För- och nackdelar med tvättmaskin med torktumlare

Många tror att en tvättmaskin med torktumlare inte tvättar lika bra som en vanlig tvättmaskin. Detta stämmer inte. Dagens kombimaskiner tvättar minst lika effektivt, däremot kan torkningsförmågan skilja sig något.

Vi går in mer på djupet av vad skillnaden egentligen är och vad som är bättre respektive sämre med att ha en kombimaskin!

Fördelar med att ha en tvättmaskin med torktumlare

Den allra mest uppenbara fördelen är att en kombimaskin tar mindre plats en två separata maskiner. Kombimaskinen är dessutom oftast billigare och är även bekvämare att använda. 

Vill du ha tips på vilken kombimaskin du bör köpa? Kolla in vårt bäst i test med tre olika tvättmaskiner med torktumlare

Sparar utrymme

Vill du ha en torktumlare, men har inte plats för två maskiner? Då är en kombimaskin den ultimata lösningen för dig. Den ger dig både lösningarna i en och samma maskin och är dessutom ett snyggare alternativ än att ha tvättmaskin och torktumlare staplade ovanpå varandra.

Med en tvättmaskin med torktumlare får du även hälften av platsen över till annat som exempelvis en tvättkorg eller viktig badrumsförvaring.

Det bekväma alternativet

Med denna två-i-ett lösning slipper du att flytta över den blöta tvätten till torktumlaren efter varje tvätt. De flesta kombimaskiner har dessutom kombinerade tvätt- och torkprogram vilket innebär att tvätten är torr och redo för vikning när programmet är klart.

Du slipper alltså det jobbiga och tidskrävande momentet med att hålla koll på när tvätten är klar – superbekvämt eller hur?

Det billigaste valet

En kombimaskin är ett budgetvänligt alternativ

Har du en stram budget kan en tvättmaskin med torktumlare vara det bästa valet för dig. Den kostar nämligen oftast inte mer än att köpa en vanlig tvättmaskin eller torktumlare. Du får alltså båda maskinerna till priset av en!

Nackdelar med att han en tvättmaskin med torktumlare

Fördelarna med att ha en kombimaskin är många, men det är viktigt att även ha koll på nackdelarna.

Något som många inte vet är exempelvis att torkkapaciteten är mindre än tvättkapaciteten i en kombimaskin. Processen att få tvätten både ren och torr tar även längre tid och el- och vattenförbrukningen är oftast större. Här nedan tar vi reda på varför det är så!

Lägre torkkapacitet

Att kombimaskinen har lägre torkkapacitet innebär nödvändigtvis inte att den torkar sämre än en vanlig torktumlare. Däremot klarar den inte av att torka lika mycket tvätt som den klarar av att tvätta.

Detta beror på att kombimaskiner använder sig av en annan torktteknik än vanliga torktumlare som tyvärr inte är lika effektiv. Så länge du håller dig till den angivna mängden tvätt vid torkning kommer dina kläder dock att bli lika torra som i en vanlig torktumlare.

Torkkapaciteten är ofta några kilo mindre än tvättkapaciteten så det är viktigt att vara uppmärksam på båda delar innan köp. Det går dock att köra ett torkprogram med högre kapacitet än den som anges, men risken är då att tvätten inte blir helt torr och att du får köra programmet två gånger.

Förbrukar mer el och vatten

Det är svårare att hitta en kombimaskin med låg elförbrukning än separata tvättmaskiner och torktumlare. Dessa ligger längre fram i utvecklingen när det kommer till just elförbrukning. Det finns dock en del energisnåla alternativ på marknaden, dessa har dock en lite högre prislapp.

Torktekniken som används i tvättmaskiner i torktumlare använder sig av vatten för att kyla kondensorn vid torkning. Detta görs inte på en vanlig torktumlare vilket innebär att vattenförbrukningen blir väsentligt mycket högre för en kombimaskin.

För en kombimaskin med så låg energi- och vattenförbrukning som möjligt bör du välja en modell med värmepump. Värmepumpen håller nämligen ner förbrukningen av båda delar avsevärt.

Tar längre tid

Tvätt- och torkprogrammen är generellt längre på en kombimaskin. Du kan dessutom inte torka och tvätta kläder på samma gång vilket gör hela processen mindre effektiv. Med en kombimaskin behöver du istället vänta tills tvätten är torr innan du kan slänga in nästa tvätt.

Många maskiner har dock olika snabbprogram som kan snabba på processen en del. Du kan dock inte tvätta lika mycket kläder i snabbprogrammen som i ett vanligt standardprogram.

Många maskiner har enbart snabbprogram för tvätt, men det finns även de som har snabbare torkprogram.

Sammanfattning

Är då en tvättmaskin med torktumlare det rätta valet för dig? För ett mindre hushåll är en kombimaskin oftast ett väldigt bra val. Den tar lite utrymme och du påverkas oftast inte av den lägre torkkapaciteten då du inte gör av med lika mycket tvätt som ett större hushåll.

Ett större hushåll med en stressig vardag kan dock också ha stor nytta av en kombimaskin eftersom den är det smidigare alternativet som inte behöver lika mycket tillsyn. Släng bara in kläderna i maskinen och ta hand om den klara (och torra) tvätten när du har tid!

Har du väldigt mycket tvätt i omlopp kanske du hellre föredrar att kunna tvätta och torka på en och samma gång för en mer effektiv process. Då är två separata maskiner ett bättre val.

Vilken typ av maskin som är bäst för dig beror helt enkelt på vilka prioriteringar och behov du har.

Vill du veta mer om separata tvättmaskiner och torktumlare? Läs våra bäst i test där vi  listar de bästa tvättmaskinerna och de  bästa torktumlarna!

Innehållsförteckning