Att åka buss med barnvagn: Så gör du

Att åka buss med barnvagn kan vara skrämmande, speciellt om det är första gången. Vi kommer därför guida dig steg för steg i vad du behöver tänka på innan resan fram till att du stiger av bussen. Dessutom tar vi en titt på reglerna hos några av Sveriges största bussbolag så att du har stenkoll på vad som gäller innan du stiger på!

Åka buss med en barnvagn

Innehållsförteckning

Förberedelser inför att åka buss med barnvagn

Att förbereda dig inför din resa är en viktig del av att göra resan med barnvagn så smidig som möjligt.

På så sätt minskar du onödig stress och gör resan behagligare både för dig och ditt barn.

Planera din rutt i tid

För att förenkla din resa är det bra att planera din rutt i förväg. Använd dig gärna av reseplanerare och appar för att hitta bästa resrutten redan innan du går hemifrån.

På så sätt slipper du att oroa dig för vilka bussar du ska med och vilken hållplats du ska av på under resans gång och kan lägga all fokus på ditt barn.

Tänk även på att undvika rusningstrafik om det är möjligt då det kan vara svårare att få plats med barnvagnen.

Att åka buss under tider när det är färre medresenärer ombord kommer dessutom att ge dig en större trygghet inför nästa bussresa.

Packa lätt och smart

Se till att endast packa det mest nödvändiga för resan och undvik att överbelasta barnvagnen. Detta gör inte bara vagnen enklare att transportera utan det gör också dina nödvändigheter mer lättåtkomliga.

Försök att endast att ha med dig en mindre skötväska eller organizer så att du enkelt kan komma åt exempelvis blöjor eller våtservettter när du behöver dem.

Välj rätt barnvagn för bussresan

Har du flera barnvagnar att välja på är det smart att ta med den smidigaste vagnen på bussresan. En resevagn är exempelvis lättare till vikten och nättare i modellen än en mer rejäl vardagsvagn.

Resevagnar är därför ett utmärkt alternativ att åka buss med. Dessutom är de väldigt enkla att fälla ihop och bära med sig de perioder du inte har användning för vagnen.

Självklart kan du även åka buss med större barnvagnar såsom duovagnar och liknande. Du behöver dock vara beredd på att de är tyngre och tar mer plats vilket kan göra resan lite mer påfrestande.

Åker du inte buss särskilt ofta är detta inget större problem, men kommer du att pendla mer regelbundet är en resevagn förmodligen en väldigt uppskattad investering.

Barn åker bus i en barnvagn

Kontrollera bussbolagets regler och rekommendationer

Det är viktigt att vara medveten om vilka regler som gäller för barnvagnar hos det bussbolag du ska resa med.

Olika bolag har nämligen olika regler kring kostnaderna för att åka buss med barnvagn. Alla de bolag som vi har kontrollerat tillåter dig att ta med en barnvagn gratis ombord, men vissa tillåter en förälder att resa med gratis medan andra tar betalt.

Kontrollera därför gärna deras hemsida eller ring kundtjänst för att få information om priser eller särskilda rekommendationer hos ditt bolag.

SL:s regler för att åka buss med barnvagn

I Stockholmsområdet är det tillåtet att ta med barnvagn ombord på SL:s bussar utan extra kostnad.

Åker du på en buss där chauffören kontrollerar biljetten får föraren till vagnen dessutom åka med gratis förutsatt att du har ett barn med dig i barnvagnen. Detta eftersom du inte ska behöva lämna barnet obevakat i vagnen för att gå fram till föraren och visa din biljett.

Transporterar du en tom barnvagn behöver du dock ha biljett precis som vanligt.

Västtrafiks regler för att åka buss med barnvagn

Även Västtrafik tillåter barnvagnar på sina bussar utan extra kostnad. Du själv behöver dock ha en giltig biljett för resan.

Vanliga busskort blippas på närmaste biljettläsare precis som vanligt medan mobilbiljetter är frivilliga att visa upp eftersom dessa endast kan läsas av framme vid busschauffören.

Skånetrafikens regler för att åka buss med barnvagn

Hos Skånetrafiken är det tillåtet att ta med sig en barnvagn gratis i mån av plats så länge som föraren till vagnen har en giltig bussbiljett.

Att tänka på ombord på bussen när du reser med barnvagn

Kliv på bussen genom rätt ingång

Se till att välja den ingång som är närmast barnvagnsplatsen ombord. Dessa ingångar är anpassade för att underlätta att både påstigning och avstigning för passagerare med barnvagn, rullatorer och rullstol. 

Hos Västtrafik är dessa ingångar tydligt märkta med en barnvagnssymbol på utsidan av bussen.

Parkera barnvagnen på rätt plats i bussen

Alla bussar har en uttänkt parkeringsplats avsedd för barnvagnar där din vagn måste placeras. Dessa platser rymmer vanligtvis 1-2 barnvagnar.

Är detta utrymme upptaget får du av säkerhetsskäl vänta på nästa buss eftersom du inte har möjlighet att spänna fast vagnen.

Du utgör också en säkerhetsrisk för andra om du parkerar vagnen mitt i gången eftersom du blockerar framkomligheten i bussen.

Säkra barnvagnen ordentligt

Barnvagnen ska alltid vara bromsad när den parkeras i bussen för förhindra att den rullar iväg.

Utöver detta finns det alltid säkerhetsremmar på bussen som du ska fästa i vagnen för att minimera risken för att vagnen förflyttar sig.

Allra säkrast är att parkera vagnen i hörnet av parkeringsytan så att vagnen lutar mot två väggar. Barnvagnen ska då vara placerad så att baksidan av huvudändan får stöd framåt och så att barnet sitter bakåtvänt.

Glöm inte heller ditt barn ska sitta faststpänd i selen under hela färden. Detta gäller även när ni kliver av och på bussen för att förhindra att barnet trillar ur när vagnen lyfts.

Var uppmärksam på andra resenärer

Glöm inte att ta hänsyn till dina medresenärer genom att se till att mittgången alltid har fri passage. 

Var också uppmärksam på om du behöver göra plats för någon som behöver sitta på de platser som är avsedda för personer med nedsatt rörlighet.

Tryck på rätt stoppknapp när det är dags att kliva av

De flesta bussar har särskilda stoppknappar avsedda för dig som åker buss med barnvagn. Dessa stoppknappar är försedda med en barnvagnssymbol.

Genom att trycka på den uppmärksammar du chauffören på att sänka bussen för avstigning vid kommande hållplats.

Var dock inte rädd för att be om hjälp av någon av dina medresenärer om du ändå skulle behöva hjälp med att få av vagnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *