6 orsaker till varför kylskåpet fryser din mat

Har du någonsin öppnat ditt kylskåp för att upptäcka att gurkan du tänkt att använda till salladen är genomfrusen? Oroa dig inte, vi har lösningen på problemet!
För att undvika att detta händer igen har vi sammanställt en lista över de 6 vanligaste orsakerna till varför detta händer och hur du kan förebygga det.
Mat som fryst i kylskåp
Innehållsförteckning

1. Luftfuktigheten i kylskåpet är för hög

Den vanligaste orsaken till att maten fryser i kylskåpet är att luftfuktigheten inuti kylen är för hög. Detta leder till kondens som i sin tur leder till isbildningar, speciellt på insidan av kylväggen.

Anledningarna till kondensen kan dock vara många. Känner du igen dig i att du brukar öppna kyldörren några gånger för mycket eller har du ovanan att ställa in varma rester i kylen?

Båda dessa ovanor ökar temperaturen och luftfuktigheten i kylskåpet vilket kan leda till att vissa matvaror fryser.

Så minskar du luftfuktigheten i kylskåpet

Beror ditt problem på för hög luftfuktighet i kylskåpet? Här kommer några enkla lösningar:

Rengör avrinningshålet regelbunder

För att minimera kondensvattnet i kylskåpet är det viktigt att rengöra kylskåpet ordentligt. Om avrinningshålet är igentäppt har kondensvattnet ingenstans att ta vägen.

Rengör därför avrinningshålet regelbundet med en tops eller en liten borste för att se till att allt kondensvatten har möjlighet att rinna ut.

Avrinningshål kylskåp

Ställ aldrig in varm mat i kylskåpet

Den varma maten höjer inte bara temperaturen i kylskåpet utan ger även i från sig ånga som bildar kondens inne i kylen.

Den ökade fukten kan både leda till att vissa matvaror möglar och att produkter i andra delar av kylskåpet fryser.

Vänta därför alltid till att maten har svalnat innan du ställer in matrester i kylen.

Utnyttja snabbkylningsfunktionen

De flesta kylskåp idag har en funktion som kyler ner kylskåpet extra snabbt. Denna ska alltid användas när du har handlat och ställer in stora mängder ny mat i kylskåpet.

Snabbnedkylningsfunktionen sänker temperaturen tillfälligt för att kyla ner de nya varorna så effektivt som möjligt. Detta hindrar temperaturen från att stiga för mycket och orsaka kondens.

Denna funktion heter lite olika hos olika leverantörer, men kallas ofta för power cool eller shoppingfunktion.

2. Felaktig temperatur i kylskåpet

Har du rätt temperatur i kylskåpet? Har du ett kylskåp av äldre modell är det lätt hänt att man råkar komma åt temperaturvredet av misstag. 

I många fall leder detta till att termostaten blir för högt inställd vilket innebär att temperaturen i kylen blir alldeles för låg.

Verkar det vara för kallt i kylskåpet trots att temperaturen är inställd korrekt? I så fall kan det vara något fel på sensorerna som mäter av temperaturen. 

Rätt temperatur i kylskåp

Så rättar du till temperaturen

Upptäcker du att du temperaturen är inställd fel av misstag kan du enkelt justera denna, men vad gör du om temperaturen verkar mätas av fel?

Kontrollera temperaturen manuellt

Verkar det vara kallare i kylskåpet än vad displayen på kylskåpet bör du börja med att kontrollera temperaturen på egen hand.

Ett enkelt sätt att göra det är att ställa ett glas vatten i mitten av kylskåpet och låta det stå i 12-24 timmar. Mät sedan temperaturen i vattnet med en matlagnignstermometer.

Är temperaturen mycket lägre än vad som anges på kylskåpet kan du behöva kontakta en reparatör för hjälp.

3. Luftcirkulationen är blockerad

Insidan av kylskåpet har fläktar och ventiler som ser till att kall luft cirkulerar i kylskåpet för att hålla en jämn temperatur.

Livsmedel som står för nära luftventilerna förhindrar inte bara luften från att cirkulera utan de utsätts också för väldigt låga temperaturer. Detta kommer att med tiden få produkten eller delar av produkten att frysskadas.

Så förhindar du att luftcirkulationen blockeras

Genom att hålla maten organiserad i kylskåpet minskar du risken för att blockera luftcirkultionen. Du slipper då att flytta omkring på saker och ting i jakten på det du söker och ventilationen får hållas fortsatt fri.

Tänk även på att aldrig placera någon mat precis intill väggarna eftersom det är här luftventiler och fläktar brukar sitta.

Ventilerna kan vara olika placerade i olika kylskåpsmodeller. Se därför alltid till att lokalisera var just dina ventiler sitter så att du inte ställer några produkter för nära.

4. Gummilisterna släpper in luft i kylskåpet

Gummlisterna, eller packningen, runtom kyldörren har som uppgift att isolera kylan och samtidigt förhindra att varm luft tar sig in i kylskåpet.

Om packningen inte sitter tätt kommer den kalla luften att läcka ut vilket tvingar kylskåpet att arbeta hårdare för att hålla den låga temperaturen.

Temperaturen längst in närmast kylväggen och luftventilerna kommer då att bli väldigt låg vilket riskerar att frysa de matvaror som står i närheten.

Så tätar du gummlisterna

Om du har upptäckt att det är tätningen som ligger bakom den frusna maten i kylen finns det två alternativa lösningar. 

Rengör gummlisterna

Ibland räcker det faktiskt bara med en ordentlig rengöring av listerna. Mat rester och klass som fastnat i packningen kan förhindra dem att hålla tätt.

Om listerna är smutsiga kan du därför börja med att tvätta rent dem för att se om det löser problemet.

Byt ut gummlisterna

Återstår problemet trots att listerna är rengjorda behöver de antagligen bytas ut. Detta görs oftast enkelt på egen hand.

Du bör dock kontakta din leverantör så att de kan hänvisa till rätt modell.

5. För lite mat i kylskåpet

Kan man ha för lite mat i kylskåpet? Ja, det kan man faktiskt. Finns det bara några enstaka produkter i kylen får dessa absorbera all kyla helt på egen hand.

Detta leder i värsta fall till isbildning i och runtom de stackars livsmedel som du faktiskt har i kylen.

Fyll på kylskåpet med mer mat

Detta är kanske den enklaste lösningen av alla – du behöver bara fylla på med mer mat.

Se dock till att inte fylla på med för mycket mat eftersom du då kan råka blockera ventilationen.

Tomt kylskåp som måste fyllas på med mat

6. Det är för kallt i frysen

Har du en kombinerad kyl och frys kan maten längst ner i kylskåpet påverkas negativt av temperaturen undertill om denna är för låg.

Har du problem med att mat längst ner i kylskåpet fryser kan det alltså bero på att du har för låg temperatur i frysen.

Kontrollera frystemperaturen

Matvaror fryses på obestämd tid vid -18 C°, är frysen kallare än så bör du justera denna till rekommenderad temperatur.

Sammanfattning

Att undvika frusen mat i kylskåpet när man vet vad man ska hålla utkik efter. I vissa fall går det dock inte att lösa på egen hand och då måste man tillkalla ett proffs som får kika närmare på problemet.

Skulle det värsta inträffa och det visar sig att du behöver köpa ett nytt kylskåp bör du kika på en modell med funktioner som minimerar att du råkar ut för samma problem igen. 

Multiventilation, självavfrostning och snabbkylning är några exempel på detta. Du hittar flera modeller med dessa funktioner i vårt bäst i test där vi har granskat 5 olika kylskåp.

 

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *