Integrerad diskmaskin – Bäst i Test 2024 – De 5 bästa

En integrerad diskmaskin byggs in bland dina köksskåp och har en frontpanel som matchar dina skåpsluckor. Den bästa integrerade diskmaskinen är energisnål och tystlåten med flexibel inredning och är utrustad med wifi eller timelight så att du kan hålla koll på programtiden.

Vi har jämfört 5 integrerade diskmaskiner från bland annat Miele, Bosch och Siemens, och hur de presterar inom alla de viktigaste områdena för att du ska kunna hitta den bästa modellen för just dig. Längst ned på sidan hittar du även vår köpguide med viktiga tips som underlättar ditt köp!

Integrerad diskmaskin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemmy, Elon, Komplett, Computersalg och CDON. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Integrerade diskmaskiner -
Topp 5

Här är de 5 bästa integrerade diskmaskinerna 2024 enligt vår jämförelse:

  1. Miele G7272SCVI – Bästa integrerade diskmaskin med överlägset lägst elförbrukning!
  2. Bosch SMV6ZCX42E – Tystlåten integrerad diskmaskin med timelight och wifi.
  3. Siemens SN63HX60AE – Mest prisvärda integrerade diskmaskin med wifi.
  4. Electrolux EEZ67300L – Bästa universala integrerade diskmaskin. Passar alla kök!
  5. SMEG STL251C – Högst möjliga temperatur för extra effektiv rengöring.
Integrerad diskmaskin MIELE G7272SCVI
1. Miele G 7272 SCVi

Vårt betyg:

4,6/5
Bästa integrerade diskmaskin!
Integrerad diskmaskin - Bosch SMV6ZCX42E
2. Bosch SMV6ZCX42E

Vårt betyg:

4,5/5
Integrerad diskmaskin med timelight
Integrerad diskmaskin - Siemens SN63HX60AE
3. Siemens SN63HX60AE

Vårt betyg:

4,3/5
Mest prisvärda integrerade diskmaskin
Diskmaskin - Electrolux EEZ67300L
4. Electrolux EEZ67300L

Vårt betyg:

4,3/5
Bästa universala integrerade diskmaskin
Integrerad diskmaskin - SMEG STL251C
5. SMEG STL251C

Vårt betyg:

4,2/5
Högst möjliga temperatur
Innehållsförteckning

1.Miele G 7272 SCVI (60 cm bred) - Bäst i test!

Miljövänlig integrerad diskmaskin med låg el- och vattenförbrukning samt flexibel inredning. Lägst ljudnivå!

Integrerad diskmaskin MIELE G7272SCVI

Vårt betyg:

4,6/5
Specifikationer
Kapacitet 100%

Har plats för hela 14 kuvert vilket är tillräckligt även för stora familjer.

Elförbrukning 100%

Bästa möjliga energiklass och drar enbart 54kWh per 100 cykler. Överlägset bäst på listan!

Ljudnivå 85%

Tillhör näst bästa ljudnivåklass och har även ett extra tyst program för ännu mer diskretion.

Program 95%

Näst intill fulländat programutbud. Saknar bara inställningsmöjligheter för favoritprogram.

Funktioner 90%

Brett utbud av funktioner inklusive möjlighet till varmvattenanslutning som är ett extra plus.

Pris 85%

Den extremt låga energiförbrukningen drar upp priset en hel del i jämförelse med andra maskiner. Dock prisvärd för vad man får!

Med överlägset lägst energiförbrukning, lägst ljudnivå, anpassningsbar inredning och ett så gott som fulländat programutbud var det inte svårt att utse Miele G 7272 SCVI till bäst i test! 

Tack vare att det går att ansluta Miele G 7272 SCVI direkt till varmvatten kan du dessutom sänka den redan låga åtgången på el ännu mer. Ett extraplus är att du även kan se hur mycket el och vatten som kommer att gå åt för varje program redan innan du kör igång maskinen. 

Miele G 7272 SCVI är desutom rymlig, med plats för hela 14 kuvert, och är utrustad både med bestick- och toppkorg. Andra praktiska funktioner är snabbprogrammet på endast 58 minuter, det extra tysta programmet på 40 decibel samt den lyxigt automatiska lucköppningen!

Användarvänlighet

Miele G 7272 SCVi är en integrerad diskmaskin med en standardhöjd som är justerbar mellan 80,5-87 centimeter. Maskinen levereras med tillhörande monteringsskena och skruvar för att kunna montera en kökslucka på diskmaskinnen. Tyvärr är denna integrerade diskmaskin dock inte kompatibel den senaste serien av Ikeas ”Metod”-kök enligt Hemmys specifikationer.

Tydlig och lättanvänd kontrollpanel:

Eftersom Miele G 7272 SCVi är en helintegrerad är kontrollpanelen och displayen ”gömd” på ovansidan av luckan. Denna är dock väldigt tydlig och enkel att styra med synliga symboler för fem av de vanligaste programmen. De övriga programvalen bläddras sedan enkelt fram på displayen. De tre populäraste extratillvalen ”intensivzon”, ”express” och ”timer” har dessutom egna knappar som gör dem extra enkla att ställa in.

Display som visar programlängd samt vatten- och elförbrukning:

Du kan alltid se den beräknade programtiden för varje program (inklusive tillvalsfunktioner) på displayen innan du kör igång maskinen. Ett annat stort plus med Miele G 7272 SCVi är att displayen även visar upp den beräknade åtgången både för vatten och el för det program du väljer. På så sätt blir det enklare för dig att välja det mest miljövänliga och ekonomiska programmet varje gång du diskar.

Beskrivning av kontrollpanelen för Miele G 7272 SCVi
Inredning

Inredningen i Miele G 7272 SCVI består av hela fyra korgar – en toppkorg, en överkorg, en underkorg samt en vanlig bestickkorg. 

3D-multiflex-låda (Extra flexibel toppkorg):

En stor anledning till att vi gillar Miele G 7272 SCVI så mycket är den den så kallade 3D-multiflex-lådan som är en extra flexibel toppkorg. Den går nämligen att skjuta in på vänster sida för att göra mer plats i överkorgen åt exempelvis höga vinglas.

Flexibel överkorg:

Överkorgen går att justera i tre olika höjdnivåer för att anpassa utrymmet i både över- och underkorg. Tack vare att den är av FlexiLine-modell går den även att anpassa efter olika diskgods genom att man kan fälla ned varannan pinne. Detta ger exempelvis bättre och stabilare utrymme för skålar. Överkorgen är även utrustad med en FlexCare-kopphylla med gummerad yta som håller mindre koppar på plats alternativt fungerar som ett stabilt stöd för vinglas.

Underkorg med vinglasställ:

Till skillnad från många andra diskmaskiner finns det en nedfällbar hylla även i underkorgen, i detta fall kallad  FlexCare-glashållare. Denna fungerar både som en extra hylla och som en stöttepelare för vinglas. Dessutom går pinnarna att fälla ned för att göra plats för exempelvis stora skålar och kastruller.

Viden nedan visar och förklarar inredningen i Miele G 7272 SCVI ännu mer.

Diskprogram
  • Auto: Universalt program som passar perfekt för blandad vardagsdisk. Anpassar temperaturen mellan 45-65 °C beroende på diskgods och smutsighetsgrad.
  • Intensiv: Extra varm och grundlig diskning i 75 °C för exempelvis grytor, kastruller och ugnsformar.
  • PowerWash: Grundligt program för blandad och normalsmutsig disk. Diskar i  60 °C.
  • Finprogram: Skonsamt program i 45 °C för vinglas och annan ömtålig disk.
  • Ekoprogram: Långsammare program som förbrukar minimalt med vatten och el. 
  • QuickPowerWash: Diskar och torkar på enbart 58 minuter.
  • Extra tyst: Porgram som sänker ljudnivån med hela 3 decibel. Perfekt om du ska köra igång en maskin sent på kvällen.
  • Maskinrengöring: Grundrengöringsprogram som håller din integrerade diskmaskin hygieniskt ren.
Extrafunktioner
  • IntensivZon: Tillvalsfunktion för extra effektiv rengöring i underkorgen.
  • Express: Kortar ned tiden för ditt valda program med upp till 50%. 
  • Extra rent: Förbättrar försköljningen och höjer temperaturen för grundligare rengöring.
  • Extra torrt: Extra effektiv torkning som är praktisk när du exempelvis diskar matlådor i plast som annars inte torkar ordentligt.
  • Lättöppnad lucka: Tack vare ”ComfortClose” är luckan på Miele G 7272 SCVi väldigt enkel att både öppna och stänga. 
  • Halvfylld: Maskinen anpassar vattenförbrukningen efter mängden disk för (nästan) alla diskprogram.
  • Diska medvetet: Med hjälp av Mieles ”Ecofeedback” kan du enkelt se hur mycket el och vatten som beräknas att gå åt för ditt valda program.
  • Fördröjd start: Timerfunktionen låter dig skjuta upp programstarten från 30 minuter och upp till ett dygn.

Fördelar

Miele G 7272 SCVI är den bästa integrerade diskmaskinen för dig som söker en så miljövänlig maskin som möjligt. Den drar minsta möjliga energi och förbrukar aldrig mer vatten än vad som behövs för just din isatta disk. Dessutom behöver man aldrig oroa sig för att drabbas av dyra vattenskador.

Bästa möjliga energiförbrukning

Om du letar efter en så energisnål integrerad diskmaskin som möjligt så blir det inte bättre än Miele G 7272 SCVI. Med energiklass A och en energiförbrukning på 54 kWh per 100 cykler är den överlägset billigast i drift på listan.

Totalt sett beräknas Miele G 7272 SCVI enbart kosta 2.557,84 kronor i drift under en beräknad livstid på 10 år. Detta inklusive både vatten- och elförbrukning, enligt produktkalkylen som tillhör EU-projektet ”Label 2020”.

Varmvattenanslutning

Miele G 7272 SCVI ger dig möjligheten att ansluta maskinen direkt till varmvatten. På så sätt slipper maskinen att värma upp vattnet själv vilket sparar upp till hela 50% i energiförbrukning.

Automatisk lucköppning

Tack vare sin patenterade ”AutoOpen-teknik” öppnas luckan automatiskt efter varje program vilket torkar disken extra effektivt.

20 års skydd mot vattenskador

Med Miele G 7272 SCVI  slipper du oroa dig för läckage – Miele står för alla vattenskador orsakade av din diskmaskin i hela 20 år från inköp.

Nackdelar

Det finns inte många nackdelar med Miele G 7272 SCVI, men om vi måste nämna något så hade vi gärna sett att det gick att se hur lång programtid som var kvar. Detta hade exempelvis kunnat åtgärdats med timelight, men vi hade allra helst sett att maskinen gick att koppla upp mot wifi.

Saknar wifi

Eftersom Miele G 7272 SCVI är en integrerad diskmaskin finns det ingen display på utsidan som visar hur långt gånget programmet är. Vi hade därför gärna sett att man hade kunnat följa detta i en app direkt i telefonen.

Detta är dock inget stort problem och man kan ju trots allt se tydligt när maskinen är klar då luckan öppnas direkt efter programslut.

Vad tycker kunderna?

Miele G 7272 SCVI har inte hunnit få så många omdömen än, men de som recenserat den berömmer den för att den både torkar och rengör väldigt effektivt samt att den är tystlåten och har praktisk inredning.

Någon enstaka kund tyckte dock att ljuset från displayen var något för starkt.

”Funkar alldeles utmärkt. Disken blir ren o maskinen gör inte mycket väsen av sig, tystare än vår förra Electrolux. Det finns en utdragbar besticklåda högst upp i maskinen som vi tycker funkar väldigt bra. Priset är högt och då kan man fövänta sig hög kvalitet, det känns som att denna maskin har detta.”

”Hög kvalitet på produkten rakt igenom. Korgar och inredning är genomtänkt och mycket lätt att använda. Tyst maskin som diskar rent. Den lämnar luckan på glänt i slutet av programmet, vilket ger en effektiv torkning.” (Översatt från norska)

2. Bosch SMV6ZCX42E- Integrerad diskmaskin med timelight

Tystlåten integrerad diskmaskin med wifi. Effektiv zeolittorkning och grundlig rengöring med intensivzoner i både över- och underkorg.

Integrerad diskmaskin - Bosch SMV6ZCX42E

Vårt betyg:

4,5/5
Specifikationer
Kapacitet 100%

Kapacitet på 14 kuvert som är fördelat över tre olika korgar. Räcker väl åt de flesta familjer.

Elförbrukning 80%

Energisnål, men inte energisnålast. Tillhör tredje bäst möjliga energiklass.

Ljudnivå 85%

Har delad näst bäst ljudnivå på listan samt ett extra tyst program för bästa möjliga ljudnivå.

Program 90%

Mycket bra urval av program, men saknar ett program för halvfyllda omgångar.

Funktioner 90%

Överlag väldigt bra. Gillar framförallt maskinens timelight. Saknar dock automatisk lucköppning.

Pris 90%

Väldigt prisvärd diskmaskin i förhållande till kapacitet, ljudnivå, program och funktioner. Hade bara önskat ännu lägre elförbrukning för full pott.

Bosch SMV6ZCX42E är den perfekta integrerade diskmaskinen för dig som söker en rymlig och prisvärd maskin. Den är inte riktigt lika energisnål som vinnaren från Miele, men med smarta funktioner som wifi, timelight och två specialanpassade snabbprogram så ligger den helt klart och snuddar på förstaplatsen.

Har du tidigare haft problem med diskmaskiner som inte rengjort din disk ordentligt så kan du känna dig trygg med Bosch SMV6ZCX42E. Den har nämligen möjlighet till extra grundlig rengöring både i över- och underkorgen tack vare dess smarta ”extra clean”- och ”intensiv”-zoner.

Dessutom är Bosch SMV6ZCX42E väldigt tystlåten med möjlighet till ännu lägre ljudnivå med programvalet ”tystgående”.

Användarvänlighet

Bosch SMV6ZCX42E är en fullt integrerad diskmaskin och levereras därför utan front. Istället monterar du på en egen lucka som matchar resten av ditt kök. Detta görs enkelt med de medföljande ”hakarna” som skruvas fast på baksidan av luckan. Sedan fäster du luckan genom att glida ner hakan i spåren på diskmaskinen.

Har du ett Ikeakök rekommenderar dock Bosch att du istället köper en modell med ”Variohinge” (som exempelvis Bosch SMVZCX42E) för att förhindra att nederkanten på luckan slår i sockeln.

Höjden på Bosch SMV6ZCX42E kan precis som vanligt justeras mellan 81,5-87,5 centimeter för att anpassas efter olika bänkhöjder. Vår favoritfunktion är dock den otroligt lättanvända kontrollpanelen som har tydliga knappar och symboler för varenda program och tillval!

Bilden nedan beskriver hur kontrollpanelen ser ut samt vilka egenskaper den har.

Kontrollpanel för Bosch SMV6ZCX42E
Inredning

Diskmaskinsinredningen i Bosch SMV6ZCX42E består av tre olika korgar – en toppkorg, en överkorg och en underkorg. Alla tre varianter är så kallade Max Flex-korgar som är designade för att kunna anpassas efter olika typer av disk.

Mångsidig bestickkorg:

Toppkorgen är främst anpassad för bestick, men har även ett nedsänkt fack som passar bra för mindre skålar och koppar samt ett fack som passar perfekt för slevar och stekspadar.

Överkorg med kopphylla och vinglasställ:

Överkorgen i Bosch SMV6ZCX42E är även den smart uttänkt med flera lutande partier avsedda för glas, koppar och skålar samt en hel rad med ställ för assietter. Dessutom är den utrustad med en kopphylla som även fungerar bra som vinglasställ. Något vi tycker är synd är dock att pinnarna inte är nedfällbara. Det är dem dock i underkorgen.

Nederkorg med nedfällbara pinnar:

Nederkorgen är den mest flexibla delen i Bosch SMV6ZCX42E, och också vår favoritlösning när det kommer till inredningen. Den är nämligen utrustad med nedfällbara pinnar så att du kan göra plats för stora diskgods. Som ett extra plus har den även en extra kopphylla med infällningar för vinglas vilket gör att även kan diska vinglas tryggt och säkert i nederkorgen (om du fäller ned pinnarna).

Diskprogram
  • Autoprogram: Anpassar automatiskt gradantal och vattenmängd efter hur smutsig disken är.
  • Intensiv: Diskprogram med extra hett vatten i 70°C för svårt ingrodda rester. Extra lämplig för grytor, bestick och stekpannor.
  • Eco: Sparsamt program i 50°C som förbrukar minsta möjliga energi och vatten.
  • Extra tyst: Program som sänker ljudnivån ännu mer. 
  • Glas: Skonsamt program i 40 °C för din allra ömtåligaste disk.
  • Snabb 45°C: Extra snabbt program för ömtåligt diskgods.
  • Snabb 65°C: Snabbprogram för tåligt diskgods.
  • Favoritprogram: Använd din favoritkombination av program och extra tillval med en enda knapptryckning.
Extrafunktioner
  • Förkortad programtid: Tillvalet ”SpeedPerfect+” kortar ned ditt valda program med 15-75%.
  • Intensivzon: Grundligare rengöring i underkorgen vid extra smutsig och ingrodd disk.
  • Extra torkning: Ännu mer effektiv torkning för diskgods av plast.
  • Timer: Låter dig programmera in programstart i upp till 24 timmar i förväg.
  • Wifi: Ladda ned den smarta Home Connect-appen och styr och håll koll på diskmaskinen direkt i telefonen.
  • Extra clean zone: Grundlig rengöring med hjälp av extra blötläggning och vattenmängd av mycket smutsig disk i överkorgen.
  • Maskinvård: Tilläggsfunktion för grundlig rengöring av diskmaskinen invändigt.
  • Aquastop: Bosch effektiva vattenstopp ger dig livstids garanti mot läckage.

Fördelar

De största fördelarna med Bosch SMV6ZCX42E ligger i hur praktisk den är att använda. Inte nog med att den har en väldigt flexibel inredning, den har också ett i stort sett fulländat programurval.

Dessutom ger den dig möjligheten att se den kvarvarande programtiden inte bara på ett, utan på två olika sätt vilket är väldigt ovanligt bland integrerade diskmaskiner.

Två snabbprogram

Något vi verkligen gillar hos Bosch SMV6ZCX42E är att den har hela två snabbprogram där vardera program är anpassat efter olika ömtåligt (och smutsigt) diskgods. Många andra diskmaskiner har endast ett snabbprogram med lite lägre temperatur vilket endast lämpar sig för mindre smutsig disk.

Wifi

Tack vare att Bosch SMV6ZCX42E går att koppla upp mot wifi kan du se hur lång tid det är kvar på prgrammet direkt i mobilen vilket är extra tacksamt hos integrerade diskmaskiner som denna. 

Dessutom kan du ställa in så att du får notiser när du behöver köpa nya disktabletter.

Timelight

Eftersom Bosch SMV6ZCX42E är en integrerad diskmaskin saknar den en synlig panel som räknar ned programtiden. Lyxigt nog är den utrustad med en timelight som lyser upp den kvarvarande programtiden på golvet, något som inte ens vinnaren i vårt test är.

Nackdelar

Några småförbättringar som hade varit önskvärda för Bosch SMV6ZCX42E är ännu lägre elförbrukning samt en anpassad funktion för halvfyllda maskiner. Något som vi vet kan vara avgörande för vissa är dock att luckan inte öppnas automatiskt efter programslut.

Saknar automatisk lucköppning

Många moderna diskmaskiner idag öppnar luckan automatiskt efter avslutat program för att effektivisera torkningen, men också för att dra ned på energiförbrukningen. Tyvärr saknas denna funktion hos Bosch SMV6ZCX42E.

Vad tycker kunderna?

Bosch SMV6ZCX42E har väldigt få omdömen än så länge, men de som finns gav diskmaskinen full pott.

”En komplett diskmaskin för hushållet, som man dessutom har kontroll via wifi”.

”Hittills verkar denna Bosch SMV6ZCX42E diskmaskin (tillverkad i Tyskland) vara av samma kvalitet som min tidigare Bosch-diskmaskin (höll i 15 år utan ett enda fel).” (Översatt från danska)

3. Siemens SN63HX60AE - Mest prisvärda integrerade diskmaskin

Billigast! Har alla grundläggande program och mer därtill. Går även att styra direkt i mobilen.

Integrerad diskmaskin - Siemens SN63HX60AE

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer
Kapacitet 95%

Har plats åt hela 13 kuvert trots att det inte finns någon toppkorg.

Elförbrukning 70%

Energimärkning E. Förbrukar mest el på listan med sina 92 kWh/ 100 cykler.

Ljudnivå 85%

Bland de mest högljudda diskmaskinerna på marknaden. Många kunder beskriver den dock ändå som tystlåten.

Program 85%

Har det mesta du behöver, inklusive två snabbprogram. Saknar dock extra tyst program.

Funktioner 85%

Bra bredd med funktioner för en så här prisvärd maskin, bla infolight, wifi och vario speed plus.

Pris 90%

Den billigaste maskinen på listan! Mycket prisvärd för vad du får för pengarna. Hade bara önskat bättre elförbrukning.

Denna integrerade diskmaskin från Siemens kostar bara hälften så mycket som vinnaren från Miele! Dessutom har den både wifi och hela två olika snabbprogram vilket vinnaren saknar. Det råder alltså ingen tvekan om att Siemens SN63HX60AE är en otroligt prisvärd maskin.

Anledningen till att det inte räcker hela vägen är bland annat för att el förbrukningen är något högre samt att inredningen och funktionerna inte är fullt lika avancerade som hos konkurrenterna i toppen. Missförstå oss dock inte, Siemens SN63HX60AE är en otroligt kompetent diskmaskin för en mer än rimlig peng!

Användarvänlighet

Siemens SN63HX60AE är enkel att använda med en lättförstådd konrtollpanel med enskilda knappar för varje program och tillval. Den har också en tydlig dislay som visar den beräknade programtiden innan start.

Tyvärr är Siemens SN63HX60AE inte kompatibel med Ikeakök. Behöver du en integrerad diskmaskin som är anpassad för kök från Ikea får du istället leta efter en Siemens-modell med ”variohinge”-lösning. Maskinen går dock att justera mellan 81,5-87,5 centimeter i höjd vilket är ett stort plus.

Vad gäller användarvänligheten i form av inredning, program och funktioner är Siemens SN63HX60AE förvånansvärt praktisk med tanke på det relativt låga priset. De enda önskemålen till förbättringar som vi kan komma på är möjligtvis ett tillägg av en toppkorg samt ett extra tystgående program.

Inredning

Siemens SN63HX60AE inredning består av tre korgar – en överkorg, en underkorg och en traditionell bestickkorg av bra storlek.

Överkorg med både kniv- och kopphyllor.

Överkorgen är utrustad med en praktisk knivhylla, som man kan beskriva som en toppkorg i miniatyr, som ger plats för exempelvis knivar eller längre skedar. På andra kortsidan av överkorgen finns två klassiska kopphyllor som kan fällas upp och ned efter behov. De fungerar även som ett stöd när du ska diska dina vinglas.

Nederkorg med plats för tallrikar och kastruller.

Tack vare den praktiska rackMatic-mekanismen kan du enkelt förflytta överkorgen i höjdled för att göra mer plats för större föremål. När korgen är placerad på högsta nivån för man plats med tallrikar upp till 31 centimeter i diameter i underkorgen. De bakre pinnarna i underkorgen går dessutom att fälla ned för att ge plats åt exempelvis kastruller. 

Videon nedan visar hur Siemens rackMatic-mekanism fungerar.

Diskprogram
  • Auto: Automatiskt program som passar perfekt för blandad vardagsdisk. Anpassar temperaturen mellan 45-65°C beroende på hur smutsig disken är.
  • Intensiv: Rengör även grovt smutsig disk som exempelvis vidbrända rester i stekpannor. Diskar i 70 °C.
  • Eco 50 °C: Program för lätt till normalt smutsig disk som använder minsta möjliga vatten och el.
  • Speed 45 °C: Skonsamt snabbprogram för ömtålig disk.
  • Speed 65 °C: Snabbprogram för tålig och normalsmutsig disk.
  • Favoritprogram: Välj din favoritkombination av program och till val med en enda knapp.
Extrafunktioner
  • Korta ned programtiden: ”VarioSpeedPlus” snabbar på programtiden med 15-75%.
  • Halvfull maskin: Tillval som anpassar vattenmängd, elförbrukning och tid för mindre diskmängd.
  • Intensivzon: Funktion för extra intensiv rengöring i nedre korgen.
  • Timer: Låter dig senarelägga programstart med upp till 24 timmar.
  • Wifi: Tack vare appen Home Connect kan du styra diskmaskinen i din mobiltelefon. 
  • Infolight: Ett blått ljus lyser ned på golvet för att meddela när maskinen är igång då en integrerad diskmaskin inte har någon synlig display.
  • Aquastop: Siemens säkring mot läckage ger dig en livstidsgaranti mot vattenskador.

Fördelar

Den största fördelen med Siemens SN63HX60AE är att du får mycket för pengarna, inklusive wifi och avancerade diskprogram.

Billigast

Detta är inte bara den billigaste integrerade diskmaskinen på listan utan den är också mest prisvärd. Här finns det mesta du kan tänkas önska i en diskmaskin inklusive avancerade funktioner som wifi som saknas hos många dyrare modeller.

Två snabbprogram

Siemens SN63HX60AE har inte bara ett, utan två, snabbprogram så att du kan skynda på disken oavsett om du diskar ömtåligt eller oöm disk.

Wifi

Låter dig starta maskinen var du än är. Du kan även hålla kolla på programtiden samt ladda ner ytterligare diskprogram.

Nackdelar

När något är relativt billigt innebär det oftast att det finns många nackdelar. När det kommer till Siemens SN63HX60AE är nackdelarna dock få. Två punkter som kan vara bra att vara medveten om är dock att diskmaskinen saknar toppkorg och automatisk lucköppning.

Saknar toppkorg

Siemens SN63HX60AE har enbart en klassisk bestickkorg vilket gör att den rymmer lite mindre än en maskin med toppkorg. I övrigt innebär detta dock att det blir rymligare i maskinen vilket gör det lättare att få plats med högre föremål.

Ingen automatisk lucköppning

Luckan öppnas tyvärr inte automatiskt efter programavslut. Däremot kan du se när programmet är slut när infolighten släcks eller alternativt genom att kolla i appen.

Vad tycker kunderna?

”Topprodukt, tyst och bra tvättresultat.” (Översatt från finska)

”Utmärkt diskmaskin och lätt att använda. Dessutom mycket ekonomisk och vattenbesparande.” (Översatt från nederländska)

4.Electrolux EEZ67300L - Bästa universala integrerade diskmaskin

Passar alla köksluckor! Har hela 8 olika diskprogram och automatisk lucköppning (Airdry). 

Diskmaskin - Electrolux EEZ67300L

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer
Kapacitet 95%

Har plats för 13 kuvert vilket är tillräckligt även stora familjer.

Elförbrukning 70%

Drar 84 kWh/100 cykler vilket är delad högst elförbrukning på listan. Det är dock fortfarande en relativt energisnål maskin.

Ljudnivå 85%

Bra ljudnivå på 44 decibel som ligger inom ramen för vad som brukar räknas som ”tyst”.

Program 85%

Bra urval inklusive ett halvtimmes snabbprogram. Saknar dock tyst- och favoritprogram.

Funktioner 90%

Många moderna funktioner som exempelvis ”beam on floor” och autoöppning. Vår favoritfunktion är dock att den är kompatibel med alla (!) kök.

Pris 90%

Utan tvekan en prisvärd integrerad diskmaskin som både rengör effektivt och är enkel att använda.

Tycker du att det är svårt att hitta en integrerad diskmaskin som är kompatibel med dina luckor? Då kan du andas ut – Electrolux EEZ67300L passar nämligen alla kök!

Det slutar självklart inte där utan Electrolux EEZ67300L rengör upp till tre gånger så effektivt som standardmaskiner utan att du behöver blötlägga disken. Dessutom är den utrustad med automatisk lucköppning, ett 30 minuters snabbprogram och en praktisk ecometer som uppskattar el- och vattenförbrukning.

Användarvänlighet

När det kommer till användarvänlighet är Electrolux EEZ67300L svårslagbar – i alla fall när det kommer till montering av luckan. Detta är nämligen den enda integrerade diskmaskinen på listan som är kompatibel med Ikeakök (och alla andra köksluckor också för den delen).

Dessutom är Electrolux EEZ67300L justerbar i höjd mellan 81,8-90 centimeter och går att anpassa efter de flesta bänkhöjder.

Något som gör att den sticker ut ur mängden är dock den lite annorlunda kontrollpanelen. Electrolux EEZ67300L styrs nämligen med en touchpanel som saknar symboler för diskprogrammen. Istället för du bara fingret över ”my time”-linjen som sträcker sig från ”quick” till ”eco”. Programmen däremellan är inte markerade utan displayen visar hur lång tid programmet kommer ta beroende på var på linjen du klickar.

Programminställningarna för Electrolux EEZ67300L  låter mer avancerade än vad de är och är faktiskt väldigt smidiga. För enkelhetens skull har alla extrafunktioner samt autporogrammet dock enskilda ”knappar”.

Inredning

Electrolux EEZ67300L har tre korgar – en överkorg, en underkorg och en vanlig bestickkorg med handtag.

Skonsam överkorg för ömtålig disk:

Överkorgen går att anpassa i höjd, även om den är lastad, vilket är ett stort plus. Vår favoritfunktion är dock de lyxiga silkonskydden på botten som ger ett extra mjukt underlag för dina ömtåligaste glas. Dessutom är de nedfällbara kopphyllorna utrustade med ”softgrip”-fack som gör att dina vinglas står extra stadigt och säkert.

Underkorg med intensivzon och nedfällbara pinnar:

Nederkorgen har en blåmarkerad zon inom vilken du kan fälla ned tallriksställen. Vid behov kan du aktivera extra grundlig rengöring inom denna zon.

Diskprogram
  • Quick: Snabbt rengöringsprogram för lätt smutsig disk. Tar endast 30 minuter.
  • 1h: En timmes långt program som diskar i 60 °C. Rengör lätt till normalsmutsig disk.
  • 1h 30 min: En och en halvtimmes långt program i 60 °C med varmare sista sköljning än entimmes programmet.
  • 2h 40 min: Längre 60-gradigt program för mixad och extra smutsig disk.
  • Eco: Miljöanpassat program (50 °C) med så låg förbrukning av vatten och el som möjligt.
  • Auto sense: Program som anpassar vattentemperaturen mellan 50-60 °C beroende på din behov.
  • Machine care: Rengör maskinens insida grundligt i 70 °C.
Extrafunktioner
  • Spray zone: Ökar trycket och temperaturen i den markerade zonen i underkorgen. Perfekt för inbrända matrester i ugnsformar exempelvis.
  • Extra grundlig rengöring: Tillvals funktionen ”ExtraPower” ser till att diskresultatet blir ännu bättre runtom i hela maskinen.
  • Extra skonsam diskning: ”GlassCare” sänker temperaturen i ditt valda program så att du kan diska ömtåliga föremål.
  • Timer: Om du vill kan du fördröja starten för önskat program med 1-24 timmar.
  • Ljus på golvet: En tydlig lampa lyser ned på golvet (”beam on floor”) för att signalera när ett program pågår.

Fördelar

Det finns många anledningar till att köpa Electrolux EEZ67300L. De allra främsta anledningarna måste dock vara att den är universell, miljövänlig och rengör extra effektivt tack vare sina dubbelroterande armar.

Passar alla kök

Att hitta en integrerad diskmaskin som passar alla köksluckor är långt ifrån en självklarhet idag. Electrolux EEZ67300L passar dock alla köksluckor och ser till att luckan aldrig slår i sockeln genom att förskjuta luckan uppåt när den fälls.

Ecometer

Är du miljömedveten kommer du att älska ecometern! Tack vare den kan du enkelt se hur mycket el och vatten som beräknas gå åt för varje program. Ecometern indikerar hur stor förbrukningen är genom att lysa upp 1-7 lampor, ju fler lampor som lyser desto mindre är förbrukningen.

Heltäckande rengöring

Tack vare Electrolux ”SatteliteClean”-teknik når vattnet i alla skrymslen och vrår vilket gör att den rengör din disk upp till tre gånger effektivt som en standardmaskin. Detta bekräftas också av kunder som berömmer maskinen för hur ren disken är när den kommer ut.

Nackdelar

Mindre nackdelar som är bra att vara medveten om är att Electrolux EEZ67300L saknar ett extra tyst program samt en funktion för halvfylld maskin. En mer påverkande faktor som många brukar vilja ha i en integrerad diskmaskin är dock att det inte finns någon möjlighet till wifi-uppkoppling.

Saknar wifi

Då integrerade diskmaskiner saknar utvändig kontrollpanel föredrar många en modell med wifi eftersom du då slipper att öppna maskinen varje gång du behöver kontrollera eller korrigera något. Ett plus är dock att du kan se att maskinen är igång tack vare den smarta golvbelysningen.

Vad tycker kunderna?

”Jag gillar att den är så enkel att använda. Den har mycket utrymme och är enkel att öppna och stänga. Hyllplanen är så pass stora att nästan vad som helst går i.”

”Gillar diskmaskinen för att den har alla funktioner jag efterfrågar. All disk blir ren och den har tillräckligt mycket utrymme.”

5. SMEG STL251C - Högst möjliga temperatur

Extra hygienisk maskin med automatisk lucköppning.

Integrerad diskmaskin - SMEG STL251C

Vårt betyg:

4,2/5
Specifikationer
Kapacitet 95%

Har plats för 13 kuvert vilket räcker gott och väl för de flesta husåll. Saknar dock toppkorg.

Elförbrukning 80%

Energisnål maskin med tredje bäst möjliga energiklass (C).

Ljudnivå 80%

Tystlåten diskmaskin med en ljudnivå på 45 decibel. Trots detta låter den dock mest på listan.

Program 80%

Har alla de nödvändigaste programmen. Saknar dock auto-, favorit- och halvfyllt program.

Funktioner 85%

Många bra funktioner inklusive automatisk lucköppning och aquastop med 100% garanti.

Pris 85%

Prisvärd integrerad diskmaskin med alla grundläggande funktioner och program.

Vill du ha en prisvärd integrerad diskmaskin utan krångel och onödiga extrafunktioner som du ändå inte använder? Då är Smeg STL251C det rätta valet för dig!

Smeg STL251C har ett hundraprocentigt skydd mot läckage, ett snabbprogram som både rengör och torkar  på 60 minuter samt en lyxigt automatisk lucköppning som torkar din disk extra effektivt. 

Dessutom har den alla grundläggande diskprogram och funktioner som du kan tänkas behöva inklusive en bonus i form av ett extra hygieniskt program som eliminerar hela 99,9% av alla virus!

Användarvänlighet

Smeg STL251C är en fullt integrerad diskmaskin utan utvändig panel. Kontrollpanelen är istället placerad på ovansidan av luckan, men är väldigt enkel att använda. Alla funktioner och program har tydligt synliga symboler på panelen. Det enda du behöver göra är att bläddra dig fram till de som du önskar använda. 

Denna integrerade diskmaskin är justerbar i höjd mellan 82-89 centimeter vilket ger dig hela 7 centimeters marginal att arbeta med. Fronten fästs med hjälp av smidiga glidskenor, men tyvärr är Smeg STL251C inte kompatibel med Ikeakök.

När det kommer till inredning, program och funktioner finns i stort sett allt du behöver. För extra bekvämlighet saknar vi dock speciellt autoprogram, anpassning för halvfyllda maskiner samt wifi eller timelight.

Bilden nedan visar och beskriver kontrollpanelen hos Kontrollpanel för SMEG STL251C.

Kontrollpanel för SMEG STL251C
Inredning

Inredningen i Smeg STL251C består av tre korgar – en överkorg, en underkorg och en klassisk bestickkorg. Att toppkorgen saknas behöver generellt inte vara ett problem i vårt tycke, men tyvärr är bestickkorgen något smal. Vi hade gärna sett en rymligare bestickkorg, även om detta dock hade svalt mer av det övriga utrymmet.

Överkorg med två extrahyllor:

Överkorgen i Smeg STL251C är smart inredd med både en bestickbricka och en kopphylla, båda utrustade med små ”fack” som vinglas kan lutas mot. Bestickbrickan räddar upp lite av utrymmet som annars finns i en toppkorg och ger plats för exempelvis slevar, knivar eller skedar.

Inga av pinnarna i överhyllan är nedfällbara vilket är synd. Överhyllan i sig är dock väldigt flexibel då du enkelt kan justera den i höjd i tre olika steg.

Nederkorg med flexibla pinnar:

Nederhyllan är desto mer flexibel med två nedfällbara ställ som gör det enklare att få plats med stora föremål. Det saknas dock ytterligare inredning i form av hyllor eller vinglasställ som finns hos konkurrenterna från Miele respektive Bosch som knep hem första- och andraplaceringen i vårt test.

Diskprogram
  • Hygien 99,9%: Extra grundligt diskprogram som rengör i hela 75°C som eliminerar virus. 
  • Mix: Bra vardagsprogram för blandad disk. Rengör i 65 °C.
  • Eco: Det sparsammaste programmet både när det kommer till vatten- och elförbrukning. Det tar dock längre tid än standarsprogrammen.
  • Full express 60 min: Ett snabbprogram som gör rent och torkar normalsmutig på bara en timma.
  • Kristall: Skonprogram i 45 °C för dina allra finaste och ömtåligaste glas.
Extrafunktioner
  • Extra dry: Garanterar bästa möjliga torkresultat. Extra effektivt för plastartiklar som inte blir torra i standardprogrammen.
  • Fördröjd start: En enklare timer låter dig senarelägga starten med 3,6 eller 9 timmar.

Fördelar

De tre största fördelarna med Smeg STL251C  enligt oss är att den är extra hygienisk samt att den är 100% läckagefri.

Hygienprogram

Smeg STL251C har den allra högst möjliga temperaturen på listan med sitt hygienprogram som diskar i hela 75 °C . Detta är perfekt för dig med känsligt immunförsvar eller som ofta diskar barnartiklar som behöver vara extra hygienskt rena.

100% garanti mot vattenskador

Smeg erbjuder totalt skydd mot läckage tack vare sin extra trygga säkerhetsventlig. På så sätt slipper du att oroa dig för dyra vattenskador.

Nackdelar

Smeg STL251C saknar både wifi och toppkorg vilket kan vara bra att vara medveten om. Detta är i vårt tycke inga allt för stora nackdelar, men för dig som vill ha en så modern och rymlig diskmaskin som möjligt kan detta kanske vara avgörande.

Saknar wifi

Att Smeg STL251C saknar wifi (och timelight) innebär att du inte har någon möjlighet att se den kvarvarande programtiden utan att öppna diskmaskinen. Du ser dock tydligt när diskmaskinen är klar eftersom luckan då öppnas av sig själv. 

Saknar toppkorg

Eftersom det saknas toppkorg rymmer Smeg STL251C ett kuvert mindre än de två konkurrenterna i toppen på listan. Detta ger dig dock mer utrymme i höjd i både under- och överkorgen vilket kan vara en fördel.

Vad tycker kunderna?

”Aldrig haft en bättre diskmaskin vad gäller torkning, enkel manövrering och smidig överkorg för vinglas.” (Översatt från norska)

Så jämförde vi de
integrerade diskmaskinerna

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en integrerad diskmaskin och jämfört dessa mellan 5 olika modeller.

De faktorer vi jämfört är:

  • Kapacitet: Hur många kuvert får den integrerade diskmaskinen plats med?
  • Elförbrukning: Hur många kWh förbrukar maskinen?
  • Ljudnivå: Vilken ljudnivåklass till hör diskmaskinen?
  • Program: Vilka diskprogram finns? Är det något som saknas?
  • Extrafunktioner: Vilka funktioner och tillval är maskinen utrustad med?
  • Pris: Är diskmaskinen prisvärd i förhållande till övriga faktorer?

Läs vår köpguide för integrerade diskmaskiner om du vill ha mer information om vad du bör tänka på innan köp. 

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av integrerade diskmaskiner via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Köpguide - Så väljer du rätt
integrerad diskmaskin

För att välja rätt integrerad diskmaskin behöver du först och främst ta reda på vilken storlek du får plats med samt om den överhuvudtaget är kompatibel med ditt kök. Alla diskmaskiner går exempelvis inte att installera i kök från Ikea.

Du bör även kontrollera att den integrerade diskmaskinen är så användarvänlig som möjligt för just dina behov. I denna köpguide tittar vi därför närmare på allt från elförbrukning och ljudnivå till funktioner, program och inredning för att du ska kunna välja en så användarvänlig diskmaskin som möjligt.

Vi ger dig även tips på populära varumärken och butiker för integrerade diskmaskiner och vad det finns för andra diskmaskinsalternativ att välja på.

Bilden nedan visar de viktigaste punkterna som du bör tänka på innan du köper en integrerad diskmaskin.

Viktiga tips innan du köper en integrerad diskmaskin

Vad är skillnaden mellan en underbyggd och integrerad diskmaskin?

Både den underbyggda- och integrerade diskmaskinen byggs in under köksbänken, men skillnaden är att den integrerade varianten kläs med samma lucka som resten av köket. En underbygg diskmaskin har istället en synlig frontpanel, ofta tillverkad i rostfritt stål, som sticker ut från resten av köksskåpen.

Om en underbyggd eller integrerad diskmaskin är bäst för dig beror främst på vilken estetik du föredrar i köket. Urvalet av funktioner och program är ungefär desamma för båda delar. Dock tenderar de underbyggda modellerna vara något billigare.

Integrerad diskmaskin

En integrerad diskmaskin finns både med helintegrerad och halvintegrerad design. Den helintegrerade diskmaskinen är helt dold bakom en kökslucka och styrs med en kontrollpanel på ovansidan av luckan. En halvintegrerad diskmaskin har istället kontrollpanelen synlig på framsidan, precis som en underbyggd maskin, och har endast nederdelen dold.

Alla integrerade diskmaskiner levereras ”nakna” utan frontpanel. Köksluckan behöver du oftast montera på egen hand förutom om du bygger ett nytt kök och beställt montering av köket, då får du självklart hjälp med detta.

Bilden nedan visar ett exempel på hur en integrerad diskmaskin kan se ut.

Underbyggd diskmaskin

En underbyggd diskmaskin syns tydligt i köket och ger inte samma enhetliga känsla som en integrerad diskmaskin. Däremot har de en mer lättillgänglig kontrollpanel än de helintegrerade maskinerna och oftast har en tydlig display som räknar ned programtiden.

Underbyggda diskmaskiner går att få tag på i vitt, svart eller rostfritt stål. Detta gör att du kan matcha dem relativt bra efter olika typer av kök ändå trots att de inte har samma typ av lucka som resten av köket.

Exempel på underbyggd diskmaskin

Vad är för- och nackdelarna med en integrerad diskmaskin?

Den största fördelen med en integrerad diskmaskin är att den smälter in i köket vilket många upplever ger en mer modern och exklusiv känsla. Några nackdelar är dock att den helintegrerade diskmaskinen inte visar hur lång tid som är kvar på programmet samt att luckan ofta är tyngre än på en underbyggd modell.

Då helintegrerade diskmaskiner saknar synlig display och panel kan det också vara svårt att veta om maskinen är igång eller inte. Vissa integrerade diskmaskiner är dock utrustade med en lampa som lyser ned på golvet för att visa när den är aktiv. Mer avancerade modeller har även en så kallad timelight projicerar ned den aktuella programtiden på golvet.

En fördel med att panelen inte är placerad på utsidan av diskmaskinen är dock att småbarn inte kan komma åt dem.

En annan nackdel med integrerade diskmaskiner, som kan vara bra att vara medveten om innan köp, är att luckan är mer känslig för fuktskador än vad en vanlig frontpanel är. Det finns alltså en risk att köksluckan blir skadad och ful och eventuellt behöver bytas ut med tiden vilket kan blir ett problem om dina köksluckor inte finns kvar på marknaden.

Vilka storlekar finns det på integrerade diskmaskiner?

Standardstorlek för en integrerad diskmaskin är 60 centimeters bredd, 55 centimeters djup och 81,5 centimeters höjd, precis som för underbyggda maskiner. Det är även vanligt med modeller som är 45 centimeter breda som passar in i smalare köksskåp.

Standardhöjden för integrerade diskmaskiner är alltså 81,5 centimeter, men de allra flesta modeller har ställbara fötter så att du kan justera höjden. Oftast går höjden att justera till 87,5 centimeter, men ivland även mer än så. Det finns dessutom extra höga diskmaskiner som brukar ha en lägsta höjd på omkring 86 centimeter.

Integrerad diskmaskin 45 cm

Har du ont om plats, men tycker att en bänkdiskmaskin blir för otillräcklig kan en 45 centimeters bred integrerad diskmaskin vara ett bra alternativ. Den är smidig och kompakt och rymmer oftast 10 kuvert, vilket bara är 2-5 antal mindre än standardvarianten.

En integrerad diskmaskin i 45 centimeters bredd är exempelvis perfekt för singelhushållet samt semester- eller attefallshus där antalet kvadratmeter är begränsade.

Integrerad diskmaskin 60 cm

En integrerad diskmaskin med 60 centimeters bredd rymmer oftast mellan 12-15 kuvert och är idealisk för barnfamiljer eller andra större hushåll. Eftersom 60 centimeter är standardbredd finns det dessutom ett större urval av integrerade diskmaskiner med denna bredd än de smalare varianterna.

Extra hög diskmaskin

Om din disk- eller köksbänk är högre än standard finns det extra höga integrerade diskmaskiner att köpa. Dessa modeller märks ofta med ”XXL” i produktnamnet och är vanligtvis justerbara i höjd mellan 86-92 centimeter.

Det finns även integrerade diskmaskiner med en lägsta höjd omkring 81-82 centimeter som är extra justerbara. ”Electrolux EEZ67300L”, som hamnde på 4:e plats i vårt test, går exempelvis att justera mellan 81,8-90 centimeter i höjd.

Vad ska man tänka på innan man köper en integrerad diskmaskin?

Efter att ha bestämt dig för vilken storlek du är ute efter är det första du bör kontrollera att den integrerade diskmaskinen är kompatibel med ditt kök. Köper du fel typ av diskmaskin till ditt kök finns det en stor risk att luckan kommer att slå i sockeln nedtill vilket gör att du inte kan öppna den ordentligt.

Precis som med underbyggda och fristående modeller är det även viktigt att kontrollera elförbrukning och ljudnivå för att undvika höga elräkningar och en oumbärlig livsmiljö. 

Du bör även självklart se över så att en integrerad diskmaskin har alla de program och funktioner samt den inredning som du behöver till din disk. Funktioner som är extra bra att hålla kolla på för integrerade diskmaskiner är timelight, infolight och wifi.

6 tips när du ska köpa en integrerad diskmaskin
6 tips inför ditt köp av integrerad diskmaskin.

Är den integrerade diskmaskinen kompatibel med ditt kök?

Alla integrerade diskmaskiner är kompatibla med de flesta kök och köksluckor, med undantag av kök från Ikea. Har du ett Ikeakök behöver du därför kontrollera att tillverkaren eller butiken uppger att diskmaskinen är kompatibel med detta.

De flesta vitvarubutiker uppger om diskmaskinen är kompatibel med Ikeakök eller ej i specifikationerna för produkten. Är du osäker på om man kan montera en lucka från Ikea på maskinen är det säkrast att kontakta butiken eller varumärket i förväg för att undvika att göra ett felköp.

Vissa butiker och varumärken har särskilda begrepp för integrerade diskmaskiner som kan integreras med kök från Ikea. Bosch och Siemens kallar exempelvis denna monteringslösning för ”varioHinge” medan Elgiganten märker ut alla Ikeakompatibla integegrerade modeller med ”Flexifit”.

Hur mycket el drar en integrerad diskmaskin?

Hur mycket el en integrerad diskmaskin drar står alltid angivet på maskinens energimärkning. En integrerad diskmaskin av standardstorlek med energiklass A, såsom vår vinnare Miele G 7272 SCVI, drar omkring 50 kilowattimmar per 100 cykler. En modell av energiklass F, vilket är det lägsta som går att få tag på idag, drar istället dubbelt så mycket.

Elförbrukningen för diskmaskiner delas in i energiklasser mellan A-G där G är allra mest energislukande. I dagsläget är det dock väldigt ovanligt, om inte omöjligt, att hitta diskmaskiner med energiklass G på marknaden. Modeller med eneriklass E och F är dock fortfarande relativt vanliga.

Hur mycket låter en integrerad diskmaskin?

Ljudnivån för en integrerad diskmaskin ligger oftast någonstans mellan 42-46 decibel, men det finns även modeller som låter både mer och mindre. För att diskmaskinen ska uppfattas som tyst bör den inte låta mer än 46 decibel enligt rekommendationer från Upphandlingsverket.

Hur mycket en integrerad diskmaskin låter går alltid att se på dess energimärkning. Där anges alltid hur många decibel den ger ifrån sig samt vilken ljudnivåklass som maskinen tillhör. Alla diskmaskiner delas in i ljudnivåklasser mellan A-D där D låter allra mest.

I vissa fall kan integrerade diskmaskiner upplevas tystare än underbyggda maskiner med samma ljudnivå då köksluckan ibland dämpar ljudet mer än en vanlig frontpanel.

Vilka program är bra att ha i en integrerad diskmaskin?

Oavsett om en diskmaskin är integrerad eller inte så är det viktigt att välja en modell som klarar av att rengöra dina vanligaste diskgods.

Lagar du ofta mat i grytor och ugnsformar bör du välja en diskmaskin med intensivprogram och använder du ofta fint porslin eller vinglas är det praktiskt att kunna ställa in maskinen på skondisk.

Här är en listan över de viktigaste programmen att känna till när du köper en integrerad diskmaskin:

  • Intensiv: Används för extra smutsig och svårt rengjord disk såsom kastruller och stekpannor. Diskar ofta i hett vatten omkring 70-75 °C.
  • Skondisk: Rengör ömtålig och lätt nedsmutsad disk i svalare temperaturer omkring 40-45°C.
  • Eko: Energisnålt program som använder minimalt med el och vatten.
  • Tyst: Kallas ofta ”tystgående” eller ”silent” och sänker ljudnivån ytterligare. Programmet tar dock längre tid än de vanliga standardprogrammen.
  • Snabb: Ett tidseffektivt program som ofta pågår i omkring 30-60 minuter. Många snabbprogram diskar i lägre temperaturer, men det finns även extra snabba program i varmare temperaturer omkring 60-65 °C.
  • Auto: Anpassar vattenmängd och temperatur efter hur smutsig disken är.
  • Favorit: En kombination av ditt mest valda program och tillval.

Vilka extrafunktioner är bra att ha i en integrerad diskmaskin?

En extrafunktion kan bestå av ett tillval som justerar eller förbättrar diskprogrammet på något sätt, men det kan också vara en annan teknisk funktion. Några exempel på detta är exempelvis förkortad programtid och extra effektiv torkning samt wifi och automatisk lucköppning.

De flesta extra funktioner som finns tillgängliga går att hitta både bland underbyggda och integrerade diskmaskiner. Två funktioner som dock är specifika för integrerade diskmaskiner är timelight och infolight då dessa är en sorts ersättning för den saknade displayen på framsidan.

Här är de viktigaste extrafunktionerna som du bör känna till innan du köper en integrerad diskmaskin:

  • Timelight: Projicerar kvarvarande tid och valt diskprogram på golvet.
  • Infolight: En lampa som lyser ned på golvet för att signalera att maskinen är igång. När programmet är slut slocknar lampan.
  • Automatisk lucköppning: Luckan öppnas av sig själv efter avslutat program för att effektivisera torkningen. Kallas ibland för ”AirDry.”
  • Timer: Låter dig senarelägga programstarten. Vissa maskiner är dock mer flexibla än andra när det kommer till hur många olika tidsintervaller det finns att välja på.
  • Wifi: Modeller som går att koppla upp mot wifi kan styras direkt i mobiltelefonen. Detta är extra praktiskt för integrerade diskmaskiner som saknar kontrollpanel på utsidan.
  • Belysning: Invändig lampa i maskinen för bättre sikt när du lastar och lastar ur disken.
  • Justering för halvfull maskin: Optimerar vatten- och energiförbrukningen när maskinen endast är halvt lastad.
  • Extra torkning: Tillvalsfunktion som förlänger torktiden. Denna funktion är främst populär för plastartiklar som ofta är blöta efter ett vanligt standardprogram.
  • Förkortad programtid: Detta alternativ kortar ned tiden för standardprogrammen, men ökar elförbrukningen. Kallas ibland för ”Variospeed”.
  • Maskinrengöring: En särskild funktion som rengör maskinen på djupet invändigt för att hålla maskinen hygienisk och för att förhindra dålig lukt.
  • Aquastop: Ett säkerhetssystem som automatiskt stänger av vattentillförseln vid läckage för att förhindra vattenskador.
  • Autodosering: En ny teknik som doserar diskmedel automatiskt. Mieles teknik gör exempelvis detta med hjälp av en så kallad ”Powerdisk” som håller diskmedel för cirka 20 omgångars disk.

Vilken inredning är bra att ha i en integrerad diskmaskin?

För att undvika missnöje när du köper en ny diskmaskin bör du se till att inredningen är anpassad för det som du brukar diska. Exempelvis kan det vara bra med en höj- och sänk bar överkorg så att du kan justera höjden i båda korgarna för att få plats med höga glas eller tallrikar.

Allt för många glömmer att kontrollera hur inredningen ser ut innan man köper en ny diskmaskin. Detta resulterar ofta i irritation för att man exempelvis inte får plats stora uppläggningsfat eller att det inte går att fälla ned pinnarna i korgarna.

Här är en lista över inredning som är bra att känna till när du köper en integrerad diskmaskin:

  • Justerbar överkorg: Överkorgar som är flexibla i höjdled kallas många gånger för ”rackmatic-system” och kan oftast justeras i tre nivåer. Detta gör att du kan flytta upp korgen när du behöver mer plats i underkorgen alternativt flytta ned den för att exempelvis göra plats åt höga vinglas i överkorgen.
  • Höjbar underkorg: Den höjbara nederkorgen kallas oftast för ”Comfortlift” och låter dig hissa upp korgen så att du får en mer ergonomisk position när du lastar ur den. Detta är dock en relativt ny teknik och är inte lika vanlig som den flexibla överkorgen.
  • Kopphyllor: Ned- och uppfällbara hyllor som ger dig ett extra hyllplan att ställa små koppar eller glas på. De allra flesta kopphyllor har även små ingröpta fack som fungerar som ställ för dina vinglas.
  • Knivhyllor: En upphöjd liten hylla som är fäst på ovansidan av överkorgen. Här kan du placera föremål såsom knivar, slevar eller stekspadar.
  • Nedfällbara pinnar/stöttor: Låter dig fälla ned tallriksställen så att du kan få plats för stora föremål.
Vad är skillnaden mellan en bestickkorg och toppkorg?

Både bestickkorgen och toppkorgen är designade för att ge plats åt dina bestick. Skillnaden är att den klassiska bestickkorgen är en lös inredningsdetalj placerad i nedre korgen som går att plocka in och ut ur maskinen medan toppkorgen utgör ett eget våningsplan.

Alla diskmaskiner är utrustade med en bestickkorg av något slag och det finns även modeller som har både en klassisk korg och en toppkorg.

Vilket varumärke är bäst för integrerade diskmaskiner?

Vilket varumärke som är bäst för just dig beror på vilka funktioner du söker och vilken prisklass du vill lägga dig i. De allra flesta varumärken erbjuder dock ett urval av maskiner i olika prisklasser så att de allra flesta kan hitta något som passar dem.

Här är en lista över de populäraste varumärkena för integrerade diskmaskiner:

  • Miele
  • Bosch
  • Siemens
  • Electrolux
  • Smeg
  • Cylinda
  • Asko

Miele

Miele har ett brett utbud av integrerade diskmaskiner, främst i standardstorlek, men även ett mindre antal av smala maskiner. Precis som med alla Mieles produkter så är alla maskiner välarbetade och ligger prismässigt i mellan- och premiumklass.

Mieles integrerade diskmaskiner är designade med hållbarhet och bekvämlighet i fokus och de allra flesta modeller tillhör därför energiklass A-C. De är dessutom det första varumärket som introducerat automatisk dosering av diskmedel.

Bosch

Bosch erbjuder integrerade diskmaskiner både i 45- och 60 centimeters bredd i både budget- och mellanklass. Några av deras integrerade diskmaskiner inkluderar bland annat wifi, timelight och inre belysning. De erbjuder dessutom modeller som är kompatibla med alla kök.

En nackdel med Bosch integererade diskmaskiner är att de har ett väldigt begränsat utbud av modeller som tillhör energiklass A och B. De har dock ett relativt bra urval av energiklass C och D.

Siemens

Siemens har ett 50-tal integrerade diskmaskiner i sitt sortiment varav de allra flesta är prissatta i mellanklass. Några av funktionerna som går att hitta hos deras maskiner är ”super silent”, wifi, timelight, inre belysning (emotion light) samt ”variohinge” som gör maskinen kompatibel med alla kök.

I nuläget har Siemens endast ett fåtal integrerade diskmaskiner av energiklass A. Dessa verkar dessutom endast gå att köpa hos köksjättarna Marmodal och Ballingslöv vilket är ett minus.

Electrolux

Electrolux är ett förhållandevis budgetvänligt varumärke som erbjuder integrerade diskmaskiner med energiklass A för omkring 15000 kronor vilket är betydligt billigare än andra varumärken. Större delen av utbudet består dock av maskiner i energiklass C-E.

Deras kanske allra mest uppmärksammade funktion är den höjbara underkorgen, även kallad ”Comfortlift”, vilket Electrolux var allra först med.

Smeg

Smeg har ett förvånansvärt stort utbud av integrerade diskmaskiner och erbjuder även smala modeller i 45 centimeters bredd. De allra flesta modellerna ligger inom enerigiklass C och B, men det finns även enstaka modeller i både högre och lägre klasser.

Några egenskaper som får Smegs dismaskiner att sticka ut ur mängden är deras tvådelade ”flexiduo”-toppkorg som kan justeras individuellt samt deras anti-drop system som förhindrar att vatten droppar ned på disken i underkorgen.

Cylinda

Cylinda är ett bra varumärke för dig som söker efter en billig integrerad diskmaskin. Deras diskmaskiner är bland de billigaste på marknaden, men finns i nuläget bara i energiklass än C som bäst.

För att vara så billiga som de är så har många av Cylindas integrerade diskmaskiner dock förvånansvärt bra funktioner. Dessa inkluderar bland annat automatisk lucköppning, höj- och sänkbar överkorg, innerbelysning och infolight. Dessutom erbjuder de ett mindre utbud av diskmaskiner med en ljudnivå på enbart 39 decibel som exempelvis DM4350FID.

Asko

Asko är ett varumärke som gjort sig ett namn för att erbjuda moderna och hållbara vitvaror. Deras integrerade diskmaskiner finns tillgängliga mellan cirka 11000 och 25000 kronor med olika avancerade funktioner.

Något som urskiljer Asko lite från mängden är att ett stort antal av deras integrerade diskmaskiner är extra höga eller av så kallad XXL-modell. En av deras maskiner (DFI676GXXL/1) rymmer till och med hela 17 kuvert vilket är väldigt ovanligt.

Vilka butiker är bäst för att köpa en integrerad diskmaskin i?

De butiker som vi tycker erbjuder bäst utbud av integrerade diskmaskiner är Elon Hemmy och Elgiganten. Ikea är dock också ett väldigt populärt val för just integrerade diskmaskiner, men deras utbud är dock betydligt mindre.

Elon

Elon erbjuder totalt dryga 60 olika integrerade diskmaskiner från bland annat Miele, Bosch, Siemens och Husqvarna. En stor fördel med Elon är att förutom sin onlinebutik även har hundhundratals butiker runtom i landet så att du kan klämma och känna på diskmaskinen innan köp.

Önskar du hemleverans av din integrerade diskmaskin erbjuder Elon leverans till tomtgräns för 249 kronor alternativt inbärning och installation för 1599 kronor extra.

Hemmy

Hemmy har omkring 70 integrerade diskmaskiner i sitt sortiment från varumärken som Bosch, Siemens, Electrolux, Smeg och AEG. En mindre nackdel är att de endast finns tillgängliga online. Detta gör däremot att de oftast kan hålla lägre priser än exempelvis Elon som även har så många fysiska butiker.

En annan fördel med att köpa en integrerad diskmaskin från Hemmy är att de alltid erbjuer fri leverans till din tomtgräns. Du kan även köpa till inbärning för 599 kronor eller inbärning inklusive installation för 1099 kronor.

Elgiganten

Elgiganten har överlägset störst utbud med över 100 olika integrerade diskmaskiner i sitt utbud. Detta inkluderar bland annat maskiner från Miele, Bosch, Cylinda och Siemens.

En stor fördel med att handla hos Elgiganten är att de erbjuder så snabb frakt som 1-2 arbetsdagar för många av deras integrerade diskmaskiner. Den beräknade leveranstiden kan dock skilja sig mellan olika modeller, men står alltid angiven innan beställning.

Ikea

Ikea har drygt 10 olika integrerade diskmaskiner att välja på vilket är betydligt mindre än konkurrenterna. Något som är bra med att handla hos Ikea är dock att de har recensioner för väldigt många av deras produkter vilket gör det lättare att få en uppskattning om hur väl den fungerar.

Om du köper en integrerad diskmaskin från Ikea behöver du dessutom inte oroa dig för om den är kompatibel med ditt Ikeakök eller ej.

Behöver man ha ett läckageskydd till en integrerad diskmaskin?

Ja, du bör alltid ha ett läckageskydd under en integrerad diskmaskin. Detta gäller även om diskmaskinen är utrustad med aquastopp. Saknar du läckage- eller droppskydd har du ingen rätt till ersättning från din hemförsäkring om läckage och vattenskador skulle uppstå.

Behövs garantier och försäkringar för en integrerad diskmaskin?

De flesta integrerade diskmaskiner inkluderar en garanti i köpet som täcker kostnader för eventuella tekniska fel som skulle uppstå under garantiperioden. Försäkringar köps däremot till separat och är ett måste om du vill vara skyddad mot exempelvis läckage och andra skador som garantin inte täcker.

Hemförsäkringen är den allra viktigaste försäkringen att ha för fel kopplade till diskmaskiner. Denna täcker exempelvis reparationer orsakade av läckage, men kan även ge dig ersättning för om diskmaskinen slutar att fungera efter att garantin och det tre åriga konsumentköpskyddet har gått ut.

Hur installerar man en integrerad diskmaskin?

Att installera in integrerad diskmaskin går till på samma sätt som när man installerar en underbyggd maskin bortsett från extramomentet att montera luckan. 

Om du ska installera den integrerade diskmaskinen på egen hand börjar du med att stänga av vattnet för att sedan ansluta avloppsslangen till avloppsröret med en slangklämma. Sedan kopplar du tilloppsslangen till vattenanslutningen och monterar slutligen luckan innan du fäster maskinen i köksbänken.

Hur monterar man luckan på en integrerad diskmaskin?

Luckan på en integrerad diskmaskin monteras med hjälp av skenor och fästen som fästs på luckans baksida. Dessa skenor och fästen kan se något olika ut, men ser till att hålla luckan på plats genom att man hakar i eller glider ned fästena i spåren på diskmaskinens front.

Oftast behöver du montera luckan på egen hand, även om du köpt till installation av din integrerade diskmaskin. Vissa leverantörer inkluderar montering i installationspaketet också så är du osäker på monteringen kan det vara bra att kontrollera att detta ingår.

Vad gör jag om luckan inte passar för min integrerade diskmaskin?

Om du har råkat köpa fel diskmaskin för ditt kök så kommer luckan att slå i botten av maskinen vilket gör att den inte går att öppna. Som tur är finns det speciella gångjärn, eller adaptrar, som kan fixa detta.

Detta problem är allra vanligast för Ikeakök som främst är kompatiblam med sina egna integrerade diskmaskiner. De har dock ett glidgångjärn som skjuter upp luckan när den öppnas och som passar för de flesta diskmaskiner från andra varumärken. 

Det finns även en liknande lösning från adapt-r som ska passa för alla diskmaskiner. Ikeas variant är dock billigare.

Hur ställer man in vattnets hårdhet för diskmaskinen?

Efter att du installerat din diskmaskin behöver du ställa in vattnets hårdhet innan du kan börja använda den. Detta görs enkelt på kontrollpanelen med hjälp av diskmaskinens manual.

För att ta reda på vilken hårdhet på vattnet du har kan du gå in på din kommuns hemsida eller använda någon av de medföljande testremsorna som brukar medfölja vid köp av maskinen.

Att diskmaskinen är inställd på rätt vattenhårdhet är inte bara viktigt för att disken ska bli ordentligt ren och fläckfri utan det minskar också kalkuppbyggnaden i maskinen.

Behöver man ha salt och spolglans i en integrerad diskmaskin?

Bor du i ett område med mjukt vatten behöver du inte använda salt i diskmaskinen enligt en artikel i Råd och Rön. Diskmedelssalt används för att minska kalkuppbyggnaden i maskinen och då mjukt vatten innehåller så pass lite kalcium/kalk så behövs inte detta. Lever du i en kommun med hårt vatten bör du dock använda salt i din diskmaskin.

Spolglans är inte ett måste, men ser till att glasen glänser extra mycket och förhindrar kalkfläckar. Har du mycket kalk i ditt vatten kan det därför vara bra att tillsätta spolglans.

De flesta diskmaskinstabletter innehåller dock både salt och spolglans idag så det kan vara bra att diska enbart med tabletterna först för att se om extra spolglans behövs.

Behöver man avkalka en diskmaskin?

Ja, alla diskmaskiner behöver avkalkas då och då. Ju hårdare vatten du har, desto oftare behöver du avkalka maskinen. I regel behöver du dock avkalka diskmaskinen mer sällan om du använder salt i den.

Diskmaskiner som arbetar med mjukt vatten behöver oftast avkalkas mellan 1-2 gånger per år medan de som arbetar med hårt vatten kan behövas rengöras så ofta som var tredje månad enligt vitvaruexperterna Tretti.se.

Vad finns det för alternativ till den integrerade diskmaskinen?

När man överväger att köpa en integrerad diskmaskin ligger man ofta i valet och kvalet mellan detta eller en underbyggd diskmaskin. Detta eftersom de är väldigt snarlika i det sätt i form av den plats de tar upp i hemmet samt att de båda byggs in i köket.

Ytterligare alternativ är bänkdiskmaskiner och fristående diskmaskiner. Dessa skiljer sig dock i integrationsväg då de kan installeras i stort sett var som helst så länge de har tillgång till el och vatten.

Bänkdiskmaskin

En bänkdiskmaskin är en liten diskmaskin som kan placeras direkt på köksbänken, eller i vissa fall på en hylla beroende på hur stor den är. Det är allra vanligast att en bänkdiskmaskin rymmer mellan 2-6 kuvert vilket motsvarar cirka 14-43% av en standardmaskin (14 kuvert).

Bänkdiskmaskinen är perfekt för exempelvis husvagnar och och attefallshus, men kan även vara ett bra alternativ för mindre lägenheter om en integrerad eller underbyggd diskmaskin tar upp för mycket förvaringsutrymme.

Fristående diskmaskin

En fristående diskmaskin är helt komplett med paneler runtom och kan placeras var som helst i köket. Denna typ av diskmaskin ska alltså inte byggas in utan kan exempelvis placeras direkt bredvid köksbänken eller på annat lämpligt ställe med vattenanslutning.

Fristående diskmaskiner kan vara ett bra alternativ om du inte vill ta upp värdefullt skåpsutrymme med en integrerad maskin eller om du enkelt vill kunna ta med maskinen när du flyttar.

1

Miele G7272SCVI
4,6/5

2

Bosch SMV6ZCX42E
Integrerad diskmaskin - Bosch SMV6ZCX42E
4,5/5

3

Siemens SN63HX60AE
Integrerad diskmaskin - Siemens SN63HX60AE
4,3/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *