Textilvårdsmaskin 2024 – Bäst i test av textil- och mattvätt (Med köpguide)

En textilvårdsmaskin låter dig tvätta dina mattor och soffor som ett proffs. Med en textilvårdsmaskin slipper du nämligen kemtvätt och krångliga inlämningar av stora mattor.

Textilvårdsmaskiner finns i allt från renodlade mattvättar och textiltvättar till allroundmodeller som rengör det flesta textililerna i hemmet. Vi har jämfört 4 textilvårdsmaskiner med olika funktioner för att du ska hitta rätt modell för just dig.

Textilvårdsmaskin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon, Proshop och Proffsmagasinet. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut alla produkter genom noggrann undersökning.

Textilvårdsmaskiner - Topp 4

Upptäck de 4 bästa textilvårdsmaskinerna och mattvättarna 2023 enligt vår jämförelse:

 1. Bissell Proheat 2X Revolution – Bästa mattvätt med tre olika rengöringslägen. Även bra på soffor och klädslar!
 2. Vax SpotWash – Bäst för fläckar, klädslar och madrasser.
 3. Kärcher SE 4002 – Bästa allroundmaskin med stor vattentank och hög sugrkaft.
 4. Bissell multiclean spot and stain 4720M – Billigast fläckrengöring med fyra olika munstycken.
Textilvårdsmaskin - Bissell Proheat 2x revolution mattvätt
1. Bissell Proheat 2X Revolution

Vårt betyg:

4,3/5
Bästa textilvårdsmaskin!
Vax spot clean textilvårdsmaskin
2. Vax SpotWash

Vårt betyg:

4,1/5
Bäst för fläckar och klädslar
Kärcher textilvårdsmaskin SE 4002
3. Kärcher SE 4002

Vårt betyg:

4,1/5
Bästa allroundmaskin
Textilvårdsmaskin - Bissell multiclean spot and stain
4. Bissell multiclean spot and stain 4720M

Vårt betyg:

4/5
Billigast fläckrengöring
Innehållsförteckning

1. Bissell Proheat 2X Revolution - Bästa textilvårdsmaskin!

Bästa mattvätten på listan. Har dessutom munstycke för rengöring av mindre områden såsom soffor, trappor och madrasser. 

Textilvårdsmaskin - Bissell Proheat 2x revolution mattvätt

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer:
Rengöring 90%

Rengör väldigt effektivt, speciellt på mattor. Munstycket för klädslar kunde dock varit något större.

Funktioner 85%

Många smarta funktioner inklusive uppvärmd rengöring och två olika rengöringslägen.

Pris 90%

Prislappen är relativt hög, men inte alls så hög som den hade kunnat vara. Priset är definitivt rättvist för en så här bra maskin.

Ljudnivå 65%

Här ligger den största svagheten. Maskinen låter väldigt högt och och är också den mest högljudda på listan.

Användarvänlighet 90%

Maskinen har stor tankkapacitet och är relativt enkel att rengöra. Den har dessutom lång sladd vilket underlättar i städningen. Snabb torktid!

Är det en mattvätt du är ute efter kan du sluta leta! Denna mattvätt och textilvårdsmaskin från Bissell har en fantastisk rengörings- och uppsugningsförmåga och gör dina mattor som nya igen.

Den erbjuder också den kortaste torktiden på under en timme tack vare det enklare expressläget.

Som om detta inte vore nog kan du även rengöra soffor, madrasser, bilklädslar och andra textilier genom att koppla på tillhörande slang och munstycke!

Huvudfunktioner

 • Uppvärmd rengöring: Bissells HeatWave Technology ser till att smuts och fläckar avlägsnas mer effektivt.
 • Dubbla tankar. Separata tankar för rent respektive smutsigt vatten för mer effektiv rengöring.
 • Kraftfull uppsugningsförmåga. Surroundsugningen ger möjlighet till en kortare torktid på cirka en timme med expressinställningen.
 • Roterande borstar. Två rullar med totalt 12 rader borst rengör mattan på djupet.
 • Rengör både mattor och klädslar. Anslut den tillhörande slangen med textilmunstycket för att rengöra och ta bort fläckar på andra textilier.

Användarvänlighet

Bissell Proheat 2x Revolution levererades direkt i sin orginalkartong, men var välpaketerad invändigt med gott om frigolit så att maskindelarna låg väl skyddade. Ett stort plus är att det gick förvånansvärt fort att sätta ihop maskinen och komma igång med städningen.

Det enda man behöver göra är att klicka fast handtaget i textilvårdsmaskinen, skruva fast uppsamlingskroken för sladden samt sätta de båda tankarna på plats och maskinen är klar att användas!

Bilden nedan visar hur Bissell proheat revolution levererades samt hur den såg ut när vi monterat ihop den.

Bissell proheat revolution - Test
Textil- och mattvätt

En stor fördel med Bissell Proheat 2 x Revolution är att den kan användas både som textilvårdsmaskin och mattvätt. Dessutom har den hela tre olika rengörinslägen – ”express clean”, ”deep clean” och ”max clean”. Tack vare detta har du möjlighet att både djuprengöra mattor och möbler eller bara fräscha upp dem lite lätt beroende på behov. 

 • Express clean: Används vid lättare rengöring och har en snabbare torktid på cirka en timme.
 • Deep clean: En mer grundlig rengöring som effektivt tar bort ingrodd smuts och fläckar.
 • Max clean: Rengöring av större områden eller för ordentligt ingrodd smuts eller extra svåra fläckar.

För att komma igång med rengöringen behöver man först fylla på renvattentanken med vatten och rengöringsmedel. Vattentanken har dessutom markeringar som visar både hur mycket vatten och rengöringsmedel du behöver fylla på med för alla tre lägen.

Bilden nedan visar Bissell Proheat Revolutions rengöringslägen samt markeringarna för vatten och rengöringsmedel.

Mattvätt

För att börja använda Bissell proheat revolution väljer du helt enkelt vilket rengöringsläge du vill använda och sätter sedan igång den.

Vid rengöring av matta trycker du ner knappen på undersidan av handtaget samtidigt som du för maskinen framåt, över önskat område. Detta blötlägger området med vatten och rengöringsmedel. Sedan släpper du knappen och för maskinen tillbaka mot dig igen för att suga upp fukt och smuts.

Att använda Proheat 2x  Revolution som mattvätt är alltså otroligt enkelt. Glöm bara inte att släppa handtaget emellanåt för att suga upp vattnet annars är risken att mattan blir alldeles för blöt.

Hur blev resultatet?

Eftersom mattan jag rengjorde var inköpt för ungefär ett år sedan utan att blivt rengjord en enda gång valde jag att köra maskinen på det mest djuprengörande läget, ”max clean”. Resultatet lät verkligen inte vänta på sig utan man såg genast en otroligt stor skillnad redan första gången jag drog maskinen bakåt.

När jag var klar med hela mattan både kändes och såg mattan ut som helt ny igen. Dessutom var den bara fuktig och absolut inte blöt efter rengöringen. 

Bilden nedan visar hur bra Bissell Proheat 2X Revolution rengjorde mattan.

Resultat - Mattvätt bissell proheat 2x revolution
Textiltvätt

För att rengöra exempelvis soffor eller bilklädslar kopplar du på slangen med tillhörande munstycke på maskinen.

Tekniken är densamma som vid mattvätt, håll nere knappen för blötläggning och släpp den sedan för att suga upp smuts och överflödigt vatten.

Rengöring av maskinen

För att hålla maskinen ren behöver tankarna tömmas efter varje användning. För att rengöra smutstanken ordentligt kan man skruva loss undersidan på tanken.

Har du använt slangen ska denna också rengöras genom att suga upp rent ljummet vatten efter användning.

Fördelar

Rengöringsresultatet av mattor är verkligen natt och dag. Jag kunde nästan inte tro på vad jag såg när jag körde maskinen fram och tillbaka över mattan. Jag rekommenderar verkligen Bissell Proheat 2x Revolution till alla som vill ha en lättanvänd och effektiv mattvätt.

Detta är den enda maskinen som erbjuder en snabbrengöring vilket är ett stort plus. Perfekt när du behöver kortare torktid!

Detta är främst en mattvätt och det är också inom detta område maskinen briljerar. Det är dock väldigt smidigt att det också finns ett munstycke för rengöring av soffor och dylikt.

Nackdelar

Detta är tyvärr den maskin som låter allra mest på listan. Detta är också i stort sett det enda som en del kunder klagar på.

Vad tycker kunderna?

Bissell Proheat 2X Revolution har tusentals omdömen. Majoriteten är oerhört nöjda med hur den verkligen rengör mattorna på djupet.

Även textiltvätten med slang och munstycke får goda betyg i rengöring även om detta kan vara tidskrävande av större områden då munstycket är relativt litet.

Maskinen får även lite kritik för att den kan kännas något plastig för priset.

”Gör verkligen vad den ska, jag är helt nöjd. Mattan var mycket lätt att rengöra och  mycket nöjd med sugkraften.” (Översatt från tyska)

”Denna mattvätt var definitivt värd att köpa för mig. Leveransen kom mycket snabbt, som vanligt från Amazon. Jag testade den omedelbart och var mycket imponerad av rengöringen. Skulle köpa den igen när som helst.”

2. Vax SpotWash - Bäst för fläckar och klädslar

Bästa alternativet för dig som vill ha en liten och smidig maskin för fläckborttagning.

Vax spot clean textilvårdsmaskin

Vårt betyg:

4,1/5
Specifikationer:
Rengöring 90%

Väldigt effektiv maskin för fläckrengöring och rengöring av mindre ytor. Kan även användas som mattvätt, men är mer tidskrävande.

Funktioner 75%

Ett stort plus är att maskinen även kan användas för att suga upp spill på golv. Den har även en smidig självrengöringsfunktion för slangen. 

Pris 80%

Något dyr för en textilvårdsmaskin av denna storlek, men användarvänligheten och den höga rengöringsförmågan rättfärdigar priset.

Ljudnivå 80%

Enligt användare låter den inte mer än en vanlig dammsugare vilket är acceptabelt med tanke på den goda uppsugningsförmågan.

Användarvänlighet 80%

Enkel att använda och har större tank än den likvärdiga fläckrengöraren från Bissell (multiclean spot and stain). Den är också lättare att göra rent, men har kortare slang.

Är effektivitet och smidighet det viktigaste för dig? Då är Vax Spotwash den rätta textilvårdsmaskinen för ditt hem!

Den har en smal och smidig design vilket gör att den är lätt att förvara och den är dessutom otroligt effektiv mot fläckar.

Detta är alltså maskinen för dig som snabbt och enkelt vill kunna få bort fläckar på dina textilier. Perfekt för dig med småbarn eller husdjur i hushållet!

Huvudfunktioner

 • Rengör både textil och golv. Två olika munstycken gör att du kan tvätta rent klädslar, mattor och andra textilier såväl som spill på hårda golv.
 • Lätt att göra rent. Smutstanken går att öppna upp ordentligt för noggrann rengöring.
 • Självrengörande slang. Slangen spolas ur för att ta bort smutsrester efter användning.
 • Enkel att förvara: Textilvårdsmaskinen har en extra smal design för att ta så lite plats som möjligt när den inteanvänds.

Användarvänlighet

Maskinen är väldigt enkel att förstå och komma igång med. Man börjar med att fylla på renvattenbehållaren med vatten.

Tydliga markeringar visar sedan exakt hur mycket vatten respektive rengöringsmedel du behöver fylla på med beroende på om du ska rengöra ett mindre eller större område. 

Textil- och mattvätt

Vax Spotwash kommer med två olika borstar till munstycket, en med mjuk borste för skrubb och rengöring av textilier och en gummiborste för hårda golvytor.

För att komma igång med rengöringen fäster du helt enkelt önskad borste på munstycket och sätter på maskinen.

Textiltvätt: Vid rengöring börjar man att blötlägga området med vatten och rengöringsmedel genom att trycka på knappen på munstycket. Du använder sedan borsten för att skrubba fläcken eller området försiktigt fram och tillbaka.

Släpp sedan knappen och luta munstycket något framåt och dra det bakåt för att fånga upp all smuts och vätska.

Rengöring av maskinen

Båda vattentankarna behöver sköljas ur efter varje användning. Smutstanken har ett stort lock som går att lyfta av så att du kommer åt att göra rent ordentligt inuti.

Rengöring av slangen: Tack vare maskinens självrengörings funktion är det extra enkelt att skölja ur slangen.

Du fyller helt enkelt renvattenbeållaren med lite varmt vatten. Sedan tar du bort munstycket och placerar slangen i hålet för självrengöring. Rengöringen är klar när vattnet är tömt!

Fördelar

Vi gillar en maskin som kan användas till flera olika saker! Att du kan använda denna textilvårdsmaskin till att även suga upp spill från golvet är därför ett plus i kanten.

Smidig rengöring av maskinen är viktig, något som flera andra maskiner, framför allt tidigare modeller från Bissell, fått kritik för. Denna får istället beröm för hur enkel den är att rengöra.

Kunderna är otroligt imponerade över hur effektivt den rengör fläckar och smuts. Hel perfekt för rengöring av mattbeklädda trappor, soffor, fläckar på mattor och liknande. Flera kunder använder den även för att rengöra hela mattor, detta tar dock längre tid eftersom munstycke och vattentank är mindre än hos en mattvätt.

Nackdelar

Slangen är endast 1,5 meter vilket kan ge en viss begränsad rörlighet i din städning. Motsvarigheten från Bissell (multiclean spot and stain) har 2,2 meter slang.

Vad tycker kunderna?

Vax SpotWash är en otroligt populär textilvårdsmaskin som rekommenderas av tusentals användare. Den får starkt beröm för dess förmåga att ta bort fläckar och hur enkel den är att använda. Kunderna rekommenderar den starkt, speciellt för dig med barn eller husdjur.

Maskinen får även mycket lovord för att den är lätt att rengöra invändigt samt för att det bara är fuktigt efter användning och inte blött.

”Detta är ett litet fynd, lätt att använda för trappor, punktrengöring, spill och klädsel. Mycket praktisk och enkelt att ställa in, den lämnar inte mycket fukt efter sig eftersom suget är väldigt kraftigt. Jag är säker på att jag kommer få mycket användning av den här” (Översatt från engelska)

”Detta är en väldigt bra maskin, får bort fläckar riktigt bra och är verkligen lätt att använda skulle, definitivt rekommendera om du har en hund” (Översatt från engelska)

3. Kärcher SE 4002 - Bästa allroundmaskin

Kärcher textilvårdsmaskin SE 4002

Vårt betyg:

4,1/5
Specifikationer:
Rengöring 85%

Rengör klädslar och mattor väldigt effektivt. Kan behöva lite förarbete för svårare fläckar.

Funktioner 80%

Kan även användas som grovdammsugare, för att suga upp spill samt för att rengöra golv.

Pris 90%

Rimligt pris för en så pass rejäl och mångsidig textilvårdsmaskin/dammsugare.

Ljudnivå 75%

En del kunder tycker att maskinen låter lite väl högt, men att den höga sugkraften förlåter detta.

Användarvänlighet 75%

Den är enkel att använda för att rengöra mattor och textilier. Den har också en lång sladd för bra räckvidd. Tömningen och rengöringen av maskinen kunde dock varit smidigare.

Detta är det perfekta valet för dig som vill spara plats. Med Kärcher SE 4002 får du nämligen textilvård, grovdammsugning och rengöring av golv i en och samma maskin!

Som textilvårdsmaskin är Kärcher SE 4002 är en mycket effektiv textil- och mattvätt. Den har dessutom störst vattentank på listan så att du slipper springa fram och tillbaka och fylla på med vatten.

Detta är en rejäl och kraftfull, men kanske något osmidig maskin

Huvudfunktioner

 • Flera användningsområden. Använd din Kärcher SE 4002 för textilrengöring, grovdammsugning, uppsugning av utspilld vätska eller rengöring av golv.
 • Rengör på djupet. Extra hygienisk rengöring, perfekt för allergiker.
 • Stor vattentank. Rymmer hela 4 liter vatten för att du ska slippa fylla på tanken under ditt arbete.
 • Lång räckvidd. Över 7 meter lång sladd så att du kan röra dig obehindrat under städningen.

Användarvänlighet

Kärcher SE 4002 består av en stor, gul vattentank samt en mindre utvändig tank. Den gula tanken fungerar som smutsvattentank. Det är också här du sätter i dammsugarpåsen när du vill använda maskinen som dammsugare.

Den utvändiga tanken är genomskinlig och är till för rent vatten till textilvårdsmaskinen. Kärcher rekommenderar 100 ml respektive 200 ml av deras rengöringsmedel för lättare respektive djupare rengöring.

Textil- och mattvätt

Maskinen kommer med två olika munstycken för textilrengöring, ett bredare och ett mindre för tuffare fläckar och mindre områden. Du får även med ett vanligt dammsugarmunstycke samt tillbehör för rengöring av golv.

Så rengör du: På ovansidan maskinen finns två olika knappar, en för sug och en för sprayning av vatten och rengöringsmedel.

Vid normal smuts kan du aktivera båda lägen på samma gång. För svårare fläckar och ingrodd smuts kan du först aktivera sprayläget och förbehandla området med vatten och rengöringsmedel.

När detta fått verka aktiverar du sugfunktionen och suger upp vätska och smuts.

Rengöring av maskinen

Sprayledningarna behöver sköljas ur efter varje användning för att förhindra att de täpps igen. Gör detta genom att fylla vattenbehållaren med ljummet vatten och spraya igenom tills tanken är tom.

Plocka sedan isär alla maskinens delar och töm och skölj ur smutsvattentanken.

Fördelar

Kärcher SE 4002 har störst kapacitet på listan vilket gör att du kan använda den längst utan att behöva fylla på med nytt vatten. Bekvämt!

Tusentals kunder vittnar om hur effektivt denna textilvårdsmaskin rengör mattor och andra textilier vilket är ett oerhört gott betyg.

Flera maskiner i en är alltid en stor fördel, speciellt för dig som har ont om utrymme.

Nackdelar

För att rengöra smutsvattenhinken behöver man plocka isär alla delar vilket känss omständigt. Dessutom är hinken väldigt stor och otymplig att tömma.

Vad tycker kunderna?

Detta är en väldigt omtyckt textilvårdsmaskin och mattvätt, som har många tusentals god omdömen. Kunderna är imponerade över resultatet och tycker att den är väldigt enkel att använda.

En del kunder tycker dock att matta/klädsel blir lite väl blöt efter användning vilket innebär relativt lång torktid.

”Mycket bra produkt Jag rekommenderar den om du vill rengöra din bil, soffor, mattor… 100% effektiv. Det enda problemet är bullret, mycket bullrigt men det är förståeligt med tanke på maskinens storlek.” (Översatt från franska)

”Verkligen en mycket bra produkt, fläckar och lukt försvinner i 95% av fallen! Jag rekommenderar den verkligen.” (Översatt från franska)

4. Bissell multiclean spot and stain 4720M - Billigast fläckrengöring

Billigaste och smidigaste textilvårdsmaskinen på listan. Den har dessutom längre slang än konkurrenten från Vax. Den har dock mindre tank.

Textilvårdsmaskin - Bissell multiclean spot and stain

Vårt betyg:

4/5
Specifikationer:
Rengöring 80%

Rengör fläckar och mindre områden väldigt effektivt. Bra maskin för soffor, bilklädslar och mindre mattor etc.

Funktioner 75%

Saknar uppvärmning av vatten som finns hos flera andra Bissell-modeller. De olika munstyckena för mindre utrymmen är dock ett plus.

Pris 90%

Billigaste textilvårdsmaskin på listan. Otroligt bra pris för denna smidiga och effektiva fläckrengöring.

Ljudnivå 75%

Enligt flera användare kan maskinen upplevas något högljudd, detta är dock förståeligt med tanke på funktion och effektivitet.

Användarvänlighet 80%

Minst till storleken och smidigast på listan. Väldigt enkel att använda även i trånga utrymmen. 

Vill du ha en liten och smidig maskin för fläckrengöring är denna maskin helt perfekt för dig!

Den är minst till storleken och är därför både lätt att förvara och att flytta med sig under städningen. Det är dessutom den billigaste maskinen på listan. Bissell multiclean spot and stain kommer dessutom med fyra olika verktyg som gör att du kommer åt även i trånga utrymmen!

Den har något mindre kapacitet än Vax Spotwash och är inte riktigt lika enkel att rengöra, men med tanke på att den är nästan 1000 kronor billigare är detta en otroligt prisvärd maskin!

Huvudfunktioner

 • Dubbla vattentankar. Separata behållare för rent och smutsigt vatten för bästa rengöringseffekt..
 • Smidig design. Smal och och lätt maskin som är enkel att hantera och förvara.
 • Lång slang. Den 2,2 meter långa slangen ger dig gott om rörelsefrihet i din städning.
 • Rengör överallt. Olika utformade munstycken låter dig komma åt även i hörn och trängre utrymmen.

Användarvänlighet

Bisell multiclean spot and stain levereras med fyra olika munstycken anpassade för olika typer av rengöring. Ett 3-i-1 verktyg, ett spaltmunstycke samt ett mindre och ett större borstmunstycke för fläckborttagning och textilier ingår i köpet.

Renvattenbehållaren har tydliga markeringar för hur mycket vatten och rengöringsmedel som ska fyllas på med. Du kommer alltså snabbt igång med städningen!

Textil- och mattvätt

Börja rengöringen genom att hålla munstycket en bit ovanför fläcken eller området och spraya med vatten och rengöringsmedel. Sätt sedan ner munstycket mot ytan och dra det emot dig för att suga upp vätska och smuts.

Du ska alltså aldrig spraya samtidigt som du använder sugfunktionen. Risken är då att det blir alldeles för blött.

Rengöring av maskinen

Börja rengöringen av maskinen med att skölja ur slangen. Detta gör du genom att fylla en hink med ljummet vatten. Sug sedan upp vattnet för att göra rent insidan av slangen.

Töm sedan båda vattentankarna och skölj ur. Vrid av undersidan av smutstanken för grundligast rengöring.

Bissell multiclean spot and stain multifunktionell rengöring

Fördelar

Tusentals kunder hyllar Bissell multiclean spot and stain för dess förmåga att ta bort fläckar. Är fläckborrtagning din högsta prioritet är detta alltså en fantastiskt användbar maskin!

Med endast 17 centimeter i djup är detta den minsta och smidigaste maskinen på hela listan.  

En otroligt prisvärd fläckborttagningsmaskin som är närmare tusenlappen billigare än den mest likvärdiga maskinen, Vax Spotwash.

Nackdelar

Vattentanken är relativt liten vilket egentligen är helt okej vid fläckrengöring. Det är ju detta som faktiskt är maskinens huvudsyfte.

Vid ingrodd smuts eller rengöring av mattor eller andra större ytor kan du dock behöva fylla på behållaren ett par gånger.

Vad tycker kunderna?

Bissell multiclean spot and stain har tiotusentals omdömen. Detta är alltså en otroligt populär maskin. Den hyllas åter och åter igen för hur enkel den är att använda och för hur mycket smuts den får bort från soffor och mattor etc.

Vissa kunder kritiserar den dock för att lämna kvar alldeles för mycket fukt på grund av för dålig sugkraft. Detta kan dock bero på felaktig användning då man inte ska använda spray och sugfunktion på samma gång.

”Använder den till att tvätta mina ljusa soffor sammet, blev som nya.”

”För djuprengöring, för soffor, madrasser, mattor, vi vill städa hela huset med den!” (Översatt från franska)

Så jämförde vi textilvårdsmaskinerna

Vi har jämfört de viktigaste och mest avgörande faktorerna för 4 olika textilvårdsmaskiner. 

De faktorer vi har fokuserat på är:

Rengöringsförmåga: Hur effektivt tar den bort smuts och fläckar? 
Ljudnivå: Hur högt låter textilvårdsmaskinen?
Funktioner: Vilka användningsområden har maskinen? Har den några funktioner eller tillbehör som sticker ut ur mängden?
Användarvänlighet: Hur enkel är maskinen att använda? Är den enkel att rengöra? Hur stor är vattentanken?
Pris: Hur prisvärd är textilvårdsmaskinen i förhållande till funktioner och kvalitet?

Läs vår köpguide textilvårdsmaskiner om du vill ha mer information om vad du bör tänka på innan köp. 

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning via bland annat egna tester, expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Att tänka på när du köper en textilvårdsmaskin

En textilvårdsmaskin hjälper dig att rengöra exempelvis soffor, mattor och bilklädslar på djupet genom att med hjälp av fukt och rengöringsmedel suga ur smuts ur fibrerna.

Textilvårdsmaskinen ger dig alltså proffsresultat hemma utan att behöva lämna in dina textilier eller hyra in någon som gör jobbet åt dig.

Det finns en textilvårdsmaskin för alla behov – oavsett om du letar efter en rent dedikerad mattvätt eller en mindre textiltvätt för fläckrengöring. 

Är exempelvis mattrengöring det främsta ändamålet kanske en mindre fläckborttagningsmaskin kan bli för liten och omständig att använda. Det är därför viktigt att välja en maskin som är anpassad för just ditt behov.

Olika typer av textilvårdsmaskiner

När man pratar om textilvårdsmaskiner kan man ibland tala om olika saker. Exempel på detta är mattvätt, textilltvätt och fläckborttagare, men vad är egentligen skillnaden?

 • MattvättEn mattvätt är en textilvårdsmaskin som främst är designad för rengöring av mattor. Den är oftast lite större och liknar en dammsugare i utförandet med större munstycke och tillhörande skaft för stående arbete. Dessa maskiner kommer dock ofta även med tillhörande munstycke för fläckborttagning och rengöring av andra textilier.
 • Textiltvätt/fläckborttagare: Denna typ av textilvårdsmaskin har ofta en lite mindre, bärbar design. Den är främst framtagen för borttagning av fläckar eller för rengöring av mindre områden såsom bilstols klädslar eller soffdynor, men går även att använda på mattor.

Textilvårdsmaskiner för husdjursägare

Om du är hund- eller kattägare känner du säkerligen till problemet med ovälkomna fläckar av olika slag. Som tur är finns det särskilt framtagna textilvårdsmaskiner för detta, både i form av mattvättar och textiltvättar.

Några exempel på effektiva  textilvårdsmaskiner för husdjursägare är Bissell TurboClean PowerBrush och Vax SpotWash Home Pet Design Spot Cleaner.

Vilka funktioner behöver jag?

Många textilvårdsmaskiner fungerar på ungefär samma sätt, men det finns även de som har vissa extra funktioner som kan vara bra att känna till.

 • Uppvärmd rengöring: Vissa maskiner värmer upp vattnet i renvattensbehållaren för att lösa upp smuts och fläckar mer effektivt.
 • Olika rengöringsinställningar: Många modeller har enbart ett rengöringsläge medan vissa låter dig välja hur intensiv rengöringen ska vara.
 • Flera användningsområden: Vill du ha en multifunktionell maskin finns det modeller som även fungerar som dammsugare och/eller rengör hårda golv.

Hur mycket låter maskinen?

Likt en dammsugare låter en textilvårdsmaskin generellt ganska mycket. Eftersom det krävs en väldigt hög sugkraft för att få bort både fukt och smuts är detta svårt att undvika.

Det finns dock självklart de maskiner som är något mindre högljudda. Är du känslig för ljud kan det därför vara bra att kolla upp vilken ljudnivå som anges för den mattvätt eller textiltvätt som du är intresserad av.

Kvinna som gör rent soffa med textilvårdsmaskin

Är textilvårdsmaskinen enkel att använda?

En maskin som är krånglig att hantera blir ofta stående i skåpet efter någon enstaka användning. Användarvänligheten är alltså en stor avgörande faktor för om textilvårdsmaskinen kommer att bli använd eller inte.

Kontrollera därför alltid följande innan köp:

 • Slang- och sladdlängd: Se till att både slang- och sladd är tillräckligt långa för ditt ändamål. Vill du exempelvis kunna använda maskinen i en trappa krävs det lite mer längd.

 

 • Munstycken och tillbehör: Vilka munstycken och tillbehör ingår? I vissa fall ingår munstycken för olika typer av rengöring och i vissa fall kan man köpa till detta extra.

 

 • Storlek på vattentanken: En större vattentank gör att du kan använda maskinen en längre tid utan att behöva fylla på den. Ska du främst använda maskinen som mattvätt är det till exempel mer bekvämt med en större vattenbehållare.

 

 • Rengöring av maskinen: Textilvårdsmaskinen behöver rengöras efter varje användning. Det är därför viktigt att kontrollera att rengöringsprocessen är enkel och smidig. Vissa smutsvattenbehållare går exempelvis inte att öppna upp ordentligt vilket gör det svårt att få den helt ren invändigt.

 

 • Förvaring: Textil- och mattvättar finns i många olika storlekar. Glöm därför inte att kontrollera att du har plats för att förvara den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *