Diskmaskin 45 cm – Vi granskar tre smala diskmaskiner 2024

En 45 centimeter bred diskmaskin, även kallad smal diskmaskin, är ett kompakt alternativ till den tradtionellt 60 centimeter breda modellen. Den är perfekt för mindre hushåll och rymmer vanligtvis 9-10 kuvert vilket är tillräckligt för en mindre familj.

Vi har granskat tre smala diskmaskiner från Bosch, Siemens och Cylinda och jämfört deras för- och nackdelar för att du ska hitta den bästa modellen för just dig. Längst ned på sidan hittar du även vår köpguide med viktiga tips som underlättar ditt val ytterligare!

Diskmaskin 45 cm

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemmy, Computersalg och Elon. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Diskmaskin 45 cm - Topp 3

Diskmaskin 45 cm - Bosch SPU4EKW28S
1. Bosch SPU4EKW28S

Vårt betyg:

4,3/5
Bästa diskmaskin 45 cm
Diskmaskin 45 cm - Siemens SR75ZX02ME
2. Siemens SR75ZX02ME

Vårt betyg:

4,3/5
Bästa integrerade diskmaskin 45 cm
Diskmaskin - Cylinda DM3205E

3. Cylinda DM3205E

Vårt betyg:

4,0/5
Bästa billiga diskmaskin 45 cm
Innehållsförteckning

1. Bosch SPU4EKW28S - Bästa diskmaskin 45 cm

Energisnål och tyst diskmaskin med automatisk lucköppning, wifi och livstids garanti mot vattenskador.

Diskmaskin 45 cm - Bosch SPU4EKW28S

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer
Energiförbrukning 70%

Ett av de energisnålare alternativen som finns på marknaden idag. Har dock endast energiklass D.

Kapacitet 90%

Vanligt förekommande kapacitet för smala diskmaskiner. Rymmer dock minst på listan.

Pris 90%

Mycket bra och rimligt pris i förhållande till energiförbrukning, ljudnivå och inte minst variationen av extrafunktioner.

Ljudnivå 90%

Har näst bäst möjliga ljudnivåklass och är en av de tystaste smala modellerna på marknaden.

Diskprogram 85%

Har ett bra urval av diskprogram, inklusive ”extra tyst”. Saknar dock skonprogram.

Extrafunktioner 95%

Bäst utbud av extrafunktioner på listan. Har i princip allt vi önskar förutom toppkorg.

Är du ute efter en modern, energisnål och tystlåten diskmaskin med 45 centimeters bredd så är Bosch SPU4EKW28S perfekt för dig. Den är en av de tystaste smala diskmaskinerna som går att få tag på idag och har dessutom allra bäst utbud av extrafunktioner på listan.

Vad sägs exempelvis om att du kan styra diskprogrammen och hålla koll på programtiden direkt i mobilen och automatisk lucköppning som ser till att disken torkar både energisnålt och effektivt? 

Bosch SPU4EKW28S har även ett praktiskt expressprogram på en timme samt tillvalet Speedperfect plus som ger dig möjlighet att korta ned standardprogrammen upp till 75%!

Många smala diskmaskiner känns mer ofullständiga än vad ”fullstora” diskmaskiner gör i form av urval av diskprogram och tillval samt utformningen av inredningen. Bosch SPU4EKW28S känns dock väldigt välplanerad och känns minst lika funktionell som de flesta maskinerna i 60 centimeters bredd.

Kontrollpanelen är lätt att förstå med enskilda knappar för alla program och tillval. Displayen visar också tydligt hur lång tid det är kvar på programmet samt om du behöver fylla på med diskmasksinssalt eller spolglans.

När det kommer till inredningen så är den helt tillräcklig med en justerbar överkorg samt en stadig bestickkorg.

Egenskaper för Bosch SPU4EKW28S
Egenskaper för Bosch SPU4EKW28S.
Diskprogram

Bosch SPU4EKW28S har de flesta diskprogram som du skulle hitta hos fullstora maskiner såsom eko-, auto-, intensiv- och snabbprogram. Snabbprogrammet är en timme långt och diskar blandat diskgods i 65 °C. Vi hade dock gärna sett att expressprogrammet varit ännu snabbare som hos Cylinda DM3205E (3:e plats). Vi saknar även ett skonprogram för ömtåliga glas.

De program som sticker ut ur mängden är ”Tystgående 50” samt ”Favoritprogram”. Det förstnämnda sänker ljudnivån extra mycket under programmets gång, men förlänger programtiden, medan det andra låter dig ställa in färdiga kombinationer av program och tillval. 

Extrafunktioner och tillval

Det är bland extrafunktionerna som SPU4EKW28S briljerar allra mest. Här finns i princip allt du kan tänka dig såsom wifi, automatisk lucköppning, doseringsassistent, intensivzon och speedperfect plus för att bara nämna några.

Med hjälp av wifi kan du sätta välja program och sätta igång maskinen var du än är någonstans. Dessutom kan du välja att få notiser exempelvis när du behöver köpa nya disktabletter.

Doseringsassistenten ser till att diskmedlet sprids jämnt i maskinen och intensivzonen ser till att även ingrodd disk såsom kastruller och ugnsformar blir rena vilket är ett stort plus.

Inredning

Inredningen i Bosch SPU4EKW28S är uppdelad i en över-, och underkorg samt en bestickkorg.

Överkorgen har både nedfällbara kopphyllor, som även fungerar som vinglasstöttor, samt en hylla för slevar eller andra redskap. Den går desutom att justera i höjd i tre olika nivåer så att du kan anpassa den efter vad som ska diskas.

Nederkorgen är utrustad med massvis av fack för tallrikar samt en bestickkorg. Beroende på vilken nivå som överkorgen är inställd på så får det som högst plats tallrikar som är 31 centimeter i diameter vilket vi tycker är en stor fördel.

De största fördelarna med Bosch SPU4EKW28S är hur användarvänlig den är. Den är inte bara väldigt tyst, den kan även fjärrstyras och programmen kan anpassas efter behov. Du kan exempelvis korta ned standardprogrammen om du har ont om tid utan att det påverkar diskresultatet.

Väldigt tystlåten

Med ljudnivåklass B och en maximal nivå på 44 decibel är detta en av de tystaste 45 centimeters diskmaskiner som går att hitta idag. Detta är dessutom hela 2 decibel lägre än rekommenderad maximal ljudnivå enligt Upphandlingsmyndigheten.

Automatisk lucköppning

De flesta program går att kombinera med tillvalet ”EfficentDry” som öppnar luckan automatiskt efter avslutat program. Detta gör att disken torkar extra snabbt och effektivt, men också att du sparar energi.

Möjlighet till kortare programtid

Tack vare SpeedPerfect + har du möjlighet att snabba på diskningen med 15-75 %. Ett stort plus är att du även kan aktivera funktionen mitt under pågående program.

I förhållande till både pris och funktioner så finns det inte mycket att klaga på hos Bosch SPU4EKW28S. Vi tycker dock att det är synd att det endast ryms 9 kuvert.

Rymmer endast 9 kuvert

Alla övriga modeller på listan rymmer 10 kuvert så vi hade självklart gärna sett att även Bosch SPU4EKW28S gjorde det. Det är dock väldigt vanligt att en diskmaskin med 45 centimeters bredd endast rymmer 9 kuvert så det går inte att klaga allt förmycket.

Bosch SPU4EKW28S har många omdömen på Bosch egna hemsida med ett sammansatt betyg på närmare 5/5. Det råder alltså ingen tvekan om att kunderna är nöjda med den!

Maskinen får framför allt beröm för hur rent och tyst den diskar, men också för hur robust den är och för hur många olika funktioner som finns att välja på.

”Superb! Är otroligt nöjd. Den är tyst, lättanvänd och framförallt så diskar den rent – även intorkade rester. Appen är även den simpel, men makalöst användbar. Den kan liknas vid diskmaskinens förlängda arm.”

”Heltäckande diskmaskin. Bosch gör generellt bra grejor och detta är inget undantag. Riktiga knappar (ingen touch tack o lov), tyst, bra funktioner och helt disken ren och fin. Vår förra var också en smal Bosch och denna är ett snäpp bättre på allt. Precis som det ska vara.”

 

2. Siemens SR75ZX02ME - Bästa integrerade diskmaskin 45 cm

Modern, smal integrerad diskmaskin med låg elförbrukning och ljudnivå, wifi och toppkorg.

Diskmaskin 45 cm - Siemens SR75ZX02ME

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer
Energiförbrukning 80%

Energiklass C. Smala diskmaskiner med lägre energiförbrukning är väldigt svårt att hitta.

Kapacitet 100%

Rymmer 10 kuvert. Finns endast ett fåtal smala diskmaskiner som rymmer mer än så.

Pris 80%

Dyrast på listan, men ändå prisvärd med tanke på den låga elföbrukningen, ljudnivån samt flera smarta extrafunktioner.

Ljudnivå 90%

Väldigt tystlåten. Delar även lägst ljudnivå på listan med vinnaren från Bosch. 

Diskprogram 80%

Bra utbud av diskprogram, men saknar program för extra låg ljudnivå.

Extrafunktioner 85%

Har det mesta du kan tänkas behöva, inklusive toppkorg och infolight. Hade dock även gärna sett automatisk lucköppning.

Denna smala diskmaskin från Siemens har större kapacitet, förbrukar mindre el och har bättre inredning än vinnaren från Bosch. Dessutom är den lika tyst och kan styras via mobil eller röststyrning med Alexa!

Detta är alltså en riktigt kompetent diskmaskin för det kompakta hushållet. Det som gör att det inte räcker hela vägen till en förstaplats är den högre prislappen samt avsaknaden av automatisk lucköppning.

I övrigt finns allt annat du kan tänka dig, inklusive snabbprogram, infolight och aquastop för livstids garanti mot vattenskador!

När det kommer till integrerade diskmaskiner kan dessa ibland kännas mindre användarvänliga än underbyggda modeller eftersom kontrollpanelen sitter på insidan.

Detta gäller dock inte för Siemens SR75ZX02ME då den är utrustad med både infolight, som lyser när maskinen är igång, samt wifi så att du kan hålla koll på programtiden och göra justeringar i mobilen.

Kontrollpanelen är dock väldigt enkel att förstå med enskilda knappar för varje program och tillval. Dessa är även märkta för tydliga symboler och tillhörande disktemperatur vilket gör det extra lätt att välja program efter behov.

Vår favoritdetalj hos Siemens SR75ZX02ME är dock toppkorgen som ger mer utrymme i nederkorgen.

Egenskaper för Siemens SR75ZX02ME
Diskprogram

Siemens SR75ZX02ME har totalt 6 olika program för olika typer av disk såsom ”Brilliantshine” för ömtåligt glas samt ”Intensiv” för extra smutsig och oöm disk. Det finns även ett praktiskt autoprogram som anpassas efter disk och smutsighetsgrad samt ett snabb-, favorit- och ekoprogram.

I vårt tycke är detta ett ganska perfekt utbud av diskprogram. Det kan dock vara bra att veta att det saknas ett extra tyst program vilket exempelvis Bosch SPU4EKW28S (1:a plats har).

Extrafunktioner och tillval

Tillvalen hos Siemens SR75ZX02ME är riktigt bra. Du kan exempelvis koppla upp maskinen mot wifi så att du kan göra inställningar och få notiser direkt i mobilen. Du kan även parkoppla den till din Alexa högtalare med Home Connect, detta kan du inte göra med någon av de andra diskmaskinerna på listan.

Utöver det vanliga snabbprogrammet har Siemens SR75ZX02ME också tillvalet variospeed plus som kan korta ned programtiden upp till tre gånger. Något vi verklgen gillar är att man även kan lägga till detta under tiden ett program pågår med hjälp av appen. Smidigt!

Inredning

Det som gör att Siemens SR75ZX02ME verkligen sticker ut ur mängden är att den är utrustad med en toppkorg. Det är annars väldigt ovanligt att 45 centimeters breda diskmaskiner är detta så i vår bok är detta ett väldigt stort plus.

Toppkorgen gör att diskmaskinen känns modernare, men också att det blir mer utrymme för tallrikar i nederkorgen. Toppkorgen är dessutom tillräckligt djup för att rymma mindre koppar samt slevar eller salladsbestick.

Överkorgen kan höjdjusteras i tre olika steg, även när korgen är full, vilket är en stor fördel. Den är även utrustad med två fällbara kopphyllor på ena sidan som även fungerar som vinglasstöttor.

Detta är det bästa valet för dig som är ute efter en smal, energisnål och tystlåten diskmaskin som dessutom har många moderna inslag som fjärr- och röststyrning. Dessutom passar den in i alla kök tack vare den flexibla monteringslösningen av luckan.

Energisnålast

Siemens SR75ZX02ME förbrukar endast 50 kWh per 100 cykler vilket är hela 26 kWh mindre än Cylinda DM3205E som förbrukar allra mest på listan.

Detta är inte bara den mest energisnåla modellen på listan utan det är även en av de energisnålaste smala diskmaskinerna på hela marknaden.

Fläckfri torkning

Är du trött på ren disk som ser smutsig ut på grund droppfläckar? Tillvalet glanstorkning löser detta genom att utöka torkningsfasen för att försäkra att disken blir glänsande ren.

Kompatibel med Ikea-kök

Siemens SR75ZX02ME är utrustad med variohinge som ser till att luckan inte slår i sockeln. Detta är annars ett vanligt problem med många integrerade diskmaskiner som ska installeras i Ikea-kök.

De faktorer som vi vet kan vara avgörande för vissa är den något höga prislappen samt att luckan inte öppnas automatiskt efter avslutat program. Lucköppningen är i vårt tycke dock inget större problem då diskmaskinen har zeolith-torkning.

Dyrast

Detta är den dyraste diskmaskinen på listan, men man ska dock ha i åtanke att det också är den mest energisnåla modellen vilket höjer prislappen.

Saknar automatisk lucköppning

Siemens SR75ZX02ME saknar tyvärr automatisk lucköppning, något som vi vet att många gärna vill ha idag. Däremot torkar den disken med zeolith-teknik som omvandlar fukten till värme och gör torkningen både effektivare och snabbare.

Bosch SPU4EKW28S har många omdömen på Bosch egna hemsida med ett sammansatt betyg på närmare 5/5. Det råder alltså ingen tvekan om att kunderna är nöjda med den!

Maskinen får framför allt beröm för hur rent och tyst den diskar, men också för hur robust den är och för hur många olika funktioner som finns att välja på.

”Diskmaskinen diskar snyggt rent och torkar riktigt bra, jag rekommenderar starkt denna diskmaskin.” (Översatt från danska)

”Mitt första intryck är att den är nästintill helt tyst och lätt att använda” (Översatt från danska)

3. Cylinda DM3205E - Bästa billiga diskmaskin 45 cm

Smal och billig diskmaskin med bred variation av program. Går dessutom att justera upp till 92 centimeter i höjd.

Diskmaskin - Cylinda DM3205E

Vårt betyg:

4/5
Specifikationer
Elförbrukning 60%

Förbrukar 76 kWh/100 cykler vilket är relativt högt i förhållande till sin storlek. Dock inte ovanligt högt.

Kapacitet 100%

Rymmer 10 kuvert vilket är bland det högsta för smala diskmaskiner.

Pris 85%

Bra pris! Överlag en prisvärd diskmaskin om du söker efter en kompakt och lite enklare modell.

Ljudnivå 75%

Inte den tystaste diskmaskinen på marknaden. Har dock marginellt lägre ljudnivå än fjärdeplatsen från Bosch.

Diskprogram 85%

Brett utbud med allt från intensiv- till skon- och snabbdisk. Saknar dock favorit- och tystprogram.

Extrafunktioner 70%

Bra funktioner såsom timer, extra justerbar höjd och förlängd torktid. Tyvärr är inredningen ej så flexibel.

Letar du efter en smidig, billig och lättanvänd diskmaskin? Då är Cylinda DM3205E perfekt för dig! Tack vare att den endast är 45 centimeter bred är den enkel att få in i de flesta kök och kostar dessutom hälften så mycket som många fullstora maskiner.

Cylinda DM3205E är enkel att använda med en lättnavigerad panel och tydlig display som räknar ned tiden för pågående program. Standardprogrammet tar dessutom endast 58 minuter för både disk och tork. Utöver detta finns det även ytterligare 6 program inklusive snabbdisk och skonprogram!

Cylinda DM3205E är den mest justerbara diskmaskinen på listan när det kommer till höjden vilket är ett stort plus. Den går nämligen att göra hela 92 centimeter hög till skillnad från standard max höjd omkring 87 centimeter.

Kontrollpanelen är enkel att förstå med särskilda knappar för alla extrafunktioner. När det kommer till programmen har de inga egna knappar utan de ställs in genom att bläddra mellan olika programnummer mellan 0-6. Vilket nummer som motsvarar vilket program står dock utskrivet på ovansidan av luckan. Att programmen inte har egna knappar är därför inget problem i vårt tycke.

Däremot har Cylinda DM3205E den minst flexibla inredningen på listan vilket kan vara bra att vara medveten om. Maskinen är dock väldigt rymlig.

Funktioner för Cylinda DM3205E
Funktioner för Cylinda DM3205E
Diskprogram
 • Intensiv: Diskar extra varmt (70°C) för att rengöra exempelvis kastruller och grytor med mycket ingrodd smuts.
 • Eko: Miljövänligt, 50-gradigt program som gör av med mindre vatten och energi.
 • Daglig: Rengör blandad disk som du samlar på dig till vardags. Tar endast 58 minuter!
 • Snabbdisk: En halvtimmes långt diskprogram i 35°C som passar bra för mindre smutsig disk.
 • Skondisk: Varsam diskning i 40 °C för dina finaste glas.
 • Maskinrengöring: Rengör diskmaskinen invändigt för att upprätthålla bra hygien.
 • Avspolning: Spolar av och luckrar upp ingrodd smuts på disk som stått i diskmaskinen ett tag.
Extrafunktioner och tillval
 • Extra torkning: Tilläggsfunktion som förlänger och effektiviserar torkningen ännu mer.
 • Halv last: Ser till att vattenmängd och elförbrukning anpassas efter den halvfulla maskinen för att spara så mycket resurser som möjligt.
 • Multi-tab: Förbättrar och anpassar torkningen efter universal tabletter som exempelvis 2 i 1 eller 3 i 1 där salt och spolglans är inkluderat.
 • Timer: Låter dig fördröja starten av valt program med mellan 30 minuter och 24 timmar.
Inredning

Som förväntat är inredningen i Cylinda DM3205E inte särskilt flexibel. Överkorgen är exempelvis inte höj- och sänkbar och det finns endast en vanlig bestickkorg och ingen toppkorg. Däremot är den väldigt smart designad med lutande plan i överkorgen och två nedfällbara extra hyllor vilket gör att du kan anpassa diskmaskinen efter många olika typer av disk.

De tre främsta anledningarna till att köpa Cylinda DM3205E är att den passar bra för både små hushåll och mindre plånböcker samtidigt som den är superenkel att använda.

Billig

En stor fördel med Cylinda DM3205E är att den är betydligt billigare än många andra smala diskmaskiner. Den kostar exempelvis nästan häften så mycket som vinnaren i vår granskning!

Extra tydlig kontrollpanel

Vår favoritfunktion hos Cylinda DM3205E är de extra tydliga knapparna. Alla knappar har utskriven text istället för symboler vilket gör dem extra enkla att förstå. 

Ingenting är perfekt och så inte heller Cylinda DM3205E. De nackdelar som är bra att veta om är att den låter mer än många andra modeller samt att den saknar garanti mot vattenskador.

Något högljudd

Detta är den näst mest högljudda diskmaskinen på listan med en ljudnivå på 49 decibel. För att sätta detta lite i perspektiv låter den exempelvis 5 decibel högre än den övriga modeller på listan. Många kunder recenserar dock Cylinda DM3205E som tyst.

Saknar garanti mot läckage

Till skillnad från alla andra diskmaskiner i jämförelsen så saknar Cylinda DM3205E tyvärr garanti mot läckage. Det är därför viktigt att du ser till att du har en hemförsäkring som täcker eventuella vattenskador orsakade av diskmaskinen.

Cylinda DM3205E har sammantaget väldigt goda betyg hos butiker såsom Hemmy, Elon och Tretti. Kunderna beskriver bland annat diskmaskinen som prisvärd och att den rengör disken väldigt bra. De som har önskemål till förbättringar tycker att den är något högljudd och att överkorgen hade kunnat vara justerbar i höjd.

”Mycket nöjd med diskmaskinen går tyst och diskar rent”

”Perfekt för mitt kök. Bra pris och effektiv maskin. Bra med många program.”

Så jämförde vi alla smala diskmaskiner

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en 45 centimeters bred diskmaskin och jämfört dessa mellan 3 olika modeller.

De faktorer vi jämfört är:

 • Energiförbrukning: Hur mycket el går åt per 100 diskomgångar? 
 • Kapacitet: Hur många kuvert får plats?
 • Ljudnivå: Hur mycket låter diskmaskinen?
 • Diskprogram: Vilka diskprogram finns? Är det något som saknas?
 • Funktioner: Hur användarvänlig är maskinen? Finns det några funktioner som sticker ut ur mängden?
 • Pris: Hur prisvärd är diskmaskinen?

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av smala diskmaskiner via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Jämförelsetabell för de
smala diskmaskinernaBosch SPU4EKW28S

Siemens SR75ZX02ME

Cylinda DM3205E
Dimensioner (HxBxD) 81,5x44,8x57,3 cm 81,5x44,8x55 cm 82x44,7x59 cm
Justerbar höjd 81,5-87,5 cm 81,5-87,5 cm 82-92 cm
Antal kuvert 9 10 10
Energiklass D (63 kWh) C (50 kWh) E (76 kWh)
Ljudnivåklass B (44 dB) B (44 dB) C (49 dB)
Vattenförbrukning 8,5l/omgång 9,5l/omgång 11,9l/omgång
Antal program 6 6 6
Ekoprogram 3:40 tim 3:30 tim 3:30 tim
Bestickkorg Traditionell Toppkorg Traditionell
Wifi Ja Ja Nej
Garanti mot vattenskador Livstids garanti Livstids garanti Saknas
Vårt betyg: 4,3/5 4,3/5 4/5

Så väljer du rätt
smal diskmaskin (45 cm)

För att välja rätt smal diskmaskin för just ditt hem är det viktigt att kontrollera hur många uppsättningar med disk (kuvert) som den klarar av att diska i en och samma omgång. Du bör även kontrollera hur mycket el den förbrukar för att undvika ovälkomna överraskningar på elräkningen.

Då diskmaskinen står placerad i köket där man vistas mycket är det även extra viktigt att kontrollera ljudnivån så att du inte utsätts för störande buller under middagen exempelvis.

Glöm heller inte av att se över vilka program och funktioner som diskmaskinen har. Kanske vill du gärna ha ett så snabbt diskprogram som möjligt eller wifi så att du kan styra alla inställningar direkt i mobilen.

Låter det krångligt? Ingen fara, vi guidar dig igenom allt du behöver tänka på för att hitta den bästa smala diskmaskinen för just dig.

6 tips för diskmaskin 45 cm

Vilka olika typer av 45 cm breda diskmaskiner finns det?

Smala diskmaskiner, det vill säga diskmaskiner som endast är 45 centimeters breda finns i tre olika modeller – underbyggda, integrerade och fristående.

 • Underbyggd diskmaskin: Byggs in under köksbänken, men har en front som skiljer sig från resten av köksluckorna.
 • Integrerad diskmaskin: Byggs in under köksbänken och förses med samma typ av lucka som dina köksskåp. Finns både med helintegrering, där kontrollpanelen sitter på insidan, samt med halvintegrering där panelen sitter på utsidan av luckan.
 • Fristående diskmaskin: En diskmaskin med paneler runtom, likt fristående kylar och frysar. Fristående diskmaskiner behöver inte byggas in.

En 45 centimeters bred diskmaskin rymmer vanligtvis mellan 9-10 kuvert (diskuppsättningar). Det finns dock även ett fåtal modeller som rymmer hela 11 kuvert.

En 45 centimeter bred diskmaskin i energiklass C, vilket är den bästa som går att få tag på idag, förbrukar omkring 45-50 kWh per 100 cykler. En modell med energiklass F, vilket är den sämsta som finns på marknaden, förbrukar istället omkring 75-80 kWh under samma omständigheter.

Hur mycket el en diskmaskin förbrukar står alltid angivet på dess energimärkning. Energiförbrukningen delas även in i klasserna A-G där A är allra energisnålast. I dagsläget finns det dock inga smala diskmaskiner på marknaden med energiklass A.

En diskmaskin bör nå en maximal ljudnivå på 46 decibel som högst för en så behaglig miljö som möjligt enligt Upphandlingsmyndigheten.

Har du inte öppen planlösning och har möjlighet att stänga dörren i köket kan du dock gå upp några decibel utan problem. Rekommendationen gäller främst för miljöer där man vistas hela tiden. Middagsfriden blir exempelvis som bäst om ljudnvån inte når över 46 decibel.

De allra flesta smala diskmaskiner har liknande program som är anpassade för olika typer av diskgods. De kan dock skilja sig åt något så det kan vara bra att vara medveten om vilka program som finns om det är något som är extra viktigt för dig. Dessa diskprogram är bra att känna till innan köp:

 • Ekoprogram: Det mest energisnåla programmet. Detta är ett standardprogram och ska finnas hos alla diskmaskiner. Däremot kan programtiden skilja sig mellan olika modeller så kontrollera gärna tiden på energimärkningen innan köp.

 • Autoprogram: Ett automatiskt program som anpassar diskningen efter hur smutsig disken är, samt efter vilken typ av diskgods som du har fyllt maskinen med.

 • Intensiv: Ett extra varmt och intensivt program för ingrodd disk, perfekt för kastruller, ugnsformar och annat diskgods som gärna blir extra smutsiga. Diskar oftast i 70-75 °C.

 • Skondisk: Ett skonsamt och något kallare diskprogram (40-50 °C) för ömtålig disk. Perfekt för vinglas.

 • Snabbprogram: Ett kort och effektivt program för lätt smutsig disk. Varierar vanligtvis någonstans mellan 30-60 minuter i programlängd.

 • Favoritprogram: Låter dig ställa in klara kombinationer av diskprogram och tillval så att du slipper att göra dessa inställningar varje gång du ska diska.

 • Maskinrengöring: Ett särskilt program för invändig rengöring av diskmaskinen.

 • Extra tyst: Sänker ljudnivån under diskningen, men förlänger programtiden.
Här är de viktigaste funktionerna att känna till innan du köper en smal diskmaskin:

 • Automatisk lucköppning: Öppnar luckan automatiskt efter avslutat program för naturlig torkning som sparar på elförbrukningen.

 • Zeolith-torkning: En extra effektiv och energisnål torkningsprocess som omvandlar fukten i maskinen till varm luft. Torkar även plast effektivt.

 • Wifi: Tillåter dig styra diskmaskinen i en app och i vissa fall även via röststyrning.

 • Intesivzon: En särskild zon i nederkorgen med ökat vattentryck för extra smutsigt diskgods. Väljs till via tillval.

 • Infolight/Timelight: Lampa eller tid som projiceras på golvet för helintegrerade diskmaskiner som saknar utvändig kontrollpanel.

 • Timer: Funktion som låter dig senarelägga programstarten till önskat klockslag.

 • Aquastop: Säkerhetssystem som bryter vattentillförseln vid läckage för att förhindra vattenskador.
På grund av det mindre utrymmet brukar inredningen vara något mer begränsad i smala diskmaskiner. Det är därför extra viktigt att kontrollera hur inredningen ser ut. Det viktigaste att kontrollera när det kommer till inredningen i en smal diskmaskin är:

 • Är överkorgen höj- och sänkbar? Vissa underkorgar går att höja och sänka för att anpassa höjden i över- och underkorgen efter olika storlekar på disken.

 • Har diskmaskinen bestick- eller toppkorg? De flesta smala diskmaskiner är utrustade med traditionell bestickkorg, men det finns även modeller som har toppkorg om du föredrar detta.

 • Hur höga tallrikar får plats? Beroende på hur rymlig maskinen är invändigt så får det plats olika stora tallrikar i olika maskiner. Det kan därför vara bara att kontrollera att just dina tallrikar får plats innan köp.

De bästa butikerna för att köpa smala diskmaskiner i är enligt oss Elgiganten, Elon och Hemmy. Alla tre butiker har ett väldigt brett utbud av olika varumärken till konkurrenskraftiga priser. Dessutom erbjuder samtliga butiker även tjänster för både inbärning och installation.

Elgiganten

Elgiganten erbjuder 45 centimeter breda diskmaskiner för alla budgetar med priser från cirka 4000 kronor. AEG, Bosch, Cylinda, Logik och Miele är bara några exempel på de varumärken som de erbjuder bland deras smala diskmaskiner.

Många av diskmaskinerna går att hämta upp gratis direkt i butik, men de erbjuder även fri hemleverans till tomtgräns, alternativt inbärning för 649 kronor.

Elon

Elon har ett mindre utbud i jämförelse med Elgiganten och Hemmy, men erbjuder fortfarande en stor variation av varumärken för smala diskmaskiner. Några exempel på varumärken är Siemens, Whirlpool, Elvita och Bosch.

Leverans till tomtgräns kostar 249 kronor, men det finns även möjlighet att få diskmaskinen levererad gratis till valfri butik. Du kan även välja att få maskinen både inburen och installerad för 1599 kronor.

Hemmy

Hos Hemmy hittar du smala diskmaskiner från varumärken som Bosch, Electrolux, Smeg, Siemens och Cylinda.

Till skillnad från Elgiganten och Elon så finns Hemmy endast online så det finns tyvärr ingen möjlighet att hämta upp diskmaskinen själv. Hemmy erbjuder dock hemleverans för tomtgräns för 99 kronor, inbärning för 599 kronor eller inbärning och installation för 1299 kronor.

Vilket varumärke som är bäst för dig beror dels på vilken prisklass du vill lägga dig i samt vilka funktioner du är ute efter. Det kan även variera beroende på vad du har för varumärken på dina andra vitvaror i hemmet.

Några av de populäraste varumärkena för smala diskmaskiner är dock Bosch, Siemens, Cylinda och Electrolux.

Bosch

Bosch är ett av de mest populära varumärkena överlag och så även för diskmaskiner. De erbjuder diskmaskiner av alla storlekar, inklusive smala varianter och bänkdiskmaskiner.

Några av funktionerna som återfinns bland Bosch smala diskmaskiner är bland annat tillvalet ”ExtraDry”, ”Silence on demand”, ”Speedperfectplus” samt wifi. Det finns även några enstaka modeller med toppkorg, eller så kallat vario flex-system.

Siemens

Siemens är, precis som Bosch, ett av de populäraste varumärkena för smala diskmaskiner och finns både som underbyggda och integrerade modeller. Smala diskmaskiner från Siemens är vanligtvis något dyrare än exempelvis Bosch och Electrolux även om priserna kan variera något från butik till butik.

Några av funktionerna som kännetecknar Siemens smala diskmaskiner är automatisk lucköppning, wifi, variospeed plus, glasstöd i underkorgen samt fällbara tallriksstöd.

Cylinda

Cylinda är ett av de bästa varumärkena för dig som är ute efter en smal diskmaskin till ett så lågt pris som möjligt. Deras 45 centimeters breda diskmaskiner kostar någonstans mellan 6000-8000 kronor, men brukar vara något mer begränsade när det kommer till funktionerna.

Vi har exempelvis inte hittat några smala diskmaskiner från Cylinda med wifi, toppkorg eller automatisk lucköppning. Däremot brukar utbudet av diskprogram vara riktigt bra.

Electrolux

Electrolux är, likt Cylinda, ett bra varumärke för dig som är ute efter en budgetvänlig diskmaskin. Deras smala diskmaskiner är generellt endast något dyrare än Cylindas, men har fler avancerade funktioner.

Några funktioner som återfinns hos Electrolux 45 centimeters breda diskmaskiner är automatisk lucköppning med ”AirDry”, SatteliteClean med vattenåtkomst i alla vinklar samt tillvalet extrahygiene som dödar bakterier extra effektivt.

Den största skillnaden mellan smala diskmaskiner och fullstora diskmaskiner är bredden. En smal diskmaskin är endast 45 centimeter bred medan en diskmaskin av standardstorlek är 60 centimeter bred.

Skillnaden i storlek gör även att en smal diskmaskin endast rymmer mellan 9-11 kuvert medan en fullstor modell rymmer upp till 16 kuvert.

Om du har brist på utrymme och även en 45 centimeters diskmaskin tar upp för mycket värdefull förvaring kan en bänkdiskmaskin vara ett alternativ. Den kan installeras direkt på diskbänken vilket gör att du får mer plats över i skåpen för annat.

Den största bänkdiskmaskinen rymmer 6 kuvert vilket faktiskt är riktigt bra, framförallt för ett singelhushåll. Dessutom finns det bänkdiskmaskiner med fler avancerade funktioner än vad man tror. Ett exempel är ELVITA CBD7501V, vinnaren i vårt bäst i test av bänkdiskmaskiner, som har automatisk lucköppning, snabbprogram och uttagbar överkorg.

Har du utrymme över brukar dock en smal diskmaskin vara den smidigaste och mest praktiska lösningen, speciellt om ni är fler än två i hushållet.

1

Bästa diskmaskin 45 cm
Diskmaskin 45 cm - Bosch SPU4EKW28S
4,3/5

2

Bästa integrerade diskmaskin 45 cm
Diskmaskin 45 cm - Siemens SR75ZX02ME
4,3/5

3

Bästa billiga diskmaskin 45 cm
Diskmaskin - Cylinda DM3205E
4,2/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *