Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/netpetse/bratest.se/wp-content/plugins/elementor/includes/utils.php on line 727

GPS klocka för barn – Bäst i test 2023

Bra Tests Recension - Vi hjälper dig hitta rätt mobilklocka till ditt barn

Gps klocka för barn - topp 7

GPS-klockor för barn är ett bra sätt att hålla ett öga på dem när du inte är i närheten, men vilken klocka är egentligen rätt för just er? Det finns många olika mobilklockor på marknaden och det kan därför vara svårt att veta vilken ni ska välja. Vi har därför gjort en noggrann undersökning av dagens GPS klockor för barn och tagit fram en topplista med de 7 bästa alternativen.

Vi har grundligt gått igenom de modeller som finns på marknaden via bland annat kundomdömen, butiksinformation, bruksanvisngar och informationsvideor. I vår undersökning har vi främst fokuserat på detta:

 • GPS-funktion: Hur pålitlig är GPS:en? Hur stora felmarginaler har den? 
 • Trygghetszoner: Har klockan möjlighet att ställa in trygghetszoner? Vad är minimiradien för en sådan zon?
 • Kommunikation: Vilka kommunikationssätt finns och hur bra fungerar dem? Hur många kontakter kan man ha inlagda?
 • SOS-knapp: De flesta GPS klockor har en SOS-funktion, men hur fungerar den? Är den tillräckligt bra?
 • Användarvänlighet: Hur enkel är klockan och mobilappen att använda? Fungerar den även för små barn?
 • Övriga funktioner: Vilka övriga funktioner finns det och hur nödvändiga är dem?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company, Safekid och Jollyroom. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

MyFirst Fone R1 Mobilklocka for barn

MyFirst Fone r1

Vårt betyg:

4,4/5
safekid nova gps klocka med appar

Safekid Nova

Vårt betyg:

4/5
GPS klocka barn - XPLORA 5 PLAY

Xplora 5 Play

Vårt betyg:

3,9/5
safekid rocket svart

Safekid Rocket

Vårt betyg:

3,9/5
gps klocka för barn - xplora xgo3

Xplora XGO3

Vårt betyg:

3,8/5
Gps klocka för barn - Cmee play

Cmee Play

Vårt betyg:

3,6/5

North 13.5

Vårt betyg:

3/5

1. MyFirst Fone r1

MyFirst Fone R1 är vår solklara vinnare i testet. Varför då, kanske du undrar?

Det som får den att sticka ut ur mängden allra mest är den otroligt höga precisionen på GPS-funktionen. Det är alltså en väldigt pålitlig klocka vilket är oerhört viktigt för att du ska kunna känna en ökad trygghet över var ditt barn befinner sig.

Många kunder är otroligt imponerade över att klockan ofta ger en helt exakt adress för var deras barn befinner sig, till skillnad mot många konkurrenter som ofta har ganska stora felmarginaler.

Du kan ringa både röst- och videosamtal till och från klockan och det finns även en chattfunktion där ni kan skicka text-, bild-, och röstmeddelanden till varandra.

Självklart finns även användbara funktioner såsom trygghetszoner, SOS-knapp och klassrumsläge. Det finns även en musikspelare med plats för 500 låtar direkt i klockan.

Läs fullständig recension av Myfirst Fone R1

2.Safekid Nova

safekid nova gps klocka med appar

Andra platsen kammades hem av Safekids senaste GPS klocka Nova. Det som får Nova att skilja sig från konkurrenterna är att den både kan ta emot och skicka SMS till utvalda kontakter. Den har även tillgång till whatsapp som nedladdningsbar app vilket är en kul och användbar funktion, speciellt för lite äldre barn.

Safekid Nova stödjer både röst- och videosamtal och har även en chattfunktion som kan skicka röst-, text och bildmeddelanden mellan klocka och app.

Nova har också fler nedladdningsbara appar än många andra GPS klockor på marknaden. Förutom whatsapp kan ni även ladda ner bland annat google translate och flashcards.

Denna GPS klocka har även SOS-knapp, skolläge, avlyssningsfunktion samt möjlighet till att ställa in trygghetszoner.

Läs fullständig recension av Safekid Nova.

 

3. Xplora 5 Play

xplora 5 play i olika färger

På tredje plats hittar vi den omtalade Xplora 5 Play. Detta är en mycket bra klocka på många sätt och vis som passar både yngre och äldre barn. Den är enkel att använda och har många bra funktioner såsom trygghetszoner och skolläge.

Den har en telefonbok med plats för upp till 50 kontakter som klockan ringa till samt ta emot samtal ifrån. Xplora 5 Play saknar dock möjligheten till videosamtal, men har en chattfunktion där man kan skicka text, ljud och bilder mellan app och klocka.

Något som skiljer Xplora 5 Play från många andra GPS klockor är att den uppmanar mer till aktivitet och rörelse. Via plattformen GOPLAY kan ditt barn nämligen omvandla sina steg (klockan har stegräknare) till Xplora-mynt som hen sedan kan handla för.

Läs fullständig recension om Xplora 5 Play.

4. Safekid Rocket

Rocket är Safekids föregångare till Nova, som knep hem andra platsen på listan. Detta är alltså två väldigt lika klockor med många liknande funktioner. 

Rocket har i princip alla funktioner som Nova har, inklusive förmågan att kunna skicka och ta emot SMS. Den saknar dock möjligheten till att ladda ner apparna whatsapp och flashcards.

Man kan även byta armband på båda modellerna, men på Rocket är det endast möjligt att byta själva remmen och inte skalet runtom uret.

En fördel som Rocket har är att den finns att köpa i tre olika färger medan Nova endast finns i en färg.

5. Xplora XGO3

gps klocka barn - xplora xgo3 i olika färger

XGO3 är en uppdaterad version av Xploras XGO 2. Den har längre batteritid och bättre förmåga att stå emot vatten.

Till skillnad mot Xplora 5 Play (som ni hittar på tredjeplatsen på listan) är denna modell lite riktad till yngre barn. Den har ett mer färgglatt och inte lika vuxet utseende. 

Medan Xplora 5 Play huvudsakligen är svart med möjlighet till små detaljer i starkare färger finns XGO3 med hela armband i bland annat orange, cerise och blått.

När det kommer till funktionerna är XGO3 väldigt lik 5 Play. Den har kamera, men ingen möjlighet till videosamtal. Däremot har den trygghetszoner, skolläge, chattfunktion och SOS-knapp.

 

6. Cmee Play

cmee play i olika färger

Cmee Play är en populär GPS klocka för barn där du kan ringa röstsamtal både till och från klockan. Det finns även möjlighet till att ringa videosamtal, men endast mot en extra kostnad.

Cmee Play har minst minimiradie för trygghetszoner bland alla konkurrenter på listan vilket är ett stort plus. Minsta radie är 100 meter medan andra varianter ligger mellan 200-300 meter som minimum.

Denna GPS klocka har även klasstid, SOS-knapp och utbytbart skal och armband.

Se fullständig recension av Cmee Play.

7. North 13.5

gps klocka för barn i olika färger - north 13.5

North 13.5 är den enklaste, men också billigaste GPS klockan för barn på topplistan. Detta är en klocka med de basfunktioner som krävs för att kunna spåra samt hålla kontakten med ditt barn.

Klockan kan både ringa och ta emot samtal från 10 utvalda kontakter.  Den har även en SOS-knapp samt möjlighet till att ställa in trygghetszoner.

Ett plus är att den skickar iväg SMS till dig som förälder om klockan tas av armen.

En ganska stor nackdel är dock att den endast rekommenderas att användas med Telia.

Vad är en GPS KLOCKA?

En GPS klocka är en klocka som är designad för att du som förälder ska kunna känna en ökad trygghet över ditt barn säkerhet. Enkelt förklarat är det med andra ord en smartklocka för barn med inbyggd GPS.

Klockan paras ihop med en mobilapp som låter dig som förälder se var ditt barn befinner sig. Dessa klockor kallas även ofta för mobilklockor eftersom de flesta modeller också har en ringfunktion.

En GPS klocka ger därför även en extra säkerhet i att du kan nå ditt barn på telefon utan att för den delen låta barnet ansvara för en mobiltelefon.

Vissa modeller har även andra funktioner såsom videosamtal, kamera, stegräknare och musikspelare.

Flicka som använder sin smartklocka

Varför ska man köpa en GPS klocka?

En GPS klocka kan vara ett bra alternativ till en mobiltelefon när ditt barn är lite yngre. De kostar oftast inte lika mycket och är lättare för ditt barn att hålla koll på eftersom de sitter fast på armen.

Du behöver alltså inte oroa dig för att mobiltelefonen ska tappas bort och ditt barn behöver inte få för stort ansvar redan i tidig ålder. Samtidigt kan du och ditt barn ändå nå varandra när ni vill.

Detta ger inte bara er föräldrar en ökad trygghet utan det kan också ge ert barn extra trygghet för att våga ta sig runt på egen hand. En GPS klocka kan alltså vara ett väldigt bra verktyg när ditt barn börjar promenera till och från skolan på egen hand etc.

Eftersom att du kan följa ditt barn i appens GPS-funktion behöver du inte heller oroa dig för var ditt barn håller hus någonstans. På så sätt slipper du den där orosklumpen i magen när du inte kan vara där och hålla koll personligen. Du kan istället se direkt i appen så att ditt barn kommit hem tryggt och säkert från exempelvis träningen eller skolan.

Fördelar med en GPS klocka

Fördelarna med att ge sitt barn en GPS klocka är många, speciellt för dig med yngre barn som kanske inte är redo för en mobiltelefon än. 

Ökad självständighet: Förutom att den ger dig både dig och ditt barn ökad trygghet hjälper den även ditt barn att blir mer självständigt.

Att bära klockan är inte bara ett bra sätt att lära sig klockan på, det är också ett bra sätt att lära sig hålla tider och klara sig på egen hand. Eftersom ni enkelt kan nå varandra och du dessutom kan se var ditt barn är någonstans får barnet en chans att lära sig att ta eget ansvar vilket är väldigt nyttigt.

Inga distraktioner: De flesta GPS klockor saknar oftast andra appar som finns i en mobiltelefon såsom spel och sociala medier. Detta är särskilt bra för barn som kanske fortfarande är för små sådant. På så sätt undviker ni onödiga distraktioner.

Endast säker kommunikation: Det är du som förälder som styr över klockans funktioner i appen. Det är du som lägger in kontakter i klockan och det är endast dessa kontakter som klockan kan ringa till samt ta emot samtal ifrån. På så sätt kan du vara trygg med att ditt barn inte kan kommunicera med någon obehörig.

De klockor som har möjlighet att ringa och ta emot samtal från valfria nummer har oftast en avstängningsfunktion för detta.

mobiltelefon med gps app

Att tänka på innan köp

När du väl har bestämt dig för att köpa en GPS klocka till ditt barn är det bra att var påläst. Det finns många olika klockor på marknaden och alla har olika funktioner. Läs därför igenom produktbeskrivningarna noga för att vara säker på att klockan har alla de egenskaper du och ditt barn behöver.

Ett tips är att läsa recensioner om de funktioner som är viktigast för er för att jämföra hur olika modeller presterar inom just dessa området.

Förutom att kunna ringa röstsamtal till och från klockan samt att kunna spåra den via GPS finns även många andra funktioner att hålla koll på.

Vi går igenom de viktigaste här nedan:

 • SOS-knapp: De flesta modeller på marknaden har en speciell knapp för nödsituationer. Genom att trycka ner denna får du en notis direkt till din mobiltelefon. Vissa modeller ringer även upp utvalda kontakter medan andra spelar in ljudmeddelanden som skickas till dig.

 

 • Trygghetszoner: Med denna funktion kan du sätta upp ett ”staket” runt utvalda områden där det är säkert för ditt barn att vara, exempelvis i skolan eller på träningen. Bra att tänka på är att alla modeller har olika minimumradeier för sina trygghetszoner.

 

 • Avlyssningsfunktion: Denna funktion låter dig avlyssna klockans omgivning utan att ditt barn vet om det.

 

 • Kamera: Många GPS-klockor har en kamera som man kan ta selfies med. Vissa klockor med kamera kan man även ringa videosamtal med.

 

 • Skolläge: Du kan välja särskilda tillfällen när klockans funktioner ska vara låsta, exempelvis under skoltid. Endast SOS- och klockfunktionen går då att använda.

 

 • Videosamtal: Bara för att en klocka har kamera betyder det inte att det går att ringa videosamtal med den. Dubbelkolla därför detta om video är en viktig funktion för er. Bra att veta är också att vissa modeller kan ta ut en extra avgift för att kunna ringa med video.

 

 • Chatt: De flesta GPS klockor har en chatt där ni kan skicka meddelanden, emojis och ibland bilder och videor till varandra.

 

 • Stegräknare: Stegräknare i klockan motiverar ditt barn till att röra sig mer vilket kan vara en rolig funktion. På så sätt kan alla där hemma tävla om hur många steg ni går per dag.

Sammanfattning

En mobilklocka med GPS är ett smidigt sätt att ge både dig själv och ditt barn ökad trygghet.

Detta är ett bra alternativ till en mobiltelefon som kan vara stressigt att behöva hålla reda på. Med en GPS klocka minskar både risk för stöld och för att klockan tappas bort.

Dessutom har dessa klockor oftast inga onödiga distraktioner som spel eller sociala medier.

En GPS klocka har istället fokus på säkerhet och funktionalitet vilket är väldigt tacksamt, speciellt för yngre barn.

 

Innehållsförteckning