Torka kläderna miljövänligt – Fördelarna med en torkställning

Att minska vår klimatpåverkan är något som vi alla borde bli bättre på. Ett av de enklaste sätten att göra detta på är att välja mer miljövänliga alternativ i våra vardagssysslor. Genom att välja torkställningen framför torktumlaren kommer du längre än tror. Dessutom sparar du massvis av pengar på elräkningen. 

Tork dina kläder miljövänligt

Innehållsförteckning

Hur minskar en torkställning din miljöpåverkan?

Torkställningar är ett mer hållbart alternativ till torktumlare som är kända för att vara energislukande och ha en hög klimatpåverkan. Genom att välja en torkställning kan du minska din energianvändning och därmed minska utsläppen av växthusgaser. 

Torkställningar är dessutom betydligt billigare än torktumlare både i inköpspris och drift. Genom att välja en miljövänlig torkställning kan du alltså göra både din plånbok och miljön en tjänst.

Jämförelse av klimatpåverkan mellan torktumlare och torkställningar

En torktumlare har en betydligt högre klimatpåverkan än en torkställning. En genomsnittlig torktumlare släpper ut ungefär 1,8 kg koldioxid per användning medan en torkställning i genomsnitt inte släpper ut några utsläpp alls.

Att använda en torkställning kan alltså göra en stor skillnad för miljön och klimatet på lång sikt.

Ska du köpa en torktumlare så kan det vara en bra idé att läsa ett bäst-i-test innan som jämför hur mycket energi olika torktumlare drar.

Hur torkställningar kan bidra till att minska koldioxidutsläppen

Torkställningar kan bidra till att minska koldioxidutsläppen på flera sätt. För det första förbrukar de inte någon el eller gas vilket minskar användningen av icke-förnybara resurser.

Väljer du en torkställning av hållbart och förnybart material minimerar du dessutom påverkningen på miljön ännu mer.

Vilka olika typer av miljövänliga torkställningar finns det?

De mest miljövänliga torkställningarna är de som håller länge och som är tillverkade av hög kvalitet eftersom de inte behöver bytas ut så ofta.

Vi har gjort ett stort bäst i test av de bästa torkställningarna på marknaden som hjälper dig att hitta en riktigt bra och hållbar torkställning.

Torkställningar av trä och bambu

Torkställning i trä med handduk på

Trä- och bambutorkställningar är populära miljövänliga alternativ som är hållbara och ser estetiskt tilltalande ut. De tenderar att ligga lite högre i pris än de mer klassiska torkställningarna i metall, men håller ofta längre.

En nackdel med torkställningar i trä är dock att de tar upp mer plats.

Tips för att välja rätt miljövänlig torkställning för dina behov

Här är några faktorer du bör överväga för att hitta en så miljövänlig torkställning som möjligt. 

Storlek och kapacitet

Tänk på hur mycket tvätt du vanligtvis torkar och välj en torkställning som kan rymma all din tvätt. Detta minskar behovet av att använda din torktumlare.

Räcker det inte med en enda torkställning kan du kombinera denna med en smidig väggtorkställning. Denna tar upp minimalt med utrymme och ger dig samtidigt mer plats för din tvätt.

Möjlighet att hänga olika typer av tvätt

För att minska behovet av torktumlaren är det viktigt att se till att din torkställning kan torka så många olika typer av tvätt som möjligt.

Välj gärna en modell med höj- och sänkbara armar. Detta ger dig möjlighet att även hängtorka längre klänningar samt lakan och handdukar.

Material och hållbarhet

Välj en torkställning som är tillverkad av hållbart material och som är robust nog för att tåla daglig användning.

Är priset för bra för att vara sant? Då är det förmodligen så. Undersök olika modeller noga för att se hur kvaliteten verkar.

Linorna ska vara rejäla och får inte vara för tunna. Då riskerar de riskerar att bågna och gå sönder.

Ta vara på naturens krafter för att torka kläderna mer miljövänligt

När du använder din torkställning kan du också ta några extra steg för att torka kläder på ett mer miljövänligt sätt.

Torka dina kläder i solen

Solen är en gratis och miljövänlig källa till energi som är otroligt tacksam vid torkning av kläder. Var dock uppmärksam på att vissa kläder kan blekas om de hänger för länge i solen.

Har du inte tillgång till balkong eller utom plats? Ingen fara, det går lika bra att placera torkställningen nära ett fönster där solen skiner in.

Föredrar du att torka kläderna utomhus går det dock lika bra att använda en torkvinda om du vill slippa bära ut torkställningen varje gång du ska torka kläder.

Vi har undersökt de bästa torkvindorna på marknaden om du är intresserad av en sådan.

Ta vara på vinden för att torka dina kläder

Snabba på torkprocessen genom att att utnyttja vinden. Ställ ut torkställningen eller öppna upp ett fönster och placera torkställningen bredvid. Detta kommer se till att kläderna torkar mycket snabbare än om de bara hänger på tork i den stilla inomhusluften.

Förläng livstiden på din torkställning

Att ta hand om din torkställning är viktigt för att förlänga dess livslängd och minimera miljöpåverkan.

Rengöring och underhåll av torkställningen

Se till att rengöra din torkställning regelbundet för att undvika smuts och fukt som kan orsaka skador. Använd mild tvål och vatten för att rengöra torkställningen och se till att den är helt torr innan du använder den igen.

Har du en torkställning av trä bör denna även oljas in med jämna mellanrum för att bevara slitstyrkan.

Förvaring och skydd av torkställningen när den inte används

En torkställning ska helst inte förvaras utomhus eftersom väder och vind sliter på den snabbare.

Förvara den istället inomhus, gärna på ett torrt och svalt ställe, så att den inte utsätts för onödig fukt eller slitage.

Återvinn torkställningen när den har nått slutet av sin livslängd

När din torkställning har nått slutet av sin livslängd är det viktigt att göra sig av med den på ett ansvarsfullt sätt. Se till att återvinna eller slänga torkställningen på ett sätt som minimerar dess miljöpåverkan.

Många kommuner har specifika återvinningsprogram för stora objekt så ta alltid reda på vad som gäller i just din kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *