Maximera dina budget: Köp en begagnad barnvagn

Att vänta barn innebär många nya utgifter och att köpa en begagnad barnvagn kan hjälpa dig att sänka dina kostnader betydligt. Häng med när vi kikar närmare på fördelarna med att köpa en begagnad barnvagn, vad du bör tänka på innan köp och var du kan köpa begagnade barnvagnar. Låt oss börja!

Köpa begagnad barnvagn

Innehållsförteckning

Varför ska man köpa en begagnad barnvagn?

Genom att välja en begagnad vagn istället för en ny frigör du mer av din budget för andra viktiga nödvändigheter till ditt barn.

Dessutom bidrar du till en mer hållbar konsumtion vilket är ännu viktigare än någonsin i dagens samhälle.

Spara pengar

Att köpa en begagnad barnvagn ger dig möjligheten att spara tusentals kronor i jämförelse med att köpa en ny.

Detta gör att du kan använda pengarna du sparar på andra nödvändigheter såsom kläder, blöjor och andra barnprodukter som annars kan vara svåra att ha råd med.

Genom att satsa på en begagnad barnvagn får du också möjlighet att köpa en bättre modell eller ett mer exklusivt varumärke än vad du kanske hade kunnat annars.

Spara pengar

Bidra till en mer hållbar konsumtion

Att köpa en helt ny barnvagn är egentligen helt onödigt när det finns så många begagnade barnvagnar i fint skick.

Genom att ta vara på och förlänga livslängden på de barnvagnar som redan finns minskar vi trycket på nyproduktion.

Detta i sin tur minskar avfallet och vår på verkan på miljön vilket är en alldeles för förbisedd aspekt många gånger.

Få mer för pengarna

När du letar bland annonser för begagnade barnvagnar kommer du märka att många föräldrar erbjuder paketpriser för sina vagnar. 

Att ett barn vuxit ur sin barnvagn innebär också att de vuxit ur andra viktiga tillbehör. Därför har du ofta möjlighet att få med exempelvis åkbräda eller parasoll till barnvagnen på köpet för en liten extra peng.

Detta ger dig stora möjligheter att spara ännu mer pengar.

Saker att tänka på när man köper en begagnad barnvagn

Att kontrollera säkerheten är extra viktigt för begagnade barnvagnar eftersom den kan ha påverkats av tidigare användning.

Du behöver därför vara otroligt noga med att utvärdera barnvagnens ålder och skick innan du slår till.

Kontrollera hur säker barnvagnen är

Köp aldrig en begagnad barnvagn utan att ha sett den i verkligheten först. Du behöver kunna känna på den och testa dess olika funktioner personligen för att få en rättvis känsla över vilket skick den är i.

Se till att vagnen har fungerande bromsar, att selen och låsfunktionerna är intakt och att det inte finns några tecken på skada.

Du bör också kontrollera så att vagnen uppfyller säkerhetsstandard EN 1888 (vagnen ska då vara märkt). 

Detta intygar att vagnen genomgått alla kontroller som behövs för att minimera risken för skador och olyckor.

Bedöm vagnens skick och ålder

Fråga gärna säljaren om vagnens historik och hur den har förvarats. Ta gärna reda på hur länge vagnen har använts och för hur många barn.

Om möjligt kan du även be om kvitto eller dokumentation som bekräftar vagnens ålder och ursprung.

Du kan även leta efter barnvagnens olika märkningar på chassit. Alla barnvagnar ska exempelvis alltid vara märkta med tillverkningsår som bekräftar när de är gjorda.

Det kan även vara bra att ta reda på om de har behövt att reparera vagnen någon gång och i så fall varför och på vilket sätt.

Att välja en barnvagn som är i bra skick och inte alltför gammal ökar chansen att den kommer att hålla under den tid ditt barn behöver den.

Ta reda på om reservdelar och tillbehör fortfarande är tillgängliga

En äldre barnvagn löper större risk för att behöva repareras. Det kan därför vara bra att kontrollera om det fortfarande finns reservdelar, såsom hjul och liknande, kvar att få tag på om det skulle behövas.

Vill du komplettera vagnen med fler tillbehör såsom babyskydd, åkpåsar och annat bör du även se till att det fortfarande finns modeller som är kompatibla med den begagnade barnvagnen.

Där köper du begagnade barnvagnar

Sök gärna efter barnvagnar på flera olika ställen för att kunna jämföra priser och skick på de modeller som finns tillgängliga.

Bra att tänka på är att du oftast inte har någon garanti eller ångerrätt när du köper en begagnad barnvagn av en privatperson. De flesta butiker erbjuder dock öppet köp även på begagnade barnvagnar.

Populära onlineplattformar för begagnade barnvagnar

Blocket, Tradera och Facebook Marketplace är bara några av de stora plattformar där du kan hitta begagnade barnvagnar.

Personligen rekommenderar jag att alltid köpa en barnvagn av en säljare i ditt närområde så att du kan åka och känna och klämma på vagnen innan köp.

Många brister och fel kan vara svåra att upptäcka på bild så det är alltid säkrast att göra köpet på plats personligen.

Butiker för begagnade barnvagnar

Det går att hitta begagnade barnvagnar i second hand butiker runtom i landet, men det kräver lite mer tur och arbete än att göra det online.

Det finns nämligen flera onlinebutiker som enbart säljer barnvagnar och tillbehör.

Här nedan hittar du två av dessa butiker. Båda erbjuder både upphämtning på plats och hemleverans samt öppet köp.

Sök efter barnvagnar i föräldrargrupper och forum

Att ansluta sig till lokala föräldragrupper och forum kan vara ett annat bra sätt att hitta begagnade barnvagnar.

Föräldrar som nyligen har uppgraderat sina barnvagnar eller vars barn har vuxit ur dem är ofta villiga att sälja dem till ett riktigt bra pris. 

BB Style

BB style har ett otroligt stort utbud av begagnade barnvagnar från flera olika populära varumärken såsom Bugaboo, Emmaljunga och Cybex.

De erbjuder dessutom öppet köp i 14 dagar samt möjlighet till upphämtning i Stockholm.

Barnvagnsslottet

Barnvagnsslottet erbjuder ett mindre utbud av begagnade barnvagnar från välkända varumärken. De har även en fysisk butik i Stockholm som ger dig mölighet att kika på vagnen i verkligheten innan köp.

De erbjuder även öppet köp i 14 dagar samt hemleverans i andra delar av landet.

Prisförhandling för att göra en bra affär

Köper du en begagnad barnvagn av en privatperson är priset ofta förhandlingsbart. Det gäller bara att vara väl förberedd så att du kan komma med välformulerade argument om varför du bör få ett bättre pris.

Hur man värderar en barnvagn

Innan du börjar förhandla om priset på en begagnad barnvagn är det viktigt att ha en uppfattning om vad den är värd.

Gör research på nätet för att se vad liknande modeller och märken säljs för i samma skick.

Det kan vara användbart att jämföra priser på både nya och begagnade barnvagnar för att få en känsla av hur mycket du kan spara genom att köpa begagnat.

Förhandla fram det bästa priset

När du har bestämt dig för vilken barnvagn du vill köpa och har en uppfattning om dess värde är det dags att förhandla om priset.

Framför dina argument om varför du tycker att du bör få ett bättre pris på ett så artigt och respektfullt sätt som möjligt. 

Du kan exempelvi påpeka eventuella fläckar eller slitage på vagnen och hur mycket det kan kosta att reparera eller rengöra dessa delar.

Att erbjuda dig att köpa och hämta vagnen direkt ger också ofta möjlighet att få ner priset eftersom många är måna om att bli av med vagnen så fort som möjligt.

Sammanfattning

Att köpa en begagnad barnvagn kan vara ett smart och ekonomiskt sätt att maximera din budget och samtidigt bidra till en mer hållbar konsumtion.

Är du fortfarande i valet och kvalet kring att köpa en begagnad eller ny barnvagn har vi gjort ett bäst i test där vi jämför 5 populära barnvagnar.

I vårt bäst i test kan du även få mer information om populära barnvagnar som du förhoppningsvis även kan hitta på andrahandsmarknaden om du har tur.

Oavsett var du väljer att köpa din barnvagn så hoppas vi att vi kan hjälpa dig att hitta den perfekta vagnen för just dig och ditt barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *