Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/netpetse/bratest.se/wp-content/plugins/elementor/includes/utils.php on line 727

Skottkärra 5 bästa – Bäst i test 2023

Bra Tests KÖPGUIDE - VI HJÄLPER DIG VÄLJA RÄTT skottkärra

Skottkärra - Bäst i test

När det gäller skottkärror finns det många faktorer att ta hänsyn till. Det som är bäst för en person kanske inte är bäst för en annan. Därför har vi gjort allt det hårda arbetet åt dig och gjort en stor research där vi gått igenom recensioner och frågade vad folk tycker om vad som gör en skottkärra bra (eller inte så bra). Så här är de 5 bästa skottkärrorna från 2023:

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon, adtraction, adrecord och tradedoubler. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. 

HÖRBY BRUK EKEBY 110 PFG​

Hörby Bruk Ekeby 110 PFG

Vårt betyg: 4,75/5

Greenworks skottkärra batteridriven

Greenworks G40GC

Vårt betyg: 4,6/5

Worx Aerocart WG050 Skottkärra

Worx Aerocart WG050

Vårt betyg: 4,2/5

VÅRA RECENSIONER

Topp 5 - Skottkärror

HÖRBY BRUK EKEBY 110 PFG​

HÖRBY BRUK EKEBY 110 PFG

VÅRT BETYG
4,75/5

HUVUDFUNKTIONER

Högst upp på listan hittar vi Hörby bruks skottkärra Ekeby 110 PFG. Med en rejäl kvalitet, hållbar design samt användbar storlek som passar till majoriteten av trädgårdssysslor är detta den skottkärra som vi tycker passar bäst in i de flesta hem. 

HUVUDFUNKTIONER:

 • Rymmer 110 liter. Rymlig kärra som passar bra för både små och stora trädgårdssysslor.
 • Punkteringsfritt hjul. Skottkärrans hjul är tåligt och punkteringssäkert för problemfritt trädgårdsarbete.
 • Robust design. Pulverlackerad plåtkärra för extra bra skydd mot korrosion samt rejäla träskalmar.
 • Ergonomisk design. Kärran är designad för att bära 80-85% av vikten åt dig.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Hörby bruks skottkärra Ekeby 110 PFG levereras färdigmonterad vilket innebär att du kan börja använda den med en gång vid leverans.

Denna kärra är designad för att hålla länge och är därför försedd med starkt skydd mot regn och rusk. Den är även utformad med långa och rejäla handtag av trä för stadigt grepp.

Kärran har dessutom låg tyngdpunkt för extra bra balans och kontroll när du styr den. Skottkärran rullas med hjälp av ett punkteringsfritt hjul och ställs stadigt ner tack vare ett galvaniserat underrede. 

Hörby Bruk Ekeby 110 PFG Grön Skottkärra

PRISBILD:

Detta är en rejäl skottkärra med lång livslängd och priset är därför något högre än för många av de lågprisalternativ som finns på marknaden. Ekeby 110 PFG brukar kosta någonstans omkring 2000 kronor.

FÖRDELAR:

 • Levereras monterad. Även om kärran inte består av så många olika delar är det ett stort plus att slippa bygga ihop den på egen hand. På så sätt kan du komma igång med arbetet direkt!
 • Lång livslängd. Hållbar design är idag oerhört viktigt. Både med tanke på miljö och plånbok. Denna robusta kärra är välgjord med noggranna materialval för att du ska slippa köpa ny kärra år efter år.
 • Stadig och rejäl. Väldigt många användare är mycket imponerade över hur stabil och lättkörd denna skottkärra är. Stort plus i kanten!
 • Reservdelar. Något vi verkligen gillar är att det finns möjlighet att byta ut alla delarna av skottkärran. Det finns alltså möjlighet att köpa till hjul, skalmar, korg och underrede ifall det skulle behövas.

NACKDELAR:

 • Dyr. Det enda som vi kan hitta som är negativt är att den är något dyr. Detta är dock förståeligt med tanke på vilken välgjord produkt detta är. Väldigt många användare påpekar också att priset är värt att betala då det är så stor kvalitetsskillnad på denna skottkärra och andra billigare varianter.

SAMMANFATTNING:

Hörby Bruk Ekeby 110 PFG är en bra skottkärra för dig som letar efter en stabil och lättkörd skottkärra som kommer att hålla i många år framöver.

Greenworks batteridriven skottkärra

GREENWORKS G40GC

VÅRT BETYG
4,6/5

HUVUDFUNKTIONER

Arbetar du regelbundet i trädgården och är trött på tungt och slitsamt arbete? Då är Greenworks batteridrivna skottkärra något för dig! Det enda du behöver göra är att gasa och styra utan något påfrestande arbete.

Enda anledningen till att den inte toppar listan är för att den kanske inte passar in i alla hem då den är mer anpassad för regelbundet och tungt arbete.

HUVUDFUNKTIONER:

 • 106 liter. Det stora plasttråget rymmer upp till 106 liter och kan lastas med hela 100 kg jord, stenar etc.
 • Batteridriven.  Drivs av ett snabbuppladdat 40V-batteri (ingår ej).
 • Tippanordning. Skottkärran tippas över med hjälp av en spak tack vare en fjädrad mekanism.
 • Säkerhetsspärrar. Skottkärran är försedd med säkerhetsfunktioner både för tippanordning och driftläge för att undvika olyckor.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Greenworks G40GC körs med hjälp av ett batteri för enkelt och smärtfritt arbete i trädgården.

Skottkärran har två hastighetsnivåer – max 4,2 km/tim framåt respektive max 2,4 km/tim bakåt. Hastigheten styrs via gasreglaget på höger handtag. Här kan du även växla mellan framåt- eller bakåtdrift.

För att förhindra olyckor behöver du trycka in en säkerhetsknapp i 4 sekunder innan kärran går att köra. Kärran har ingen broms utan bromsas genom att reglera hastigheten. 

För att tömma lasten drar du bara i tippningshandtaget. Vagnen har en fjädrad tippfunktion som gör det enkelt att tippa tråget och tömma lasten.

Även detta handtag är försett med en låsfunktion som ser till att tråget inte tippar över av misstag.

 

Skottkärra batteridriven

PRISBILD:

Denna batteridrivna skottkärra från Greenworks kostar drygt 6300 kronor. 

FÖRDELAR:

 • Avlastar arbetet. Tack vare batteriet är skottkärran i stort sätt självgående vilket underlättar och avlastar arbetet avsevärt. 
 • Enkel att lasta ur. Med hjälp av en fjädrad tippfunktion blir tippningen av kärran inte alls lika tung som hos andra kärror.
 • Inget buller. Trots att kärran är självgående slipper du buller och oljud då den drivs av batteri.
 • Användbart batteri. Batteriet som du köper till går även att använda till andra trädgårdsmaskiner från Greenworks. Stort plus för detta!

NACKDELAR:

 • Batteri ingår ej. Det är synd att batteriet inte ingår i priset. Detta är dock förståeligt då batteriet fungerar till alla Greenworks trädgårds produkter inom serie.
 • Saknar manuell broms. Skottkärran har ingen broms utan bromsas genom at justera hastigheten. 

SAMMANFATTNING:

Greenworks batteridrivna skottkärra är perfekt för den inbitna trädgårdsentusiasten. En helt fantastisk lösning för dig som använder dig av skottkärran ofta och där trädgårdsarbetet ofta är tungt. Greenworks G40GC gör det tyngsta arbetet åt dig!

WORX WG050 Aerocart multifunktionell skottkärra - 8-i-1-funktion

WORX WG050 Aerocart

VÅRT BETYG
4,2/5

HUVUDFUNKTIONER

Worx WG050 Aerocart är en unik, multifunktionell skottkärra med åtta olika användningsområden. Dessutom en mycket prisvärd sådan med tanke på att du får så många hjälpmedel i en och samma kärra!

HUVUDFUNKTIONER:

 • Multifunktionell: Denna kärra kan omvandlas till att användas som åtta olika hjälpmedel: skottkärra, magasinkärra, utökad magasinkärra, säckhållare, tunnlyft, växtlyft samt stenlyft. Den kan även användas till att dra släpvagnar.
 • Omvandlas enkelt. Användbara hjälpmedel ingår som hjälper till att transformera skottkärran smidigt och enkelt. (1 säckhållare, 1 cylinderhållare, 1 stennät samt 1 växtrem)
 •  2 hjul. Två stycken välplacerade hjul för jämn fördelning av vikten och bra balans.
 • Punkteringsfria hjul. Tåliga gummidäck gör att du inte behöver oroa dig för pumpning och punktering av hjulen.
 

Karet rymmer 110 liter och kan som skottkärra lastas med upp till 136 kilo. Som magasinskärra är maxvikten cirka 90 kilo och som utökad magasinskärra (handtruck), cylinderhållare samt växt- och stenlyft är maxlasten omkring 36 kilo.

Maxvikten som säckhållare är 18 kilo. Kärran kan dock dra släpvagnar upp till hela 450 kilo tunga!

 
Kvinna som använder worx wg050 aerocart som magasinskärra

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Förutom att använda Worx WG050 Aerocart för att förflytta jord och trädgårdsavfall kan du använda den till ytterligare sju områden. Detta gör du genom att enkelt genom att ansluta något av de tillbehör som ingår i köpet.

Säckhållare: Genom att fälla ner benen, ställa kärran lodrätt och ansluta säckhållaren kan du använda den som hållare för exempelvis trädgårdsavfall.

Cylinderhållare: Anslut enkelt cylinderhållaren för att transportera exempelvis tunnor eller gasflaskor.

Stennät: Det medföljande stennätet gör det enklare att lyfta och förflytta stora stenar.

Rem till blomkruka: En blomkrukshållare förenklar lyft och förflyttning av stora och tunga växter.

Worx WG050 Aerocart har även en inbyggd platta som kan fällas ut för att använda kärran som en magasinskärra. Behöver du ännu mer stöd kan du fälla ut armarna på sidorna för att få en handtruckseffekt.

Kärran kan även anslutas för att förflytta släpvagnar!

PRISBILD:

Denna multifunktionella kärra kostar omkring 2400 kronor. Då får du dessutom åtta verktyg i ett!

FÖRDELAR:

 • 8-i-1: Att man kan använda denna kärra till så många olika områden är definitivt ett stort plus. På detta sätt sparar du både plats och pengar!
 • Stor avlastning. Kärrans två hjul är placerade precis under den största tyngdpunkten för maximal avlastning. Enligt tillverkaren känns all last fyra gånger så lätt i kärran.
 • Smidig. Den är smalare i bredd än många andra kärror. Detta gör exempelvis att den är enklare att köra in och ut genom dörrar och andra öppningar.
 • Prisvärd. Då du får så många verktyg i en och samma produkt tycker vi att priset är mycket överkomligt.

NACKDELAR:

 • Skramlar. Några användare irriterar sig lite på att kärran plåtkärran ger ifrån sig ett skramlande ljud när den körs.
 • Grund. Vissa användare tycker även att karet är lite för grunt för vissa sysslor.

SAMMANFATTNING:

Detta är en perfekt kärra för dig som letar efter en lite smidigare skottkärra för enklare trädgårdsarbeten. På köpet får du dessutom flera andra hjälpmedel som garanterat kommer att komma väl till pass både i trädgården och andra delar av hemmet.

Gardenlife hopfällbar skottkärra grön

GARDENLIFE HOPFÄLLBAR GRÖN

VÅRT BETYG
4/5

HUVUDFUNKTIONER

Denna hopvikbara skottkärra från Gardenlife är perfekt för mindre hem och trädgårdar. Den väger lite, tar lite plats och är perfekt för dig som bara behöver använda skottkärran ibland för lättare forsling av exempelvis löv eller ogräs även om den också tål tyngre last såsom jord.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Hopfällbar. Smidig konstruktion som går att vika ihop för mindre plats vid förvaring.
 • Förvaring. Skottkärran har tre fickor på baksidan för plats för dina verktyg.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Korgen som vanligtvis är gjord av plåt eller plast är här istället tillverkad i slittålig polyester. Denna tygkorg och det hopfällbara underredet i smidesjärn gör det möjligt att vika ihop skottkärran när den inte används.

Skottkärran blir endast 9 cm i bredd i hopfällt tillstånd för smidig förvaring. Den är också väldigt lätt och smidig att hantera då den endast väger 4,3 kilo.

Tygkorgen låter dig förvara dina tre viktigaste trädgårdsverktyg i fickorna på baksidan.

Gardenlife hopfällbar skottkärra grön

PRISBILD:

Gardenlifes hopvikbara skottkärra kostar drygt 1100 kronor.

FÖRDELAR:

 • Enkel att förvara. Tack vare att skottkärran är hopvikbar är den enkel och smidig att stoppa undan när den inte används.
 • Perfekt för mindre trädgårdar. Detta är en utmärkt skottkärra för små områden när du endast behöver ett enkelt hjälpmedel för bortskyffling av löv och annat trådgårdsavfall.
 • Bra för enstaka tillfällen. Är du bara i behov av skottkärran vid några få tillfällen om året är detta en perfekt lösning då den är prisvärd och lätt att förvara.

NACKDELAR:

 • Mindre stabil. Eftersom den är väldigt lätt i vikt är den inte riktigt lika stabil som en vanlig skottkärra.
 • Mindre last. Den tar inte lika tung last som skottkärror i plåt och plast.

SAMMANFATTNING:

När ska du då köpa en hopvikbar skottkärra från Gardenlife? Har du en mindre trädgård och bara är behov av hjälp med att forsla bort lättare laster är detta den perfekta skottkärran för dig!

Skottkärra Ekeby 90 liter Omonterad

HÖRBY BRUK EKEBY 90L OMONTERAD

VÅRT BETYG
4/5

HUVUDFUNKTIONER

Hörby bruks omonterade Ekeby 90 liter är en skottkärra av god kvalitet till bra pris. Ett bra alternativ för dig som kanske inte använder kärran så ofta, men som samtidigt vill ha en produkt med lång livslängd. 

HUVUDFUNKTIONER:

 • Rymmer 90 liter. Stor och praktisk korg som tål last upp till 150 kg.
 • Rosttålig. Korgen är pulverlackerad med en tålig trestegsmetod som ger mycket bra skydd mot korrosion.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Denna 90 liters modell från Hörby bruk levereras omonterad. Den består dock endast av några få delar och är enkel att sätta ihop.

Korg och underrede är pulverlackerade och skalmarna är gjorda av trä. Handtagen är långa och rejäla för stadigt grepp och bra styrkontroll.

PRISBILD: 

Denna omonterade 90 liters Ekeby kärra från Hörby Bruk kostar omkring 1000 kronor vilket är ungefär halva priset i jämförelse mot vår vinnare på listan (Ekeby 110 PFG).

Den största skillnaden mellan dessa två är storleken på korgen samt hjulet som på denna variant inte är punkteringsfritt. Denna modell levereras inte heller monterad vilket den andra gör.

FÖRDELAR:

 • Lång livslängd. Hörby bruk har designat denna 90 liters modell av tåliga material för att du ska kunna använda den i många år framöver trots regn och rusk.
 • Stadig och rejäl. De robusta och långa trähandtagen i kombination med den pulverlackerade plåtkorgen utgör en välgjord och gedigen skottkärra.
 • Reservdelar. Vi ger en stjärna i kanten för att det går att köpa till reservdelar om något skulle behövas bytas ut. Allt från underrede och hjul till korg och skalmar går att byta ut!

NACKDELAR:

 • Omonterad. Skottkärran är inte monterad vid leverans. För bekvämlighetens skull hade vi gärna sätt att den var monterad. Detta är dock inget större problem utan den sätts ganska snabbt ihop.

SAMMANFATTNING:

Om du vet med dig att du inte kommer att använda skottkärran särskilt ofta, men ändå söker en av bra kvalitet är detta ett bra val för dig. Den är lagom stor, har bra skydd mot rost och är dessutom väldigt prisvärd.

Letar du dock efter en rejäl kärra som kommer att användas ofta rekommenderar vi vinnaren i testet, Ekeby 110 PFG, som är lite större och ännu mer slittålig med punkteringsfritt hjul.

Din guide till att hitta rätt hjälpmedel i trädgården

Köpguide för skottkärra

Lastad skottkärra

När det är dags att köpa en skottkärra finns det flera faktorer som du måste ta hänsyn till för att välja den bästa. I vår köpguide kommer vi att gå igenom allt ifrån vad en skottkärra är för något till vad du ska tänka på när du ska köpa en.

Vad en skottkärra?

En skottkärra är ett praktiskt verktyg för att flytta tunga föremål. Den har oftast ett stort hjul framtill och ett underrede baktill som gör att kärran står stabilt på marken när den inte används.

Karet på ovansidan är oftast lite grundare baktill och djupare framtill. Detta gör det enkelt att tippa och tömma kärran.

Skottkärror används ofta i trädgårdsarbete, landskapsarkitektur och byggbranschen.

När tillverkades första skottkärran?

Den första skottkärran tros ha uppfunnits av kineserna någon gång för ungefär 2000 år sedan. Man tror att skottkärran ursprungligen utformades för att användas inom jordbruket, men det blev snabbt uppenbart att den hade många olika användningsområden och kunde användas i många olika sammanhang.

5 saker att tänka på vid köp av skottkärra

Att köpa en skottkärra låter inte så svårt, men det finns faktiskt en hel del att överväga som man kanske inte alltid tänker på innan ett köp. Vi har därför sammanställt några viktiga saker att fundera på för att du ska kunna göra ett så bra val som möjligt.

Skottkärra i blommig trädgård

1. Olika typer av skottkärror

Det finns flera olika sorters skottkärror på marknaden, så det är viktigt att välja rätt för dina behov. Den vanligaste typen är standardkärran, som har ett enda hjul framtill och ett stort kar baktill. Den här typen är perfekt för att flytta tunga laster på gården eller i trädgården.

Om du behöver flytta lättare saker, som exempelvis löv kan en tvåhjulig skottkärra vara ett bättre alternativ. Dessa har bättre stabilitet och gör dem lättare att styra med lättare last.

Det finns även batteridrivna, hopvikbara samt multifunktionella skottkärror. Det finns alltså många alternativ att välja på och det kan därför vara bra att läsa på lite om alla olika varianter för att se vad som skulle passa bäst hem hos dig.

2. Storlek och vikt

Volym och vikt är också viktiga faktorer när du väljer skottkärra. Du måste se till att skottkärran är tillräckligt stor för att rymma den mängd material som du ska transportera, men inte så stor att den är svår att styra.

Du måste också ta hänsyn till vikten på själva skottkärran. Tyngre skottkärror är svårare att köra, men de är också mer hållbara.

3. Skottkärrornas hållbarhet och material

Skottkärror är vanligtvis tillverkade av metall, plast eller trä. Skottkärror i plåt är de mest hållbara, följt av plast och sedan trä. Träkärror är oftast billigast. Det beror alltså på vad du behöver skottkärran till för att avgöra vilket material som är bäst.

4. Användarvänlighet

När du väljer en skottkärra måste du tänka på hur lätt den är att använda för ditt ändamål. Ska du använda skottkärran ofta och mestadels köra tung last så kanske en batteridriven kärra är att föredra?

Ska du däremot bara använda den då och då för lättare trädgårdsarbete och har ont om förvaringsutrymme kanske en hopvikbar skottkärra är ett bättre alternativ.

5. Överväg fördelar och nackdelar

Det finns fördelar och nackdelar med allting, så även med skottkärror. Gå därför igenom vad som är extra bra respektive mindre bra med de alternativ som du jämför emellan.

Var noga med att tänka på fördelar och nackdelar för just ditt ändamål. För att göra detta behöver du veta vad du kommer att använda kärran till mest och vad som är viktigast för att klara av dessa uppgifter.

Vanliga frågor om skottkärror

Skottkärror i plåt

Finns det reservhjul till skottkärror?

Många av skottkärrorna på marknaden har reservdelar som går att köpa till om något skulle gå sönder eller slitas ut.

Reservhjul kostar vanligtvis mellan 100 och 300 kronor. Detta är väldigt smidigt om du exempelvis får punktering eller om hjulen slits ut. Då räcker det bara att byta ut hjulet så du slipper köpa en helt ny kärra.

Hur mycket går det att lasta i en skottkärra?

Alla modeller är designade för att klara av olika mycket volym och vikt. Den vanligaste volymen på karet i skottkärran är någonstans mellan 80-100 liter. Det finns dock både mindre och större skottkärror.

Kontrollera därför alltid maxvikt och volym innan köp så att du väljer rätt storlek.

Slutsats:

När du väljer en skottkärra är det viktigt att tänka på vad den ska användas till. Om du till exempel planerar att använda skottkärran för byggnadsarbete behöver du en slittålig och mer hållbar modell än om du planerar att använda den för trädgårdsarbete. Skottkärrans storlek är också viktig eftersom du måste se till att den är tillräckligt stor för att rymma den last du planerar att transportera.

Innehållsförteckning