Spara el – 13 tips hur du sänker elräkningen

Det är lättare än du tror att minska din elräkning. Med några enkla förändringar kan du faktiskt sänka din månadsavgift utan att göra några stora uppoffringar. Här är tio enkla tips som hjälper dig att komma igång.

Miniräknare och glödlampa på ett kollegieblock
Innehållsförteckning

10 enkla tips hur du sänker din elkonsumption

1

Använd energieffektiva ledlampor

Ett av de enklaste sätten att spara el hemma är att använda energieffektiva ledlampor. Dessa lampor använder mindre el än traditionella glödlampor och kan hålla upp till 10 gånger längre.

2

Släck lamporna när du lämnar ett rum

Ett annat enkelt sätt att spara el är att helt enkelt släcka lamporna när du lämnar ett rum. På så sätt undviker du onödig energianvändning och kan spara pengar på din elräkning.

Släck en lampa
Släck belysningen när du lämnar ett rum
3

Använd en programmerbar termostat

En programmerbar termostat kan hjälpa dig att spara el genom att automatiskt justera temperaturen i hemmet utifrån ditt schema. Du kan till exempel ställa in termostaten så att den sänker temperaturen när du är borta från hemmet eller under natten.

4

Koppla ur elektronik när den inte används

Många elektroniska apparater fortsätter att dra ström även när de är avstängda. För att förhindra att denna ”fantomkraft” slösar bort el, se till att koppla ur elektronik när den inte används.

Som tex så är det alltid bra att dra ut mobilladdaren hur uttaget när du inte laddar din mobiltelefon.

5

Sänk temperaturen i varmvattenberedaren

Din varmvattenberedare förbrukar en stor mängd el, så genom att sänka temperaturen kan du spara på din elräkning. De flesta behöver bara ha sin varmvattenberedare inställd på cirka 55 grader, så det finns ingen anledning att ha den inställd högre än så.

6

Tvätta kläder i kallt vatten

Att tvätta kläderna i kallt vatten kan hjälpa dig att spara el, eftersom de flesta tvättmaskiner använder mindre energi när de är inställda på kallt vatten. Dessutom kan kallt vatten vara lika effektivt för att tvätta dina kläder som varmt vatten.

7

Lufttorka dina kläder

Att lufttorka dina kläder i stället för att använda en torktumlare är ett utmärkt sätt att spara el. Torktumlare använder mycket energi och sliter även på kläderna, så genom att torka dina kläder på en torkställning eller torkvinda så kan du minska ditt koldioxidavtryck och spara pengar på din elräkning.

Lufttorka dina kläder istället för att använda en torktumlare
8

Undvik att använda apparater under "rusningstid"

Många energibolag tar ut högre avgifter för el under ”rusningstid”, vanligtvis mellan 15.00 och 21.00, så försök att undvika att använda apparater under dessa tider om det är möjligt. Om du måste använda apparater under rusningstid, försök att göra det under lågintensiva tider, t.ex. tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

9

Investera i solpaneler

Solpaneler är ett utmärkt sätt att generera din egen el och kan hjälpa dig att minska din elräkning avsevärt med tiden. Om du är intresserad av att investera i solpaneler, se till att först göra lite forskning för att avgöra om de är rätt för dig och om de kommer att fungera bra i ditt område.

10

Höj temperaturen i kylskåpet

De flesta har kylskåpet på en temperatur på cirka 2 grader, men du kan faktiskt spara lite extra el genom att höja temperaturen till 4 grader. Se också till att kontrollera om ditt kylskåp har ett energisparläge som du kan använda. Det kan hjälpa dig att spara ännu mer el och minska ditt koldioxidavtryck.

4 grader i kylskåpet
4 grader i kylskåp
11

Köp hushållsapparater med bra energiklass

Vitvaror står för en stor del av hemmets energiförbrukning så det är viktigt att köpa energieffektiva vitvaror. Glöm därför inte att kontrollera energiklassen för diskmaskinen, kylskåpet eller andra nya vitvaror innan köp. Energiklassen ger dig nämligen en uppfattning om hur mycket (eller lite) el vitvaran förbrukar.

Vitvarans energiklass står angiven på produktens energimärkning som går att hitta på produkten i fysisk butik alternativt på produktsidan om du handlar online. Här står även angivet exakt hur många kilowattimmar som vitvaran gör av med.

12

Installera en braskamin

Att installera en vedeldad kamin är ett utmärkt sätt att värma upp ditt hem och spara på elräkningen. Vedeldade kaminer är mycket effektiva och kan hjälpa dig att minska ditt koldioxidavtryck. Dessutom ger de en mysig atmosfär som många människor föredrar framför elvärme. Om du är intresserad av att installera en braskamin i ditt hem, se till att undersöka de olika typerna som finns tillgängliga och hitta en som passar dina behov bäst.

13

Köp en etanolkamin

Ett bra sista tips på att spara pengar på elräkningen är att köpa en etanolkamin. Etanolkaminer värmer inte lika bra som vedeldade kaminer, men de är mycket lättare att installera eftersom de inte kräver någon skorsten.

Det finns flera olika typer av etanolkaminer. Vissa kan byggas in i väggen som en riktig vedeldad kamin. Det finns också varianter som du bara monterar på väggen med hjälp av några skruvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *