Så packar du kylväskan

Kylväskan är ett praktiskt hjälpmedel, men hur packar du den egentligen för att maten ska hållas kall så länge som möjligt? Det allra viktigaste är att packa väskan helt full och att varorna du packar är riktigt kalla redan från början, men det finns även fler knep att ta till. Häng med när vi kikar närmare på dessa!

Så packar du kylväskan

Innehållsförteckning

Något som många inte tänker på är att du faktiskt kan förlänga (eller förkorta) kyltiden betydligt beroende på hur du packar kylväskan.

En kylväska som exempelvis utlovar 4 timmars kyltid kan hålla innehållet kallt mycket längre än så med rätt förutsättningar.

Kyl ner kylväskan

Har du tid och möjlighet bör du börja med att kyla ner hela kylväskan i god tid innan avfärd. 

Den kylda väskan samverkar då med kylan av varorna inuti vilket gör att de hålls kalla ännu längre. Detta är extra viktigt om innehållet behöver hållas kallt en längre tid.

Har du plats kan du ställa in väskan i kylen några timmar innan avfärd. Annars går det lika bra att ställa den på något annat svalt ställe i hemmet. Tänk dock på att den då behöver stå en längre tid för att bli nedkyld.

Använd kylklampar

Många kylväskor idag marknadsförs med att de kan hålla maten kall under längre tid helt utan hjälp av kylklampar.

Många klarar detta riktigt bra, men vi rekommenderar ändå alltid att använda klampar för säkerhets skull. Dessutom håller kylan längre med hjälp av kylklampar. 

Tänk på att alltid placera isklampar både längst ned och längst upp i väskan för bäst effekt. Finns det utrymme kan du med fördel även placera en fryst isklamp i mitten av väskan.

Packa maten på rätt sätt

Värme stiger vilket innebär att det är kallast i botten av väskan. Packa därför alltid den mat som är känsligast för värmen allra längst ned ovanpå kylklamparna i botten.

Tänk även på att alla varor du lägger i ska vara riktigt kalla redan från början för att kylan ska hålla så länge som möjligt.

Lägg exempelvis inte i icke kylda läskburkar i kylväskan. Detta kommer att minska kyltiden drastiskt då massvis av kyla går åt till att kyla ner den varma drycken.

Mat i kylväska

Packa kylväskan helt full

För att det ska hållas så kallt som möjligt inuti väskan är det viktigt att packa den helt full. Sakerna ska också vara så tätt packade som möjligt. På så sätt hjälper produkterna varandra att hålla kylan längre.

Har du tomt utrymme som du behöver fylla upp kan du fylla upp detta med en eller flera vattenflaskor med fryst vatten. Dessa agerar som extra kylklampar samtidigt som de förser dig med kallt vatten längre fram under dagen.

Vill du gå all-in kan du även fylla ut det utrymme som finns kvar mellan varorna med tidningspapper för att isolera kylan ännu bättre.

Öppna inte väskan i onödan

Varje gång du öppnar väskan släpper du in varm luft som försämrar isoleringen av kylan. Tänk därför bara på att öppna väskan när du verkligen behöver det.

Se också till att ha innehållet organiserat så att du enkelt hittar det du vill ha. På så sätt behöver väskan inte vara öppen så länge.

Några tips är att placera dryck på sidorna och mat i mitten av väskan eller att placera den mat du kommer att äta först överst så att den är lätt att komma åt.

Förvara inte väskan i solen

Temperaturen inuti väskan påverkas av värmen utifrån. Placera den därför alltid så svalt som möjligt. Hitta gärna en skuggig plats som du kan ställa väskan på.

Vet du med dig att det inte finns någon skugga dit ni ska kan det vara bra att ha med ett strandparasoll för att skydda den.

Om du inte har tillgång till det kan du i värsta fall täcka över kylväskan med en tröja eller jacka för att skydda den från solen så mycket som möjligt.

Sammanfattning

För att varorna ska hållas kalla så länge som möjligt är det viktigt att du packar dem på rätt sätt. Varorna ska vara kylda redan från början och du får inte lämna något tomrum i väskan om du vill isolera kylan så länge som möjligt.

Det är också viktigt att du använder rätt typ av kylväska. Det finns många olika typer av kylväskor på marknaden varav många är anpassade för särskilda aktiviteter såsom vandring, arbete eller picknick.

Kolla gärna in våra bäst i test där vi hjälper dig hitta rätt kylväska och kylryggsäck för just ditt ändamål!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *