Torkvinda 5 bästa – Bäst i test 2023

Torkvinda

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon, adtraction, adrecord och tradedoubler. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har noga valt ut produkterna i vårt bäst i test av torkavindor.

Innehållsförteckning

Lift o matic 50 m torkvinda

Brabantia - Lift O Matic 50m

Vårt betyg:

4.75/5
Bästa torkvinda!
Brabantia Wallfix Väggmonterad Torkvinda

Brabantia - WallFix 24m

Vårt betyg:

4.6/5
Bästa väggmonterade torkvinda

Rörets - Wilda 50m

Vårt betyg:

4.2/5
Bästa budgetval
Bra Tests KÖPGUIDE - VI HJÄLPER DIG VÄLJA RÄTT TORKvinda

Torkvinda - Bäst i test

Torkvindor är ett bra sätt att spara energi och pengar. De gör det möjligt att torka kläderna utomhus, vilket är bra för miljön och kan hjälpa dig att spara pengar på din elräkning.

Det finns många olika torkvindor på marknaden, så det kan vara svårt att bestämma sig för vilket som är rätt för dig. I denna artikel så går vi igenom vad du bör tänka på vid köp av en torkvinda samt ger dig dem bästa tipsen ditt nya torkställ.

Vårt bäst i test är baserat på vår research där vi gått igenom kundrecensioner och frågat bekanta om vad dem tycker om fördelarna och nackdelarna med deras torkvinda. Här är fem de bästa torkvindorna på marknaden!

Torkvinda - Topp 5

1. Brabantia - Lift O Matic 50m

Brabantia Lift O Matic 50 m Torkvinda

Bästa torkvinda!

Vårt betyg:

4,75/5
Specifikationer

Vår favorit på listan kommer från Brabantia som har lång erfarenhet av att designa produkter för hemmet som gör vardagssysslorna lite enklare.

Deras torkvinda Lift o matic är robust, hållbar och väldigt praktisk då den sväljer väldigt mycket tvätt. Den är dessutom mycket justerbar i höjden. Den är helt enkelt väl genomtänkt rakt igenom och är därför vår solklara etta!

HUVUDFUNKTIONER:

 • Roterbar. Hänganordningen går snurra på för enkel upphängning av kläder.
 • Justerbar höjd. Flera olika val av nivåer för val av höjd mellan 149-197 cm.
 • Skydd mot regn. Armarna är av rostfritt stål för skydd mot korrosion. Det ingår även ett överdrag som skyddar ”paraplyet” när det inte används.
 • 50 meter lina. Väldigt lång lina som ser till att torkvindan har plats för cirka 2-3 maskiner tvätt.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

För att montera torkvindan medföljer en jordspik som slås ner i jorden. Torkvindan placeras sedan i denna.

Brabantias Lift o Matic är designad med paraplyfunktion vilket gör den väldigt enkel att fälla upp och ner. 

Den har flera olika höjdnivåer som gör att du enkelt kan justera höjden på torkvindan. Den lägsta nivån lämpar sig exempelvis extra bra när du ska torka täcken och kuddar.

Linorna är försedda med en halkfri beläggning som ser till att kläderna hålls på plats. Längst ut på varje arm finns även en krok med plats för galgar där du kan hänga extra ömtåliga plagg.

Hänganordningen är fullt roterbar runt stolpen. Du kan alltså snurra runt paraplyet och slipper förflytta dig runt torkvindan när du hänger upp tvätten.

När torkvindan inte används kan du enkelt fälla ner paraplyet. Det medföljer även ett överdrag som ger ett extra skydd mot regn.

FÖRDELAR:

Brabantia utlovar fem års lång garanti vilket talar mycket för kvaliteten av produkten! Garantin gäller dock inte för linan.

Flertalet nöjda kunder rapporterar om att denna torkvinda känns mycket välgjord och rejäl i kvaliteten. 

Hänganordningen går att snurra runt stolpen vilket innebär att du kan stå på en och samma plats och hänga upp tvätten. Bekvämt och smidigt!

Torkvindan fälls upp och ner likt ett paraply och är därför väldigt lätt att använda. På samma sätt kan du även justera höjden genom att dra paraplyet upp och ner längs stolpen och fästa det i något av alla olika höjdlägen.

NACKDELAR:

I köpet ingår endast jordspik och inget tillbehör för fäste i betong. Jordspiken som ingår är dock väldigt smidig och enkel för att fästa torkvindan i jord.

SAMMANFATTNING:

Detta är en stabil och flexibel torkvinda som håller i många år. Den är justerbar i höjd, fullt roterbar samt enkel att fälla upp och ner.

Med fem års garanti och medföljande överdrag kan du dessutom vara säker på att den kommer att hålla länge och väl!

2. BRABANTIA - WALLFIX 24 M

Wallfix väggmonterad torkvinda 24 meter

Bästa väggmonterade torkvinda

Vårt betyg:

4,5/5
Specifikationer

Nummer två på listan kommer precis som vinnaren från Brabantia. Brabantia Wallfix är väggmonterad och är ett perfekt val för dig som har lite mindre plats eller som helt enkelt bara vill ha en mer diskret torkvinda som är lätt att gömma undan.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Väggmonterad. Brabantias Wallfix sätts enkelt upp på väggen med medföljande monteringsmall.
 • 24 meter lina. Lång lina som har plats för mellan 1-2 maskiner med tvätt.
 • Skydd i rostfritt stål. Det integrerade höljet både förvarar och och skyddar torkvindan när den inte används.
 • Enhandshantering. Torkvindan fälls enkelt både ut och in med hjälp av ett smidigt handtag.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Brabantia Wallfix är enkel att montera i väggen med enbart några få skruvar och plugg.

Det medföljer en mall på baksidan av förpackningen som du kan skära ut. Mallen visar var skruvarna ska sitta.

Placera mallen i önskad höjd för torkvindan och markera sedan var skruvarna ska sitta. Sedan återstår det bara att fästa torkvindan med skruv och plugg.

Torkvindan har ett rostfritt skydd av stål som är integrerat i fästet. Skyddet öppnas enkelt med hjälp av en knapp på utsidan.

För att fälla ut torkvindan tar du sedan enkelt tag i handtaget och drar ut den tills den är helt utfälld.

Linorna är försedda med en halkfri beläggning för att bättre hålla dina kläder på plats. De yttre linorna är hela 1,2 meter långa vilket ger bra plats för större saker som exempelvis lakan eller filtar.

Längst ut på varje arm finns det dessutom plats för att hänga en galge. Detta ger plats för ännu mer kläder och är också perfekt för att torka lite mer känsliga plagg.

När det är dags att fälla ihop torkvindan igen är det bara att ta tag i handtaget och trycka lätt inåt tills den är helt hopfälld. Stäng sedan igen stålhöljet och voila- torkvindan är snyggt förvarad dessutom väl skyddat från regn och annat oväder.

FÖRDELAR:

Det allra bästa med denna torkvinda tycker vi är är att den är så liten och smidig. När den inte används stoppas den helt enkelt tillbaka i sitt fodral på väggen och tar i stort sett ingen plats alls! 

Något annat vi verkligen gillar är att du kan placera vindan i vilken höjd som helst som passar just din längd och dina behov. Detta är extra bra om du exempelvis sitter i rullstol då stående torkvindor är alldeles för höga.

Det rostfria fodralet på väggen förvarar torkvindan på ett modernt och stilrent sätt. Du slipper alltså ha en stor och klumpig torkanordning stående på tomten när den inte används.

Otaligt många användare vittnar om att Brabantia Wallfix känns väldigt rejäl och stabil i kvaliteten.

NACKDELAR:

Några användare av denna vägghängda torkvinda tycker att den integrerade kåpan är något tunn i materialet.

Kvinna som fäller ut väggmonterad torkvinda

SAMMANFATTNING:

Detta är en helt fantastisk torkvinda som förvaras snyggt och prydligt när den inte används. Den tar dessutom väldigt lite plats och tack vare att den är väggmonterad går den även att placera i helt perfekt höjd för just dig.

Ett perfekt val för dig som har en liten trädgård eller som helt enkelt bara vill ha en väldigt snygg och praktisk torkvinda.

3. RÖRETS - TORKVINDA WILDA

Bästa budgetval

Vårt betyg:

4,2/5
Specifikationer

Rörets har som de flesta säkert vet väldigt lång erfarenhet av att göra torkanordningar av olika slag. Wilda Torkvinda är en av deras billigaste varianter och är en mycket populär och prisvärd produkt. Den är absolut välgjord, men kanske inte riktigt lika robust som sina konkurrenter i toppen vilket gör att den hamnar på en tredje plats.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Reglerbar höjd. Torkvindan har snäppfästen som gör det lätt och smidigt att justera höjden på torkanordningen.
 • 50 meter lina. Lång lina med mycket hängplats för cirka 2-3 maskiner.
 • Krokar för galgar. Längst ut på varje arm finns plats för att hänga kläder på galge.
 • Markrör. Markrör för gjutning i marken ingår.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

För montering kan du antingen använda dig av medföljande markrör eller köpa till ett jordankare. Markröret gjuts ner i marken medan jordankaret slås ner direkt i jorden.

Rörets Wilda är hopfällbar och fälls enkelt upp och ner. Snäppfästen runt stolpen låter dig dessutom höja och sänka torkställningen till önskad höjd. 

Totalt har den 50 meter hängplats varav den yttersta linan är hela 1,8 meter lång.

rörets wilma torkvinda

FÖRDELAR:

Rörets Wilda är mycket billigare än övriga konkurrenter på listan. Den är därför väldigt överkomlig i pris och exempelvis ett bra val för dig som inte kommer att använda torkvindan så ofta.

Höjden är enkel att reglera vilket är en klar fördel. På så sätt kan du välja bästa möjliga hänghöjd för just dig.

Yttersta linan är hela 1,8 meter lång vilket ger gott om plats för större tvätt såsom lakan och överkast.

NACKDELAR:

Några användare av Wilda tycker att linorna slaknar relativt fort och att de behöver spännas åt ganska ofta.

Det är synd att det endast ingår markrör för gjutning eftersom de flesta söker en enklare monteringslösning. En jordspik får enkel montering i jorden går dock att köpas till separat.

SAMMANFATTNING:

Ett bra budgetalternativ för dig som söker en billig och användbar torkvinda. Passar exempelvis bra på landet eller om du inte kommer att använda den så regelbundet.

4. RÖRETS - TORKVINDA WENDELA

torkvinda wendela

4:e plats

Vårt betyg:

4,2/5
Specifikationer

Rörets Wendela är en stabil torkvinda som på många sätt är väldigt lik tredjeplatsens Wilda. Wendela har dock något längre lina vilket innebär att den sväljer ännu mer tvätt.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Höj- och sänkbar. Torkvindan är enkel att reglera i höjd.
 • 55 meter lina. Mycket lång torklina som ger plats åt ungefär 3 maskiner tvätt.
 • Aluminium. Torkvindan är gjord helt i aluminium som ger bra skydd mot rost.
 • Markör. Ett markrör för gjutning i marken ingår på köpet.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Ett markrör för montering genom gjutning ingår på köpet. Vill du hellre fästa torkvindan direkt i marken kan du även köpa till en jordspik istället.

Wendela är höj- och sänkbar och fälls enkelt både upp och ner med hjälp av ett hängande dragsnröe.

Med hela 55 meter lång torklina och en yttre lina på hela 2 meter finns det plats för gott om tvätt.

FÖRDELAR:

Wendela har längst lina på hela listan och rymmer alltså mest tvätt. Den har också en yttre lina på 2 meter som även den är den längsta bland konkurrenterna.

Detta är en robust och tålig torkvinda som sväljer väldigt mycket tvätt. Vi tycker därför att den är väldigt överkomlig i pris.

Att själv kunna välja önskad höjd är helt klart en stor fördel både vad gäller arbetsposition och torkhöjd beroende på vad som ska torkas.

Användare av produkten intygar att produkten är rejäl och stabil i konstruktionen.

NACKDELAR:

Precis som flera av andra av produkterna så ingår det endast markrör i köpet vilket vi tycker är ganska märkligt. Montering i jorden är mycket enklare och smidigare. Det är dock inte värre än att det går att köpa till en jordspik.

SAMMANFATTNING:

Detta är en stadig och mycket funktionell torkvinda som dessutom ligger väldigt bra i pris. Ett bra val oavsett om du bara kommer att använda den lite då och då eller om den är till för att användas mer regelbundet.

5. VARAX 122 5-ARMAD FÖRZINKAD

torkvinda varax förzinkad

5:e Plats

Vårt betyg:

4/5
Specifikationer

Varax grundades redan innan andra världskriget och har en gedigen kunskap av att tillverka användbara produkter till hemmet. Denna förszinkade torkvinda är därför väl designad för att hålla länge.

HUVUDFUNKTIONER:

 • 36 meter lina. Lång lina med gott om plats för mycket kläder och annan tvätt.
 • Förzinkad. Torkvindan är försedd med en zinkbeläggning för att skydda mot rost.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Denna femarmade torkvinda från Varax kommer med tillhörande markrör som används för att gjutas ner i marken. Vill du hellre fästa torkvindan i marken kan man köpa en jordspik till istället.

FÖRDELAR:

36 meter lina ger dig utrymme för 1-2 maskiners tvätt.

Beläggningen av zink ger bra skydd mot korrosion vilket är ett stort plus om torkvindan kommer att stå ute året om.

NACKDELAR:

Detta är en bra och stabil torkvinda i all sin enkelhet, men med tanke på priset hade fler funktioner varit önskvärt. Reglerbar höjd hade exempelvis varit uppskattat.

Med tanke på priset tycker vi att det är synd att det enbart ingår markrör för gjutning i köpet. Jordspik måste alltså köpas till separat om man hellre önskar det.

SAMMANFATTNING:

Denna förzinkade modell är ett bra alternativ för dig som söker en enkel, men hållbar torkvinda. Den må inte ha så många extrafunktioner, men är tidlös och tålig mot väder och vind.

Din guide till att hänga tvätt utomhus

Guide till köp av en torkvinda

Vad är en torkvinda?

En torkvinda är ett torkställ för dina kläder som du har utomhus. Torkstället kretsar kring en lång pelare och har ofta fyra eller fem armar. Långa torklinor är sedan fastspända mellan varje arm som ger plats för all din tvätt. Eftersom torkkvindan är hög i höjd är den även perfekt för att lufta dina sängkläder och kuddar. 

Det kan vara svårt att hitta tid att tvätta och ännu svårare att hitta utrymme för att torka kläder inomhus.

Torkställ tar upp värdefull plats och är ofta alldeles för små. De har även en tendens att gå sönder och håller inte alltid för tyngden av all din blöta tvätt.

Torkvindor är mer robusta och har oftast plats för mycket mer tvätt än traditionella torkställ. Då de är placerade utomhus torkar tvätten också mycket snabbare samtidigt som du sparar dyrbar plats i hemmet. 

Torkvindan användes flitigt av svenska folket innan torktumlaren blev populär. Nu när elpriserna gått upp och miljömedvetenheten ökar börjar torkvindan dock öka allt mer i popularitet igen.

Fördelen att inte torka kläderna i torktumlaren

En av de största fördelarna med att använda en torkvinda är att det hjälper till att spara energi. Att torka mycket kläder i en torktumlare kan dra mycket el vilket kan väldigt dyrt i längden.

En torkvinda hjälper till att undvika detta, eftersom det gör att du kan torka dina kläder på ett naturligt sätt. Detta är inte bara bättre för din plånbok, men det är också bättre för miljön.

Dina kläder slits även mindre om du inte torkar dem i en torktumlare. Har du någonsin undrat var luddigheten i din torktumlare kommer ifrån? Svaret är att det kommer från dina kläder och andra textilier. Så torktumlaren sliter gradvis på din tvätt, vilket torkning på en torkvinda inte alls gör på samma sätt.

Att tänka på när du köper en torkvinda

Precis som vid de flesta lite större inköp är det bra att tänka igenom vad det är du önskar av produkten.

Vilken typ av torkvinda behöver du? Är mycket hängyta det viktigaste för dig eller är hållbarheten kanske högsta prioritet?

Här nedan har vi listat de 7 viktigaste sakerna att överväga innan du köper en torkvinda.

1. Torkvindans storlek

Storleken är viktig att ta hänsyn till när du köper en torkvinda. Om du har en stor familj kanske du vill köpa ett större en torkvinda är att föredra så att du får plats med mycket tvätt. 50 meter lina sväljer mycket tvätt och brukar vara ett bra val för er som är många i hushållet.

Nackdelen med en stor torkvinda är dock att den tar mer plats på din tomt.

En annan sak att tänka på är om torkställningen kan fällas ihop eller inte. En torkvinda som kan fällas ihop kommer att hålla längre då den inte blir utsatt av regn vind och blåst på samma sätt som om den hade stått utfälld.

Den tar även mindre plats när den inte används om den går att fälla ihop.

2. Stabilitet

När du letar efter en torkvinda så är det viktigt att tänka på produktens stabilitet. Du vill försäkra dig om att dina kläder kan torka utan att du behöver vara rädd för att vindan ska välta. Ett sätt att säkerställa stabiliteten är att leta efter ett ställ som är tillverkat av ett tyngre material.

För ännu mer stabilitet kan man välja att gjuta ner ett markrör i marken som torkvindan placeras i. Dessutom finns det väggupphängda modeller som ger god stabilitet.

Färgglada klädnypor på torklina

3. Material

När du väljer ett torkvinda är det också viktigt att tänka på vilket material det är tillverkat av. De flesta torkvindor är tillverkade av någon typ av metall, men det finns även olika varianter i trä.

Båda materialen har sina för- och nackdelar. Metallställen är ofta billigast medan träställen ofta är mer tåliga och robusta.

Metallvarianterna blir dock bättre och bättre och dagens modeller är oftast tillverkade för att stå emot olika väderförhållanden. De flesta modeller är försedda med någon typ av beläggning för att vara tåliga mot korrosion. De är ofta även lite smidigare att hantera än trävarianterna.

Trä har dock som fördel att det är ett naturligt stadigt och vädertåligt material. 

4. Torkvindans funktioner

När du väljer ett torkvinda för utomhusbruk är det viktigt att tänka på vilka funktioner som är viktigast för dig.

Om du behöver en torkvinda med justerbar höjd finns det exempelvis många modeller som kan höjas eller sänkas för att passa dina behov.

Om du planerar att flytta ditt tvättställ ofta, se då till att välja en modell som är portabel. Söker du däremot en torkvinda som du kan skydda mot väder och vind kan en variant med ett överdrag eller skyddskåpa vara det bästa alternativet.

Vissa modeller har även krokar längst ut på armarna där du kan hänga klädhängare för enkel torkning av exempelvis skjortor vilket kan vara fördelaktigt.

Underkläder som hänger på torkvinda

5. Placering

Tänk i förväg ut var du ska placera torkvindan för att vara säker på att du har tillräckligt med plats för den. Har du en liten trädgård eller begränsad ledig yta kan en väggmonterad modell vara det bästa alternativet för er.

6. Förankring av torkvindan

Något som många glömmer att kontrollera innan köp är hur torkvindan ska förankras.

Många modeller levereras endast med rör som ska gjutas ner i marken. Detta ger en väldigt stadig hållare för torkvindan, men kan också vara lite besvärligt att göra.

Ett alternativ är då att antingen köpa till ett jordankare/jordspik eller att köpa en modell där detta ingår.

Jordankaret slås ner i marken för att skapa en stabil förankring. Om du vill säkra din torkvinda ännu mer kan du använda spännlinor. Detta är linor som du kan fästa på stolpen och sedan sätta fast i marken. Detta ger ditt torkställ ännu mer stabilitet i blåsiga förhållanden.

7. Prisbild

Priset på en torkvinda kan variera avsevärt. De kostar vanligtvis mellan 300 och 3000 kronor, men det finns självklart både billigare och dyrare varianter.

Du får oftast vad du betalar för. De väldigt billiga ställen är för det mesta väldigt lätta och ostadiga. Det brukar även vara dålig kvalitet på linorna på dessa modeller.

Om du vill ha ett robust tvättställ för dina kläder som klarar av varierande väder är en modell i det dyrare segmentet det bästa valet. Detta kommer att hålla mycket längre och blir på så vis billigare i längden.

Kvinna som hänger upp tvätt

Tips när man hänger upp tvätt

Att hänga tvätten för att torka kan vara ett bra sätt att spara energi, och det är också ett bra sätt att undvika att kläderna blir för skrynkliga. För att få processen att gå smidigare är det en bra idé att vrida ur kläderna på vatten innan du hänger dem på torkställningen.

 • Häng inte tvätten för tätt – Om du hänger din tvätt på en tvättlina eller en torkvinda, ska du se till att du inte hänger den för tätt. Om du lämnar lite utrymme mellan textilerna kan luften cirkulera och kläderna torkar jämnare.
 • Använd klädnypor av trä – Träklädnypor anses i allmänhet vara bättre för tvätt än plastnypor, eftersom de inte lämnar märken på tyget.
 • Ge våta kläder tillräckligt med tid för att torka ordentligt – Blöta eller fuktiga kläder kan ta lång tid att torka, särskilt om de hängs upp när det är hög luftfuktighet. Ge det därför den tid det tar och låt tvätten hänga tills den blir helt torr.
 • Kolla väderprognosen innan du hänger ut din tvätt utomhus – Om du planerar att hänga din tvätt utomhus är det bra att kolla väderprognosen först. Du vill inte hänga ut din tvätt för att den sedan ska bli genomblöt i en regnskur!
 • Ta ner din tvätt så snart den är torr – När din tvätt är torr, ta ner den från tvättlinan eller torkvindan så snart som möjligt. Om du låter våta kläder ligga ute för länge kan det leda till att det börjar växa mögel.
 • Årstid – torka kläder utomhus – När vädret är fint kan du torka dina kläder utomhus. Den bästa tiden att göra detta är en kall och torr dag, eftersom kläderna torkar snabbare än under en varm och fuktig dag. Du kan dock torka kläderna utomhus även på vintern, så länge det inte regnar eller snöar. Om du hänger kläderna i direkt solljus torkar de ännu snabbare. Tänk dock på att om du torkar dina kläder utomhus kan de blekna med tiden om det får direkt solljus på sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *