Diskmaskin – Vi granskar 4 underbyggda diskmaskiner 2024

En diskmaskin underlättar vardagen genom att diska rent tallrikar, dricksglas, bestick och kastruller så att du får tid över till annat. Den allra bästa diskmaskinen diskar energisnålt, har en låg ljudnivå samt erbjuder program och funktioner som kan anpassas efter olika diskgods.

Vi har granskat 4 olika diskmaskiner och deras för- och nackdelar för att du lättare ska hitta den bästa diskmaskinen för just dig. Längre ner på sidan hittar du även vår köpguide med viktiga tips som underlättar ditt köp!

Diskmaskin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Elon, Hemmy, Computersalg, Komplett och CDON. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Diskmaskiner - Topp 4

Diskmaskin - BOSCH SMU6ZCS01S

1. Bosch SMU6ZCS01S

Vårt betyg:

4,5/5
Bästa diskmaskin!
Diskmaskin - Siemens SN45ES69CS

2. Siemens SN45ES69CS

Vårt betyg:

4,4/5
Tystast diskmaskin
Diskmaskin - Miele G 5332 SCU CLST

3. Miele G 5332 SCU CLST

Vårt betyg:

4,4/5
Energisnålast diskmaskin
Diskmaskin - Bosch SMU2ITW04S

4. Bosch SMU2ITW04S

Vårt betyg:

4/5
Bästa billiga diskmaskin
Innehållsförteckning

1. Bosch SMU6ZCS01S (60 cm bred) - Bästa diskmaskin!

Tyst, energieffektiv och smart diskmaskin som är kompatibel med Google Home och Alexa. Har även zeolittorkning som får disken extra torr.

Diskmaskin - BOSCH SMU6ZCS01S

Vårt betyg:

4,5/5
Specifikationer
Kapacitet 100%

Rymmer hela 14 kuvert vilket räcker gott åt en stor familj. Dessutom bra och flexibel inredning.

Elförbrukning 80%

Energisnål diskmaskin som endast drar 75 kWh per 100 cykler. Finns dock energisnålare modeller på marknaden.

Ljudnivå 85%

Mycket tystlåten! Finns dessutom extra tyst program om du vill att den ska gå ännu tystare.

Program 85%

Har de flesta program man kan önska, inklusive snabbprogram. Saknar dock skondisk.

Funktioner 90%

Mycket användarvänlig maskin med wifi, extra effektiv torkning, justerbar överhylla, möjlighet till förkortad programtid etc. 

Pris 100%

Dyr, men otroligt prisvärd diskmaskin. Helt klart värd pengarna!

Bosch SMU6ZCS01S (Serie 6) blev bäst i test tack vare sin oslagbara kombination av prisvärdhet, energieffektivitet och nästan helt ljudlösa drift. Med plats för 14 kuvert och tre flexibla korgar, anpassar den sig dessutom enkelt för allt från ömtåliga vinglas till robusta grytor och höga och skrymmande tallrikar och uppläggningsfat.

Tack vare att den går att justera hela 6 centimeter i höjd passar Bosch SMU6ZCS01S dessutom in i nästan alla kök. Som om inte detta vore nog är kan du även fjärrstyra diskmaskinen när du är på jobbet eller iväg på andra äventyr!

Användarvänlighet

Bosch SMU6ZCS01S är en underbyggd diskmaskin med ställbara fötter som gör att den kan justeras i höjd mellan 81,5-87,5 centimeter. Detta göra att den kan anpassas efter de flesta köksbänkar vilket är en stor fördel.

Kontrollpanelen för Bosch SMU6ZCS01S väldigt enkel att förstå med tydliga knappar för både program och extrafunktioner. Dessutom har diskmaskinen en tydlig display som visar hur lång tid det är kvar på programmet. En extra lyxig detalj är att du även kan både styra maskinen och kontrollera programtiden direkt i mobilen oavsett var du är någonstans. 

En annan stor fördel är att Bosch SMU6ZCS01S har både en bestickkorg och toppkorg som är lika perfekt för bestick som till slevar, stekspadar och mindre koppar. För extra flexibilitet har både överkorgen och underkorgen även nedfällbara pinnar som gör att du lättare får plats med grytor eller andra stora föremål. Överkorgen har även en upp- och nedfällbar hylla som även fungerar som ett stöttande ställ för vinglas.

Egenskaper för Bosch SMU6ZCS01S
Egenskaper för Bosch SMU6ZCS01S.
Diskprogram
 • Auto: Vattenmängd och gradantal (45-65°C) anpassas efter hur smutsig disken är med hjälp av sensorer.
 • Intensiv: Diskar i 70 °C för att ta bort extra ingrodda och brända matrester. Perfekt för kastruller och gratängformar.
 • Eco: Förlänger programtiden, men minskar både el- och vattenförbrukningen. Diskar i 50 °C.
 • Express: Diskar snabbare utan att tumma på resultatet. Däremot går det åt mer energi.
 • Tystgående: Diskar med extra låg ljudvolym. Perfekt när du vill köra maskinen sent på kvällen.
 • Favoritprogram: Sätt igång din egen favoritkombination av program och extrafunktioner med ett enda knapptryck.
Extrafunktioner
 • Halvfull maskin: Minskar vattenåtgången och energiförbrukningen när maskinen endast är halvfylld.
 • Extratorkning: Torkar extra effektivt och används som tillägg vid diskning av svårtorkade föremål såsom matlådor av plast.
 • Korta ned programtiden: ”Speedperfect+” minskar disktiden upp till 75% för olika program.
 • Maskinvård: Ser till att diskmaskinen hålls ren invändigt.
 • Senarelagd start: Programmera in diskningen i upp till 24 timmar i förväg.
 • Wifi: Anslut diskmaskinen till Home Connect och ställ in program, starta maskinen och få notiser direkt i mobilen. Dessutom är den kompatibel med både Google Home och Alexa.

Fördelar

Om man ska kombinera alla fördelar för Bosch SMU6ZCS01S i en enda är det att den otroligt användarvänlig. Den låter i princip ingenting alls, har anpassningsbar inredning, torkar effektivt och garanterar en läckagefri vardag.

Väldigt tystlåten

Bosch SMU6ZCS01S är en av de tystare diskmaskinerna på marknaden med en ljudnivå på endast 42 decibel. Många andra maskiner idag ligger mellan 45-50 decibel vilket är en stor skillnad. Vill du kunna ha på diskmaskinen utan störande buller är Bosch SMU6ZCS01S alltså ett väldigt bra val.

Höj- och sänkbar överhylla

Något som utökar användarvänligheten ytterligare är att överhyllan hos Bosch SMU6ZCS01S har tre olika höjdnivåer. Detta innebär att du kan anpassa höjden om du exempelvis behöver göra plats för högre uppläggningsfat i nederhyllan i diskmaskinen.

Zeolittorkning

Är du trött på disk som aldrig blir torr? Bosch SMU6ZCS01S är utrustad med zeolitteknik som ser till att disken torkar extra effektivt och dessutom med mindre energiåtgång.

Livstids skydd mot vattenskador

Bosch SMU6ZCS01S är utrustad med aquastop som garanterar livstids skydd mot vattenskador så att du aldrig behöver oroa dig för läckage!

Nackdelar

Är du ute efter en budgetvänlig diskmaskin är Bosch SMU6ZCS01S förmodligen inte det rätta valet för dig. Samtidigt är det dock en väldigt prisvärd diskmaskin som till och med betydligt billigare än många andra diskmaskiner på marknaden med liknande funktioner.

Har du mycket ömtålig disk kan du även bli besviken på att det inte finns något extra skonsamt diskprogram.

Saknar skonprogram

Till vardags brukar detta inte vara något större problem, men om du använder extra fint porslin emellanåt eller vill kunna diska dina finaste vinglas i diskmaskinen så finns inget extra varsamt program för detta.

Ekopgrogrammet brukar dock oftast fungera bra även för ömtåligare disk förutsatt att de tål att diskas i 50 °C istället för 40 °C. 

Vad tycker kunderna?

”Underbar och lättanvänd diskmaskin” och ”en tyst tvättmaskin som ibland får dig att undra om den alls är på” är bara några av de ord som kunderna beskriver Bosch SMU6ZCS01S med.

Totalt sett har den nästan full pott av hundratals betyg och får framför allt beröm för sin låga ljudnivå och effektiva förmåga att både rengöra disken och få den riktigt torr. De kunder som är lite mer kritiska till Bosch SMU6ZCS01S tycker att appen är något överflödig.

”Vi är jättenöjda med nya diskmaskinen. Den går tyst och fint och det blir rent och torrt.”

”Stilren diskmaskin med flexibla korgar och många diskprogram. Väldigt tyst, inga problem att låta det långa eko-programmet gå över natten. Bra med medföljande bestickkorg i mindre format även om vi än så länge inte använt den så mycket då vi blivit positivt överraskade av ”bestick-hyllan”. Blir lätt fingeravtryck mot den rostfria luckan men det går ju att putsa bort!”

2. Siemens SN45ES69CS - Tystast diskmaskin

Diskmaskin som knappt märks av när den är igång. Öppnas automatiskt vid torkning och har invändig belysning. Lyxig!

Diskmaskin - Siemens SN45ES69CS

Vårt betyg:

4,4/5
Specifikationer
Kapacitet 100%

Imponerande kapacitet på 14 kuvert fördelat i tre flexibla korgar.

Elförbrukning 70%

En energisnål diskmaskin som drar mindre el än många andra modeller på marknaden.

Ljudnivå 90%

Imponerande låg ljudnivå på 39 decibel. En tystare diskmaskin än så här är ytterst svårt att hitta! 

Program 90%

Har väldigt många olika program att välja på, inklusive 2(!) olika snabbprogram.

Funktioner 90%

Här är det inte mycket som saknas! Är dock inte kompatibel med Google Home.

Pris 95%

Hade fått full pott om elförbrukningen var något lägre. Otroligt prisvärd diskmaskin!

Är du ute efter en diskmaskin som inte stör den lugna middagsstämningen i köket? Siemens SN45ES69CS garanterar en tyst diskning på endast 39 decibel vilket motsvarar en ljudnivå som endast är något högre än en viskning.

Siemens SN45ES69CS är även imponerande rymlig med plats för totalt 14 kuvert utspritt över tre våningar. De flexibla korgarna gör dessutom att du får plats med allt från ömtåliga vinglas till stora grytor och formar. Den undre korgen har till och med plats för extra stora tallrikar och fat upp till 31 centimeter i diameter.

Dessutom har Siemens SN45ES69CS livstids garanti för vattenskador. Två tummar upp!

Användarvänlighet

Med en justerbar höjd mellan 81,5-87,5 centimeter, kan Siemens SN45ES69CS anpassas till nästan vilken bänkhöjd som helst. Dessutom har diskmaskinen en supermodern och lättanvänd touchpanel med tydliga symboler för alla program och extrafunktioner. Du kan även se den kvarvarande programtiden klart och tydligt på en LED-display vilket är ett stort plus.

Med tre korgar, inklusive en specialdesignad topphylla för bestick och mindre föremål, är varje detalj i Siemens SN45ES69CS skapad för flexibilitet. Överkorgen, perfekt för glas och assietter, kan justeras i tre höjder, vilket ger extra utrymme för högre föremål.

Dessutom har den smarta stöd som kan fällas ut för att ge extra skydd åt dina värdefulla vinglas. Och med nedfällbara pinnar i både över- och underkorgen, finns det även alltid plats för dina stora skålar och kastruller.

Egenskaper för Siemens SN45ES69CS.
Diskprogram
 • Autoprogram: Anpassar automatiskt gradantal och vattenmängd i din diskmaskin efter behov.
 • Intensiv: 70-gradigt diskprogram som tar bort svår smuts på oömt diskgods.
 • Eco: Miljövänligt program med lägre temperatur (50°C).
 • Tystgående: Program med ännu lägre ljudvolym än normalt. Körs i 50 °C.
 • Glas: Skonprogram i 40°C som rengör och sköljer av ömtåligt porslin och glas. Perfekt för tunna vinglas med fot.
 • Speed 45°C: Snabbprogram för ömtålig disk.
 • Speed 65°C: Snabbprogram för oöm disk med en programtid på enbart 1 timme.
 • Favoritprogram: Förinstsäll din bästa kombination av program oxh extrafunktioner.
Extrafunktioner
 • Förkortad programtid: Lägg till extrafunktionen ”VarioSpeedPlus” för att korta ned ditt valda program med 15-75%.
 • Halvfull maskin: Energiförbrukningen och vattenmängden justeras för en mindre mängd disk.
 • Intensivzon: Anpassad diskning för olika smutsig disk. Vattentrycket blir högre i undre korgen för disk med ingrodd smuts och lättare i övre korgen.
 • Senarelagd start: Förinställ diskprogrammet för önskad tid upp till 24 timmar senare.
 • Wifi: Styr diskmaskinen direkt i din telefon via Home Connect-appen. Appen ger dig även notiser om när du behöver köpa nya diskatabletter.
 • Maskinvård: Rengör maskinen invändigt.

Fördelar

De tre största fördelarna med Siemens SN45ES69CS är de områden där den urskiljer sig allra mest från vinnaren i testet, det vill säga den låga ljudnivån, den automatiska lucköppningen och den inre belysningen.

Tystast (39 decibel)

Siemens SN45ES69CS är inte bara den tystaste maskinen på listan utan den är också en av de absolut tystaste på marknaden. Det finns endast ett fåtal diskmaskiner med marginellt lägre ljudnivå och dessa är också betydlgit dyrare.

Luckan öppnas automatiskt

För extra effektiv och energisnål torkning så öppnas luckan av sig själv under torkningsprogrammet. 

Invändig belsysning

Belysning är relativt vanligt i tvättmaskiner och torktumlare, men inte lika vanligt i diskmaskiner. Siemens SN45ES69CS är dock utrustad med mjuk och behaglig belysning vilket ger maskinen en extra lyxig känsla. Du kan dessutom ställa in så att lampan tänder sig själv automatiskt när luckan öppnas.

Nackdelar

Det är svårt att hitta nackdelar med en så här högkvalitativ diskmaskin. Något man kan reagera på är dock att touchpanelen är väldigt känslig vilket gör att man kan råka ändra inställningarna av misstag. Detta går dock att lösa genom att aktivera knappspärren. Siemens SN45ES69CS ligger också relativt högt i pris vilket är en nackdel.

Dyr

Detta är den näst dyraste diskmaskinen på listan vilket gör att den inte passar alla plånböcker. På marknaden ligger den dock i övre mellanklass och är alltså inte orimligt dyr på något sätt.

Vad tycker kunderna?

Siemens SN45ES69CS har väldigt goda omdömen hos såväl Siemens egna hemsida som hos Power (tidigare Mediamarkt). Kunderna beskriver till exempel diskmaskinen som väldigt tyst och rymlig med mycket bra diskresultat.

De som har önskemål om förbättring önskar att lampan i diskmaskinen skulle ha ett mindre blått ljus. Någon påpekar också att det är svårt att få plats med djupa tallrikar i maskinen.

”En riktigt bra diskmaskin. Tyst, bra program och ett superfint resultat.” (Översatt från danska)

”Tyst och effektiv, väldigt nöjd med produkten. Känns mycket modern!”

3. Miele G 5332 SCU CLST - Energisnålast diskmaskin

Lyxig maskin med låg elförbrukning, automatisk lucköppning och extra hygienisk diskning.

Diskmaskin - Miele G 5332 SCU CLST

Vårt betyg:

4,4/5
Specifikationer
Kapacitet 100%

Imponerande kapacitet på 14 kuvert fördelat i tre flexibla korgar.

Elförbrukning 80%

Drar minst el på hela listan med sina 74 kWh/100 cykler.

Ljudnivå 85%

Tystlåten diskmaskin (44dB) med näst bäst möjliga ljudnivåklass.

Program 85%

Bra variation av program inklusive snabb- och skonprogram. Saknar favorit- och tystprogram.

Funktioner 95%

Har alla extrafunktioner man kan tänkas behöva förutom wifi. 

Pris 85%

Dyrast på listan, men har också många praktiska funktioner som de andra maskinerna saknar. 

Miele G 5332 SCU CLST är inte bara den mest energisnåla diskmaskinen i vårt test utan den har också den mest flexibla inredningen. Inte nog med att den har både toppkorg och vanlig bestickkorg, båda dessa korgar är dessutom otroligt anpassningsbara. Bestickkorgen kan placeras på både höger och vänster sida och toppkorgen går att skjuta in på båda sidor för att göra plats åt höga föremål i korgen under.

Dessutom erbjuder Miele G 5332 SCU CLST lyxiga funktioner som automatisk öppning av luckan när disken är klar samt ett diskmaskinsprogram som både diskar och torkar på endast 58 minuter!

Användarvänlighet

Miele Miele G 5332 SCU CLST är en klassiskt 60 centimeters bred underbyggd diskmaskin som går att anpassas i höjd mellan 80,5-87 centimeter. En stor fördel med maskinen är att det finns en tydlig display på utsidan av diskmaskinen som visar hur lång tid det är kvar på programmet. Dessutom är vardera program utmärkta med tydliga symboler som gör kontrollpanelen enkel att förstå.

En nackdel med Miele G 5332 SCU CLST är att programmen samt de extra tillvalen ”extra torrt” eller ”extra rent” saknar enskilda knappar. De måste istället tryckas fram med hjälp av en och samma knapp.

En lampa markerar sedan vilket program som är valt genom att lysa ovanför den tillhörande symbolen. Valt tillval markeras på displayen. Tillvalet ”express” och ”timer” har dock enskilda knappar vilket är en fördel eftersom det oftast är dessa som används mest.

Överkorgen i Miele G 5332 SCU CLST kan höjas och sänkas i tre olika nivåer för att anpassas efter olika stora diskgods. Ställpinnarna i nedersta korgen går även att vika ner för att göra mer plats och ställer du tallrikarna på bredden i nederkorgen så får du plats med stora fat upp till 35 centimeter i diameter.

Funktioner för Miele G 5222 SCU RF
Funktioner för Miele G 5332 SCU CLST.
Diskprogram
 • Intensiv: Grundligt diskprogram i 75°C som tar bort svår ingrodd smuts.
 • Auto: Anpassar vattenmängd och temperatur i diskmaskinen efter hur smutsig disken är.
 • Fin: Skonsamt program i 45°C som rengör känsligt porslin och glas. Perfekt för finporslinet eller vinglasen.
 • Eco: Diskar så sparsamt som möjligt när det kommer till både vatten och energi.
 • QuickPowerWash: Snabbprogram i 65°C som rengör och torkar din disk på under en timme.
Extrafunktioner
 • Extra torrt: Tillval som höjer temperaturen och förlänger torkningsfasen så att all disk, även plast, torkar ordentligt.
 • Express: Förkortar den den normala disktiden för ditt valda program med upp till 50%.
 • Extra rent: Ökar temperaturen och förbättrar grundsköljningen för ditt valda program för grundligare rengöring.
 • Halvfylld: De flesta diskprogram anpassar sig automatiskt efter hur mycket disk det är i maskinen så att du varken slösar onödigt mycket vatten energi.
 • Timer: Förinställ när diskmaskinen ska köra igång från 30 minuter och upp till 24 timmar i förväg.

Fördelar

En stor fördel med Miele G 5332 SCU CLST är att det ingår 20 års vattenskyddsgaranti vilket innebär att Miele står för skadekostnaderna om det skulle uppstå läckage.

De främsta fördelarna med Miele G 5332 SCU CLST ligger dock främst i den användarvänliga inredningen och de kompletterande extrafunktionerna såsom den självöppnande luckan och den extra hygieniska diskningen.

Flexibel toppkorg

Detta är den överlägset bästa lösningen för toppkorgar som vi har sett! Miele själva kallar den för 3D-multiflex-låda eftersom den är flexibel och tredimensionellt utformad med nedsänkt ränna i mitten och inskjutbara sidor.

Flexibiliteten i toppkorgen gör att du får plats med alla föremål du behöver oavsett vilken nivå korgen nedanför är inställd på. Har du vinglas under är det bara att skjuta in ena sidan på toppkorgen.

Luckan öppnas automatiskt

Diskmaskinen är utrustad med funktionen ”AutoOpen” som ser till att luckan öppnas automatiskt efter vissa diskprogram för att torka disken extra effektivt. Ett extra plus är att det även går att stänga av denna funktion om man vill.

Eliminerar mer ön 99,9% av alla virus

Avlägsnar i stort sett alla virus, inklusive coronavirus, enligt certifiering av Institute for Integrative Hygiene and Virology. Perfekt för dig med känsligt immunförsvar.

Nackdelar

Om vi hade önskat någon form av förbättring så hade det, som vi nämnt tidigare, varit en förenkling av inställningen för både program och tillval. Detta är dock inte en tillräckligt stor nackdel i vårt tycke för att inte köpa diskmaskinen. 

För de som vill integrera så mycket av vitvarorna och elektroniken i ett ”smarthem” kan det dock vara bra att veta att Miele G 5332 SCU CLST inte går att ansluta till wifi.

Saknar wifi

Detta är absolut ingenting avgörande i vårt tycke, men för en diskmaskin med detta pris hade det helt klart varit trevligt om möjligheten fanns. Bosch SMU2ITW04S (4:e platsen på listan) kostar exempelvis ungefär en tredjedel så mycket och kan anslutas till wifi.

4. Bosch SMU2ITW04S - Bästa billiga diskmaskin

Billigast på listan! Har dessutom en imponerande bredd av diskprogram och livstids garanti för skador orsakade av läckage.

Diskmaskin - Bosch SMU2ITW04S

Vårt betyg:

4/5
Specifikationer
Kapacitet 90%

Saknar toppkorg och rymmer därför ”endast” 12 kuvert istället för 14.

Elförbrukning 60%

Energimärkning E. Förbrukar mest el på listan med sina 92 kWh/ 100 cykler.

Ljudnivå 75%

Bland de mest högljudda diskmaskinerna på marknaden. Många kunder beskriver den dock ändå som tystlåten.

Program 80%

Överraskande bra variation av program. Saknar dock ett tystare diskprogram.

Funktioner 80%

Många bra funktioner inklusive wifi, aquastop och extra dry. Hade dock önskat mer flexibel inredning.

Pris 90%

Mycket prisvärd! Det enda som drar ner prisvärdheten något är ljudnivån.

Trots att Bosch SMU2ITW04S kostar mindre än hälften så mycket som vinnaren från samma märke delar de många avancerade funktioner. Vad sägs exempelvis om wifi och kompatibilitet med både Google Home och Alexa, eller expressprogram som rengör din disk på under en timme? Bosch SMU2ITW04S har till och med ett skonprogram för ömtålig disk vilket vinnaren saknar.

Vad är då haken kanske du undrar? Den främsta haken är att den låter lite mer än de dyrare diskmaskinerna, men för en så här budgetvänlig maskin som dessutom både diskar och rengör väldigt effektivt får du utan tvekan väldigt mycket för pengarna!

Användarvänlighet

Bosch SMU2ITW04S är för förvånansvärt användarvänlig för att vara en så billig diskmaskin. Precis som sina dyrare konkurrenter i toppen har den exempelvis ställbara fötter så att den kan ställas in i önskad höjd mellan 81,5-87,5 centimeter.

Kontrollpanelen är dessutom oförväntat enkel med tydliga symboler och knappar för både program och extrafunktioner. För att ställa in önskat program trycker du bara på programknappen tills en lampa lyser över rätt symbol. Extrafunktionerna har egna knappar och är därför extra enkla att lägga till. Om vi hade fått välja hade vi dock hellre sett att det var tvärtom.

När det kommer till inredningen finns det tyvärr lite mer att önska. Inredningen i Bosch SMU2ITW04S består av en över- och underkorg samt en bestickkorg. Tyvärr är alla delar väldigt oflexibla och saknar exempelvis nedfällbara pinnar och möjlighet till att ändra höjden på överkorgen. En fördel är dock att man får plats med något större tallrikar nedtill med en diamater upp till 31 centimeter.

Funktioner för Bosch SMU2ITW04S
Funktioner för Bosch SMU2ITW04S.
Diskprogram
 • Intensiv: Diskar i hög temperatur (70 °C) för att få bort brända och ingrodda matrester i oömt diskgods såsom stekpannor och grytor.
 • Auto: Automatiskt program som justerar temperaturen och vattenmängden efter hur smutsig disken är.
 • Glas: Varsam diskning i 40°C för känslig och lätt smutsig disk.
 • Eco: Diskar extra miljövänligt med så låg vatten- och energiåtgång som möjligt.
 • Express: Rengör blandad disk på enbart en timme. Diskar i 65 °C.
 • Favoritprogram: Välj din mest använda kombo av program och tillval i en enda knapptryckning.
Extrafunktioner
 • Halvfull maskin: Extra tillval som effektiviserar elförbrukningen och vattenåtgången när diskmaskinen inte är helt fylld.
 • Extratorkning: Torkningsfasen förlängs och sköljglanstemperaturen höjd för att torka svårtorkade föremål såsom plastbyttor.
 • Timer: Låter dig förinställa diskprogram i 3, 6 eller 9 timmar i förväg. Tyvärr är denna timerfunktion betydligt mer begränsad än hos andra mer avancerade maskiner.
 • Extra tyst: Med hjälp av ”silence on demand” kan du sänka ljudnivån för diskmaskinen i 30 minuter. Maskinen stannar då upp, men är fortfarande igång. Denna funktion är perfekt när exempelvis vill ha det tyst och skönt vid middagsbordet. Jag hade dock hellre sett ett extra tyst diskprogram.
 • Wifi: Låter dig styra diskmaskinen på distans och kan även paras ihop med smarthems-assistenter.

Fördelar

Den största fördelen med Bosch SMU2ITW04S är att den är otroligt billig samtidigt som den har många likvärdiga funktioner som diskmaskiner som är flera gånger dyrare.

Billigast

Den billigaste diskmaskinen på listan som dessutom ger dig mycket för pengarna både när det kommer till effektiv rengöring och smarta funktioner. Ett perfekt val för dig med begränsad budget.

Livstids skydd mot vattenskador

Trots att Bosch SMU2ITW04S är en så billig diskmaskin som den är ingår det livstidsgaranti mot vattenskador vilket är väldigt tacksamt. Ett sådant bra skydd ingår inte ens för Miele G 5332 SCU CLST (3:e plats) som kostar tre gånger så mycket.

Wifi

Sin överkomliga prislapp till trots så bjuder Bosch SMU2ITW04S på överraskande avancerade funktioner. Den kan till och med styras med hjälp av Google Home eller Alexa vilket är överraskande imponerande för en så prisvärd diskmaskin.

Nackdelar

Med en lägre prislapp kommer också ofta många nackdelar. Hos Bosch SMU2ITW04S är det dock relativt få. Två faktorer som kan vara avgörande för vissa är dock att den låter mer än många andra diskmaskiner samt att det inte går att se hur lång tid det är kvar på programmet.

Relativt högljudd

Den helt klart största nackdelen med Bosch SMU2ITW04S är att den har en ljudnivå på hela 50 decibel vilket är bland det högsta som går att hitta bland diskmaskiner idag. Endast vissa bänkdiskmaskiner låter högre.

I kundrecensionerna är det dock fortfarande flera som beskriver den som tyst. Det går även att köra den på ecoprogrammet för att få diskmaskinen att gå tystare.

Räknar ej ned programtiden

Bosch SMU2ITW04S har en LED-display på utsidan av diskmaskinen, men av någon anledning visar den inte programtiden vilket vi tycker är väldigt märkligt. Det är även många kunder som har reagerat på detta.

Vad tycker kunderna?

Totalt sett har Bosch SMU2ITW04S hundratals omdömen hos butiker som exempelvis Elgiganten, Elon och Tretti. I genomsnitt har den ungefär 4/5 i betyg vilket är väldigt högt för en så här billig diskmaskin.

Det som Bosch SMU2ITW04S får kritik för är framförallt för att den låter ganska mycket. På samma gång är det dock också många som berömmer den för att vara tystlåten.

Bosch SMU2ITW04S får dessutom mycket beröm för att vara enkel att installera och använda, ha ett bra utbud av diskprogram samt för att diska väldigt rent.

”Helt klart det bästa köp jag gjort av diskmaskin. Låter knappt någonting när den kör programmet”

”Mycket bra diskmaskin! Kan också bero på att vi var utan i 5 månader 🙂 Lätt att installera, smidiga funktioner via nätet och appen för en nörd, ex.vis håller den koll på antalet diskmaskinstabletter som är kvar…”

Så jämförde vi
diskmaskinerna

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en diskmaskin och jämfört dessa mellan 4 olika modeller.

De faktorer vi jämfört är:

 • Kapacitet: Hur många kuvert rymmer diskmaskinen?
 • Elförbrukning: Hur mycket el förbrukar maskinen? Vilken energiklass tillhör den?
 • Ljudnivå: Hur mycket låter diskmaskinen?
 • Program: Vilka diskprogram har diskmaskinen? Är det något program som saknas?
 • Extrafunktioner: Vilka tillval kan man utöka programmen med?
 • Pris: Är den prisvärd i förhållande till övriga faktorer?

Läs vår köpguide för diskmaskiner om du vill ha mer information om vad du bör tänka på innan köp. 

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av diskmaskiner via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Jämförelsetabell för diskmaskinernaBosch SMU6ZCS01S

Siemens SN45ES69CS

Miele G 5332 SCU CLST

Bosch SMU2ITW04S
Dimensioner (HxBxD) 81,5x59,8x57,3 cm 81,5x59,8x57,3 cm 80,5x59,8x57 cm 81,5x59,8x57,3 cm
Justerbar höjd 81,5-87,5 cm 81,5-87,5 cm 80,5-87 cm 81,5-87,5 cm
Antal kuvert 14 14 14 12
Energiklass C (75 kWh) D (85kWh) C (74 kWh) E (92 kWh)
Ljudnivåklass B (42 dB) B (39 dB) B (44 dB) C (50 dB)
Vattenförbrukning 9,5l/omgång 9,5l/omgång 8,4l/omgång 10,5l/omgång
Antal program 6 8 5 6
Ekoprogram 3:55 tim 4:35 tim 3:19 tim 4:30 tim
Bestickkorg Toppkorg + bestickkorg Toppkorg Toppkorg + bestickkorg Bestickkorg
Wifi Ja Ja Nej Ja
Garanti mot vattenskador Livstids garanti Livstids garanti 20 års garanti Livstids garanti
Vårt betyg: 4,5/5 4,4/5 4,4/5 4/5

Köpguide - Så köper du rätt diskmaskin

Vilken diskmaskin som är bäst för dig beror på hur många som bor i ditt hushåll, hur stort utrymme du har och vad och hur ofta du brukar diska. Har du en stor familj är det exempelvis mest praktiskt med en stor underbyggd eller integrerad diskmaskin, gärna med tre korgar och så flexibel inredning som möjligt. Bor du däremot själv kanske det räcker med en smal model eller alternativt en bänkdiskmaskin.

I denna köpguide tittar vi närmare på vad som urskiljer de olika typerna av diskmaskiner, hur mycket el de drar, hur mycket en diskmaskin bör låta och vilka program och funktioner du bör känna till innan ditt köp.

Vi ger dig även tips på de populäraste varumärkena och butikerna för diskmaskiner, hur man forslar bort sin gamla diskmaskin samt vilka diskmaskinstabletter som är bäst. Då sätter vi igång!

Vilken typ av diskmaskin ska man välja?

När du ska köpa en diskmaskin finns det huvudsakligen fyra olika typer att välja på – underbyggd-, integrerad-, eller fristående diskmaskin samt bänkdiskmaskin. Vilken sort som är bäst för dig beror dels på hur mycket utrymme du har, men också hur synlig du vill ha diskmaskinen.

Den underbyggda och integrerade varianten är båda två olika typer av inbyggda diskmaskiner. Skillnaden är att förstnämnda har synlig front medan den integrerade förses med samma lucka som resten av köket. 

Har du inte möjlighet att bygga in diskmaskinen kan en fristående modell eller en bänkdiskmaskin vara ett bättre val då de är mer flexibla i placering.

Tre olika typer av diskmaskiner
Bilden visar skillnaden mellan underbyggd-, integrerad- och bänkdiskmaskin.

Vad är en underbyggd diskmaskin?

En underbyggd diskmaskin saknar omslutande paneler på både sidor och ovansida och integreras under en bänkskiva intill dina köksskåp. På så sätt blir den en naturlig del av ditt kök samtidigt som diskmaskinsluckan fortfarande är synlig med lättåtkomlig kontrollpanel och display.

Underbyggda diskmaskiner förekommer främst i tre olika färger – rostfritt stål, svart och vitt.

 • Rostfri diskmaskin: En diskmaskin i rostfritt stål är tålig och stilren och passar in i såväl moderna som klassiska och lantliga kök. Dessutom kompletterar de andra rostfria vitvaror i köket.
 • Svart diskmaskin: En diskmaskin, ofta tillverkad i rostfritt stål, med svart finish. Den svarta diskmaskinen är populär för moderna kök och är lika snygg till ett mörkt kök som till ljus köksluckor i beige eller ljusgrått.
 • Vit diskmaskin: Den vita diskmaskinen är den mest klassiska varianten och är ofta lite billigare än rostfria och svarta modeller. 

Vad är en integrerad diskmaskin?

En integrerad diskmaskin kan antingen vara helt eller halvt integrerad. Den helintegrerade diskmaskinen är helt dold bakom en kökslucka när den är stängd, medan den halvintegrerade har en synlig kontrollpanel högst upp på luckan.

Gemensamt får både hel- och halvintegrerade diskmaskiner är att de levereras utan front. Du monterar alltså på luckan på fronten på egen hand så att den matchar resten av ditt kök.

Vad är en fristående diskmaskin?

Den fristående diskmaskinen har kompletta paneler runtom och kan placeras var som helst i köket, den ska dock inte byggas in. Denna typ av diskmaskin är bra för dig som av olika anledningar inte har möjlighet att bygga in den.

Fristående diskmaskiner är inte lika vanliga som underbyggda och integrerade modeller, men kan vara väldigt praktiska för dig som exempelvis bor i hyresrätt och vill kunna flytta med dig diskmaskinen i framtiden.

Vad är en bänkdiskmaskin?

En bänkdiskmaskin är en diskmaskin i miniformat som kan placeras direkt på köksbänken. Den rymmer ofta mellan 2-6 kuvert vilket är ungefär 1-3 gånger mindre än en fullstor modell.

Bänkdiskmaskinen är perfekt för mindre hushåll eller för exempelvis husvagnen eller husvagnar där det ofta är brist på utrymme. En annan fördel är att en bänkdiskmaskin kan anslutas direkt till blandaren vilket innebär att du kan sköta installeringen helt själv.

Det finns även bänkdiskmaskiner som inte kräver någon vattenanslutning alls. Då fyller du istället på en vattentank som används för diskningen.

Vilka storlekar finns det på diskmaskiner?

De allra flesta fullstora diskmaskiner är anpassade för att passa in i ett köksskåp och är därför ofta antingen 60 eller 45 centimeter breda. Att hitta smalare diskmaskiner för exempelvis 40 centimeters breda skåp är tyvärr väldigt svårt.

Förutom att ta hänsyn till bredden på diskmaskinen behöver du även kontrollera så att höjden stämmer överens med din köksbänk. Många diskmaskiner brukar ha en ställbar höjd omkring 81-87 centimeter, men det finns även extra höga modeller att få tag på.

Diskmaskin 45 cm

En 45 centimeters bred diskmaskin är perfekt i mindre hushåll eller hushåll som inte gör sig av med så mycket disk. Den är kompakt och smidig, men brukar samtidigt ändå kunna diska omkring 10 kuvert vilket bara  är 2-5 kuvert mindre än en standardmaskin med 60 centimeters bredd.

Diskmaskin 60 cm

Den 60 centimeter breda diskmaskinen är allra vanligast och passar de flesta standardkök. Med sin större kapacitet är den idealisk för både medelstora till stora hushåll där det dagligen uppstår en större mängd disk. Den är därför populär i familjehushåll i såväl lägenheter som hus.

En 60 centimeters bred diskmaskin rymmer omkring 12-15 kuvert och tenderar också ha något mer avancerade funktioner än smalare diskmaskiner.

Extra hög diskmaskin

För dig som behöver en extra hög diskmaskin finns det modeller med en justerbar höjd mellan omkring 86-92 centimeter. Dessa diskmaskiner betecknas ofta med ”XXL” i produktnamnent.

Det finns även diskmaskiner i standardhöjd som är extra justerbara. ”Cylinda DM3205E”, som återfinns i  vår jämförelse av smala diskmaskiner, är exempelvis justerbar mellan 82-92 centimeter i höjd.

Vad ska man tänka på när man köper en diskmaskin?

Förutom att ta hänsyn till vilken typ av diskmaskin du vill ha samt hur stor den behöver vara så behöver du även se till att den har de funktioner som behövs för att tillgodose dina behov.

Innan ditt köp av diskmaskin behöver du exempelvis se till att den rymmer tillräckligt mycket disk, att den inte låter för mycket, att den har de funktioner och program du behöver samt att diskmaskinen har inredning som är lämplig för din disk. Mycket av den allra viktigaste informationen går att läsa av på diskmaskinens energimärkning.

Att tänka på innan du köper en diskmaskin

Hur många kuvert rymmer diskmaskinen?

Ett standardkuvert består av ett set av en djup tallrik, en mattallrik, en assiett, en kaffekopp med fat, en uppsättning med bestick samt ett glas. En bänkdiskmaskin rymmer upp till 6 kuvert medan större maskiner vanligtvis rymmer mellan 10-15 kuvert.

Hur många kWh drar en diskmaskin?

En 60 centimeters bred diskmaskin med energimärkning A förbrukar odrygt 50 kWh per 100 cykler medan en modell med energimärkning E drar drygt 90 kWh. Hur många kilowattimmar en diskmaskin drar beror alltså både på dess storlek och energiklass.

Energiförbrukningen för en diskmaskin anges i kilowattimmar (kWh) per 100 cykler och står alltid utskrivet på produktens energimärkning. Energiklassningen för diskmaskiner sträcker sig på en skala mellan A-G där A är allra energisnålast. Det är därför viktigt att välja rätt energiklass för sin diskmaskin för att inte förbruka för mycket el.

Hur mycket kostar det att köra en diskmaskin?

Hur mycket det kostar att köra en diskmaskin beror huvudsakligen på hur mycket el den förbrukar, men också på hur mycket vatten som går åt. Vinnaren i vårt test, Bosch SMU6ZCS01S med energiklass C, kostar exempelvis ungefär 3.336,41 kronor i drift under sin beräknade livstid enligt produktkalkylen som är en del av EU-projektet ”Label 2020”. Detta motsvarar en kostnad på omkring 1,6 kronor per omgång om maskinen körs 4 gånger i veckan.

Hur mycket ska diskmaskinen låta?

En diskmaskin bör inte ha en högre ljudnivå än 46 decibel för en så behaglig miljö som möjligt enligt Upphandlingsverket. De påpekar dock att det även kan gå bra med högre ljudnivåer om diskmaskinen står mer avskilt som i exempelvis ett kök som går att stänga.

Ljudnivån för en diskmaskin mäts i decibel (dB) och delas in i fyra olika klasser mellan A-D där A är allra tystast. Diskmaskiner i klasserna A och B, och vissa modeller i klass C, uppfyller Upphandlingsverkets krav på maximal ljudnivå. 

Vilka diskmaskinsprogram är bra att känna till?

När du väljer diskmaskin är det viktigt att se till att den har de diskprogram som lämpar sig för din disk och önskemål. De viktigaste programmen att känna till är:

 • Intensiv: För mycket smutsig disk, som kastruller och stekpannor. (Omkring 70 °C)
 • Skondisk: För känslig disk som glas och porslin. (Omkring 40 °C)
 • Eko: Energieffektivt program som använder mindre vatten och el. (Omkring 50 °C)
 • Snabb: Ett snabbare program för mindre smutsig disk. (Ofta låga temperaturer omkring 30-40 °C)
 • Auto: Anpassar sig efter hur smutsig disken är och justerar vatten och temperatur därefter. (Omkring 40-65 °C)
 • Favorit: Låter dig spara och snabbt välja din mest använda kombination av diskprogram och extra tillval.

Vilka extraFunktioner är det bra att ha i en diskmaskin?

Förutom olika diskprogram har en diskmaskin också olika tilläggsfunktioner som man kan utöka programmen med. Detta kan exempelvis röra sig om extra effektiv torkning eller förkortad programtid.

Diskmaskiner kan även ha andra praktiska funktioner som wifi eller skydd mot vattenläckage.

Här är de viktigaste extrafunktionerna som du bör känna till innan du köper en diskmaskin:

 • Automatisk lucköppning: Denna funktion låter luckan öppnas automatiskt när diskcykeln är klar vilket hjälper till att frigöra fukt och påskynda torkningen.
 • Timer: Timern, kallas ofta för senarelagd eller fördröjd start, och låter dig ställa in när diskmaskinen ska starta. Detta är väldigt praktiskt om du exempelvis vill att den ska köra under natten eller under specifika tidpunkter när elpriserna är lägre.
 • Wifi: Wifi-funktionen låter dig fjärrstyra och övervaka din diskmaskin via en app i din mobil eller surfplatta. 
 • Belysning: Inre belysning i diskmaskinen känns inte bara lyxigt utan underlättar också både lastning och urlastning.
 • Justering för halvfull maskin: Denna funktion optimerar vatten- och energiförbrukningen när maskinen inte är helt full.
 • Maskinrengöring: Ett speciellt program för att rengöra insidan av maskinen vilket hjälper till att hålla den fri från kalk och smuts.
 • Aquastop: Ett säkerhetssystem som förhindrar vattenläckage och översvämningar genom att automatiskt stänga av vattentillförseln vid läckage.
 • Extra torkning: Ett tilläggsprogram som ger extra torktid, vilket är användbart för plastartiklar som annars kan vara svåra att torka helt. Denna funktion kallas ofta för ”ExtraDry”.
 • Förkortad programtid: Möjligheten att snabba upp diskcykeln när du behöver då disken klar extra snabbt.

Vilken inredning är bra att ha i en diskmaskin?

Inredningen i din diskmaskin kan göra en stor skillnad i hur effektivt och bekvämt du kan lasta din disk. Något de allra flesta brukar uppskatta är när man kan höja och sänka överkorgen, det vill vill säga den korg där du främst placerar glas och assietter. Detta ger dig möjlighet att justera utrymmet efter olika höga föremål både i över- och underkorgen.

Vikbara hyllor i överkorgen samt nedfällbara stöttor är fler exempel på praktisk diskmaskinsinredning. De nedvikbara hyllorna i överkorgen ger dig extra utrymme för exempelvis små koppar eller slevar samtidigt som du har plats för vanliga glas undertill. Dessutom fungerar utsidan på hyllorna ofta som stöttor för vinglas.

Nedfällbara stöttor ger dig möjlighet att fälla ned vissa av ”pinnarna” för att göra plats för exempelvis grytor och kastruller. Detta är extra praktiskt i diskmaskiner som saknar toppkorg då de har mer begränsat utrymme.

Vad är skillnaden mellan en bestickkorg och toppkorg?

En bestickkorg är en avtagbar korg placerad i botten av diskmaskinen där du placerar besticken ståendes. Toppkorgen, å andra sidan, är en låg korg som är placerad högst upp i diskmaskinen där du placerar besticken liggandes.

En diskmaskin med toppkorg har totalt tre korgar istället för två – en toppkorg, en överkorg samt en underkorg. Tack vare toppkorgen får du mer utrymme i den nedersta korgen vilket ger dig mer plats för tallrikar och kastruller. Fördelen med en bestickkorg är dock att den är enkel att ta ut och sätta tillbaka vilket gör både i- och urlastning enklare.

Skillnaden mellan bestickkorg och toppkorg
Bilden visar skillnaden mellan en bestickkorg och en toppkorg.

Hur installerar man en diskmaskin?

När du har köpt hem din diskmaskin är det dags för installation. I vissa fall får du lov att installera diskmaskinen på egen hand, men om du är osäker eller om det saknas dragen el, vatten eller avlopp behöver du anlita någon som gör jobbet åt dig.

Bygger du exempelvis ett nytt hus och ska installera en diskmaskin behöver du dra både el och vatten. För att göra detta behöver du anlita en ceritifierad rörmokare och elektriker för att minimera risken för vattenskador samt för att vara täckt av din hemförsäkring.

Ska du byta ut en gammal diskmaskin är vatten och el redan draget vilket gör installationen mycket smidigare. I dessa fall erbjuder de flesta butiker tillvalstjänster för både inbärning och installation som du kan lägga till vid köpet, om du inte vill sköta installationen själv. Hemmy erbjuder exempelvis både inbärning och installation för 1099 kronor.

Kan man installera en diskmaskin själv?

Du får installera en diskmaskin på egen hand så länge vatten, el och avlopp är framdraget samt att diskmaskinen har en stickpropp, förutsatt att det finns ett jordat kontaktuttag i anslutning.

Enkelt förklarat stänger du av vattnet, ansluter avloppsslangen till avloppsröret med hjälp av en slangklämma och kopplar tilloppsslangen till vattenanslutningen för att installera en diskmaskin. Du behöver även säkra diskmaskinen på plats och se till att du har ett läckageskydd eller droppskydd under maskinen.

Hur ställer man in vattnets hårdhet för diskmaskinen?

När diskmaskinen är installerad och klar behöver du ställa in vattnets hårdhet innan den kan börja användas. Genom att ställa in rätt hårdhetsnivå säkerställer du att din diskmaskin fungerar optimalt och att din disk blir ren och fläckfri.

För att ta reda på vattnets hårdhet kan du besöka din kommuns hemsida alternativt använda de medföljande testremsorna som ofta ingår med din nya diskmaskin.

När du vet vilken hårdhet du har på vattnet kan du enkelt ställa in detta med hjälp av kontrollpanelen på diskmaskinen. Det står alltid beskrivet i manualen mer specifikt hur detta går till.

Vilket varumärke är bäst för diskmaskiner?

Diskmaskiner finns i många olika varumärken och vilket som är bäst för dig beror bland annat på vilken prisklass du vill lägga dig i samt vilka funktioner du eftersöker. Många väljer även att välja samma varumärke på sin diskmaskin som på sina övriga vitvaror för en snygg och funktionell helhet.

Här är en lista över de populäraste varumärkena för diskmaskiner:

 • Bosch
 • Siemens
 • Miele
 • Cylinda
 • Asko
 • Electrolux
 • Bob
 • Whirlpool
 • Husqvarna
 • Samsung
 • Logik
 • Smeg

BOSCH

Bosch är det mest eftersökta varumärket på nätet när det gäller diskmaskiner. En stor anledning till att Bosch diskmaskiner är så populära är att de är väldigt prisvärda i förhållande till funktion och hållbarhet.

Bosch har såväl bänkdiskmaskiner som underbyggda- och integrerade diskmaskiner i sitt sortiment och erbjuder modeller både i budget- och mellanklass. Några av de funktioner som de är mest kända för är ExtraDry med zeolit-teknik samt Vario Speed Plus som kortar ned de förvalda programmen. 

Siemens

Siemens diskmaskiner finns i ett stort urval av både 45 och 60 centimeters bredd för integrerade och underbyggda diskmaskiner i såväl vitt och svart som rostfritt stål. Utbudet av bänkdiskmaskiner är dock inte alls lika stort.

Siemens är, precis som Bosch, kända för att ge dig väldigt mycket för pengarna samtidigt som de håller hög kvalitet. Några av deras populäraste funktioner är ”HygienePlus” som ser till att disken blir extra hygienisk samt ”BrilliantShine System” som ser till att glasen blir helt torra och skinande rena. 

Miele

Miele är främst känt som ett premiummärke, men erbjuder även en del diskmaskiner i mellanklassen. De allra flesta modellerna är dock av de exklusivare slaget med fokus på design och hållbarhet både i form av kvalitet och energiförbrukning. Många av Mieles diskmaskiner är därför märkta med energiklass A eller B.

Eftersom Mieles diskmaskiner ofta ligger lite högre i prisklass kommer de också med många mer avancerade funktioner. En del av deras diskmaskiner är exempelvis utrustade med autodosering med hjälp av en powerdisk som håller i upp till 20 omgångar och/eller ”SolarSpar”-teknik som låter dig använda eget uppvärmt vatten av exempelvis ett solvärmesystem för att spara energi.

Cylinda

Cylinda är ett budgetvänligt varumärke för vitvaror som ofta är billigare än sina konkurrenter. Deras diskmaskiner finns i både underbyggda och integrerade varianter varav de allra flesta kostar någonstans mellan 6000-8000 kronor.

Då Cylinda ligger så lågt i pris har många av deras diskmaskiner oftast mest grundläggande funktioner. De brukar dock ha en bra variation av diskprogram samt timer. Flera modeller har också höj- och sänkbar överkorg och/eller extradry-funktion.

En nackdel med Cylindas tvättmaskiner är att de endast finns i energiklass C som allra bäst.

Asko

Asko utmärker sig med sina ultramoderna och stilrena diskmaskiner som har minimalt med detaljer utvändigt. De fokuserar även på extra hög kvalitet där så mycket som möjligt av diskmaskinen är gjort av stål istället för plast. Deras diskmaskiner är därför väldigt robusta för bästa möjliga hållbarhet.

Diskmaskiner från Asko finns både för privat och proffessionellt bruk. Maskinerna för vanliga hushåll utmärker sig med funktioner som ”Cutlery Spray”, ”Turbo Combi Drying” och ”Auto Door Open Drying” medan de proffessionella modellerna bland annat är utrustade med extra sanitära program som gör dem lämpliga för exempelvis äldrevård och förskolor.

Electrolux

Electrolux är ett väldigt prisvänligt varumärke för vitvaror överlag. De erbjuder ett mindre utbud av bänkdiskmaskiner samt ett större urval av underbyggda- och integrerade modeller varav det går att få tag på en smal modell för under 6000 kronor.

Några av funktionerna som sticker ut allra mest hos Electrolux diskmaskiner är ”Ecometern” som tydligt visar vilket program som är energieffektivast samt ”900 ComfortLift” som ger dig möjligheten att höja underkorgen till midjehöjd för enkel i- och avlastning. Dessa funktioner finns dock endast hos vissa modeller.

Daan tech

Daan Tech är ett varumärke som gjort sig kända för sin innovativa bänkdiskmaskin i miniformat, Bob. Bob bänkdiskmaskin rymmer 2 kuvert och kan användas antingen genom att kopplas in direkt till kranen eller genom att fylla på vatten manuellt. Dessutom är den otroligt snygg och modern vilket är en stor anledning till att den är så populär.

Whirlpool

Whirlpool, är precis som Cylinda, ett budgetvänligt varumärke med diskmaskiner i prisintervallet 6000-10000 kronor. De erbjuder både underbyggda och integrerade maskiner, men tyvärr inga bänkdiskmaskiner.

Några av funktionerna som går att hitta hos Whirlpools diskmaskiner är ”NaturalDry” med automatisk lucköppning för energibesparing samt löstagbar toppkorg som gör att du får mer plats i överkorgen när du behöver det.

Husqvarna

Husqvarna är ett varumärke inriktat på vitvaror i mellanklassen. De har inte så många olika modeller av en och samma produkt utan satsar istället på hög funktion och kvalitet. Deras diskmaskiner finns exempelvis endast i 60 centimeters bredd. Däremot erbjuder de både underbyggda och integrerade varianter.

Några exempel på egenskaper som går att hitta bland Husqvarnas diskmaskiner är ”Auto off” som sparar ström genom att stänga av maskinen automatiskt när diskprogrammet är slut samt ”Sprayzone” som rengör tre gånger så effektivt som standardprogrammen.

Samsung

Samsung är främst kända för sina högteknologiska produkter både när det kommer till elektronik och vitvaror. Deras diskmaskiner är moderna och stilrena och har ofta helt släta fronter för att ge ett så exklusivt och sömlöst intryck som möjligt.

Många av Samsungs diskmaskiner går att ansluta till wifi och ger dig möjligheten att ladda ner extra diskprogram. Andra praktiska funktioner som går att hitta hos diskmaskiner från Samsung är ”WaterJet Clean” som rengör extra effektivt tack vare dubbla diskarmar samt ”Hygiene Care” som tar bort 99,999% av bakterierna.

Logik

Logik är ett lågbudgetmärke med diskmaskiner i olika storlekar mellan omkring 4000-6000 kronor. Detta inkluderar bänkdiskmaskiner samt integrerade och underbyggda modeller.

Då maskinerna är så prisvärda som de är brukar det oftast vara de mest grundläggande funktionerna och programmen som ingår. Logiks diskmaskiner finns dock upp till energiklass C som allra bäst vilket är förvånansvärt bra med tanke på det låga priset.

SmEG

De flesta känner nog till Smeg tack vare deras retroinspirerade kylskåp, men få vet nog hur stor bredd de verkligen har inom både vitvaror och hushållsprodukter. De erbjuder exempelvis ett väldigt stort utbud av diskmaskiner, både i deras kända 50-tals stil i fristående och underbyggda modeller, men även i mer klassisk stil såväl som integrerade varianter. 

Smegs diskmaskiner finns tillgängliga upp till energiklass A och har funktioner som exempelvis 27 minuters snabbprogram samt ”FlexiZone” som gör att programmet anpassar sig efter halv last i över- eller underkorgen.

Vilka butiker är bäst för att köpa en diskmaskin i?

De butiker som är bäst för att köpa diskmaskiner i enligt oss är Elon, Hemmy och Elgiganten tack vare att de har ett så brett spektrum av både varumärken och prisklasser. 

Ikeas utbud av diskmaskiner är inte så stort, men majoriteten av maskinerna är väldigt billiga och kan därför vara ett bar alternativ för dig med lägre budget. Dessutom är de ett smidigt val om du har ett Ikeakök.

Elon

Elon erbjuder det mesta du kan tänkas behöva till hemmet i ett imponerande stort urval. De tillhandahåller bland annat diskmaskiner från Bosch, Siemens, Miele och Cylinda, för att bara nämna några, och finns både online och i hundratals fysiska butiker runtom i landet.

När du beställer en diskmaskin från Elon kan du antingen välja att hämta ut den i butik helt utan extra kostnad eller få den levererad till tomtgräns för 249 kronor. Du kan även köpa till inbärning och installation för 1599 kronor.

Hemmy

Hemmy är experter på allt till hushållet vare sig det gäller stora kylskåp eller eltandborstar. Att köpa en diskmaskin hos Hemmy är därför ett säkert val. Dessutom erbjuder de alltid gratis frakt till din tomtgräns. Du kan även välja till inbärning för 599 kronor eller inbärning med installation för endast 1099 kronor.

Hos Hemmy hittar du diskmaskiner från bland annat Asko, Bosch, Cylinda, Electrolux, Miele och Smeg.

Elgiganten

Elgiganten är bland de största i Sverige inom elektronik och vitvaror och erbjuder ofta väldigt konkurrenskraftiga priser. I deras sortiment av diskmaskiner hittar du bland annat varumärken som Bosch, Siemens, Logik, Samsung och Smeg.

Du kan välja att hämta upp diskmaskinen gratis i valfri Elgiganten-butik eller välja att få den levererad utan kostnad till din tomtgräns. Vill du ha diskmaskinen inburen kostar det 649 kronor.

Den beräknade leveranstiden står alltid angiven på produktsidan och kan variera från modell till modell. De allra flesta produkter verkar dock ha en så kort leveranstid som 1-2 dagar, i alla fall inom Göteborgsområdet.

Ikea

Ikea erbjuder endast integrerade diskmaskiner från sitt eget varumärke som kostar mellan 5000-10000 kronor. Om du inte vill hämta diskmaskinen på egen hand tillkommer dock en leveranskostnad på 399 kronor till tomtgräns eller 799 kronor inklusive inbärning.

Vilka garantier och försäkringar ingår när man köper en diskmaskin?

När du köper en diskmaskin ingår oftast en garanti, vanligtvis mellan 1-5 år, som täcker eventuella tekniska fel som skulle uppstå under den fastställda perioden. Garantier omfattar dock endast fabrikationsfel och inte fel som uppstått på grund av felhantering.

Vissa butiker och varumärken erbjuder också utökade garantier mot en extra kostnad. Dessa måste vanligtvis läggas till i samband med köpet och kan variera i pris mellan olika butiker. Elgiganten erbjuder exempelvis att utöka garantin i 4, 5 eller 10 år för diskmaskiner för en extra kostnad av 799-, 995- respektive 2095 kronor.

Försäkringar ingår väldigt sällan när du köpet och måste därför läggas till separat. Din vanliga hemförsäkring täcker ofta många av de vanligaste problemen kopplade till diskmaskiner. De brukar exempelvis täcka kostnader för reparationer orsakade av vattenläckor och kan ibland även ge dig ersättning om diskmaskinen går sönder.

För att få ersättning från hemförsäkringen behöver man dock uppfylla vissa krav som att exempelvis ha ett läckageskydd under diskmaskinen.

Behöver man ha ett läckageskydd till diskmaskinen?

Ett läckageskydd, även känt som droppskydd, är en sorts plastbricka som placeras under diskmaskinen för att skydda golvet mot vattenskador. Du måste ha ett läckageskydd för att ha rätt till ersättning från din hemförsäkring. Detsamma gäller vid ersättning av vattenskador orsakade av kylskåp eller frysar.

Hur levereras en diskmaskin?

Många butiker erbjuder upphämtning direkt i butik, men vill du ha den hemlevererad bör du vara aktsam på vilken typ av leverans du väljer. De flesta butiker erbjuder i första hand leverans till din tomtgräns. Detta innebär att föraren inte bär in diskmaskinen åt dig utan den levereras endast utanför porten.

Önskar du hemleverans med inbärning behöver du oftast välja detta som ett extra tillval. Inbärningen kostar ofta mellan 400-700 kronor extra, men kan vara väldigt bekvämt om du inte har möjlighet att bära in den själv.

Hur forslar man bort sin gamla diskmaskin?

Det smidigaste sättet att forsla bort din gamla diskmaskin är att köpa till bortforsling i samband med köpet av din nya. De flesta stora kedjor som säljer vitvaror erbjuder paketpris för inbärning, installation och bortforsling.

Andra alternativ för att forsla bort vitvaror är exempelvis att använda sig av en bortforslingstjänst såsom Recycla eller Ungdomskraft. Du kan även forsla bort diskmaskinen på egen hand och lämna in den hos närmaste återvinningscentral.

Är det bättre att diska i diskmaskin än för hand?

Ur hygienisk synpunkt är det betydligt bättre att diska i diskmaskin än för hand. Diskmaskinen klarar nämligen av betydligt högre temperaturer och starkare diskmedel än våra händer gör vilket gör att bakterier elimineras enklare i maskin. För rengöring på djupet krävs exempelvis att man diskar i 65°C grader, enligt diskmedelsmärket Finish.

Att diska i diskmaskin förbrukar även mindre vatten än att diska för hand vilket dessutom gör det till ett mer hållbart alternativ hur miljösynpunkt.

Hur mycket vatten drar en diskmaskin?

En diskmaskin drar vanligtvis omkring 8-14 liter vatten per omgång (i ekoprogrammet) enligt Energiverket. Detta är ungefär en tiondel av hur mycket vatten som går åt när man diskar för hand vilket de beräknar till ungefär 90 liter för 13 kuvert.

Du kan alltid se hur många liter vatten diskmaskinen drar på dess energimärkning.

Hur rengör man en diskmaskin?

En diskmaskin måste rengöras regelbundet för att få bort kalkavlagringar och för att förhindra att den börjar lukta illa. Du behöver exempelvis rengöra diskmaskinsfiltret regelbundet för att få bort eventuella matrester som annars hindrar din disk från att bli ren.

Många diskmaskiner har även särskilda maskinrengöringsprogram som hjälper till att rengöra maskinen på djupet invändigt. Vissa av dessa program kräver särskilda rengöringsmedel medan andra ska köras helt utan tillsatta medel så var noga med att läsa instruktionerna noga.

Det finns även husmorsknep som du kan ta till för att rengöra diskmaskinen. Du kan exempelvis strö ut ättika och bikarbonat (och eventuellt lite citron) i diskmaskinen och köra en tom diskomgång för att få maskinen ren och fräsch.

Behöver man avkalka en diskmaskin?

Alla diskmaskiner behöver avkalkas med jämna mellanrum, men hur hårt ditt vatten är påverkar hur ofta du behöver göra det. Har du mjukt vatten räcker det oftast med 1-2 gånger per år eller så fort du upptäcker att det blir vita avlagringar på din disk.

Använder du salt i diskmaskinen behöver du i regel avkalka diskmaskinen mindre sällan.

Behöver man salt och spolglans i diskmaskinen?

Bor du i ett område med hårt vatten, det vill säga om ditt vatten innehåller mycket kalcium/kalk, bör du använda diskmedelssalt i diskmaskinen enligt Cylinda. Detta minskar kalkuppbyggnaden i diskmaskinen och förhindrar att disken blir matt och glåmig. 

Vill du ha din disk extra skinande och minimera fläckar och ränder på dina glas bör du använda spolglans, men detta är inte ett måste. Idag innehåller dessutom de flesta diskmaskinstabletter (3-i-1) både spolglans och salt.

Har du mycket kalk i vattnet kan du dock behöva fylla på med extra salt och spolglans i diskmaskinen.

Vilka diskmaskinstabletter är bäst?

Vilket maskindiskmedel du använder kan ha stor inverkan på resultatet. ”Yes Platinum” är de allra bästa diskmaskinstabletterna, enligt Testfakta, och är totalt sett bäst på att bryta ned fett och på att få bort intorkade och inbrända rester.

Andra populära och effektiva diskmaskinstabletter är W5 All in  Power” och ”Yes Original”. Tänk på att alltid använda diskmedel avsett för diskmaskiner för att undvika olyckor.

Kan man använda handdiskmedel i diskmaskinen?

Nej, du bör aldrig använda handdiskmedel i diskmaskinen. Handdiskmedel är nämligen framtagna för att utveckla skum vilket är användbart vid handdisk, men som orsakar en stor fara i maskin.

Använder du handdiskmedel i diskmaskinen finns det en stor risk för att skummet börjar läcka ut vilket kan leda till svåra vattenskador. Dessutom kan skummet försvåra arbetet för maskinens pump och armar vilket kan leda till överhettning eller andra problem, oavsett om du har den bästa diskmaskinen på marknaden.

1

Bosch SMU6ZCS01S
Diskmaskin - BOSCH SMU6ZCS01S
4,5/5

2

Siemens SN45ES69CS
Diskmaskin - Siemens SN45ES69CS
4,4/5

3

Miele G 5332 SCU
Diskmaskin - Miele G 5332 SCU CLST
4,3/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *