Flytande tvättmedel eller pulver – Vad ska du välja?

Pulver är oftast billigare och är mer effektivt mot smuts. Flytande tvättmedel är däremot lättare att måtta och rengör bättre i kalla temperaturer.

Vilket alternativ som är bäst kan därför variera beroende på vad och hur du brukar tvätta.

Läs vidare för att ta reda på vilken sort som passar just dig bäst!

Pulvertvättmedel är billigt och hållbart

Tvättmedel i pulverform är det mest kostnadseffektiva alternativet och är därför ett väldigt populärt val i våra svenska hushåll.

En annan fördel är att pulvret är koncentrerat till skillnad mot det flytande tvättmedlet som redan är utspätt. Detta gör att pulvret håller längre.

Detta är också bättre ur miljösynpunkt då det inte krävs lika mycket transport av tvättmedlet.

Kan vara svårare att skölja ur

En nackdel med att pulvret är koncentrerat är dock att det har svårare att lösas upp i vattnet, speciellt i lägre temperaturer.

Detta kan leda till vita avlagringar på kläderna vilket i sin tur kan resultera i hudirritation. Eftersom pulvertvättmedel även innehåller blekmedel kan detta i värsta fall leda till blekta ränder på kläderna, något som inte är helt ovanligt på jeans.

Samma problem kan även uppstå på grund av överdosering av pulvret, något som är ganska vanligt förekommande då många inte måttar upp pulvret.

Överdosering eller för låga temperaturer kan även orsaka tvättmedelsbeläggningar inuti tvättmaskinen vilket flytande tvättmedel inte gör.

Tvättmedelsskum i tvättmaskinen
Tvättmedel i pulverform är svårare att skölja ur än flytande tvättmedel.

Pulver verkar mest effektivt mot smuts

Tvättmedelspulver har visat sig vara bäst när det kommer till att få mer nedsmutsad tvätt riktigt ren. För svårare fläckar brukar alltså pulver vara ett bättre alternativ.

Detta beror till viss del av att pulvret innehåller blekmedel vilket det flytande alternativet inte gör. Tack vare detta är pulvret också bättre på att hålla vita kläder vita.

Fördelar med pulver

Nackdelar med pulver

Flytande tvättmedel är skonsammare mot kläderna

Flytande tvättmedel innehåller inget blekningsmedel och bevarar därför färgen bättre på din kläder. Eftersom detta tvättmedel redan är upplöst finns det heller ingen risk för avlagringar eller blekta ränder på kläderna.

Detta kan generellt göra att kläderna håller längre om du tvättar med flytande tvättmedel istället för med pulver.

Möjlighet till automatisk dosering

Många tvättmaskiner har idag en funktion som låter maskinen dosera flytande tvättmedel på egen hand. 

Detta innebär mindre kladd, men också besparing av tvättmedel i längden eftersom du undviker överdosering. Tvättmaskinen känner nämligen av exakt hur mycket tvättmedel som behövs till den aktuella tvätten.

Denna funktion finns endast tillgänglig för flytande tvättmedel och inte för pulver.

Vill ni veta mer om tvättmaskiner med automatisk dosering? Vi har recenserat flera av dessa i vårt bäst i test av frontmatade tvättmaskiner.

Flytande tvättmedel och tvättmedel i pulverform
Flytande tvättmedel eller pulver - vad föredrar du?

Effektivt mot fettfläckar

Pulver är generellt bättre på att få bort smuts, men flytande tvättmedel har visat sig vara väldigt effektivt mot fettfläckar.

Det flytande tvättmedlet kan även användas för att förbehandla svåra fläckar vilket du inte kan göra med pulver. Detta är en stor fördel eftersom du då slipper att använda starkare fläckborttagningsmedel som ofta innehåller mer kemikalier och sliter mer på kläderna.

Fördelar med flytande tvättmedel

Nackdelar med flytande tvättmedel

Sammanfattning

Ja, vad ska du då välja – flytande tvättmedel eller pulver? Båda alternativ har sina för- och nackdelar.

Det bästa alternativet tycker vi därför är att använda en kombination av båda två. Ska du exempelvis köra en maskin med lätt smutsig tvätt kan du använda dig av flytande tvättmedel. Ska du däremot tvätta smutsig vittvätt kanske pulvret är en bättre idé.

Att välja tvättmedel efter vad du ska tvätta får inte bara kläderna rena och fina, det får dem också att hålla längre!

Innehållsförteckning