Torkställning – Stort bäst i test 2023

Är du på jakt efter den bästa torkställningen på marknaden? Vad som är den bästa torkställningen för just ert ändamål kan variera kraftigt från person till person. Vi har därför letat fram sex av de bästa torkställningarna med olika funktioner och finesser – allt för att du ska hitta något som passar just ditt behov.

Torkställning med torkande tvätt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon och Kitchentime. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

Torkställning bäst i test

Bäst i test 2023: De 6 bästa torkställningarna:

 1. FOPPAPEDRETTI GULLIVER – Bäst i test med 27m torkyta och högkvalitativ design.
 2. BRABANTIA HANGON 25M – Bästa klädstång med generös 25m torkyta.
 3. VILEDA EXTRA – Klassikern med 20m, robust och prisvärd.
 4. SONGMICS TORKSTÄLLNING – Bästa i rostfritt stål, 22m med reglerbar höjd.
 5. BRABANTIA TORKTORN – Bästa torktorn med 23m torkyta.
 6. FOPPAPEDRETTI OCTOPUS – Trendigaste designen med generös torkyta.

Innehållsförteckning

Torkställning - Foppapedretti Gulliver

1. Foppapedretti Gulliver

4,8/5
Bästa torkställning!
Brabantia hangon torkställning

2. Brabantia Hangon 25m

4,7/5
Mycket hängyta
torkställning - vileda extra

3. Vileda Extra

4,5/5
Klassiker
songmics torkställning

4. Songmics Torkställning

4,5/5
Rostfritt stål
Brabantia torktorn

5. Brabantia Torktorn

4,4/5
Bästa torktorn
Torkställning - foppapedretti octopus

6. Foppapedretti Octopus

4,3/5
Trendig

Torkställningar - Topp 6

1. Foppapedretti Gulliver

Torkställning - Foppapedretti Gulliver

Vår favorit!

4,8/5
Specifikationer:

Med över 6000 recensioner och nästintill 5/5 stjärnor i betyg är det kanske inte konstigt att Gulliver från Foppapedretti är vår solklara favorit.

Detta är nämligen en torkställning som har allt. Den är stilren, robust, otroligt praktisk och sväljer dessutom mycket tvätt. Bättre än så här blir det inte. 

Priset ligger absolut högre än de flesta konkurrenterna, men med tanke på den kvalitet du får är det utan tvekan värt det! 

HUVUDFUNKTIONER

 • Robust: En ram av massivt trä samt torkställning och linor av vitmålad alluminium.
 • Flexibel: Flera utfällbara ställ för mer torkyta.
 • 27 meter lina: I helt utfällt tillstånd är hängytan totalt 27 meter lång.
 • Flyttbar: Fyra hjul för smidig förflyttning av torkstället.
 • Enkel att förvara: Viks smidigt ihop till 14 centimeter i bredd.

Användarvänlighet

Torkställningen Gulliver levereras helt monterad med undantag för de fyra hjulen som du snabbt monterar dit på egen hand.

Tack vare att torkställningen har fyra hjul är den enkel att flytta runt även när den är full av tvätt. Två av hjulen är dessutom utrustade med bromsar för att den sedan ska stilla och säkert på sin plats.

Det centrala torkstället består av 8 stycken linor som är cirka 80 centimeter långa. Det går även att utöka vidden på vardera sida med totalt 6 lika långa linor till. Det finns nämligen en hopfälld arm på vardera långsida som enkelt fälls ut vid behov.

Torkstället har även ytterligare fyra utfällbara armar, två stycken på varje kortsida. De två armarna på kortsidan är placerade i två olika nivåer, likt två hyllplan, för att ge optimalt med hängplats.

Du fäller enkelt ihop torkstället för smidig förvaring. Fäll först ner alla armar och lyft sedan av det centrala torkstället på ena kortsidan och fäll sedan ner inåt.

Vik sedan ihop stället och förvara på lämplig plats. Gulliver blir cirka 14 centimeter i hopvikt tillstånd vilket gör att den bland annat lämpar sig bra att förvara bakom dörrar etc.

Torkstället är stabilt även när det är hopvikt och kan stå upp helt på egen hand.

Torkstället har en liten förvaringshylla på ena kortsidan med sex små fack där man kan förvara exempelvis klädnypor. Det ingår 6 stycken specialdesignade klädnypor, utan fjädrar, på köpet.

torkställ gulliver med hängande röd tvätt

Gulliver med alla armar utfällda.

Fördelar

Med hela 27 meter hängyta får du plats med gott om tvätt utan problem. Den smarta designen låter dig dessutom få plats med tvätt i olika längder på ett smidigt sätt.

Denna torkställning är otroligt robust vilket är något som också lyfts fram extra mycket av kunderna. Den massiva träramen i kombination med ställningen i rejäl aluminium andas verkligen kvalitet.

Kvaliteten känns också igen i vikten på produkten som är tyngre än många andra fjäderlätta konkurrenter. Detta är dock inget problem eftersom den lätt flyttas runt på hjul, både i utfällt och hopfällt tillstånd.

Linorna i aluminium är rejäla i kvaliteten snarare än trådtunna och nästintill vassa som hos många av de billiga modellerna. Flera kunder uppger också att det är lagom avstånd mellan linorna så att kläderna inte hänger för tätt.

Att man kan justera hängytan för behov är fantastiskt praktiskt och gör att denna torkställning passar bra i de flesta hem oavsett storlek.

Kombinationen av trä och vit aluminium ger definitivt denna torkställning ett stort skönhetslyft i jämförelse med de andra gamla vanliga modellerna.

Nackdelar

Gulliver ligger definitivt i det högre prissegmentet när det kommer till torkställningar. Det är dock inte obefogat med tanke på den kvalitet och funktionalitet man får för priset.

Det kan svida att behöva lägga ut så mycket pengar för en så vardaglig sak som en torkställning, men det kan det ju vara värt om man slipper att köpa nya men jämna mellanrum?

Vad tycker kunderna?

Foppapedrettis torkställning Gulliver har som sagt oerhört goda omdömen av tusentals kunder. De allra flesta lyfter framför allt fram hur robust och gedigen torkställningen är i kvaliteten och att den är så smidig att vika ihop och förvara. 

Kunderna är också otroligt nöjda med att den rymmer så mycket tvätt som den gör. Många berättar även att de först tvekat på grund av det höga priset, men att de inte ångrat sig en sekund när de väl gjort köpet!

”Det är så bra! Jag har gått igenom så många billiga, rangliga torkställ, jag önskar att jag hade köpt den här för ett år sedan. Även om det är dyrt, är det verkligen värt investeringen, den är så välgjord och rymmer mycket men är fortfarande ganska kompakt och viks lätt.” (Översatt från engelska)

”Jag har velat ha en sådan i evigheter och har inte blivit besviken. Den är väldigt robust och lätt att flytta och förvara.” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

Gulliver är det perfekta torkstället för dig som är trött på att regelbundet behöva byta ut rangliga och billiga torkställningar. Foppapedrettis produkter kostar lite mer, men de håller också otroligt mycket längre.

Förutom lång hållbarhet och god kvalitet får du också en väldigt praktisk torkställning  som dessutom är smidig och enkel att förvara.

2. Brabantia Hangon

Brabantia hangon torkställning

Mycket hängyta

4,7/5
Specifikationer:

*Måtten avser när torkställningen är utfälld/hopfälld

Brabantias stolthet Hangon hamnar tätt efter vinnaren på en välförtjänt andraplats. Hangon är en oerhört omtyckt torkställning och bland alla hundratals omdömen som finns är det flera som säger att detta är den bästa torkställningen de någonsin testat!

Den är är inte bara stabil och högkvalitativ utan har också en väldigt flexibel torkyta. Hangon erbjuder till exempel justerbar höjd på vingarna, en galgstång samt en mindre torkyta nedtill för exempelvis plantorkning. 

HUVUDFUNKTIONER

 • Robust: Torkställningen står stabilt även om du bara använder ena sidan.
 • Justerbar storlek: Den smarta designen gör det möjligt att bara fälla ut den hängyta du behöver.
 • 25 meter lina: Använder du hela hängytan får du plats med upp till tre maskiner tvätt.
 • Justerbara vingar: Vingarna går att höjas för att göra plats åt längre plagg.
 • Flyttbar: Enkel att flytta även när den används.
 • Enkel att förvara: Blir endast 10 centimeter bred i hopvikt tillstånd.

Användarvänlighet

Brabantias Hangon med klädstång erbjuder många olika sätt att torka dina kläder på. 

Klädstången har plats för minst 10 galgar och vardera vinge består av 13 linor som ger plats åt minst lika många plagg.

Det nedre våningsplanet består av 6 stycken linor, perfekta för torkning av underkläder eller för plagg som behöver plantorkas.

Torkställningen har även en lina på vardera kortsida, mellan vardera ben, under det nedre våningsplanet där du kan hänga mindre plagg.

Torkytan är flexibel på många olika sätt. Den smarta designen låter dig använda endast de torkytor du behöver vilket även gör den flexibel i storlek.

Klädstång: Hängställningen som är placerad i mitten behöver bara fällas upp om den ska användas. Vid användning fäller du upp stången och fixerar den med hjälp av skruvarna på vardera sida.

Vingar: Själva huvuddelen av torkställningen består av två såkallade vingar, en på vardera sida om stången. Du behöver endast fälla upp den vinge du ska använda. Båda vingarna går även att höjas.

Hangon är enkel att fälla ihop. Börja med att lossa på skruvarna på sidorna och fäll ner klädstången. Fortsätt sedan med vingarna.

Börja med att fälla ner haken som håller upp vingen och fäll sedan varsamt ned den. Gör likadant med andra sidan.

Avsluta sedan med att ta tag i den nedre torkytan. Dra sedan lätt uppåt och torkställingen viks ihop. Färdigt!

 • Galgöglor: Torkställningen har åtta stycken öglor/krokar, fyra stycken längs vardera långsida.
 • Miljövänlig: Torkställningen är tillverkad i 37 % återvunnet material och går att återvinnas till hela 95 %!
Hangon torkställning med upphängd tvätt

Hangon torkställning från Brabantia med all torkyta utfälld.

Fördelar

25 meter torkyta räcker gott och väl åt 2-3 maskiner tvätt. Detta är därför en helt perfekt torkställning till en barnfamilj eller ett större hushåll.

Detta är utan tvekan en välgjord och stabil torkställning vilket också nämns gång på gång i recensionerna. Att den fortfarande är stabil att hänga tvätt på när endast ena vingen är utfälld talar väldigt mycket för hur hög kvaliteten är.

Klädstången är otroligt praktisk, men även flexibel. Fäll upp den när den behövs och ha den nerfälld den inte används.

Eftersom stången bygger på höjden är detta är ett utmärkt sätt att ge möjligheten till att hänga upp mer tvätt utan att ta särskilt mycket mer plats.

Att endast fälla upp de torkytor man behöver är fantastiskt praktiskt och smidigt. Detta gör att torkställningen tar mindre plats när du inte har så mycket tvätt att torka, till skillnad mot andra torkställningar som tar lika mycket plats oavsett tvättmängd.

Nackdelar

Designen till Hangon är så noga uttänkt att vi inte kan hitta några negativa kommentarer alls bland alla hundratals omdömen som finns.

Vad tycker kunderna?

De positiva kommentarerna från kunderna har inget stopp när det kommer till denna torkställning! Det är sällan alla kunder är så överens, men i detta fall verkar princip alla vara lika häpna över hur högkvalitativ och robust torkställningen är.

Torkställningen får också väldigt mycket beröm för hur väl genomtänkt torkytan är samt hur mångsidig den är då det räcker att fälla ut de ytor man faktiskt ska använda.

”Detta är ett torkställ av hög kvalitet – mycket stabil och välgjord. Jag märkte definitivt att det är mycket mer robust än vanliga torkställ och har massor av höjdjusteringsalternativ för ökad flexibilitet. Den rymmer bokstavligen massor av tvätt med klädstången som extra fördel.” (Översatt från engelska)

”Wow var ska jag börja? Jag tvättar så mycket varje dag och kämpar alltid med att få den torr, så när jag såg den här blev jag så glad, jag får plats med så mycket på den vilket sparar så mycket tid för mig.  Jag skulle definitivt rekommendera, denna torkställning är ett måste” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

Hangon är den rätta torkställningen för dig som behöver mycket hängyta och som vill ha flexibilitet i hur du hänger upp din tvätt.

Förutom att traditionellt hänga upp tvätten på linor kan du även hänga den på galgar på den praktiska klädstången eller varför inte använda de inbyggda galgöglorna?

Du har även ett nedre plan perfekt för plantorkning. Som om inte detta vore nog är denna torkställning extremt stabil och robust i kvaliteten.

3. Vileda Extra

torkställning - vileda extra

Klassiker

4,5/5
Specifikationer:

På andra plats hittar vi Viledas 20 meter långa torkställning Extra. Den har toppbetyg av tusentals kunder och är dessutom väldigt prisvärd.

Detta är en klassisk torkställning i vitmålat stål med korslagda ben och två utfällbara armar. Det som skiljer den mot liknande modeller är framförallt den robusta kvaliteten med kraftiga torklinor.

Den har även en praktisk sockhängare samt klämma som låser ställningen när den är hopvikt. 

HUVUDFUNKTIONER

 • Robust: En kraftig ram av vitmålat stål ser till att torkställningen orkar bära även tyngre tvätt.
 • 20 meter lina: Rymmer cirka två maskiner tvätt.
 • Flyttbar: Två hjul låter dig flytta på torkstället smidigt och enkelt.
 • Enkel att förvara: Viks smidigt ihop till cirka 6 centimeter i bredd.
hopvikt torkställning från vileda

Ett säkerhetslås ser till att torkställningen håller ihop när den är hopfälld.

Användarvänlighet

Viledas torkställning med 20 meter lina är stor och rymlig med en stabil stålram. Detta  är en mycket klassisk torkställning på många sätt och vis, men sticker också ut på flera sätt:

Vid stora mängder tvätt kan man fälla ut de två armarna på kortsidorna för ännu mer torkyta.

På ena långsidan sitter även en smart hängfunktion för mindre plagg, perfekt för att torka exempelvis strumpor och trosor.

Torkställningen är oerhört enkelt att fälla ihop och blir då endast 6 centimeter i bredd.

En praktisk klämma håller dessutom ihop ställningen när det är hopvikt vilket ser till att armar och ben inte fälls ut under tiden det förvaras. 

Torkställningen har två hjul som gör det lätt att flytta på även när det används.

vileda sockhängare på torkställning

Viledas torkställ inkluderar sockhängare med plats för tio stycken strumpor.

Fördelar

20 meter lina sväljer upp till två maskiner tvätt vilket räcker bra för en familj på tre till fyra personer.

Tusentals kunder är berömmer torkställningen för att den känns mycket stabil även när den är fylld med mycket tvätt.

Linorna i aluminium är kraftiga i omfång vilket gör att tvätten hänger mer stabilt, men också att du slipper skarpa och irriterande torklinjer.

Med tanke på det man får för pengarna är priset väldigt överkomligt, något som också syns tydligt bland kundernas recensioner.

Nackdelar

Något som är en återkommande faktor bland de mindre positiva omdömena är att linorna har en tendens att lossna efter ett tag. Detta kan dock självklart bero på många olika faktorer.

Vad tycker kunderna?

Av många tusentals omdömen är ungefär 90% väldigt nöjda med sin torkställning från Vileda. De faktorer som får extra mycket beröm är framför allt priset samt hur stabil och rymlig den är.

De som är negativa riktar främst din kritik till paketeringen vid leverans som de tycker är undermålig. Flera kunder har nämligen fått skadade torkställningar levererade till sig.

”Fälls lätt och kompakt, mittdelen är jättebra så att du kan få plats med stora saker på dem, som stora jumprar, lakan etc., gott om hängutrymme, lätt och lätt att hantera, när den är öppen står den bra och stabilt. Önskade att jag hade köpt den för flera år sedan. Bra pris och snabb leverans mycket nöjd och kan varmt rekommendera.” (Översatt från engelska)

”Torkställningen verkar bra men kom i den tunnaste cellofanförpackning man kan tänka sig. Kan inte återanvändas! Det behöver inte sägas att en del saknades. Jag har kvar att försöka packa om den för att skicka tillbaka den. Inte glad!” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

Vileda Extra är en till utseendet klassisk torkställning som rymmer gott om tvätt och som dessutom är mycket praktisk att torka både stora som små plagg på. Den skadar inte att den också är väldigt prisvärd.

4. Songmics torkställning

songmics torkställning

Rostfritt stål

4,5/5
Specifikationer:

*Måtten avser när torkställningen är utfälld/hopfälld

En välförtjänt tredjeplats får till Songmics torkställning i rostfritt stål. Hel unikt för denna torkställning är att den har stänger istället för linor att hänga kläderna på! Med denna torkställning blir det alltså slut med tydliga och oönskade veck på kläderna.

Den är dessutom reglerbar i höjden vilket är optimalt för när du behöver torka exempelvis handdukar.

HUVUDFUNKTIONER

 • 22 meter torkyta: Totalt 33 stänger ger dig en rymlig torkyta med plats för cirka två fulla tvättar.
 • Flera torkmöjligheter: Torkytan är uppdelad i två nivåer där nedre delen lämpar sig perfekt för mer ömtålig tvätt som behöver plantorkas.
 • Rostfritt stål: Tålig ställning som står emot fukt.
 • Reglerbar höjd: Översta planet är uppdelat i två ”vingar” varav båda är höjbara. 
 • Enkel att förvara: Viks smidigt ihop och blir då cirka 8 centimeter bred.

Användarvänlighet

Songmics rostfria torkställning är redo att användas direkt vid leverans då den skickas helt färdigmonterad.

Torkställningen är hel tillverkad i rostfrittstål förutom några få detaljer i plast. Värt att veta är att den är något högre än många andra torkställningar. De flesta torkställ är mellan 95-105 centimeter höga medan denna 113 centimeter hög.

Torkställningen klarar av att bära en maxvikt av 35 kilo vid jämnt fördelad tvätt.

Torkytan är uppdelad i två våningsplan. Det översta är 157 centimeter långt och består av två ”vingar” som är reglerbara i höjden. I normalt tillstånd utgör de båda ett helt våningsplan.

Det nedre planet är däremot uppdelat i tre delar. Dessa mindre torkytor är perfekta för mindre plagg eller för plagg som behöver plantorkas.

De två ”vingarna” går alltså att höjas för att ge plats åt längre tvätt. Ställningen är 114 centimeter i normalt läge och kan höjas till 136 eller 171 centimeter. Båda armarna behöver inte höjas på samma gång förutsatt att vikten tillåter.

Torkställningen viks snabbt och smidigt ihop och blir endast 8 centimeter bred.

Ena kortsidan av torkställningen är utrustad med 27 stycken strumpklämmor.

Songmics låter dig justera höjden på torkställningen efter behov.

Fördelar

22 meter torkyta är utan tvekan tillräckligt med plats för de flesta hushåll förutsatt att man tvättar regelbundet.

Detta är en helt fantastisk funktion som man ser förvånansvärt lite bland dagens torkställningar. Detta löser helt det vanligt förekommande problemet att vissa plagg och exempelvis lakan och handdukar är för långa för att hängas på tork.

Vi tycker personligen att detta är en stor fördel eftersom det är mycket skonsammare för kläderna. De hänger också till sig mycket snyggare när de torkar.

Nackdelar

Detta är egentligen ingenting vi själva tycker är särskilt avgörande, men det var några kunder som påpekade detta i recensionerna. Det kan därför vara bra att veta att stängerna alltså är för breda för klädnypor.

songmics torkställning med hängande tvätt

Songmics rostfria torkställning med hängande tvätt.

Vad tycker kunderna?

Songmics torkställning i rostfritt stål har väldigt många omdömen varav över 90% är positiva sådana. 

Det som nämns allra mest är hur tålig och robust den är samt att den rymmer gott om tvätt.

Bland de negativa kommentarerna är det flera som nämner att den välts omkull lätt av blåst samt att den rostar efter ett tag. Alla de torkställningar som omnämns i dessa fall har dock använts utomhus vilket den inte är rekommenderad för.

”Jag älskar den här saken. Jag hade en till som jag köpte för flera år sedan. Använde den i cirka 7 år tills jag skadade den av misstag. Den här (ny version) är mer hållbar. Väldigt stadig och ser ut att hålla ännu längre, förutsatt att jag inte är dum och förstör den.” (Översatt från engelska)

”Denna torkställning är  mycket robust men inte för tung, en riktig kvalitetsprodukt. Jag är handikappad och sitter i rullstol så det är en perfekt höjd för mig, jag kan inte använda en tvättlina så hela min veckovisa tvätt kommer att torkas här, gott om plats och lite till. Det är idealiskt i det här vädret eftersom jag kan torka mina kläder på trädäcket, under vintern är den bra att använda inomhus eftersom den inte är för skrymmande.” (Översatt från engelska)

”Det är bara trevligt att titta på! Mycket svag och instabil! Stöd behövs även med lite vind!” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

Detta är en torkställning som skiljer sig från mängden på många sätt och vis. Den är tillverkad i rostfritt stål och har en hängyta bestående av stabila stänger istället för linor. 

Ett annat plus är att den är reglerbar i höjden vilket är en stor fördel om du vill kunna torka längre typer av tvätt på din torkställning.

5. Brabantia torktorn

Brabantia torktorn

Torktorn

4,4/5
Specifikationer:

*Måtten avser när torkställningen är utfälld/hopfälld

Fjärdeplatsen skiljer sig en del i utseendet från de övriga torkställningarna i toppen. Här hittar vi nämligen ett torktorn från Brabantia. En stor fördel med denna är att den endast tar upp 1 kvadratmeter i golvyta!

Detta är alltså ett väldigt bra alternativ bra för dig som har ont om plats hemma. Dessutom rymmer den mycket tvätt och är robust och tålig i kvaliteten.

HUVUDFUNKTIONER

 • 23 meter torkyta: Totalt tre nivåer med torkyta som rymmer drygt två maskintvättar.
 • Flexibel torkyta: Fyra höjbara vingar samt ett icke flexibelt torkplan för exempelvis plagg om behöver plantorkas.
 • Barnlås: Låsfunktionen förhindrar att torkställningen faller ihop och underlättar även vid förflyttning.
 • Enkel att förvara: Viks snabbt och enkelt ihop och tar då endast upp fem centimeter i bredd.
 • Finns i två olika färger: Brabantia torktorn finns även i aluminium.

Användarvänlighet

Brabantias torktorn är en praktisk och flexibel torkställning med många olika torkmöjligheter. 

Detta användbara torkställ har även skyddskåpor på undersidan för att undvika repor på golv.

Torkstället är uppdelat i tre olika våningsplan. De två övre våningsplanen består av två ”vingar” vardera. Dessa vingar går att reglera i höjd för att ge plats åt exempelvis byxor eller handdukar.

Det nedersta våningsplanet går inte att reglera i höjd, men lämpar lika bra för hängande tvätt som för plagg som behöver plantorkas.

Torkställningen viks enkelt ihop och blir då 135 centimeter hög samt 5 centimeter bred.

Fördelar

23 meter hängyta räcker gott och väl till två fulla maskiner och passar alltså bra för de flesta hushåll.

Även om höjden på vingarna inte går att höja lika mycket som på Songmics modell är detta fortfarande väldigt användbart. Detta syns också tydligt bland recensionerna.

Tack vare att torkytan byggs på höjden tar denna torkställning endast upp en ynka kvadratmeter på golvet. Detta gör den helt perfekt för dig som bor trångbott eller som helt enkelt bara vill ha kvar mer utrymme i rummet.

Med tanke på priset förväntar man sig en produkt av god kvalitet och av recensionerna att döma är det precis vad man får. Majoriteten av torktornets omdömen lyfter fram hur stabil och hållbar denna torkställning är. Stort plus för det!

Nackdelar

Hjul hade varit önskvärt för att enklare kunna förflytta torktornet både i hopfällt och utfällt tillstånd.

brabantia torktorn - hopfällt och utställt

Vad tycker kunderna?

Kunderna verkar vara väldigt överens om att detta är toppenprodukt. Det som får mest lovord är den höga kvaliteten, flexibiliteten i torkmöjligeheter samt att den tar upp så lite plats.

De som är mer tveksamma är inte många, men de negativa omdömen handlar om att produkten levererats repad eller skadad på något sätt.

”Jag valde detta för att jag ville kunna torka ett byte av dubbelsängkläder på en och samma gång samt plantorka tröjor på vintern. Den tar upp mindre golvyta än andra torkställ men är högre, vilket passade mig. Det var dyrt men det är välbyggt och efter att ha använt det tycker jag att det var väl värt den extra kostnaden.” (Översatt från engelska)

”Jag har provat många torkställningar och denna verkar väldigt robust. Jag gillar hur du kan ändra strukturen beroende på hur mycket tvätt du har. Fälls ihop och sätts ihop enkelt.” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

Brabantias torktorn är inte bara hållbart och rymmer mycket tvätt, det är också väldigt smidigt då det tar upp väldigt lite golvyta. 

Dessutom ger det dig möjlighet att torka kläder och annan tvätt i alla möjliga olika mängder och storlekar.

6. Foppapedretti Octopus

Torkställning - foppapedretti octopus

Trendig

4,3/5
Specifikationer:

*Måtten avser när torkställningen är utfälld/hopfälld

Den trendiga och stilrena Octopus kommer precis som vinnaren, Gulliver, från Italienska Brabantia. Den är fantastiskt snygg i designen och ser snarare ut som en inredningspryl än en torkställning.

Den är dock så mycket mer än ett vackert utseende! Octopus är nämligen väldigt praktisk med flexibla torkarmar som går att fälla in och ut efter behov. En annan fördel är att den tar upp mycket begränsad golvyta vilket gör den enkel att placera.

HUVUDFUNKTIONER

 • Torkyta:18 stycken armar i trä ger plats åt gott om tvätt.
 • Flexibel torkyta: Du behöver endast fälla ut de armar du behöver använda.
 • Enkel att förvara: Fälls smidigt ihop och är enkel att förflytta till önskad förvaringsplats.
 • Finns i två olika färger: Torkställningen Octopus finns även med vita armar i aluminum.

Användarvänlighet

Det råder ingen tvekan om att Foppapedrettis Octopus är nytänkande både när det kommer till design och funktion. Den ser inte ut som någon annan torkställning på marknaden och fungerar inte heller som andra hederliga torkställningar.

Utan att veta säkert gissar vi att Foppapedretti tagit inspiration från ett pastatorkställ vilket ofta är väldigt likt i designen – genialiskt tycker vi!

När torkställningen inte används är ställningens armar och ben infällda i ett vitt skyddsrör av PVC plast. 

När du ska använda torkställningen låser du upp skyddskåpan genom att trampa på låspedalen. Dra sedan i knoppen på ovansidan kåpan för att släppa ut benen. När benen är utfällda kan du fälla ut de armar du önskar använda.

Torkställningen har totalt 18 armar varav 4 av dem har urgröpta jack för galgar. Du behöver endast fälla ut de armar du vill använda vilket ger dig stor flexibilitet över hur du torkar dina plagg.

Behöver du inte torka så många plagg kan du exempelvis placera torkställningen i ett hörn genom att endast fälla ut hälften av armarna.

När du är klar med torkställningen fäller du först in alla armar igen. Ta sedan tag i knoppen och fäll in benen. Håll kvar i knoppen och tryck ner röret mot golvet tills låset klickar till.

Foppapedretti Octopus med kläder som hänger på tork

Fördelar

Vid första anblicken ser det kanske inte ut som att den rymmer så mycket tvätt, men du kommer att bli förvånad. Många kunder berättar att de är överraskade över hur mycket tvätt de faktiskt får plats med!

En snyggare torkställning har nog aldrig skådats. Den är dessutom lika snygg både som hopfälld och när den används.

När den förvaras ser den mer ut som en inredningsdetalj än någonting annat. Ingen kommer att tro att det i själva verket är en torkställning.

Den tar upp väldigt lite golvyta när den används och är väldigt liten och smidig när den är hopfälld för förvaring.

Att man kan fälla in och ut armarna ger stora valmöjligheter när du ska hänga din tvätt. Beroende på vad du tvättar kan du exempelvis hänga plagg på varje arm eller fälla ner vissa armar för att göra plats för torkande plagg på galgar.

En kund beskrev till och med hur hon använder vissa av armarna för att plantorka plagg på.

Nackdelar

Det enda negativa vi kan hitta med Octopus är att vissa kunder upplever att den kan bli något ostadig om vikten inte är välbalanserad.

Vad tycker kunderna?

Octopus torkställning har flera hundra omdömen varav närmare 80% är femstjärniga!

Många köpte torkställningen främst på grund av utseendet, men efter användning är de också väldigt imponerade över hur praktisk den är. Den får också mycket beröm över hur snygg den är när den förvaras.

”Köpt för att ersätta en mycket gammal torkställning som hade gått sönder. Å ena sidan tänker du ’hur mycket?!’ Men den har redan gjort sig själv till en fast favorit för sin mångsidighet. Den är snygg och praktisk och dess kapacitet är enorm. Vi gillar speciellt att du kan använda den i ett hörn eller mot en vägg.” (Översatt från engelska)

”Octopus är en utmärkt produkt för torkning. Sparar utrymme och ser ut som en del av möblerna när den förvaras.” (Översatt från engelska)

SAMMANFATTNING

Octopus är den perfekta torkställningen för dig som är noga med estetiken, men som samtidigt vill ha något funktionellt och praktiskt.

Den kostar lite mer än ett traditionellt torkställ, men det kan det ju vara värt!

Så jämförde vi
torkställningarna

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av torkställningar via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

I undersökningen har vi främst fokuserat på följande faktorer:

 • Torkyta: Hur mycket tvätt får plats?
 • Kvalitet: Hur robust är torkstället? Vad är maxvikten för upphängd tvätt?
 • Funktionalitet: Hur praktisk är torkställningen? Vilka funktioner har den? Hur mycket plats tar den?
 • Design: Hur ser den ut? Är den modern eller mer traditionell i designen?
 • Pris: Hur mycket kostar torkställningen? Är priset rimligt för det man får?

Vill du veta mer om vad du bör tänka på innan ditt köp har vi även gjort en köpguide för torkställningar som du gärna får läsa.

Din guide till att hitta den perfekta torkställningen

Hur väljer jag rätt torkställning?

Ett så alldagligt köp som detta kan verka obetydligt och det är lätt hänt att man köper första bästa torkställning man stöter på. Detta är ofta ett stort misstag eftersom man då inte vet vad man köper.

Alla har sina förutfattade meningar om vad är en torkställning är och vad man förväntar sig av den. Eftersom det finns så många olika varianter idag är det därför lätt att man blir besviken om man inte är påläst om produkten.

För att hjälpa dig hitta rätt torkställ för just ditt hushåll har vi gjort en guide över de viktigaste sakerna att tänka på innan ett köp.

I guiden går vi igenom följande punkter:

 • Olika typer av torkställningar
 • Att välja rätt storlek
 • Olika funktioner
 • Olika material
 • Förvaring av torkställningen
 • Budget
 • Andra viktiga faktorer

Olika typer av torkställningar

Idag finns väldigt många olika varianter av torkställningar på marknaden. Allt från traditionella modeller till mer trendiga och exklusiva varianter.

Här nedan hittar ni de allra vanligaste:

 • Klassikern: Ställning i aluminium (ofta vitlackerad) med korslagda ben och horisontalt gående linor.
 • Torkställning med vingar: Liknar ovanstående modell, men har en vinge på vardera kortsida med vertikalt gående linor.
 • Två våningsplan: Liknar ofta torkställningen med vingar, men har även torkyta på ett undre våningsplan.
 • Torktorn: En torkställning med mindre golvyta som har tre eller fler våningsplan.
 • Vägghängd torkställning: Monteras på väggen för att undvara golvyta.
Torkställning med vingar
Torkställning med vingar.

Att välja rätt storlek

Beroende på hur många ni är i familjen kan vara avgörande för hur stor torkställning ni behöver. 

En torkställning med 20 meter lina brukar rymma ungefär två fulla maskiner tvätt vilket kan vara ett bra riktmärke att gå efter.

Detta är en väldigt vanligt förekommande torkyta bland torställningar idag och brukar räcka för de flesta familjer, men det finns även ännu större.

Olika funktioner

Många torkställningar erbjuder extra funktioner som kan vara bra att veta när du söker efter din perfekta torkställning.

Här är några av de viktigaste:

 • Reglerbar höjd: Låter dig justera höjden för att göra plats åt längre plagg.
 • Plantorkning: Har ett särskilt plan lämpat för plantorkning (går även att gänga kläder på).
 • Plats för galgar: Särskilda ytor designade för att torka plagg på galgar.
 • Värme: Torkar plaggen snabbare med hjälp av el.
 • Hjul: Två eller fyra hjul för enklare förflyttning.
 • Strumphängare: Tillhörande strumpklämmor som är fästa i ställningen.

Olika material

Det vanligaste materialet när det kommer till torkställningar är utan tvekan aluminium. Denna är ofta lackerad i vitt, men finns idag även i alla möjliga olika färger.

Material såsom trä och plast förekommer också. Plast är dock inte särskilt vanligt även om det ofta används på detaljer för ställningar i både aluminium och trä.

Torkställning i trä.

Förvaring av torkställningen

Det vanligaste materialet när det kommer till torkställningar är utan tvekan aluminium. Denna är ofta lackerad i vitt, men finns idag även i alla möjliga olika färger.

Material såsom trä och plast förekommer också. Plast är dock inte särskilt vanligt även om det ofta används på detaljer för ställningar i både aluminium och trä.

Din budget

Som med allting annat styr självklart din budget till viss del över vilken torkställning du kan köpa. Det är dock viktigt att tänka långsiktigt och att inte bli dumsnål.

Allt för många gör misstaget och köper en billig variant som de sedan behöver byta ut efter relativt kort tid. Lägger man lite mer pengar får man ofta en mer robust och funktionell torkställning som håller mycket längre.

Detta blir trots allt billigare i slutändan samtidigt som den sannolikt gör upphängningen av din tvätt till en mycket trevligare upplevelse.

Andra viktiga faktorer

När du söker efter en torkställning finns det även andra viktiga frågor du bör ställa dig.

Hur tätt är linorna placerade?

Den optimala torkställningen har linor som inte sitter för tätt, men inte heller för glest placerade. Du vill att det ska finnas tillräckligt med luft emellan plaggen så att de torkar snabbare samtidigt som du vill ta vara på så mycket torkyta som möjligt.

Någonstans mellan 5-6 centimeter brukar vara lagom avstånd mellan linorna.

Hur kraftiga är linorna?

Ju kraftigare lina desto mer stabilt och skonsamt hänger dina kläder. Tunna linor skär in mer i kläderna och lämnar ofta efter sig skarpa veck när dina plagg torkar.

Med kraftigare linor undviker du detta samtidigt som de också torkar snabbare eftersom det kommer mer luft emellan.

Har torkstället halkskydd?

Ska torkställningen stå på ett känsligt golv kan det vara bra att kontrollera hur undersidan av benen ser ut. Finns det halkskydd eller några skyddskåpor som skyddar golvet? Om inte, kan det vara bara att köpa till det.

Pojke som hänger upp tvätt på ett torkställ med kraftiga linor.

Sammanfattning

Innan du köper en torkställning är det bra att ha koll på vilka olika modeller och funktioner det finns att välja bland på marknaden idag.

De viktigaste faktorerna att ta hänsyn till är bland annat hur mycket torkyta du behöver, hur du kommer att förvara torkställningen samt vilken typ av torkyta du behöver.

Vill du exempelvis ha en avsedd yta för att plantorka vissa plagg eller vill du kunna höja torkställningen för att kunna torka lakan etc?

Genom att veta vad du söker efter kommer köpet både bli enklare och mer lyckat!

1

VÅR FAVORIT!
Torkställning foppapedretti gulliver
4.8/5

2

Mycket hängyta
Brabantia hangon torkställning
4.7/5

3

Klassiker
torkställning - vileda extra
4.5/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *