Viktiga tips när du ska flyga med barnvagn

Att flyga med barnvagn behöver inte vara så krångligt som man tror. Med rätt förberedelser och kunskap kan du göra din semester lika njutbar och smidig även om barnvagnen är med. Vi vägleder dig i allt från förberedelser innan avresa till check-in och ankomst för att underlätta din resa så mycket som möjligt!

Flyga med barnvagn

Innehållsförteckning

Förberedelser inför flygresan med barnvagn

Börja förberedelserna med att kontrollera flygbolagets villkor för att resa med barnvagn. Vissa flygbolag låter dig exempelvis checka in en barnvagn utan extra kostnad medan andra tar ut en avgift för detta.

Du bör även bestämma dig för vilken typ av barnvagn du ska ta med dig samt om du vill checka in barnvagnen eller resa med den som handbagage.

Att välja rätt barnvagn för flygresan

För att flygresan ska bli så smidig som möjligt bör du fundera på att införskaffa en särskild resevagn. Resevagnar väger mindre än exempelvis en duovagn och blir också mer kompakta när de fälls ihop.

Detta underlättar inte bara för själva flygresan utan det kommer även att göra hela semestern enklare när ni väl är på plats.

Vill du slippa att checka in barnvagnen behöver du titta efter en resevagn som följer måtten för godkänt handbagage hos det flygbolag som du ska resa med.

Som tur är dessa inte särskilt svåra att hitta. Idag finns det nämligen flera barnvagnar på marknaden som är designade och godkända för att tas med som handbagage.

Att resa med barnvagnen som handbagage

Att resa med barnvagnen som handbagage innebär att du slipper det extra momentet med att checka in och hämta ut vagnen på flygplatsen.

Dessutom tar handbagagevagnar mindre plats och är lättare att bära med sig. Flera av dessa vagnar har även axelremmar eller ryggsäcksremmar som gör dem ännu enklare att transportera när de inte används.

En annan fördel är att du även har tillgång till vagnen efter säkerhetskontrollen och slipper att leta efter en lånevagn.

Populära barnvagnar som kan användas som handbagage

Här har vi samlat några av de populäraste barnvagnarna som kan användas som handbagage.

Tänk dock alltid på att kontrollera de tillåtna måtten för handbagage hos det flygbolag du ska flyga med eftersom de kan skilja sig åt mellan olika bolag.

  • Babyzen Yoyo 2
  • GB Pockit
  • Cybex Libelle
  • Joolz Aer+
  • Beemoo Easy Fluy Lux 3
  • Bugaboo Butterfly
  • Elodie Mondo


Vill du veta mer om dessa vagnar så har vi recenserat flera av dem i vårt stora bäst i test av resevagnar.

Barnvagn på stranden

Att checka in barnvagnen på flygplatsen

Om du inte vill eller kan ta med din barnvagn som handbagage kan du välja att checka in den istället.

Kanske har du redan en resevagn hemma, men som är lite för stor för att användas som handbagage. Då kan det kännas onödigt att köpa en ny bara för att slippa att checka in den.

Hur går incheckningen till?

Hur man checkar in barnvagnen kan skilja sig åt från mellan olika platser. På vissa flygplatser checkar du in barnvagnen tillsammans med övrigt bagage vilket är allra smidigast.

Vissa flygplatser kräver dock att du checkar in barnvagnen som specialbagage vilket görs vid en annan disk.

En del flygplatser låter dig dock ta med dig barnvagnen ända fram till gaten där sedan personalen ser till att barnvagnen kommer ombord på planet.

På de flygplatser som inte låter dig ta med barnvagnen genom säkerhetskontrollen finns det ofta lånevagnar att tillgå som ni kan använda på flygplatsen.

Vill du veta exakt hur incheckningen går till innan avresa bör du kontakta flygplatsen i förväg för att underlätta i planeringen.

Checka in med barnvagnen

Viktiga tips innan du checkar in barnvagnen

Innan du checkar in barnvagnen på flygplatsen finns det några saker du bör tänka på både för att skydda barnvagnen och för att göra den enklare att hitta när du väl är på plats. Här är våra bästa tips.

Skydda barnvagnen mot slitage

Hanteringen av din incheckade barnvagn vid på- och avlastning innebär ökad risk för slitage. Det är därför viktigt att skydda den så mycket som möjligt för att undvika att den går sönder.

De flesta flygbolag kräver att du packar in barnvagnen, men det brukar inte finnas krav på något särskilt skydd. I princip räcker det alltså att packa in barnvagnen i en plastpåse. Dock brukar flygbolaget då inte ansvara för om vagnen går sönder.

Jag rekommenderar därför att packa din barnvagn i en särskild transportväska som är avsedd för att skydda barnvagnen under resan.

Hyr en airshell till din barnvagn

En Airshell är en särskild transportväska avsedd för att skydda barnvagnar under flygresan och som rekommenderas av de flesta flygbolag.

Skadas din barnvagn under flygresan trots att den är packad i en airshell ersätts detta därför oftast av flygbolaget.

Airshells går inte att köpa utan hyrs innan avresa och hämtas upp på flygplatsen. De finns tillgängliga på de flesta flygplatser i Skandinavien och Spanien.

En del flygplatser erbjuder även förvaringsmöjligheter för din hyrda Airshell under semestern så att du slipper ha med dig väskan under resan.

Köp en transportväska

Vill du inte hyra ett barnvagnsskydd finns det även gott om transportväskor att köpa.

De flesta varumärken för barnvagnar har specifika väskor som är anpassade efter just deras modeller. Dessa väskor är oftast dyrare än universala väskor, men är också mer anpassade efter formen och måtten för deras specifika vagnar.

Detta innebär att de oftast ger en bättre passform och bättre skydd än vad en universal väska skulle göra.

Väljer du en icke märkesspecifik modell bör du därför vara extra noggrann med att kolla upp så att måtten stämmer in bra med din barnvagn.

Är väskan för stor finns en risk för att barnvagnen glider runt inuti den vilket ökar risken för skador.

Köp en begagnad barnvagn

Kommer du bara att flyga med resevagnen någon enstaka gång kanske du inte vill investera allt för mycket pengar på en ny vagn eller en dyr transportväska.

Då kan du istället köpa en paraplyvagn eller en begagnad barnvagn för att använda på resan. Dessa alternativ är betydligt billigare och innebär inte en lika stor förlust om de skulle råka gå sönder.

Jag rekommenderar dock ändå att försöka skydda dem i den mån du kan innan du checkar in dem.

Märk upp barnvagnen innan incheckning

Precis som med din resväska kan det vara bra att märka upp barnvagnen eller transportväskan så att den är lätt att känna igen när ni kommer fram.

En färgglad bagagetag eller något annan igenkänningsdetalj såsom ett fägglatt band eller klistermärke är ett bra sätt att göra det på.

Att hämta ut din incheckade barnvagn vid ankomst

Barnvagnar kommer ofta ut på bagagebandet tillsammans med övrigt bagage, men kan ibland hamna på en särskild uthämntningsplats för specialbagage/skrymmande föremål.

Om du är osäker på var du ska hämta din barnvagn kan du be flygplatspersonalen om hjälp på plats.

Kontrollera barnvagnen för eventuella skador

När du hämtar din barnvagn är det viktigt att genomsöka den efter skador med en gång.

Det är nämligen mycket enklare att bevisa att skadorna uppstått under transporten om du anmäler detta direkt på flygplatsen.

Om du upptäcker skador bör du göra en anmälan direkt hod flygbolagets disk för borttappat och skadat bagage.

Ersättning vid skadad vagn

Den ersättning du har rätt till beror på hur väl vagnen är skyddad under transport så se till att den är väl skyddad under resan.

Visar det sig att barnvagnen skadats trots att du packat den på rätt sätt har du oftast rätt till ersättning. Ersättningen kan bestå av betalda reparationskostnader eller en helt ny vagn om den inte skulle gå att laga.

Det brukar oftast även finnas möjlighet att låna en barnvagn på flygplatsen under semestern om vagnen skulle skadas på vägen till resmålet.

Kontakta gärna ditt flygbolag innan avresa för att ta reda på de krav du behöver uppfylla för att ha rätt till ersättning vid skada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *