Mjuklift eller hårdlift – Vad är skillnaden?

Som nybliven förälder är det många nya begrepp att hålla reda på. Två begrepp som du garanterat kommer att stöta på, inte minst under jakten på barnvagn, är mjuklift och hårdlift. Vi hjälper dig reda ut skillnaden mellan dem och när de bör användas!

Hårdlift eller mjuklift

Innehållsförteckning

Vad är en lift för något?

När du ska bli förälder för första gången och ska köpa barnvagn är chansen stor att du kommer att välja mellan en duo- eller kombivagn. Båda dessa kan nämligen användas från födseln och flera år framåt.

En kombivagn har ingen särskild liggdel. Istället består liggdelen av en separat lift som placeras i sittdelen av vagnen. Det är alltså i liften som bebisen spenderar sina första månader i barnvagnen (om ni har en kombivagn).

En lift kan vissa gånger även användas i en duovagn eller resevagn förutsatt att den har fullt liggläge. 

Det finns två olika typer av liftar – mjuklift och hårdlift. Som man kan tyda på namnet är den ena hård och den andra mjuk, men vad är egentligen bäst?

Båda typer har sina för- och nackdelar och vilken typ som är bäst för dig beror helt på hur din vardag ser ut och vad du själv föredrar.

Hårdlift

En hårdlift är en stabil och robust lift som är utformad för att ge ett stadigt och säkert stöd för ditt barn under dess första månader.

Den har en fast och hård skalstruktur och påminner mer om en liggdel till en duovagn i känsla och utseende än vad mjukliften gör. 

Många tycker också att hårdliften ger lite bättre skydd mot väder och vind. 

Mjuklift

Mjuklift, å andra sidan, är en lättare och mer flexibel variant som är enklare att bära och transportera. Den består av en mjuk och vadderad in- och utsida som ger en mysig och ombonad liggplats till ditt barn.

Mjukliften kan dessutom vikas ihop när den inte används vilket du inte kan göra med hårdliften.

Skillnaderna mellan hårdlift och mjuklift

Nu när vi har en grundläggande förståelse för vad hårdlift och mjuklift är för något är det dags att jämföra hur de presterar inom olika områden.

Komfort och skydd för barnet

Hårdliften ger generellt sett bättre stöd och skydd runt om tack vare dess hårda skal. Många föräldrar upplever också att det känns säkrare med en hårdlift eftersom den utvändigt sätt är mer stabil.

När det kommer till komfort är det lätt att bädda i en hårdlift för att göra den mjuk och mysig, det kräver dock mer arbete och tillbehör än vad som behövs i mjukliften.

Mjukliften är redan vadderad och ombonad som den är och i kombination med filtar och annan bäddning blir det en svårslagen miljö för ditt barn att vila i.

Flexibilitet

Både mjukliften och hårdliften har handtag, men när det kommer till flexibilitet har mjukliften klara fördelar.

Den väger inte lika mycket och är smidigare att bära eftersom den inte är så fast och stel i formen. Mjukliften är därför mer praktisk när du ska ta dig upp i trånga trappuppgångar eller när du är iväg någonstans och inte kan ta med dig vagnen in.

Mjukliften har också större användningsområde då den även kan användas i liggdelen på en duovagn för att göra den mer ombonad. Den kan även användas som ett babynest när ni exempelvis är på besök hemma hos någon.

Livslängd

Hårdliften brukar ha en längre livslängd än mjukliften eftersom den är robust och mer tålig mot slitage.

Den kan oftast användas även till nästa barn medan mjukliften inte alltid håller lika länge.

Hur väljer du rätt lift till din barnvagn?

Det första steget i att välja rätt lift för din barnvagn är att bedöma dina och ditt barns behov. Glöm inte heller att fundera på i vilket syfte du kommer att använda liften och när på året den kommer att användas.

Ta hänsyn till vädret

Det kan också vara bra att tänka på när på året liften kommer att användas. Har du en vinterbebis kommer den att behöva extra mycket skydd från kyla och vind.

En hårdlift ger i regel mer skydd mot blåst och kan därför vara ett bättre alternativ under de kallare delarna på året.

Detta är dock inget måste utan det går bra att använda en mjuklift på vintern också. Det är dock väldigt viktigt att bädda extra varmt inuti den.

Tänk på när och hur du kommer att använda liften

Din livsstil och preferenser spelar en stor roll i valet av lift. Om du reser mycket och behöver en lättviktig och bärbar lösning är en mjuklift förmodligen det bästa valet.

Om du däremot känner dig tryggare med en mer stabil lift och inte har något emot den extra tyngden kan en hårdlift vara det bättre alternativet.

Generellt är hårdliften också det bästa valet om du enbart kommer att använda liften i barnvagnen eftersom den oftast håller längre.

Däremot kommer du även att behöva med dig ett babynest när du ska hem till någon annan vilket du slipper med mjukliften.

Se till att du har plats att förvara liften

Om du inte kan eller vill förvara liften i vagnen när den inte används bör du se till att du har plats för den hemma.

Mjukliften kan enkelt stoppas undan i en byrålåda medan hårdliften kräver mer utrymme. Har du begränsat med förvaringsutrymme hemma kan alltså mjukliften vara bäst för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *