Rätt temperatur i kylskåp och frys

Vet du vilken temperatur ditt kylskåp och din frys bör ha? Om inte, så är du inte ensam. Enligt en nyligen genomförd undersökning vet majoriteten av svenskarna inte vilka temperaturer som rekommenderas för deras kylskåp och frysar. Så vi har skapat en guide som kommer hjälpa dig att förvara din mat i rätt temperatur i kylskåpet och frysen. Läs vidare för att få veta mer!

Vad är den idealiska kylskåpstemperaturen?

Livsmedelsverket rekommenderar att kylskåpet ställs in på +4°C grader. Det är vid denna temperatur de flesta bakterier slutar att växa. Det betyder att om du håller kylskåpet vid en temperatur på +4°C så kommer maten hållas fräsch och säker att äta.

Vilken är den idealiska temperaturen i frysen?

När det gäller frysen rekommenderar Livsmedelsverket att temperaturen sätts till -18°C. Varför? För att det är vid denna temperatur som de flesta livsmedel förblir frysta på obestämd tid. Så om du vill förvara mat under långa perioder är det bäst att ställa in frysen på -18°C. 

Temperatur frys
Frys inställd på -18°C.

Hur du håller rätt temperatur i kylskåpet och frysen

1. Kontrollera tätningslisterna

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla ditt kylskåp och frys kallt är att kontrollera tätningslisterna. Med tiden kan tätningarna bli slitna eller skadade, vilket kan leda till att kall luft kan läcka ut ur kylskåpet. Om du tror att dina tätningar kan vara skadade är det en bra idé att byta ut dem.

2. Överfyll inte kylskåpet

Fyll inte kylskåpet för mycket. Ett överfyllt kylskåp har svårt att hålla en jämn temperatur och förbrukar mer energi än nödvändigt för att hålla saker kalla. Försök om möjligt att lämna lite utrymme mellan föremålen så att luften kan cirkulera fritt. 20% fri yta är något som man kan utgå ifrån. Det är även viktigt att organisera sitt kylskåp så att inte allt står på samma hylla.

3. Öppna det inte för ofta

Ett annat tips för att hålla rätt temperatur i kylskåpet är att undvika att öppna det för ofta. Varje gång du öppnar dörren strömmar varm luft in och kall luft strömmar ut. Detta kan leda till att ditt kylskåp arbetar hårdare och förbrukar mer energi. Öppna därför dörren endast när du behöver det och stäng den så snabbt som möjligt.

Man som öppnar ett kylskåp
Man som öppnar ett kylskåp.

4. Låt maten svalna innan du förvarar den

Om du precis har lagat en varm måltid, låt den svalna innan du lägger den i kylskåpet. Om du lägger varm mat i kylskåpet kan temperaturen höjas, vilket kan få kylskåpet att arbeta hårdare och förbruka mer energi. Det kan till och med gör att maten förstörs snabbare. Vänta därför tills maten har svalnat innan du ställer in den i kylskåpet.

5. Använd en kylskåpstermometer

Slutligen rekommenderar vi att du använder en kylskåpstermometer. Detta är det bästa sättet att se till att ditt kylskåp är inställt på rätt temperatur. Placera termometern i mitten av kylskåpet och kontrollera den regelbundet för att se till att temperaturen är där den ska vara.

6. Välj en frys med precis temperaturkontroll

Om du ska köpa ett nytt frysskåp så rekommenderar vi att köpa en modell med digital temperaturdisplay.

Denna typ av panel låter dig nämligen ställa in exakt temperatur till skillnad från termostater med vred.

Det finns även elektroniska paneler som låter dig ställa in temperaturen mer precis. Dessa har dock ibland bara några enstaka förinställda temperaturval att välja på, ofta med två graders intervall.

Hur man kontrollerar temperaturen i kylskåp och frysar

Om du vill kontrollera temperaturen i din kyl eller frys så är det lättaste och säkraste sättet att använda en termometer.

Kylskåp:

  1. Fyll ett glas med vatten och placera termometern i det.
  2. Ställ glaset med vatten i mitten av kylskåpet.
  3. Låt det stå över natten.
  4. Kontrollera temperaturen direkt efter att du öppnat dörren till kylskåpet.

Frys:

  1. Placera termometern i mitten mellan dina frysta råvaror.
  2. Låt det stå över natten eller i minst åtta timmar.
  3. Kontrollera temperaturen omedelbart efter att du öppnat frysdörren.
 

Om det visar sig att ditt kylskåp eller frys inte håller rätt temperatur så bör du överväga att köpa ett nytt. Det kan vara farligt att äta mat som inte har förvarats i rätt temperatur då det kan bildas bakterier. Vi har skrivit bäst i test guider om Kyl och frys paket samt för minikylar. Vilket kan underlätta för att hitta ett kylskåp som passar dina behov.

Vi hoppas att du tyckte att den här guiden om temperaturer i kylskåp och frys var användbar. Om du har några frågor eller vill veta mer, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper alltid gärna till!

Innehållsförteckning