Inbyggnadsugn – Vi granskar de 3 bästa ugnarna 2024

En inbyggnadsugn är en ugn som integreras i ett köksskåp till skillnad från en kombinerad ugn med spis som är helt fristående. Den bästa inbyggnadsugnen har låg elförbrukning samt ett utbud av tillagningsfunktioner och hjälpmedel som kompletterar din typ av matlagning.

Vi har granskat för- och nackdelarna hos tre olika ugnar från Electrolux, Siemens och Samsung för att du ska hitta den bästa modellen för just dig. Längst ned på sidan hittar du även vår köpguide för inbyggnadsugnar för att underlätta ditt köp ytterligare!

Inbyggnadsugn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemmy, Komplett, Elon, Computersalg och CDON. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Inbyggnadsugn - Topp 3

Inbyggnadsugn - Electrolux COP840X
1. Electrolux COP840X

Vårt betyg:

4,6/5
Bästa inbyggnadsugn!
Inbyggnadsugn - Siemens HB774G2B2S
2. Siemens HB774G2B2S

Vårt betyg:

4,4/5
Bästa varmluftsugn
Inbyggnadsugn - Samsung NV7B4030YCKU1
3.Samsung NV7B4030YCKU1

Vårt betyg:

4,3/5
Rymligast inbyggnadsugn
Innehållsförteckning

1. Electrolux COP840X - Bästa inbyggnadsugn!

Inbyggnadsugn - Electrolux COP840X

Vårt betyg:

4,6/5
Specifikationer:
Energiförbrukning 80%

Bland de mest energisnåla inbyggnadsugnarna som går att få tag på idag.

Tillagningsmöjligheter 95%

Överlägset bäst utbud av värmeinställningar och matlagningsprogram. Saknar endast sous vide.

Extrafunktioner 95%

Stektermometer, wifi, touchdisplay, självrengöring – ja, här finns i princip allt.

Pris 100%

Fullpott! Otroligt prisvärd i jämförelse med många andra ugnar i samma prisklass.

Med ångfunktion, självrengöring, wifi och hela 45 program för olika maträtter, är Electrolux COP840X en av de mest användarvänliga ugnarna på marknaden. Dessutom är den både energisnål och riktigt prisvärd!

Den praktiska ångfunktionen gör att maten blir perfekt krispig på utsidan, men samtidigt saftig på insidan. Ytterligare ett plus är att den tillhörande stektermometern låter dig hålla koll på temperaturen direkt i mobilen.

Du slipper dessutom skrubba rent ugnen efter användning tack vare att den har hela tre olika självrengöringsprogram!

Om du inte vill behöver du i stort sett aldrig välja några inställningar själv utan kan bara välja något av alla förprogrammerade tillval. Dessutom behöver du inte ens rengöra ugnen själv.

Ugnen har även en praktisk timer som inte bara låter dig ställa in tillagningstiden utan där du också kan ställa in vilken tid du vill att maten ska börja tillagas, alternativt vara klar.

De allra största fördelarna för Electrolux COP840X är alltså utan tvekan kopplade till hur lättanvänd den är och hur mycket den underlättar vardagen både när det kommer till matlagning och underhåll.

Låg elförbrukning

Electrolux COP840X har energiklass A+ vilket är den tredje bäst möjliga på skalan. Detta låter dock sämre än vad det är då det faktiskt är svårt att hitta inbyggnadsugnar med bättre energiklass idag, speciellt i samma prisklass.

Detta är alltså ett av de mest energisnåla inbyggnadsugnarna som går att få tag på idag vilket är en stor fördel om du vill gynna både miljön och din elräkning.

Mycket prisvärd

I förhållande till sin låga elförbrukning, många tillagningsmöjligheter och höga användarvänlighet är detta i vårt tycke en av de mest prisvärda ugnarna som går att få tag på just nu. 

Många ugnar som dessutom har betydligt färre funktioner kostar mycket mer. Vill du ha mycket för pengarna så är alltså Electrolux COP840X ett riktigt bra val.

Förenklad och förbättrad matlagning
  • Automatiska program: Denna ugn har hela 45 program för olika maträtter och bakverk såsom stekar, pulled pork, chees cake och brownies som anpassar temperatur och tillagningsförhållande automatiskt för det som ska tillagas. Dessutom stängs ugnen av när maten är klar, enklare än så blir det inte.

  • Stektermometer: Självklart kan du även ställa in inställningarna manuellt med allt från varmluft och grill till ånga och djupfryst mat. Det blir dessutom extra enkelt att hålla koll på temperturen tack vare den medföljande stektermometern som meddelar när maten är klar.

  • Wifi: Genom att koppla upp ugnen mot wifi kan du även hålla koll på temperaturen via Electrolux-kitchen appen. Du kan även få viktiga notiser exempelvis om du behöver fylla på med vatten eller om ugnen behöver rengöras. Appen erbjuder dessutom massvis med recept med angivna funktioner anpassade efter din ugn.
Självrengörande

Så länge du underhåller den med jämna mellanrum så är Electrolux COP840X i stort sett helt självrengörande. Det enda du behöver göra är att torka av den med en trasig efter kört rengöringsprogram.

Denna inbyggnadsugn har nämligen tre olika rengöringsprogram som bränner ned all fett och smuts till aska med hjälp av pyrolys. Sedan är det bara att torka bort askan och ugnen är som ny!

Vi kan inte hitta några märkvärdiga nackdelar med Electrolux COP840X. Det enda skulle i så fall vara att den saknar sous vide funktion. Detta skulle dock göra att prislappen steg rejält.

Electrolux COP840X har vi granskningstillfället hela 4,7/5 i betyg på Electrolux egna hemsida. Detta är med andra ord en väldigt omtyckt inbyggnadsugn som får beröm för hur lätt den är att använda, hur bra resultatet blir både vid matlagning och bakning samt hur snygg och lyxig den är.

Det som får lite kritik är att ugnen kräver 2.4 ghz wifi för uppkoppling.

”Utmärkt ugn. En helt perfekt ugn som uppfyller alla våra förväntningar. Designen är snygg och funktionerna har varit över förväntan där ångfunktionen gett väldigt bra resultat. Utifrån det vi använt känns kvaliteten bra och hållbar och extra lyxigt att få den installerad då vi köpt ugnen som testpilot hos Smartson.”

”Brödet blir super. Gjorde min ciabatta i den här ugnen och med ångfunktionen vart brödet krispigt och sååå saftig! Provade och göra fisk och även den vart perfekt och inte torr. Den inbyggda tempstickan är superbra också! Ugnen är väldigt uppskattad hemma. Vi var testpilot via Smartson och har köpt produkten till ett reducerat pris.”

2. Siemens HB774G2B2S - Bästa varmluftsugn

Inbyggnadsugn - Siemens HB774G2B2S

Vårt betyg:

4,4/5
Specifikationer:
Energiförbrukning 80%

Är, precis som vinnaren, en av de mest energisnåla modellerna på marknaden.

Tillagningsmöjligheter 85%

Vi hade gärna sett ångfunktion samt fler förinställda program. Det finns dock air fry funktion!

Extrafunktioner 95%

Vi älskar den tydliga och lättstyrda touchskärmen. Har dessutom röststyrning.

Pris 90%

Dyr, men prisvärd. Är du ute efter en mer prisvänlig variant är dock de övriga modellerna på listan att föredra.

Siemens iq700 HB774G2B2S är den bästa inbyggnadsugnen för dig som vill ha en smart, modern och mångsidig ugn. En av de mest unika funktionerna är att du kan röststyra ugnen genom att säga vad du vill tillaga och ugnen anpassar automatiskt inställningarna perfekt för din maträtt!

Den sticker även ut ur mängden med sin praktiska air fry funktion samt stora touchdisplay som tydligt visar bilder för alla olika matprogram vilket känns otroligt lyxigt. 

Dessutom är Siemens HB774G2B2S väldigt energisnål och kommer med tillhörande stektermometer som ser till att alla mat blir perfekt tillagad. Ugnen kräver även väldigt lite underhåll då den har två självrengöringsprogram som gör det mesta av jobbet åt dig.

De största fördelarna med Siemens HB774G2B2S är att den är väldigt lätt att förstå och använda. Den må inte ha lika många automatiska program som vinnaren från Electrolux, men tack vare röststyrningen och appen kan du få inställningarna automatiskt inställda för många olika rätter ändå.

Förutom den praktiska stektermometern som ser till att ugnen stängs av när maten är klar kan du även hålla koll på maten med hjälp en den inbygga timern som också har en praktisk ”färdig om-funktion”.

Till skillnad från vinnaren på listan har Siemens HB774G2B2S både pyrolytisk- och ångbaserad rengöring så att du kan anpassa rengöringen efter behov och smak. Detta är dessutom eden enda ugnen på listan som även fungerar som air fryer!

Energisnål

Är energiförbrukningen viktig för dig så är Siemens HB774G2B2S ett riktigt bra val. Detta är en av de mest energisnåla inbyggnadsugnarna på marknaden. Den är till och med något energisnålare än Electrolux COP840X (1:a plats).

Tydlig display med bilder

Displayen är inte bara tydlig, den är också otroligt snygg. Den moderna touchskärmen får hela ugnen att fullkomligt andas lyx och är svår att släppa blicken ifrån.

Tack vare bilder och kompletterande text blir ugnen dessutom ännu enklare att styra och förstå än sina övriga konkurrenter på listan.

Förenklad och modern matlagning
  • Förinställda matprogram: Siemens HB774G2B2S har 10 olika tillagningsprogram som är anpassade för exempelvis kyckling, nötstek och köttfärslimpa så att du enkelt kan laga de vanligaste rätterna till perfektion. Det enda du behöver göra är att välja vikt eller tjocklek för det du ska tillaga och resten sköter sig själv! Det går även att ställa in egenkombinerade inställningar via funktionen ”favoritporgram”.

  • Stektermometer: Den medföljande termometern låter dig även tillaga mat perfekt med manuella inställningar. Du ställer bara in önskad ugns- och innertemperatur på panelen (eller i appen) och ugnen stängs av när vald innertemperatur är uppnådd.

  • Wifi och röststyrning: Precis som vinnaren från Electrolux kan du styra Siemens HB774G2B2S direkt i mobilen. Det som skiljer dem åt är att du här även kan koppla ugnen till Amazon Alexa så att du kan även kan styra den med hjälp av rösten. I appen kan du även hålla koll på hur lång tid det är kvar på maten samt välja recept som var matlagningsinställningar förs över till ugnen automatiskt.
Självrengörande

För att underlätta renhållningen av ugnen har Siemens HB774G2B2S två rengöringsprogram med två olika rengöringsmetoder. Den pyrolytiska rengöringsmetoden passar perfekt för för grövre fett och smuts medan ångrengöringen ”humidClean” löser upp lättare smuts som du sedan enkelt kan torka bort.

Det kan vara bra att veta att detta främst är en varmluftsugn och att den saknar ångfunktion. I övrigt är den enda nämnvärda nackdelen som vi kan hitta att den ligger relativt högt i pris i jämförelse med de andra inbyggnadsugnarna på listan.

Dyrast

Siemens HB774G2B2S kostar ungefär en tredjedel mer än både vinnaren från Electrolux och tredjeplaceringen från Samsung.

”Grym produkt med även airfryer funktion… Vi älskar den ugnen!”

3. Samsung NV7B4030YCK/U1- Rymligast inbyggnadsugn

Inbyggnadsugn - Samsung NV7B4030YCKU1

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer:
Energiförbrukning 80%

Energisnål inbyggnadsugn. Ligger i samma nivå som övriga modeller på listan.

Tillagningsmöjligheter 85%

Bra utbud av inställningar och automatiska program. Extra pluspoäng för de två ekoprogrammen!

Extrafunktioner 85%

Hög användarvänlighet med wifi, termometer, självrengöring och extra invändig volym. 

Pris 90%

Rimligt pris för en så här energsisnål, modern och praktisk ugn.

Lagar du ofta mat för stora sällskap eller vill kunna tillaga extra mycket mat på samma gång så är Samsung NV7B4030YCK/U1 perfekt för dig. Denna inbyggnadsugn rymmer hela 76 liter vilket ger extra utrymme för flera plåtar samtidigt. Dessutom är den energisnål vilket gör den billig i drift.

Samsung NV7B4030YCK/U är dessutom den enda ugnen i jämförelsen som har ekoprogram för extra miljövänlig matlagning! Utöver detta har ugnen bland annat stektermometer och hela 20 automatiska tillagningsprogram för exempelvis hel kycklig, laxfilé och sockerkaka så att både matlagning och bak blir extra smidig.

Samsung NV7B4030YCK/U1 ger utan tvekan ett väldigt lyxigt intryck och är utrustad med både softclose och teleskopskenor som förhöjer användarupplevelsen. Dessutom är den väldigt rymlig vilket är perfekt om du ofta har gäster hemma.

Det vi gillar allra mest med denna inbyggnadsugn är dock att den har hela två miljövänliga program vilket känns helt rätt i tiden. För exempelvis disk- och tvättmaskiner är detta standard, men när det kommer till ugnar är detta förvånansvärt ovanligt så detta är ett stort plus i vår bok.

Rymmer 76 liter

En vanlig standardugn brukar variera från 65 liter i invändig volym vilket innebär att NV7B4030YCK/U1 är upp till 11 liter större än normalt. Detta trots att yttermåtten i stort sett är desamma!

Energisnål

Ett bra alternativ för dig som vill hålla nere på elräkningen. Tillhör den tredje bäst möjliga energiklassen (A+) vilket är den bästa som går att hitta i den här prisklassen. Dessutom har Samsung NV7B4030YCK/U1 ett ekoprogram för ännu lägre elförbrukning än normalt.

Smart och ekologisk matlagning
  • Automatiska matprogram: Samsung NV7B4030YCK/U1 har det näst största utbudet av autoprogram (20 stycken), inklusive några för bakning vilket andraplaceringen från Siemens saknar. Ugnen stängs dessutom av automatiskt när maten är klar för att förhindra att maten blir torr eller bränd.
  • Wifi: Ugnen kan kopplas upp mot wifi och styras var du än är via Home Connect appen. Det finns även smarta funktioner som låter dig föra över matlagningsinställningar automatiskt efter de recept som du har tänkt att tillaga.
  • Ekoprogram: Detta är den enda ugnen på listan med ekoprogram. Dessutom har den inte bara ett, utan två miljövänliga program – ett med varmluft och ett med grillfunktion. Båda programmen förlänger tillagningstiden, men sänker samtidigt elförbrukningen.
Självrengörande

Samsung NV7B4030YCK/U1 har både pyrolytisk rengöring och ångrengöring vilket gör att du kan välja rengöringsmetod efter behov. Pyrolys passar bäst för grov smuts medan ångprogrammet passar bäst för ytligare smuts.

Det kan vara bra att veta att Samsung NV7B4030YCK/U1 ”endast” når en maxtemperatur på 270 grader medan övriga modeller på listan upp når 300 grader. I vårt tycke är detta dock inget större problem då det inte är särskilt ofta man behöver komma upp i så höga temperaturer.

Däremot tycker vi att touchknapparna på kontrollpanelen kan upplevas något små vilket kan påverka användarupplevelsen lite mer. 

Något små knappar

Samsung NV7B4030YCK/U1 har en touchpanel med enskilda knappar för i stort sett alla program och funktioner. Detta gör på ett sätt ugnen väldigt lätt att styra samtidigt som knapparna blir ganska små vilket vi tror kan göra att vissa upplever knapparna lite svåra att tyda.

Vi tycker även att texten (såsom klocka och beräknad programtid) är något liten. Det är dock väldigt marginellt.

”Lätt och användarvänlig ugn.”

Så jämförde vi inbyggnadsugnarna

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en inbyggnadsugn och jämfört dessa mellan 3 olika modeller. 

De faktorer vi jämfört är:

  • Energiklass: Vilken energiklass tillhör ugnen? Hur mycket el förbrukar den?
  • Tillagningsmöjligheter: Vilka olika tillagningsfunktioner har ugnen? Varmluft, ånga, sousvide, autoprogram?
  • Extrafunktioner: Vilka extrafunktioner och tillval finns det? Har ugnen integrerad stektermometer, wifi, teleskopskenor eller något annat som sticker ut ur mängden?
  • Pris: Hur mycket kostar inbyggnadsugnen? Är den värd sitt pris?

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av inbyggnadsugnar via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Jämförelsetabell för inbyggnadsugnarna



Electrolux COP840X

Siemens HB774G2B2S

Samsung NV7B4030YCK/U1
Yttermått (HxBxD) 59,4x59,5x55 cm 59,5x59,4x54,8 cm 59,5x59,6x57 cm
Nischmått
(HxBxD)
60x56x55 cm 58,5-59,5x56-56,8x55 cm 59-60x56x55 cm
Energiklass A+ A+ A+
Elförbrukning
(Över-/undervärme)
0,93 kWh/omgång 0,87 kWh/omgång 1,05 kWh/omgång
Elförbrukning
(Varmluft)
0,69 kWh/omgång 0,69 kWh/omgång 0,71 kWh/omgång
Volym 72 l 71 l 76 l
Maxtemperatur 300 °C 300 °C 270 °C
Autoprogram Ja
( 45 st)
Ja
(10 st)
Ja
(20 st)
Ångfunktion Ja Nej Nej
Airfry-funktion Nej Ja Nej
Sous vide Nej Nej Nej
3D-varmluft Nej Ja Nej
4D-varmluft Nej Nej Nej
Stektermometer Ja Ja Ja
Wifi Ja Ja Ja
Röststyrning Nej Ja Nej
Rengöringsprogram Pyrolys Pyrolys/hydrolys Pyrolys/hydrolys
Timer Ja Ja Ja
Vårt betyg: 4,6/5 4,4/5 4,3/5

Så väljer du rätt
inbyggnadsugn

För att välja rätt inbyggnadsugn för ditt hem behöver du först och främst ta reda på vilken typ av ugn du vill ha. Bor du trångbott kan en kombinerad ugn och mikro vara ett bra alternativ medan en sousvide ugn kanske är ett bättre alternativ för dig som vill kunna laga proffesionell mat i hemmet.

Andra viktiga faktorer att ta hänsyn till är vilka tillagningsfunktioner och andra hjälpmedel som erbjuds samt vilka självrengörande program som du föredrar.

Vi reder ut alla frågetecken du kan ha i guiden nedan för att du ska kunna hitta den bästa inbyggnadsugnen för just dina behov!

5 tips när du ska köpa en ny ugn
5 tips för att välja rätt ugn

Vilka olika sorters inbyggnadsugnar finns det?

Inbyggnadsugnar delas in i olika kategorier både beroende på vilken typ av tillagningsmetod de klarar av, men också beroende på storlek. De allra vanligaste typerna av inbyggnads ugnar är:

  • Varmluftsugn: Cirkulerar varm luft för snabb och jämn tillagning i hela ugnen.
  • Ångugn: Tillagar maten med ånga vilket bevarar smak, vitaminer och mineraler bättre samtidigt som det gör maten saftigare.
  • Sous vide ugn: Har möjligheten att tillaga maten i vakuumförpackad påse vid en exakt temperatur under längre tid för ett extra mört och smakrikt resultat. 
  • Kombiugn: Fungerar både som ugn och mikrovågsugn. Kallas ibland även ofta för kompaktugn då många modeller är mindre i storleken än standardugnar.
  • Dubbelugn: Två ugnar i en och samma enhet så att du kan ugnslaga mat i olika temperaturer samtidigt.

För att se till att ugnen passar in i ditt kök behöver du kontrollera både yttermått och rekommenderat nischmått. En nisch är själv öppningen i skåpet som ugnen ska integreras i och nischmåttet utgör alltså inbyggnadsutrymmets höjd, bredd och djup.

Nischmåttet, kallas ibland även för inbyggnadsmått, och står alltid angivet på produktens produktsida om du handlar online. Handlar du i fysisk butik står det oftast angivet på produktbladet i butiken, men du kan även fråga personalen om detta.

De flesta ugnar av standardstorlek rymmer oftast någonstans mellan 65-76 liter invändigt. Om du vill kunna tillaga mat på flera nivåer på en och samma gång kan det vara praktiskt att välja en ugn med så stor innervolym som möjligt.

Alla inbyggnadsugnar är utrustade med standardinställningar för tillagning såsom varmluft, grill, varmluftsgrill samt över- och undervärme. Det finns dock även flera andra tillagnings metoder tillgängliga som skiljer sig från modell till modell. De viktigaste tillagningsfunktionerna att känna till innan köp är:

  • Ångtillagning: Skonsam tillagning med ånga för att bevara smak och näringsämnen, bra för grönsaker, fisk, kött och bakning.

  • Sous vide: Tillagning under lång tid i låg temperatur så att maten du tillagar får en exakt temperatur rakt igenom.

  • Automatiska tillagningsprogram: De flesta moderna inbyggnadsugnar är utrustade med ett visst antal automatiska tillagningsprogram som är anpassade efter särskilda maträtter eller mattyper. Hur många program och vilka maträtter man kan tillaga skiljer sig från ugn till ugn.

  • Air fry: Vissa ugnar är utrustade med airfry-funktion så att du kan tillaga krispig mat med väldigt lite, alternativt inget, fett alls.

  • Pizzaläge: Optimerar tillagningen av hemmagjord pizza så att botten blir gott krispig samtidigt som toppingen blir jämnt välgräddad.

  • 3D-varmluft: Varmluftsteknik som tilllagar mat jämnt på upp till tre plåtar samtidigt.

  • 4D-varmluft: Varmluftsteknik med jämn tillagning för upp till fyra plåtar samtidigt.

  • Baksensor: Övervakar luftfuktigheten i ugnen och anpassar tillagningstid, temperatur och tillagningsteknik automatiskt.

  • Ecoläge: Det finns flera olika typer av ecolägen. En av varianerna sänker temperaturen och förlänger tillagningstiden för att spara energi.
Förutom att se till att ugnen har tillagningsfunktioner som passar dig bäst finns det även en del extrafunktioner och tillbehör som underlättar matlagningen.

De viktigaste extrafunktionerna att ha koll på för inbyggnadsugnar är:

  • Stektermometer: Många inbyggnadsugnar levereras med en integrerad stektermometer som stänger av ugnen när maten uppnådd önskad temperatur.

  • Wifi: Vissa ugnar kan anslutas till ditt trådlösa nätverk och styras direkt i mobilen. Man kan exempelvis starta, stänga av och justera temperaturinställningarna på distans samt hålla koll på temperaturen när du lagar mat med stektermometer.

  • Röststyrning: Vissa modeller som är uppkopplade mot wifi kan även röststyras via Google Home eller Amazon Alexa.

  • Teleskopskenor: Utdragbara skenor som gör det möjligt att dra ut plåtarna helt eller delvis ur ugnen för att underlätta hanteringen.

  • Timer: Låter dig hålla kolla på tillagningstiden på ugnens display eller direkt i mobilen. På vissa modeller kan man även ställa in önskad programstart eller programslut.

  • Ugnsplåtar och galler: Det brukar oftast medfölja minst ett ugnsgaller och en ugnsplåt vid köp av en inbyggnadsugn. Många modeller inkluderar dock ännu fler plåtar.

Många inbyggnadsugnar är utrustade med ett eller flera olika självrengörande rengöringsprogram. Det finns i huvudsak tre olika program – pyrolytisk-, katalysisk och ångrengöring. 

Pyrolytisk rengöring

Pyrolytisk rengöring, eller pyrolys som det ockso kallas, är det mest effektiva rengöringsprogrammet. Ugnen värms upp till extremt höga temperaturer (ca 500°C), vilket förbränner smuts och fett till aska. Efter programmet kan du enkelt torka bort askan med en fuktig trasa.

Katalysisk rengöring

Vissa ugnar har speciella självrengörande väggar med en porös yta som bryter ner fettstänk under tillagningen. Hur många väggar som är självrengörande varierar mellan olika ugnar.

Katalys är inte lika effektivt som pyrolys men kräver mindre manuell rengöring än en ugn utan självrengöring.

Ångrengöring

Ångrengörings, kallas även för hydrolys, och använder ånga för att mjuka upp smuts och fett vilket gör det lättare att torka bort. Det är ett skonsammare alternativ än pyrolys men kräver fortfarande viss manuell rengöring efteråt.

Vilket varumärke som är bäst för just din inbyggnadsugn beror dels på vilka funktioner du är ute efter och dels på prisklass och vilket varumärke du har på dina övriga vitvaror.

Är du ute efter en ugn med baksensor så ligger exempelvis Siemens och Bosch i framkant medan Electrolux kan vara ett bättre alternativ för dig som vill ha en så prisvärd ugn som möjligt. 

De populäraste varumärkena för inbyggnadsugnar överlag är:

  • Siemens
  • Bosch
  • Electrolux
  • Samsung
  • Miele
  • Smeg

Siemens

Siemens har ett brett sortiment av olika typer av inbyggnadsugnar och erbjuder allt från kombiugnar till ång- och sous vide ugnar.

Några användbara funktioner som går att hitta hos Siemens ugnar är ”varioSpeed” och ”Individual Browning”. Variospeed återfinns även hos många av Siemens tvättmaskiner och minskar tillagningstiden i ugnen med upp till 50 %.

Med hjälp av Individual browning kan du ställa in önskad brännyta på din mat utifrån fem olika nivåer. Med hjälp av en invändig kamera stänger ugnen sedan av sig när ytan uppnått önskad nivå.

Bosch

Bosch ugnar ligger oftast något lägre i pris än Siemens och erbjuder varmluftsugnar, kombiugnar och ångugnar i sitt sortiment.

”PerfectBake”-sensorer och ”PerfectRoast”-termometer är några av alla populära funktioner hos Bosch inbyggnadsugnar. Ugnar med PerfectBake- funktion är perfekt för dig som bakar mycket då de ger ett perfekt bakresultat varje gång. 

En ugn med PerfectRoast-termometer är däremot perfekt för dig som vill uppnå uppnå perfektion i matlagningen då den mäter temperaturen på upp till tre mätpunkter åt gången.

Electrolux

Electrolux är överlag ett väldigt budgetvänligt märke när det kommer till ugnar även om deras ugnar med lite mer avancerade funktioner inte är helt billiga. Hos Electrolux hittar du nämligen allt från billiga varmluftsugnar med standardfunktioner till moderna sous vide ugnar.

En funktion som sticker ut för Electrolux är deras CookView-kamera som gör att du kan övervaka maten direkt i mobilen utan att springa fram och tillbaka till ugnen hela tiden.

Samsung

Samsungs inbyggnadsugnar är inte bara eleganta och moderna till utseendet utan är också kända för sin innovativa teknik. De erbjuder bland annat sin smarta funktion Dual Cook Flex som låter dig dela upp ugnen i två separata tillagningzoner med olika temperaturer.

AI pro cooking är en annan nytänkande funktion där ugnen läser av vilken mat du sätter in i ugnen och anpassar inställningarna därefter automatiskt.

Miele

Miele erbjuder främst ugnar i mellan- och lyxklass och är ett bra alternativ för dig som är ute efter inbyggnadsugn av riktigt hög kvalitet.

Några funktioner som är specifika för Mieles ugnar är Taste Control som snabbt kyler ned ugnen efter avslutad tillagning så att maten inte översteks samt Moisture Plus för extra saftig bakning.

Smeg

Smeg är, precis som Miele, ett lite exklusivare varumärke. De är kanske framförallt kända för sin snygga design och inte för sina funktioner som inte sträcker sig långt över standard, även om kvaliteten är väldigt hög.

En stor fördel med Smegs ugnar är att de finns i många olika utseenden. Oavsett om du är ute efter en multimodern ugn i mattsvart eller en retrougn för att matcha med din klassiska Smegkyl så finns det något för dig.

Dessutom erbjuder de allt från vanliga varmluftsugnar till ång-, kombi- och dubbelugnar i sitt sortiment.

En kombinerad spis med ugn är enklare att installera då den i stort sett bara behöver pluggas in i kontaktuttaget för att användas. Dessutom är en spis oftast billigare än att köpa en separat inbyggnadsugn och spishäll.

En stor fördel med inbyggnadsugnar är dock att de kan placeras i valfri höjd vilket gör att arbetshöjden blir bekvämare och mer ergonomisk. Inbyggnadsugnar ger även ett mer sömlöst och modernt intryck än vad en spis gör som kan upplevas klumpigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *