Parasoll – De 5 bästa – Bäst i test 2024 (Med köpguide)

Det bästa parasollet är  stabilt, hållbart, vinklingsbart och enkelt att fälla upp och ned. Det ska kunna stå emot vind och inte bli dassigt och tråkigt av solens blekande strålar. Och just det, det får gärna vara snyggt också.

Vi har granskat 3 riktigt bra (och prisvärda) parasoller som har allt på vår önskelista och lite till. Längst ned på sidan hittar ni även vår egen köpguide med viktiga frågor och svar över hur du väljer rätt parasoll för just dig!

Parasoll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon och Gardenstore. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Parasoller - Topp 3

Parasoll 3 m - Comfort Garden
1. Vienna Comfort garden

Vårt betyg:

4,7/5
Bästa parasoll!
Parasoll från Songmics i trä
2. Songmics parasoll 3 meter

Vårt betyg:

4,6/5
Bästa träparasoll
Songmics avlångt parasoll
3. SONGMICS Dubbelparasoll

Vårt betyg:

4,6/5
Bästa stora parasoll

Innehållsförteckning

1. Vienna Comfort garden - Bästa parasoll!

Ett lätthanterat, stabilt och otroligt prisvärt parasoll. Perfekt för både trädgården och altanen!

Parasoll 3 m - Comfort Garden

Vårt betyg:

4,7/5
Specifikationer:
Storlek 90%

Standardstorlek för trädgårdar och altaner. Stort och täckande utan att ta för mycket plats.

Kvalitet 90%

Får väldigt mycket beröm för att vara stabilt och robust, även i blåst.

Användarvänlighet 95%

Är vinklingsbart, fullt roterbart och vevas upp och ned med vev. Nästan full pott!

Pris 100%

För ett så här stort, stabilt och användarvänligt parasoll är Vienna ett riktigt kap!

Vår vinnare från Comfort garden är utan tvekan det bästa alternativet för dig som är ute efter ett robust och användarvänligt parasoll till ett bra pris. Vienna (300 cm) är stort och täckande, har en stabil kontruktion med luftventil samtidigt som det är tiltbart och fullt roterbart.

Tack vare att det är ett hängparasoll tar det inte upp något värdefullt utrymme vilket gör att din sittgrupp eller matplats känns mycket rymligare.

Dessutom är parasollet extra enkelt att hantera tack vare den smidiga veven som låter dig fälla upp och ned parasollet helt utan problem!

Vienna är ett mycket användarvänligt parasoll som enkelt placeras bakom en matplats eller soffgrupp så att du slipper ha parasollet (och den klumpiga foten) ståendes mitt i soffgruppen.

Ofta ingår ingen form av parasollfot alls i köpet, men här ingår en kryssfot i köpet vilket är praktiskt. Tänk dock på att du även behöver köpa till tyngder, alternativt skruva fast kryssfoten, i altanen för att få parasollet stabilt.

De största fördelarna med detta hängparasoll är dock kombinationen av det låga priset och de smarta funktionerna som gör parasollet så flexibelt i täckning.

Dessutom är parasollet mycket enkelt att fälla upp och ned utan att behöva ta i samtidigt som det är väldigt stabilt i förhållande till sin prislapp.

Mycket bra pris

Ett så här stort och funktionellt hängparasoll för under tvåtusen kronor är nästan för bra för att vara sant. Detta är verkligen ett riktigt kap.

Vinklingsbart och vridbart i 360°

Parasollet går att vinkla efter behov. Detta är en stor fördel eftersom du då kan justera skuggan allteftersom solen förflyttar sig.

Dessutom kan man rotera stommen vilket gör täckningen ännu mer flexibel då du inte behöver flytta på hela parasollet för att justera positionen på skärmen.

Stabil konstruktion med luftventiler

Tack vare att vinden kan blåsa igenom parasollet kan du vara trygg i att det står säkert på plats. Du behöver alltså inte oroa dig för att parasollet ska vända sig ut och in eller för att det ska vackla i vinden.

Fälls upp och ned med vev

Tack vare att Vienna är utrustad med vev blir skärmen inte tung att fälla upp och ned trots att den är så stor vilket är en stor fördel.

Vi tycker att det är synd att Vienna inte har någon specificerad solskyddsfaktor (UPF) vilket exempelvis Songmics dubbelparasoll (3:e plats) har. Vienna saknar även praktiska knytband för att hålla ihop skärmen när den inte används.

Saknar band som håller ihop parasollet i nedfällt tillstånd

Tyvärr saknas ett knytband som håller ihop parasollet när det är nedfällt. Detta gör parasollet något känsligare för vind.

Du kan dock lösa detta problem genom att köpa ett passande parasollskydd till vilket även skyddar skärmen från väderslitage.

Vienna 3 meters parasoll är en riktig kundfavorit som i skrivande stund har hela 4,7/5 stjärnor hos Trademax av totalt över 50 recensioner.

Någon enstaka kund tycker att det är svårt att hitta passande tyngder till, men i övrigt får parasollet otroligt mycket beröm för hur stabilt det är samt hur lätt det är att hantera.

”Håller för blåsten som vi har på vår uteplats och det var precis det vi önskade. Vi är nöjda!” 

”Mycket nöjd med detta parasoll. Smart att man kan rotera parasollet eftersom man inte gärna flyttar på 80 kg fot. Funktionen att man kan tilta parasollet fungerar också så bra som jag hade hoppats. Vi kommer beställa ytterligare ett!” 

2. Songmics parasoll 3 meter - Bästa träparasoll

Parasoll från Songmics i trä

Vårt betyg:

4,6/5
Specifikationer:
Storlek 90%

Ger bra täckning och passar för de flesta ”normalstora” trädgårdar och altaner.

Kvalitet 95%

Mycket gediget parasoll med stomme och skärmribbor i trä. Vi hade bara önskat något krafitgare skärm för full pott.

Användarvänlighet 80%

Stabil, vinklingsbar skärm med luftventil. Tyvärr gör avsaknaden av vev skärmen tung att hantera.

Pris 100%

Ofattbart bra pris. Enligt oss det mest prisvärda parasollet på listan, inte minst i förhållande till kvalitet.

Vill du åt den där naturliga och ombonade känslan i trädgården? Då kan detta parasoll från Songmics vara just det du letar efter!

Tack vare en gedigen stomme i trä tillför det både värme och kvalitet till inredningen. Med en vidd på hela tre meter ger det dessutom gott om skuggplats.

Självklart kan du även vinkla parasollet för att få skuggan exakt där du vill ha den.

Den största fördelen hos detta träparasoll från Songmics ligger i hur hög kvalitet du får för pengarna. Detta är det näst billigaste parasollet på listan, men samtidigt det mest rejäla.

Det finns dessutom få material som ger en sådan värme och hemmakänsla som trä gör. Songmics träparasoll andas lyx, står riktigt stabilt i vinden och ser betydligt dyrare ut än vad det är.

Glöm dock inte att du behöver köpa till en parasollfot då detta inte ingår.

Songmics parasoll i trädgård
Väldigt prisvärt

Ett så här stort och funktionellt hängparasoll för under tvåtusen kronor är nästan för bra för att vara sant. Detta är verkligen ett riktigt kap.

Vinklingsbart

Har solen flyttat på sig? Inga problem, vinkla bara parasollet så att skuggan hamnar precis där du vill ha den! Väldigt uppskattat och användbart.

Rejält och stabilt

Trä tyder ofta på stabilitet och kvalitet vilket också stämmer här. Tack vare att både stolpen och paraplyribborna är tillverkade i trä får parasollet en tyngd och stabilitet som saknas hos många lättare modeller i aluminium.

Slitstarkt tyg som inte bleks

När parasollet står ute i solen hela dagarna är det viktigt att färgen håller. Som tur är utlovar detta parasoll ett tyg som står emot solens blekande strålar.

Luftventil upptill

Songmics träparasoll har en praktisk ventilationslucka upptill som släpper igenom luft när det blåser för att skärmen ska stå emot så mycket vind som möjligt.

I produktinformationen anges att Songmics träparasoll står emot UV-strålar väldigt effektivt, men tyvärr anges ingen specifik solskyddsfaktor vilket vi hade uppskattat.

Den största nackdelen i vårt tycke är dock att parasollet fälls upp och ned med snören vilket kräver mer kraft, speciellt då stommen är tillverkad i trä.

Kan vara svårt att hantera på grund av sin tyngd

Då parasollet inte har någon vev tycker en del kunder att parasollet är lite svårt att handskas med eftersom träet gör det så pass tungt.

Vienna 3 meters parasoll är en riktig kundfavorit som i skrivande stund har hela 4,7/5 stjärnor hos Trademax av totalt över 50 recensioner.

Någon enstaka kund tycker att det är svårt att hitta passande tyngder till, men i övrigt får parasollet otroligt mycket beröm för hur stabilt det är samt hur lätt det är att hantera.

”Vi köpte tre parasoller, de är alla perfekta. Står superstabil med en 45 kg granitfot. Mycket bra kvalitet.” (Översatt från tyska)

”Härligt tillskott till vår trädgård, bra värde för pengarna..” (Översatt från engelska)

3. Songmics Dubbelparasoll - Bästa stora parasoll

Songmics avlångt parasoll

Vårt betyg:

4,6/5
Specifikationer:
Storlek 95%

Riktigt stort och täckande parasoll. Perfekt för stora familjer eller om du ofta har gäster.

Kvalitet 85%

Stabil, kraftig stomme i metall samt tålig och regnavstötande skärm som inte solbleks. Hade dock gärna sett ännu kraftigare tyg i skärmen.

Användarvänlighet 90%

UPF 50+, tre ventilationsluckor, vev samt låsfunktion. Skärmen går dock inte att vinkla.

Pris 100%

Otroligt prisvärt för ett parasoll av den här storleken. Många mindre och skrangligare modeller kostar betydligt mer än så här.

Har du en stor soffgrupp utomhus eller kanske några solsängar vid poolen som behöver en hel del skugga? Detta avlånga parasoll är hela 4,6 meter långt och 2,7 meter brett.

Istället för att ha två separata parasoller räcker det alltså med ett! Parasollet har även en kraftig stomme i metall som gör parasollet robust och stabilt.

Tack vare den smidiga veven är det dessutom väldigt enkelt att fälla upp och ned. 

Den största styrkan hos Songmics dubbelparasoll är dess storlek och höga kvalitet i förhållande till sitt låga pris. Det är till och med svårt att hitta parasoller av standardstorlek till samma pris, inte minst med samma kvalitet och goda betyg.

Detta är också det enda parasollet på listan som har specificerad solskyddsfaktor och dessutom på hela UPF 50+ så att du kan vara säker på att du är skyddad från solens ultravioletta strålar.

Parasollet tål även lätt och måttlig vind bra både när det är uppfällt och nedfällt tack vare luftventiler, låsfunktionen som hindrar skärmen från att fällas ihop samt det praktiska bandet som håller ihop skärmen när den inte används.

Songmics dubbelparasoll uteomhus med soffgrupp
Ger mycket skugga

Med nästan fem meter i bredd täcker detta parasoll gott om yta och ger tillräckligt med skugga för ett större sällskap. Perfekt om du har en stor terrass som behöver lite skydd från solens gassande strålar.

Prisvärt

Priset hyllas gång på gång bland recensionerna. Kunderna tycker att den kvaliteten man får är oerhört bra i förhållande till prislappen och vi kan inte annat än att hålla med. Det finns betydligt dyrare (och mindre) parasoller på marknaden som inte håller upp till denna standard.

Robust kontruktion

Stolpen är hela 4,8 centimeter i omkrets vilket är minst 1 centimeter större än de flesta 3-metersparasoller. Konstruktionen är alltså stabilt byggd för att orka bära upp den stora skärmen.

Slitstarkt tyg som inte solbleks

Kvaliteten på tyget är a och o för hur hela parasollet uppfattas. Detta parasoll solbleks inte vilket gör att det håller sig lika snyggt under lång tid framöver vilket är ett stort plus!

Tre luftventiler

För att göra skärmen så stabil som möjligt, även i blåst, har detta parasoll hela tre luftventiler upptill. Detta gör att det kan passera gott om luft genom skärmen när det blåser för att förhindra skador på den.

Tyvärr blir skuggningen lite mindre flexibel än hos de andra modellerna på listan då skärmen inte går att tilta. Det är dock väldigt ovanligt för dubbelparasoller överlag.

Det kan även vara bra att veta att vissa kunder har upplevt det svårt att hitta en passande fot till parasollet.

Svårt att hitta en passande parasollfot

Flera kunder tycker att det har varit något besvärligt att hitta en passande parasollfot som orkar bära upp parasollet.

Songmics rekommenderar en parasollfot med minst 50 kilo tyngd. Kryssfötter passar allra bäst till detta då du köper till passande tyngder själv.

Songmics dubbelparasoll är väldigt populärt bland kunderna och har över hundra goda kundomömen hos Amazon. Det får framförallt beröm för hur enkelt det är att montera samt hur snyggt och robust det är i förhållande till sitt pris.

Kunderna tipsar även att köpa en tung parasollfot, gärna tyngre än de rekommenderade 50 kilona, för att få det rejäla parasollet riktigt stabilt.

”Det ser väldigt bra ut och för priset är det mycket bra” (Översatt från tyska)

”Super trevligt robust parasoll, bra pris, trevlig produkt – positivt överraskad” (Översatt från tyska)

Så jämförde vi parasollerna

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av ett parasoll och jämfört dessa mellan 3 olika modeller. 

 • Storlek: Hur mycket skuggplats behöver du? Kontrollera alltid storleken på parasollet så att du är säker på att det täcker dina behov.
 • Stabilitet: Det är viktigt att parasollet står stadigt på sin plats. Brukar det vara blåsigt där du bor kan det vara bra att investera i ett parasoll med luftventil. Vinden kan då blåsa igenom vilket gör parasollet stadigare när det blåser.
  Funktioner: Vissa parasoller har vev istället för snören för att hantera parasollet. Veven är särskilt uppskattad om parasollet är stort och tungt eftersom ett snöre kan göra parasollet för otympligt att fälla upp och ned.
 • Material: Vilket material föredrar du? De allra vanligaste materialen är metall och trä. Trä har en tendens att vara något tyngre och dyrare.

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av parasoller via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Din guide till att skydda dig från solen

Så väljer du rätt parasoll

Parasoll skyddar mot solen

För att köpa rätt parasoll för just ditt behov behöver du först och främst välja rätt modell. Vill du ha ett stort och budgetvänligt parasoll är det klassiska marknadsparasollet det bästa valet medan ett hängparasoll är smidigare och ger mer flexibilitet i skuggning.

I övrigt bör du bland annat även ta hänsyn till hur stort område som du vill ha skugga över, hur skärmen fälls upp och ned, hur bra UV-skydd parasollet ger, vilket material som skärmen är tillverkad av och vilken parasollfot som du behöver.

Vi guidar dig igenom hur du avgör allt detta och allt annat du behöver veta för att köpa rätt parasoll för just dig!

Det finns olika typer av parasoller som kan användas på olika platser.

Vissa parasoller är utformade för att användas på stranden, medan andra är perfekta för marknader och ytterligare andra är perfekta för bord. Det finns även parasoller som kan användas på balkonger eller i barnvagnar. Varje typ av parasoll har sina egna fördelar och nackdelar.

Marknadsparasoll

Marknadsparasoller är den allra mest klassiska typen av parasoll och består av en parsollstång med en (oftast rund) skärm på toppen av stången. Dessa monteras och stabiliseras i en parasollfot och är ofta fristående, men kan i vissa fall även integreras i ett trädgårdsbord.

Marknadsparasoller som integreras i trädgårdsbord kallas även för bordsparasoller och monteras i en särskild öppning för stången som är avsedd just för parasollstänger.

Ett marknadsparasoll är det allra bästa alternativet för dig som är ute efter ett praktiskt, men budgetvänligt alternativ till trädgården då de är betydligt billigare än exempelvis hängparasoll av samma storlek.

Hängparasoll

Ett hängparasoll, även kallat frihängande parasoll, har en skärm som hänger ut från stången istället för att vara monterad på toppen av den. Detta gör att parasollet kan hänga över sittgruppen eller matbordet utan att stången eller parasollfoten är ivägen.

En annan stor fördel med hängparasoller är att många modeller är roterbara då man kan vrida ”armen” på parasollet så att skärmen flyttas utan att man behöver förflytta hela parasollet.

Dubbelparasoll

Ett dubbelparasoll är en större typ av parasoll med en avlång skärm som ger ungefär lika mycket täckning som två parasoller. Detta är ett väldigt praktiskt alternativ till att ha två separata modeller eftersom det tar upp mycket mindre plats. 

Det finns även dubbelparasoller som har två separata skärmar som är integrerade på varsin sida om en och samma stång. Dessa modeller är dock betydligt dyrare än de som endast har en stor skärm.

Balkongparasoll

Ett balkongparasoll består oftas av en mindre typ av marknadsparasoll som antingen monteras på fot eller direkt på räcket med ett balkongfäste.

För ”normalstora” balkonger rekommenderas en modell som är omkring 1,8-2 meter i diameter.

Strandparasoll

Strandparasoller är ett enklare form av parasoll som oftast monteras genom att stickas rakt ned i sanden. De är vanligtvis lättviktiga och enkla att fälla ihop vilket innebär att de oftast inte är lika stabila som ett vanligt parasoll.

En stor fördel med strandparasoller är dock att de är äldigt enkla att bära med sig. Många modeller kan även stickas ned i gräsmattor vilket även gör dem perfekta för parkutflykter och picknickar. 

Parasoll för barnvagnar

Ett parasoll för barnvagnen fästs på chassit vid sidan av vagnen för att ge extra skydd mot solen när suffletten inte räcker till.

Många barnvagnsparasoller är särskild anpassade för specifika varumärken och barnvagnsmodeller så glöm inte att kontrollera att parasollet är kompatibelt med just din barnvagn.

Standardstorlek för ett trädgårdsparasoll är 3 meter i diameter. Hur stort parasoll som just du behöver beror dock på hur stort utrymme du har samt hur stort område som du vill täcka.

Ett tips är att räkna med minst en halvmeter extra på vardera sida om det område som du vill ha skugga över. 

De allra flesta parasoller har runda skärmar, men idag blir det även vanligare med kvadratiska och avlånga skärmar.

Tänk på att välja den form som passar ditt utrymme bäst. Har du en långsmal uteplats kanske ett ovalt parasoll passar bättre än ett runt exempelvis. Ett runt parasoll passar dock perfekt ihop med ett runt trädgårdsbord om det finns utrymme till detta.

När du har valt sort, storlek och form på ditt parasoll är det dags att kontrollera funktionerna. Det är viktigt att parasollet är så användarvänligt som möjligt för att du ska bli nöjd med ditt köp, inte minst om du ska använda det frekvent.

De viktigaste faktorerna att kontrollera innan du köper ett parasoll är:

 • Tiltfunktion
 • Upp- och ned fällning
 • UV-skydd
 • Ventilationsluckor
 • Material och tjocklek på skärmen
 • LED-lampor

Går skärmen att vinkla?

De allra enklaste parasollerna har en fast skärm vilket innebär att skuggan förflyttas under dagen. Genom att välja ett parasoll med vinklingsbar skärm så kan du vinkla skärmen beroende på solens position vilket ger mer flexibel täckning.

Ska du köpa ett hängparasoll kan det även vara bra att kontrollera om parasollet är roterbart. Detta ger dig ännu mer flexibilitet då du kan byta position på hela skärmen i sidled.

Hur fälls parasollet upp och ned?

De allra mest klassiska parasollerna fälls upp och ned med snören, alternativt fästs med en metallhake. Detta kan dock vara ganska tungt och krångligt, speciellt med stora skärmar och robusta material som trä.

Vill du ha en så smidig och smärtfri uppfällningsfunktion som möjligt bör du därför välja ett parasoll med vev.

Hur högt UV-skydd ger parasollet?

Hur högt UV-skydd ett parasoll ger anges i UPF (Ultraviolet protection factor) varav UPF 50+ är det allra bästa.

Det är dock inte alla parasoller som har detta specificerat så vill du ha ett parasoll som ger ett visst garanterat solskydd bör du välja en modell som har detta angivet i sina produktspecifikationer.

Har parasollet ventilationslucka?

De bästa och mest stabila parasollerna har en dold lucka på toppen av skärmen där luft kan sippra igenom när det blåser. Detta minskar risken för att vinden ska fånga tag i skärmen när det blåser vilket gör att parasollet står stadigare.

Hur slittålig är parasollskärmen?

Ett bra sätt att avgöra hur rejäl skärmen är genom att kontrollera hur kraftigt tyger är. De bästa modellerna anger kvadratmetervikt för tyget för att specificera hur slitstarkt materialet är.

Vi rekommenderar en kvadratmetervikt på minst 200g/m² om du vill ha en mycket stabil skärm. Skärmar med 180/m² är dock tillräckligt kraftiga i de allra flesta fall så länge du inte bor i ett väldigt blåsigt område.

Det kan även vara bra att kontrollera vilket material som skärmen är tillverkad av. Polyester och olefin brukar generellt ses som de allra slittåligaste materialen för parasoll där olefin är allra slitstarkast.

När du köper ett parasoll rekommenderas ofta en specifik parasollfot som passar bra till just din modell. Annars är en bra tumregel att utgå från att du bör ha en minst 50 kilos tung fot för ett parasoll som är 3 meter i diameter.

Frihängande parasoll levereras oftast med kryssfot på vilken du placerar tyngder istället för att ha en enda fot och vikt. För bästa stabilitet bör du välja fyra passande tyngder, men då de flesta tyngder väger 25 kilo kan det i vissa fall räcka med två stycken.