Frysbox – Bäst i test 2024 – Vi granskar 5 frysboxar

En frysbox är ett utmärkt komplement till ett frysskåp när du behöver extra frysutrymme. Den är exempelvis perfekt för dig som vill bunkra matvaror på extrapris eller om du vill kunna frysa ned skrymmande styckdelar.

Vi har jämfört för- och nackdelarna hos 5 frysboxar från populära varumärken som Elvita och Whirlpool så att du lättare kan välja vilken som passar dig bäst.

Nedanför testet hittar du även vår köpguide där vi guidar dig igenom allt du behöver veta för att välja rätt frysbox!

Frysbox

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Komplett, Hemmy, Elon, Computersalg och CDON. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Frysboxar - Topp 5

Frysbox - Elvita CFB4295V
1. Elvita CFB4295V

Vårt betyg:

4,1/5
Bäst i test!
Frysbox 198 liter - iiglo BD-200
2. iiglo BD-200

Vårt betyg:

4/5
Hög infrysnings-
kapacitet
Frysbox 99 liter - Indesit OS 1A 100 2
3. Indesit OS 1A 100 2

Vårt betyg:

3,9/5
Bästa lilla frysbox
Frysbox 99 liter - Elvita CFB2102V
4. Elvita CFB2102V

Vårt betyg:

3,9/5
Bästa billiga frysbox
Frysbox - Whirlpool WHS2121
5. Whirlpool WHS2121

Vårt betyg:

3,8/5
Bäst vid strömavbrott
Innehållsförteckning

1. Elvita CFB4295V - Bästa frysbox!

Rymligast! Rymmer hela 295 liter och levereras med 3 trådkorgar. Kan förvaras i minusgrader.

Frysbox 290 liter - Elvita CFB4295V

Vårt betyg:

4,1/5
Specifikationer
Kapacitet 90%

Rymligaste boxen på listan med en kapacitet på närmare 300 liter. Perfekt för skrymmande varor.

Elförbrukning 60%

Förbrukar mest energi av de frysboxar vi jämfört. Detta förklaras dock av att den har större kapacitet.

Ljudnivå 80%

Har en ljudnivå på 41 dB vilket ligger i linje med de flesta modeller idag. Beskrivs som tyst i omdömen.

Pris 90%

Dyrast på listan, men är också störst och väldigt användarvänlig. Helt klart värd sina pengar.

Funktioner 90%

Väldigt hög infrysningskapacitet, temperaturlarm, kan stå i kalla utrymmen mm. Saknar dock snabbinfrysning och uppställbart lock.

Är du ute efter en rymlig frysbox med hög infrysningskapacitet? Då är Elvita CFB4295V perfekt för dig! Den har nämligen inte bara en kapacitet på närmare 300 liter utan klarar även av att frysa ned hela 14 kilo per dygn. Detta är perfekt för storhandlingar, men också för dig som ofta fryser in skrymmande matvaror.

Elvita CFB4295V har dessutom en lägsta temperatur på -24°C vilket är tacksamt om du ska frysa ned mat under längre perioder. Detta är till exempel väldigt användbart om du jagar och fryser in stora mängder styckdelar som tar ett tag att göra åt. Dessutom är den enkel att förvara då den kan stå i utrymmen med en omgivningstemperatur ned till -15 °C.

Temperaturen för Elvita CFB4295V justeras med hjälp av ett vrede i 6 olika steg vilket gör den väldigt enkel att använda. Den visar inga exakta temperaturer, men tack vare de olika stegen får man dock ett bättre hum om hur kallt det är än hos många andra frysboxar. 

Nummer 1 på termostaten står får en temperatur på omkring -14 °C och sedan ökar kylan med ytterligare -2°C för varje steg ända ned till -24°C för steg 6.

Om vi skulle kritisera något hos användarvänligheten hos Elvita CFB4295V skulle det vara handtaget. Det är inget fel på handtaget i sig, men personligen föredrar vi handtag som är integrerade i själva locket framför de som är utanpåsittande som i detta fallet. Detta eftersom de utanpåsittande handtagen har en tendens att bli lösa och glappande efter ett tag.

  • Frostskydd: Kan exempelvis förvaras i uthus och källare eller andra utrymmen med en omgivningstemperatur ned till -15 °C.
  • Belysning: Invändig belysning som gör det enklare att hitta det du letar efter.
  • Hög infrysningskapacitet: Kan frysa ned imponerande 14 kilo per 24 timmar. Detta är näst högst infrysningskapacitet på listan.
  • Tre förvaringskorgar: Frysboxen levereras med tre trådkorgar för att underlätta sorteringen. Dessa går även att ta ur om du behöver göra plats för stora frysvaror.
  • Temperaturlarm: En varningslampa lyser på framsidan av frysboxen om temperaturen blir för hög.
  • Dräneringshål: Frysboxen har ett litet utlopp på framsidan som gör det enkelt att tömma smältvattnet när den avfrostas.
Funktioner hos Elvita CFB4295V
Funktioner för Elvita CFB4295V.

Den största styrkan hos Elvita CFB4295V är att den stora kapaciteten kompletteras med funktioner som låter dig få full användning av det stora utrymmet. Med detta menar vi exempelvis den höga infrysningskapaciteten på 14 kilo per dygn, men också inredningen som ser till att ordningen hålls på topp i boxen.

Rymligast (290 liter)

Tack vare att denna frysbox rymmer nästintill 300 liter är den perfekt för stora hushåll. Den ger dig även möjlighet att spara massvis med pengar eftersom du har plats för att du köpa stora mängder mat på extrapris och frysa ned. 

3 korgar (underlättar ordningen i frysboxen)

Större kapacitet innebär också större risk för oreda. Tack vare att att Elvita CFB4295V levereras med 3 stycken förvaringskorgar blir detta dock inget problem. De låter dig enkelt sortera dina matvaror så att du enkelt hittar det du söker.

Hjul

Tack vare hjulen undertill är det väldigt enkel att få Elvita CFB4295V på plats trots att det är en ganska stor och tung frysbox. Detta är utan tvekan en stor fördel som många andra frysboxar saknar.

Elvita CFB4295V har det mest vi kan önska förutom en snabbinfrysningsfunktion.

Saknar snabbinfrysning

Eftersom detta är en så stor frysbox där man ofta fryser in stora mängder mat tycker vi att det borde finnas en snabbinfrysningsfunktion för att förhindra att temperaturen stiger för mycket. Tack vare att Elvita CFB4295V har en så hög infrysningskapacitet är detta dock inget jättestort problem.

”Är mkt nöjd med vår nya frysbox. Den fungerar perfekt, är rymlig inuti och arbetar tyst. Rekommenderas!”

”En rymlig frys”

2. iiglo BD-200 - Hög infrysningskapacitet

Lättanvänd frysbox med hög infrysningskapacitet, snabbinfrysningsfunktion och 4 hjul!

Frysbox 198 liter - iiglo BD-200

Vårt betyg:

4/5
Specifikationer
Kapacitet 80%

Rymmer cirka 200 liter vilket är lagom mycket extraförvaring för de flesta hushåll.

Elförbrukning 60%

Har energiklass F precis som de flesta frysboxar på marknaden. 

Ljudnivå 80%

Den näst lägsta ljudnivån i testet (40dB). 4:e-platsen från Elvita har dock en ljudnivå på endast 38 dB.

Pris 90%

Bra pris för en så här rymlig och användarvänlig frysbox. Värd investeringen.

Funktioner 85%

Många bra funktioner, men hade önskat bättre förvaringslösningar och tydligare temperaturjustering.

Detta är ett utmärkt val för dig som vill ha en användarvänlig och tystgående frysbox. Iiglo BD-200 har nämligen LED-belysning på insidan, uppställbart lock samt en väldigt lätthanterad temperaturpanel. Dessutom har den näst lägst ljudnivå av alla frysboxar vi har jämfört!

Iiglo BD-200 är dessutom en bra frysbox när du ska frysa in stora mängder mat då den är utrustad med en snabbinfrysningsfunktion samt kan frysa in hela 11 kilo mat per dygn. Detta är 2 kilo mer än de övriga frysarna på listan av samma kapacitet (200 liter)!

Iiglo BD-200 har tre integrerade handtag, ett på vardera kortsida och ett på framsidan. Detta gör frysboxen väldigt smidig att öppna och du behöver inte oroa dig för att handtaget ska börja glappa.

Temperaturpanelen är väldigt enkel att använda då den styrs med en enda knapp. Temperaturen anges sedan på panelen med hjälp av lampor, ju fler antal lampor som lyser, desto lägre är den inställda tempen. Tyvärr visas dock inte den exakta temperaturen.

Här nedan ser ni en lista med fler användarvänliga funktioner:

  • Frostskydd: Kan med fördel placeras i uterum, källare, garage eller andra kalla utrymmen med en temperatur på -15 °C. 
  • Snabbinfrysning: När du fryser in stora mängder mat kan du använda snabbfrysläget för att förhindra att temperaturen stiger för mycket i frysboxen.
  • Hög infrysningskapacitet: Fryser in hela 11 kilo mat per dygn.
  • 1 förvaringskorg: En förvaringskorg medföljer för att underlätta ordningen i boxen. Vi hade dock önskat att det medföljde ytterligare en korg.
  • Belysning: Locket är försett med en LED-lampa på insidan för hållbart ljus som sällan behövs bytas ut.
  • Dräneringshål: Ett diskret avloppshål på framsidan gör det smidigt att tömma avfrostningsvattnet när frysen frostas av.
Funktioner för iiglo BD-200.

Våra favoritfördelar med iiglo BD-200 är den snabbinfrysningsfunktioner som stängs av automatiskt, locket som kan låsas i helt öppet läge samt att den är enklast att förflytta av alla frysboxar på listan.

Snabbinfrysningsfunktion

Till skillnad från exempelvis Elvita CFB4295V (1:a på listan) så har iiglo BD-200 en snabbinfrysningsfunktion vilket underlättar vid nedfrysning av större mängder. Dessutom stängs den av automatiskt.

Uppställbart lock

Vår favoritfunktion hos iiglo BD-200 är att locket låses i upprätt läge när du öppnar det. På så sätt slipper du trixa med att hålla uppe locket samtidigt som du rotar i boxen och riskerar dessutom inte att det ska slå igen i huvudet på dig.

Hjul

Att en frysbox har hjul överhuvudtaget är en stor fördel vid förflyttning av den, men många frysboxar har endast 2 hjul vilket inte är helt optimalt. Iiglo BD-200 har däremot hjul i varje hörn vilket gör den otroligt enkel att få på plats samt att förflytta vid städning och liknande.

Ingen frysbox som vi har hittat har en tillräckligt tydlig temperaturpanel i vårt tycke, men denna är tyvärr extra svår att läsa av.

Otydlig temperaturpanel

Som vi tidigare nämnt anges temperaturen med hjälp av hur många lampor som lyser på panelen. Det finns dock ingen information alls om vilket antal lampor som motsvarar vilken temperatur. Faktum är att vi inte kan hitta någon som helst information om vilket temperaturintervall som frysboxen arbetar mellan vilket är väldigt synd.

Iiglo BD-200 har flera omdömen hos både Komplett och Webhallen varav de allra flesta är väldigt positiva. Den får bland annat beröm för att vara tyst och enkel att använda.

De som har önskemål om förbättring tycker att strömkabeln borde vara placerad på baksidan istället för på sidan samt att det vore praktiskt med mer än en förvaringskorg.

”Fanns ej i lager vid beställning men när den väl kom några dar före beräknat gick det snabbt. Hemleverans via Postnord fugerade perfekt. Snygg och tyst. Hanterbar, väger inte så mycket och har hjul. Återstår att se om hållbarhet.”

”Mycket nöjd med produkten. Tyst och superbra. Justeringar som bestämmer temperaturen. Lätt att rengöra/frosta av. Måste också berömma Komplett för snabb hemleverans. Det tog två dagar från beställning tills varan kom. Supernöjd!” (Översatt från norska)

3. Indesit OS 1A 100 2 - Bästa lilla frysbox

Liten och kompakt frysbox med hög infrysningskapacitet. Kan även användas som kyl.

Frysbox 99 liter - Indesit OS 1A 100 2

Vårt betyg:

3,9/5
Specifikationer
Kapacitet 70%

Rymmer ”endast” 99 liter, men får mycket beröm från kunderna för att vara väldigt rymlig samtidigt som den tar lite plats.

Elförbrukning 65%

Tillhör energiklass F som alla övriga boxar på listan, men har delad lägst förbrukning på 211 kWh.

Ljudnivå 80%

Ligger på gränsen till sämsta ljudnivåklassen, men klarar sig med en decibel. 

Pris 90%

Något dyr för sin storlek, men kommer också med mer avancerade funktioner än de billigare modellerna.

Funktioner 90%

Har hög infrysningskapacitet i jämförelse med andra frysar av samma kapacitet och kan dessutom användas som både kyl- och frysbox.

Är du på jakt efter en liten och smidig frysbox som kommer med lika avancerade funktioner som de större modellerna? Då kan Indesit OS 1A 100 2 definitivt vara något för dig! Till skillnad från många andra 100-liters modeller kan den nämligen användas både som kyl och frys och har dessutom lika hög infrysningskapacitet som flera modeller av dubbla storleken.

Dessutom kommer Indesit OS 1A 100 2 med en praktisk förvaringskorg samt en snabbinfrysningsfunktion vilket inte ens alla större frysboxar är utrustade med.

Tack vare att Indesit OS 1A 100 2 endast är 53 centimeter bred tar den minimalt är plats och är därför väldigt praktisk för dig som har begränsat med utrymme. Den rymmer närmare 100 liter vilket motsvarar ett hushåll på ungefär 2 personer. Ska den användas som extrafrys finns det alltså plats med mycket extra frysvaror för ett litet hushåll.

Något som begränsar användarvänligheten är dock att denna frysbox endast klarar av en omgivningstemperatur ned till +10 °C.

Här nedan ser ni de viktigaste funktionerna hos Indesit OS 1A 100 2:

  • Brett temperaturintervall: Tack vare Indesits smidiga ”cool switch” kan du justera temperaturen från frysläge (-18 °C) till kylläge (+4 °C) om du vill använda frysboxen som kylskåp i stället.
  • Hög infrysningskapacitet: Klarar av att frysa in hela 9 kilo per dygn! Detta är dubbelt så mycket som femteplaceringens Elvita CFB2102V av samma storlek.
  • Snabbinfrysning: Indesit OS 1A 100 2 har en smidig snabbinfrysningsknapp för att effektivisera nedfrysningen av större mängder. Denna måste dock stängas av manuellt.
  • 1 förvaringskorg: Trots att detta är en relativt liten frysbox kommer den med en smidig förvaringskorg som gör det enklare att hitta det du söker. Behöver du komma åt något undertill kan du smidigt lyfta upp hela korgen istället för att flytta på de ovanliggande sakerna var för sig.
  • Temperaturvarning: En ljudsignal ljuder om temperaturen i frysboxen blir oroväckande hög.
Funktioner för Funktioner för INDESIT OS 1A 100 2

De största fördelarna med Indesit OS 1A 100 2 att funktionerna inte begränsas av dess kompakta storlek. Den kan till och med omvandlas till ett kylskåp om du skulle vilja det! Dessutom varnar den vid felaktig temperatur samt fryser in stora mängder mat extra snabbt precis som de stora frysboxarna.

Kan användas både som kyl och frys

Detta är en, i vårt tycke, väldigt underskattad funktion som är mer praktisk än vad många tror. Av egen erfarenhet vet vi att extrafrysen inte alltid kommer till användning, men kan den även omvandlas till kylskåp är chansen mycket mindre att boxen bara blir ståendes.

Om du omvandlar OS 1A 100 2 till en kylbox blir den exempelvis en utmärkt plats för att förvara veckans matlådor istället för att de ska ta upp värdefullt utrymme i kylskåpet.

Temperaturvarning

Många frysboxar saknar temperaturlarm, men inte Indesit OS 1A 100 2! Dessutom varnar den med ljud till skillnad från många andra modeller som endast är utrustade med ljuslarm.

Den största nackdelen hos Indesit OS 1A 100 2 är att den inte klarar av att stå i kalla omgivningstemperaturer vilket alla de övriga frysboxarna på listan gör.

Tål ej minusgrader

Eftersom den inte klarar av minusgrader är OS 1A 100 2 tyvärr inte ett bra val för dig som tänkt att placera frysboxen i ett garage eller liknande. 

Indesit OS 1A 100 2 har hundratals omdömen på Pricerunner och har totalt sett nästan full pott! Kunderna berömmer frysboxen bland annat för hur enkelt det är att växla från frys- till kylläge samt för hur rymlig den är trots att den tar lite plats.

Vissa av kunderna tycker dock att frysboxen låter lite väl högt medan andra skriver att den är tystlåten. Detta verkar alltså vara en smaksak och beror självklart också var i hemmet den placeras, men är helt klart något som är bra att tänka på innan köp.

”Mycket nöjd med frysen. Det jag inte visste var att den även kunde användas som kylskåp. Det var helt perfekt. Plötsligt hade jag både frys och kyl, beroende på vad jag behövde. Skulle starkt rekommendera produkten. Värt pengarna till fullo.” (Översatt från norska)

”Mycket nöjd med detta köp. Passar perfekt för en ensam man med 2 barn varannan vecka. Perfekt så att vi kan bunkra med reavaror. ” (Översatt från norska)

4. Elvita CFB2102V - Bästa billiga frysbox

Billigast och tystast! Klarar av minusgrader och kan även användas som kyl.

Frysbox 99 liter - Elvita CFB2102V

Vårt betyg:

3,9/5
Specifikationer
Kapacitet 70%

Liten och kompakt frysbox på omkring 100 liter. Bra som extrafrys för små hushåll.

Elförbrukning 65%

Delad lägst förbrukning på listan. Har dock inte bättre energiklass än de övriga frysboxarna.

Ljudnivå 85%

Tystast! Detta är definitivt ett stort plus då många frysboxar på marknaden idag låter relativt högt.

Pris 90%

Billigaste frysboxen på listan. Finns dock en viss brist på funktioner, men absolut prisvärd.

Funktioner 80%

Kan även användas som kylskåp och klarar dessutom av att stå i minusgrader. Det saknas dock bland annt snabbinfrysning, belysning och hjul.

Söker du efter en billig och smidig frysbox är Elvita CFB2102V perfekt för dig. Detta är inte bara den billigaste frysboxen på listan utan den är också en av de minsta med endast 54,4 centimeters bredd. Detta gör den enkel att förvara samtidigt som den rymmer hela 100 liter vilket motsvarar ett normalintag för ett hushåll på 2 personer.

Elvita CFB2102V är en enkel frysbox och har inte de mest avancerade funktionerna, men fungerar utmärkt om du vill ha en extrafrys för att frysa ned lite extra mat då och då. Dessutom kan den omvandlas till en kyl när du inte har behov av det extra frysutrymmet!

Elvita CFB2102V är som sagt en enkel frysbox och är inte utrustad med de mest moderna funktionerna, men detta gör den också väldigt enkel att använda. Det enda du behöver ha koll på i stort sett är termostaten. Denna består av ett vrede som vrids antingen till ”frysläge” eller ”kylläge” – otroligt enkelt med andra ord. 

Något som kan vara bra att veta är att Elvita CFB210V tyvärr inte har några hjul. Eftersom den endast väger 22,5 kilo är den ändå relativt enkel att få på plats. Den brister också lite i infrysningskapaciteten då den endast klarar av att frysa in 4,5 kilo per dygn. Ska du inte frysa in några stora mängder på en och samma gång är detta dock inget problem.

Här nedan ser ni andra funktioner för Elvita CFB210V som är bra att ha koll på:

  • Frostskydd: Klarar av omginingstemperaturer ned till -15 °C.
  • 1 förvaringskorg: En trådkorg medföljer för att underlätta sorteringen av dina frysvaror.
  • Dräneringshål: Avloppshålet på framsidan ser till att du enkelt kan tömma smältvattnet enkelt när du frostar av frysboxen. 
Funktioner för Elvita CFB2102V
Funktioner för Elvita CFB2102V

Elvita CFB2102V är långt ifrån den mest avancerade frysboxen vi stött på, men trots detta presterar den bäst i hela testet inom två områden – pris och ljudnivå! 

Billigast

Har du en begränsad budget är Elvita CFB210V räddaren i nöden då den är överlägset billigast av alla de frysboxar som vi har jämfört. Dessutom får du en kylfunktion på köpet som extra bonus – något som många dyra och exklusiva frysboxar inte har!

Tystast

Detta är den tystaste frysboxen på listan, vilket är en väldigt stor fördel framförallt om du har tänkt att placera den inne i hemmet och inte i ett garage eller liknande. 

Eftersom Elvita CFB210V är av enklare sorten märks det av i vissa smådetaljer såsom avsaknaden av invändig belysning och uppställbart lock. De största nackdelarna ligger dock i den mindre tydliga temperaturangivningen.

Otydlig temperaturangivning

Termostaten är steglös och ställs enbart in i frys- eller kylläge utan någon typ av indikation på vilken temperatur frys- eller kylboxen håller. Det finns heller ingen som helst information om vilken temperatur som representeras varken av frys- eller kylfunktionen. Vi rekommenderar därför att ni köper en terometer för att ha i frysboxen för att hålla koll på temperaturen.

”Mycket nöjd med frysboxen, enkel att installera och uppfyller de krav jag hade”

”Toppen, lätt att bära, rar liten plats”

5. Whirlpool WHS2121 - Bäst vid strömavbrott

Pålitlig frysbox med en kapacitet på 202 liter. Håller kylan i hela 32 timmar vid strömavbrott!

Vårt betyg:

3,8/5
Specifikationer
Kapacitet 80%

Näst störst på listan med sina 202 liter. Bra kapacitet för de flesta hushåll.

Elförbrukning 60%

Normalstor elförbrukning i jämförelse med övriga frysboxar på marknaden. (Energiklass F).

Ljudnivå 70%

Har tyvärr sämsta möjliga ljudnivå och är den mest högljudda frysboxen på listan.

Pris 80%

Dyrare än konkurrenterna av likvärdig storlek trots något färre funktioner.

Funktioner 85%

Smidig snabbinfrysningsfunktion och mycket bra infrysningskapacitet. Hade dock önskat bättre förvaringsmöjligheter och tydligare temperaturangivning.

Whirlpool WHS2121 är det bästa valet för dig som vill ha en pålitlig frysbox som garanterat garanterat håller kylan när strömmen går. Den har nämligen överlägset bäst infrysningskapacitet vid strömavbrott på hela 32 timmar i jämförelse med de övriga konkurrenternas cirka 20 timmar!

Whirlpool WHS2121 är enkel att använda med en otroligt enkel kontrollpanel som styrs med en enda knapp. Frysboxen har tre olika temperaturlägen, ett mindre kallt, ett kallt och ett extra kallt. Tyvärr saknas info helt och hållet om vilken temperatur de tre lägena står för. Vi skulle dock rekommendera att använda de kallaste läget. 

  • Hög infrysningskapacitet: Klarar av att frysa ned 15 kilo per 24 timmar vilket är praktiskt när du fryser in mycket mat på samma gång.
  • Snabbinfrysning: Ser till att maten fryses in extra snabbt för extra säker matförvaring.
  • 1 förvaringskorg: En trådkorg medföljer så att du enklare kan avskilja olika produkter från varandra. Med tanke på kapaciteten tycker vi dock att det borde ingå ytterligare en korg.
  • Dräneringshål: Whirlpool WHS21221 är extra enkel att frosta av tack vare det smidiga utloppshålet framtill.

Även om Whirlpool WHS2121 är långt ifrån perfekt är den väldigt användarvänlig när det kommer till sina frysfunktioner vilket är dess allra främsta fördelar.

Snabbinfrysning

En stor fördel som WHS2121 har mot vår jämförelses andra- och femteplacering är att den är utrustad med en snabbinfrysningsfunktion. Detta är väldigt praktiskt om du vet att du kommer att frysa in stora matvaror eller stora mängder åt gången.

Sparar inställningarna vid strömavbrott

Inte nog med att Whirlpool WHS2121 håller kylan extra länge vid strömavbrott utan den sparar dessutom inställningarna så att du kan vara säker på att frysen är inställd på rätt temperatur när strömmen går igång igen.

Whirlpool WHS2121 är en av de frysboxar på listan som är minst praktisk. Den är exempelvis svår att organisera, saknar belysning och temperaturlarm. Tyvärr är temperaturen också väldigt svår att läsa av och kräver en termometer om du vill ha koll på exakt temperatur.

Otydlig temperaturangivning

Detta är ett vanligt problem och är inte något som är speciellt just för Whirlpool WHS2121, men vi är inte förtjusta i att det inte finns någon indikation alls på vilken temperatur de olika temperaturlägena håller.

”Mycket nöjd med produkten som fyller vårt behov till 100 %. Rekommenderas varmt.”

”Utmärkt storlek med bra kapacitet. Fantastiskt bra frysbox. Levererans ingick i priset, alldeles fantastiskt.”

Så jämförde vi alla frysboxar

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en frysbox och jämfört dessa mellan 5 olika modeller.

De faktorer vi jämfört är:

  • Kapacitet: Hur många liter rymmer frysboxen?
  • Elförbrukning: Hur mycket el förbrukar frysboxen? Vilken energiklass tillhör den?
  • Ljudnivå: Hur mycket låter frysboxen?
  • Pris: Är frysboxen prisvärd i förhållande till övriga faktorer?
  • Funktioner: Vilka funktioner finns och vilka saknas?

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av frysboxar via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Jämförelsetabell för frysboxarna



ELVITA CFB4295V​

IIGLO BD-200​

Indesit OS 1A 100 2

Elvita CFB2102V

Whirlpool WHS2121
Dimensioner (HxBxD) 85x111x64 cm 84,6x90,5x54,5 cm 86x52x,7x56,9 cm 86x54,5x49,5 cm 86,5x80,6x62,2 cm
Kapacitet 295 l 198 l 99 l 99 l 202 l
Energiklass F (286 kWh) F (250 kWh) F (211 kWh) F (211 kWh) F (252 kWh)
Ljudnivåklass C (41 dB) C (40 dB) C (41 dB) C (38 dB) D (42 dB)
Stjärnmärkning 4 4 4 - 4
Högsta temperatur -14 °C Saknar exakt angivning +4 °C Saknar exakt angivning Saknar exakt angivning
Lägsta temperatur -24 °C Saknar exakt angivning -18 °C Saknar exakt angivning Saknar exakt angivning
Lägsta omgivningstemperatur -15 °C -15 °C +10 °C -15 °C -15 °C
Trådkorgar Ja
(3 st)
Ja
(1 st)
Ja
(1 st)
Ja
(1 st)
Ja
(1 st)
Snabbinfrysning Ja Ja Ja Nej Ja
Belysning Ja Ja Nej Nej Nej
Hjul Ja Ja - Nej Nej
Infrysningskapacitet 14 kg/dygn 11 kg/dygn 9kg/dygn 4,5kg/dygn 15kg/dygn
Temperaturlarm Ja
(Ljus)
- Ja (Ljud) - Ja (Ljus)
Vårt betyg: 4,1/5 4/5 3,9/5 3,9/5 3,8/5

Köpguide - Så väljer du rätt frysbox

Det första man behöver ta reda på när du köper en frysbox är vilken kapacitet du behöver, det vill säga hur många liter som frysboxen ska rymma. Det är viktigt att inte välja en för liten frysbox eftersom en överfull box får arbeta hårdare vilket innebär att den slits snabbare, men också att den förbrukar mer energi.

Du behöver också ha en förståelse för hur mycket el en frysbox gör av med, betydelsen av placeringen av frysboxen och vilka funktioner som du önskar hos din frysbox.

Här är en lista på vad du bör tänka på för att välja rätt frysbox:

  • Vilken kapacitet behöver du?
  • Hur mycket el drar en frysbox?
  • Var ska du placera frysboxen?
  • Hur mycket låter en frysbox?
  • Vilka är de viktigaste funktionerna?
Vad ska man tänka på när man väljer en frysbox

Hur stor frysbox du behöver varierar beroende på hur stort ditt hushåll är och hur du har tänkt använda den. Har du endast tänkt att använda den som din primära frys behöver du generellt sett köpa en modell med högre kapacitet än om du bara ska utnyttja den som extra frysutrymme.

Vilken kapacitet du ska välja beror också på vilken livsstil du har. Om du har ett stort hushåll, brukar frysa in stora mängder matlådor, eller brukar fynda stora mängder rabatterade varor rekommenderar vi en större frysbox med en kapacitet från minst 200-300 liter och uppåt. Om ditt hushåll är mindre eller om du ofta äter färsk mat och sällan behöver frysa något bör en liten frysbox med en kapacitet omkring 100 liter räcka.

Man brukar räkna med cirka 50 liter frysutrymme per person i hushållet. Så för ett hushåll med fyra personer skulle du behöva efter en frysbox på minst 200 liter. Observera att dessa beräkningar är avsedda för ett hushålls normalintag. Köper du till en frysbox med en kapacitet på 200 liter utöver ditt vanliga frysskåp får du alltså plats med mat för ytterligare fyra personer.

Här nedan kan ni se en tabell för hur många liters utrymme nu behöver per person i hushållet:

Kapacitet frys Antal personer
50 liter 1 person
80-100 liter 2 personer
110-130 liter 3 personer
140-160 liter 4 personer
170-190 liter 5 personer
200-220 liter 6 personer

Vad räknas som en liten frysbox?

När det kommer till kapaciteten på en frysbox så räknas oftast de som rymmer 100 liter eller mindre som små. Dessa brukar endast vara drygt 50 centimeter breda och är perfekta för mindre hushåll som har begränsat med utrymme.

Frysboxar som har en kapacitet på cirka 200 liter brukar också räknas som relativt små, men är förvånansvärt rymliga och har plats för ungefär 7 fulla normalstora papperskassar med mat. Dessa modeller är ett utmärkt alternativ för de flesta genomsnittliga hushåll. Dessutom är de fortfarande relativt kompakta i storleken med en bredd på dryga 80 centimeter.

Vad räknas som en stor frysbox?

När man pratar om stora frysboxar brukar man generellt mena modeller med en kapacitet på över 300 liter. Dessa är idealiska för stora familjer eller av andra anledningar behöver extra mycket frysutrymme. En frysbox på 300 liter rymmer exempelvis omkring 10 fulla normalstora papperskassar med mat medan riktigt stora frysboxar på 400 eller 500 liter rymmer hela 13 respektive 17 fulla papperskassar. 

Majoriteten av dagens frysboxar tillhör energiklass F vilket motsvarar en årlig elförbrukning på omkring 250 kWh för en modell med 200 liters kapacitet. 

Med de ändrade energimärkningsreglerna som trädde i kraft 2021, klassificeras de flesta nya frysboxar idag som energiklass F trots att de tidigare hade klassats i toppen av skalan. Det är viktigt att notera att detta inte betyder att de förbrukar mer energi än tidigare utan det är bara klassificeringssystemet som har förändrats för att uppmuntra tillverkarna att producera mer energieffektiva produkter.

Elförbrukningen för frysboxar klassificeras idag mellan A-G där klass A är allra bäst. I dagsläget finns dock inga frysboxar i klass A och vi har heller inte kunnat hitta några frysboxar i energiklass B-D. Det finns alltså gott om utrymme för förbättring på marknaden när det kommer till energieffektiva frysboxar.

Genom att välja en frysbox med energiklass E istället för F kan du dock komma ner till omkring 200 kWh istället för 250 kWh för en 200-liters box.

Har du tänkt att placera frysboxen i ett utrymme som inte är isolerat som exempelvis ett garage eller en källare är det viktigt att kontrollera att den klarar av att stå i låga temperaturer. Vissa frysboxar klarar nämligen endast av att stå i plusgrader. Detta innebär att de inte kan placeras i uthus och liknande under vintertid. Om du planerar att placera din frysbox i ett utrymme där temperaturen kan bli väldigt låg under vissa tider på året måste du därför kontrollera att den är utrustad med frostskydd. 

Vilka temperaturer som frysboxar som inte är utrustade med frostskydd fungerar optimalt under anges av deras så kallade klimatklass.

Frostskydd och klimatklass
Definition av frostkydd och klimatklass hos frysboxar.

Har frysboxen frostskydd?

Att en frysbox är utrustad med frostskydd innebär att den förhindrar kylmedlet i frysen från att tjockna eller frysa helt och hållet. Tack vare detta klarar frysboxar med frostskydd av att fungera optimalt i temperaturer ned till 15 minusgrader. Ställer du en frysbox utan frostskydd i ett utrymme med minusgrader kommer frysboxen inte kunna fungera optimalt och i värsta fall gå sönder enligt Elgiganten.

Är en frysbox inte utrustad med frostskydd klarar den endast av att stå i plusgrader. Hur många eller hur få plusgrader den klarar av avgörs av frysboxens klimatklass. De allra flesta modeller klarar dock av temperaturer ned till +10 °C. 

Vad innebär frysboxens klimatklass?

Frysboxens klimatklass beskriver vilken omgivningstemperatur som frysxboxen fungerar optimalt under. Klimatklasserna tar dock inte hänsyn till det utökade temperaturintervallet vid eventuellt frostskydd. Det finns alltså ingen klimatklass som beskriver att frysboxen klarar av minusgrader. Klimatklasserna är som följer:

  • SN: +10°C till +32°C
  • N: +16°C till +32°C
  • ST: +16°C till +38°C
  • T: +16°C till +43°C

En frysbox som har en kombinerad klimatklass som exempelvis SN-T läses av enligt klimatklassernas lägsta respektive högsta temperatur, alltså +10°C till 43°C.

Ljudnivån hos en frysbox mäts i decibel (dB) och delas upp i olika klasser mellan A-D beroende på hur mycket de låter. En genomsnittlig frysbox har en ljudnivå runt 40 dB vilket motsvarar klass C vilket är den näst sämsta ljudnivåklassen. De tystaste frysboxarna vi har stött på har en ljudnivå på 38 dB, men tillhör fortfarande samma ljudnivåklass.

Det är alltså svårt att hitta en helt tyst frysbox, men ska du placera den i ett utrymme inne i hemmet där du vistas mycket kan det vara bra att välja en så tyst box som möjligt. Ska den dock placeras i garaget är ljudnivån inte lika viktig.

Frysboxar kan variera kraftigt i användarvänlighet beroende på vilka funktioner de har. Det är därför viktigt att kontrollera att frysboxen har rätt funktioner för att uppfylla dina behov.

Ska du frysa in stora mängder åt gången behöver du exempelvis en frys med hög infrysningskapacitet och ska du köpa en stor frysbox är det bra att välja en modell med bra inredning för att underlätta ordningen i frysen.

Bilden nedan visar  de viktigaste funktionerna som du bör känna till hos en frysbox.

Här är en lista som beskriver de viktigaste funktionerna hos en frysbox mer ingående:
  • Stjärnmärkning: Frysboxens stjärnmärkning visar hur länge mat kan lagras säkert i den. Stjärnmärkningen för frysar varierar mellan 1-4 stjärnor där 4 står för lägst temperatur och längst nedfrysningstid. Eftersom frysboxar oftast används för att frysa ned mat under längre tid bör du välja en modell med 4 stjärnor. Dessa boxar kan hålla en temperatur på minst -18 °C.

  • Infrysningskapacitet: Frysboxens infrysningskapacitet visar hur många kilo mat den kan frysa ned per dygn. Vet du att du ofta storhandlar eller kommer att frysa ned stora styckdelar bör du välja en modell med hög infrysningskapacitet mellan 9-14 kg/dygn. Vissa modeller klarar exempelvis endast att frysa ned 4,5 kilo per 24 timmar.

  • Snabbinfrysning: Frysboxar med denna funktion kan frysa ned större mängder mat extra snabbt. Detta förhindrar att temperaturen stiger i boxen så att den redan frysta maten tinar.

  • Fryskapacitet vid strömavbrott: Hur väl isolerad frysboxen är påverkar hur bra den håller kylan vid eventuellt strömavbrott. De flesta modeller klarar av att hålla kylan i omkring 20 timmar, men det finns även frysboxar som behåller fryskapaciteten under 30 timmar eller mer.

  • Sorteringskorg: Ju större en frysbox är, desto viktigare är det ha bra inredning för att kunna hålla ordning och reda i den. Vissa modeller kommer med praktiska trådkorgar som kan hängas på kanten inuti boxen för att enkelt dela upp och ge dig överblick över olika typer av varor.

Några av de bästa butikerna för att köpa frysboxar i både online och i fysisk butik är Elgiganten, och Elon. Andra bra butiker för att köpa frysboxar i är Hemmy, Computersalg och Komplett. Dessa finns dock endast online (bortsett från Computersalg som har fysisk butik i Danmark).

Elgiganten

Elgiganten har drygt tio frysboxar i sitt sortiment från varumärken som Whirlpool, Cylinda och Logik till bra priser. Frysboxarna varierar mellan 95-435 liter i kapacitet och kan levereras hem till din port eller tomtgräns från 0 kronor. Dessutom erbjuder de den billigaste frysboxen som vi har hittat, Logik Smart Climate L95CFW20E, för omkring 1800 kronor!

Elon

Elon har totalt åtta olika frysboxar i lager i skrivande stund från Whirlpool, Cylinda och Elvita. Kapaciteten på Elons frysboxar varierar mellan  99-437 liter och finns tillgängliga från så lite som dryga 3000 kronor. Den billigaste modellen hos Elon är också den billigaste frysboxen här i testet – Elvita CFB2102V (5:e plats).

Hemmy

Hemmy har cirka 10 olika frysboxar i sitt utbud från Scandomestic och Gram i ett prisintervall mellan 3000-10000 kronor.  Hemmy är dessutom en av få butiker som har en svart frysbox i sitt sortiment.

Computersalg

Computersalg är den butik som vi har hittat som har största utbud av frysboxar, närmare trettio stycken  för att vara exakt. De har dessutom störst urval av varumärken att välja på som inkluderar bland annat Whirlpool, Scandomestic, Gorenje, Candy och Indesit. Dessutom har de två olika storlekar av svarta frysboxar med en kapacitet på 99 eller 199 liter.

Komplett

Komplett har endast fem olika frysboxar totalt från iiglo och Scandomestic. Alla frysboxarna är dock väldigt prisvärda med priser mellan 2500 och dryga 5000 kronor för modeller mellan 100-316 liter i kapacitet.

När det gäller varumärken finns det många att välja mellan, men dessa är de allra populäraste:

  • Whirlpool
  • Cylinda
  • Elvita
  • Scandomestic
  • Gram

Whirlpool

Whirlpool är ett världsledande varumärke för hushållsapparater, känt för sin tillförlitlighet och innovation. Deras frysboxar inkluderar populära modeller som WHS10212, WH1411E2 och WHS2121  som rymmer 99, 132 respektive 202 liter. WHS2121 hamnade på 6:e plats i vårt test.

Cylinda

Cylinda är ett svensk varumärke känt för sina högkvalitativa hushållsapparater. Deras frysboxar är populära för sin tysta drift och hållbarhet. De har tre frysboxar i sitt sortiment i olika storlekar (104, 205 och 298 liter) varav den mest högljudda (FB1300F) har en ljudnivå på 40 decibel. De två övriga (FB1100F och FB1200F) har en ljudnivå på endast 39 decibel.

Elvita

Elvita är ett annat svensk varumärke som producerar pålitliga och prisvärda frysboxar. De erbjuder sex olika frysboxar i storlekar varierande mellan 99-420 liter. Ni hittar två av Elvitas frysboxar i vårt test ovanför, nämligen CFB2102V och CFB4295V som hamnade på 2:a respektive 5:e plats.

Scandomestic

Scandomestic är ett danskt varumärke inriktade på vitvaror. De är dock kändast för sina innovativa och högkvalitativa kyl- och fryslösningar inklusive vinkylar och frysboxar. Deras frysboxar finns i ett väldigt brett intervall av storlekar från endast 51 liter och upp till hela 567 liter. 

Gram

Gram är ytterligare ett danskt varumärke inriktade på prisvärda vitvaror som erbjuder allt från torktumlare och tvättmaskiner till kylskåp och frysboxar. Deras frysboxar finns bland annat att köpa hos Hemmy och Whitaway.se och varierar i storlekar mellan 95 liter och ända upp till 420 liter. Alla av deras modeller levereras dessutom med en eller flera praktiska förvaringskorgar.

Nej, det finns inga självavfrostande frysboxar, i alla fall inte till vår vetskap. Vi har gjort en grundlig undersökning hos de flesta välkända butiker och varumärken, men inte lyckats hitta en enda frysbox med automatisk avfrostning eller så kallad NoFrost-funktion.

Detta innebär att du behöver frosta av frysbox manuellt med jämna mellanrum. Att frosta av en frys eller frysbox bör göras minst en gång per år eller när isen blivit cirka 5-7 millimeter tjock.

Ett frysskåp är generellt bättre för den vardagliga användningen av frysutrymme eftersom det ger en bättre överblick över vad du har samtidigt som de oftast tar upp mindre golvutrymme. Ett frysskåp är dock oftast dyrare i inköp än vad än frysbox är.

Fördelar med ett frysskåp

Den största fördelen med ett frysskåp framför en frysbox är att de är lättare att organisera. De flesta frysar idag är designade med en kombination av både fryslådor och fack eller hyllor som gör det smidigt både att sortera och komma åt dina matvaror. Dessutom är ett frysskåp ett mer ergonomiskt val då du slipper böja på dig lika mycket varje gång du ska leta efter något i frysen.

Ett frysskåp tar upp mer utrymme på höjden än en frysbox gör, men tar desto mindre plats på golvet. Det är framför allt golvutrymmet som brukar utgöra platsbristen i de flesta hushåll och av den anledningen är ett frysskåp mer tacksamt, i alla fall om du vill ha en kapacitet på 200 liter och uppåt. Ett frysskåp med en kapacitet på 280 liter upp ungefär 60 centimeter i bredd medan en frysbox av samma kapacitet brukar vara omkring 30 centimeter bredare.

Nackdelar med ett frysskåp

En nackdel med vanliga frysar är att de släpper ut mer energi när de öppnas än vad en frysbox gör. Varje gång du öppnar frysskåpsdörren släpps kall luft ut vilket kräver mer energi för att återställa den optimala temperaturen. En frysbox, som öppnas ovanifrån istället för framifrån, behåller istället mestadelen av den kalla luften tack vare att kall luft sjunker och stannar kvar i boxen.

En annan stor nackdel är att de är dyrare att köpa. Detta beror dock mycket på att de allt som oftast har mer avancerade funktioner än vad en frysbox har såsom automatisk avfrostning, ismaskin, högre infrysningskapacitet, mer avancerad termostat och så vidare.

Med det sagt kostar ett frysskåp från Cylinda med energiklass F och en kapacitet på 290 liter omkring 9000 kronor hos Hemmy medan en frysbox av samma energiklass med en kapacitet på 298 liter endast kostar omkring 5500 kronor. Är du ute efter en prisvärd fryslösning råder det alltså ingen tvekan om att en frysbox är det bästa alternativet.

1

Elvita CFB4295V
Frysbox 290 liter - Elvita CFB4295V
4,1/5

2

iiglo BD-200
Frysbox 198 liter - iiglo BD-200
4/5

3

Indesit OS 1A 100 2
Frysbox 99 liter - Indesit OS 1A 100 2
3,9/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *