Så hänger du tvätt på rätt sätt

Vi ger dig 8 enkla tips för hur du hänger tvätt på rätt sätt! Att hänga upp tvätt är ingen vetenskap, men med rätt teknik blir den torkade tvätten inte bara mindre skrynklig, den torkar även snabbare.

Behöver du en ny torkställning att hänga upp din tvätt på? Vi har undersökt fem av de bästa torkställningarna på marknaden!
1

Skaka tvätten innan upphängning

När du tar ut de blöta plaggen ur tvättmaskinen är de ofta väldigt skrynkliga. Genom att noga skaka varje plagg innan upphängning slätar du ut plagget vilket gör att det blir mindre skrynkligt när det väl torkar.

2

Undvik veck

När du hänger ett plagg över en lina är det väldigt viktigt att sträcka ut plagget ordentligt. Se därför till att plagget hänger slätt över linan och att plagget inte rynkas ihop. Kläderna kommer annars att vara fulla av fula rynkor när de torkar.

3

Använd klädnypor

Ju luftigare kläderna hänger, desto snabbare torkar tvätten. Genom att hänga upp ett plagg med klädnypor behöver du inte hänga plagget dubbelvikt.

En skjorta kan exempelvis fästas med klädnypor i axlarna för att sedan hänga fritt. Detta gör att det blir mer utrymme för luften att cirkulera och skjortan torkar snabbare. Det blir också mindre risk för rynkor.

 

Kläder som hänger på tork med klädnypor
Kläder som hänger på tork med klädnypor.
4

Torka kläderna på galge

Många plagg, såsom skjortor och blusar, mår allra bäst av att hängas på tork av en galge. Genom att hänga galgar på torkställningen får du dessutom plats med många fler plagg.

Kläder som torkar på klädhängare torkar inte bara snabbare utan de blir också otroligt släta och fina. Detta sparar dig alltså även massa tid från strykbrädan!

5

Häng byxorna upp och ned på

Byxor, och kanske framförallt jeans, har en förmåga att ta lång tid på sig att torka. Ett tips för att få den att torka snabbare är att hänga dem på tork upp och ned på.

Fäst byxorna med klädnypor i benslutet och låt byxorna hänga fritt. På detta sätt får linning och fickor, som är de störa problemområdena, mer fritt utrymme vilket gör att byxorna blir torra snabbare.

Byxor som hänger på tork upp och ned på
Byxor som hänger på tork upp och ned på.
6

Ge kläderna tillräckligt med utrymme

Plaggen ska hänga så fritt som möjligt, både för att undvika veck och för att påskynda torktiden. Undvik därför att tvätta för mycket på en och samma gång så att plaggen slipper trängas på torkställingen.

Finns det tillräckligt med utrymme kan vissa plagg med fördel hängas över två linor för att gynna luftcirkulationen.

7

Undvik att hänga stickade plagg

De flesta stickade plagg ska helst plantorkas och inte hängas. Detta gäller särskilt plagg av naturmaterial, men även många plagg av syntet material.

Den ökade tyngden gör att stickade plagg sträcks och blir missformade om de hängs upp. 

8

Ta hjälp av en torksnurra

Strumpor ska inte torktumlas för att behålla sin elasticitet och form så länge som möjligt. För att göra mer plats på torkställningen kan man istället hänga strumporna på tork på en torksnurra. 

Denna kan du exempelvis hänga upp på kanten av torkställningen eller på duschstången i badrummet för att frigöra ännu mer plats.

Innehållsförteckning