Tvättmaskin med torktumlare – Vi granskar de 3 bästa 2024

Tvättmaskiner med torktumlare, eller kombimaskiner som de också kallas, sparar inte bara plats de är också billigare att köpa. Vi har undersökt 3 av de bästa kombimaskinerna på marknaden för att du ska kunna hitta den perfekta maskinen till ditt hem!

Tvättmaskin med torktumlare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hemmy, CDON och Elon. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Tvättmaskiner med torktumlare: Topp 3

Tvättmaskin med torktumlare - ELECTROLUX EW9W7449S9
1. Electrolux EW9W7449S9

Vårt betyg:

4,2/5
Bästa tvättmaskin med torktumlare!
Tvättmaskin med torktumlare - LG F4Y5VRP6WY
2. LG F4Y5VRP6WY

Vårt betyg:

4,1/5
Billigast kombimaskin
Tvättmaskin med torktumlare - AEG L9WKH964E
3. AEG
L9WKH964E

Vårt betyg:

4/5
Snabb tvätt och tork
Innehållsförteckning

1. Electrolux EW9W7449S9 - Bästa tvättmaskin med torktumlare

Utan tvekan den mest energieffektiva maskinen på listan. Är även väldigt skonsam mot kläderna tack vare uppfräschnin

Tvättmaskin med torktumlare - ELECTROLUX EW9W7449S9

Vårt betyg:

4,2/5
Specifikationer:

*Energimärkning för tvätt/tvätt+tork

Energiförbrukning 80%

Förbrukar överlägset minst energi på listan. Finns dock plats för förbättring, speciellt när det kommer till energiåtgången vid torkning.

Kapacitet 90%

Delar störst trumma på listan med andraplatsen från LG.

Pris 85%

Detta är en av de dyrare maskinerna, men det är också en av de bästa vilket gör priset rättvist.

Ljudnivå 90%

Låter snäppet mer än några av konkurrenterna, men är enligt användare av maskinen ändå väldigt tystgående.

Funktioner 85%

Många användbara funktioner, inklusive torkprogram för ull och silke! Saknar dock snabbprogram vid tvätt.

Letar du efter en energisnål tvättmaskin med torktumlare? Detta är en av de mest energieffektiva kombimaskinerna på marknaden och dessutom en av de mest funktionella!

Den förbrukar exempelvis hela 33 kWh mindre per 100 cykler än andraplatsen från LG. Den är dessutom tystgående och har många moderna funktioner såsom torkprogram för ull och friluftskläder samt ångfunktion som minimerar skrynklor och fräschar upp dina kläder.

Vår favoritfunktion hos Electrolux EW9W7449S9 är dock det extra effektiva tvätt- och torkprogrammet på endast tre timmar!

Electrolux EW9W7449S9 är en väldigt lättstyrd maskin där valt program markeras med en lampa i programlistan till höger om vredet. Till höger om listan finns en tydlig touchdisplay för alla tillval. Valda tillval och kvarvarande programtid visas också på displayen.

Det enda vi är något besvikna på är att de manuella knapparna, för exempelvis på/av och start/paus, känns något uråldrade vilket drar ned helhetsupplevelsen något. Detta är dock en minimal detalj och fördelarna överväger dock detta med råge. 

Detta är inte bara den mest energinsåla kombinerade tvättmaskinen på torktumlaren på listan utan den imponerar både i tvätt och tork när det kommer till urval av program och funktioner. Det enda som egentligen saknas är wifi och ett snabbprogram för tvätt.

Den mest energisnåla kombimaskinen på listan (275 kWh)

Detta är en av de mest energisnåla tvättmaskinerna med torktumlare som finns på marknaden idag. Den har samma kombinerade energiklass för tvätt och tork som de övriga modellerna på listan, men förbrukar totalt minst energi (tillsammans med AEG L9WKH964E, 3:e plats).

Torkningen sker med hjälp av värmepumpsteknik vilket innebär att maskinen bevarar värmen bättre vilket drar ned på elförbrukningen.

Tvätt- och torkprogram för ylle, silke och funktionsplagg

Är du ute efter en kombinerad tvättmaskin och torktumlare som kan både tvätta och torka ömtåliga plagg och material, som exempelvis ylle och funktionskläder så är Electrolux EW9W7449S9 utan tvekan det bästa valet för dig. Övriga maskiner med liknande funktioner är oftast betydligt dyrare.

Torkprogrammet för funktionskläder fungerar dessutom även som impregnering.

Ångfunktion med doft

Är dina kläder bara lätt smutsiga kan du använda ångfunktionen som tillsammans med den välluktande ångdoften (tillsätts i sköljmedelsfacket) fräschar upp dina kläder snabbt och smidigt. Ångfunktionen kan självklart även användas för att släta ut kläderna.

Tretimmars kombiprogram

Denna tvättmaskin med torktumlare har ett smidigt kombiprogram som både tvättar och torkar upp till tre kilo tvätt på endast tre timmar! Det enda du behöver göra är att slänga in tvätten och välja non-stop programmet – resten sköter sig själv!

Det är svårt att hitta nackdelar hos Electrolux EW9W7449S9. Om vi måste klaga på något så är det dock att det saknas ett snabbprogram för tvätt.

Saknar snabbprogram

Tyvärr saknar denna kombimaskin snabbprogram vilket innebär att programmen är relativt långa. Snabbaste program för tvätt i kombination med tork är 3 timmar för 3 kilo tvätt.

Funktionen ”time manager” gör det dock möjligt att korta ned flera av standardprogrammen, men det finns alltså inget renodlat snabbprogram.

”Den både tvättar och torkar alla kläder, inklusive dunjackor. Den torkar skonsamt yllekläder med ny värmepumpsteknik och ångar kläder som bara behöver fräscha upp sin lukt.”

”Jag har bara haft maskinen i en vecka, men den har redan visat sin användarvänlighet. Tvättfunktionen är väldigt tyst. Den torkar tvätten perfekt, så länge du inte fyller på den. När det finns lite utrymme finns den här praktiska universalmaskinen för att hantera tvätt.” 

2. LG F4Y5VRP6WY - Billigast kombimaskin

Prisvärd och mycket tystlåten tvättmaskin med torktumlare. Har praktiska funktioner såsom AI-program och ångfunktion. Dock saknas ullprogram.

Tvättmaskin med torktumlare - LG F4Y5VRP6WY

Vårt betyg:

4,1/5
Specifikationer:

*Energimärkning för tvätt+tork/tvätt

Energiförbrukning 70%

Håller lägst elförbrukning vid tvättning, men högst elförbrukning vid tvätt+tork.

Kapacitet 90%

Har lika stor kapacitet som vinnaren från Electrolux. Hade dock önskat något större kapacitet vid torkning.

Pris 95%

Billigaste maskinen på listan! En fantastiskt prisvärd kombimaskin för de flesta hushåll.

Ljudnivå 100%

Har allra bästa ljudnivåklass och låter allra minst bland konkurrenterna.

Funktioner 80%

Har förvånansvärt mycket avancerad teknik för att ligga i denna prisklass. Vi hade dock gärna önskat fler specifika program för olika material.

LG F4Y5VRP6WY är den bästa tvättmaskinen med torktumlare för dig som vill ha en billig, men modern maskin. Den är överlägset billigast på listan, men har samtidigt avancerad AI-teknik som de övriga modellerna på listan saknar.

Denna kombimaskin har nämligen ett AI-program som automatiskt väljer det mest lämpade programmet för den tvätt du lägger i. Dessutom är den är inte bara smartare än sina konkurrenter högre upp på listan, den är också tystare med bästa möjliga ljudnivåklass.

Ytterligare ett plus är att LG F4Y5VRP6WY har en ångfunktion som eliminerar allergener och bakterier. Tyvärr saknas både tvätt- och torkprogram för ylle och plagg med handtvättssymbol, men trots det är detta en otroligt prisvärd kombinerad tvättmaskin och torktumlare som inte kostar mer än en vanlig tvättmaskin. 

Denna tvättmaskin med torktumlare är enkel att använda med ett tydligt programvrede och en smidig touchskärm.

Alla tvättprogram är utmärkta runt vredet och alla tillval, som exempelvis senarelagd start, förtvätt, trumrengöring och tillval för tork, har enskilda knappar på displayen. Det finns även ett enskilt programval för kombinerad tvätt och tork vilket vi gör processen mycket smidigare.

De allra största fördelarna hos LG F4Y5VRP6WY ligger i den fantastiskt låga ljudnivån samt i tvättfunktionerna som imponerar med inte bara ett, utan två, snabbprogram, AI-styrd tvättning samt ångrengöring.

En av de tystaste kombimaskinerna på marknaden

Är ljudnivån det viktigaste för dig är detta ett riktigt bra alternativ. Den har allra bästa ljudnivåklass och låter minst av konkurrenterna på listan. De övriga kombimaskinerna i vår granskning har en ljudnivå på hela 4 decibel högre.

Flera olika snabbprogram (14/39 minuter)

Om du har ont om tid kan du välja mellan två olika snabbprogram, ”Speed 14” eller Turbowash 360. Det förstnämnda tvättar upp till 2 kilo tvätt på endast 14 minuter medan TurboWash 360 effektivt rengör upp till hela 5 kilo tvätt med hjälp av vattenstrålar från 4 olika håll.

Automatiskt AI-program för tvätt

LG F4Y5VRP6WY är utrustad med AIDD-teknik som anpassar tvättprogrammet AI Wash efter material och smutsighetsgrad på tvätten. Detta innebär inte bara att du slipper att välja inställningar själv utan det är också skonsammare mot kläderna.

Ångfunktion som rengör på djupet

Detta är en riktigt bra tvättmaskin med torktumlare för dig med känslig hud. Ångfunktionen slätar inte bara ut kläderna utan eliminerar också 99,99% allergener, baketerier, damm och annat som kan irritera huden.

De största nackdelarna hos LG F4Y5VRP6WY ligger hos torktumlaren som drar upp elförbrukningen och gör den högst på listan. 

Vi hade även önskat att torktumlaren hade haft specifika program för olika typer av material. Tvättmaskinens programuraval lämnar också lite att önska även om det är bättre.

Förbrukar mest energi (308 kWh)

Denna kombinerade tvättmaskin och torktumlare har faktiskt bäst möjliga energiklass när det kommer till tvättning och har även samma totala energiklass (D) som de övriga modellerna på listan.

LG F4Y5VRP6WY förbrukar dock 308 kilowattimmar per 100 cykler för både tvätt och tork vilket är 33 kWh mer än ELECTROLUX EW9W7449S9 (1:a) och AEG L9WKH964E (3:a).

Begränsat urval av program

När det kommer till tvättprogrammen så finns de vanliga programmen för olika typer av tvätt såsom bomull, blandmaterial och fintvätt. Det saknas dock ett särskilt program för både ull och handtvätt vilket är ett stort minus i vårt tycke. 

Det går heller inte att torka ylleplagg. Det finns faktiskt inga särskilda torkprogram för olika material överhuvudtaget utan istället finns endast tre olika tidsbestämda program samt standardprogram som skåptorrt etc.

Detta till skillnad från vinnaren från Elextrolux som har både tvätt- och torkprogram för exempelvis  både ylle och silke.

”Jättebra torkförmåga. Har nyss köpt den är särskilt nöjd med hur bra den torkar och att den har bra snabb program. Kan varmt rekommendera den.”

”Bra valuta för pengarna. Hade en befintlig maskin från annan tillverkare där elektroniken förstördes direkt efter garantitiden. Har tyckt att LG är mer solid, så vi provar den här maskinen. Än så länge väldigt nöjd! Tyst, tvättar och torkar bra.” (Översatt från norska)

3. AEG L9WKH964E - Låg Elförbrukning vid torktumling

Energisnål kombimaskin som rymmer mycket tvätt. Klarar även av att torka och tvätta plagg med handtvättssymbol.

Tvättmaskin med torktumlare - AEG L9WKH964E

Vårt betyg:

4/5
Specifikationer:

*Energimärkning för tvätt+tork/tvätt

Energiförbrukning 75%

En av de kombimaskiner med bäst elförbrukning på marknaden. 1:an drar dock något mindre. 

Kapacitet 90%

Rymmer mycket tvätt. Torkkapaciteten hade dock kunnat vara något större.

Pris 80%

Ligger något högt i pris, men drar också mycket mindre el än många andra likvärdiga maskiner.

Ljudnivå 90%

Relativt tystgående med näst bästa ljudnivåmärkning.

Funktioner 80%

Mycket bra variation på tvätt- och torkprogram, även för ömtåliga material. Saknar dock snabbprogram för tvätt.

Med låg elförbrukning, ångfunktion, torkprogram för ylle samt tretimmars kombinerat tvätt- och torkprogram har AEG L9WKH964E många av de vinnande egenskaperna hos vinnaren på listan. Den högre prislappen gör dock att det ”endast” räcker till en tredjeplats.

AEG L9WKH964E är dessutom utrustad med ProSense-teknik som anpassar vatten- och elförbrukning efter din tvätt. Detta gör att denna tvättmaskin med torktumlare aldrig förbrukar mer el eller vatten än nödvändigt.

AEG L9WKH964E har precis samma typ av programvrede och kontrollpanel som vinnaren i testet (Electrolux EW9W7449S9). Panelen är med andra ord lika lättstyrd och enkel att förstå med enskilda knappar för alla tillval.

En detalj som skiljer sig åt är dock att texten och symbolerna på skärmen lyser i rött, istället för vitt, vilket vi personligen tycker är lite obehagligare för ögonen. Det kan också göra skärmen lite svårare att tyda i vissa fall, men detta kan självklart variera från person till person.

I det stora hela är detta dock en otroligt lättanvänd tvättmaskin med torktumlare där de allra största fördelarna ligger i den låga elförbrukningen, ångfunktionen och variationen av program och tillval för ömtåliga textilier.

Delad lägst energiförbrukning (275 kWh)

Denna kombimaskin är en av de mest energisnåla modellerna marknaden och delar även lägst total elförbrukning på listan med vinnaren från Electrolux. AEG L9WKH964E förbrukar dock något mer energi vid tvätt än vad vinnaren gör.

Torkprogram för ömtåliga textilier

Ett stort plus är att du även kan torktumla (och tvätta) kläder som ska handtvättas. Du kan alltså även torka de flesta plagg av både ull och silke utan att riskera att krympa eller förstöra dem.

Dessutom finns det ett specifikt outdoorprogram, både för tvätt och tork, som ser till att funktionskläder behåller sina vattenavvisande funktioner trots tvättning och torktumling.

Ångfunktion

Perfekt när du bara vill fräscha upp ett lätt använt plagg eller smidigt frigöra ett nytvättat plagg från skrynklor.

En nackdel med denna tvättmaskin med torktumlare från AEG, som kan vara avgörande i många fall, är att den ligger högt i pris. Den kostar exempelvis flera tusenlappar mer än Electrolux EW9W7449S9 som är väldigt lik i modellen.

Den saknar även snabbprogram för tvätt vilket kan vara bra att veta innan köp.

Saknar snabbprogram för tvätt

Tyvärr saknas ett riktigt kort och effektivt tvättprogram. Maskinen erbjuder dock möjligheten att korta ner de flesta vanliga program med funktionen ”tidspar”.

Så jämförde vi tvättmaskinerna med torktumlare

Vi har fokuserat på de mest avgörande faktorerna vid köp av en tvättmaskin med torktumlare och jämfört dessa mellan 3 olika modeller.

De faktorer vi jämfört är:

 • Kapacitet: Hur många kilo tvätt kan man tvätta respektive torka?
 • Energimärkning: Vilken energiklass tillhör kombimaskinen?
 • Ljudnivå: Hur mycket låter maskinen? 
 • Funktioner: Vilka tvätt- och torkfunktioner samt program har kombimaskinen?
 • Pris: Är maskinen prisvärd i förhållande till de övriga faktorerna?

Läs hela vår köpguide om vad du bör tänka på innan du köper en tvättmaskin med torktumlare för mer tips.

Vår lista är framtagen genom noggrann undersökning av barnvagnar via bland annat expert- och kundomdömen, butiksinformation och informationsvideor.

Jämförelsetabell för kombimaskinernaElectrolux EW9W7449S9

LG
F4Y5VRP6WY

AEG
L9WKH964E
Dimensioner (HxBxD) 87x59,7x63,6 cm 85x60x56,5 cm 87x60x63 cm
Tvättkapacitet 9 kg 9 kg 9 kg
Torkkapacitet 6 kg 6 kg 6 kg
Energiklass för tvätt B (57 kWh) A (44KwH) C (65 kWh)
Energiklass för tvätt+tork D (275 kWh) D (308 KwH) D (275 kWh)
Ljudnivåklass B (75 db) A (71 dB) B (75 dB)
Vattenförbrukning per tvätt 46 l 50 l 49 l
Ekoprogram för tvätt 3:40 tim 3:48 tim 3:40 tim
Ekoprogram för tvätt+tork 9:20 tim 7:35 tim 9:20 tim
Snabbprogram för tvätt Nej 14 min / 39 min Nej
Snabbprogram för vätt+tork 3 tim Nej 3 tim
Tvätt- och torkprogram för ull Ja Nej Ja
Tvätt- och torkprogram för funktionskläder Ja Nej Ja
Ångfunktion Ja Ja Ja
Wifi Nej Nej Nej
Senarelagd start 30 min-20 tim 3-19 tim 30 min-20 tim
Tidspar Ja Nej Ja
Vårt betyg: 4,2/5 4,1/5 4/5

Så väljer du rätt tvättmaskin med torktumlare

Kombimaskin för tvätt och tork

För att välja rätt tvättmaskin med torktumlare bör du först kontrollera hur stor kapacitet den klarar av, både när det kommer till tvättning och tumling. En kombimaskin klarar nämligen inte av att torka lika mycket som den kan tvätta.

I övrigt gäller samma riktlinjer som när du ska köpa en separat tvättmaskin eller torktumlare. Kontrollera alltid att elförbrukning och ljudnivå ligger på en rimlig nivå samt att maskinen har program och funktioner som passar din tvätt och livsstil.

Har du en aktiv livsstil kan det exempelvis vara bra att välja en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med outdoor-program medan det kanske är viktigare med wifi för dig som vill ansluta maskinen till ditt smarta hem.

Vilken storlek ska jag välja på en kombimaskin?

När du väljer storlek, alltså hur mycket tvätt, din kombimaskin ska rymma har du två olika kapaciteter att ta hänsyn till istället för en. En tvättmaskin med torktumlare har nämligen olika kapacitet för tvätt och tork.

En kombinerad tvättmaskin och torktumlare har generellt större tvättkapacitet än torkkapacitet. Detta innebär att du kan tvätta större omgångar än vad du kan torka på en och samma gång.

Det är därför viktigt att kontrollera både tvätt- och torkkapacitet innan köp. Tabellen nedan visar rekommenderad storlek (tvätt- och torkkapacitet) för olika stora hushåll.

Storlek Antal personer
4-6 kg 1-2 personer
6-8 kg 3-4 personer
8-10 kg 4-5 personer
10+ kg 5+ personer

Elförbrukningen för tvättmaskiner med torktumlare anges i antal kilowattimmar per 100 cykler. Den delas även in i olika energiklasser beroende på hur hög förbrukningen är. Tvättmaskiner med torktumlare klassas efter en skala mellan A-G där maskiner med A-klassning förbrukar allra minst energi.

Energimärkningen visar dock två olika klassificeringar, en total märkning för både tvätt- och tork samt en enskild märkning enbart för tvättfunktionen. Idag är det svårt, om inte omöjligt att hitta en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med högre energiklass än C. 

En tvättmaskin med torktumlare med energiklass C (med en kapacitet på 10/6 kilo) har en total elförbrukning omkring 250 kWh medan en motsvarande modell av energiklass E ligger på omkring 360 kWh.

År 2021 gjordes energimärkningen om för flera olika sorters vitvaror, inklusive kombimaskiner. Vanliga torktumlare har dock inte påverkats av den nya energimärkningen ännu vilket innebär att de i nuläget har en annan energimärkning än kombinerade maskiner.

Energimärkning för kombimaskiner

En tvättmaskin med torktumlare bör nå en maximal ljudnivå på 76 decibel enligt upphandlingsverket för en så behaglig miljö som möjligt. Detta är en bra riktlinje att utgå från, men tänk på att denna rekommendation gäller för miljöer där man vistas hela tiden.

Om du har kombimaskinen placerad i en tvättstuga eller i ett badrum kan du alltså utan tvekan gå upp några decibel utan att det påverkar upplevelsen nämnvärt.

Ljudnivån för en tvättmaskin med torktumlare står alltid angiven på produktens energimärkning. Den delas även in i olika klasser mellan A-D, där A är allra tystast, för att man lättare ska kunna tyda hur tystlåten eller högljudd maskinen är.

Utbudet av tvätt- och torkprogram kan variera kraftigt mellan olika tvättmaskiner med torktumlare. Det kan därför vara bra att känna till några av de specialprogram som finns tillgängliga idag för att kunna välja den modell som passar dig allra bäst.

Här är en lista över praktiska specialprogram för tvättmaskiner med torktumlare:

 • Snabbprogram: Vill du ha möjligheten att kunna tvätta extra snabbt? Kontrollera då att maskinen har ett eller flera snabbprogram. Vissa modeller har även ett snabbprogram för kombinerad tvätt och tork.
 • Ångprogram: Det finns många olika ångprogram på marknaden. Vissa slätar enbart ut kläderna medan andra rengör textilierna på djupet.
 • Torkprogram för ull och silke: Moderna torktumlare har skonsamma program som klarar av att torka även ylle- och silkesplagg. Detta finns även i många kombimaskiner, men inte i alla så detta kan vara bra att kontrollera.
 • Outdoor: Tvättar och torkar frilufts- och funktionskläder på ett sätt som bevarar materialets alla funktioner. Torkprogrammet fungerar ofta som impregnering.

Några av de viktigaste extrafunktionerna som är bra att känna till är senarelagd start, förkortad programtid och wifi.

 • Senarelagd start: Låter dig ställa in en önskad tid när du vill att programmet ska gå igång. Detta kan exempelvis vara praktiskt om du vill att maskinen ska gå igång automatiskt under tider på dygnet när elen är billigare.
 • Förkortad programtid: Kallas ibland för tidspar, och låter dig korta ned den förinställda programtiden utan att påverka tvättresultatet. Detta tillval höjer dock elförbrukningen.
 • Wifi: Flera kombimaskiner idag ger dig möjlighet att styra både tvätt och tork direkt i mobilen. De flesta appar ger dig också möjlighet att ladda ner ytterligare tvättprogram utöver standardprogrammen i maskinen.

En kombimaskin är en kombinerad tvättmaskin och torktumlare i en och samma maskin. Ett tvättmaskin och torktumlare paket består istället av en separat tvättmaskin respektive torktumlare i samma serie som säljs till ett paketpris.

Det finns både för- och nackdelar med att välja en tvättmaskin med torktumlare. Dels sparar de mycket plats och är ofta billigare än att köpa två separata maskiner, men förbrukar vanligtvis mer el och vatten och är oftast inte lika tidseffektiva.

Fördelar

 • Sparar mycket plats: Tar upp hälften så mycket utrymme som en separat tvättmaskin och torktumlare. 
 • Tvättar och torkar i samma omgång: Du slipper att flytta över tvätten till torktumlaren. Tvätten både tvättas och torkas i samma maskin vilket gör hela processen smidigare.
 • Billigare: Många tvättmaskiner med torktumlare är väldigt budgetvänliga då de kostar mindre än om du skulle köpa två olika maskiner.

Nackdelar

 • Lägre torkkapacitet än tvättkapacitet: En tvättmaskin med torktumlare klarar inte av att torka lika mycket kläder som den kan tvätta. Köper du en separat tvättmaskin respektive torktumlare kan du däremot välja att köpa samma kapacitet för båda maskinerna.
 • Högre el- och vattenförbrukning: De allra flesta kombimaskiner förbrukar både mer el och vatten en ”vanliga” tvättmaskiner och torktumlare totalt.
 • Längre tvätt- och torkprogram: Det går ofta långsammare att både tvätt och torka med en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Är du tveksam kan det därför vara bra att kontrollera programtiderna för maskinerna som du väljer emellan.

När du ska köpa en separat tvättmaskin eller torktumlare gäller det att ha koll på samma faktorer som för en kombinerad maskin. En stor fördel med separata tvättmaskiner och torktumlare är dock att de oftast presterar bättre inom de flesta områdena.

Det är exempelvis relativt enkelt att hitta enskilda modeller med bästa möjliga energi- och ljudnivåklass medan detta i stort sett är omöjligt för kombinerade tvättmaskiner och torktumlare idag.

Om du står i valet och kvalet mellan att köpa en tvättmaskin med torktumlare eller två separata maskiner är det därför bra att jämföra deras egenskaper ordentligt innan köp. Separata tvättmaskiner och torktumlare har ofta även fler program och funktioner än kombimaskiner.

Tvättmaskin

En vanlig frontmatad tvättmaskin har ofta ett bredare utbud av tvättprogram än en tvättmaskin med torktumlare. Några exempel på sådana program är allergi-, baby- och jeansprogram. Det är även vanligare med snabbprogram.

Automatisk tvättmedelsdosering är en annan funktion som är betydligt lättare att hitta hos traditionella tvättmaskiner.

Torktumlare

Precis som tvättmaskiner så har även torktumlare vanligtvis ett bredare utbud av program och funktioner än kombimaskiner. Ull- och snabbprogram är några sådana exempel. Det är även vanligare med funktionen ”extra tyst” som sänker ljudnivån under torkningen.

En annan stor fördel med torktumlare är att de har större kapacitet än kombimaskiner. Då de flesta kombinerade tvättmaskiner med torktumlare endast rymmer 6 kilo så rymmer den största och bästa torktumlaren hela 10-11 kilo!