Parasoll 3 bästa – Bäst i test 2023

Vad är ett bra parasoll? Vi tycker att ett parasoll ska vara stabilt, hållbart, och enkelt att använda. Det ska kunna stå emot vind och inte bli dassigt och tråkigt av solens blekande strålar. Och just det, det får gärna vara snyggt också. Vi har listat 3 riktigt bra (och prisvärda) parasoller som har allt på vår önskelista och lite till. Varsågod!

Parasoll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon och Gardenstore. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Innehållsförteckning

Parasoller - Topp 3

Parasoll Gardexa 3 meter

1. Hängparasoll Gardexa 3 Meter

Vårt betyg:

4,6/5
Bästa parasoll!
Parasoll från Songmics i trä

2. Songmics parasoll 3 meter

Vårt betyg:

4,5/5
Robust design i trä
Songmics avlångt parasoll

3. SONGMICS Dubbelparasoll

Vårt betyg:

4,5/5
Stort!

1. Hängparasoll Gardexa 3 Meter - Bäst i test!

Vårt betyg:

4,6/5
Specifikationer:

Vår vinnare från Gardexa är fantastiskt prisvärd med tanke på vad du får. För strax över tusenlappen får du nämligen ett förvånansvärt stabilt parasoll.

Det är dessutom enkelt att hantera tack vare den smidiga veven som låter dig fälla upp och ned parasollet utan problem. 

Detta är ett riktigt fynd om du frågar oss!

HUVUDFUNKTIONER

 • Slittåligt tyg: Kraftig polyester som inte solbleks samt ger bra UV-skydd.
 • Ventilation: Luftventilen ser till att luften kan blåsa igenom så att parasollet står stabilt även i kraftig vind.
 • Kraftig stomme: Bärande ställning i aluminium för stabilitet.
 • Vev: Låter dig fälla upp och ned parasollet utan krångel.
Gardexa hängparasoll 3 meter

Användarvänlighet

Parasollfot: Detta hängparasoll från gardexa levereras med stomme och kryssfot. Du behöver dock köpa till tyngder för att ge parasollet stabilitet.

Fördelar

Ett så här stort och funktionellt parasoll för under tusenlappen är nästan för bra för att vara sant. Detta ör verkligen ett riktigt kap.

Parasollet går att vinkla efter behov. Detta är en stor fördel eftersom du då kan justera skuggan allteftersom solen förflyttar sig.

Tack vare att vinden kan blåsa igenom parasollet kan du vara trygg i att det står säkert på plats. Du behöver alltså inte oroa dig för att parasollet ska vända sig ut och in eller för att det ska vackla i vinden.

Nackdelar

Tyvärr saknas ett knytband som håller ihop parasollet när det är nedfällt. Detta gör parasollet något känsligare för vind.

Vad tycker kunderna?

”Så nöjd med mitt parasoll! Lätt att hantera och stort och bra. Det blåser ganska mycket där vi bor och det har inte varit några problem. Ett måste en så solig sommar som i år!” 

”Lite vek. Saknar band att hålla ihop nerfälld.”

SAMMANFATTNING

Ett lätthanterat, stabilt och otroligt prisvärt parasoll. Perfekt för både trädgården och altanen!

2. Songmics parasoll 3 meter - Robust design i trä

Parasoll från Songmics i trä

Vårt betyg:

4,6/5
Specifikationer:

Vill du åt den där lyxiga och ombonade känslan i trädgården? Då kan detta parasoll från Songmics vara just det du letar efter!

Tack vare en gedigen stomme i trä tillför det både värme och kvalitet till inredningen. Med en vidd på hela tre meter ger det dessutom gott om skuggplats.

Självklart kan du även vinkla parasollet för att få skuggan exakt där du vill ha den.

HUVUDFUNKTIONER

 • Slitstarkt tyg: Kraftig polyester (180g/m²) som står emot väder och vind.
 • Gedigen konstruktion: Stomme i bokträ samt ribbor i lövträ gör parasollet stadigt och stabilt.
 • Rep: Parasollet fälls upp och ned med traditionell repfunktion.
Songmics parasoll i trädgård

Användarvänlighet

Montering: Stommen består av två separata stolpar. Dessa skruvas enkelt ihop och parasollet är sedan klart för att användas.

Parasollfot: Det ingår ingen parasollfot utan detta måste köpas till separat.

Fördelar

Har solen flyttat på sig? Inga problem, vinkla bara parasollet så att skuggan hamnar precis där du vill ha den! Väldigt uppskattat och användbart.

Trä tyder ofta på stabilitet och kvalitet vilket också stämmer här. Tack vare att både stolpen och paraplyribborna är tillverkade i trä får parasollet en tyngd och stabilitet som saknas hos många lättare modeller i aluminium.

När parasollet står ute i solen hela dagarna är det viktigt att färgen håller. Som tur är utlovar detta parasoll ett tyg som står emot solens blekande strålar.

Det råder ingen tvekan om att detta är ett väldigt trevligt och inbjudande parasoll. Det finns få material som ger en sådan värme och hemmakänsla som trä gör.

Nackdelar

Då parasollet inte har någon vev tycker en del kunder att parasollet är lite svårt att handskas med eftersom träet gör det så pass tungt.

Vad tycker kunderna?

”Vi köpte tre parasoller, de är alla perfekta. Står superstabil med en 45 kg granitfot. Mycket bra kvalitet.” (Översatt från tyska)

”Härligt tillskott till vår trädgård, bra värde för pengarna..” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

Är du precis som vi svag för möbler och inredning i trä kommer detta parasoll från Songmics passa in perfekt i din trädgård! 

Med sin bredd på hela 3 meter och sin vinklingsbara skärm ger den gott med skugga som dessutom går att ställa in efter behov.

3. Songmics Dubbelparasoll - Stort!

Songmics avlångt parasoll

Vårt betyg:

4,5/5
Specifikationer:

Har du en stor soffgrupp utomhus eller kanske några solsängar vid poolen som behöver en hel del skugga? Detta avlånga parasoll är hela 4,6 meter långt och 2,7 meter brett.

Istället för att ha två separata parasoller räcker det alltså med ett! Parasollet har även en kraftig stomme i metall som gör parasollet robust och stabilt.

Tack vare den smidiga veven är det dessutom väldigt enkelt att fälla upp och ned. 

HUVUDFUNKTIONER

 • Slitstarkt tyg: Kraftig polyester (180g/m²) som ger skydd upp till UPF 50+. 
 • Robust: Kraftig stomme om 4,8 centimeter i omkrets samt 12 ribbor i metall.
 • Vev: Slipp trassliga snören och fäll istället upp och ned parasollet med den enkla veven.
Songmics dubbelparasoll uteomhus med soffgrupp

Användarvänlighet

Montering: Stommen består av två stolpar som smidigt sätts ihop med hjälp av en låsfunktion. Du behöver alltså inga verktyg.

Parasollfot: Fot till parasollen ingår inte utan den köps till separat. En vikt på minst 50 kilo rekommenderas för att parasollet ska stå så stabilt som möjligt.

Fördelar

Med nästan fem meter i bredd täcker detta parasoll gott om yta och ger tillräckligt med skugga för ett större sällskap. Perfekt om du har en stor terrass som behöver lite skydd från solens gassande strålar.

Priset hyllas gång på gång bland recensionerna. Kunderna tycker att den kvaliteten man får är oerhört bra i förhållande till prislappen och vi kan inte annat än att hålla med. Det finns betydligt dyrare (och mindre) parasoller på marknaden som inte håller upp till denna standard.

Stolpen är hela 4,8 centimeter i omkrets vilket är minst 1 centimeter större än de flesta 3-metersparasoller. Konstruktionen är alltså stabilt byggd för att orka bära upp den stora skärmen.

Kvaliteten på tyget är a och o för hur hela parasollet uppfattas. Detta parasoll solbleks inte vilket gör att det håller sig lika snyggt under lång tid framöver vilket är ett stort plus!

Nackdelar

Flera kunder tycker att det har varit något besvärligt att hitta en passande parasollfot som orkar bära upp parasollet.

Songmics rekommenderar en parasollfot med minst 50 kilo tyngd. Kryssfötter passar allra bäst till detta då du köper till passande tyngder själv.

Vad tycker kunderna?

”Det ser väldigt bra ut och för priset är det mycket bra” (Översatt från tyska)

”Super trevligt robust parasoll, bra pris, trevlig produkt – positivt överraskad” (Översatt från tyska)

SAMMANFATTNING

Är du på jakt efter ett stort och stabilt parasoll till ett rimligt precis har du definitivt hittat rätt.

Dessutom är det enkelt att montera och fälls dessutom både upp och ned utan krångliga snören vilket gör hanteringen så mycket enklare!

Så jämförde vi parasollerna

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av ett parasoll och jämfört dessa mellan 3 olika modeller. 

 • Storlek: Hur mycket skuggplats behöver du? Kontrollera alltid storleken på parasollet så att du är säker på att det täcker dina behov.
 • Stabilitet: Det är viktigt att parasollet står stadigt på sin plats. Brukar det vara blåsigt där du bor kan det vara bra att investera i ett parasoll med luftventil. Vinden kan då blåsa igenom vilket gör parasollet stadigare när det blåser.
  Funktioner: Vissa parasoller har vev istället för snören för att hantera parasollet. Veven är särskilt uppskattad om parasollet är stort och tungt eftersom ett snöre kan göra parasollet för otympligt att fälla upp och ned.
 • Material: Vilket material föredrar du? De allra vanligaste materialen är metall och trä. Trä har en tendens att vara något tyngre och dyrare.
 • Parasollfot: Tänk på att foten oftast inte ingår. Det kan därför vara bra att kontrollera att du hittar en passande fot innan du köper parasollet.

Vi har även gjort en hel köpguide där du kan läsa mer ingående om vad du bör tänka på innan ditt köp.

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av parasoller via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Din guide till att skydda dig från solen

Guide till köp av ett Parasoll

Parasoll skyddar mot solen

Hur du väljer rätt parasoll för dina behov

När det gäller att välja rätt parasoll för dina behov finns det några saker du måste ta hänsyn till. Prestanda, design och kvalitet är alla viktiga faktorer att tänka på när du fattar ditt beslut.

Prestanda

Prestanda är nyckeln när det gäller parasoller. Du vill försäkra dig om att parasollet kommer att kunna stå emot starka vindar och ge tillräckligt med skugga. Om du bor i ett område med starka vindar måste du se till att parasollet är tillverkat av hållbara material.

Design

Parasollets utformning är också viktig. Du vill försäkra dig om att den passar till stilen i ditt hem och din trädgård. Parasoller finns i en mängd olika färger storlekar och former, så det finns säkert en som passar dina behov.

Kvalitet

När det gäller kvalitet vill du försäkra dig om att parasollet är tillverkat av högkvalitativa material. Detta kommer att säkerställa att det håller länge och kan stå emot väder och vind. Ett parasoll tillverkat av billigt material har större risk att gå sönder och måste bytas ut tidigare. Så vi att rekommenderar investera i ett parasoll av hög kvalitet.

Funktioner

Det finns några olika funktioner som du måste tänka på när du väljer parasoll. Den viktigaste är storleken. Du måste se till att parasollet är tillräckligt stort för att ge skugga för dina behov. En annan funktion att ta hänsyn till är tiltfunktionen. Vissa parasoller kan tiltas, vilket innebär att du kan justera vinkeln på parasollet för att ge mer eller mindre skugga.

Det finns även parasoller med en vev vilket gör det lättare att öppna och stänga parasollet. Om du har en stor trädgård kan du överväga ett parasoll med fot, så att du lätt kan flytta det.

Behöver jag ett parasoll?

Det finns många fördelar med att ha ett parasoll. För det första ger de skugga från solen, vilket är viktigt under sommarmånaderna. De kan också skydda dig från vind och regn, vilket gör dem perfekta att använda året runt. Dessutom kan parasollerna ge en dekorativ touch till din trädgård eller uteplats. Så om du är ute och letar efter ett sätt att förbättra utseendet på din uteplats kan ett parasoll vara den perfekta lösningen.

Typer av parasoller

Det finns olika typer av parasoller som kan användas på olika platser.

Vissa parasoller är utformade för att användas på stranden, medan andra är perfekta för marknader och ytterligare andra är perfekta för bord. Det finns även parasoller som kan användas på balkonger eller i barnvagnar. Varje typ av parasoll har sina egna fördelar och nackdelar.

Fällbara parasoller

Fällbara parasoller är den mest populära typen av parasoll. De är lätta att bära och kan lätt förvaras när de inte används. De ger dock kanske inte lika mycket solskydd som vissa andra typer av parasoller.

Strandparasoller

Strandparasoller är ett utmärkt val för dem som vill njuta av solen och vattnet. De ger ett bra solskydd och kan lätt transporteras till stranden. De kan dock vara svåra att sätta upp och ta ner.

Bordsparasoller

Bordsparasoller ger skugga åt personer som äter eller sitter under dem. Detta är till stor hjälp på sommaren när solen skiner starkt och det är varmt ute. Bordsparasoller är också mycket praktiska eftersom de lätt kan flyttas från en plats till en annan. Detta gör dem perfekta att använda vid sammankomster och evenemang utomhus.

Parasoller för balkonger

Parasoller för balkonger är ett utmärkt sätt att hålla solen borta från dig när du njuter av utomhuslivet. De finns i många olika former och storlekar, så du kan hitta en som är perfekt för dina behov. Vissa parasoller är utformade för att fästas på balkongens räcke, medan andra kan sättas upp i mitten av balkongen. Om du har en liten balkong är ett parasoll som kan fästas på räcket ett bra alternativ. För större balkonger är ett fristående parasoll ett bättre val.

När du väljer ett parasoll för din balkong, tänk på att du måste ta ner det när vinden drar till sig. Om du bor i ett område med starka vindar är det bra att välja ett parasoll som lätt kan tas ner. Parasoller för balkonger finns i många olika material, bland annat tyg, trä och metall. Välj ett material som klarar väderförhållandena i ditt område.

Parasoller för barnvagnar

När det gäller att hålla din lilla flicka eller pojk skyddad från solen finns det inget bättre alternativ än ett parasoll för barnvagnen. Parasoller ger välbehövlig skugga under varma dagar och kan hjälpa till att hålla ditt barns hud frisk och skyddad från solens skadliga UV-strålar. Det finns några saker att tänka på när du köper ett parasoll. För det första måste du se till att parasollet är kompatibelt med din barnvagn. Många parasoller levereras med clips som kan fästas på barnvagnens tak eller ram. För det andra måste du välja rätt storlek på parasollet. Ett litet parasoll kanske inte ger tillräcklig täckning, medan ett stort parasoll kan vara svårt att manövrera. Slutligen ska du tänka på vilka material som används. Vissa parasoller är tillverkade av UV-beständigt tyg, medan andra har en UPF-klassificering (ultraviolett skyddsfaktor).

Hur man använder ett parasoll

Ett parasoll är ett utmärkt sätt att skydda sig mot solen och hålla sig sval i varmt väder. Men hur använder man ett parasoll? Här är några tips:

 • Välj rätt storlek på parasollet. Ett litet parasoll ger inte mycket solskydd, medan ett stort parasoll kan vara otympligt att bära runt på.
 • Välj ett parasoll med ett stabilt handtag. Du vill inte att parasollet ska blåsa iväg i vinden.
 • Välj ett parasoll med ett tyg av god kvalitet. Billiga tyger kan lätt rivas sönder i starka vindar.
 • När du använder parasollet ska du se till att solen står bakom dig. Detta ger dig den bästa skyddet mot solens strålar.
 • Förvara parasollet på ett svalt och torrt ställe när det inte används. Fukt kan skada tyget och få parasollet att mögla.

Med dessa tips i åtanke kan du välja och använda ett parasoll på rätt sätt, så att du håller dig sval och skyddad från solen.

Tillbehör till parasoller

Typer av parasolltillbehör

Det finns en mängd olika typer av parasolltillbehör som kan användas för att förbättra din parasollupplevelse. Några av de mest populära typerna av tillbehör är:

 • Parasollfot: En parasollfot är ett viktigt tillbehör till varje parasoll. Den hjälper till att hålla parasollet förankrat i marken och ger stöd.
 • Parasollöverdrag: Ett parasollöverdrag är ett utmärkt sätt att skydda ditt parasoll från väder och vind. Det kan också hjälpa till att hålla parasollet rent och fritt från smuts och skräp.
 • Parasollampor: Parasollampor är ett utmärkt sätt att skapa atmosfär i ditt utomhusområde. De kan bidra till att skapa en varm och inbjudande atmosfär för dina gäster.
 • Parasolvikter: Dessa hjälper till att hålla parasollet på plats, särskilt i blåsiga förhållanden.

Parasolltillbehör i olika material

Det finns en mängd olika material som parasolltillbehör kan tillverkas av. Några av de mest populära materialen är:

 • Plast: Plast är ett hållbart och billigt material som är ett populärt val för många parasolltillbehör.
 • Metall: Metall är ett mer hållbart alternativ för parasolltillbehör och kan ge ett mer elegant utseende.
 • Trä: Trä är ett klassiskt material som kan ge ditt parasoll ett mer traditionellt utseende.

 

När du väljer parasolltillbehör är det viktigt att tänka på vilken typ av parasoll du har och vilka specifika behov ditt utomhusområde har. Genom att ta dig tid att välja rätt tillbehör kan du se till att ditt parasoll blir ett snyggt och funktionellt tillägg till ditt hem.

Parasoll gjord av trä

Skötsel och rengöring av parasoll

För att rengöra parasollet ska du först ta bort all smuts och skräp från ytan med en mjuk borste eller trasa. Om parasollet är mycket smutsigt kan du behöva använda ett milt rengöringsmedel. Skölj parasollet väl efter rengöringen och låt det torka helt innan du förvarar det. För att hålla ditt parasoll i gott skick är det viktigt att du regelbundet rengör och underhåller det. Beroende på hur ofta du använder parasollet bör du rengöra det minst en gång i månaden. Om du bor i ett område med hög luftfuktighet eller frekventa regn kan du behöva rengöra ditt parasoll oftare.

Det är också viktigt att förvara parasollet på rätt sätt efter användning. Förvara det om möjligt i ett täckt utrymme, t.ex. i ett garage eller skjul. Om du måste förvara parasollet utomhus, se till att det är torrt och rent innan du gör det. Det är också en bra idé att täcka parasollet med en presenning eller annat vattentätt material för att skydda det från smuts.

Med rätt skötsel och rengöring bör ditt parasoll hålla i många år.

Hur monterar man ihop ett parasoll?

Olika parasoll monteras ihop på olika sätt. Det vanligaste är två stag som monteras i varandra med ett stift, medan andra kan ha en skruvanslutning. Vissa parasoller har också en luftventil i toppen för att förhindra att de vänds om i starka vindar. För att montera parasollet ska du först sträcka ut stången och sedan sätta ihop de två halvorna av parasollet. Sätt slutligen in stift eller skruv för att fästa parasollet.

Om du är osäker på hur parasollet ska monteras, läs instruktionerna som följde med parasollet. Om du fortfarande inte kan komma på det, be en vän eller familjemedlem om hjälp.

Hur öppnar och stänger man ett parasoll?

Återigen beror detta på vilken typ av parasoll du har. Den vanligaste typen har ett remskive-system där du drar i en snodd för att öppna eller stänga parasollet. Andra typer kan ha en vev som du vrider för att öppna eller stänga parasollet.

För att öppna parasollet ska du först se till att alla stift eller skruvar sitter ordentligt på plats. Dra sedan i snöret eller veva i vevenför att öppna parasollet. För att stänga parasollet gör du tvärtom.

Hur förhindrar jag att parasollet blåser iväg?

Vissa parasoller har en luftventil i toppen för att förhindra att de vänder sig i starka vindar. Om ditt parasoll inte har en sådan kan du använda en vikt för att hålla det på plats. Du kan antingen fästa vikten i botten av parasollet eller sätta den i basen av stången. Se till att vikten är tillräckligt tung så att vinden inte kan blåsa bort den.

Du kan också använda spännlinor för att fästa parasollet. Spännlinor är linor som du fäster vid parasollet och sedan sätter fast i marken. Detta gör att parasollet inte blåser iväg även i starka vindar.Hur rengör jag parasollet?

Om Parasoller

Ett parasoll är som ett paraply som används för att skydda mot solens strålar eller regn. Parasoller är vanligtvis gjorda av tyg och har en ram av metall eller trä. Ordet ”parasoll” kommer från det franska ordet ”parapluie”, som betyder ”regnsköld”.

Parasoller användes för första gången i Kina och Egypten för att skydda mot solens strålar. De spreds senare till Europa och blev populära under den viktorianska eran. Parasoller användes inte bara som skydd mot solen utan även som en modeaccessoar.

Parasoller används fortfarande i dag för både funktion och mode. De är vanliga i länder med varmt klimat, till exempel Spanien och Italien. De är också populära vid utomhusarrangemang som bröllop och trädgårdsfester.

Design

Parasollets utformning är också viktig. Du vill försäkra dig om att den passar till stilen i ditt hem och din trädgård. Parasoller finns i en mängd olika färger storlekar och former, så det finns säkert en som passar dina behov.