11 saker du inte ska förvara i kylskåpet

De flesta vet att det finns vissa saker som du aldrig ska förvara i kylskåpet. Men hur är det med de produkter som du kanske inte har tänkt på? Här är en lista med 11 saker som du aldrig bör förvara i kylskåpet.

11 saker att undvika att förvara i kylskåpet

1

Kryddor

Kryddor som kanel, muskot och kryddnejlika behöver inte förvaras i kylskåpet. Faktum är att förvaring i kylskåp kan leda till att de förlorar sin smak. Om du vill att dina kryddor ska hålla sig fräscha längre, förvara dem istället i ett svalt, mörkt skåp. 

2

Potatis

Potatis bör inte förvaras i kylskåpet eftersom de då blir hårda och svåra att tillaga. Om du vill hålla din potatis fräsch längre, förvara den på ett svalt, mörkt ställe, till exempel i ett skafferi eller en källare.

Förvara inte potatis i kylskåpet
Förvara inte potatis i kylen
3

Tomater

Tomater bör inte förvaras i kylskåpet eftersom de då förlorar sin smak. Om du vill att dina tomater ska smaka bäst förvarar du dem i rumstemperatur, exempelvis i en skål på bänk i köket.

4

Lök och Vitlök

Lök behöver inte förvaras i kylskåp utan kan faktiskt förvaras i rumstemperatur. Om du vill att din lök ska hålla längre bör du precis som med potatis förvara den mörkt och svalt. Kylning av lök kan få den att grodda och bli mosig.

Förvara inte lök i kylskåpet
Förvara inte lök eller vitlök i kylen
5

Bröd

Bröd förvaras bäst i rumstemperatur, eftersom kylskåp kan få det att bli dåligt snabbare. Om du behöver förvara bröd i mer än några dagar är det bäst att frysa in det.

6

Honung

Honung är ett annat livsmedel som inte behöver kylas. Att förvara honung i kylskåpet kan leda till att den kristalliserar och blir svår att använda.

7

Sylt och gelé

Oöppnad sylt och gelé ska inte förvaras i kylskåp om du vill att den ska hålla så länge som möjligt. När du väl har öppnat burken bör du dock förvara den i kylen för att hålla sylten eller gelén fräsch.

8

Nötter och frön

Nötter och frön behöver inte förvaras i kylskåp utan kan faktiskt förvaras i rumstemperatur. Om du vill att dina nötter och frön ska hålla längre, förvara dem på ett svalt, mörkt ställe, t.ex. i ett skafferi eller skåp.

9

Olivolja

Kylning av olivolja kan leda till att den blir grumlig och tjock. Förvara därför aldrig din olivolja i kylskåpet.

10

Kaffebönor

Kaffebönor bör förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur. Kylning av kaffebönor kan leda till att de förlorar sin smak och blir inaktuella snabbare.

11

Batterier

Batterier bör inte förvaras i kylskåp eller frys eftersom de kan förlora sin laddning. Om du behöver förvara batterier under en längre tid ska du förvara dem på ett torrt ställe såsom i en byrålåda.

Förvara inte batterier i kylen

Lättare att organiera ditt kylskåp

Om du inte förvarar onödiga produkter i din minikyl eller i ditt kylskåp blir det mycket lättare att organisera och hålla rent. När kylskåpet är fullt av produkter som inte behöver finnas där kan det vara svårt att hitta den mat du faktiskt behöver. Och när maten inte förvaras på rätt sätt kan den förstöras snabbare.

Men om du håller dig till vår lista över saker som definitivt inte behöver finnas i kylskåpet, som kryddor, potatis, tomater, lök, vitlök och bröd, kommer du att ha mycket lättare att organisera och hålla ditt kylskåp rent. Dessa produkter kan alla förvaras i rumstemperatur vilket kommer att göra ditt liv mycket enklare.

Innehållsförteckning