De 5 bästa regnskydden till din barnvagn 2023

Ett regnskydd för barnvagn är ett oumbärligt tillbehör som skyddar ditt barn från regn, snö och vind när du är ute och går. Men vilket regnskydd är säkrast och mest praktiskt att använda?

I denna artikel kommer vi att granska olika typer av regnskydd för barnvagnar och ge tips på hur du hittar den bästa modellen för din barnvagn samt hur du tar hand om och förvarar regnskyddet på allra bästa sätt.

Barnvagn regnskydd

Innehållsförteckning

Nummer 1

Tinkafu universalt regnskydd med skärm

TINKAFU UNIVERSALT REGNSKYDD MED SKÄRM​

Tinkafu är ett universalt regnskydd som passar på de flesta barnvagnar även om den kanske passar allra bäst på lite större modeller såsom Emmaljunga NXT och Bugaboo Fox.

Regnskyddet träs över vagnen och kan dras åt nedtill med ett gummiband vilket gör att det anpassas efter olika typer av barnvagnar.

Tinkafus universala regnskydd är utrustad med en lång, skyddande skärm i klarplast som ger barnet klar sikt över omvärlden samtidigt som den släpper in gott om frisk luft i vagnen.

Framsidan av regnskyddet har dessutom dragkedjor på vardera sida så att du enkelt kan lyfta in eller ur barnet med regnskyddet kvar på vagnen. Ett annat stort plus är att skyddet är prytt med reflexer på alla sidor så att du och ditt barn syns extra bra i mörkret.

Tack vare den inbyggda förvaringsfickan är det dessutom extra enkelt att stoppa undan det universala regnskyddet när duinte behöver det.

Nummer 2

Emmaljunga regnskydd

EMMALJUNGA REGNSKYDD​

Emmaljunga har två olika regnskydd, “Raincover small” och “Raincover large”. Båda regnskydden har samma funktioner, men är anpassade för olika modeller.

Det lilla regnskyddet passar bland annat NXT90 ERGO och Alu S medan det stora regnskyddet passar NXT90 Flat. Båda modellerna är dock kompatibla med liggdelen till NXT90.

Emmaljungas regnskydd har framsida med ett stort fönster i klarplast som ger klar sikt för ditt barn samtidigt som du får bra insyn. Dessutom finns en stor lucka på framsidan som kan öppnas med dragkedjor när du behöver snabb åtkomst till ditt barn utan att behöva avlägsna skyddet.

Båda Emmaljungas regnskydd har även stora, extra synliga reflexer runtom samt ventilationsöppningar i mesh som hindrar skyddet från att imma igen.

Nummer 3

Britax regnskydd

Britax har flera olika regnskydd, men detta är anpassat efter sittvagnen för deras kanske mest populära barnvagnsmodell Smile. Regnskyddet är kompatibelt med alla de senaste modellerna 3,4 och 5Z.

Britax har även ett anpassat regnskydd till liggdelen för Smile, men detta behöver tyvärr köpas separat.

Båda regnskydden har dock samma funktioner med ett stort fönster i klarplast, ventilationshål samt en lucka på framsidan för enkel åtkomst till ditt barn.

Nummer 4

Elodie regnskydd

Elodie regnskydd

Elodie regnskydd passar perfekt till deras populära sulky Mondo, både med liggdel och sittdel, men fungerar även bra till många andra barnvagnar då den inte är utformad efter någon särskild sufflett.

Elodies regnskydd formar sig istället efter formen på vagnen, likt hur de blå sjukhustossorna formar sig efter skorna. Regnskyddet består mestadels av ett täckande, vattentätt tyg, men har även ett stormfönster i klarplast för utsikt mot omvärlden.

Stormfönstret kan öppnas upp med hjälp av tryckknappar på sidan och vikas in på insidan när det inte behövs. Framsidan på regnskyddet har även en dold ingång som kan öppnas upp med dragkedjor.

Regnskyddet från Elodie finns i massvis av olika färger och mönster och levereas även med en praktisk förvaringsväska som kan hängas på handtaget.

Nummer 5

Bugaboo regnskydd High performance

Bugaboo regnskydd High performance

Bugaboos regnskydd High performance är skräddarsytt för Fox- och Camelon och sitter som handen i handsken på dessa vagnar.

Framsidan på High performance-skyddet består nästan enbart av klarplast vilket ger ditt barn en helt fri sikt till omvärlden. Vill du komma åt ditt barn utan att ta bort hela regnskyddet kan du dessutom öppna upp framsidan med hjälp av dragkedjan som löper längs med suffletten.

Parallellt med dragkedjan löper också en diskret, men praktisk reflexkant som reflekterar ljuset väl om du är ute och promenerar i mörkret.

De små kilformade ventilationspanelerna i mesh ser dessutom till att det kommer in frisk luft i vagnen och att sikten inte skyms av imma.

När du är klar med regnskyddet kan du enkelt vika ner det i den integrerade förvaringsfickan. Smidigt!

Varför är ett regnskydd till barnvagnen så viktigt?

Regnskyddet skyddar barnet från regn, men ger också ett bra skydd mot stark vind och låga temperaturer och håller dessutom insekter borta. Ett regnskydd för barnvagnen är alltså mer än bara en bekvämlighet – det är en viktig del av att hålla ditt barn tryggt och bekvämt i alla väder.

Utan ett lämpligt regnskydd kan barnet bli blött och kallt vilket i värsta fall kan leda till sjukdom. Dessutom skyddar regnskyddet barnvagnen från skador orsakade av väder och vind vilket förlänger livslängden på vagnen.

Det finns även regnskydd med reflexer hjälpa till att öka synligheten och säkerheten under promenader i dåligt ljus eller mörker vilket är en annan stor fördel.

Finns det alternativa användningsområden för regnskyddet?

Förutom att skydda din barnvagn från regn kan ett regnskydd också användas för att hålla barnvagnen ren och dammfri när den inte används.

Detta är speciellt användbart om du inte kommer använda barnvagnen under en längre period, exempelvis i väntan på nästa barn. På så sätt håller sig barnvagnen ren och fräsch nere i källaren eller förrådet tills den är redo att användas igen.

Vilka typer av regnskydd för barnvagnar finns det på marknaden?

Även om alla regnskydd har samma huvudsyfte, att skydda barn och barnvagn från regn och rusk, så kommer de i många olika former och storlekar.

Det finns exempelvis både universala regnskydd som passar till de flesta barnvagnsmodeller och regnskydd som är speciellt utformade för specifika barnvagnsmärken såsom Emmaljunga, Britax, Bugaboo eller Elodie.

Näst intill alla populära barnvagnar har dessutom särskilt utformade regnskydd just för dem. Tänk dock på att vissa modeller enbart är anpassade för liggdelen eller sittdelen på barnvagnen även om det är vanligast att de passar både och.

De regnskydd som är avsedda för en viss modell eller ett särskilt varumärke är oftast dyrare, men har generellt bättre passform än de universala varianterna.

Hur väljer man det rätta regnskyddet för sin barnvagn?

Tack vare att de kändaste barnvagnsmärkena har särskilt utformade regnskydd för sina vagnar är det oftast inte så svårt att välja rätt regnskydd.

Finns det flera regnskydd att välja på eller om du skulle välja en universal modell bör du dock se över egenskaperna lite extra.

Kontrollera alltid följande faktorer innan du köper ditt regnskydd:

  • Storlek och passform: Se till att regnskyddet följer måtten för din barnvagn. Är regnskyddet för stort är risken att regnskyddet glider runt eller i värsta fall åker av. Dessutom blir sikten sämre både in och ut ur regnskyddet om det sitter för löst.
  • Material: Kontrollera att regnskyddet är tillverkat i ett hållbart, vattentätt material och att det ger barnet god sikt. Du bör också se till att regnskyddet är enkelt att rengöra eller torka av vid behov.
  • Ventilation: Alla bra regnskydd är försedda med ventilation som förebygger kondens och ser till att det kommer in frisk luft i vagnen. Ventilationslösningarna kan dock se lite olika ut. Vissa regnskydd har meshnät på sidorna likt vädringsfönstren i en barnvagn medan andra har små hål i själva plasten.
  • Fäste av regnskyddet: Det finns många olika sätt att fästa ett regnskydd på. Det kan därför vara värt att kontrollera hur fästet fungerar innan köp. Vissa regnskydd fästs med kardborreband, andra med öglor och vissa med hjälp av resår eller gummiband som träs över barnvagnen.
  • In-/utgång: Vill du ha ett så användarvänligt regnskydd som möjligt bör du leta efter en modell med en lucka framtill. På så sätt kan du lyfta in eller ut barnet i barnvagnen utan att behöva ta av regnskyddet varje gång.

Var kan man köpa regnskydd till barnvagn?

Regnskydd till barnvagnar kan köpas i många olika butiker både fysiskt och online. Letar du efter universala regnskydd kan du hitta detta på alltifrån Biltema, Clas Ohlson, ICA, och Jula.

Letar du dock efter ett regnskydd för ett specifikt varumärke eller modeller bör du istället vända dig direkt till leverantören eller utpräglade barnbutiker såsom Jollyroom eller Babyland.

Hur tar man hand om sitt regnskydd till barnvagn?

När du väl har köpt ditt regnskydd är det viktigt att ta hand om det korrekt för att det ska hålla så länge som möjligt. Detta innebär regelbunden rengöring och ordentlig förvaring när det inte används.

Hur rengör man sitt regnskydd?

De flesta regnskydd kan rengöras med en mild tvållösning och varmt vatten. Se till att skölja ordentligt och torka det torrt med en skonsam trasa eller llåta det lufttorka helt innan du förvarar det.

Undvik även att använda starka kemikalier och försök att inte skrubba för mycket på plasten eftersom det kan repa materialet.

Hur förvarar man regnskyddet?

Först och främst bör ditt regnskydd alltid förvaras rent och torrt. precis som efter rengöring bör du alltid låta regnskyddet torka efter användning i regnet innan du förvarar det. Att förvara det fuktigt kan leda till mögel och dålig lukt.

Vissa modeller levereras med en tillhörande förvaringsficka som du kan vika ner regnskyddet i. Tänk bara på att undvika att vika det på samma sätt varje gång eftersom det kan leda till jobbiga veck och kanske till och med sprickor med tiden.

Försök istället att variera hur du viker det eller rulla ihop det istället för att minska risken för slitage.

Har du ingen förvaringsficka bör du förvara regnskyddet på någon annan mörk plats såsom i en låda eftersom solljus både kan bleka och slita på materialet.

Andra tillbehör som skyddar barnvagnen från väder och natur

Förutom att investera i ett regnskydd kan det även vara bra att överväga ett myggnät och ett vindskydd till din barnvagn. Precis som regnskyddet ser nämligen dessa två tillbehör till att göra din barnvagn mer anpassad för olika väderförhållanden och säkerställer att ditt barn alltid är bekvämt och skyddat.

Myggnät

Myggnätet är ett oumbärligt tillbehör för barnvagnen, särskilt under sommarmånaderna eller i områden med hög insektstäthet. Det skyddar ditt barn från att bli biten av myggor och andra små insekter samtidigt som det tillåter luftflödet att hålla barnvagnen sval och bekväm.

Vindskydd

Vindskyddet är istället utformat för att skydda ditt barn från starka vindar, särskilt i kyligare klimat eller under blåsiga dagar. Det är ofta tillverkat av ett hållbart, vindtätt material och kallas allt som oftast för “footsack”.

En footsack är utformad som en sovsäck och träs runt barnets ben och kropp, men lämnar huvudet fritt. Det finns dock även vindskydd som träs runt hela vagnen precis som ett regnskydd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *