Vanliga problem med kylskåpet och hur man åtgärdar dem

Kylskåpet är en av de mest använda vitvarorna i hemmet och det är inte ovanligt att det uppstår problem med det. Men hur vet man vilka problem som är vanliga och hur man åtgärdar dem? I denna guide går vi igenom några vanliga problem som kan uppstå med en kyl och hur man kan åtgärda dem.

Problem med kyl
Innehållsförteckning

Kylskåpet luktar illa

Har du skrubbat rent hela kylskåpet, men blir inte av med den dåliga lukten? Du är inte ensam!

Detta är ett vanligt förekommande problem som gärna uppstår av matrester som fått stå för länge eller av burkar som inte varit ordentligt stängda.

Hjälper det inte att rengöra kylskåpet ordentligt finns det som tur är några enkla knep för att få bort dålig lukt i kylskåpet.

Vill du undvika att problemet återkommer kan du köpa ett kylskåp med aktivt kolfilter. Dessa kylskåp har ett filter som aktivt rengör luften från partiklar med dåligt lukt.

Om detta är intressant har vi gjort en jämförelse av 5 olika kylskåp varav ett av dem har ett sådant filter.

Kylskåpet ger ifrån sig konstiga ljud

Onormala ljud från kylskåp

Ett annat vanligt problem som många kylskåpsägare stöter på är att kylen börjar ge ifrån sig konstiga ljud.

Något som förvånar många är att de flesta ljud som kommer från kylskåpet faktiskt inte går att komma ifrån. Klickar ditt kylskåp ibland eller ger ifrån sig ett gurglande ljud då och då?

Detta är fullt normalt och är en effekt av den dagliga driften av kylskåpet. Med andra ord är detta faktiskt ett tecken på att kylen fungerar som det ska.

Vibrerar kylskåpet eller börjar brumma ovanligt högt är det dock dags att oroa sig. Om kylskåpet låter oroväckande mycket beror det med största sannolikhet på att du slarvat med underhållet av kondensorn.

Ta reda på mer om vilka ljud du ska hålla utkik efter och hur du åtgärdar samt förebygger oljud från kylskåpet.

Det läcker vatten ur kylen

Upptäcker du att det rinner vatten ur kylskåpet beror det vanligtvis på att avrinningshålet är igentäppt. Kondensvattnet har då ingen annanstans att ta vägen än att rinna ut på golvet

Detta är ett ganska allvarligt problem eftersom det i värsta fall kan leda till fuktskador på golvet. Att slarva med rengöring av kylskåpet kan därför stå dig dyrt.

Läcker kylskåpet trots att avrinningshålet är rengjort? I så fall kan det bero på att bildas så mycket kondens i kylskåpet att det inte hinner avdunsta i kondensuppsamlaren. 

I så fall bör du undersöka varför det bildas så mycket kondens. Öppnar du kanske kylskåpet för ofta eller är kylskåpsdörren inte helt tät?

Kylskåpet blir inte kallt

Det kan finnas flera orsaker till att kylskåpet inte kyler tillräckligt, men av de vanligaste är att ventilationen i kylen är blockerad av matvaror.

Står maten för nära ventilationen hindrar det den kalla luften från att spridas i kylskåpet. Detta innebär dels att det blir alldeles för kallt längst in i kylen samtidigt att det blir för varmt längre fram.

Läs gärna vidare om orsaker till varför inte kylskåpet blir kallt i vår genomgående artikel.

Maten fryser i kylskåpet

Frusen mat i kylskåp

Ett problem som du säkert råkat ut för att mat får frysskador i kylskåpet och måste slängas, men vad beror detta egentligen på?

En väldigt enkel lösning på problemet kan vara att du helt enkelt råkat ställa in temperaturen fel.

En låg temperatur i kylskåpet är bra eftersom maten håller sig färsk längre, men den får inte bli för låg eftersom maten då riskerar att frysa. Rekommenderad temperatur i kylskåpet är +4 °C. 

Andra vanliga anledningar till frysskadad mat i kylskåpet är hög luftfuktighet, bristande luftcirkulation, dålig tätning eller dåligt rengjord kondensor.

Vi har även skrivit en hel artikel om de vanligaste orsakerna till varför maten fryser i kylen och hur man löser problemen om du vill veta mer.

Om ditt problem inte verkar stämma överens med något av de vanligaste orsakerna kan det också vara så enkelt att du har maten placerad för nära kylskåpsväggen.

Klyskåpsväggen är ofta den kallaste delen av kylskåpet och det ställe där kondens och fukt fryser till is först. Står maten för nära kommer även denna att frysa.

Onödigt matsvinn

Ett annat vanligt problem relaterat med kylskåp är matsvinn. Detta orsakas ofta av att du har för mycket mat i kylen i kombination med avsaknaden av organisering.

Bra kylskåpsförvaring och organisering i kylskåpet är a och o för att du ska hitta vad du letar efter. 

Är kylskåpet överbelamrat kommer du garanterat att låta flera livsmedel att härskna helt i onödan. Detta är inte bara en onödig kostnad utan det är också ett stort miljöproblem.

Det är därför väldigt viktigt att vi alla tar vårt ansvar och minskar matsvinnet så mycket vi bara kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *