1. Siemens extraKlasse EX675HYC1M
(60 cm)
(60 cm)
Vårt betyg:
4,8/5
Bästa spishäll!
- Induktionshäll med hög effekt
- Extra flexibla flexizoner
- Steksensor
- Wifi
- Automatisk avstängning
- Timer
- Kräver elanslutning av elektriker
En spishäll är en fristående vitvara med en till sex kokzoner som integreras i bänkskivan genom infällning eller planlimning. Induktionshällar, glaskeramikhällar och gashällar är de allra vanligaste typerna.
Vi har jämfört för- och nackdelarna hos 5 olika spishällar från varumärken som Siemens, Bosch och Electrolux för att du ska enklare ska hitta den bästa hällen för dig.
Längst ned på sidan hittar du även vår köpguide med viktiga tips för att underlätta ditt köp!
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemmy och Elon. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.
Vårt betyg:
Vårt betyg:
Vårt betyg:
Vårt betyg:
Vårt betyg:
Modern spis med automatisk hopkoppling av kokzoner, mycket kort uppkokningstid samt steksensor.
Mycket hög effekt på alla fyra plattor, både i normalt läge och booster-läge.
Otroligt flexibel häll med två automatiska flexizoner som dessutom är utvidgbara.
Siemens EX675HYC1M har i princip allt förutom koksensor, inklusive wifi och steksensor.
Ligger i övre mellanklass, men är helt klart värd sitt pris.
Tack vare sina imponerande flexibla uppvärmningszoner, höga effekt och smarta funktioner som förenklar matlagningen är Siemens EX675HYC1M vår solklara favorit!
Denna induktionshäll har inte bara två flexizoner som automatiskt anpassas efter olika stora kokkärl, utan båda zonerna kan dessutom förlängas i sidled för ytterligare flexibilitet. Hällen värms även upp väldigt snabbt tack vare hög effekt på alla fyra värmezoner.
En annan stor fördel är att induktionshällen är utrustad med en steksensor som förhindrar att maten bränns vid genom att hålla en jämn temperatur genom hela stekningen!
Siemens EX675HYC1M är det bästa valet för dig som vill ha en ultramodern spishäll till ett rimligt pris. Inte nog med att den har lika hög och snabb uppvärmning på alla fyra zoner, zonerna är också flexiblast i både storlek och form av alla modellerna som vi har granskat.
Spishällen är även utrustad med ”cookConnect” som gör att du kan koppla samman hällen med en fläkt så att fläktinställningarna anpassas automatiskt efter din matlagning.
Dessutom är spishällen fullproppad med fler moderna funktioner som ser till att maten aldrig bränns vid, att du kan styra spishällen på distans samt att spisen stängs av automatiskt om du glömmer av att göra det.
Spishällen har kapacitet för maximalt fyra olika kokkärl beroende på storlek. Alla fyra uppvärmningszoner har en normal effekt på 2200W och en booster-effekt på hela 3700W.
Detta garanterar extra kort koktid och är exempelvis flera gånger effektivare än glaskeramikhällen från Elvita (5:e plats) vars kokzon med lägst kapacitet endast ligger på 1000W.
Siemens EX675HYC1M har två flexizoner, en på vardera sida om spishällen. Detta innebär att den främre och bakre uppvärmningszonen kan kopplas samman till en enda zon.
Beroende på behov kan man alltså använda sig av exempelvis fyra mindre, en stor och två mindre eller två stora kokzoner. Det vi gillar allra bäst med detta är att zonerna anpassar sig automatiskt i storlek beroende på hur du placerar kokkärlen!
Tack vare ”flexinductionPlus” kan kan båda de bakre zonerna dessutom utvidgas in mot mitten. Detta frigör exempelvis en extra kokzon så att du får utrymme för två större samt ett mindre kokkärl på samma gång. Man kan dock endast bredda en zon åt gången.
En annan funktion vi verkligen gillar hos Siemens EX675HYC1M är att du kan pausa alla inställningar och starta dem igen inom 10 minuter med bara ett knapptryck. Detta är exempelvis väldigt användbart om du behöver lämna spisen för en kort stund.
Hur många gånger har du inte undrat om du verkligen stängde av spisen innan du gick hemifrån? Med hjälp av Home Connect appen har du alltid koll på spisen var du än är någonstans och kan till och med stänga av den på distans.
Du kan även justera värmen eller aktivera barnlåset direkt i mobilen. Dessutom har du tillgång till massvis av recept som spishällen anpassas efter automatiskt för perfekt och konstant temperatur för det som ska tillagas.
Om du råkar glömma att stänga av spisen så stänger den av sig automatiskt efter 1-10 timmar, beroende på värmeinställning, för att förhindra olyckor.
Spishällen har en inbyggd matlagningstimer så att du kan hålla isär tiden för det du tillagar på spisen respektive i ugnen. Dessutom kan du även sätta in en timer för automatisk avstängning om du skulle önska.
Precis som många andra induktionshällar saknar tyvärr Siemens EX675HYC1M stickpropp och får inte installeras på egen hand.
Installationen måste göras av en behörig elektriker vilket tillför ytterligare en kostnad till spishällen.
Detta är dock relativt vanligt bland induktionshällar, men är viktigt att veta innan köp så att man är medveten om alla kostnader.
Siemens EX675HYC1M har i skrivande stund enbart femstjärniga omdömen vilket visar om hur omtyckt och användarvänlig den är.
Om vi inte lyckats framställa hur flexibel denna spishäll är i vår recension så kan du bara ta en snabb överblick över omdömena. Alla kundomdömen berömmer nämligen Siemens EX675HYC1M för hur välutnyttjad hela ytan är samt hur smidigt det är att zonerna anpassas efter olika storlekar.
”Den perfekta hällen om man vill utnytja hällens storlek.”
”Speciellt bra och flexibelt med hel häll, anpassar värmeytan efter grytans storlek”
Smart induktionshäll med snabbast uppkokning, wifi och steksensor.
Har bland de snabbaste uppkokningstiderna på marknaden tack vare sin extra höga effekt.
Kan smidigt anpassas efter olika storlekar på pannor och grytor. Detta behöver dock göras manuellt.
Så nära full pott man kan komma, vi saknar bara koksensor för att förhindra att vattnet kokar över.
Bra pris i förhållande till kvalitet och funktioner. Ligger dock i övre mellanklass.
Är du ute efter en modern och snabbuppvärmd induktionshäll är Bosch PVQ631HC1E som gjord för dig!
Med en imponerande effekt på 3700W på alla plattor kokar vattnet upp på nolltid, och funktioner som steksensor, Wi-Fi och fläkthopkoppling gör matlagningen både enklare och roligare.
Dessutom har Bosch PVQ631HC1E två kombizoner som kan kopplas samman till större kokplattor för att göra plats för stora grytor.
Detta är spishällen för dig som vill kunna laga mat snabbt och tryggt. Inte nog med att Bosch PVQ631HC1E har hög effekt och värms upp på nolltid, den är också utrustad med en steksensor som förhindrar att maten bränns vid.
Spishällen är även full med andra praktiska funktioner såsom överkokningsskydd, pausfunktion, automatisk avkänning av kokkärl (gäller ej för hopkoppling av kombizonerna) samt snabbomstart.
Vi uppskattar även att det finns det gott om säkerhetsfunktioner inklusive barnlås och flera alternativ för automatisk avstängning.
Bosch PVQ631HC1E har en uppvärmnings effekt på hela 2500W i normalt läge, respektive 3700W i boosterläge, på alla fyra plattor. Den delar därmed högst effekt, och därmed även kortast uppkokningstid, på listan med Siemens ED751HQ26E (3:e plats).
Spishällen har totalt fyra kokzoner. Den främre och bakre zonen på vardera sida kan dock kopplas samman till två större zoner för att anpassas efter större kokkärl.
Detta innebär att du kan välja att utnyttja hela hällen med antingen två, tre eller fyra värmezoner beroende på behov.
Genom att koppla upp spishällen till ditt wifi-nätverk kan du styra den direkt i mobilen via Home Connect-appen. Där kan du exempelvis sätta på och stänga av spishällen, kontrollera och korrigera spisens inställningar och aktivera barnlåset.
Har du en fläkt som kan anslutas till Home Connect kan du dessutom koppla samman fläkten och spishällen i appen. Detta innebär att fläkten sedan kommer att anpassa sina inställningar automatiskt efter hur mycket os som bildas när du lagar mat.
Även om det är tryggt att kunna stänga av spisen på distans i Home Connect-appen så är det inte alltid man märker att hällen fortfarande är på. Som extra säkerhet stänger Bosch PVQ631HC1E därför av sig automatiskt om inställningarna inte ändras på en längre tid.
Spishällen stänger exempelvis av sig efter 10 timmar om den är inställd på lägsta nivå och efter 1 timme om den är inställd på högsta.
Förutom en integrerad kökstimer så har spishällen även en praktisk avstängningstimer. Denna låter dig ställa in att en viss kokzon ska stängas av automatiskt efter en specifikt önskad tid så att du kan känna dig extra trygg under matlagningen.
Några mindre nackdelar med Bosch PVQ631HC1E är att spishällen saknar varmhållningsfunktion samt automatisk sammankoppling av kombizonerna. Detta gör att det inte räcker hela vägen till en förstaplats i testet, men är ingenting som bör avgöra ett köpbeslut.
Däremot är det bra att veta att spishällen inte får kopplas in på egen hand.
Spishällen saknar stickpropp vilket innebär att du behöver anlita en behörig elektriker för att installera den. Detta är dock ingenting som är ovanligt när det kommer till induktionshällar.
Prisvärd induktsionshäll med stort temperaturintervall och kokzoner som anpassar sig efter olika stora kokkärl.
Hög effekt på tre av fyra plattor, den fjärde lämnar dock lite mer att önska.
Störst temperaturintervall på hela listan. Dessutom med kokzoner som automatiskt formar sig efter storleken på kokkärlet.
Har Hob2Hood samt flera säkerhetsfunktioner. Saknar dock wifi samt stek- och koksensor.
Otroligt mycket för pengarna! Är du ute efter en bra och billig spishäll behöver du inte leta längre.
Electrolux HOB750MF kostar endast hälften så mycket som 1:an och 2:an i granskningen, men har samtidigt många moderna funktioner som hopkoppling till fläkten, pausfunktion och automatisk avstängning.
Spishällen må sakna funktioner som wifi och steksensor, men imponerar istället med avancerade kokzoner som formar sig automatiskt efter dina kastruller. Dessutom har Electrolux HOB750MF allra störst temperaturintervall på listan!
De största fördelarna hos Electrolux HOB750MF är utan tvekan sin höga prisvärdhet. Den delar många av de dyrare modellernas avancerade funktioner, såsom Hob2Hood och pausfunktion, till ett mycket mer överkomligt pris.
Dessutom presterar denna spishäll till och med bättre än de dyrare modellerna på vissa plan med sitt otroligt breda temperaturintervall samt storleksjusterande kokzoner.
Electrolux HOB750MF är näst billigast i granskningen, men ger dig också mycket för pengarna.
Den har exempelvis kortare uppkokningstid, mer avancerade och flexibla uppvärmningszoner samt större yta än Elvita CKH2662S som är den billigaste spishällen i granskningen.
I förhållande till priset har Electrolux HOB750MF förvånansvärt snabb uppkokningstid på hela tre av fyra av kokzoner. En av kokzonerna har en booster-effekt på 3600W vilket är mycket effektivt.
De två konkurrenterna i toppen från Siemens och Bosch och har dock högre booster-effekt (3700W) på alla fyra plattor, men kostar också mycket mer.
Varje uppvärmningszon formar sig automatiskt efter både storlek och form på dina kokkärl. På så sätt ser alltså spishällen till att spisen värmer upp kokkärlet perfekt oavsett storlek.
Vid behov kan du även koppla ihop de två vänstra zonerna till en enda stor zon vilket är perfekt för stora grytor.
Det vi gillar allra mest med värmezonerna hos Electrolux HOB750MF är dock att den har hela 14 värmenivåer i jämförelse med 9 nivåer som är standard. Detta gör det ännu enklare att anpassa värmen precis så som du vill ha den.
Kokzonerna stängs av automatiskt efter 1,5-6 timmar beroende på vilken värmeinställning som används.
Vi ger två tummar upp för att hällen stängs av ”redan” efter 6 timmar för de lägsta värmenivåerna istället för 10 timmar som hos många andra modeller.
Spishällens timer kan användas på tre olika sätt – som klassisk äggklocka även om hällen inte används eller som äggklocka respektive automatisk avstängning för specifik uppvärmningszon.
Tyvärr har en av värmezonerna relativt låg effekt med 1400W i normalt läge, respektive 2500W i boosterläge. Detta gäller som sagt endast för en av fyra zoner, men är viktigt att känna till innan köp.
I övrigt är det även bra att ha i åtanke att Electrolux HOB750MF saknar både stickpropp wifi.
Precis som resterande induktsionshällar på listan så levereras Electrolux HOB750MF utan stickpropp vilket innebär att du inte får installera den själv.
Wifi-uppkoppling är absolut inget måste, men har vill du kunna inkludera spishällen i ett smarthem så går det tyvärr inte med Electrolux HOB750MF (förutom hopkoppling med länkningsbar fläkt).
Electrolux HOB750MF har goda omdömen hos alla butiker som vi har granskat med 4,9 av 5 stjärnor (i skrivande stund) hos Electroluxhome.
Kunderna ger framförallt spishällen beröm för att vara snygg, enkel att använda och för att ha många användarvänliga funktioner.
”Jag är riktigt nöjd med vår nya induktionshäll. Den ser inte bara snygg ut utan den fungerar också riktigt bra. Man kan grilla med grillplattan, smälta choklad utan att bränna och hettar upp stekpannor blixtsnabbt. Timers som säger till när det är dags. Boosterfunktion som kokar upp pastavatten snabbt. Jag skulle kunna fortsätta, men det var väl tillräckligt för att visa hur nöjd jag är. Från mig får den här hällen 6/5 stjärnor.”
”Tack och lov lyssnade jag på min fru när hon beställde den här hällen. Om någon frågar så var det min ide. 🙂 Vi steker, kokar, grillar och det är barnlek. Våra gäster blir glada varje gång vi bjuder in dem. Vi kan koppla samman kokzonerna för att hetta upp grillplattan. Spisen märker automatiskt av kastrullernas storlekar och värmer dem separat. Boostfunktion, timer och mycket mer knyter ihop säcken för den här induktionshällen.”
Modern induktionshäll med fläkt, snabb uppvärmning och fjärrstyrning.
Mycket kort uppkokningstid. Delar högst effekt på listan med Bosch PVQ631HC1E (2:a plats).
Har 11 värmenivåer, boost på alla zoner samt 2 kombizoner.
Inbyggd fläkt, steksensor, wifi och fullt av säkerhetsfunktioner. Saknas dock koksensor.
Överlägset dyrast i granskningen. Prisskillnaden beror till största del enbart på fläkten.
Siemens ED751HQ26E ersätter den traditionella fläktkåpan med en integrerad fläkt vilket resulterar i ett modernt, stilrent och luftigt kök.
Denna eleganta induktionshäll imponerar även med en extra kort uppkokningstid på alla fyra värmezoner, steksensor som ger maten en perfekt stekyta samt 2 kombizoner som kan anpassas för större kokkärl.
Många av inställningarna kan dessutom styras direkt i mobilen. Självklart har Siemens ED751HQ26E också flera automatiska avstängingsfunktioner samt barnlås för bästa säkerhet.
Det som urskiljer Siemens ED751HQ26E mest från de övriga hällarna på listan är att den har en integrerad fläkt. Fläkten startas dessutom automatiskt när hällen används och stängs även av automatiskt efter 12-30 minuter för att få bort matoset.
Fläkten är dessutom enkel att rengöra och kan smidigt lyftas upp och delas på för att diskas i diskmaskin vilket är ett stort plus! Du kan även välja om du vill driva fläkten via kolfilter eller via frånluft beroende på vad som passar bäst i ditt hem.
I övrigt har Siemens ED751HQ26E även alla andra funktioner du kan tänkas vilja ha i en modern induktionshäll såsom hög effekt, automatisk avstängning, timer, kombizoner samt trådlös uppkoppling.
Siemens ED751HQ26E delar högst effekt i granskningen med andraplatsen från Bosch. Detta gäller både normal maxeffekt på 2500W samt booster-läget på 3700W.
En stor fördel är att alla fyra kokzoner har lika hög effekt vilket innebär att alla plattor har lika effektiv uppvärmningstid.
Detta skiljer sig exempelvis från exempelvis Electrolux HOB750MF (3:e plats) samt Elvita CKH2662S (5:e plats) som har olika effektiva kokzoner.
Med näst flest värmenivåer (11 stycken) och två kombizoner är Siemens ED751HQ26E väldigt flexibel både i värme och i storlek på kokzonerna.
Hällen har dessutom sensorer som känner av vilken kokzon som kastrullen eller stekpannan placeras på. Det enda du behöver göra är att ställa in önskad värmenivå.
Du kan även pausa stekhällen tillfälligt för att sedan starta den med precis samma värmeinställningar som du hade innan.
Spishällen kan styras direkt i mobilen via Home Connect-appen. Där kan du exempelvis kontrollera så att spisen är avstängd även om du har lämnat hemmet.
Vi appen har du även tillgång till bland annat ”panBoost” och ”Dish assistant”. Panboost värmer upp stekpannor snabbare än vid normaleffekt utan att förstöra beläggningen medan Dish assistant överför värmeinställningar automatiskt till induktionshällen efter ett valt recept.
Tyvärr saknar Siemens ED751HQ26E stickpropp och kräver anslutning av elektriker. Dessutom är den redan väldigt dyr i inköp.
Siemens ED751HQ26E är överlägset dyrast och är nästan dubbelt så dyr som spishällarna i toppen från Siemens och Bosch.
Förutom den inbyggda fläkten är de övriga funktionerna dessutom i princip desamma. Det är alltså viktigt att avgöra om fläkten är värd den stora prisskillnaden.
I jämförelse med den billigaste spishällen (Elvita CKH2662S ) i testet är Siemens ED751HQ26E nästan sex gånger dyrare. Här är dock funktionerna dock något mer sparsamma.
Siemens ED751HQ26E har väldigt höga kundomdömen, speciellt för att vara en så dyr spishäll. Den får framförallt beröm för hur effektivt den får bort all matånga, hur lätt den är att rengöra samt hur tystlåten den är.
Några enstaka kunder tycker dock att luften som blåses tillbaka ut i rummet filtreras för dåligt då den fortfarande luktar matos.
”Denna Siemens-häll är fantastisk och effektiv och har en mycket kraftfull integrerad köksfläkt som enkelt ser till att få ut all ånga och lukt ur köket utan allt för mycket ljud” (Översatt från danska)
”Fantastik induktionshäll med inbyggd fläkt. lätt att rengöra lätt att använda ,inbyggd timer/äggklocka. Filtren är lätta att ta ut och rengöra i diskmaskin”
Billig glaskeramikhäll med flexibel värmezon samt automatisk avstängning.
Lägst effekt på listan vilket dock är förståeligt eftersom det är en keramikhäll.
Har en variabel zon, men är annars ganska oflexibel.
Inget som sticker ut, men har automatisk avtstängning, barnlås, värmeindiktator och timer.
Överlägset billigast! Vill du ha en billig och säker spishäll är det svårt att hitta ett bättre alternativ.
Är du på jakt efter en billig och pålitlig spishäll? Då är Elvita CKH2662S som gjord för dig!
Trots att den är överlägset billigast känns den förvånansvärt modern med en tydlig touchpanel och dubbla säkerhetsfunktioner i form av både automatisk avstängning och barnlås.
Det saknas tyvärr en värmezon för avlånga grytor, men däremot en flexibel värmezon som kan göras större för runda grytor eller stora kastruller.
Detta är en enkel, men väldigt prisvärd och säker spishäll. Den passar exempelvis utmärkt i en första lägenhet, sommarstuga eller liknande.
Elvita CKH2662S är inte den mest avancerade spishällen på listan, men gör det den ska utan några krusiduller. Dessutom har den en praktisk timer både för matlagning och automatisk avstängning.
Vill du hålla nere på utgifterna är Elvita CKH2662S ett utmärkt val. Den kostar exemplvis enbart en tredjedel av priset i jämförelse med vinnaren i testet (Siemens extraKlasse EX675HYC1M).
En av fyra zoner är justerbar och kan göras större för att passa stora kokkärl. Detta ökar även effekten för kokzonen från 1000W till 2200W vilket är högst möjliga effekt för denna häll.
Något vi verkligen gillar hos Elvita CKH2662S är att du kan ställa in timer för flera olika zoner samtidigt. Detta gäller både för användning av äggklocka och programmering av automatisk avstängning.
Det är dock endast den kortaste tiden som synligt räknas ned på displayen.
Om du glömmer att stänga av en kokzon så gör Elvita CKH2662S det av sig själv efter 2-8 timmar beroende på värmeinställning.
Innan du köper Elvita CKH2662S är det bra att ha i åtanke att den saknar en avlång värmezon. Detta begränsar dig enbart till runda kokkärl vilket exempelvis gör det svårt att använda dig av en klassisk gryta.
Eftersom detta är en glaskeramikhäll har den också lägre effekt än de övriga modellerna på listan.
Dessutom kräver hällen installation av elektriker. Detta gäller dock även för alla övriga spishällar i granskningen.
Elvita CKH2662S har relativt låg effekt på alla fyra plattor med en högsta effekt på 2200W för den största värmezonen.
Detta innebär en betydligt långsammare uppkokningstid än hos de övriga modellerna som har en boosterfunktion som i snitt erbjuder mellan 3200-3700W även för mindre zoner.
Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en spishäll och jämfört dessa mellan 5 olika modeller.
De faktorer vi jämfört är:
Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av spishällar via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.
För att välja rätt spishäll för ditt hushåll bör du först ta reda på vilken typ av spis du föredrar. Vill du ha så snabb och precis temperaturkontroll som möjligt är en induktions- eller gashäll det bästa valet. Vill du hellre ha ett billigare alternativ induktionshällen är en glaskeramikhäll ett bra alternativ.
Du bör även se över hur bred spishällen ska vara, hur hög effekt kokzonerna har och hur flexibla de är i storlek och form. Du får heller inte glömma att kontrollera att hällen är kompatibel med din elanslutning samt att den har alla matlagnings- och säkerhetsfunktioner som du önskar.
Har du ingen aning om vad effekt innebär eller vilka matlagningsfunktioner som är bra att ha? Ingen fara, vi reder ut detta och allt annat du behöver veta när du ska köpa en spishäll i köpguiden här nedan!
Det finns i huvudsak tre olika typer av spishällar – induktionshäll, glaskeramikhäll och gashäll. De två förstnämnda drivs av el medan gashällen drivs av gas, det finns dock varianter som kan drivas av båda delar.
Induktionshällar och gashällar är väldigt snabbreglerade i temperatur medan keramiska hällar tar längre tid att reglera. Detta beror på att glaskeramikhällen först värmer upp kokzonen medan de andra modellerna värmer upp kokkärlet direkt.
För den som vill ha ett riktigt modernt kök så finns det även spishällar med inbyggd fläkt. Dessa förekommer främst som induktionshällar, men finns även i glaskeramik.
Induktionshällen är en modern och energieffektiv häll som värmer upp kastrullen eller pannan direkt med hjälp av magnetiska fält. En induktionshäll ger därmed snabb uppvärmning och exakt temperaturkontroll, vilket gör matlagningen både enklare och säkrare.
Detta kräver dock magnetiska kokkärl vilket vilket innebär att du inte kan använda vilken kastrull eller stekpanna som helst på en induktionshäll.
En stor fördel med en induktionshäll är dock att den är otroligt enkel att rengöra eftersom ytan runt kokzonerna inte blir varm, vilket förhindrar fastbrända matrester.
Glaskeramikhällen liknar induktionshällen till utseendet med en elegant och plan yta av glas, oftast försedd med en modern touchpanel.
Skillnaden är att kokzonerna behöver värmas upp först med de underliggande värmeelementen innan värmen kan överföras till kokkärlet. Detta gör exempelvis att det tar längre tid att koka upp vatten på en glaskeramikhäll än på en induktionsäll.
Glaskeramikhällen är relativt enkel att rengöra, men kräver lite mer omsorg än en induktionshäll eftersom ytan blir varm och matrester kan brännas fast. En skrapa speciellt avsedd för glaskeramik är ett användbart verktyg för att ta bort fastbrända fläckar utan att skada ytan.
Fördelen med keramiska hällar är att de är betydligt billigare än de som värms upp via induktion.
Gashällen är en favorit bland kockar tack vare sin snabba och precisa värmekontroll. Den ansluts antingen direkt till gasledningen eller via gasolflaska och ger dig fullständig kontroll över lågorna och värmen.
Generellt är gashällar billigare än induktionshällar. Det finns dock avancerade gashällar som kan ligga mycket högre i pris.
En spishäll med fläkt är en innovativ lösning som kombinerar matlagning och ventilation i en enda enhet. Fläkten är inbyggd i hällen och suger effektivt bort matos och ånga direkt vid källan.
Ventilationssystemet kan drivas antingen via frånluft, så att ånga och matos leds ut ur huset, eller via kolfilter som filtrerar bort matos och släpper ut den renade luften i köket igen.
Spishällar med inbyggd fläkt är perfekt för öppna planlösningar eller för dig som vill ha en mer minimalistisk design i köket.
Standardstorleken för en spishäll är 60 centimeter, men det blir allt vanligare med större hällar med 70, 80 eller 90 centimeters bredd.
Vilken storlek som passar dig bäst beror på hur mycket utrymme du har i köket, hur ofta du lagar mat och hur många ni är i hushållet. En bredare häll har oftast fler kokzoner vilket gör det enklare att laga mat till fler personer.
Om du redan har en fläkt bör du dock utgå efter denna och välja en spishäll som är lika bred, eller något smalare, än fläkten. Detta eftersom det annars blir svårare för fläkten att få upp all ånga och matos.
De allra flesta spishällar i standardstorlek har 4 kokzoner, men det finns även modeller som har endast har 3 zoner.
När du kommer upp i bredd finns det även spishällar med 5-6 zoner vilket är praktiskt för stora familjer eller om du ofta har middagsbjudningar.
För mindre hushåll eller för små sommarstugor kan istället en så kallad dominohäll vara ett bra alternativ. Dessa har endast 2 zoner och är cirka 30 centimeter breda.
Effekt mäts i watt (W) och är ett mått på hur mycket energi en kokzon förbrukar när den värms upp. Ju högre effekt, desto snabbare värms kokzonen upp.
Effekten kan variera mellan olika kokzoner för en och samma häll och varierar även mellan olika typer av spishällar.
Generellt sett har induktionshällar högst effekt i jämförelse med glaskeramik- och gashällar. Gashällar kan dock nå högre effektnivåer på enskilda brännare, men den totala effekten för hela hällen är oftast lägre än för en induktionshäll.
Glaskeramikhällar har överlag mycket lägre effekt än både induktions- och gashällar.
De allra flesta induktionshällar har en eller flera kokzoner med så kallad ”power boost”-funktion. Denna ökar effekten för kokzonen tillfälligt med upp till 50% vilket är väldigt praktiskt när du ska koka upp vatten exempelvis.
Det finns även glaskeramikhällar med power boost. Detta är dock ovanligare och ökar oftast bara effekten med upp till 20%.
Ju fler flexibla zoner och smarta funktioner en häll har, desto större flexibilitet får du i din matlagning. Om du ofta använder olika storlekar på kokkärl eller vill ha möjlighet att anpassa kokzonerna efter dina behov är det värt att investera i en häll med hög flexibilitet.
Induktionshällar är generellt mest flexibla med variabla zoner, stort temperaturintervall, smarta pausfunktioner och automatisk avkänning. Glaskeramikhällar är mindre flexibla, men har ofta olika former på zonerna för olika kokkärl och kan även ha zoner som kan anpassas i storlek till viss del.
Gashällen är minst flexibel då brännarnas storlek och placering är fasta. Däremot är de väldigt fleixbla i temperaturreglering.
En variabel zon är en kokzon som kan anpassas i storlek för att passa olika kokkärl. Detta innebär att du kan använda samma zon för att värma upp både små och stora kastruller eller stekpannor, vilket ger dig större flexibilitet i köket.
Variabla zoner finns främst på induktionshällar och fungerar genom att slå samman två, eller flera, mindre kokzoner till en större zon eller genom att automatiskt anpassa kokzonens storlek och form efter kokkärlet. Två kokzoner som kan slås ihop kallas ofta för bridge-funktion eller kombizon.
De variabla zonerna hos glaskeramikhällar är lite enklare och består av en mindre kokzon som kan utökas till en större genom att värma upp en större yta. Här slås alltså inte två olika kokzoner ihop som hos induktionshällen.
Förutom att kontrollera hur flexibla kokzonerna är i storlek bör du även kontrollera den exakta storleken samt formen på zonerna. På sätt kan du vara säker på att dina kokkärl matchar med spishällens kokplattor.
Vissa keramiska hällar saknar exempelvis ovala spisplattor vilket gör att du inte kan använda dig av avlångag grytor.
Spishällar som är utrustade med snabbstart, eller ”quickstart”-funktion, känner automatiskt av vilken zon som du ställer ett kokkärl på.
När du sätter ned en kastrull eller stekpanna på hällen aktiveras genast den valda zonen så att du endast behöver ställa in önskad värmenivå.
De allra flesta induktions- och keramikhällar har 9 värmenivåer. Det finns dock induktionshällar med upp till 14 värmelägen som gör hällen extra flexibel i temperaturreglering.
Innan du köper en spishäll är det viktigt att kontrollera hur spishällen ska monteras.
Det finns två huvudsakliga typer av monteringar för spishällar:
Infälld montering: Hällen sänks ned i ett urskuret hål i bänkskivan varav kanterna på hällen sedan ligger och vilar ovanpå bänken. Spishällen sticker då upp några millimeter från bänkskivan, men är samtidigt väldigt enkel att byta ut.
Planlimmad montering: Hällen sänks ned så att den är i samma höjd som bänkskivan och ”limmas” fast. Detta ger en mer sömlös look, men kan vara svårare att byta ut hällen i framtiden. Det blir även en synlig fog runtom hällen vilket det inte blir vid infällning.
Förutom typ av montering behöver du även kontrollera vilken elanslutning som spishällen kräver vid installation. Många spishällar levereras exempelvis utan stickpropp vilket innebär att du inte får koppla in hällen på egen hand.
De allra flesta hushåll idag har trefasanlutning med en spänning på 400 volt (V). Det finns dock äldre hus som enbart har enfasanslutning med 230 volt spänning.
Många gånger står vilken anslutning som krävs för spishällen i dess specifikationer på produktsidan. Annars bör du fråga leverantören för att vara säker på att spishällen är kompatibel.
Spishällar med stickpropp får installeras på egen hand, men i övrigt krävs behörig elektriker. Även detta brukar stå i produktspecifikationerna eller alternativt i produktmanualen som går att ladda ned på produktsidan för spishällen.
Vilket varumärke som är bäst på spishällar beror på dina behov och din budget. Om du söker en pålitlig och funktionell häll i budget- och mellanklass är Siemens, Bosch och Electrolux populära val.
Vill du däremot ha det allra bästa och lyxigaste inom spishällar, är Gaggenau och Bora varumärken att titta närmare på.
Siemens erbjuder ett brett utbud av spishällar för alla behov och budgetar, från prisvärda glaskeramikhällar från 4 000 kronor till exklusiva induktionshällar med integrerad fläkt för upp till 35 000 kronor.
Många av deras modeller har innovativa funktioner som flexInduction Plus, som automatiskt anpassar sig efter kokkärlets storlek för optimal värmefördelning, och powerMove Pro, som gör det enkelt att justera temperaturen genom att flytta kokkärlet mellan olika zoner.
Bosch har, precis som Siemens, något för alla plånböcker och erbjuder glaskeramikhällar från omkring 6000 och gas- och induktionshällar från cirka 7000 kronor.
Då Bosch och Siemens tillhör samma koncern delar deras spishällar många liknande funktioner såsom flexInduction och powerMove. Andra funktioner som brukar hittas hos Bosch spishällar är ”PerfectFry” för perfekt stekyta samt ”DirectSelect” för enkel touchkontroll.
Electrolux erbjuder allt från enkla keramikhällar med standardfunktioner till induktionshällar med inbyggd fläkt och priserna varierar mellan allt frånn 5000 till 30000 kronor.
Electrolux är kända för sina smarta funktioner som underlättar matlagningen, såsom Hob2Hood, som automatiskt anpassar fläkthastigheten efter hällens aktivitet, och SenseBoil, som förhindrar överkokning genom att intelligent reglera temperaturen.
Gaggenau är varumärket för dig som är ute efter exklusiva vitvaror med innovativ teknik och stilren design. Deras spishällar är inspirerade av proffsköken och kostar mellan 25000-50000 kronor beroende på storlek och funktioner.
De erbjuder både induktions- och gashällar i stor variation samt så kallade variohällar med en kombination av både induktion och gas. Variohällarna går även att få med en stekyta för teppanyaki.
En stor fördel med många av Gaggenaus spishällar är att de ger fri placering över hela ytan med kapacitet för upp till 6 kokkärl ut gången. De zonlösa induktionshällarna kan även ställas in på dynamisk uppvärmning så att du enkelt kan flytta kokkärlen mellan låg, medel och hög värme.
Bora är ett lyxigt varumärke för vitvaror av toppklass och är framförallt kända för sina spishällar med rund, integrerad fläkt i mitten av hällen. De erbjuder dock även andra modeller med den mer klassiskt avlånga inbyggda fläkten.
Spishällarna finns både i glaskeramik, induktion och gas och varierar mellan omkring 30000-60000 kronor i pris. Flera av Boras spishällar är modulära så att du själv kan bygga ihop din önskade kombination av två eller fler hälltyper såsom induktion, gas och teppanyaki.
Några av de bästa butikerna att handla spishällar i är Elon, Elgiganten, Ikea, Hemmy och Bygghemma.
Ikea är det bästa alternativet för dig som vill ha en billig spishäll och inte är ute efter något särskilt varumärke. De övriga butikerna är däremot bäst om du vill ha ett stort utbud av olika varumärken och prislklasser att välja på.
En stor fördel med Elon är att de finns tillgängliga både på nätet och i hundratals fysiska butiker runtom i landet.
Här finns ett brett varumärken av spishällar från varumärken som Bosch, Siemens, Electrolux, Husqvarna och Bora med priser från 5000 och upp till 60000 kronor.
Elon är dessutom ensam butik för spishällar från Husqvarna och har även ensamrätt på många modeller från Electrolux som inte går att hitta någon annanstans.
Elgiganten har konkurrenskraftiga priser och ligger ofta lägre i pris än andra butiker för många av deras vitvaror från varumärken som Siemens, Bosch, Miele, Samsung och Smeg.
Precis som Elon så finns Elgiganten både online och i fysisk butik. För att göra det ännu enklare att välja rätt häll, erbjuder Elgiganten videomöten med kunnig personal som kan visa upp och svara på frågor om produkterna.
IKEA erbjuder ett bra utbud av prisvärda spishällar med fokus på funktionalitet och modern design. Utbudet består främst av induktionshällar (både svarta och vita), men inkluderar även några enstaka gashällar.
Priserna för Ikeas hällar startar på så lite som 500 kronor för en portababel induktionshäll och sträcker sig upp till 16000 för en avancerad modell med inbyggd köksfläkt.
Hos Hemmy hittar du totalt hundratals spishällar från varumärken som Siemens, Cylinda, Electrolux, och Whirlpool. Priserna startar från 3000 kronor för en fyrazonig häll och sträcker sig upp mot 60000 kronor för de allra dyraste modellerna från Smeg.
Alla spishällar hos Hemmy kan köpas med räntefri delbetalningar i upp till 12 månader. Dessutom ingår fri leverans till tomtgräns.
Bygghemma erbjuder allt till hemmafixaren till låga priser. De är alltså ett perfekt alternativ för att köpa nya vitvaror i när du ska renovera ditt köp exempelvis.
Hos Bygghemma hittar du spishällar från varumärken från budgetvänliga varumärken som Cylinda, Gram och Bosch såväl som lyxiga märken som Smeg.
Generellt är funktionerna ofta väldigt lika mellan en spishäll och en häll på en spis. Induktionshällar på en spis har exempelvis funktioner såsom automatisk avstängning, flexizoner och snabbstart, precis som en fristående häll.
För dig som är ute efter de allra senaste funktionerna är det dock oftast bättre att välja en spishäll, framförallt i de högre prisklasserna. Då är det exempelvis enklare att få tag på funktioner som wifi, stek- och koksensor och zonlös induktion.
Drivs av: Strumpbudet
Org: 8805195115
Göteborg 41648
Vestagatan 5
Kontakta oss: hej@bratest.se
På Bra Test, som drivs av Strumpbudet, granskar och testar vi produkter noggrant, stödda av expertrecensioner och användarfeedback. Vårt mål är att ge dig de mest pålitliga rekommendationerna. Om du handlar via våra länkar kan vi få provision. För dig är det helt gratis. Vi tjänar pengar som Amazon Associate på kvalificerade köp, vilket stöder vårt fortsatta arbete.
© Alla Rättigheter Reserverade BraTest 2024