Funktioner du bör känna till innan du köper en ny frys

Viktiga funktioner för frysar

Att köpa ett frysskåp med rätt funktioner för ditt hushåll är avgörande för att den ska uppfylla dina behov, men det är inte alltid lätt att förstå vad alla begrepp innebär. Vad är egentligen skillnaden på nofrost och lowfrost och behöver du egentligen en ismaskin med vattenanslutning?

Vi hjälper dig att reda ut vilka funktioner som finns att välja på och vad de innebär så att du kan fatta det bästa beslutet för just dig och din familj!

Innehållsförteckning

Vilka frystekniker föredrar du för ditt kylskåp?

Det finns flera olika tekniker som används i moderna frysskåp för att upprätthålla optimala förhållanden för dina frysvaror. Några av dessa inkluderar nofrost-teknologi, som förhindrar frostbildning, lowfrost-teknologi som minimerar behovet av avfrostning, all around cooling, som garanterar en jämn temperatur i hela skåpet samt snabbinfrysning som fryser ned stora mängder matvaror på ett extra effektivt sätt.

Ordlista för olika frystekniker

Vad betyder "all around cooling"?

All around cooling är en avancerad teknologi som finns i många moderna kyl- och frysskåp som säkerställer att den kalla luften fördelas jämnt i hela skåpet. Detta sker med hjälp av genomtänkt utplacerade fläktar eller ventiler som ser till att luften distribueras i alla riktningar för att nå varje hörn och vrå i skåpet. Denna teknologi bidrar därmed att maten håller längre genom att förhindra ojämn temperatur och frysskador samtidigt den också förbättrar energieffektiviteten för frysen. 

Vad innebär no-frost teknologi för ett kylskåp?

Frysskåp som är utrustade med no-frost teknologi är helt frostfria vilket innebär att du aldrig behöver frosta av frysen manuellt. Detta bidrar med en mer effektiv frysförvaring både när det kommer till utrymme och energieffektivitet och spar dig dessutom massvis med tid. No frost-funktionen är förvånansvärt nog inte helt självklar idag så vill du slippa manuell avfrostning bör du vara noga med att kontrollera vad som gäller innan ditt köp.

Vad är skillnaden mellan nofrost och lowfrost?

Medan nofrost-teknologin eliminerar behovet av avfrostning helt och hållet minimerar lowfrost-teknologin bara mängden is som bildas. Detta innebär att du fortfarande kommer att behöva frosta av frysen ibland, men betydligt mer sällan än med frysar som saknar denna funktion.

Frysar med lowfrost-funktion är oftast lite billigare än de med automatisk avfrostning och kan därför vara ett bra alternativ för dig som vill ha en mer underhållsfri frys till ett lägre pris.

Vad betyder "twin cooling"?

Twin cooling-teknologin används i många kombinerade kyl- och frysskåp och består av två separata kylningssystem för de olika delarna. Detta håller luftfuktigheten på en optimal nivå i kylskåpet medan frysen förblir torr vilket hjälper till att hålla maten fräschare och dessutom förhindrar överföring av lukt mellan de olika zonerna.

Vad betyder "ecoläge"?

Ecoläget är en funktion som finns i många moderna frysskåp och som optimerar  energieffektiviteten. Detta läge justerar temperaturen till -18°C vilket är den lägst rekommenderade temperaturen för frysar. Med hjälp av ecoläget minimeras därmed energiförbrukningen utan att kompromissa med matens kvalitet eller säkerhet. Det bidrar därmed både till att sänka elräkningarna och minska frysskåpets miljöpåverkan. För kylskåp med ecoläge justeras temperaturen istället till +5°C.

Vad innebär snabbinfrysning??

Snabbfrysning är en funktion som snabbt sänker temperaturen i frysen för att frysa ned färska matvaror extra snabbt. Denna teknik är känt under olika namn som exempelvis “power freeze” hos Samsung, “super freeze” hos Elvita och “fast freeze” hos Electrolux. Oavsett namn har den dock alltid samma huvudfunktion – att bevara smak, färg och näringsämnen i maten samt att förhindra att temperaturen i frysen stiger för mycket när du lägger in ofrysta livsmedel.

Frysförvaring som är bra att känna till innan ditt köp

Förutom att ta reda på vilka frystekniker du vill ha i din frys är inredningen också en viktig funktion att ta hänsyn till. Vilken typ av förvaringsmöjligheter som finns i ett frysskåp påverkar inte bara hur enkelt det är att organisera och komma åt dina matvaror, men också vilka frysvaror du kommer att ha plats för.

Skrymmande varor som exempelvis stekar eller pizzakartonger behöver större förvaringslådor för att få plats medan mindre varor är smidigare att förvara i fack eller öppna hyllor. Vill du ha ytterligare förvaring i frysen finns det även modeller med dörrfack, precis som i kylskåp, även om detta inte är lika vanligt. 

hyllor

Många frysar är utrustade med hyllor, men de kan däremot utnyttjas på väldigt olika sätt. Vissa frysskåp har öppna hyllor vilket gör det enkelt att packa in och ut dina varor medan andra hyllor är designade med en lucka som förhindrar maten från att trilla ut när du öppnar frysen. En del frysskåp är även utrustade med båda varianterna för att ge dig det bästa av båda världar.

En annan sak att ta hänsyn till är om man hyllorna är flyttbara eller inte. Genom att kunna flytta hyllorna får du större möjlighet att anpassa frysutrymmet. Kanske behöver du exempelvis mer utrymme ovanför en av fryslådorna för att få plats med en kalkon? Då kan du enkelt flytta upp hyllan ovanför eller helt enkelt ta ut den helt och hållet.

Bilden nedan visar ett frysskåp med hyllor med luckor/frysfack.

Hyllor med luckor i frysskåp

Föredrar du galler- eller glashyllor i frysen?

Förutom att ha i åtanke hur många hyllor du behöver och om du föredrar dem med lucka eller ej bör du också kontrollera vad hyllorna är tillverkade av – galler eller glas. Gallret förekommer allt mer sällan, men är fortfarande inte helt ovanligt, framförallt i de mer budgetvänliga frysarna.

Fördelen med glashyllor är att de är enkla att hålla rent samtidigt som de håller tätt och minskar risken för att något läcker eller trillar ned till hyllan under. Gallret är å andra sidan oftast billigare, men är meckigare att hålla rent.

Extra stora fryslådor

Om du brukar förvara skrymmande varor eller stora mängder av samma typ av frysvaror är det praktiskt att köpa ett frysskåp med minst en extra stor fryslåda. Dessa fryslådor kallas ofta för ”Bigbox” och är mycket högre än de vanliga förvaringslådorna för att kunna rymma mer och större varor. De allra flesta frysskåp har åtminstone en ”Bigbox”, men många modeller har även två eller fler.

Fack för kylklampar

Många moderna frysskåp är utrustade med ett smart fack med kylklampar på insidan av frysdörren. Detta ger dig mer plats i frysen samtidigt som den hålls mer organiserad. Dessutom har du alltid kylklamparna redo när det är dags för utflykt!

Dörrförvaring

Dörrförvaring i frysen är ett effektivt sätt att utnyttja utrymmet maximalt och gör det även enklare att hålla koll på mindre frysprodukter. Detta är exempelvis perfekt för saker som frysta bär, isbitar och örter som annars lätt kommer bort i de stora fryslådorna. 

Trots att i stort sett alla kylskåp på marknaden är utrustade med mer eller mindre avancerad dörrförvaring är detta fortfarande ganska ovanligt bland frysar. Det finns dock modeller som exempelvis SAMSUNG RZ32M753EB1 och Electrolux LUC4NE23W som har plats för förvaring även i dörren. Då många frysar även är utrustade med ismaskin är facken dock oftast relativt få eftersom isbehållaren tar upp en hel del plats.

Vilka olika typer av ismaskiner finns det?

Det finns generellt två olika integrerade ismaskiner för frysskåp – ismaskiner som kräver vattenanslutning och de som inte gör det. De ismaskiner som inte kräver vattenanslutning får istället sin vattenförsörjning från en vattendispenser som du behöver fylla på manuellt. 

Ismaskin med vattenanslutning

En ismaskin med vattenanslutning är direkt ansluten till vattenförsörjningen och producerar is genom att automatiskt fylla på och frysa ned vatten till isbitar. Dessutom har du alltid tillgång till kallt vatten direkt ur ismaskinen på utsidan av frysen. Många av dessa sorters ismaskiner ger dig även möjlighet till att koppla in en kolsyrepatron för tillgång till kallt bubbelvatten.

Vattenanslutna ismaskiner är väldigt praktiska eftersom du slipper att fylla på manuellt. Däremot är anslutningen av en sådan frys mer komplex och kräver oftast professionell installation.

Ismaskin med vattendispenser

Till skillnad från ismaskiner med vattenanslutning behöver frysskåp med vattendispenser fyllas på manuellt med vatten för att kunna frysa ned is. Vissa side-by-side skåp, som består av både kyl och frys, som saknar vattenanslutning kan även förse dig både med is och kallt vatten. Detta tack vare att vattenbehållaren är placerad inuti kylskåpet och inte i frysen.

De flesta side-by-side modeller har ett utlopp för ismaskinen på utsidan av dörren, precis som vattenanslutna maskiner. Ismaskiner med vattendispenser i fristående frysskåp brukar däremot kräva att du öppnar frysdörren varje gång du vill fylla på med is.

Eftersom frysskåpet inte är direkt anslutet till vatten är risken för vattenläckor betydligt mindre. Frysskåp med integrerade ismaskiner med vattendispenser är därför ett mycket säkrare val än vattenanslutna modeller.

Bilden nedan visar Slim Ice maker som är en av Samsungs ismaskiner med vattendispenser.

Ismaskin med vattenbehållare

Vilka säkerhetsfunktioner vill du ha i ett frysskåp?

Dagens moderna frysskåp erbjuder ofta flera olika säkerhetsfunktioner för att både förhindra olyckor och att maten härsknar och förstörs. Kontrollås, dörrlarm och temperturlarm är några av de viktigaste säkerhetsfunktionerna att hålla reda på.

Kontrollås

Om du köper ett frysskåp med en touchpanel kan det vara bra att välja en modell med kontrollås. Kontrollåset låser nämligen alla funktioner på panelen och förhindrar att du kommer åt knapparna av misstag vilket är lätt hänt, speciellt med paneler som är placerade mitt på frysdörren.

Dörrlarm

Ett dörrlarm varnar med en ljudsignal när dörren lämnas öppen för länge. Detta uppmuntrar snabbare stängning av dörren för mindre energiförbrukning, men hindrar också att din mat tinar upp om du inte lyckats stänga igen dörren ordentligt. Denna funktion är mycket vanligare för frysskåp än kylskåp, men är inte garanterad för alla modeller. Det är därför bra att kontrollera att din nya blivande frys är utrustad med dörrlarm, speciellt om det finns barn i hushållet.

Temperaturlarm

Ett annat tacksamt alarm är temperaturlarmet som varnar om den aktuella temperaturen avviker mycket från den som du har ställt in. Observera dock att detta larm kan varna antingen med ljud eller ljus (eller båda delarna) så bara för att det står angivet att frysen har temperaturlarm betyder det inte att larmet är hörbart. En varningslampa är mycket svårare att upptäcka så vi rekommenderar främst att du tittar efter en frys med ljudlarm.

Vilken typ av temperaturpanel vill du ha?

Det finns huvudsakligen två olika temperaturpaneler för frysskåp, elektroniska eller digitala paneler. Båda varianter både visar och låter dig ställa in temperaturen, men gör detta på lite olika sätt. Den elektroniska är mindre tydlig och exakt då den enbart låter dig justera temperaturen mellan några få förutbestämda temperaturer som exempelvis 2, 4, 6, 8, och 10°C. För att ställa in temperaturen förflyttas en lampa mellan de förvalda gradantalen så det finns ingen display som visar upp temperaturen.

Till skillnad från den elektroniska panelen låter den digitala panelen dig att justera temperaturen mer exakt och visar dessutom upp den aktuella temperaturen på en digital display.

Bilden nedan visar skillnaden elektroniska och digitala temperaturpaneler.

Olika kontroll- och temperaturpaneler för frysar

Var sitter temperaturpanelen någonstans?

Placeringen av temperaturpanelen på ett frysskåp kan variera mellan olika modeller. Vissa frysskåp har en inbyggd panel inne i frysskåpet vilket innebär att du måste öppna dörren för att både se och justera den. Andra har panelen placerad på utsidan av dörren vilket gör låter dig kontrollera och ändra temperaturen när frysen är stängd. Många föredrar den utanpåsittande panelen eftersom den känns säkrare, speciellt om den inte har något hörbart temperaturlarm.

Övriga underlättande funktioner hos frysskåp

Förutom de viktigaste funktionerna som frysteknik, förvaring, temperaturkontroll och säkerhet finns det även fler detaljer som kan vara avgörande för hur användarvänlig du upplever frysen. Två sådana funktioner är antifingerprint-beläggning och inre belysning.

Antifingerprint-beläggning

Många frysskåp, speciellt av rostfritt stål, appliceras med en speciell beläggning som gör det svårare för fingeravtryck att fastna på frysen. Detta gör att dörrarna inte blir lika smutsiga samtidigt som de inte är lika ansträngande att putsa rent när det väl behövs vilket är ett stort plus.

Belysning

När man läser recensioner av olika frysskåp kan man se att avsaknaden av belysning är något som många är besvikna på då de först märker av detta när frysen levererats hem till dem. Till skillnad från kylskåp som i stort sett alltid har någon form av inre belysning är det nämligen långt ifrån alla frysar som är utrustade med detta. Glöm därför inte att kontrollera att frysen har belysning om detta är något som är viktigt för dig.

Vilka funktioner är viktiga att känna till när du köper ett kylskåp?

De allra flesta avgörande funktionerna är desamma både för frysskåp och kylskåp. Oavsett om du ska köpa en ny kyl eller frys behöver du exempelvis alltid ta hänsyn till kylteknik, hur inredningen ser ut, om de har automatisk avfrostning eller inte, om det finns några dörr- eller temperaturlarm samt hur kontrollpanelen ser ut och fungerar.

Den största skillnaden när det kommer till funktioner för kylskåp är att vissa modeller är utrustade med olika klimat- eller kylzoner som är anpassade för olika typer av livsmedel. Vissa kylskåp kan exempelvis ha fuktighetsreglerade zoner för grönsaker och/eller nollgradiga zoner för kött eller fisk. Detta behöver du dock inte ta hänsyn till när du ska köpa ett frysskåp.

Ska du köpa ett kyl och frys paket?

Om du är ute efter både en ny kyl och frys är det ofta en stor fördel att köpa ett kyl och frys paket, det vill säga ett färdigkombinerat paket med tillhörande kyl och frys. Dessa paket är består oftast av två skåp från samma serie vilket innebär att de kompletterar varandra både i utseende och funktioner. På så sätt får du automatiskt en kyl och frys som både fungerar och ser bra ut ihop utan att själv behöva göra jobbet med att leta upp två separata skåp. Dessutom brukar det alltid vara billigare att köpa ett kyl och frys paket än att köpa dem var för sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *