Hur länge håller ett kylskåp?

Enligt insamlings- och återvinningssystemet El-kretsen är medianåldern för inlämnade kylskåp 15 år. Nästan vartannat kylskåp som lämnas in är dock minst 27 år gammalt. Livslängden på kylskåp som tillverkades förr var alltså minst sagt att lita på, men håller kylskåpen lika länge idag?

Hur länge håller ett kylskåp
Innehållsförteckning

Kylskåpets livslängd - då och nu

Åsikten om hur länge ett kylskåp håller idag går lite isär beroende på vem man frågar. Många reparatörer verkar tycka att vitvarorna som kommer in för reparation blir allt yngre medan varumärken inte vill kännas till att kvaliteten blir sämre.

Om livslängden blivit kortare kan detta bero på flera olika orsaker. Slit-och-släng mentaliteten idag gör att vi hellre köper nytt än reparerar, det är helt enkelt en smidigare lösning för många. En annan orsak är att det är mycket dyrare att reparera ett nyare kylskåp än ett äldre.

Att vårt samhälle har blivit allt mer prispressat kan definitivt också vara en stor faktor i det hela. Det är helt enkelt inte möjligt att hålla upp kvaliteten och samtidigt hålla nere priset.

Hur länge kan man då räkna med att ett kylskåp håller idag? Det beror självklart på vilken modell man väljer samt hur väl man tar hand om det, men generellt bör man i alla fall kunna räkna med en livslängd på mellan 10-15 år.

Är det värt att reparera ett kylskåp idag?

Tekniken i kylskåp idag har blivit mycket mer avancerad. Detta innebär också att kylskåpen består av fler elektroniska komponenter som kan gå sönder.

Äldre kylskåp bestod istället av fler av mekaniska delar. När ett kylskåp gick sönder förr var det därför enklare att byta ut den trasiga delen. Detta var inte heller särskilt dyrt utan kostade ofta några hundralappar.

Går ett kylskåp sönder idag är det inte lika enkelt att bara byta ut den trasiga delen. Går en del sönder är det oftast även fler komponenter som åker med på köpet. 

En reparation idag kostar därför ofta flera tusenlappar. Detta gör att det ofta är mer lönt att köpa ett helt nytt kylskåp.

Glöm inte bort rutavdraget

Vad många inte vet är att du från och med 2017 har rätt att dra av 50% på reparation av vitvaror i hemmet. Reparationen måste dock ske i hushållet eller i koppling till hemmet såsom i ett garage.

Detta infördes för att få fler att laga och behålla sina vitvaror och samtidigt minska den negativa inverkan på miljön.

Tack vare rutavdraget kan du alltså spara tusenlappar vilket i många fall gör det mer värt att reparera kylen en att köpa än helt ny.

Åldern på kylskåpet kan dock vara bra att ha i åtanke innan reparation. Detta eftersom många äldre kylskåp drar mycket mer energi än de nya. Beroende på hur gammalt kylskåpet är kan det alltså ändå vara mer värt att köpa ett nytt kylskåp för att spara både pengar och miljö.

Att göra sig av med ett gammalt kylskåp

Vad gör man då när det inte är värt att reparera kylskåpet längre? Det är otroligt viktigt att gamla vitvaror tas om hand och bryts ned på rätt sätt för att få så lite inverkan på miljön som möjligt. Alla gamla kylskåp måste därför återvinnas.

Detta kan du göra genom att lämna in ditt kylskåp på närmaste återvinningscentral. 

Många butiker erbjuder även bortforsling av ditt gamla kylskåp när du köper ett nytt. På så sätt blir du smidigt av med din gamla vitvara samtidigt som du vet att den återvinns på rätt sätt.

Sammanfattning

För att förlänga livslängden på ditt kylskåp är det viktigt att ta hand om det. Allt för många slarvar med underhållningen av kylskåpet vilket gör att det inte håller lika länge.

Det är också viktigt att ha i åtanke att du alltid bör reparera kylskåpet om det finns möjlighet till det. Förutsatt att energiförbrukningen är effektiv sparar detta nämligen otroligt mycket på miljön i jämförelse med att du köper nytt. Rutavdraget gör det billigare för dig att reparera och öka livslängden på dina vitvaror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *