Viktiga Funktioner att Överväga när du Köper nytt Kylskåp

Viktiga funktioner för kylskåp

Kylskåpet är en viktig del av köket och har idag många fler funktioner än att bara hålla maten kall. Dagens moderna kylskåp erbjuder allt från smarta funktioner till specialdesignade fack för att ge ett så optimalt klimat för olika matvaror som möjligt. Detta ser till att maten håller sig färsk längre, men gör också vardagen mycket enklare.

Vi reder ut viktiga funktioner som ”metal-cooling”, nollgradiga zoner, ”dörr-i-dörr” och kolfilter samt andra viktiga funktioner du bör känna till innan du köper ett nytt kylskåp!

Innehållsförteckning

Vilka kylningstekniker vill du ha för ditt kylskåp?

Dagens moderna modeller erbjuder en rad olika kylningstekniker för att erbjuda så effektiv och optimal förvaring av våra kylprodukter som möjligt. Några av termerna känner du säkerligen redan till som exempelvis den numera nästintill standardiserade ”nofrost”-tekniken som förhindrar isbildning i kylen. Andra, inte lika välkända, tekniker som är bra att känna till innan du ska köpa ett kylskåp är ”all around cooling”, ”metal cooling” och ”twin cooling”.

Bilden nedan visar en ordlista över de viktigaste kylningsteknikerna som du bör känna till.

Ordlista för olika kylningstekniker

Vad innebär no-frost teknik för ett kylskåp?

“No frost”-tekniken, även känd som automatisk avfrostning, förhindrar frostbildning i både kyl- och frysskåp genom att automatiskt reglera fuktighetsnivån och se till att luftcirkulationen i skåpet är hög. Detta eliminerar behovet av manuell avfrostning helt och hållet och bidrar samtidigt till att hålla maten färsk längre.

De allra flesta moderna kylskåp som finns på marknaden idag är utrustade med nofrost-funktion. Det är dock inte riktigt självklart bland dagens frysskåp då många modeller faktiskt saknar automatisk avfrostning fortfarande.

Vad betyder "all around cooling"?

”All around cooling” är en populär teknik som ser till att den kylda luften cirkulerar jämnt inuti hela kylskåpet. Flertalet ventiler eller fläktar är då placerade vid alla hyllor och hörn för att säkerställa en enhetlig temperatur för alla dina matvaror. Detta minimerar riskerna för temperaturväxlingar i olika delar av kylen vilket bidrar till att hålla maten fräsch längre. 

Beroende på leverantör kan detta avancerade luftcirkulationssystem ha lite olika namn. ”All around cooling” kallas ibland även för exempelvis ”multi flow” eller ”cooling 360°”.

Vad innebär "metal cooling"?

Metal cooling-tekniken använder sig av metallpaneler längst in i kylskåpet vars uppgift är förbättra temperaturens stabilitet. Metall har nämligen förmågan att snabbt absorbera och avge kyla vilket hjälper till att behålla en jämn temperatur, vilket är extra hjälpsamt när kylskåpsdörren öppnas och stängs ofta. Detta skapar en mer energieffektiv kylning och hjälper till att bevara både smak och textur på livsmedel.

Samsung är ett exempel på varumärken som använder sig av metal cooling i vissa av sina kylskåp.

Vad betyder "twin cooling"?

Twin Cooling eller Dual Cooling är en särskild kylningsteknik som förekommer i kombinerade kyl- och frysskåp. Denna teknik innebär att skåpet har två separata kylsystem för kyl- och frysdelen. Detta minimerar överföring av lukt mellan de olika delarna, men innebär också att varje zon kan regleras optimalt. Det i sin tur bidrar till längre bevarande av maten samtidigt samt en mer effektiv energiförbrukning.

Vad betyder "semesterläge"?

En annan energisparande funktion är semesterläget. Denna funktion hjälper dig att hålla nere på elförbrukningen när du är bortrest under en längre tid genom att justera temperaturen till omkring 14-17 C°. Semsterläget ska dock endast användas om du inte förvarar någon mat i kylen.

Semesterläget finns även hos många kombinerade kylar och frysar samt side-by-side skåp och justerar då enbart temperaturen i kylskåpet medan frysen behåller sin temperatur. 

Vad innebär "super cooling"?

Kylskåp med en ”Super Cooling”- eller snabbkylningsfunktion ger dig möjlighet att kyla ned stora mängder mat extra effektivt. När du lastar in nya matvaror står dörren öppen vilket gör att temperaturen i kylen stiger. Genom att aktivera snabbkylningsfunktionen hjälper du till att återställa temperaturen i kylen för att bevara matens kvalitet. Snabbkylningsfunktionen är även användbar när du behöver kyla ner drycker på ett snabbt och effektivt sätt.

Behöver du ett kylskåp med olika kylzoner?

Olika typer av mat kräver olika temperaturer och fuktighetsnivåer för att hålla sig färska så länge som möjligt. Genom att köpa ett kylskåp med olika kylzoner som är anpassade för specifika produkter får du en stor hjälp på traven för att öka livslängden på dina matvaror och samtidigt minska onödigt svinn.

Kylskåpsleverantörerna använder sig gärna av varumärkesspecifika namn för sina olika kylzoner. Bosch och Siemens kallar exempelvis dessa zoner för vitafresh respektive hyperfreshlådor. En annan teknik som hjälper till att bevara maten längre är dörr-i-dörr tekniken som minimerar temperatursvängningar i kylen. 

Fuktighetsreglerade zoner för frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker trivs generellt i högre luftfuktighet än resterande produkter i kylskåpet. Vissa kylskåp är därför utrustade med särskilda grönsakslådor, eller så kallade fuktighetskontrollerade zoner, som är designade för att hålla grönsaker och frukt fräscha längre. Dessa grönsakslådor låter dig reglera fuktighetsnivån inuti lådorna för att förlänga hållbarheten och bevara smaken och näringsvärdet på dina grönsaker och frukt.

Bilden nedan visar Samsungs fuktighetskontrollerande grönsakslåa Humidity Fresh.

Fuktighetskontrollerande zon för kylskåp - Humidity fresh+

Nollgradig zon för kött, fisk och kyckling

En nollgradig zon håller en konstant låg temperatur omkring 0°C grader för att förlänga hållbarheten på kött, fisk och kyckling. Tack vare nollgradiga zoner kan du alltså förvara färskt kött längre i kylskåpet utan att behöva frysa ned det. På så sätt får du möjlighet att äta mer färsk mat och slipper att tina upp matvaror lika ofta vilket kan ha en negativ inverkan på både smak, struktur och näringsinnehåll.

Flexibla zoner

Kylskåp med flexibla zoner ger dig möjlighet att anpassa temperatur och förvaring efter dina specifika behov. Samsungs Optimal Fresh+ är exempelvis en praktisk förvaringslåda som kan användas för både frukt och grönt och för kött och fisk beroende på vilken zon du ställer in den på. Dessutom kan lådan delas upp i två olika zoner om du skulle vilja förvara frukt i ena halvan och kött i andra. Ett annat exempel på en förvaringslåda med flexibla zoner är LGs Fresh Converter.

Bilden nedan visar Samsungs flexibla kylzon Optimal Fresh+.

Flexibel kylzon för kylskåp - Optimal fresh

Dörr-i-dörr

Att ett kylskåp är utrustat med dörr-i-dörr innebär att huvuddörren är tvådelad i en yttre och en inre del. Detta betyder att du kan öppna upp den yttersta dörren för att komma åt dryck och annat i dörrhyllorna utan att behöva öppna upp hela kylskåpet. Dörr-i-dörr tekniken fungerar på så sätt som en kylzon för dryck.

Genom att endast använda den yttre dörren minimeras förlusten av kalluft i kylskåpet vilket bidrar till att bevara temperaturen för en mer energieffektiv och optimal kylskåpsmiljö. Kylskåpsmodeller med dörr-i-dörr hjälper därför till att förvara dina matvaror på ett mer hållbart sätt.

Kylskåpsförvaring som är bra att känna till innan ditt köp

För att kunna förvara matvaror på ett hållbart sätt krävs även bra kylskåpsförvaring och inredning. Det allra smidigaste är därför att välja ett kylskåp som har så optimal inredning som möjligt. Det går även att köpa till kylskåpsförvaring separat om man behöver komplettera inredningen för bästa möjliga organisering.

Vi rekommenderar dock att hålla utkik efter praktiska förvaringslösningar som flexibla glashyllor och dörrhyllor redan när du köper ditt kylskåp för att slippa behöva köpa till så mycket som möjligt.

Flexibla glashyllor

För en så anpassningsbar kylskåpsinredning som möjligt rekommenderar vi att köpa flexibla glashyllor som kan justeras efter den typ av matvaror som du brukar förvara.

De viktigaste flexibla glashyllorna att känna till är:

  • Flyttbara glashyllor: Genom att köpa ett kylskåp med flyttbara hyllor kan du anpassa utrymmet mellan hyllorna efter höjden på olika matvaror. De flesta fullstora kylskåp kommer med flyttbara hyllor medan kombinerade kylar och frysar ofta har fasta hyllor.
  • Utdragbara glashyllor: Kylskåp med utdragbara hyllor ger dig en bättre överblick över vad du har på hyllan samtidigt som det blir enklare att komma åt det du behöver.
  • Hopfällbara glashyllor: Om du ofta förvarar skrymmande eller höga föremål i kylen bör du hålla utkik efter ett kylskåp med hopfällbara hyllor. Dessa hyllor går nämligen att vika eller skjuta in för att göra mer plats för exempelvis en stor gryta eller liknande.

Flexibel dörrförvaring

Dörrens förvaringsmöjligheter är ofta förbisett, men genom att välja rätt dörrförvaring kan du underlätta ordningen och förvaringsmöjligheterna i resten av kylen avsevärt. Kontrollera alltid hur många hyllor och/eller fack som ingår och vad de är anpassade för. Vissa fack kan exempelvis vara särskilt anpassade för dryck medan andra hyllor är anpassade för smör eller ägg.

Det kan även vara bra att kontrollera om hyllorna går att justera i höjd- eller sidled. Electrolux har exempelvis ett särskilt förvaringssystem som kallas för customflex som är väldigt flexibelt och som kan flyttas uppåt, nedåt eller åt sidan efter behov. Detta är exempelvis väldigt praktiskt om du behöver göra plats för höga läsk- eller vattenflaskor. 

Vilka säkerhetsfunktioner är bra att ha i ett kylskåp?

Kylningstekniker, zoner och förvaring är alla tre otroligt viktiga faktorer när det kommer till att välja rätt kylskåp, men även säkerheten är viktig att se över. Några av de viktigaste säkerhetsfunktionerna att känna till är kontrolllås, temperaturlarm och dörrlarm som faktiskt inte är så vanligt förekommande som man kan tro.

Kontrolllås

Kontrollås låter dig låsa kontrollpanelen för att förhindra att inställningarna justeras av misstag. På så vis kan du vara säker på att du alltid har rätt temperatur inställd.

Dörrlarm

Ett dörrlarm varnar om kylskåpsdörren har lämnats öppen för länge för att förhindra att maten tinar upp. Detta är en extra tacksam funktion när det finns barn i hushållet som kanske inte alltid lyckas stänga dörren ordentligt. Till skillnad mot vad många tror är detta faktiskt inte standard för kylskåp idag, men det är däremot desto vanligare bland frysar. Vill du gärna ha ett kylskåp med dörrlarm får du därför vara noga med att kontrollera detta i förväg. 

Temperaturlarm

Ett temperaturlarm varnar dig antingen med ljud eller ljus om temperaturen skulle stiga eller sjunka för mycket i kylskåpet. Precis som med dörrlarmet är denna funktion tyvärr vanligare för frysar än för kylskåp och är ingen självklarhet när du köper en ny kyl. Det är dock inte helt ovanligt och det förekommer till och med smarta modeller där du blir varnad direkt i mobilen om temperaturen skulle avvika för mycket.

Hur smart kylskåp vill du ha?

I en tid där allt fler hushållsapparater får smarta funktioner är det inte förvånande att även kylskåp har gått i samma riktning. Självklart finns det även gamla hederliga kylskåp kvar också, men för tekniknörden kanske ett smart kylskåp med wifi eller en modell med integrerad röstassistent kan vara något för dig?

Här är en lista med smarta funktioner som kan vara bra att ha koll på när du ska köpa ett kylskåp:

  • Röstassistent: Avancerade modeller som exempelvis Samsung Family Hub kommer med en integrerad röstassistent, i Samsungs fall Bixby, som låter dig styra många av inställningarna via röststyrda kommandon.
  • Touchskärmar: Ger dig möjligheten att söka recept, spela musik, eller handla matvaror direkt från kylskåpet.
  • Kamera: Låter dig se innehållet i kylskåpet från din mobil även när du inte är hemma. Perfekt när du är i matbutiken och inte har koll på vad som finns (och inte finns) hemma i kylen.
  • Matplanering: Hjälper dig att hålla koll på bäst-före-datum och ger förslag på recept baserat på de livsmedel du har.
  • WiFi-anslutning: Låter dig styra och kontrollera temperaturinställningarna (och mycket annat) direkt i mobilen.

Vilken typ av temperaturpanel vill du ha?

Något som många inte tänker på när de köper ett kylskåp är vilken typ av temperaturpanel som den har. Vissa kylskåp saknar temperaturpanel helt och hållet och ställs in med ett vrede med temperaturinställningar mellan exempelvis 1-5. Dessa kylskåp visar alltså inte någon exakt temperatur utan du behöver då ha en separat termometer i kylskåpet om du vill kunna se detta.

För de kylskåp som har temperaturpaneler så finns det generellt två olika varianter – en digital och en elektronisk. Den elektroniska panelen ställer in temperaturen mellan förinställda temperaturval som exempelvis 2, 4, 6, 8 och 10°C och har ingen digital display. Den digitala panelen har dock en display som visar upp temperaturen vilken dessutom kan ställas in mer exakt än vredet och den elektroniska panelen.

Bilden nedan visar skillnaden mellan elektroniska och digitala temperaturpaneler.

Olika typer av temperaturpaneler för kylskåp

Var sitter temperaturpanelen någonstans?

En annan aspekt att ta hänsyn till när det kommer till temperaturpanelen är var den sitter någonstans. Vredet sitter så gott som alltid på insidan av kylskåpet, men positionen av den elektroniska och digitala panelen kan variera. Vissa kylskåp har alltså panelen placerad på insidan vilket innebär att du behöver öppna kylen varje gång du vill kontrollera temperaturen. En fördel med att ha temperaturpanelen på insidan är dock att den inte behöver rengöras lika ofta.

Funktioner som underlättar vid rengöring av kylskåpet

Underhåll och rengöring är inte kul, men det är ett måste om du vill förvara maten på ett hållbart och säkert sätt. Genom att välja ett kylskåp med funktioner som luktabsorberande filter och smutsavvisande ytor kan du dock underlätta behovet av underhåll till viss del.

Kolfilter

Kolfiltret i ett kylskåp är utformat för att eliminera lukt och hålla luften så fräsch som möjligt. Filtret fungerar genom att absorbera luktmolekyler och gaser som sprids i skåpet. Detta förhindrar att olika smaker sprids mellan livsmedlen vilket i sin tur också bidrar med en ökad hållbarhet. Kolfiltret behöver bytas ut emellanåt, men det är vanligtvis väldigt enkelt att göra.

Antifingerprint-beläggning

En antifingerprint-yta är ett yttre lager på kylskåpet som gör det svårare för fingeravtryck och smuts att fastna. De fingeravtryck som väl fastnar blir också lättare att putsa bort tack vare den smutsavvisande beläggningen.

Antifingerprint-beläggningen används främst för kylskåp med rostfritt stål eller andra blanka ytor där fingeravtryck och smuts har lättare att synas. Den är även väldigt populär för frysskåp så ett tips är att köpa både kyl och frys med samma typ av beläggning för ett mer enhetligt intryck.

Vilka funktioner är viktiga att känna till när du köper ett frysskåp?

Många frysskåpsfunktioner som du bör känna till är desamma som för ett kylskåp såsom exempelvis automatisk avfrostning, dörrlarm, temperaturlarm och snabbinfrysning (motsvarande formen av snabbkylning för kylskåp. Även vikten av att känna till de olika formerna av temperaturpaneler och var de sitter någonstans är lika stor här.

Något som skiljer sig mellan kyl- och frysskåp är dock att det inte alltid finns en LED-lampa i frysen vilket det i stort sett alltid gör i ett kylskåp. Är detta en viktig funktion för dig är det därför bra att kontrollera att ditt eventuella nya frysskåp är utrustad med detta innan du slår till.

Fördelen av att köpa kyl och frys paket

Ett kyl och frys paket består av ett fullstort kylskåp och frysskåp, ofta i samma serie, som säljs till ett paketpris. Dessa paket sätts oftast ihop av butikerna själva och inte av själva varumärket i sig vilket innebär att paketen, och även priset, kan skilja sig åt mellan återförsäljarna. Allt som oftast får du dock någon form av rabatt när du köper ett kyl och frys paket i jämförelse med om du skulle köpa vardera skåp separat.

En ytterligare fördel när du köper ett kyl och frys paket är att både kyl och frys ofta kommer från samma serie och därmed också har liknande funktioner. De brukar exempelvis oftast ha samma typ av kontroll- och temperaturpanel, utseende och ytfinish vilket gör dem både enklare att använda ihop samtidigt som de ger ett fint helhetsintryck i ditt kök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *