plustestad modell vilket innebär att den även testats för att se till att nacken inte utsätts för alltför högt tryck vid en frontalkrock.

Bilbarnstolar ska vara av bakåtvänd modell upp till minst 4-5 års ålder för att vara så säkra som möjligt. Många bilbarnstolar är därför anpassade för att kunna användas just upp till 4-5 år, men det finns även modeller som är anpassade för ännu högre ålder och vikt än så. Det kan därför vara bra att överväga hur länge du vill använda en bakåtvänd stol innan köp.

Exempel på bilbarnstol

Barnstol (matstol)

En barnmatstol kan börja användas först när barnets nacke är stadig nog för att kunna sitta upp själv (vid cirka 6-9 månaders ålder). Om du vill börja använda matstolen innan dess finns det spädbarnsinlägg som man kan fästa ovanpå matstolen så att bebisen kommer upp i samma höjd som er när ni sitter vid matbordet.

Innan du köper en barnstol är det bra att ta reda på vilka olika modeller som finns. Det finns exempelvis hopfällbara barnstolar, barnstolar med matbricka, barnstolar som kan göras om och användas som stol/pall när barnet blir äldre och så vidare. Se till att du väljer rätt barnstol för just ditt och ditt barns behov.

Om du ska köpa en barnstol med matbricka kan det vara bra att välja en modell där brickan är avtagbar. Detta gör det enklare att rengöra både stol och bricka. Det finns även barnstolar med integrerat fäste i matbrickan som håller tallriken på plats under hela måltiden. 

Inköpslista för barn (från 3 år)

Ju äldre ditt barn blir desto mer självständigt blir det och det finns tillfällen som du som förälder inte kommer att vara med. Det kan exempelvis vara under promenader till och från skolan eller lekstunder med kompisarna ute på gården. Under sådana tillfällen kan det vara skönt att kunna hålla uppsikt över ditt barn på avstånd och en GPS klocka för barn är det perfekta sättet att göra det på.

Många GPS-klockor för barn är rekommenderade från 3 års ålder, men se till att kontrollera detta innan köp så att du inte köper en för avancerad modell. Vissa klockor är nämligen rekommenderade först från 5-6 år.

Checklista för Gps-klocka (från 3 år)
Bilden visar en checklista över viktiga egenskaper hos en GPS-klocka. för barn

GPS-Klocka

En GPS-klocka för barn är designad för att du som förälder ska kunna se var ditt barn befinner sig. Genom att para ihop klockan med en app i din mobil kan du alltid se ditt barns position direkt i telefonen. De allra flesta GPS-klockor har även en ringfunktion så att ni kan nå varandra utan att ditt barn behöver ansvara för en mobiltelefon.

Innan du köper en GPS-klocka till ditt barn är det även bra att kontrollera exakt vilka funktioner den har. Vanligtvis kan du som förälder sätta upp utvalda områden, så kallade trygghetszoner, som ditt barn får vistas inom. Minimumradien samt antalet trygghetzoner varierar dock från modell till modell.

Det kan även vara bra att överväga om du vill kunna ringa videosamtal eller inte då inte alla GPS-klockor är utrustade med kamera.

Relaterade artiklar