Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/netpetse/bratest.se/wp-content/plugins/elementor/includes/utils.php on line 727

Att rengöra kylskåp – Din guide till en ren kyl

Hur rent är ditt kylskåp?

I en stressig vardag kan det vara lätt att man blundar för saker man inte borde. Du kanske ställer in den där kladdiga syltburken i kylskåpet eller råkar spilla något i kylen som du drar över lite snabbt med en trasa, utan att för den delen torka helt rent.

Känner du dig träffad? Ingen fara, detta är vanligare än vad du tror.

I den här artikeln hittar du en enkel steg-för-steg guide för hur du får en ren och välmående kyl!

Kvinna som tar ut mat ur kylen

Steg-för-steg: Vägen till ett rent kylskåp

Stäng av strömmen till kylskåpet

Detta sparar inte bara energi utan gör även rengöringen enklare. På så sätt smälter eventuell is som bildats på innerväggen vilket gör det lättare att rengöra den.

Töm kylen

Plocka ur all mat och all kylskåpsinredning såsom hyllor och lådor. Om temperaturen tillåter kan du tillfälligt ställa ut matvarorna på balkongen eller i en frysväska för en mer stressfri städning.

Glöm inte smältvattnet

Om du har en kombinerad kylfrys där frysdelen bildar frost behöver du även sätta ett kärl under frysen som samlar upp smältvattnet.

De flesta moderna frysar idag har dock automatisk avfrostning och bildar ingen frost alls. Läs gärna vårt bäst i test av kyl och frys paket om du vill veta mer.

Rengör kylskåpet invändigt

Rengör noga hela insidan av kylskåpet. Diskmedel och vatten fungerar oftast utmärkt till detta. Torka av alla hörn och vrår ordentligt, inklusive innertak, väggar, hyllister och botten.

Glöm inte bort att rengöra avrinningshålet ordentligt! Här trivs nämligen bakterierna extra bra. Enklast är att använda en tops till detta.

TIPS:
Vid svårare fläckar som envisas med att sitta kvar i plasten kan du behöva lite starkare hjälpmedel.

Blanda i så fall ut diskmedlet med ättika i en sprayflaska, täck fläcken med lite bikarbonat eller bakpulver och spraya ättiksblandningen på fläcken. Låt verka och gnugga sedan bort fläcken.

Gör rent tätningslisterna

Rengör gummitätningarna runt dörren ordentligt. Här samlas nämligen ofta både bakterier och mögel.

Diska hyllor och grönsakslådor

Diska rent alla hyllor och förvaringslådor grundligt och torka ordentligt. Tänk på att det är viktigt att allting är torrt innan du sätter tillbaka det i kylen för att kylskåpet ska hålla sig fräscht så länge som möjligt.

Bra förvaring är a och o när det kommer till att hålla rent i kylen. Se därför gärna till att organisera kylen med smart kylskåpsförvaring.

Rengör baksidan av kylskåpet

När du har satt tillbaka all kylskåpsinredning är det dags för rengöring av baksidan av kylen. Dra ut kylskåpet och torka bort damm från ventilationen. En igentäppt ventilation måste anstränga sig mycket mer för att hålla kylan vilket drar mer energi.

Putsa av utsidan

Nu är det bara finliret kvar! Avsluta med att putsa av utsidan av kylskåpet. Var extra noga runt handtaget och på sidan av dörren eftersom det gärna blir extra kladdigt här, speciellt om det finns barn i hushållet.

Rengöra kylskåp – Vanliga frågor och svar

Hur gör man rent avrinningshålet i kylskåpet?

Torka av avrinningsrännan och hålet med ljummet vatten och diskmedel alternativt rengörings- eller ättiksspray. Rensa sedan själva hålet med en tops eller renspip för att vara söker på att vattnet kan rinna igenom ordentligt. Torka sedan torrt.

Detta behöver göras oftare än en storstädning av kylskåpet för att förhindra att hålet täpps igen. Annars finns det risk för att kondensvattnet rinner ut på golvet och orsakar fuktskador.

Hur ofta ska man göra rent kylskåpet?

Håller du i regel rent kylskåpet behöver du inte storstäda i kylen särskilt ofta. Var noga med att alltid ställa in rena och torra produkter i kylen. Torka av eventuella fläckar så fort de uppstår och släng utgången mat med en gång.

Håller du dig till detta kommer kylskåpen hålla sig ren länge.

Hur blir man av med dålig lukt i kylskåpet?

Rengör kylskåpet på djupet och se till att alla burkar är tätt förslutna. Hjälper inte detta kan du testa att ställa in en skål med ättika eller bikarbonat i kylen. Låt stå i cirka ett dygn för bäst resultat.

Om du vill veta mer har vi även gjort en artikel med tio tips för hur du blir av med dålig lukt i kylen.

Slutsats

Att rengöra kylskåp är ingen rolig uppgift, men det är otroligt viktigt. Det är ju trots allt här vi förvarar den mat och dryck vi stoppar i oss varje dag.

Bakterier frodas i fuktiga och smutsiga miljöer och en oren kyl full med mat är ett paradis för dem. Den mat du äter riskerar alltså att bli utsatt för bakterier om du inte underhåller din kyl med jämna mellanrum.

En dåligt rengjord kyl kan också leda till högre elförbrukning och dålig doft som kan sprida sig även till maten. Att försumma hygienen i kylen är alltså inte bara skadligt för hälsan utan är också dyrt för plånboken.

Så vad väntar du på? Börja ditt nya liv med ett rent och fräscht kylskåp redan idag.

Innehållsförteckning