Ångugn – De 3 bästa – Bäst i test 2024 (Med köpguide)

En ångugn fungerar som en traditionell varmluftsugn, men kan även tillaga mat genom att tillsätta ånga. Detta gör maten saftigare och bevarar även näringsämnen och smaker bättre. 

Vi har granskat för- och nackdelarna hos tre olika ångugnar från Electrolux, Husqvarna och Siemens för att du ska hitta den bästa modellen för just dig. Längst ned på sidan hittar du även vår köpguide där vi svarar på viktiga frågor om ångugnar!

Ångugn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemmy, Elon, Computersalg och CDON. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Ångugn - Topp 3

Ångugn - Electrolux EO90SSK1
1. Electrolux EO90SSK1

Vårt betyg:

4,7/5
Bästa ångugn!
Ångugn - Husqvarna QCE8250X
2. Husqvarna QCE8250X

Vårt betyg:

4,2/5
Bästa ångugn med pyrolys
Ångugn - Siemens HR578ABS0S
3.Siemens HR578ABS0S

Vårt betyg:

4/5
Bästa billiga ångugn
Innehållsförteckning

1. Electrolux EO90SSK1 - Bästa ångugn!

Ångugn - Electrolux EO90SSK1

Vårt betyg:

4,7/5
Specifikationer:
Energiförbrukning 90%

Har näst bäst möjliga energiklass samt lägst energiförbrukning på listan.

Tillagningsmöjligheter 100%

Otroligt brett utbud av ångfunktioner och tillagningsfunktioner. Det finns till och med ett yoghurtprogram!

Extrafunktioner 95%

Saknas endast pyrolysrengöring för full pott. Annars finns allt du kan behöva inklusive wifi.

Pris 90%

Är dyrast på listan, men är trots detta otroligt prisvärd ugn med tanke på sin låga elförbrukning och breda tillagningsmöjligheter. 

Med störst mångsidighet i både ångprogram och tillagningsfunktioner överlag är Electrolux EO90SSK1 överlägsen vinnare i vår granskning! Här finns exempelvis specifika ångprogram för såväl sous vide, bakning, jäsning, ångkokning medan övriga ugnar på listan bara har ett enda ångläge.

Electrolux EO90SSK1 är enkel att styra med en mycket tydlig touchdisplay samt wifi uppkoppling som låter dig styra ugnen direkt i mobilen. Dessutom har ugnen både stektermometer och gott om auto-, vikt- och receptprogram som hjälper dig att tillaga maten till perfektion.

Som om inte detta vore nog är Electrolux EO90SSK1 även en av de mest energisnåla ångugnarna på marknaden.

Detta är en ugn som praktiskt taget sköter sig själv (om du vill), det enda du behöver göra är att välja något av alla färdiga tillagningsinställningar och fylla på med vatten emellanåt. 

Dessutom finns det nästintill oändligt med olika timerfunktioner såsom ”tillagningstid”, ”fördröjd sluttid” och ”slutalternativ” som underlättar matlagningen ännu mer.

De allra största fördelarna med Electrolux EO90SSK1 är alltså utan tvekan hur användarvänlig den är och hur stor variation av tillagningsmöjligheter som finns. 

Ångrengöringsprogrammet i kombination med den avtagbara luckan och glasrutan är ett annat stort plus!

Mycket energisnål

Electrolux EO90SSK1 har energiklass A++ vilket är näst bäst möjliga på en sjugradig skala. Ångugnar med bättre energiklass än så här är nästintill omöjliga att hitta i dagsläget.

Störst utbud av ångfunktioner

Här finns hela nio olika ångfunktioner i jämförelse med de övriga modellerna som endast har ett! Förutom låg-, medium-, hög- och full fuktighet finns exempelvis även speciellt framtagna ånglägen för brödbakning och sous vide.

Sous vide är kanske den ångfunktion som sticker ut allra mest då den låter dig tillaga vakuumförpackad mat i låg temperatur under längre tid för ett riktigt saftigt och proffsigt resultat.

Förenklad matlagning
 • Flest tillagningsfunktioner: Förutom ett fantastiskt utbud av ångfunktioner så imponerar även Electrolux EO90SSK1 i övriga tillagningsfunktioner. Här finns alla standardfunktioner såsom varmluft, grill och över-/undervärme, men även unika funktioner som slow cooking, yoghurttillagning, konservering och torkning!

 • Autoprogram: Denna ångugn har också ”tillagningshjälp” med massvis av förprogrammerade program för olika maträtter. Du kan även ställa in vilken köttyp du vill tillagas samt dess vikt och ugnen anpassar inställningarna automatiskt.

 • Stektermometer: Den integrerade termometern meddelar dig via larm eller mobilnotis när maten uppnåt perfekt temperatur. Du kan även ställa in så att ugnen stänger av sig automatiskt när vald temperatur är uppnådd.

 • Wifi: Ugnen kan kopplas upp till ditt wifi-nätverk och styras på distans genom ”My Electrolux Kitchen”-appen.
Ångrengöring

Genom att aktivera ugnens ångrengöring löses fett och ingrodda matrester upp så att du enkelt kan torka rent ugnen. Dessutom kan man även plocka av luckan och ta loss glasrutan för ännu mer noggrann rengöring.

Vi kan inte hitta några märkvärdiga nackdelar med Electrolux EO90SSK1. Det enda skulle i så fall vara att vi tycker att displayen kan upplevas något liten i storleken.

Den är dock väldigt enkel att förstå med symboler och beskrivande text, men vi hade gärna sätt att hela skärmen var något större för extra smidighet.

Electrolux EO90SSK1 är väldigt omtyckt bland konsumenterna och har i skrivande stund enbart goda omdömen hos både Elon och Elextrolux själva.

Ångugnen får mycket beröm för hur lättanvänd och mångsidig den är. Den får dock lätt kritik för att inte ha enskilda knappar för alla funktioner.

Med tanke på hur många funktioner som ugnen har förstår vi dock att man kan behöva klämma in flera alternativ under en och samma knapp.

”Ugnen är enkel att använda och har alla funktioner, både ånga och sous vide som gör köttet magiskt gott. Vi är mycket nöjda med vår nya ugn”

”Är överförtjust i vår nya ugn. Den värms upp otroligt snabbt och har alla funktioner vi önskade. Ett krav var att vår nya ugn skulle ha både ånga och varmluft och det har denna modell. Vi är så nöjda att vi köpte en matchande mikrovågsugn från Electrolux.”

2. Husqvarna QCE8250X - Bästa ångugn med pyrolys

Ångugn - Husqvarna QCE8250X

Vårt betyg:

4,2/5
Specifikationer:
Energiförbrukning 80%

Har energiklass A+ och tillhör genomsnittet av inbyggnadsugnar i elförbrukning.

Tillagningsmöjligheter 85%

Har ett bra utbud av tillagningsfunktioner, inte minst när det kommer till autoprogrammen. Har dock bara ett ångläge för manuell matlagning.

Extrafunktioner 80%

Har stektermometer och tre pyrolysprogram. Övriga funktioner är ganska standard.

Pris 90%

Många tusenlappar billigare än vinnaren från Electrolux. Är utan tvekan väldigt prisvärd för en så här användarvänlig ångugn.

Husqvarna QCE8250X är det bästa valet för dig som vill ha en lättanvänd och modern ångugn till ett bra pris. Denna ångugn har hela 45 automatiska tillagningsprogram, ”Steam Bake” för både bakning och matlagning samt varmluft och alla övriga standardfunktioner. Dessutom är den många tusenlappar billigare än vinnaren från Electrolux!

För bästa möjliga tillagningsresultat kommer Husqvarna QCE8250X även med en stektermometer vars temperatur visas på ugnens display och ljuder när maten är klar. 

Dessutom har denna ångugn tre pyrolytiska rengöringsprogram som bränner upp fett och smuts för bästa möjliga renhållning av ugnen.

Husqvarna QCE8250X må inte ha någon wifi-uppkoppling eller sous vide funktion som vinnaren från Electrolux, men är du ute efter en ångugn i all sin enkelhet är den helt perfekt.

Den är enkel att använda, utan massvis av knappar funktioner som du ändå inte använder. Avsaknaden av en app är inte heller något som märks av särskilt eftersom det finns så många autoprogram så den största delen av matlagningen sköter sig själv ändå! 

Ännu ett plus är att ugnen är utrustad med telskopskenor vilket gör det enklare att dra ut plåtarna både under och efter matlagning. Dessutom är denna ångugn nästan helt självrengörande då den rengörs med pyrolys istället för hydrolys som vinnaren från Electrolux exempelvis. 

Energisnål

Denna ångugn tillhör energiklass A+ vilket är tredje bästa på skalan. Detta låter sämre än vad det är då det är väldigt få ugnar som når upp till bästa energiklass.

Är du ute efter en energisnål ångugn som dessutom inte kostar skjortan så är Husqvarna QCE8250X ett riktigt bra val.

Mycket prisvärd

Husqvarna QCE8250X ger dig utan tvekan mycket för pengarna och passar perfekt för dig som vill ha lyxen av en ångugn utan att göra en allt för stor investering.

Stektermometer och autoprogram
 • 45 autoprogram: Här finns förprogrammerade inställningar för både matlagning och bakning för exempelvis hel kyckling, revben, pulled pork, cheescake och muffins. Flera av programmen används i kombination med stektermometer för bästa möjliga resultat.

 • Stektermometer: Stektermometern bör även användas vi manuell matlagning för att få kött, fågel och fisk till perfektion. Tyvärr finns dock ingen automatisk avstängningsfunktion när optimal temperatur är uppnåd.
3 pyrolytiska rengöringslägen

Tack vare att Husqvarna QCE8250X rengörs med pyrolys är den ännu mer självrengörande än Electrolux EO90SSK1 (1:a på listan). Detta eftersom ugnen bränner upp fett och smuts istället för att ”enbart” lösa upp den.

Med tanke på priset så kan man inte vara allt för kinkig för detta är verkligen en väldigt lyxig och praktisk ångugn i förhållande till sitt pris. Det kan dock vara bra att veta att det bara finns en ångfunktion, antingen är ångläget på eller inte.

Har endast ett ångläge

Till skillnad från vinnaren från Electrolux har Husqvarna QCE8250X endast ett enda ångläge. Det går alltså inte att justera hur mycket ånga som produceras beroende på vad du tillagar.

Däremot är flera av de automatiska tillagningsprogrammen kombinerade med ånga vilket är positivt.

”Nöjd helt enkelt. Snabb att bli varm. Bra grejer som ingick i produkten. Utdragbara skenor gillar jag”

”Mycket bra supernöjd”

3. Siemens HR578ABS0S - Bästa billiga ångugn

Ångugn - Siemens HR578ABS0S

Vårt betyg:

4/5
Specifikationer:
Energiförbrukning 70%

Har högst elförbrukning på listan, men ligger i linje med många andra modeller på marknaden.

Tillagningsmöjligheter 80%

Har de flesta tillagningsfunktioner man kan behöva, inkl. 3D-varmluft och flera autoprogram. Har dock bara ett manuellt ångläge.

Extrafunktioner 75%

Saknas tyvärr stektermometer, men sticker ut med sitt unika ”Sabbath mode”. Har även pyrolys.

Pris 90%

Överlägset billigast. Mycket prisvärd ångugn om du är ute efter en modern, enkel och lättanvänd ugn.

Med överlägset lägst prislapp och hela 30 autoprogram är Siemens HR578ABS0S det bästa valet för dig som vill ha en billig, men användarvänlig ångugn.

Dessutom har denna ångugn tillagningsfunktionen 3D-varmluft vilket gör att du kan tillaga mat på tre nivåer samtidigt!

Siemens HR578ABS0S är otroligt snygg och stilren i designen och ser betydligt dyrare ut än vad den är. Den är dessutom lättanvänd med tydliga touchknappar för knapplås, timer, belysning och snabbuppvärmning. Övriga tillagningsfunktioner som varmluft med ånga, 3D-varmluft, pizzaläge och grill väljs enkelt med programvredet.

Den delar dessutom många smarta funktioner som de betydligt dyrare ungarna inklusive mängder av autoprogram samt pyrolys- och hydrolysrengöring

En kul, om än inte helt nödvändig funktion, är även Siemens unika ”Sabbath mode” som är perfekt för ”dagen efter” när matlagning inte står högst på listan.

Billigast

Denna billiga ångugn från Siemens kostar mindre än hälften så mycket som Electrolux EO90SSK1 (1:a på listan). Visst, den har inte lika avancerade funktioner, men de funktioner som finns räcker gott och väl för både vardaglig och mer festlig matlagning.

30 autoprogram

Siemens HR578ABS0S har 30 automatiska program som är anpassade för perfekt tillagning av exempelvis lasagne, pizza, hel kyckling, nötstek och fläskkarré. Utbudet av program är bra och täcker det mesta förutom bakning.

Önskar du även automatiska program för bakning kan Husqvarna QCE8250X (2:a plats) vara ett mer passande val.

Pyrolys- och hydrolysrengöring

Detta är enda ånugnen som vi har granskat som har både pyrolys- och hydrolys rengöring. Vill du ha en ugn som är så lätt att underhålla som möjligt är alltså Siemens HR578ABS0S perfekt för dig.

Sabbath mode

Denna unika funktion låter dig ställa in tillagningstid i upp till 74 timmar i temperaturer mellan 85-140 °C. Detta är perfekt när du vill slippa styra ugnen och hålla maten varm under en längre tid.

En mindre anmärkning är att touchknapparna kan upplevas något små, men bortsett från det är displayen och knapparna annars väldigt tydliga.

Något som kanske kan vara mer avgörande är att Siemens HR578ABS0S saknar stektermometer samt att det inte finns någon möjlighet att anpassa hur mycket ånga som tillsätts.

Saknar stektermometer

Siemens HR578ABS0S är den enda ånugnen som vi har jämfört som inte har någon stektermometer. Självklart kan man använda sin egna termometer, men denna är då inte sammankopplad till varken displayen eller de automatiska tillagningsprogrammen.

Har endast ett ångläge

Precis som hos andraplatsen från Husqvarna finns det endast ett ångläge. Detta fungerar utmärkt för både bakning och matlagning, men kan alltså inte anpassas speciellt efter särskilda maträtter eller bakverk.

Vissa av de automatiska matprogrammen tillagas dock med hjälp av rekommenderad mängd vätska (ånga). 

”Har haft ugnen i två veckor och ersatte en tidigare Siemensugn som vi haft i 17 år. Ugnen har tydlig meny, bra funktioner och värmer snabbt upp till rätt temperatur. Att man kan släcka lampan är ett plus då jag torkar svamp på natten.”

”Den nya ugnen överträffade våra förväntningar och min fru äskar den.”

Så jämförde vi ångugnarna

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en ångugn och jämfört dessa mellan 3 olika modeller. 

De faktorer vi jämfört är:

 • Energiklass: Vilken energiklass har ångugnen? Hur mycket el förbrukar den?
 • Tillagningsmöjligheter: Vilka olika tillagningsfunktioner har ugnen? Hur mångsidig är ångfunktionen?
 • Extrafunktioner: Vilka extrafunktioner och tillval finns det? Har ångugnen integrerad stektermometer, wifi eller självrengöringsprogram?
 • Pris: Hur mycket kostar ångugnen? Är den prisvärd?

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av ångugnar via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Jämförelsetabell för ångugnarnaElectrolux EO90SSK1

Husqvarna QCE8250X

Siemens HR578ABS0S
Yttermått (HxBxD) 59,4x59,5x56,7 cm 59,4x59,5x56,7 cm 59,5x54,6x54,8 cm
Nischmått
(HxBxD)
59x56x55 cm 59x56x55 cm 58,5-59,5x56-56,8x55 cm
Energiklass A++ A+ A
Elförbrukning
(Över-/undervärme)
0,99 kWh/omgång 1,09 kWh/omgång 0,99 kWh/omgång
Elförbrukning
(Varmluft)
0,52 kWh/omgång 0,69 kWh/omgång 0,81 kWh/omgång
Volym 70 l 71 l 71 l
Maxtemperatur 300 °C 300 °C 275 °C
Autoprogram Ja Ja
(45 st)
Ja
(30 st)
Ånglägen 9 st 1 st 1 st
Airfry-funktion Nej Nej Nej
Sous vide Ja Nej Nej
3D-varmluft Ja Nej Ja
4D-varmluft Nej Nej Nej
Stektermometer Ja Ja Nej
Wifi Ja Nej Nej
Röststyrning Nej Nej Nej
Rengöringsprogram Hydrolys Pyrolys Pyrolys/hydrolys
Timer Ja Ja Ja
Vårt betyg: 4,7/5 4,2/5 4/5

Så väljer du rätt ångugn

För att välja rätt ångugn för just ditt hem bör du först se över vilken typ av ångfunktion du vill ha. Vill du kunna anpassa ångan perfekt efter olika typer av maträtter bör du välja en modell med justerbar ånga medan det kanske räcker med ett enda ångläge om du vill ha en enklare och billigare variant.

Du bör även kontrollera så att ångugnen har alla övriga tillagningsfunktioner och extrafunktioner som du behöver samt att den är enkel att rengöra. Det kan därför vara bra att se över om ugnen har några automatiska rengöringsprogram.

Är du fortfarande osäker på hur du ska välja rätt ångugn för dig? Ingen fara, vi svarar på alla tänkbara frågor i köpguiden nedan!

4 tips när du ska köpa ångugn
4 tips för att välja rätt ångugn

Innan du köper en ångugn är det viktigt att känna till att det finns olika typer av ångfunktioner. Alla ångugnar tillsätter alltså inte ånga på samma sätt eller i samma mängd.

Vissa ångugnar låter dig välja hur stor andel ånga du vill tillsätta under matlagningen som exempelvis låg, medel eller full ånga. Det finns även modeller som tillsätter ånga i omgångar under hela tillagningen medan andra modeller endast tillsätter ånga i början.

Olika typer av maträtter kompletteras bäst med olika typer av ånga så se till att välja en modell som passar din matlagning bäst. Fisk och grönsaker kompletteras exempelvis bäst med mycket ånga medan bröd görs allra bäst med en mindre andel ånga.

Det finns även särskilda ångugnar som kan tillaga mat med ånga på låg och exakt temperatur i vakuumförpackade påsar. Denna ångfunktion kallas för ”sous vide”.

Många ångugnar har en särskild behållare på utsidan av ugnen som du behöver fylla på innan matlagning medan andra har en fördjupning inuti ugnen som du fyller på med vatten.

Modeller med vattenbehållare kan fyllas på även under pågående tillagning om vattnet skulle ta slut. Detta kan man dock inte göra med ångugnar med bottenfördjupning.

Det är därför viktigt att välja en modell med den typ av vattentillförsel som du föredrar.

Hur mycket el en ångugn förbrukar står angivet på produktens energimärkning. Elförbrukningen anges i antal kilowattimmar per omgång (motsvarande tillagning av en stek) för både över- och undervärme och varmluft.

Energiförbrukningen delas även upp i energiklasser på en skala mellan A+++ till D där A+++ förbrukar allra minst energi. Vill du ha en energisnål ångugn bör du alltså välja en modell med så bra energiklass som möjligt utefter din budget.

När du köper en ångugn är det viktigast att se över att den har rätt ångfunktioner för just din typ av matlagning. I övrigt har de flesta ångugnar även alla standardfunktioner såsom varmluft, grill samt över- och undervärme.

Övriga tillagningsfunktioner som är bra att ha i en ångugn är:

 • Autoprogram: Klara program som är särskilt anpassade för att tillaga specifika maträtter och bakverk till perfektion. Du behöver alltså inte ställa in några inställningar själv utan ugnen allt själv!
 • 3D- varmluft: Varmluftsläge som tillagar mat jämn på upp till tre olika nivåer.
 • 4D-varmluft: Varmluftsläge som tillagar mat jämnt på upp till hela fyra nivåer.
 • Pizzaläge: Ser till att pizzabotten blir krispig samtidigt som toppingen blir saftigt och jämnt tillagad.
 • Air fry: Luftfriterar maten på samma sätt som i en air fryer, men med betydligt mer utrymme.
 • Baksensor: Anpassar inställningarna och tillagningstiden automatiskt efter luftfuktigheten i ugnen specifikt efter olika typer av bakverk.
Utbudet av extrafunktioner är ungefär desamma som för vanliga varmluftsugnar. De extrafunktioner är viktigast att känna till är:

 • Stektermometer: Övervakar innertemperaturen i kött, fågel och fisk och meddelar dig när maten är klar. Temperaturen visas hela upp på displayen och eventuellt i mobilen för de ugnar som har wifi-anslutning.

 • Wifi: Låter dig styra ugnen på distans genom en tillhörande app. Du får även notiser om exempelvis ånga behöver fyllas på eller om annan åtgärd krävs. Många appar har även tillhörande recept som ugnen kan anpassa inställningarna automatiskt efter.

 • Teleskopskenor: Utdragbara skenor inuti ugnen som gör det enklare att röra om i maten under tillagningen. Det blir även enklare att ta ur plåten när maten är klar.

 • Timer: Förutom den klassiska kökstimern som räknar ned tiden finns det även andra smarta funktioner såsom ”tillagningstid” och ”färdigtid” eller. ”Tillagningstid” stänger av ugnen när inställd tid har passerat medan ”färdigtid” anpassar starttiden själv för att vara klar till ett bestämt klockslag.

 • Tallriksvärmning: Värmer upp uppläggningsfat och tallrikar inför servering.

De allra vanligaste rengöringsprogrammen för ångugnar är hydrolys- samt pyrolysrengöring varav den sistnämnda är allra mest effektiv.

Hydrolysrengöring

Hydrolys, eller ångrengöring som det också kallas, ”rengör” ugnen genom att tillsätta ånga. Detta lösgör den ingrodda smutsen i ugnen och gör den enklare att få bort så att du slipper skrubba lika mycket.

Denna rengöringsfunktion är väldigt smidig, men är inte riktigt lika självrengörande som pyrolytisk rengöring.

Pyrolysrengöring

Pyrolytisk rengöring bränner upp smuts och fett så att det endast blir aska kvar. Askan kan sedan enkelt torkas av med en fuktig trasa.

Detta är den allra mest självrengörande och mest effektiva rengöringsmetod som finns hos ugnar idag.

Ångugnar blir allt vanligare och i dagsläget erbjuder de allra flesta välkända varumärkena dem i sitt sortiment. De allra mest populära varumärkena för ångugnar är dock Electrolux, Siemens, Miele och Bosch.

När man tillsätter ånga under matlagningen blir maten saftigare samtidigt som man lättare får en jämn och krispig yta. Ångtillagning sker dessutom oftast under lägre temperaturer vilket gör att näringsämnena och smaken bevaras bättre än i en vanlig ugn.

En annan stor fördel är att en ångugn värmer upp mat och gör den som ny igen tack vare den tillsatta ångan som förhindrar att maten blir torr och tråkig.

I en traditionell inbyggnadsugn tillagas maten med varmluft eller värmeelement i relativt höga temperaturer vilket är effektivt, men det finns även en risk för att maten blir torr eller bränns.

Ångugnar är skonsammare då de istället tillagar maten med cirkulerande ånga i lägre temperaturer. Detta ser till att maten blir genomstekt samtidigt som den behåller sin saftighet. En ångugn är därför exempelvis perfekt för tillagning av kyckling och stekar som annars lätt blir torra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *