Kyl Och Frys Paket – Bäst i Test 2024 (Med Köpguide)

Ett kyl och frys paket är en hopparad kombination av en fullstor kyl och frys av samma serie som oftast säljs till rabatterat pris. Det kan också avse en side by side modell där kyl och frys är designade bredvid varandra i ett och samma skåp.

Vi har tittat närmare på 6 olika kyl och frys paket och jämfört avgörande faktorer såsom elförbrukning, ljudnivå och kyl- och frysinredning för att du enklare ska kunna hitta det bästa valet för dig.

Längre ned på sidan hittar du även vår köpguide med viktiga tips för vad du bör tänka på innan du köper en ny kyl och frys!

Kyl och frys paket

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemmy, CDON och Komplett. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut alla produkter genom noggrann undersökning. 

Innehållsförteckning

Bäst i test av kyl och frys paket :
Topp 6

Här är de 6 bästa kyl och frys paketen i turordning med vinnaren högst upp:

 1. Samsung RR39C76C3WW + RZ32C76BEWW – Bästa kyl och frys paket med störst totalkapacitet och smartast funktioner.
 2. Bosch serie 6 KSV36AIDP + GSN36AIDP – Energisnålast kyl och frys paket.
 3. LG Instaview GSXV91MCAE – Bästa premiumval.
 4. LG GSJV71PZLE– Bästa side by side.
 5. Cylinda K2385RFHE / F2385NV RF – Bästa budgetval med stor totalkapacitet.
 6. Siemens iq300 kyl och frys paket – Smart förvaring.
Kyl och frys paket - Samsung Bespoke RR39C76C3WW + RZ32C76BEWW

1. Samsung RR39C76C3WW /EF+ RZ32C76BEWW/ EF

Vårt betyg:

4,3/5
Bästa kyl och frys paket!
Kyl och frys paket - Bosch Serie 6 KSV36AIDP + GSN36AIDP

2. Bosch serie 6 KSV36AIDP + GSN36AIDP

Vårt betyg:

4,1/5
Energisnålast
Kyl och frys paket - LG GSXV91MCAE

3. LG Instaview GSXV91MCAE

Vårt betyg:

4,1/5
Bästa premiumval
Kyl och frys paket - LG GSJV71PZLE

4. Side by side - LG GSJV71PZLE

Vårt betyg:

4/5
Bästa side by side
Kyl och frys paket Cylinda K2385RFHE F2385NV RF

5. Cylinda K2385RFHE + F2385NV RF

Vårt betyg:

4/5
Bästa budgetval
Kyl och frys paket från Siemens

6. Siemens iq300 kyl och frys paket

Vårt betyg:

3,9/5
Smart förvaring

1. Samsung RR39C76C3WW/EF + RZ32C76BEWW/EF - Bästa kyl och frys paket

Störst totalkapacitet på hela 710 liter. Har dessutom allra smartast funktioner inklusive AI energy mode samt hybridfunktion för frysen.

Kyl och frys paket - Samsung Bespoke RR39C76C3WWEF + RZ32C76BEWWEF

Vårt betyg:

4,3/5
Specifikationer:
Energiförbrukning 70%

Tillhör energiklass E vilket ej är optimalt. Ligger dock i nivå med majoriteten av kylar och frysar idag.

Kapacitet 100%

Störst totalkapacitet och överlägset störst frysutrymme på hela listan.

Pris 85%

Prisvärt paketpris för så så moderna och funktionella kylar och frysar även om priset är något högt.

Ljudnivå 75%

Både kyl- och frysskåp håller en bra ljudnivå. Frysen är dessutom en av de tystaste på marknaden.

Funktioner 95%

Flera unika funktioner såsom övervakning av din elförbrukning. Frysen kan även omvandlas till kyl.

Design 100%

Modern och stilren design som dessutom kan anpassas efter stil och behov.

Letar du efter ett stilsäkert kyl och frys paket som dessutom erbjuder det lilla extra när det kommer till både användarvänlighet och funktioner? Då är Samsungs kyl och frys paket från deras innovativa serie Bespoke som gjort för dig!

Idag är det viktigare än någonsin att hålla koll på sin elförbrukning och tack vare Samsung Bespokes smarta AI energy mode kan du se hur mycket el din kyl och frys förbrukar direkt i mobilen. En annan unik funktion är att du när som helst kan omvandla frysen till ett kylskåp vilket ger dig extra flexibilitet i din matförvaring.

Både kyl och frys är även otroligt rymliga med en totalkapacitet på hela 710 liter vilket gör att de räcker gott och väl även åt större hushåll. Frysskåpet är dessutom ett av de rymligaste på marknaden med en kapacitet på hela 323 liter.

Huvudfunktioner

Precis som namnet antyder (bespoke betyder skräddarsydd) kan du skräddarsy din kyl och frys genom att byta ut dörrpanelerna. Dörrpanelerna för Samsung Bespoke finns nämligen tillgängliga i flera olika färger i både glas och metall vilket gör att du kan anpassa utseendet efter just ditt kök.

Som kyl och frys paket har vi dock endast lyckats hitta vita dörrpaneler, men som separata skåp går det enkelt att köpa de vanligaste färgerna (vitt, svart och rostfritt stål) hos de flesta vanliga vitvarubutikerna. Allra störst utbud hittas dock hos Samsung själva där man enkelt kan designa sitt nya kyl- och frysskåp även i andra färger såsom rosa, ljusblått och beige.

Här nedan ser ni en punktlista över andra viktiga egenskaper hos både RR39C76C3WW/EF och RZ32C76BEWW/EF:

 • Extra effektiv kylning: Nedkylningen i både kyl och frys sker med hjälp av en kombination av metal cooling och all around cooling för extra jämn och ihållande kyla även när dörrarna öppnas och stängs.
 • Smart Things App: Något vi verkligen gillar med detta kyl och frys paket är den smarta appen som inte bara registrerar hur mycket el skåpen gör av med utan som även ger dig tips på hur du kan hålla nere elförbrukningen. Dessutom kan du även få hjälp med felsökning samt receptförslag (som anpassas efter den mat som du har i kylen) direkt i appen.
 • Lång hållbarhet: Både kyl och frys är utrustade med digital inverter-kompressor med hela 20 års garanti.
 • Lättrengjord baksida: Komponenterna på baksidan är skyddade av Samsungs ”CleanBack” som dessutom gör baksidan extra enkel att torka av och hålla fri från damm och smuts. 
 • Omhängningsbara dörrar: Dörrarna kan hängas på valfritt håll på både kyl och frys.
 • Justerbara framfötter: De främre fötterna är ställningsbara så att du kan se till att skåpen står helt plant. Vi tycker dock att det är synd att det saknas hjul baktill vilket hade gjort det enklare att få skåpen på plats.
Huvudfunktioner för kyl och frys paket RR39C76C3WWEF + RZ32C76BEWWE
Bilden visar några av de viktigaste funktionerna för Samsungs kyl och frys paket (RR39C76C3WWEF + RZ32C76BEWWE)

Användarvänlighet

Det råder ingen tvekan om att detta kyl och frys paket är ett av de mest användarvänliga på marknaden, i alla fall om du frågar oss. Både kyl och frys har automatisk avfrostning, LED-belysning och gott om förvaringsutrymme. Dessutom är de enkla att organisera tack vare den noga uttänkta inredningen.

Kontrollpanelen är väldigt enkel att använda på både kyl och frys och det underlättar dessutom väldigt mycket att man även kan göra de flesta inställningar direkt i mobilen.

Kylskåp

Samsung Bespoke RR39C76C3WW/EF är överlag väldigt väldesignad i vårt tycke med flexibel inredning, både inuti skåpet och på insidan av dörren, samt en lättstyrd och snygg kontrollpanel. 

Kylskåpet har även automatisk avfrostning som förhindrar att kylskåpsvägen blir isig samt LED-belsyning i taket för tydlig översikt. 

Kylskåpsinredning

Inredningen i Samsung RR39C76C3WW/EF består totalt av fem glashyllor, två grönsakslådor, ett flaskställ, en utdragbar bricka, samt sju dörrfack.

 • Flyttbara glashyllor: Tre av fem hyllor går att justera i höjd för att anpassas efter vad du förvarar på dem.
 • Inskjutbar hylla: En av de fem glashyllorna består av en så kallad ”Slide-in Shelf” som kan skjutas in för att göra plats åt högre föremål. Vi hade dock gärna sett att ännu fler av hyllorna var inskjutbara för optimal flexibilitet.
 • Grönsakslådor: Luftfuktigheten i en av lådorna kan justeras för att frukt och grönt ska hållas färska längre.
 • Flaskställ: Klassiskt hängande flaskställ i metall med plats för fem flaskor.
 • Utdragbar bricka: Undersidan av en av glashyllorna är försedd med en bricka på skena, så kallad ”Take-out Tray” för enklare organisering.
 • Flexibla dörrfack: Fyra av fem dörrfack kan skjutas upp och ned efter behov och anpassas efter olika höjd på kartonger och flaskor som förvaras i dörren.
Kontrollpanel

Kylskåpet i detta kyl och frys paket är utrustad med en invändig touchpanel som är väldigt enkel att förstå. Totalt består panelen av fyra olika knappar – en för temperaturjustering, en för extra snabb nedkylning (Power Cool), en för dörrlarm samt en för kontrolllås. Till vänster om touchknapparna finns även lysande symboler visar tydligt upp aktuell temperatur samt om wifi är aktiverat eller ej.

Tack vare ”Power Cool”-funktionen kan du kyla ned innehållet i kylskåpet 44% snabbare. Detta är exempelvis användbart när du har storhandlat eller behöver kyla ned dryck med kort varsel. Dessutom förhindrar detta att temperaturen stiger för mycket när du ställer in ej kyld mat och dryck.

Frysskåp

Kylskåpet i detta kyl och frys paket imponerar på många sätt, men det är frysskåpet som verkligen överträffar våra förväntningar. Det som verkligen sticker ut ur mängden är att man när som helst kan konvertera frysen till ett kylskåp. Detta är en relativt vanlig funktion hos frysboxar, men vi har inte stött på det bland frysskåp tidigare.

Dessutom är frysen väldigt användarvänlig med gott om förvaringsutrymme, inklusive extra uppskattad förvaringsmöjlighet i dörren vilket annars är ovanligt just för frysar. Den är även utrustad med LED-belysning vilket också är förvånansvärt ovanligt bland dagens frysar.

Frysinredning

Frysinredningen i RZ32C76BEWW/EF består av tre glashyllor, fyra fryslådor, två dörrfack samt en ismaskin.

 • Glashyllor: De tre översta våningarna består av genomskinliga glashyllor. Den översta hyllan är även försedd med en genomskinlig lucka. Vi hade dock gärna sett  luckor på alla tre hyllorna så att man själv kunde välja att ta bort dem om man önskade.
 • Fryslådor: Tre av fyra lådor är så kallade ”Big Boxar” som är extra djupa och rymliga för smidig förvaring av skrymmande matvaror.
 • Dörrfack: Två fack i dörren ger mer utrymme och bättre organisering för mindre frysvaror som exempelvis frysta bär och örter.
 • Ismaskin: Den smala och smidiga ismaskinen på insidan av frysdörren fylls på manuellt vilket innebär att det inte krävs någon vattenanslutning.
Kontrollpanel

Frysens kontrollpanel ser i princip likadan ut som kylens och är precis lika lättnavigerad. Knapparna är lika många och har precis samma funktioner bortsett från snabbnedkylningsfunktionen som här är utbytt mot en snabbnedfrysningsknapp (”Power Freeze”).

”Power Freeze”-funktionen fryser in mat 54% snabbare än i normalläge och är exempelvis hjälpsam när du ska frysa in stora mängder mat eller behöver frysa ned isbitar extra snabbt.

Fördelar

De främsta fördelarna hos detta kyl och frys paket ligger främst i den stora kapaciteten, den låga ljudnivån (inte minst hos den självavfrostande frysen) samt hos de allra mest unika egenskaperna i att kunna övervaka sin elförbrukning samt att kunna göra om frysen till en kyl.

Störst totalkapacitet

Detta kyl och fryspaket har tillräckligt med utrymme för kyld och fryst mat till minst 6 personer vilket är en stor fördel. Att kylskåpen är stora invändigt är inte helt ovanligt, detta är dock desto ovanligare bland frysar som ofta rymmer omkring 220-250 liter. Tack vare att denna frys rymmer hela 323 liter får du enkelt plats med allt du behöver – även i frysen.

Tystlåtna

Har du erfarenhet av störande buller från tidigare kylar och frysar och vill undvika att råka ut för det igen? Då kan du vara lugn, ljudnivån för både kyl och frys i detta paket ligger nämligen under den rekommenderade bullernivån från Upphandlingsmyndigheten.

Kylskåpet ligger 2 decibel under rekommenderad nivå, men frysen (som brukar vara den allra största bullerboven) ligger hela 7 decibel under!

Frysen kan konverteras till kylskåp

Att kunna konvertera om frysen är en minst sagt unik funktion och är exempelvis användbart under sommarmånaderna då man ofta använder sig av mer färskvaror än frysvaror. Har man då en frysbox kan man endast använda sig av denna och samtidigt få extra mycket utrymme för kylvaror i den omvandlade frysen.

När behov uppstår kan man sedan enkelt konvertera om kylskåpet till en frys igen. Hur bra som helst om du frågar oss!

Nackdelar

Den största nackdelen med RR39C76C3WW och RZ32C76BEWW är att de tillhör an av de sämsta energiklasserna. Detta vägs dock upp lite grand av att man kan hålla kolla på elförbrukningen i appen.

Hade önskat lägre elförbrukning

Detta kyl och frys paket tillhör energiklass E och har en totalt beräknad energiförbrukning på 383 kWh per år. I den bästa av världar hade vi självklart sett att energiklassen varit bättre. Trots att energiklassen är den tredje sämsta på skalan så är det dock här de flesta kylar och frysar (särskilt kyl och frys paket) ligger sedan energiförbrukningen gjordes om 2021. 

2. Bosch Serie 6 - Energisnålast

Drar överlägset minst energi och är det näst tystaste alternativet på listan. Har dessutom väldigt flexibel och smart förvaring i både kyl och frys.

Kyl och frys paket - Bosch Serie 6 KSV36AIDP + GSN36AIDP

Vårt betyg:

4,1/5
Specifikationer:
Energiförbrukning 80%

Ett av de mest energisnåla alternativen på marknaden. Både kyl och frys har dock energiklass D. Bättre klass är svår att hitta idag.

Kapacitet 80%

Bra kapacitet i både kyl och frys, men framförallt i frysen som är en av de största på listan.

Pris 85%

Priset är väldigt rättvist bedömt med tanke på den kvalitet och funktionalitet man får.

Ljudnivå 75%

Det näst tystaste alternativet på listan. Har även väldigt mycket beröm från kunderna över just hur tystgående både kyl och frys är.

Funktioner 85%

Många underlättande funktioner såsom LED-belysning, smart förvaring samt ice twister.

Design 85%

Clean och tidlös design utan några onödiga detaljer.

Bosch kyl och frys paket i serie 6 (KSV36AIDP + GSN36AIDP) har otroligt goda omdömen och rekommenderas av i stort sätt alla användare.

Den största fördelen är den låga energiförbrukningen. Med energiklass D är detta paket bland de kylar och frysar som gör sig av med minst energi på marknaden och dessutom till ett väldigt rimligt pris.

Både kyl och frys har även gott om förvaring som dessutom går att anpassa efter vad som ska förvaras i dem.

Huvudfunktioner

Förutom den låga elförbrukningen har detta kyl och frys paket många andra praktiska funktioner. Två funktioner som sticker ut extra mycket är att båda skåpen är utrustade med både LED-belysning och temperaturlarm.

Detta kan verka vara ganska grundläggande funktioner, men faktum är att belysning annars är relativt ovanligt i frysar medan temperaturlarm är ganska ovanligt i kylskåp.

Här nedan ser ni en lista över de viktigaste driftfunktionerna hos KSV36AIDP och GSN36AIDP:

 • Konstant temperatur: FreshSense-sensorer kontrollerar och reglerar temperaturen vid behov för att hålla temperaturen jämn även efter dörren nyligen öppnats.
 • LED-belysning: Belysning i både kyl och frys för bättre överblick.
 • Temperaturlarm: En tydlig ljudsignal varnar när kyl- eller frysdörren står öppen för länge.
 • Automatisk avfrostning: Tack vare Nofrost- tekniken är frysen helt frostfri.
 • IceTwister: Integrerad isdispenser rymmer 20 isbitar.
 • Hög infrysningskapacitet: Frysen klarar av att frysa ned hela 20 kilo mat per dygn.
 • Mindre risk för fingeravtryck: Både kyl och frys är ytbehandlad för extra bra skydd mot fläckar och repor.
 • Omhängningsbara dörrar: Kyl och frys är vänster- respektive högerhängd vid leverans, men kan båda hängas om vid behov.
Bilden beskriver viktiga egenskaper för Bosch KSV36AIDP och GSN36AIDP.

Användarvänlighet

Detta kyl och frys paket i Bosch Serie 6 är ett av de mest genomtänkta när det kommer till förvaring och organisering. Att hyllor och lådor kan både flyttas och tas ut i både kyl och frys gör det definitivt enklare att anpassa utrymmet för olika typer av matvaror.

Något som drar ned användarvänligheten något är att varken kyl eller frys kan sättas i semesterläge. Det går alltså inte att dra ner på elförbrukningen när man är iväg en längre period. Detta är dock endast en liten detalj, men kan vara bra att veta om ni vet att ni kommer att vara bortresta mycket.

Kylskåp

Kylskåpet i detta kyl och fryspaket är väldigt enkelt att organisera tack vare den flexibla inredningen. All mat och dryck är dessutom extra enkel att både hitta och komma åt tack vare de utdragbara hyllorna.

Tyvärr saknas semesterläge, men däremot finns det en supercool-funktion som kyler ned större mängder nyinlagda matvaror extra effektivt.

Kylskåpsinredning

Kylskåpsförvaringen består av sju glashyllor, två förvaringslådor för frukt och grönt samt fem dörrfack:

 • Flexibla glashyllor. Fem av sju hyllor är uttdragbara (EasyAccess-hyllor) som gör det enklare att komma åt vad du behöver även när kylen är proppfull. Fyra hyllor är dessutom flyttbara.
 • EasyLift-fack i dörren. Ett av dörrfacken går enkelt att flytta upp i höjd för att göra plats för högre föremål i facket under.
 • VitaFresh-plus: Grönsakslåda som låter dig reglera luftfuktigheten efter vad du förvarar i den för att hålla frukt och grönsaker färska längre.
 • Multibox: Förvaringslåda anpassad för större varor såsom meloner eller kålhuvuden. Den har en räfflad bottenyta som gör att det inte bildas någon kondens.
Kontrollpanel

Kontrollpanelen för KSV36AIDP  är väldigt lättstyrd och består endast av fem olika knappar – en strömknapp, två temperaturknappar, en larmknapp samt en supernedkylningsknapp. Varje funktion har alltså en egen knapp.

Panelen har även en display som klart och tydligt visar den aktuella temperaturen. Både display och panel är dock placerade på insidan. Man kan alltså inte se aktuell temperatur utan att öppna kylskåpet.

Frys

Bosch GSN36AIDP har, precis som kylen i samma paket, väldigt flexibel inredning som kan anpassas efter behov. Dessutom ingår två isklampar som förvaras i dörren utan att ta upp onödigt frysutrymme.

Det ingår även en smart isdepsenser (icetwister) som gör det extra enkelt att både tillverka och ta ut isbitar vilket vi tycker är ett kul tillägg. Den tar dock upp lite av utrymmet i en av de mindre fryslådorna vilket kan vara bra att vara medveten om.

Precis som kylen, så saknar även frysen i detta kyl och frys paket ett semesterläge. Däremot har frysen en praktisk superfreeze-funktion.

Frysinredning

Frysinredningen består av tre hyllor samt fyra fryslådor:

 • Öppna fack: Hyllorna utgör öppna fack och täcks inte för med någon lucka. Detta gör det extra enkelt att komma åt dina frysvaror.
 • VarioZone: Både hyllor och lådor går att ta ut för att göra plats för stora varor som inte annars ryms.
 • Extra rymlig fryslådor: Två av fyra lådor är så kallade BigBoxar. Här får du plats med exempelvis stora stekar eller pizzakartonger.
Kontrollpanel

Kontrollpanelen för GSN36AIDP ser ut och fungerar precis som hos kylskåpet i samma paket. Den enda skillnaden är att supercool-funktionen är utbytt mot superfreeze. 

Fördelar

Den ovanligt låga energiförbrukningen i kombination med den låga ljudnivån och den stora kapaciteten i kylskåpet gör detta kyl och frys paket till en riktigt bra investering.

Låg elförbrukning

Med lägst energiklass på hela listan har detta kyl och frys paket lägst energi förbrukning. Energiklasser bättre än E och F är inte helt lätta att hitta på marknaden än så detta paket med klass D är därför en välkommet alternativ.

Tystlåtet

Väldigt många kunder är oerhört nöjda med denna kyl och frys just för att de är så tystgående. Användarna vittnar om stor skillnad i buller i jämförelse med deras utbytta modeller vilket är en stor fördel!

Rymmer mycket mat

Kyl- och fryskapaciteten är tillräcklig för ett hushåll med 4-5 personer. Helt perfekt för barnfamiljen med andra ord!

Nackdelar

Samtidigt som kylskåpet är väldigt rymligt så är frysen tyvärr relativt liten i jämförelse med andra modeller. Den kraftiga isoleringen som tar upp en del av utrymmet behövs dock för att bevara energin så mycket som möjligt.

Frysen kan upplevas liten

Den enda negativa kritiken som vi kan hitta är att ett fåtal kunder upplever utrymmet i frysen som litet. Frysen rymmer 242 liter vilket beräknas tillräckligt till 4-5 personer.

Vad tycker kunderna?

”Köpte detta kylskåp för några månader sedan. Är riktigt nöjd med layouten i kylskåpet och alla förvaringsmöjligheter. Till skillnad från vårat gamla kylskåp är detta näst intill ljudlöst.”

”LED-belysningen ger bra överblick trots stora lådor. Ismaskinen blev en positiv bonus – den används flitigt. Snygg design uppskattas också.”

3. LG Instaview GSXV91MCAE - Side by side

Smartaste modellen på listan med wifi, dörr-i-dörr och knackfunktion. Har dessutom näst störst totalkapacitet. Prisvärt!

Kyl och frys paket - LG GSXV91MCAE

Vårt betyg:

4,1/5
Specifikationer:
Energiförbrukning

Energiförbrukningen lämnar en del att önska. Den är dock långt ifrån den modell som drar mest el.

Kapacitet

Störst kylkapacitet på listan. Frysen är dock ganska smal.

Pris

Detta smarta kyl och frys paket ligger inte oväntat i den högre prisklassen. Med tanke på alla smarta funktioner är detta dock helt befogat.

Ljudnivå

Den tystaste modellen på listan. Skåpet har dock ljudivåklass C.

Funktioner

Flest och bäst funktioner på listan. Flexibel förvaringsinredning, dörr-i-dörr, wifi, ismaskin mm.

Design

Fantastiskt snygg och modern design. Vi gillar särskilt den svarta finishen som ger skåpet en extra lyxig och exklusiv känsla.

Detta smarta kyl och frys paket från LG är det absolut lyxigaste och mest bekväma alternativet på listan. 

Bekvämligheten att kunna styra inställningarna via app, att kunna se in i kylen utan att behöva öppna den och de smarta förvaringsfunktioner som LG Instaview kyl och frys erbjuder kommer garanterat att bli inspirationen för hur merparten av framtidens smarta kylar och frysar kommer att se ut.

Dessutom rymmer LG GSXV91MCAE mest mat i kylskåpet bland alla kyl och frys paket på listan med sina imponerande 416 liter!

Huvudfunktioner

 • Insta-view. Genom att knacka på kylens glaspanel kan de se in i kylen utan att öppna dörren.
 • Dörr-i-dörr. Låter dig komma åt dryck och andra livsmedel som förvaras i dörrfacken utan att öppna upp hela kylen.
 • Wifi/App. Koppla upp mot wifi och styr inställningarna på mobilen.
 • Vattenanslutning. Tillgodoser dig med kallt vatten samt både isbitar och krossad is.
 • Smart förvaring. Noga uttänkt design ger dig optimalt med plats, låter dig hålla frukt och grönsaker fräscha längre samt låter dig justera hyllorna efter behov.
Lgs insta-view infografik

Användarvänlighet

Insta-view: Ena kylskåpsdörren består av en smart glaspanel som låter dig se vad som finns i kylen utan att öppna den. Två snabba knackningar lyser upp panelen och sparar energi då du inte släpper ut någon kall luft.

Dörr-i-dörr: Dörren med glaspanel består av två dörrar i en. Glaspanelen är designad som en egen dörr vilket innebär att du kan välja att bara öppna upp denna för att komma åt det som förvaras i dörrhyllorna. På så sätt håller du inne kylan i skåpet mer effektivit.

Wifi/App: LG Smart Thinq app låter dig styra temperaturinställningarna på distans i mobilen. På så sätt kan du även hålla koll på temperaturen när du inte är hemma.

Du får även viktiga notiser om du exempelvis glömt att stänga någon av dörrarna. 

Smart förvaring: Kylskåpet utrustad med en speciell förvaringslåda, ”fresh balancer”, där du kan anpassa luftfuktigheten beroende på om du förvarar grönsaker eller frukt i den.

Ismaskin: Den praktiska ismaskinen drivs med hjälp av en inbyggd vattentank i kylen och kräver ingen vattenanslutning. Självklart har maskinen även en vattendispenser som förser dig med iskallt vatten. Munstycket har dessutom UV-ljus som regelbundet tar död 99,99% av bakterierna.

Inuti side by side skåpet LG - GSXV91MCAE
LG GSXV91MCAE har 4 glashyllor, 2 förvaringslådor samt två dörrhyllor i frysen respektive 4 glashyllor, 2 förvaringslådor, 1 snackslåda, 1 vinställ samt 4 dörrhyllor i kylskåpet.

Fördelar

Vi fullkomligt älskar de smarta funktionerna med denna kyl och frys. Det kan tyckas fullkomligt onödigt att kunna se in i kylen utan att öppna den, men det går inte att undgå att det är bekvämt och att det känns otroligt lyxigt. Dessutom sparar det på den kalla luften.

Att kunna styra allt via app är dessutom oerhört smidigt och känns helt rätt i tiden.

Detta måste vara en av de snyggaste modellerna på marknaderna. Den mattsvarta färgen, den moderna LED-skärmen och de stilrena detaljerna ser till att lyfta vilket kök som helst till en helt ny nivå.

Processorn har hela 10 års garanti vilket säger mycket om kvaliteten. Du kan alltså vara säker på att den kommer leva kvar länge.

Nackdelar

Detta kylskåp klassas som energinivå E vilket tillsammans med energvinivå F är väldigt vanligt förekommande bland kylar idag. Båda dessa energinivåer är dock ganska höga och en lägre energiförbrukning hade därför varit önskvärd.

Sammanfattning

Detta är det rätta valet för dig som gillar det där lilla extra i vardagen. Alla moderna funktioner såsom wifi, dörr-i-dörr och insta-view gör denna kyl och frys till en av de absolut modernaste på marknaden.

Funktionerna är absolut inte nödvändiga, men när du väl har den hemma i köket kommer du aldrig att vilja ha något annat igen!

4. LG GSJV71PZLE - Side by side

Modernt, tystgående, och mycket rymligt. Vatten- och ismaskin utan VVS.

Kyl och frys paket - LG GSJV71PZLE

Vårt betyg:

4/5
Specifikationer:
Energiförbrukning

Har endast energimärknining E, men förbrukar ändå tredje minst energi på listan.

Kapacitet

Har störst kylkapacitet samt näst störst totalkapacitet.

Pris

En något högre, men rimlig prislapp för ett så här smart och högkvalitativt kyl och frys paket!

Ljudnivå

Det tystaste alternativet med sina 36 dB. Den låga ljudnivån intygas bland recensionerna.

Funktioner

Väldigt bra funktioner såsom dörr-i-dörr, wifi och ismaskin. Dock ganska standard inredning.

Design

Väldigt snygg och stilren design med finish i rostfritt stål. Ser välgjord och lyxig ut.

Söker du efter ett kyl och frys paket med smarta funktioner och stor kapacitet? Ja, men då kan du sluta leta!

Denna variant från LG har nämligen både wifi och ismaskin och det mest tystgående alternativet på listan. Dessutom kräver ismaskinen ingen vattenanslutning vilket gör att du slipper att oroa dig för läckage!

Eftersom det är en side by side modell tar den dessutom mindre utrymme än en två separata skåp samtidigt som den har störst kylkapacitet av alla modellerna på listan! 

Huvudfunktioner

 • Rymmer mycket mat. Stor kapacitet i både kyl och frys för att du ska få plats med allt du behöver. Rymmer totalt 635 liter.
 • Styr din kyl och frys i mobilen. Kontrollera och justera temperaturen direkt i Smart ThinQ-appen.
 • Ismaskin utan VVS: Förser dig med is och kallt vatten utan vattenanslutning.
 • Dörr-i-dörr: Ger dig tillgång till dryck direkt i dörren samtidigt som du sparar energi.
 • Frostfri frys: NoFrost-systemet ser till att du aldrig behöver frosta av din frys.
 • Lång livslängd. Känn dig extra säker med 10 års garanti på kompressorn.
Öppet side by side kylskåp - LG GSJV71PZLE
Insidan av LG side by side LG GSJV71PZLE.

Användarvänlighet

Detta kyl och frys paket i side by side modell från LG har LED-belysning i båda skåp för att du enkelt ska kunna hitta det du söker.

Det saknas display på utsidan av skåpen. Istället sitter en tydlig display med temperatur för både kyl och frys på insidan av kylskåpet.

En stor fördel är att du kan styra temperaturen via röststyrning eller direkt i din mobiltelefon tack vare LG ThinQ-appen.

 • LGThinQ-appen: Låter dig ställa in önskad temperatur och ger dig också viktiga notiser om du exempelvis har glömt att stänga kylskåpsdörren.
 • Röststyrning: Du kan göra dina önskade inställningar med hjälp av AI-assistenter såsom Google Home eller Alexa.
Kylskåp

Kylskåpsinredningen består av 4 stycken hyllor i härdat glas, 1 vinställ, samt 2 grönsakslådor varav 1 med fresh balancer teknik.

 • Fresh balancer: Låter dig välja din perfekta luftfuktigheten för frukt och grönsaker för så lång hållbarhet som möjligt.
 • Vinställ: Det smidiga och vågräta vinstället har plats för 4 vinflaskor eller annan dryck.

Förvaringen på insidan av kylskåpsdörren består av fyra rymliga dörrkorgar. Tre av dessa går att komma åt utan att öppna hela kylskåpsdörren tack vare den smidiga dörr-i-dörr lösningen.

 • Dörr-i-dörr: Den övre delen av kylskåpsdörren går att öppna upp så att du enbart kommer åt de varor som du förvarar i dörrfacken. Du behöver alltså inte öppna upp hela dörren.
Frys

Insidan av frysen består precis som kylen av 4 hyllor i härdat glas samt två förvaringslådor. Du kan även förvara mindre förpackningar och matvaror i de två dörrfacken.

 • Ismaskin: Den smidiga ismaskinen förser dig med isbitar, krossad is och kallt vatten utan vattenanslutning. Vattentanken rymmer 4 liter.
 • Snabbinfrysning: Sänker och stabiliserar temperaturen extra snabbt vid behov.

Fördelar

Behöver ni plats för mycket kylvaror? Då är detta det perfekta kyl och frys paketet för er! Rymmer mest kylvaror på hela listan med sin kylkapacitet på hela 416 liter.

Att kunna hämta din favoritdryck direkt i dörren är definitivt en uppskattad vardagslyx. Dessutom håller du inne kylan och håller nere energiförbukningen på samma gång vilket är ett stort plus!

Detta är absolut ingen nödvändighet, men det ger definitivt en ökad lyxkänsla. Dessutom kan du smidigt göra felsökningar och få många lösningar till dina problem direkt i appen.

Nackdelar

Detta kyl och frys paket låg relativt bra till enligt den tidigare energimärkningen. När den nya trädde i kraft 2021 blev den istället en av de sämre även om den är långt ifrån sämst.

Vad tycker kunderna?

”Bra produkt och väldigt tyst. Mycket bra och modern modell kan bara rekommendera den” (Översatt från tyska)

”Köpte för 3 månader sedan och jag är väldigt glad att den är tillräckligt stor.” (Översatt från tyska)

5. Cylinda K2385RFHE/F2385NV RF - Kyl och frys paket

Störst totalkapacitet. Ett väldigt prisvärt paket i förhållande till den stora kapaciteten.

Kyl och frys paket Cylinda K2385RFHE F2385NV RF

Vårt betyg:

4/5
Specifikationer:
Energiförbrukning

Drar relativt mycket el, men följer genomsnittet på elförbrukningen hos de kylar och frysar som finns idag.

Kapacitet

Stor totalkapacitet. Helt klart ett bra val för en större familj som kräver utrymme i både kyl och frys.

Pris

Mycket prisvärt kyl och frys paket för dig som behöver mycket utrymme för mat.

Ljudnivå

Båda skåpen har ljudnivåklass C vilket innebär att de är bland de tystare skåpen på marknaden även om det finns tystare alternativ.

Funktioner

Ett extra plus för de omhängningsbara dörrarna. Funktioner och förvaring är annars ganska standard.

Design

Stilren och tidlös design i rostfritt stål utan störande detaljer.

Är du på jakt efter en kyl och frys som är tillräckligt stor för en stor familj? Då kan detta kyl och frys paket från Cylinda vara något för dig!

Det har näst störst totalkapacitet på hela listan och har rymliga hyllor och lådor i både kyl och frys. Kylen har dessutom en nollgradig förvaringslåda för längre hållbarhet av kött och fisk!

Det är inte det mest energisnåla alternativet, men förbrukar inte på något sätt ovanligt mycket mer energi än många andra modeller. 

Detta är utan tvekan ett otroligt prisvärt paket där du får mycket kapacitet för pengarna!

Huvudfunktioner

 • Jämn temperatur. Cylindas dual flow-teknik ser till att kylan är stabil i hela kylskåpet för så lång hållbarhet på dina råvaror som möjligt.
 • Automatisk avfrostning. Slipp jobbig avfrostning av frysen – det sker av sig självt.
 • Gott om plats. Stor glashyllor i både kyl och frys samt rymliga förvaringslådor rymmer totalt 670 liter!
 • Omhängningsbara dörrar. Större valmöjlighet för placering av både kyl och frys.
Insidan av Cylinda K2385RFHE F2385NV RF
Insidan av Cylindas kyl och frys paket K2385RFHE/F2385NV RF.

Användarvänlighet

Cylindas kyl och frys paket bestående av K2385RFHE samt F2385NV RF är tillverkade i rostfrittstål med metallhandtag. 

Kylskåpet är utrustat med en LED-lampa inuti för bättre sikt, detta saknas dock i frysen. 

Varken kyl eller frys har synlig display på utsidan av skåpen. För att se eller justera temperaturen behöver du alltså du öppna upp respektive skåp.

Kylskåp

Kylskåpsinredningen består av 5 rymliga glashyllor samt två förvaringslådor varav en med zerozone.

 • Zerozone: Ett nollgradigt fack som håller kött och fisk fräschare längre.

Insidan av kylskåpdörren är utrustad med 5 fack varav ett är anpassat för dryck/större flaskor.

Frys

Insidan av frysen består av 5 förvaringslådor varav 1 big box. Högst upp i frysen finns även två glashyllor med fällbar lucka.

 • Snabbinfrysning: Frysen har en snabbinfrysningsknapp för att få ner temperaturen snabbare när du till exempel laddar frysen med ny mat.

Fördelar

Är kapaciteten det allra viktigaste för dig är detta definitivt det rätta valet för dig. Här får du en riktigt rymlig kyl och frys till ett riktigt bra pris.

Modernt stilren och tidlös design i rostfritt stål som passar hem i vilket kök som helt. Ett extra plus för handtagen som är i metall istället för plast som hos många andra modeller.

Enligt oss ett av de absolut mest prisvärda kyl och frys paketen på marknaden!

Nackdelar

Belysning gör det mycket enklare att hitta det du söker så det är synd att det saknas i frysen. 

Vad tycker kunderna?

”Frysen låter nästan ingenting, skönt i ett litet boende att inte det står ett aggregat och surrar. Rymmer mycket mat”

”Kyl – Var bra prismässigt, men inget larm vid öppen dörr”

6. Siemens Iq300 - Kyl och frys paket

Rymlig kyl och frys med smart och flexibel inredning. Låter väldigt lite och är bland de mest energisnåla modellerna på marknaden.

Kyl och frys paket från Siemens

Vårt betyg:

3,9/5
Specifikationer:
Energiförbrukning

Har energimärkning E, men är ändå bland de mest energisnåla alternativen på listan. Detta säger mycket om standarden överlag på kylar och frysar.

Kapacitet

Bra kapacitet i både kyl och frys. Räcker gott och väl till en familj på 4-5 personer.

Pris

Rimligt pris för en kyl och frys med denna kapacitet och funktion.

Ljudnivå

Bland de tystaste på listan. Även många kunder intygar att varken kylskåp eller frys låter särskilt mycket.

Funktioner

Mycket smart förvaring inklusive utdragbara kylskåpshyllor och flyttbar frysinredning.

Design

Stilren och tidlös design i rostfritt stål som passar in i de flesta kök.

Siemens kyl och frys i iq300-serien har mycket goda omdömen, är av rejäl kvalitet och har många smarta förvaringsfunktioner.

Det perfekta valet för dig som behöver mycket plats i kyl och frys!

Huvudfunktioner - Kylskåp

 • Anti-fingerprint. Dörren i rostfritt stål är försedd med en ytbeläggning som förhindrar fingeravtryck.
 • Hyper-fresh. Kylskåpet har en praktisk låda för färskvaror som håller frukt och grönsaker färska längre.
 • Flaskställ. Hängande flaskställ med plats för 5 flaskor.
 • Flexibla hyllor. Utdragbara hyllplan för att du enklare ska kunna komma åt dina matvaror. 
 • Omhängningsbar dörr. Kylskåpsdörren är monterad på vänstersida, men går enkelt att hänga om.

Huvudfunktioner - FRYS

 • Anti-fingerprint. Ytfinishen på frysdörren förhindrar fula fingeravtryck.
 • Ingen frost. Frysens noFrost-teknik ser till att det inte bildas någon frost.
 • varioZone. Både hyllor och lådor går både att ta bort och flyttas på för flexibel förvaring.
 • Multialarm. Extra tydligt alarm bestående av både ljus och ljud varnar när dörren står öppen.
 • Temperaturreglerande. Freshsense sensorerna reglerar kylan med en gång vid förändringar av temperaturen.
 • Omhängningsbar dörr. Frysdörren är monterad på högersida, men går enkelt att byta sida på.

Användarvänlighet

Detta kyl- och fryspaket tillhör Siemens iq300-serie. Både kyl och frys har hjul baktill för att underlätta installeringen. Detta gör det väldigt mycket enklare att få vitvarorna på plats.

Smarta förvaringslösningar är en annan gemensam faktor. Både kylskåp och frys låter dig nämligen anpassa förvaringsmöjligheterna efter behov.

Kylskåp

Siemens kylskåp i iq300-serien är designat för optimal förvaring både vad gäller allt från hållbarhet av matvaror, utrymme och åtkomlighet. 

En LED-lampa högst upp i kylen hjälper dig att hitta det du söker. Fem av sju hyllplan är dessutom utdragbara för att förenkla letande ännu mer. De utdragbarahyllorna är monterade i skenor som låter dig dra ut dem halvvägs för en klar överblick. 

Alla glashyllor, inklusive de som inte är utdragbara, är tillverkade i tåligt säkerhetsglas. De är även enkla att hålla rent då spill inte kan rinna ner till hyllan nedanför.

Annan smart förvaring inkluderar äggfack, fyra dörrfack, ett hängande flaskställ samt en specialdesignad förvaringslåda för frukt och grönt.

Frukt- och grönsakslådan kallas för hyper-fresh tack vare förmågan att bevara fräschheten. En skjutlucka låter dig nämligen justera luftfuktigheten efter vad som ska förvaras i lådan.

Ställer du in matrester och snabbt behöver sänka temperaturen i kylskåpet kan du göra detta tack vare supercoolingfunktionen. Tryck bara på knappen och temperaturen sänkts snabbt till 2 °C.

Frys

Förvaringssystemet i frysen består av två hyllor med frysfacksluckor samt fem fryslådor. Två av lådorna är extra stora för att rymma större och skrymmande frysvaror.

Alla lådor och hyllor kan tas ut vilket låter dig anpassa förvaringsutrymmet efter vad som behöver rymmas i frysen för tillfället.

Frysen är utrustad med en LED-skärm där du kan se samt justera temperaturen. Du kan bland annat sänka temperaturen extra snabbt tack vare en superfreeze-funktion.

Denna frys levereras med tillhörande kylklampar i frysdörren samt ett istärningsfack.

Fördelar

Detta kyl och frys paket låter dig spara flera tusenlappar – en riktigt bra deal om du frågar oss! Just priset är också en återkommande plusfaktor bland kundernas recensioner.

Rostfritt stål och raka linjer utan några onödiga detaljer gör att både kyl och frys passar in i vilket kök som helst. 

De flexibla förvaringslösningarna är utan tvekan det vi gillar allra bäst med detta kyl och frys paket. De utdragbara hyllorna i kylen samt de uttagbara hyllplanen och lådorna i frysen lyfter utan tvekan förvaringsmöjligheterna till nya nivåer!

Totalt rymmer kyl och frys 588 liter mat. Detta är mycket mer än vad en typisk kyl och frys av side-by-side modell får plats med.

Nackdelar

Den LED-lampa som finns i kylskåpet saknas i frysen vilket flera kunder är besvikna på.

Några av användarna påpekar att fingeravtrycken fastnar ändå och att de inte är lättare att ta bort än på någon annan kyl och frys.

Vad tycker kunderna?

Det som konsumenterna är mest nöjda över med sitt köp är utseendet och priset. Kunderna är rörande överens om att man får fantastiskt snygga och robusta vitvaror för ett överkomligt pris.

Många berömmer också frukt- och grönsakslådan och intygar att den verkligen håller frukt och grönt färskt längre.

De tycker också att installationen är enkel tack vare de smidiga hjulen som låter dig rulla skåpen på plats. 

sAMMANFATTNING

Letar du efter ett rymligt alternativ för din kyl och frys är detta ett solklart val! Dessutom ingår flera smarta och flexibla förvaringslösningar.

Enligt kunderna är priset också väldigt överkomligt med tanke på det du får för pengarna!

Så jämförde vi alla kyl och frys paket

Vi har jämfört de viktigaste och mest avgörande faktorerna för 6 olika kyl och frys paket bestående av både side by side modeller och paket av fristående kylar och frysar.

De faktorer vi har fokuserat på är:

 • Energiförbrukning: Vilken energimärkning har produkten? Hur stor är elförbrukningen per år?
 • Kapacitet: Hur mycket rymmer kylen och frysen?
 • Ljudnivå: Vilken ljudnivåklass tillhör produkten? Hur mycket låter den?
 • Funktioner: Hur användarvänlig är kyl och frys paketet? Vilka funktioner erbjuds?
 • Design: Hur ser skåpen/skåpet ut? Hur väldesignade är de?
 • Pris: Är priset rättvist i förhållande till övriga faktorer?
 
Bra att veta: Hur stor elförbrukningen är anser vi vara den mest avgörande faktorn just nu och är den punkt som vägt tyngst i vår betygsättning. Övriga faktorer har vägt lika mycket förutom designfaktorn som vägt allra minst.
 

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av kyl och frys paket via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Resultatet av jämförelsen av kyl och fryspaketen

Produkter
Specifikationer Samsung Bespoke BOSCH SERIE 6 LG Instaview GSXV91MCAE LG GSJV71PZLE Cylinda K2385RFHE / F2385NV RF Siemens iq300 kyl och frys paket
Energiförbrukning: (Rankingfaktor 3) 3,5 4 3,5 3,5 3,5 3,5
Rankingfaktor x poäng 10,5 12 10,5 10,5 10,5 10,5
Kapacitet: (Rankingfaktor 2) 5 4 4,5 4,5 4,75 4
Rankingfaktor x poäng 10 8 9 9 9,5 8
Pris: (Rankingfaktor 2) 4,25 4,25 4,5 4,25 4,5 4,5
Rankingfaktor x poäng 8,5 8,5 9 8,5 9 9
Ljudnivå: (Rankingfaktor 2) 3,75 3,75 3,75 3,75 3,75 3,75
Rankingfaktor x poäng 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5
Funktioner: (Rankingfaktor 2) 4,75 4,25 4,25 4,25 3,5 4
Rankingfaktor x poäng 9,5 8,5 8,5 8,5 7 8
Design: (Rankingfaktor 1) 5 4,5 4,5 4,5 4 4
Rankingfaktor x poäng 5 4,5 4,5 4,5 4 4
Slutpoäng: 51/60 49/60 49/60 48,5/60 47,5/60 47/60
Betyg: 4,3 4,1 4,1 4,0 4,0 3,9

Köpguide till att köpa ett kyl och frys paket?

Bästa kyl och frys paket

Kanske har du aldrig köpt en kyl och frys innan och ska göra det för första gången. Det kan då vara väldigt svårt att veta vad man ska tänka på vid ett köp.

Många nya begrepp kan göra att det känns som en helt omöjlig uppgift. Vad har egentligen energiklass för betydelse och vilka funktioner kan vara bra att leta efter?

Med hjälp av bäst i testet av kyl och frys paketen och köpguiden här nedanför så kommer du kunna göra rätt beslut i ditt val av kylskåp och frys.

Letar du istället efter den bästa minikylen så har vi även där gjort ett bäst i test med tillhörande köpguide som du gärna får kolla in.

Vi har även gjort en artikel om hur man rengör sitt kylskåp på bästa sätt.

Välj rätt modell av kyl och frys paket

Kyl och frys paket finns i många olika varianter. Många syftar på ett ihopsatt paket med fristående kyl- och frysskåp av samme varumärke och serie medan andra avser en kyl och frys som sitter ihop, antingen i form av kombinerad kylfrys eller side-by-side skåp.

 • Fristående kyl och frys: Ett färdigt paket med fristående modeller i samma serie är ett väldigt populärt val. De ger oftast ett rabatterat pris till skillnad mot om du skulle köpa skåpen separat. De rymmer i regel också mest mat av alla modeller, men tar också mest plats i köket.
 • Side-by-side: En snygg och trendig modell med dubbeldörrar. Detta trendiga skåp är kombinerat med kylskåp på ena sidan och frys på andra. Side-by-side modeller tar lite mindre plats, men rymmer också lite mindre mat. Kallas även för amerikanskt kylskåp.
 • French-door: Liknar side-by-side i storlek och modell, men här är kyl och frys istället placerade ovan på varandra. Kylskåpet är placerat överst och har dubbla dörrar. Frysdelen är placerad nedtill och har antingen dubbla dörrar eller stora lådor.
 • Kombinerad kylfrys: Ett enkelt skåp med kyl och frys ovanpå varandra. Kyldelen är oftast något större medan frysdelen är ganska begränsad. Denna modell passar därför bäst för dig som har begränsad plats i hushållet.
Olika modeller av kylskåp

Val av storlek på kyl och frys paketet

Det är viktigt att mäta utrymmet där apparaterna ska placeras för att se till att de passar. Detta kan verka självklart, men är något som slarvas med allt för ofta.

Många mäter endast höjd och bredd, men glömmer helt bort att kontrollera djupet. Djupet är otroligt viktigt för helhetsintrycket i ditt kök. Ingen vill väl ha en kyl eller frys som sticker ut 10 centimeter längre än resterande köksinredning?

Hur mycket förvaring behöver jag?

När du har valt modell och storlek på din nya kyl och frys är det dags för nästa beslut – förvaringen.

I jakten på dina nya vitvaror kommer du se att begreppet kapacitet står angivet i liter för varje produkt. Kapaciteten beskriver alltså hur mycket mat du får plats med. Ju fler medlemmar du har i hushållet desto större kapacitet behöver du.

Kapacitet per person: kylskpåp

En bra regel att gå efter när du väljer kapacitet är att räkna med 100 liter för en person i hushållet och sedan utöka med 50 liter för varje person utöver detta.

En barnfamilj på fyra personer bör alltså leta efter ett kyl och frys paket med en kylkapacitet på minst 250 liter.

Storlek Antal personer
100 liter 1 person
150 liter 2 personer
200 liter 3 personer
250 liter 4 personer
300 liter 5 personer
350 liter 6 personer

Kapacitet per person: Frys

Grundkapaciteten för frysskåp brukar räknas till 50 liter för en person och sedan mellan 30-50 liter extra för varje ytterligare familjemedlem.

Storlek Antal personer
50 liter 1 person
80-100 liter 2 personer
110-130 liter 3 personer
140-160 liter 4 personer
170-190 liter 5 personer
200-220 liter 6 personer

Förvaringsmöjligheter

Tänk på att kapaciteten är beräknat i tomt utrymme helt utan förvaring. Det är alltså även viktigt att kontrollera vilket typ av förvaringssystem som ingår när du köper ett kyl och frys paket.

Tänk över dina behov ordentligt. Vad behöver du mest utrymme för? 

Brukar du förvara mycket frukt och grönt kan ett kylskåp med flera förvaringslådor vara ett bra alternativ. Många kylskåp idag är till och med utrustade med extra funktionella lådor som håller dina varor färska längre.

Är fler hyllor istället ett bättre alternativ för dig? Kontrollera då hur många hyllor som finns i kylen samt om de har några extra funktioner. Vissa hyllor går till exempel att dra in eller ut. 

När det kommer till frysen kan det vara bra att se över hur många lådor respektive hyllor den är utrustad med. Har hyllorna frysfacksluckor eller inte? Går hyllor och lådor att ta bort vid behov?

Det är mycket att tänka över, men om du gör det kommer du garanterat att bli nöjd med resultatet. Man kan även köpa till extra kylskåpsförvaring att komplettera med.

Kylskåpsförvaring

Energiklass för kyl och frys

Ett begrepp som är viktigt att hålla koll på innan ditt köp är ”energiklass”. Energiklassen förklarar nämligen hur stor den årliga energiförbrukningen är.

Ett kylskåp av bättre energiklass kostar mindre i drift och hjälper dig att spara pengar på din elräkning.

Ny energimärkning 2021

Systemet för energiklassning gjordes om 2021 då kraven höjts för elförbrukningen höjts. Den nya energimärkningen klassar förbrukningen från A-G där A är allra bäst och G allra sämst. Ett kylskåp med A-klassificering förbrukar alltså mindre energi än ett kylskåp med G-klassificering.

Det som kan göra det nya systemet förvirrande för många är att kraven höjts så mycket att ett kylskåp som var i bästa klass tidigare, A+++, numera kan räknas tillhöra klass D vilket endast är placerat i mitten på den nya skalan.

Detta beror på att de tidigare kraven höjts, men också för att det tillkommit fler faktorer som ska tas hänsyn till. 

Faktum är att det idag inte finns några kylar och frysar på marknaden som är märkta med energiklass A. Detta säger väldigt mycket om hur stor omfattningen är på förändringen av energimärkningen av vitvaror.

De flesta kylskåp och frysar är märkta med energiklass E och F. Det finns även en hel del alternativ inom energiklass D medan klass C och B endast finns i ett oerhört begränsat urval.

Olika funktioner i ditt kyl och frys paket

Idag finns oändligt många funktioner när det gäller både kylskåp och frysar. Allt från flexibla förvaringslösningar till larmsystem och ismaskiner. Många funktioner är gemensamma och förekommer hos både kylar och frysar medan vissa egenskaper är specifika enbart för ett av skåpen.

Kylskåpsfunktioner

Här är en lista över några av de viktigaste kylskåpsfunktionerna som du bör känna till innan köp:

 • Temperaturreglering: Ser till att snabbt reglera temperaturen vid temperaturförändringar.Kallas ofta för FreshSense.
 • SuperCooling-funktion: Ger möjligheten till att sänka temperaturen extra snabbt. Användbar funktion när du sätter in mycket ny mat i frysen.
 • Temperaturzoner: Lådor med olika temperaturer och fuktighetsreglering för optimal hållbarhet av olika matvaror.

Frysfunktioner

Här är en lista över några av de viktigaste frysfunktionerna som du bör känna till innan köp:

 • SuperFreeze-funktion: Fryser in maten extra snabbt och förhindrar att temperaturen i frysen ökar för mycket.
 • Automatisk avfrostning: Kallas ofta för NoFrost eftersom det inte bildas någon frost alls.
 • Ismaskin: Förser dig med is och kallt vatten. Finns även alternativ som inte kräver någon VVS-anslutning. 

Gemensamma funktioner

 • LED-lampa
 • Varningssystem
 • Flexibelt förvaringssystem
 • Anti-fingerprint
 • Digital temperaturstyrning
 • Wi-fi
Ismaskin i frys

Försäkringar för kyl och frys

Vid köp av ett nytt kyl och frys paket ingår det oftast en garanti som täcker defekter (orsakade av tillverkningsfel) under en viss tidsbegränsad period. Om du vill att din nya kyl och frys ska vara skyddad även vid andra fel och olyckliga omständigheter kan det vara bra att teckna en försäkring för din kyl och frys.

Mycket fel och olyckor associerade med kylar och frysar täcks av din hemförsäkring, men beroende på hur bra och utbrett skydd du vill ha kan du ibland behöva utöka din hemförsäkring eller köpa till en produktförsäkring i samband med ditt köp.

Innan du genomför betalningen av ditt nya kyl och frys paket bör du därför alltid se över vilka försäkringar du redan har så att du inte köper till en tilläggsförsäkring i onödan.

Förutom att kontrollera din hemförsäkring bör du även kontrollera vilka försäkringar du har via dina betal- och kreditkort. Vissa kort inkluderar nämligen en allriskförsäkring som täcker oförutsedda händelser kopplade till kylar och frysar. 

Sammanfattning

När du ska köpa ett kyl och frys paket är det mycket som ska tas hänsyn till. Modell, storlek, kapacitet, förvaringssystem, energiklass och funktioner är alla viktiga faktorer att undersöka innan du slår till.

Vi hoppas att vår köpguide och bäst i test har hjälpt dig en bra bit på vägen och att du kommer att bli nöjd med din nya kyl och frys! 

1

Bäst i test!
Kyl och frys paket - Samsung Bespoke RR39C76C3WWEF + RZ32C76BEWWEF
4,3/5

2

Energisnålast
Kyl och frys paket - Bosch Serie 6 KSV36AIDP + GSN36AIDP
4,1/5

3

Bästa premiumval
Kyl och frys paket - LG GSXV91MCAE
4,1/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *