Hem & Hushåll – Så väljer du rätt hushållsprodukter

Hem och hushåll

”Hem och hushåll” är ett brett begrepp som täcker allt som hör vardagslivet till. Här ingår exempelvis tvätt- och städprodukter som torkställningar och textilvårdsmaskiner, men även förvaringsprodukter, hushållsmaskiner och hjälpmedel för utflykter och picknick.

Här har vi samlat kortfattade och övergripande tips för att du ska kunna välja och köpa rätt hushållsprodukter för just ditt ändamål. Kanske ska du flytta hemifrån eller behöver uppdatera något av dina hjälpmedel där hemma?

Vill du ha tips på specifika produkter och mer övergripande köpguider för att underlätta ditt köp kan du även klicka dig vidare till något av våra bäst i test för de produkter som du är intresserad av!

Textilvårdsmaskin
Bäst i test
Tvättkorg
Bäst i test
Torkställning
Bäst i test
Strykbräda
Bäst i test
Klädställning
Bäst i test
Skoskåp
Bäst i test
Vedkorg
Bäst i test
Ismaskin
Bäst i test
Kylväska
Bäst i test
Kylväska ryggsäck
Bäst i test
Innehållsförteckning

Tvätt och städ

När du ska köpa nya tvätt- och städprodukter är det viktigt att välja produkter som är anpassade för just ditt hem och behov. Ska du exempelvis köpa en torkställning är det viktigt att den har tillräckligt med plats för tvätten i ditt hushåll samtidigt som den även ska klara av att torka det du brukar tvätta. Vill du exempelvis kunna plantorka plagg kan det vara bra att välja en modell med ett nedre våningsplan.

Kriterierna för ett lyckat köp kan variera något beroende på vilken typ av produkt det gäller, men generellt bör du alltid ha följande faktorer i åtanke när du ska köpa tvätt- och städprodukter:

 • Hur stor kapacitet den klarar av
 • Hur ofta den ska användas
 • Ljudnivå (om nödvändigt)
 • Användarvänlighet och effektivitet
 • Hur enkel produkten är att förvara
5 tips när du ska köpa tvätt- och städprodukter
5 tips innan du köper nya tvätt- och städprodukter

Det finns många intressanta och hjälpsamma tvätt- och städprodukter på marknaden idag. Vi har dock valt att koncentrera oss på några av de allra mest oumbärliga produkterna som de flesta av oss har användning av till vardags:

 • Torkställning
 • Tvättkorg
 • Strykbräda
 • Textilvårdsmaskin

Torkställning

Att torka kläder i torktumlaren är enkelt och bekvämt, men att torka kläder på en torkställning är skonsammare både för kläderna och miljön. När du ska köpa en ny torkställning gäller det dock att tänka till så att du får ut så mycket av den som möjligt.

Det första du bör tänka på när du ska välja en torkställning är vilken modell som passar bäst för ditt hushåll. Har du ont om plats är en vägghängd torkställning eller ett torktorn ett bra alternativ eftersom de sparar mycket golvutrymme. Har du däremot gott om plats är oftast en torkställning med vingar som kan justeras i höjd samt två våningsplan vara ett mer praktiskt val.

Andra praktiska detaljer att ta hänsyn till för att köpa rätt torkställning är hur många meter lina den har, hur tätt linorna är placerade, om torkställningen har strumphängare, plats för galgar och/eller hyllor för plantorkning samt om torktställningen har hjul. Det är även viktigt att kontrollera hur enkel den är att fälla ihop samt hur stor plats den tar att förvara.

Tvättkorg

Det råder ingen tvekan om att en bra tvättmaskin är avgörande för ett bra tvättresultat, men man ska inte underskatta funktionaliteten av en riktigt bra tvättkorg. En tvättkorg med två eller fler fack underlättar exempelvis sorteringen av tvätten och en tvättkorgsmöbel med hyllor maximerar förvaringsutrymmet i badrummet.

Fler viktiga typer av tvättkorgar att känna till innan du gör ditt val är traditionella tvättkorgar med lock, öppna tvättkorgar, hopvikbara tvättkorgar, flätade tvättkorgar samt tvättsäckar och tvättpåsar.

Det är även viktigt att överväga vilket material du vill ha på din tvättkorg då dagens modeller varierar i allt från plast till trä och jute. Glöm inte heller att kontrollera att korgen rymmer tillräckligt med tvätt för ditt hushåll. Generellt rekommenderas mellan 30-60 liter för 1-2 personer och 60-100 liter för 3-4 personer.

Strykbräda

Det första valet du behöver göra när du ska köpa en strykbräda är vilken typ av modell du vill ha – en golvstående bräda eller en bordsstrykbräda. De golvstående modellerna har oftast större strykyta medan bordsstrykbrädor oftast är smidigare att hantera och förvara.

För att strykbrädan ska bli användarvänlig är det viktigt att den kan hantera den typ av tvätt som du har tänkt att stryka. Vill du exempelvis kunna stryka stora lakan eller dukar är det mest praktiskt att välja en större strykbräda. Standardmått brukar ligga omkring 120×38 centimeter, men det finns både mindre och större modeller så glöm inte att kontrollera måtten innan köp.

En annan viktig faktor att ta hänsyn tillför att välja rätt strykbräda är hur mycket den väger. Tyngd ger stabilitet, men kan även göra brädan svårare att hantera så se till att strykbrädan inte är allt för tung (eller för lätt för den delen. Det är även bra att kontrollera om strykbrädan har säkerhetslås eftersom den då blir enklare att förvara.

Textilvårdsmaskin

Är du trött på soffklädslar och mattor som inte går att tvätta i tvättmaskinen? Då är en textilvårdsmaskin just vad du behöver! Innan du klickar hem första bästa maskin bör du dock veta vilket användningsområde den ska ha. Vill du endast kunna ta bort enstaka fläckar räcker det förmodligen med en mindre textiltvätt medan du behöver en mer rejäl modell om du ska kunna rengöra mattor.

När du har valt vilken modell som är bäst för dig finns det även några viktiga funktioner du bör hålla koll på för att göra rätt val. Du bör exempelvis kontrollera så att sladdlängden är tillräcklig för de utrymmen som du har tänkt att använda textilvårdsmaskinen till. Du bör även kontrollera vilka tillbehör som ingår. Till vissa mattvättar ingår det exempelvis även munstycken för fläckborttagning på stoppade möbler.

Glöm inte heller att kontrollera ljudnivån för maskinen, hur rengöringen av maskinen går till samt att du har plats att förvara den på.

Förvaring

Förvaringslösningar kommer i många former beroende på vad det är du behöver hitta en plats för. Behöver du någonstans att förvara dina kläder är klädställningar, skoskåp, skobänkar och garderober bra alternativ medan du behöver en vedkorg om det är ved som ska förvaras.

Riktlinjerna för att välja rätt produkt skiljer sig något åt beroende på vad du ska förvara något, men många av de viktigaste kriterierna är gemensamma oavsett förvaringslösning:

 • Hur stort är förvaringsutrymmet?
 • Vilka förvaringsmöjligheter finns det?
 • Hur enkel är  produkten att montera?
 • Hur stor plats tar produkten?
 • Vilket material är produkten tillverkad av?
 • Har produkten flera olika användningsområden?
Bilden visar 6 olika tips inför ditt köp av förvaringsmöbler.

Det råder definitivt ingen brist på förvaringslösningar idag då man enkelt kan få tag på allt från enkla elfahyllor till avancerade förvaringssystem. Vi har dock valt att fokusera på de några av de vanligaste produkterna som är lätta att göra felköp av om man inte vet vad man ska leta efter:

 • Klädställning
 • Skoskåp
 • Vedkorg

Klädställning

En klädställning är en dekorativ, enkel och relativt billig förvarinslösning för dina kläder. Det finns dock många olika modeller att välja på och det är viktigt att känna till alla för att välja rätt. Det finns exempelvis klassiska klädstänger på ben, klädställningar med både stång och skohylla, klädställningar med hjul samt klädställningar som är integrerade i möbler (även kallade öppna garderober).

Vilken sorts klädställning som är bäst för dig beror på vad du vill kunna förvara samt hur mycket som du behöver få plats med. Du bör även kontrollera maxlasten på klädställningen för att garantera att den är stabil nog. Tänk på att det näst in till alltid är olika maxlast för klädstängerna och hyllorna på ställningen.

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är höjden på klädstången. Ska du exempelvis förvara långa klänningar på den behöver du se till att stången är tillräckligt hög eller att den går att justera i höjd.  

 

 

Skoskåp

Att förvara skorna i hallen i ett skoskåp är både praktiskt och stilrent. När du står inför valet av ett nytt skoskåp behöver du välja om du vill ha en modell med hyllor eller fack. Skoskåp med fack är oftast smalare vilket gör dem praktiska för mindre hallar medan ett skoskåp med hyllor som tar mer plats rymmer stövlar och skor med lite högre skaft.

När du väl har valt vilken typ av skoskåp du vill ha är det dags att kontrollera att det uppfyller alla dina krav. Det viktigaste att kontrollera är hur många par skor som får plats samt hur stora skor som får plats. Ofta står det angivet hur många par skor som får plats, men detta innefattar inte alla skostorlekar. Kontrollera därför alltid bredd, djup och höjd mellan facken eller hyllorna för att se till att utrymmet är tillräckligt stort för just dina skor.

Har du brist på övrigt förvaringsutrymme är ett tips att välja ett skoskåp erbjuder förvaring även för annat, exempelvis via extra hyllor eller smålådor med plats för nycklar och liknande.

Vedkorg

En vedkorg är precis som det låter en korg som är gjord för att förvara ved. De kan dock se väldigt olika ut och vara olika praktiska beroende på hur de är utformade. En riktigt bra vedkorg är robust, rymlig och enkel att förflytta. Vedkorgen får därför gärna ha handtag för att göra det enklare att bära korgen mellan exempelvis vedbod och braskamin.

Det finns många moderna och trendiga vedkorgar att välja på, men tänk på att de också ska vara praktiska. Låt dig därför inte förblindas enbart av designen utan se också till att den rymmer rimligt med ved och att den känns stabil och tålig.

 

Hushållsmaskiner

Ismaskiner samt popcorn- och glassmaskiner är några exempel på hushållmaskiner som är festliga och som kan komma väl till hands då och då, men de är kanske inte helt nödvändiga. Det finns dock en hel del hushållsapparater som återfinns i de allra flesta hem som används på mer daglig basis. Några exempel på detta är brödrostar, kaffebryggare, elvispar och vattenkokare.

Många grundläggande hushållsmaskiner brukar införskaffas när man flyttar hemifrån och de allra flesta av dessa behöver sedan bytas ut en eller ett par gånger när den gjort sitt. För att slippa byta ut sina hushållsmaskiner allt för många gånger gäller att välja rätt från början. Vi rekommenderar att kontrollera följande faktorer innan ditt köp (bortsett från produktspecifika egenskaper):

 • Att kapaciteten är anpassad för hur många ni är i hushållet
 • Hur hög effekt maskinen har
 • Hur man rengör maskinen
 • Hur stor plats den tar
Bilden visar 4 tips på vad man bör tänka på innan man köper en ny hushållsmaskin.

Ismaskin

Har du ingen integrerad ismaskin i din kyl eller frys kan du köpa en separat maskin som kan vara praktisk både till vardags och fest. Det allra viktigaste att kontrollera innan du köper en ismaskin är vilken typ av isbitar som den klarar av att tillverka. Ihåliga isbitar, iskuber, krossad is och klaris är några exempel på olika sorters is.

Ska du använda isen till att göra fina drinkar kan en ismaskin som klarar av att göra klaris vara ett bra val för att förhindra att drinken vattnar ur. Detta beror dock på vilken typ av drinkar du ska göra då vissa drinkar gör sig allra bäst med krossad is.

Är det främst läsk och vatten som isbitarna ska användas till räcker det oftast med en ismaskin som gör ihåliga isbitar eller iskuber. Dessa maskiner är dessutom också mycket billigare än de som tillverkar klaris.

Utflykt och picknick

Hem- och hushållsprodukter avser inte bara de produkter vi använder i hemmet utan även de som vi tar med oss när vi ska ut på utflykter och picknick. Kylväskor, kylryggsäckar, kylboxar, värmeväskor och termosar är bara några exempel på detta.

För att välja ut de allra bästa produkterna till utflykt och picknick rekommenderar vi att utgå från följande punkter:

 • Hur mycket mat eller dryck produkten rymmer
 • Hur länge produkten håller kylan eller värmen
 • Hur enkelt det är att organisera och packa i produkten
 • Hur enkel produkten är att transportera
 • Hur lätt det är att rengöra produkten
5 tips för tillbehör till utflykt och picknick
Bilden ger 5 tips som man bör tänka på innan man köper tillbehör för utflykter och picknick.

Kylväska

Vilken kylväska som är bäst för dig beror på vilket användningsområde du behöver den till. Är du ute efter en kylväska för längre utflykter är det oftast bäst med en större modell medan det är mer praktiskt med en nättare variant om du främst ska använda den som lunchväska till jobbet.

Att välja rätt storlek på sin kylväska är inte bara praktiskt utan det gör också att den håller kylan bättre. En kylväska som inte är fullt packad får nämligen sämre förmåga att hålla kvar kylan vilket gör att maten värms upp snabbare.

Olika ändamål kräver olika lång kyltid så se till att väskan håller kylan tillräckligt länge. Bra designade kylväskor har alltid en angiven garanterad kyltid i sin produktbeskrivning. Den garanterade kyltiden förutsätter dock självklart att kylväskan används och packas på rätt sätt.

En annan sak som är bra att tänka på är att det ofta är praktiskt att välja en modell med flera fack eller fickor då det exempelvis blir enklare att separera mat och dryck.

Kylryggsäck

En kylryggsäck har i princip samma syfte som en vanlig kylväska, men är enklare att transportera eftersom man kan bära den på ryggen. Kylryggsäckar är därför optimala om du ska bära tyngre packning och/eller om du ska promenera långa sträckor.

Kriterierna för att välja rätt kylryggsäck är desamma som för en kylväska – rätt kapacitet, tillräcklig med kyltid och praktiska förvaringsfack och fickor är a och o.

Eftersom kylryggsäcken ofta används ute under längre perioder och i mer varierande väder än en kylväska rekommenderar vi även att välja en modell som åtminstone står emot lite regn om den inte är helt vattentät.

Relaterade artiklar