Att hyra barnvagn – Det modernare valet till att köpa nytt

Visste du att du kan hyra barnvagn? På så sätt slipper du att lägga ut stora summor pengar på en gång samtidigt som du bidrar till en hållbar konsumtion. Vi ger tips på var du kan hyra din barnvagn samt vilka för- och nackdelar som det ger dig i jämförelse med att köpa en ny!

Hyra barnvagn

Innehållsförteckning

Fördelar med att hyra barnvagn

Att hyra en barnvagn erbjuder fördelar för både plånboken och miljön, men ger dig också mer flexibilitet eftersom du kan byta modell efter ett tag om du är missnöjd eller bara vill ha lite omväxling.

Slipp betala stora summor pengar på en gång

Att spendera mellan 10000-15000 kronor, som är ett vanligt pris för barnvagnar idag, är inte en självklarhet för alla.

Detta är otroligt mycket pengar oavsett tillfälle, men blir extra påtagligt när du ska skaffa barn eftersom detta även medför så många andra dyra utgifter.

När du hyr en barnvagn betalar du enbart en månadsavgift (ibland även startavgift) vilket frigör många, många tusenlappar i jämförelse med om du skulle köpa en ny.

På så sätt blir det även lättare att få råd med andra nödvändigheter som du behöver inför välkomnandet av din nya familjemedlem.

Du bidrar till en mer hållbar konsumtion

Att hyra en barnvagn bidrar till en mer hållbar konsumtion eftersom färre resurser används för att tillverka nya barnvagnar. Dessutom hjälper du till att ta vara på de barnvagnar som redan finns i omlopp.

Det finns allt för många barnvagnar idag i gott skick som tyvärr står oanvända. Genom att hyra din barnvagn ser du till att fler får nytta av vagnen när du själv inte har någon användning för den längre.

Att köpa en begagnad barnvagn är ett annat sätt att upprätthålla ett mer miljövänligt sätt att handla på. Däremot är det större chans att du får en barnvagn i bättre skick när du hyr eftersom dessa vagnar byts ut efter en viss tid.

Ger dig möjlighet att byta barnvagn efter behov

De flesta uthyrare ger dig möjlighet att byta modell under din bindningstid. På så sätt kan du alltså byta ut din barnvagn om dina behov skulle ändras med tiden.

Ni kanske får tillökning längre fram eller du kanske börjar jogga och behöver än mer löparvänlig vagn. Då kan du enkelt byta ut din befintliga vagn till en syskon- eller joggingvagn utan att behöva lägga ut pengar för en helt ny produkt.

Låter dig provköra din drömvagn innan köp

Vill du köpa en helt ny barnvagn, men är osäker på vilken som är rätt för dig? Då kan du provköra vagnen innan köp genom att hyra den.

På så får du möjlighet att använda din drömvagn en kortare period innan du är helt säker på att du vill investera i den.

Detta låter dig också möjligheten till att testa flera olika modeller innan köp om du skulle vilja det.

Vårt bäst i test av barnvagnar hjälper dig att hitta din drömvagn om du skulle behöva inspiration.

Provköra barnvagn

Nackdelar med att hyra en barnvagn

Trots de många fördelarna finns det också flera nackdelar med att hyra en barnvagn som är viktiga att överväga innan du fattar beslut.

Kostnaderna kan exempelvis bli högre med tiden i jämförelse med att köpa en ny vagn. Uthyrningsvagnar finns även i ett begränsat urval vilket kan göra det svårt att hitta just den modellen som du är ute efter.

Att hyra barnvagn kan bli dyrare i längden

Beroende på hur länge du hyr barnvagnen kan de totala hyreskostnaderna över tid bli högre än att köpa en ny.

Om du planerar att använda barnvagnen under en längre period kan det därför vara mer ekonomiskt fördelaktigt att köpa en egen i vissa fall.

Många uthyrare erbjuder dock en rabatterad månadskostnad om du binder upp dig på att hyra en barnvagn under längre tid.

Detta kan totalt spara dig flera tusenlappar så se till att jämföra alla priser innan du hyr.

Uthyrningsvagnar har en begränsad tillgänglighet

Uthyrare av barnvagnar har ett begränsat urval av modeller och endast ett visst antal av varje modell.

Detta innebär att du kan ha svårt att hitta just din drömmodell som uthyrningsvagn. De flesta populära varumärken såsom Bugaboo, Britax, Thule, Joolz och Cybex går dock att hyra idag även om inte alla varumärken finns hos ett och samma företag.

Även om du skulle hitta din önskevagn finns det dock en risk för att den är uthyrd för tillfället eftersom hyrvagnarna endast finns i ett begränsat antal.

Risk för skador och slitage

Om du inte har turen att få ett helt nytt exemplar som hyrvagn får du vara beredd på att vagnen kan ha synliga tecken på tidigare användning.

De flesta uthyrare är dock väldigt måna om att vagnarna de hyr ut är i gott skick när de hyrs ut. Vissa företag ger även tydliga beskrivningar, inklusive bilder, på befintliga defekter.

Använd barnvagn

Här kan du hyra barnvagnar

Det finns flera enkla onlinetjänster idag såsom Parantley, Strulla och Hyber som erbjuder uthyrning i hela landet. Oftast levereras då vagnarna direkt hem till kund, men det finns ibland möjlighet till direkt upphämtning eller upphämtning hos ombud.

Det finns även andra tjänster såsom Hygglo där du kan hyra barnvagnar från privatpersoner och hämta vagnen på plats. Denna typ av uthyrning är dock oftast för kortare perioder.

Strulla

Strulla erbjuder barnvagnar från de populära varumärkena Bugaboo och Thule med fokus på modellerna Fox, Donkey och Urban Glide.

De har ingen bindningstid för sina abonnemang utan du betalar ett fast pris månad för månad oavsett hur länge du hyr vagnen.

Strulla tar dock ut en startavgift för abonnemanget på 500 kronor.

www.strulla.com

Hyber

Hos Hyber kan du hyra massvis av olika barn- och mammaprodukter, inklusive barnvagnar.

Sortimentet av barnvagnar är relativt litet, men inkluderar olika modeller från både Ergobaby och Thule.

Precis som hos Strulla betalar du här en fast månadskostnad oavsett hur lång hyrtiden är. Månadskostnaden är dock dyrare, men du betalar ingen startavgift.

www.hyber.com

Strolly

Strolly har det största utbudet av de uthyrare som vi har jämfört och erbjuder barnvagnar från många olika varumärken. 

Här hittar du bland annat populära modeller från Bugaboo, Emmaljunga, Cybex och Babyzen för att bara nämna några.

Strolly använder sig även av ett rankingsystem som betygsätter vilket skick vagnen är i. Kostnaden för att hyra en vagn varierar sedan beroende på hur bra skick din valda modell är i.

Kortast abonnemangstid hos Strolly är 6 månader.

www.strollysweden.com

Parently

Parently erbjuder dig möjlighet att hyra flera olika baby- och barnprodukter.

För tillfället erbjuder de endast barnvagnar från Bugaboo. Sortimentet består dock av alla deras populäraste modeller såsom Fox, Donkey, Bee och Butterfly.

Alla Parentlys produkter rangordnas efter kategorierna ”Ny/Som Ny” eller ”Pre- Loved” vilket beskriver hur mycket de har använts innan. Hyrpriset varierar också därefter.

Kortast bindningstid varierar från vagn till vagn och sträcker sig från allt mellan 1 vecka till 6 månader.

www.parently.se

Hygglo

Hos hygglo kan du hyra allt möjligt från både privatpersoner och företag. Utbudet och priserna varierar därför väldigt mycket från dag till dag. Tillgängligheten varierar också kraftigt beroende på var i landet du bor.

Urvalet av barnvagnar i storstäderna är dock förvånansvärt stort. En fördel med att hyra av privatpersoner är att de erbjuder kortare uthyrningsperioder utan bindningstid.

Uthyrningspriset hos Hygglo varierar beroende på om du hyr barnvagnen i 1 dag, 3 dagar eller 1 hel vecka.

www.hygglo.se

Vad kostar det att hyra barnvagn?

Av de fyra uthyrare som vi har jämfört är Strulla överlägset billigast. Detta trots att de tar ut en startavgift vilket ingen av de andra företagen gör.

Enligt vår jämförelse är Strulla exempelvis hela 3700 kronor per år än Parently som blev dyrast i undersökningen.

Att hyra en barnvagn hos Strulla kostar enligt våra beräkningar 4088 kronor per år inklusive startavgiften.

Uthyrare Minsta bindningstid Längsta bidningstid Månadskostnad
(Minsta bindningstid)
Månadskostnad
(Längsta bindningstid)
Månadskostnad
(1 års bindningstid)
Startavgift Årskostnad
(1 års bindningstid)
Strulla 1 mån - 299 kr - 299 kr 500 kr 4088 kr
Hyber 1 mån - 449 kr - 449 kr 0 kr 5388 kr
Strolly 6 mån 24 mån 729 kr 399 kr 569 kr 0 kr 6828 kr
Parently 1 mån 36 mån 749 kr 399 kr 649 kr 0 kr 7788 kr

För att göra jämförelsen så rättvis som möjligt har vi jämfört likvärdiga duovagnar i liknande skick hos de olika uthyrarna.

Hos de företag som inte har fasta månadskostnader för alla sina vagnar kan alltså priset variera från de som vi har använt i vår jämförelse.

Det kan därför finnas alternativ hos dessa sajter som är både billigare och dyrare än de som vi har kikat på.

Tänk på det här när du hyr en barnvagn

Innan du slår till på ett barnvagnsabonnemang kan det vara bra att kontrollera några saker för att säkerhetsställa att du valt rätt leverantör för just dig.

Här är några av de viktigaste sakerna du bör vara medveten om när du hyr en barnvagn.

Se till att du förstår avtalet och dess villkor

Läs alltid igenom hyresavtalet noga så att du är medveten om priset och eventuella bindningstider. Tänk på att vissa företag även tar ut en startavgift som du behöver räkna med i totalkostnaden för att hyra din vagn.

Det kan även vara bra att kontrollera hur många byten som ingår i ditt abonnemang (om det ingår några).

Att välja ett abonnemang där du har möjlighet att byta barnvagn under bindningstiden ger dig större flexibilitet om dina behov skulle ändras med tiden.

Se över försäkringar och garantier vid eventuella skador

Kontrollera alltid vad som gäller om vagnen skulle råka gå sönder under uthyrnignstiden. De flesta företag har försäkringar som täcker detta, men det kan vara bra att dubbelkolla så att du inte riskerar att råka ut för höga lagningsavgifter.

Glöm inte heller att se efter vad som händer utöver täckandet av kostnaderna om vagnen skulle gå sönder. Får du en ny vagn skickad till dig på studs eller behöver vänta på att vagnen lagas?

Kontrollera leverans- och avlämningssätt

Var noga med att kontrollera att du väljer rätt leveranssätt. Många uthyrare erbjuder både hemleverans och upphämtning hos ombud.

Eftersom en barnvagn är ganska otymplig att hämta ut kan det vara bekvämare att välja hemleverans, speciellt om du inte har tillgång till bil.

Det kan även vara bra att slänga ett öga på hur tillbakalämnandet av vagnen går till så att det inte verkar allt för krångligt.

Säkerhetsställ vagnens skick

När du får barnvagnen är det viktigt att noggrant inspektera den för eventuella skador, slitage eller defekter så att inte du blir beskylld för något du själv inte orsakat.

Se till att alla säkerhetsfunktioner som bromsar och sele fungerar korrekt och att det inte finns några andra problem med vagnen.

Upptäcker du några fel bör du rapportera dem omedelbart till uthyrningsföretaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *